APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Kalifa 19 ani
Femeie
19 ani
Ialomita
cauta Barbat
19 - 32 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / ASOCIATIA CRESCATORILOR DE ALBINE / ACA - CE A FOST, CE ESTE ŞI CE AR TREBUI SĂ FIE -episodul 1  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Aby Bee
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5
Asociaţia Crescătorilor de Albine din România
CE A FOST, CE ESTE ŞI CE AR TREBUI SĂ FIE
(serial) - episodul 1

1.- Aparitia ACA si cum a functionat pana la revolutie

              Inainte de instaurarea in Romania a regimului totalitar comunist aici a functionat, ca forma asociativa pentru apicultori, Societatea Centrala de Apicultura din Romaniala la care in perioada finala, 1947 – 1948, presedinte a fost dr.Nicolae ROMANESCU iar ca organ de presa avea revista “Romania apicola” avand ca director pe regretatul Prof.dr.ing.Veceslav HARNAJ.
              Se pare ca schimbarea regimului democratic din tara noastra cu un regim totalitar a facut imposibila functionarea asociatiilor profesionale si culturale independente existente pe teritoriul sau. Astfel asociatii de genul celei pomenite, ca a apicultorilor, a scriitorilor, a medicilor s.a.m.d. au trebuit sa-si inceteze activitatile.
              Apoi, autoritatile comuniste au constientizat ca este mai util pentru pastrarea controlului si aservirea membrilor fostelor asociatii sa permita infintarea unor noi asociatii profesionale si culturale, bineinteles cu o verificare stricta si impunerea unor conduite a activitatii lor.
              Pentru edificare, despre felul cum sa procedat pentru recreerea unei noi asociatii ai apicultorilor din Romania de catre organele de partid si de stat, exemplific cu un pasaj din cartea “ALBINELE si ...NOI” publicata de Constantin ANTONESCU in 1979 la Bucuresti:
“.......- aprobarea de catre organele superioare de partid si de stat a demersului colectivului de activisti si luptatori pentru propasirea albinaritului in patria noastra, grupati in jurul prof.dr.ing.V.Harnaj, a reorganizarii asociatiilor apicole si asocierii crescatorilor de albine din unitatile agricole socialiste si a amatorilor de albinarit intro puternica si cuprinzatoare organizatie profesionala si de interes obstesc – ASOCIATIA CRESCATORILOR DE ALBINE DIN REPUBLICA SOCIALISTA ROMANIA”.
              Drept urmare, in 1957 la Sediul Central al APROZAR-ului s-a constituit Asociatia Crescatorilor de Albine din Republica Populara Romana (ACA) avand ca presedinte pe prof.dr.ing.Veceslav HARNAJ.
              Ulterior, ACA a fost recunoscuta prin sentinta civila pronuntata la data de 21 iunie 1958 de Tribunalul Popular al Raionului Tudor Vladimirescu, Bucuresti.
              Profitandu-se de pasiunea, interesul si buna credinta a profesorului Harnaj si de faptul ca autoritatile de stat si de partid vroiau ca prin ACA sa deschida o use spre vest, asociatia a luat avant dezvoltandu-se impetuos si asigurand o serie de facilitati apicultorilor membrii in schimbul produselor apicole achizitionate si trimise la export in tarile capitaliste si obtinand astfel valuta forte atat de necesara statului dictatorial comunist.

