APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Dimitriu livia la Simpatie.ro
Femeie
24 ani
Bucuresti
cauta Barbat
26 - 55 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / HRANIREA ARTIFICIALA / Hranire stimulativa la pret derizoriu  
Autor
Mesaj Pagini: 1
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Buna ziua,
Intr-o discutie telefonica cu un stupar profesionist francez aseara(in jur de  500 familii), mi-a prezentat o modalitate de hranire stimulativa  primavara. Dansul cumpara bomboane (un fel de dropsuri) deformate(deci care au un pret derizoriu), dupa care le dilueaza in apa fierbinte pana obtine o solutie cu umiditate de ap. 18%(ca si mierea). O administreaza in cantitati de 500g in hranitoare uluc.
  O pratica de zeci de ani, mi-a spus ca are un stoc de 3 tone.
  Mai multe , privitor la formula de administrare, parti, gramaj, etc, in martie cand ma duc sa lucrez cu dansul.
Acuma ideea e ca in zona unde suntem, sunt deja temperaturi de 12-15 grade, adica ierni blande sau foarte blande. Practic puiet exista toata iarna. Se lucreaza cu albina neagra(Mellifera mellifera), care e foarte utila in producerea de roiuri timpurii, cantitatea de puiet in primavara fiind mare. De altfel dansul face o buna parte din cifra de afaceri prin vanzare de roiuri.
Deja alunii au inflorit, asteptam salcia. E un climat cam ca la noi in sud.
Imi pun intrebarea la noi, pe  un fond de temperaturi mai joase, care ar fi repercusiunile pentru o astfel de hranire?  Ce vedeti ca riscuri majore?


pus acum 15 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3041
la cate chimicale se gasesc in acele bomboane (coloranti, stabilizatori, et) nu o sa trebuiasca sa te mire faptul ca albinele moarte nu putrezesc ci se stafidesc

_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 15 ani
   
pab
apicultor

Din: Buzau-Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 1186
Fara suparare: Ne mai miram de ce a ramas Franta fara albine....
Da ..marmelada nu le dati? Ca-i ieftina.
Sau poate must de struguri proaspat, ca-i dulce.

Dau mai jos cu copy/paste parerea mea despre apicultura de dincolo de granitele romane, preluata din alt topic:
In afara Romaniei sa stiti ca apicultura tot cu dalta se face. Iar parerea mea, la capitolul ingrijirea familiei de albine si atentia indreptata catre familia de albine ca si pentru proprii copii - aici noi romanii suntem in top. Afara nimeni nu se apleaca asupra albinei ca romanu. Afara intereseaza sa dea miere, din orice si cu orice mijloace. Afara se pune problema asa: a slabit, a ramas orfan, este stupul prea usor, nu-i prob, se ia corpul si se pune peste altul, fara nici o pregatire prealabila. Ce se alege, se alege. Afara se hraneste cu stutul de la pompa peco si se doreste sa se ia miere tot asa.
Ce au in plus? BANI. Si cu bani au in plus camioane, sisteme de incarcare paletizate, sisteme de descapacit si extras mecanic.
Dar vis a vis de conducerea unui stup pt a atinge max in preajma culesului, de pregatirea de iernare, nu au nimic in plus. Ei au o apicultura industrializata (si incep sa ramana fara albine), noi o apicultura mai aplecata spre natural, spre natura.
Nu e departe vremea cand vor veni sa cumpere albine de la noi. Asa ca sa stam tari pe pozitii si sa ingrijim albina numai cum noi stim.


_______________________________________
Drd.Med.Vet. Poncea-Andronescu Bogdan
Bucuresti-Buzau
0721.269.791

pus acum 15 ani
   
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Stati un pic.
Poate m-am facut gresit inteles. Am prezentat doar treaba respectiva. Nici mie nu mi se pare o chestie ideala.
Vreau sa vad ce si cum, de aceea am fost interogativ la sfarsitul postului.
Acum insa sa fim rezonabili. Legat de pesticide , coloranti si altele, acestea sunt pana si in Apiinvert, in polen, pretutindeni.  Iar tehnologia industriala va fi si la noi in curand similara.
Oare zaharul nu are substante toxice ?
Legat de statisticile de mortalitate in Franta, nu cunosc detalii.
Cred ca problema nu sunt banii, ci notiunea de rentabilitate. Faptul ca aici, in vest daca ai o afacere n-ai voie sa dai gres. Imaginile lui AndreiRN din USA spun multe, privitor la hraniri stimulative. Oare substantele acelea care sunt adaugate, nu contin nici o substanta toxica? M-as indoi.
Bineinteles ca ideal e sa le dai miere in primavara si polen natural pentru explozia de polen.
Dar cand ai sute de familii si vizezi notiunea de profit, oare le mai bibilesti ca atunci cand ai 20 de familii?
Si apropos, zilele trecute se anunta ca Franta a blocat utilizarea mai multor tipuri de pesticide si plante modificate genetic printre care rapita si porumb.
La noi are cineva curajul sa zica ceva?


