APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
angelika29
Femeie
19 ani
Arges
cauta Barbat
19 - 80 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / ASOCIATIA CRESCATORILOR DE ALBINE / ACA - CE A FOST, CE ESTE ŞI CE AR TREBUI SĂ FIE - Episodul 2, partea I  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Aby Bee
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5
Asociaţia Crescătorilor de Albine din România
CE A FOST, CE ESTE ŞI CE AR TREBUI SĂ FIE
(serial)

2.- ACA dupa revolutie
(partea a I-a)

              Revolutia din decembrie 1989 a gasit Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania ca o organzatie privata bine pusa la punct, cu un patrimoniu impresionant si cu o activitate care aducea venituri substantiale atat in valuta cat si in lei.
              Presedintele asociatiei era prof.univ.dr.ing.Constantin Pintilie (fin de cununie al lui Ion Ceausescu), neapicultor, secretar general ing.zooteh.Eugen Marza, apicultor, si seful serviciului contabilitate ec.Nicolae Platon.
              Asa cum s-a intamplat in majoritatea institutiilor si organizatiilor romane si in interiorul ACA au inceput fel de fel de framantari mai mult sau mai putin intemeiate.
              Drept urmare in perioada ianuarie – februarie 1990 presedintele Pintilie si-a dat demisia fiind inlocuit din functie de ing.Eugen Marza, ca presedinte interimar.
              Apoi, in 1991 ing.Eugen Marza a fost ales presedinte titular iar ing.zooteh. Eugen Zorici a ocupat functia de secretar general al asociatiei.
              Eugen Zorici nu era apicultor el venind in asociatie in 1988 la inceput ca inginer principal si apoi fiind promovat ca sef de serviciu tehnic.
              Se pare ca aducerea lui la ACA a fost sprijinita de ministrul adjunt  al agriculturii Viorel Davidoiu si ca anterior E.Z. lucrase la Statia de Cercetare pentru Sericicultura de unde a fost transferat in minister datorit divortului de sotia sa si a unor relatii conflictuale de la locul de munca.
              In perioada presedentiei lui Eugen Marza care, se pare, ca era bine intentionat si drept in activitatea sa, au aparut o serie de stari conflictuale ale acestuia si directorul economic Nicolae Platon, numit si eminenta cenusie a asociatiei, sustinut de un grup de interese format, in principal, din: Eugen Zorici, Ucrain Claudiu – secretar tehnic la ACA Buzau, Savulescu Stefan Corneliu – director Complex Apicol, Sava Gheorghe – secretar tehnic la ACA Bacau, Pica Ion – apicultor fondator al lui ACA s.a.
              Acestia ii imputau presedintelui in functie ca nu mai poate ocupa functia deoarece a depasit durata statutara si l-au fortat sa accepte inceperea unei actiuni de reorganizare a ACA.
              Aceasta actiune de reorganizare dealtfel a inceput in 1996 si a constat in principal din infintarea societatilor comerciale APICOLA in toate judetele tarii avand ca asociat unic ACA reprezentat practic prin directorul economic (si, respectiv, presedintele ACA dupa pensionarea lui Platon Nicolae).
              Da asemenea, tot atunci s-au organizat Complexul Apicol si Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Apicultura (I.C.-D.A.) ca societati pe actiuni avand ca actionari pe ACA si cateva filiale judetene ACA tinute secrete si alese nu se stie pe ce criterii. Deci nu toate filialele judetene ACA, asa cum ar fi fost normal, erau actionare la aceste societati pe actiuni. Ca exemple de filiale judetene actionare la institut se pot da cele din Iasi, Dambovita si Constanta iar la complex cea din Dolj.
              Asfel s-au instituit  in teritoriu, la filiale judetene ACA, conduceri si organizari ciudate, de tip bicefale.
              Societatile comerciale APICOLA s.r.l. preluau in administrare tot patrimoniul filialelor, erau conduse de directorii angajati de directorul economic si mai tarziu de presedintele ACA fara niciun accept din partea presedintilor si comitetelor executive ale
filialelor judetene ACA.
              Directorii astfel numiti conduceau desfasurarea activitatilor economice ale societatilor si nu raspundeau de aceasta activitate decat in fata celor care ii angajasera. Tot profitul realizat de societatile comerciale mergea si merge si acum la centru si presedintele de la ACA il redistribuie dupa bunul sau plac – “la uni cu lingurita si la unii cu lingura mare”.
              Apoi, fara sa fie ales s-au validat directorul S.C.APICOLA s.r.l. din fiecare judet este de drept, conform statutului ACA, vicepresedintele filialei judetene ACA  si, dealtfel, tine si evidenta acesteia.
              Aici, vreau sa precizez faptul ca pana la aparitia acestor reorganizari angajarea si destituirea secretarilor si contabililor sefi de la filialele judetene ACA se realizau numai cu avizul presedintilor si comitetelor executive ale filialelor. Cum considerati ca era mai drept, cu aviz s-au fara aviz?
              Consider ca aceasta reorganizare a fost draconica urmarind, cu buna stiinta si rea vointa, sa scoata complet de sub controlul organelor de conducere, alese de apicultori membrii ai ACA, activitatea economica.
              Vin in sustinerea acestor afirmatii cu exemple de articole ale statutului care reglementeaza functionarea societatilor comerciale APICOLA s.r.l. judetene,  statut tinut, deastfel, in mare secret sa nu ajunga sub privirile apicultorilor:

“art.nr7: Conducerea societatii comerciale se exercita de catre directorul sau numit de catre asociatul unic, ACA, care este de drept si secretar tehnic al filialei judetene ACA si raspunde in cadrul acesteia de toate activitatile statutare.
              Directorul societatii comerciale APICOLA administreaza bunurile societatii comerciale in relatiile cu persoanele fizice si juridice in limitele acordate de asociatul unic.
....................................................................................................................................
art.nr.10: Controlul asupra intregii activitati si in special a gestiunii societatii va fi exercitat de catre asociatul unic ce va numi in acest scop cenzori cu atributiile prevazute de lege.
....................................................................................................................................
art.nr.21:  Societatea comerciala preia in folosinta si administrare la data infintarii, patrimoniul propietate ACA din Romania respectiv, atat pasivul cat si activul existent in bilantul contabil al filialei cu toate drepturile si obligatiile ce decurg potrivit legii.”

              Cred ca este edificator modul, l-as numi diabolic, prin care activitatea economica a asociatiei a fost scoasa complet de sub controlul apicultorilor membri si trecerea ei sub controlul unui grup restrans de salariati suspusi condusi de ec.Nicolae Platon, atunci si acum, de presedintele Eugen Zorici.
              Totodata, prin faptul ca directorii societatilor comerciale sunt angajati de cine am aratat mai sus si sunt si vicepresedintii filialelor judetene ACA se tine sub control si observatie activitatea acestora din urma intervenind eficient la eventuale iesiri din front a acestora.
              Dealtfel, in cele mai multe filiale judetene presedintii au fost si sunt alesi prin atenta selectionare a lor de catre directori care au grija sa fie agreati de catre apicultorii votanti.
              Se doreste ca acestia sa fie numai presedinti de fatada, eventual cu prestigiu pentru cei din afara, sa nu puna intrebari, sa nu aiba initiative care ar deranja mersul de rutina al filialei si sa nu fie incomozi aliniindu-se la indicatiile de sus.
              Reorganizarile mai sus amintite au fost facute in 1996 si au fost validate la Congresul ACA din 1997 cand a fost ales presedinte al ACA din Romania ing.zooteh. Aurel Malaiu, apicultor, care era si director general al Institutului de Cercetari pentru Apicultora, actualmente I.C.-D.A.,  functie in care a ramas in continuare (1977 - 2006) de unde era renumerat iar de la ACA lua numai o indemnizatie.
              Secretar general a ramas binecunoscutul Eugen Zorici – om de bine cu toata lume in fata, in spate.........!?!?, altfel spus un artist in arta manipularii partenerilor de activitate in interes propriu.
              Aurel Malaiu este apicultor si se pare ca in sezonul apicol activ era plecat destul de des cu stupii propii in pastoral folosind de multe ori si mijloacele de transport ale asociatiei, vedeti spre exemplu transportul cu salupa de la Tulcea. In aceste perioade indatoririle de conducere ale asociatiei se indeplineau de catre secretarul general  iar cele ale institutului de catre contabila sefa Iulia Cotet.
              Gurile rele inca povestesc de unele chiolhanuri si chefuri facute de uni conducatori la Maldaresti (uni poate isi amintesc episodul cu ramanerea incuiat in turnul Graceanu a unuia din sefii I.C.-D.A), in Delta Dunarii s.a.m.d., dar intrucat ma indoiesc de veridicitatea acestor informatii nu intru in amanunte desi acestea exista din plin.
              In fine, la Congresul ACA din 2001 a fost ales presedinte al ACA din Romania, functie in care a fost reales in 2005, ing.Eugen Zorici, omul care atatia ani a fost secretar general al asociatiei si care, bineinteles, cunostea toate dedesubturile, interesele si modurile de desfasurare ale activitatilor asociatiei. Asa cum am mai afirmat, acest om devenise maistru in arta manipularii oamenilor cu care venea in contact.
              Apicultor d-ul Eugen Zorici s-a facut urgent, de circumstanta, achizitionand 10 stupi, nu stiu inca de unde si cum dar curand voi afla daca mai este nevoie, si acesti stupi au fost tinuti initial la Statia Zonala Iasi a I.C.-D.A., apoi in curtea I.C.-D.A. in Bucuresti unde datorita neglijarii s-au inbolnavit de loca si, in fine, dupa refacere au fost mutati la Lehliu. Exploatarea si intretinerea acestor familii de albine s-a facut sporadic cu ajutorul unor salariati dintre care exemplificam pe soferul masini de serviciu a Comitetului Director ACA, a carui fiica dealtfel este juristul consult al asociatiei.
              In timpul acestor doua legislaturi pe perioada carora Eugen Zorici a fost si inca mai este presedinte, acesta impreuna cu cei stransi in jurul dansului s-au opus in permanenta unor actiuni de modernizare si restructurare a asociatiei in sensul ca aceasta sa raspunda cerintelor actuale, lucru demonstrat de aparitia unor noi forme asociative apicole pe tot teritoriul tarii ceea ce arata ca ACA nu mai reprezinta interesele apicultorilor romani.

(In episodul umator: “ACA dupa revolutie – partea II-a”)
(Droj)



Mesaj preluat de pe grupul albinasilegea


pus acum 15 ani
   
parpanghel
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 9
Aby Bee nu-i lasa chiar in c***l gol ca se vede rusinea...    

pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la