APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
ubytzika_senzuala la Simpatie.ro
Femeie
22 ani
Vrancea
cauta Barbat
22 - 45 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / INTRETINEREA ALBINELOR / intrebare de incepator - mutare roi in lada noua si mici sfaturi  
Autor
Mesaj Pagini: 1
bufny
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5
Buna ziua, sunt nou pe acest forum si din pacate la fel de nou in alte apiculturii. In urma cu 15, 20 de ani bunicul si tatal meu au crescut stupii, undeva la 20, 30 de familii. Intre timp ei sau dus , nu s-a mai ocupat nimeni de albini in familie eu fiind mic. Lazile si alte cele au ramas in paragina adapostite intr-un sopron la tara.

De vreo 2, 3 saptamani am observat ca a intrat un roi intr-un din lazile parasite. Daca sunt sanse, as vrea sa ma ocup de roiul respectiv, sa-l ingrijesc si sa il mut intr-o lada noua. Nu ca i-as da eu mari sanse de supravietuire, cine stie, dar tin minte cat de curios imi bagam si eu nasul cand eram mic, si cred ca am si eu undeva microbul in sange, amortit (nu cred ca as transforma asta in ceva comercial, dar pasiunea cred ca se trezeste in mine).

Am cautat prin poduri si soproane toate instrumentele ramase, am gasit masca, afumatoare, centrifuga e intacta in pod, am reconditionat unda din lazi (era plina de carpe si faguri sau putrezi sau sub orice critica), am curatat lada (am facut foc in ea sa o       detinfectez - asta tin minte ca facea si bunicul), si habar nu am ce sa fac mai departe. Probabil in "fagurii" gasiti in lada in care a intrat, e deja puiet pus, si as vrea sa stiu, ce mai trebuie facut in vederea mutarii roiului intr-o lada noua, cum mut, ce mut, ce faguri noi sa pun in noua lada, etc... Ce trebuie sa fac sa reziste roiul daca are ceva sanse... Stiu ca trebuie sa il mut candva seara dupa ce apune soarele, cred, dar nimic mai mult. Eu merg la tara cam o data la saptamana, poate la doua, nici nu stiu daca e suficient de des ca sa ma pot ocupa de el.

Cu multumiri,

D.B.


pus acum 17 ani
   
bufny
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5
am uitat, lada noua in care vreau sa ii pun e identica (fizic, culoare) cu cea veche. Insa ar trebui mutat un pic aplasamentul cu un mentru (e singurul stup populat in zona) nu cred ca ar putea gresi lada.

pus acum 17 ani
   
ovidiucbc
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 84
-lada noua o pui exact pe vechiul loc
-incepi sa muti ramele din lada veche in lada noua (aproximativ 10 dimineata, lada veche o scuturi de albinele ramase si o dai cu fum, vei vedea ca in juru ei nu va mai fi nici o albina)
-in stup ar trebui sa ai intre 2 si 5 rame in functie de cat de mare e roiul (vezi cum acopera ramele de albine)
-ramele noi care vrei sa le introduci le intercalezi intre cele vechi
-intr/un hranitor le  pui sirop (apa cu zahar aprox. 500 ml )
Poti salva roiul, dar ceea ce ti/am descris eu aici e foarte vag, cauta ceva carti (daca nu gasesti e bun si Manualu Apicultorului se gaseste la ACA sau) dar cel mai bine ar fi sa ceri sfatul unui apicultor din zona cu care poti sa stai de vorba fata in fata, vei vedea ai sa/i pui f.f. multe intrebari.
Bafta!