pus acum 15 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 736
Atunci cand performanta realizata de latura intensiva(albina selectionata la cel mai inalt grad, culturi melifere succesive) atinge maximum parametrilor ,afaceristul(apicultorul vest european, negresit si cel din SUA) trece la realizarea laturii extensive in care hranirile de stimulare, completare(sub acest nume inclusiv producerea de miere din substituienti) si extractii supermecanizate, se ajunge la depopulari masive a fermelor industriale, la ruptura ireversibila dintre stupar si fiecare stup din stupina proprie.
Sa dea Domnul ca saracia ce ne paste sa nu ne duca in aceasta directie a pierzaniei.
Speranta majora o avem in albina inca neselectionata, la potentialul genetic maxim inca departe de atins.
Speranta extinderii pastoralului pentru valorificarea culesurilor timpurii(corn,pomi fructiferi, salcie) si tarzii din lunca Dunarii si Delta Dunarii ne pot pune la adapost de pesticidele din Apiinvert, bombonele-mentosane, continuate cu polen si nectar de la rapita modificata genetic.
Speranta ca in urmatorii 50 ani nu vom avea parte de fabrici mamut siderurgice, chimice, vreunui pui de Cernobal.
Asteptam solicitari de familii de albine, bineinteles pentru export.


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3041
Andrei - e bine sa privim (si sa ravnim) la succesul altora, dar sa nu uitam ca avem si ceva pe umeri, ceva al carui scop nu este doar sa nu ne ploua-n gat.

Orice lucru trebuie analizat si trebuie sa avem in vedere eventualele efecte colaterale. Omenirea a dat de multe ori cu capul in pragul de sus si apoi a revenit si a cautat alte solutii.

Noi romanii avem intr-un fel avantajul ramerii in urma asa ca putem evita multe din greselile celor mai dezvoltati. asta daca vrem cu adevarat.

Apiinvertul ca l-ai adus in discutie este aparut de putin timp in vest, deja in multe state a fost si interzis (datorita pesticidelor), pe la noi deabia a demarat .... asa ca bafta alora de nu si l-au permis    .

Asa cum spune pab .... apicultura (si altele agricole) la noi este mult mai "ecologica" decat in alte parti, pacat ca noi nu prea reusim sa respectam normele de bun simt in producerea de alimente adica un minim de igiena - din cauza de mentalitate (daca oricum am WC in fundu curti ce rost are apa curenta la extractie) si dezinteres (daca oricum ala de cumpara si face control de ce sa fiu eu mai breaz decat vecinu)


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 15 ani
   
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Am vazut zilele trecute pe forumul apimardeal, niste retete de turte cu faina de soia, , drojdie , lapte praf si alte ingrediente. Si aceste ingrediente sunt obtinute tot prin modificari genetice.
Cred ca realizam pe zi ce trece ca pesticidele, chimicalele si produsii de sinteza fac parte iremediabil din cotidian.
Cred ca ce e important e de a fi rezonabil in administrarea acestora.
DE ex. persoana in cauza administreaza lotiunea asta de caramele numai o perioda restransa primavara, dupa care stupii culeg alun , salcie si dupa aceea urmeaza ciclul normal de dezvoltare.
Dansul face hranirirle astea cu scopul de a obtine roi si de a  intretine familiile care poseda de foarte timpuriu puiet(diferenta rasei isi spugne cuvantul).
Bineinteles ca e ideal sa fim intr-o zona cum e lunca Dunarii, e raiul pe pamant si din fericire mai sunt multe altele.


pus acum 15 ani
   
ALBINEL 1984
apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 675
Sa revenim la subiectul supus dezbateri dl andrei chestia cu hranitul dand sirop din bomboane nu este o noutate se folosea inainte de 1989 ,acum zaharul este  ieftin si acesibil ,pentru francez poate este mai ieftin sa ia acele rebuturi si la 500fam ce mare lucru 3 t de deseuri dulci ,astept amanunte .

pus acum 15 ani
   
AndreiRN
Vizitator



Hmmm, intr-o zi vopsitorul de la firma ma opreste si imi spune ca a vazut o ghena de gunoi cu "mii si mii" de albine.
OK, hai sa le vedem.
La 100 m e o mica firma care importa zahar si dulciuri din Mexic si le reambaleaza pt comertul local.
Cand ne-am uitat erau doar saci de zahar goi dar si cateva sute de albine care apucau ceva dulce.
Cu siguranta ca erau si ale mele acolo.
Da, au aruncat ceva "bomboane" cat o banana din zahar brut de trestie de zahar si inca ma tot intreb daca merita sau nu hranit albinelor dar eu nu am stupi suficienti deocamdata.


pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la