APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
angel_jo
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 72 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / PRODUSELE ALBINELOR / depozitarea mierii Moderat de daniel dila
Autor
Mesaj Pagini: 1
geos_der
apicultor

Din: galati
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 6
va salut stimati apicultori as vrea si eu cateva raspunsuri si indicatii

  as vrea sa stiu si eu ce vase sunt cele mai bune sau ce folositi pt depozitarea mierii si locurile de depozitare, pt o calitate mai buna a mierii si pt prelungirea timpului pana la zaharisire.


  in speranta ca o sa primesc cat mai multe raspunsuri si din cele mai bune va multumesc anticipat



pus acum 15 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985

geos_der a scris:

va salut stimati apicultori as vrea si eu cateva raspunsuri si indicatii

  as vrea sa stiu si eu ce vase sunt cele mai bune sau ce folositi pt depozitarea mierii si locurile de depozitare, pt o calitate mai buna a mierii si pt prelungirea timpului pana la zaharisire.


  in speranta ca o sa primesc cat mai multe raspunsuri si din cele mai bune va multumesc anticipat


Sunt doua probleme diferite.
Vasul poate fi plastic alimentar sau vas inox.Pastrarea se face la loc fara umiditate{USCAT}
Compozitia mierii poate fi FRUCTOZA
                                     Glucoza
De aici si timpul de cristalizare care poate fi cateva zile sau saptamani la RAPITA si ani de zile la SALCAM
Asa ca CRISTALIZAREA depinde in mare masura de componenta mierii nu de vasul in care se afla. =D


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
GIS
apicultor

Din: Suceava
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 177
Dupa parerea mea vasede emailate sunt cele mai bune. Exclus cuprul sau aluminiul. Referitor la conditii de pastrare subscriu la sfatul d-lui Filip

_______________________________________
"Si aceasta istorie de acum trei sute de ani, din vremea cand stramosii erau inca darji, am scris-o in linistea unei prisaci, avand in inima mea rasunetul durerii lor" M. Sadoveanu - Neamul Soimarestilor

pus acum 15 ani
   
geos_der
apicultor

Din: galati
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 6
va multumesc pt raspuns eu folosesc vase din plastic alimentar si credeam ca nu e asa de bun



va doresc un an mai bun si sa auzim numai de bine


pus acum 15 ani
   
viorel55
apicultor

Din: Campina
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 304

geos_der a scris:

va salut stimati apicultori as vrea si eu cateva raspunsuri si indicatii

  as vrea sa stiu si eu ce vase sunt cele mai bune sau ce folositi pt depozitarea mierii si locurile de depozitare, pt o calitate mai buna a mierii si pt prelungirea timpului pana la zaharisire.


  in speranta ca o sa primesc cat mai multe raspunsuri si din cele mai bune va multumesc anticipat


Daca suntem apicultori haideti sa vorbim ,cel putin noi ,corect Procesul de solidificare a mierii se numeste CRISTALIZARE,nu zaharisire


pus acum 15 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 736
Cristalizarea mierii este un fenomen natural si acesta este favorizat de o serie de factori, dupa cum urmeaza:
-raportul fructoza/zaharoza, astfel la o concentratie marita de fructoza cristalizarea se produce cu intarziere;
-temperatura de pastrare a mierii, astfel - in Africa nici o data mierea nu cristalizeaza iar in zona temperata temperaturile cuprinse intre +15-  +5 grade favorizeaza cristalizarea mierii;
-raportul substanta uscata/umiditate influienteaza deasemenea cristalizarea, astfel mierea cu umiditate 15-16%(foarte groasa) cristalizeaza cu f multa intarziere in comparatie cu zeama de 21-22%;
-efectul de maia, in situatia in care in vasul in care depozitam mierea exista miere in stare solida fenomenul de cristalizare se grabeste f mult;
-efectul de butoi, astfel in vasele cu suprafete foarte rugoase, lovite, deformate fenomenul cristalizarii se grapeste f mult;
-efectul de inpurificare, astfel cu cat o miere  nu este bine filtrata, decantata, maturata fenomenul de cristalizare este favorizat;
-efectul de incapere, in cladiri se intarzie cristalizarea in comparatie cu depozitarea in aer liber(ca urmare a variatiei temperaturilor diurne-nocturne);
-sunt vre-o 10-12 conditiuni, parte le-am uitat, principalele le-am redat.
Ce sa facem sa intarziem cristalizarea:
-pastrarea mierii in spatii inchise sau acoperite cu temperaturi mai mari de 20-22 grade sau mai mici de 0 grade;
-folosirea vaselor de inox, plastic cu suprafete perfect netede, bine spalate, fara cea mai mica urma de miere;
-filtrarea primara corecta, urmata de o filtrare prin metoda franceza cu tifon umed curatator deasupra vasului de miere;
-realizarea tuturor operatiunilor de conditionare dupa recoltare:filtrare, limpezire, decantare, maturare corespunzator inaltimii vasului si temperaturii de lucru.
Cum se face  ca mierea sa nu cristalizeze?
Folosim metoda pasteurizarii(fles la temperaturi f mari in timp f scurt) urmata de o depozitare corespunzatoare.

Modificat de valter (acum 15 ani)


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
geos_der
apicultor

Din: galati
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 6
va multumesc domnule valter pt sfaturile si indicatiile pe care mi-ati dat si o sa tin cont de ele in viitor.

pus acum 15 ani
   
xxl
apicultor

Din: prahova
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 659
prin metoda pasteurizari nu se pierd din vitaminele si calitatea mieri?

_______________________________________
viitorul e in fiecare zi de maine....

pus acum 15 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 736
''moins'' adicatelea f putin.
Pasteurizarea este o operatiune ce se executa in instalatii speciale(industriale) si creaza conditiile pastrarii in raft pe o durata f mare.
Operatiunea in sine nu o face tatuca acasa.
Nordicii(suiedezi, norvegieni, danezi) manaca miericica cristalizata pentru ca la ei civilizatie inseamna calitate, la noi civilizatie inseamna pasteurizare, lichefiere sa cu prejudicierea unor calitati ale produselor.
ata ete.


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
xxl
apicultor

Din: prahova
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 659
multumesc pt raspuns d le valter.cred ca noi trebuie sa promovam mierea ca aliment medicament si sa explicam de cate ori avem ocazia lipsurile mierii procesate industrial

_______________________________________
viitorul e in fiecare zi de maine....

pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la