APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
barbyy 23 ani
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 80 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR / serbetul  
Autor
Mesaj Pagini: 1
mihai_nicusor
apicultor

Din: slobozia
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 45
Este bun serbetul ca stimulator in primavara?

pus acum 15 ani
   
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Va salut.
Ce fel de serbet, preparat cum, din ce? Detaliati un pic, daca puteti.
Multumim.


pus acum 15 ani
   
mihai_nicusor
apicultor

Din: slobozia
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 45
Serbet cumparat de la Apicola!

pus acum 15 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643

mihai_nicusor a scris:

Este bun serbetul ca stimulator in primavara?


Este bun dar este scump.Serbetul se foloseste iarna la hranirile de salvare.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 15 ani
   
adrianindrecan
apicultor

Din: Hateg/hd
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 99
Cat costa la Apicola?

_______________________________________
Legea lui Ohm: Fii om cu mine, ca sa fiu om cu tine.

pus acum 15 ani
   
pngflorin
apicultor

Din: Odobesti, VN , 19.01.1977.
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 3226
6 LEI/Kg

_______________________________________
Miere dulce si vanat in catare !


pus acum 15 ani
   
Mr.X
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 16
La pretul asta nu cred ca se merita. Mai bine cumperi Apiinvert. Este mai ieftin, nu uzeaza albina, iar de restul de bani poti cumpara si un stimulator pe care sa il combini cu apiinvertul.

Bafta multa!


pus acum 15 ani
   
AdyT
apicultor

Din: Pitesti AG. 17-04-1983
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 514
Mai bine faci zahar candy, eu asta le dau in fiecare primavara

_______________________________________
Iubiti albinele si natura

pus acum 15 ani
   
alex_sa
apicultor

Din: Tirnaveni
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 398
nedai si reteta

pus acum 15 ani
   
AdyT
apicultor

Din: Pitesti AG. 17-04-1983
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 514
Reteta a la "stuparitul nou"
Preparare serbet de zahar candi

Într-o oală smălţuită (să nu fie de fontă, la 1,75 litri de apă fiartă (ceaiuri) se toarnă 10 kg de zahăr rafinat şi pisat, vasul fiind luat de pe foc. După ce zahărul s-a umezit bine, se pune din nou pe foc până ce dă în clocot 30 de minute, fără să mestecăm deloc siropul, ci numai îl spumuim. Dacă atunci când luăm o linguriţă, o cufundăm în lichidul de pe foc şi apoi repede în apă rece, zahărul se lipeşte de linguriţă şi are o îngroşare ca să-l putem învârti între degete şi să-l facem o bobiţă cleioasă, dar nu tare, adică la momentul numit de cofetari „siropul cu mărgeluţe mici”, e timpul să punem în sirop 2,5 kg de miere preîncălzită în bain marie, continuând fierberea încă 3 minute (nu mai mult). Dacă siropul nu se lipeşte de lingură, cum s-a arătat, fierberea trebuie prelungită până la momentul de fierbere „cu mărgeluţe mici”. Se cere multă atenţie şi o repezeală pentru a nu depăşi gradul exact al fierberii, altfel rezultatul va fi rău. Dacă fierberea s-a prelungit prea mult, la proba cu linguriţa, siropul lipit de linguriţă şi muiat în apă rece, în loc să se adune ca o mărgică cleioasă, se întăreşte şi se sparge când îl apăsăm, vom căuta să îndreptăm răul, adăugând apă siropului, până obţinem efectul dorit, adică atingerea temperaturii de 117 grade Celsius, când siropul se amestecă cu miere şi după 3 minute, se ia de pe foc.
Vom avea grijă ca vasul să fie de mare capacitate, cu pereţii înalţi, pentru ca siropul, care se umflă ca o supapă când i se pune mierea, să nu dea în foc. Cu câteva minute înainte de terminarea fierberii, amestecului i se adaugă un dezinfectant (5-6 picături de formol pentru fiecare kg sau câte un decigram de acid salicilic, dizolvat în câteva picături de alcool de 45 grade pentru fiecare litru sirop). Hristea, folosea ca dezinfectant acidul formic 100%, cam o jumătate linguriţă la fiecare litru. Cei care folosesc acidul salicilic vor avea grijă să nu-l folosească şi în cazul hrănirii reginelor.
După luarea de pe foc, şerbetul se lasă într-o nemişcare deplină, până ce vasul în care se află poate fi ţinut o clipă în mâini, fără să te frigă (aproximativ 40şC), după care începem să învârtim siropul voiniceşte cu un facalet numai în acelaşi sens, până când, îngroşându-se din ce în ce, începe să se facă ca o pastă albă si imediat se toarna in forme. Dacă şerbetul s-a închegat prea repede – zice Hristea citându-l pe Maisonneuve care, şi el, îl citează pe Nolan, „înainte ca să se fi răcit destul, va fi mai târziu prea tare şi grunjos şi, dacă e folosit la  hrana albinelor, le-ar putea ucide”. Învârtitul compoziţiei joacă un mare rol în reuşita lucrării. Pasta trebuie să fieomogenă, nici prea moale, căci ar curge, dar şi de ajuns de umezită şi cu grunzişori destul de tari, atât cât să nu rămână fărâmituri când o consumă albinele. Mierea folosită trebuie să fie provenită de la stupi sănătoşi.
Plăcile de şerbet se fac apoi foarte uşor, turnându-l în forme, cele mai bune fiind chiar ramele fara faguri ale unui magazin de recolta, puse pe o marmură sau pe o placă metalică, unsă puţin cu ulei, sau chiar pe o foaie de hârtie. Serbetul se lasa pana a doua zi sa se raceasca, fiecare rama cantarind 2,5Kg de serbet candi.
Şerbetul se poate păstra vreme de mai mulţi ani, dacă vom lua măsuri de prevedere, ca să fie închis, când e frig, în cutii de tablă sau în borcane de sticlă.
Pentru început, şerbetul se recomandă a fi făcut în cantităţi mici, până la căpătarea deprinderii obţinerii unui şerbet îndeajuns de moale, dar fără să curgă, destul de tare fără să fie însă greu de consumat şi care să mai absoarbă apă, adică să se umezească sub acţiunea vaporilor şi căldurii ghemului.


