APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Naturesk la Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 47 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / HRANIREA ARTIFICIALA / Despre polen, doar pentru incepatori  
Autor
Mesaj Pagini: 1
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
Exista o tendinta de a se scrie pe acest forum despre folosirea polenului, in turte.
Eu fac in fiecare am polen destul de mult. Pentru a-l comercializa, trebuie sa-l cern de praf. In fiecare an, adun zeci de kile de praf de polen. As putea sa indop albinele cu acest produs.
  Eu sunt mai retinut in administrarea polenului in cantitati industriale. La o familie, dupa ce avem in stup cel putin 2 rame cu puiet, cand creste consumul, putem administra polen in turte. Sub nici o forma, indiferent de anotimp, nu se va folosi in sirop. Albinele tinere, sunt mari consumatoare de polen, se baga in hranitor si se inneaca.
  Albinele n mod natural consuma pastura nu polen. Se amesteca praful de polen cu miere si se lasa 2 saptamani la temperatura camerei.Dupa 2 saptamani, se administreaza cate o turtita de 50 de grame, sau mai putin, in functie de populatie. O sa observati ca sunt familii, care nici nu se ating de acele turtite. Unele au polen in stup, altele nu au inca puietul necesar pentru consumarea lui. Am vazut o reteta in care se pun 750 de grame de turta cu 40% de polen, eu cred ca nu are rost sa indopam cu asa de mult polen. Majoritatea stuparilor incepatori au stupii pe 3-4 rame. Au divizat exagerat colonia, si nu au puterea necesara,  sa consume mai mult decat le dam noi. Trebuie sa cantarim inainte de a face ceva, care sa nu strice mai mult decat sa le faca bine. Albinele sunt uzate, sunt obosite, si nu trebuie inca fortate, pana nu ne ajuta si mama natura. Luati-o  cat mai usor cu stimularea.


pus acum 15 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
Nu e bine sa stimulezi iarna familii care au mai putin de 5 rame dadant bine ocupate de albine (1 kg de albine). Daca ai mai putin poate ar trebui sa incalzesti, nu sa hranesti. Pe de o parte nu au cum sa incalzeasca puietul, iar pe de alta au intestinul plin din cauza fortarii cu auto-incalzirea.
Ai zis foarte bine ca familiile cu puiet nu consuma turta.
Totusi eu nu incep inainte de 15 februarie in Banat si nu inainte sa fi fost ceva zboruri de curatire in ianuarie-februarie. Un prieten al meu incepe in ianuarie, dar incalzeste. (a prezentat incalzitoarele si la targul de la Faget acum vreo 2 ani)
Se recomanda turte cu 5-10 % proteina la familii cu rezerve de pastura si 10-15% proteina la cei fara rezerve. Majoritatea nu au suficiente rezerve de polen iarna ca le consuma in octombrie cu corpul gras daca nu sunt adanc ingropate cu miere de peste vara. 40% polen cu 24% proteina asigura aaaapproape... 10% proteina in turta.
Hranirea cu polen stimuleaza ponta SI la familiile care au provizii daca matca a inceput ponta si are cine sa ingrijeasca puietul (deci peste 5 rame bine populate).

Inca nu s-a monitorizat exact la ce putere (de fapt "slabire" ) a familiei si la ce temperaturi uzura cu cresterea este mai mare decat beneficiul adus de puiet. Sper sa ajung sa fac ceva pe tema asta in iarna 2009-2010. Deci nu pot sfatui pe nimeni sa faca sau nu stimulare cu polen IARNA. (DINCOLO ERA TOAMNA)

Polenul uscat pierde din digestibilitate (incarca mai mult) si din vitamine. Polenul se da CONGELAT.

Mai multe informatii la finalul tezei, prin 2011.
Cu stima,D. P.!

Modificat de Dani Popovici (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la