_______________________________________
Numai miere zicānd, gura nu se īndulceşte.

pus acum 17 ani
   
Nelu
apicultor

Din: Barlad
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 121
Fii bine venit printre noi.
Transvazarea se poate face la orice ora, de preferat dimineata daca ai de gand sa schimbi pozitia stupului.
Stupul nou se va aseza pe pozitia vechiului stup. Din ora in ora, dupa terminarea transvazarii misca stupul cu 30-50 centimetri - daca deplasarea se face lateral - si cu 50 ... 100 centimetri - daca deplasarea se face pe directia de zbor (in fata sau in spate).
Eu nu am dezinfectat niciodata lazile cu foc, dar nu este rau daca ai procedat asa.
Transvazarea ...
Nu stiu ce vei gasi in stup. Daca sunt rame bune ridici ramele din stup si le asezi in lada pregatita.
Daca ramele sunt defecte, daca ramele nu au fost gasite de roi una langa alta, este posibil ca roiul sa fi cladit defectuos(rame lipite intre ele, fagure inceput pe o rama si dus spre rama vecina ...). Stupii fiind de mult timp parasiti gandesc ca in lada erau numai rame goale - fara faguri. In aceasta situatie ramele vor fi mutate asa cum sunt - daca va fi nevoie vor fi mutate "in bloc" asa cum sunt ele lipite, pentru a nu strica fagurii cu puiet. Este posibil ca roiul sa fi construit fagurii lipiti pe peretele stupului sau pe podisor. Deschide podisorul cu atentie pentru a nu deforma fagurii daca acestia atarna de podisor. Mare atentie sa nu strivesti fagurii pentru ca intre ei se poate afla matca si risti sa o ucizi. Daca fagurii atarna de podisor eu as aseza podisorul cu faguri in noul stup, Daca sunt faguri construiti si lipiti de unul din peretii stupului se va alunga albina cu fumul produs de afumator, cu rabdare - afumand indelung pana ce albinile parasesc fagurele (fagurii) - apoi cu daltita desprinde cu grija fagurii pe care ii asezi in noul stup.
In noul stup trebuie sa organizezi cuibul familiei format din cateva rame, de la doua la cinci, in functie de marimea familiei. Trebuie ca albina existenta sa acopere bine ramele.
Fagurii construiti imperfect trebuie lasati in afara cuibului, dupa diafragma, pentru ca albinile sa ingrijeasca puietul de pe ele, dar matca sa nu mai mearga acolo sa depuna oua, Dupa ecluzionarea puietului fagurii sa vor scoate din cuib.
Pentru formarea cuibului ar fi bine daca ai gasi un apicultor care sa-ti dea doua rame cu miere, fara albine pe ele, pentru ca albinile ar forma cu usurinta cuibul pe ele. Neaparat in cuib trebuie sa introduci o rama cu fagure articficial. Langa cuib, dupa diafragma aseaza un hranitor in care pune sirop de zahar in concentratie 1:1.
Daca ai lanuri de floarea soarelui in preajma, la max 2 Km, nu trebuie sirop, altfel trebuie pentru a stimula familia sa construiasca faguri, iar matca va fi in acest fel sa se oua si familia se va dezvolta.
Mai mult decat sfaturile mele iti va fi de ajutor un apicultor langa tine, la transvazare. Spune unde ai roiul pate cineva de pe forum este din preajma si se ofera sa te ajute. Daca nu, cauta un apicultor localnic. Trebuie sa gasesti pe cineva.
Succes

Modificat de Nelu (acum 17 ani)


pus acum 17 ani
   
bufny
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5
In primul rand multumesc pentru raspunsuri. Apicultorul clasic in viziunea mea era un om mai invarsta care nu stia ce e ala net, si constat cu surprindere ca Internetul cu apicultura nu se exclud de fel. Ma si vad pe mine cu laptopul si modemul **pp in mijlocul unei stupini...

Pozitia lazi vechi nu e ideeala, ar trebui sa o duc in fata, cam un metru si sa o ridic un pic... ma gandesc sa mut mai intai lada veche si sa o las o zi asa si apoi sa fac miscarea cu mutatul. Cel mai nasaol e ca nici macar nu intra acum pe urdinis, ci undeva pe gaura de aerisire de sub capac Carti am destule, ramase de la ai mei, au cam 15, 20 de ani sper inca cel putin la operatiile primare si de baza sa fie ok ca si continut. Mersi de sfatul cu mutatul dimineata, eu vroiam sa le mut seara candva, intre timp am sa citesc si eu. Roiul pare destul de puternic, adica in timpul zilei activitatea e foarte buna. Am sa va tin la curent, intre timp orice fel de sfaturi sunt binevenite.

Multumesc mult.

Modificat de bufny (acum 17 ani)


pus acum 17 ani
   
bufny
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5
revin, dupa cum am promis

am facut mutarea, dar nu stiu daca am facut bine ce am facut (din pacate nu am gasit nici un apicultor mai experimentat in zona ).

Ieri dimineata (sambata) la 9:30,  imbracat cosmonaut, am purces pe caile cunoasterii. In prealabil, am facut un podet de scanduri, asezat cam la 15,20 cm inaltime, si am dus lada noua pe el. Noua lada era cam la 50, 100 cm fata de cea veche. Initial vroiam sa il mut intr-o lada asemanatoare, dar singura care o aveam la fel s-a dovedit cam umeda si mucegaita asa ca am luat una uscata din pod (la care i-am aplicat in prealabil acelasi tratament, smirghel, foc si frectie cu menta ).
In timp ce ardeam noua lada, scandurile de la podisor, si 2 rame ce vroiam sa le pun in noul stup m-a izbit mirosul acela de lem imbibat cu ceara... cred ca fiecare dintre voi cunoasteti acel miros inconfundabil... Mi-am dat seama ca nu mai simtisem mirosul acela placut de cand eram mic...

Iertati comparatia, inainte sa ridic capacul m-am gandit ca profanez ceva virgin (chiar mi-a fugit mintea la o fecioara), dar era prima data cand faceam ceva (ma refer la albine, nu la femei :p)).