              Asociatia a fost incurajata prin diverse HCMuri (Hotarari ale Consilului de Ministrii similare cu actualele Hotarari de Guvern), punandu-i-se la dispozitie terenuri, fonduri si specialisti, sa se modernizeze si ca patrimoniu si ca organizare ceea ce a contribuit la alegerea profesorului V.Harnaj in 1965 ca presedinte al Federatiei Internationale a Asociatiilor de Apicultori – APIMONDIA, functie in care a activat 20 de ani, dupa care a fost ales presedinte de onoare.
              Aceasta alegere a constituit, de fapt, o incununare a prestigiului de care s-a bucurat apicultura romaneasca pe plan mondial si,  nu mai putin,  profesorul Harnaj.
              Aici, trebuie sa intuim ca aceasta recunoastere nu s-ar fi obtinut daca organele de partid si de stat nu ar fi aprobat si sustinut organizarea Congresului APIMONDIA la Bucuresti in Romania.
              Dovada ca toate acestea s-au intamplat sub atenta indrumare si control a organelor de partid si de stat  este faptul ca pentru desfasurarea Congresului APIMONDIA in 1965 s-a pus la dispozitie Sala Congreselor din Bucuresti iar banchetul festiv final s-a desfasurat la Restaurantul Ambasador.
              Bineinteles, toate cele relatate au fost benefice pentru apicultorii romani, in special, si pentru apicultura romaneasca, in general ACA constituind o oaza de protectie a sectorului privat apicol fata de toate restrictiile pe care le impunea regimul comunist in alte sectoare profesionale care urmareau restrangerea pana la desfintare a propietatilor private din tara.
              In concluzie, beneficiind de interesul pe care il aveau conducatorii statului de a-si mari prestigiul la nivel international in afara lagarului socialist, ACA s-a dezvoltat ca o asociatie prospera, moderna, la timpul respectiv, respectiv aceasta stare de fapt fiind benefica pentru membrii sai. Nu degeaba apicultorii care au trait in aceasta epoca, fiind membrii ai ACA,  isi aduc aminte cu regret la acele timpuri.
             
(In episodul umator: “ACA dupa revolutie”)
(Droj)

Mesaj preluat de pe grupul albinasilegea


pus acum 15 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
Aby Bee,

Totul este cam la fix pana aici.Tras de par intr-o directie anume dar bine.
Spune te rog cine esti,de unde esti si poate vei fi mai credibil.
Eu sunt putin mai in varsta si mai cunosc cate ceva.Dar, te rog eu sa n-o dai dupa leustean cu situatia de dupa '89 ca nu te vad bine.La sigur vei trage spuza pe turta cuiva anume.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 15 ani
   
Donbazil
apicultor

Din: Faget
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1293
Sal'tare!
Mai Domnu' Gica, iara ma necajesti...
Pai  nu inteleg ce nu intelegi...
E la mintre cocosului ca treaba " E CU DEDICATIE".
Altfel , crezi matale,- om cu scoala,- ca nu s-ar fi prezentat preopinentu'?...
Da' asa... cu cine discutam?... Sa fie un "OM DE BINE" care chear vrea sa ne culturalizeze putin?... Sa fie un novice, total dezinteresat si bine intentionat?... Care chear vrea sa ne aduca la cunostinta o poveste... frumoasa...
Poate v-om afla!... Poate nu!...
Sal'tare! Numa' bine si rau la nime' !
Donbazil - Faget ( Un tip care nu se ascunde dupa un username)...    


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
marinescu
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 11
sa ne abtinem pina vedem ce are de spus...asa e corect

pus acum 15 ani
   
apivera
apicultor

Din: Arad
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 410
da  drajilor si eu sunt de acord ca aca umbla cu strambe   au talent nu gluma

n-am vrut da tre sa va zic ca si la Arad a fost mare shedintza in prazenta marelui presedinte actual stiti voi care

la care batranii  stupari din arad care mai vin de rusine la shedinte ,,,,au ascultat  cum si de ce a disparut patrimoniu de la Baneasa  nu stim cum

la care cativa batrani stupari induiosati s-au oferit sa dea cate 1 kil de miere de familie ca sa scoata aca din kkt

pai si noi suntem cam batrani da sper cu mintea intreaga  asa ca va propun sa dam si noi care n-am fost la shedinta,,,sa dam cate 1 kil de miere pentru a scoate aca din criza  mondiala    ce ziceti  de acord?????????????

va  multumesc anticipat

ca intotdeauna va salut si va vorbesc sincer fara  rautate da cu adevar

domnii astia de la aca ne vorbesc noua  ca la copiii care tre sa doarma... asa pe episoade....

Modificat de apivera (acum 15 ani)


_______________________________________
singurul lucru care nu te minte in viata este meseria

pus acum 15 ani
   
alt stupar
CLUB STUPARITUL

Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2312
Aby Bee, te rog doar confirma sau infirma:
Spre finalul istorisirii (adica dupa 89)  va apare in peisaj si un ceratean de origine araba ?

Daca raspunsul este afirmativ, felicitarile mele ca ai ales sa te loghezi pe forum.


_______________________________________
albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...

pus acum 15 ani
   
marinescu
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 11
zorici,malaiu,platon,savulescu,moraru e arabi???

pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la