APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Sofia15 24 ani
Femeie
24 ani
Constanta
cauta Barbat
24 - 40 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / INTRETINEREA ALBINELOR / Warre cu leat fara rama, un hoby?  
Autor
Mesaj Pagini: 1
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Fiecare atunci cand creaza un topic, se gandeste la ceva bun, constructiv. Daca ideea lui este buna sau rea, noi incepem sa o atacam, din toate directiile cu intrebari. Experienta ne poate spune, daca ceva este bine sau rau, chiar si fara a testa un stup anume. De multe ori cand rezolvi o problema,  complicata, iti dai seama ca se putea si mai bine, si mai usor.
  Un stupar incepator, nu poate sa tina in frau un astfel de stup, deoarece ar pleca inainte de salcam. Nu mai poate verifica matca de cate ori, ajunge la stupina. Asta este boala stuparului incepator, sa vada matca.
  Schimbarea matcii se face in conditiile de stres pentru albine, prin  afumarea lor, si pe ghicite, prin pierderea timpului.
  Unele tratamente aplicate cu dozator cu seringa nu se pot face.  Toamna, cand sunt reale pericole de furtisag, daca se despart cele 2 corpuri, fiind lipite ar curge mierea. Cu acid oxalic se poate da toamna o singura data, si trebuie dat sa ajunga pe toate albinele. Dam cu acid, deoarece vrem sa avem o miere ecologica, si nu se poate vorbi de Varachet.
Cei care stau pe vatra. nu scot prea multa miere, si sunt foarte multe pauze de cueles, in care albinele de la sacam la tei raman fara miere. Depinde si de an, si de zona.
   Familiile mai slabe, sau roii, nu se pot ajuta decat cu albine scuturate.
   Nu se poate face un control pentru a vizualiza prezenta vreunei boli, cum ar fi loca.
   
Concluzia o trag, dupa mai multe argumente.


pus acum 15 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
Furtisagul il eviti cu cortul protrctor.

Vaarachetul... depinde de fixurile celor care se pretind facatori de legi... Dupa parerea mea se poate da dupa ce se recolteaza mierea. Nu cred ca polueaza fagurii, iar mierea ramasa va fi consumata pana la urmatorul cules. (+ ca fagurii respectivi nu ajung decat maxim o toamna cu varachet, nu 2-3...-5 ca unii din rame).
Acid oxalic se poate da sub cortul de protectie.

Schimbarea matcii as prefera sa o fac toamna si sa desprind fagure cu fagure, sa-l iau de leat, nu sa afum...

Cu pauzele de cules sunt de acord ca astea sunt o problema.
Roii se pot ajuta cu sirop.

Cu loca iarasi e o problema, dar la o adica, cine te opreste sa intrii in cuib sa verifici?
[nu e vorba de fasguri de cuib? nu sunt fagurii de cuib mai rezistenti? + ca sunt mult mai micuti decat la dadant + ca AU  leat de care sa-i prinzi - Sau vrei sa trantesti cu ei? Asa greu e sa iei o dalta si sa desprinzi pe langa perete ,apoi sa-l ridici usurel? -bine, nu toata ziua "ca incepatorii"]


pus acum 15 ani
   
jean
apicultor

Din: com. Rast, jud. Dolj,Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 603
D-le Dani,


In R.A. nr.1/2009, este un articol, despre cum trateaza englezii, stupii de L.A.
Raspunsul este : B E N Z I N A.
Citez din articolul mai sus amintit :

"Strategia anti - LA in Anglia si Tara Galilor

In ceea ce priveste LA,Regatul Unit aplica o procedura de inspectie/eradicare.Exita un sistem bine stabilit de eradicare a LA din stupinele unde este detectata.Daca nu se folosesc antibiotice, toate coloniile afectate sunt distruse.Coloniile victime ale LA sunt ucise prin introducerea unei mici cantitati de benzina prin partea de sus a stupului, inchisa dupa ce toate albinele au intrat( de exemplu dimineata devreme sau seara tarziu).Albinele ,ramele,dispozitivele, precum si gratia de matca,partitiile sunt distruse prin incinerare."

R.A. nr. 1/2009 pag. 31


                                                                  Cu respect,

                                                                  Jean Deculescu

Modificat de jean (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
Am spus eu sa aplici altceva decat benzina?

Modificat de Dani Popovici (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
Baciu Octavian
apicultor

Din: Caracal
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 288
R.A. nr. 1/2009 pag. 31


                                                                  Cu respect,

                                                                  Jean Deculescu


A aparut cumva pe anul acesta?
La mine nu a sosit nici pana in data de 26.01.2009.

Modificat de Baciu Octavian (acum 15 ani)


_______________________________________
Numai cu ambiţii vom putea să realizăm ceea ce vrem!

pus acum 15 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Intai folosim benzina, si pe urma controlam?
Eu nu vad cum poti lua rama de rama, si sa verifici stupul o data macar pe luna. Nu la toti, dar macar pe jumatate. O  rama fara sarma, fara speteze, nu  o poti tine in mana, fara sa se franga. Nu o datas-a intamplat ca albinele din lipsa de spati, sa treaca dincolo de diafragma, si sa-si faca de cap, Eram pregatit cu o diafragma sa pot scoate fagurele crescut. Este si un adevar. Ramele sunt mai scurte sa se micsoreze riscul de a se rupe. Cine a facut acel stup, a avut o explicatie. poate ca a avut nevoie de ceara, la un pret mai mic.
  Sunt destule avantaje, dar ele trebuie combinate.
Pentru zona in care stau, si pentru ca eu fac mai mult polen, miere doar cata rezulta dupa impachtarea albinelor, nu pot sa fac un stup, nicimacar de hoby.
Am lasat un stup, in cosnita de papura, sa vad cum va intra in iarna. Lipsa miere, lipsa populatie. a fost un roi destul de sanatos, cu populatie mare, dar totdegeaba.