Imediat sub capac, podisorul vechiului stup, format dintr-o singura scandura patrata, avea o gaura circulara cu care albinele s-au extins cu fagurlele pana pe capac. O bucata de fagure cu albine a ramas rupt pe capac, era miere necapacita in el, l-a luat cu mana si pus in noua lada... Prin gaura rotunda a podisorului vdeam faguri noi si plini de albine. Podisorul era sudat bine de lada veche, l-am miscat in coluri cu o dalta si l-am ridicat incet. Acuma stupoare... Lada nu avea nici un fagure vechi, erau doar 6,7 "faguri" noi orizontali, atarnati de podisori, cei mai din margine mai scurit, cei din mijloc mai lungi. Toti faguri noi de un galben lamai... M-am cam blocat un pic, nu prea am stiut ce sa fac, am luat podisorul asa cum era cu faguri cu tot, practoc tot stupul si l-am mutat in lada noua. Lada veche si podisorul ei erau mai mici ca o lada normala, podisor l-am sprijnit in lada noua de o diafragma in drepata si de o rama cu fagure in stanga. Am adaugat 2 rame cu fagure artifical, un pic lucrat, in stup, sper sa nu fie cam multe. din pacate nu am avut cum sa le bag in mijlocul celelorlati faguri... Pe peretii lazi vechi mai erau construiti faguri i-am dsprins cu o dalta si i-am pus in lada noua, in piciore pe cat posibil. Albinele din lada veche le-am scuturat deasupra lazi noi deschise, in prealabail magazia, apoi toata lada de dedesupt... L-eam lasat asa cam o juma de ora, apoi am pus scandurelele de la podisorul lazi noi (acum cica sunt 2 podisoare ) si apoi am pus capacul (nu am pus magazie). Dupa cam o ora, o ora si jumatate nebunia de afara s-a cam linistit, nu prea puteam sa imi dau seama unde dispareau (am stat sa numar la un moment dat, cam la un minut intrau 5,6 albine pe noul urdinis inautru). Ce-am observat ciudat, albinele care veneau de la cules cu piocrusele pline de polen dupa ce se inavarteau in jurul vechiului loc veneau si se adaposteau sub scandurica de la urdinisul lazii noi... Nu am vazut matca se poate sa fi fost printre faguri de sub podisor, dar am vazut larve de puiet necapacit. Sper sa nu fi fost matca undeva pe peretii magaziei sau a lazii si sa o fi scuturat afara ).

Revin mai tarziu cu poze... Ma iertati pentru aceasta relatare mai mult melancolica decat tehnica... Acuma nu stiu ce sa fac mai departe. Intr-o carte "Cartea Stuparului".  Editura Agrosilvica de stat (1957 , are 50 de ani cartea) (Bogdan, Petrus, Antonescu) scria ca la tansvazare trebuia sa iau fiecare bucata de facugre natural, indiferent daca e cu miere, polen sau puiet si sa il mut manula intr-o rama) Nu stiu daca trebuia, oricum mi se pare ca "l-am ranit" cam tare, asa ca dupa ce il-am vazut mudat in noua lada si albinele potolite l-am inchis repede. Acuma, partea buna cred e ca sunt intr-o lada noua, curata, cu inca 2 faguri, in care ma pot baga sa pun de exemplu sirop sau macar sa vad ce e inautru. Partea proasta e ca practic i-am mutat numai pe jumatate, nucleului stupului si faguri ramamand la fel, lipiti pe vechiul podisor (nu ma pot uita la ei, nu stiu daca pot fi pregatiit pentru iernat asa). Astfept in continuare sfaturi... . Per ansamblu, mi s-a parut o familie puternica, si m-a mirat puterea de generare, practic si-au construit faguri de la 0. Ma asteptam sa fie mult mai pricajit. Alta faza faina, a fost ca mi s-au parut destul de linistite, ma rog in afara de harmalaia din aer care presupun ca e normala la un mutat. M-a muscat una singura de deget (prin doua manusi, una de plastic medicinala si una de panza). Am putu sa iau fagurii de pe peretii vechii lazi cu mana plini de albine si sa ii pun in lada noua, m-au ignorat total. Sau pote mi s-a parut ca eram camunflat ... Va rog, orice sfat e bine venit.

Multumesc


pus acum 17 ani
   
bufny
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5
Pozele promise:

de la 1 la 3: sopronul in cauza si locatia stupului original
4, 5, 6 - lada in care l-am mutat
7 - noua lada pe podetul de scanduri dupa ce am facut mutatul, restul lazilor si lada veche le-am dus in pod
8 - aceasi poze ca 7, dar cu un zoom la maxim pe podisororul vechi care l-am mutat cum lam ridicat din vechiul stup
9, 10, 11 - iamgini din noul stup cu faguri naturali creati de albine pe vechiul podisor. Undeva in poza 9 in stanga de tot e una din ramele adaugate de mine. Fagurele care se vede pe jos e desprins de pe peretle vechiului stup l-am pus cu manda jos, stiu ca nu l-am pus in pozitia ideeala.


pus acum 17 ani
   
axor
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 329
transfazarea fagurilor in rame e o chestie destul de dificila,eu zic sa il lasi asa si o faci eventual la anul,roiul nu pare foarte mare,incearca sa pui un hranitor si sa il hranesti sa se poata dezvolta bine si sa isi faca rezerve,apoi un tratament de varooa la toamna,cam asta cred eu ca ai putea sa faci

pus acum 17 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la