_______________________________________
Iubiti albinele si natura

pus acum 15 ani
   
ALBINEL 1984
apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 675
Pentru ca folosesc serbet  confirm ca este bun si ...ieftin ptr ca nu il cumpar  il fac dupa o reteta invata de la un stupar batran ,reteta nu are diferente fata de ce s-a mai scris doar ca folosesc apa si zahar ,stimulez, completez ,  reziduri zero si sunt multumit.

pus acum 15 ani
   
mihai_nicusor
apicultor

Din: slobozia
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 45
Recomandatimi un stimulator pe care sa-l combin cu Apiinvert-ul daca spuneti ca ies mai ieftin si mai bine pt. albine dar si modul de preparare si aplicare in stup!
Va multumesc!


pus acum 15 ani
   
alt stupar
CLUB STUPARITUL

Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 2312
Protofil

_______________________________________
albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...

pus acum 15 ani
   
alex_sa
apicultor

Din: Tirnaveni
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 398
Domnule  AdyT  va multumesc pentru reteta sper sa reusec

pus acum 15 ani
   
Mr.X
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 16
Startovit fabricat de Primavet Bulgaria - contine 5 aplicuri a 5 grame fiecare. Se adauga un plic la 10 l sirop (in cazul asta Apiinvert). Pretul este in jur de 10 lei/cutie cu 5 plicuri. Este Ok din toate punctele de vedere, dar este bine sa se citeasca prospectul si sa se stimuleze numai familiile care necesita acest lucru. Stimularea familiilor puternice, sau stimularea in exces poate duce la intrarea in frigurile roitului.


Toate cele bune si sanatate multa.


pus acum 15 ani
   
mihai_nicusor
apicultor

Din: slobozia
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 45
Saptamana trecuta am umblat la stup si mai aveau miere capacita pe margini in partea de sus. In mijloc era puiet jumatate capacit jumatate nu si am pus deasupra ramelor 4 fasii de serbet cam de 3/10 cm. Saptamana asta am ridicat putin podisorul si am vazut ca mancasera tot serbetul.
Este normal ? Ce ar trebui sa mai fac?
Va salut cu respect!


pus acum 15 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
Sa le mai dai repede alta portie

_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 15 ani
   
ALBINEL 1984
apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 675

mihai_nicusor a scris:

Saptamana trecuta am umblat la stup si mai aveau miere capacita pe margini in partea de sus. In mijloc era puiet jumatate capacit jumatate nu si am pus deasupra ramelor 4 fasii de serbet cam de 3/10 cm. Saptamana asta am ridicat putin podisorul si am vazut ca mancasera tot serbetul.
Este normal ? Ce ar trebui sa mai fac?
Va salut cu respect!

este normal sa ai un consum mai mare doar ai puiet incearca sa nu le lipsasca stimulentul iar cand timpul se incalzeste poti da sirop


pus acum 15 ani
   
mihai_nicusor
apicultor

Din: slobozia
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 45
Mai am si miere zaharisita , banuiesc ca este mai buna cum as putea sa le-o administrez? Sau este mai bun serbetul?

pus acum 15 ani
   
ALBINEL 1984
apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 675
Mierea cristalizata este pe locul 1 administrata sub forma de turta

pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la