pus acum 15 ani
   
manu
apicultor

Din: linga Fagaras
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 184
lui pupemea ii e foame si si a ales o meserie noua din care sa traiasca (eu la fel) daca face Warre tre sa si ia cal ca nu mai are bani de motorina.Da ce face cu calul ca pe drum n-are voie sa mearga pe cimp e propietate privata linga albine nu-l poate tine si iar probleme . da intr.adevar e frumos sa ai si astfel de stupi si si eu o sa mi fac da asa de moft dar de productie nu . iar in ce priveste cercetarea eu cred ca fiecare stupar daca se tine profesinist tre sa aiba si stup de observatie in afara de cel de pe cintar .cu geam cu termometru in el si in afara plus ceva sculisoare  microscop refractometru etc ca dee pina ne spune ACA in revista ca tre sa infloreasca cutare  te uiti in calendar si vezi ca ieri trebuia sa te intorci in privinta calitatii era o data la moda mierea in sectiuni si era alt tip de lada .Ca trebuie sa ne intorcem la izvoare da tre sa micsoram ca de aia si Pupemea vrea sa faca lazi formate numai din caturi de 1/2 Dadant (si mai incolo mai scurteaza poate din lungimea ramelor poate am zis!) si iata as ne apropiem de origini si asa au facut toti .Langstroh a facut ME si tot el a facut mai tirziu injumatatirea ramei Antonescu la fel in Ardeal e asa zisul Gerstrung (asemanator cu Layens difera ceva cm etc etc iar problema s-a mai pu destul de clar unde in tara ce areal ai cu ce te mai ocupi ce vrei sa faci etc  . Cu respect.

pus acum 15 ani
   
jean
apicultor

Din: com. Rast, jud. Dolj,Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 603

Baciu Octavian a scris:

R.A. nr. 1/2009 pag. 31


                                                                  Cu respect,

                                                                  Jean Deculescu


A aparut cumva pe anul acesta?
La mine nu a sosit nici pana in data de 26.01.2009.



Da, eu am primit plicul cu revista de pe data de 26-202009.


                                              Cu respect,

                                              Jean Deculescu


pus acum 15 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
Eu unu am spus-o si o repet, anume: <<"viitorul de aur in apicultura Mare" nu-l va reprezenta niciodata.
Eu vad acest sistem intr-o zona in care ai ceva cules bunicel (nu ca in pastoral) si pe perioada lunga. Gen faneata. In acelasi timp vrei sa faci si pastoral in alta parte sau ai o meserie departe care nu iti permite sa te dplasezi si sa pierzi mult timp in zona.
Lasi o stupina Warre pe loc (poti face si cu Layens sau cu orizontali schema), vii de 5-6 ori pe an cand sti ca trebuie. Avantajul cred ca e prin faptul ca nu iti ia la fel de mult timp ca la cei cu rama. (lucrezi totusi cu corpuri, ieftine, scoti la sfarsit ce e surplus)(fata de Dadant se dezvolta primavara fara interventii - la fel ca la Layens).
Astfel nu pierzi nici timpul si nici nu abandonezi o zona cu cules bunicel.
Repet : una dintre chestiile ce le vad definitorii e sa fie cules de intensitate medie (daca ar fi mare s-ar face pastoral in zona) pe perioada lunga.

Rama nu va disparea niciodata. Nici in pastoral, nici in nucleele de fecundare 
Cu Warre nu vei putea sa ai in pastoral performantele ME si nu vei putea sa scoti monoflora. Dar EXISTA nise in care poate fi o buna solutie.>>

Tot timpul am visat ca pe langa pastoral (sau serviciu la o adica) sa am o stupina intr-o zona bunicica , de care sa nu ma doara capul, sa nu stau langa ea si sa iau doar surplusul de poliflora toamna.


Sa revenim la doaleante:
- nu poti trai din asa ceva decat daca ai, cred eu, peste 10 vetre. Dar nu e nici de aruncat. De ce sa gandim ori in alb, ori in negru?
- la polen nu stiu cum merege, dar cel putin in primul an nu. + ca daca ai o zona fara nectar... nu te vad bine fara hraniri (dar si in Warre se pot face hraniri la fel ca in toti ceilalti. N-ati auzit de hranitorul de urdinis sau de cel de podisor?). Ramane de ales cu ce faci hranirea. Oricum intr-o zona rea e nasol -> ORI...CUM.
- Cu Loca: Spuneti cine din cei ce au peste 100 de stupi iau "rama cu rama macar o data pe luna"? Sondaj se poate face si aici ca si in orice alt sistem.
Un atu pe care il are este inoirea permanenta a fagurilor. Deci reducerea presiunii numarului de germeni (care creste odata cu varsta fagurilor).

Eu unu nu am de gand sa bag nimanui pe gat sidtemul asta. Pentru mine e decis ca fac pastoral pe sistem dadant cu 12 si ca am a ma convinge pentru extensiv ce anume sa pot folosi intre Layens si Warre. Deocamdata sa testez, in continuare sa-mi caut zona ... de extensiv.                  Biologic merge de milioane de ani, tehnic si ergonomic, vreau sa testez. Nu cred ca e asa dezastru o incercarea ca asta.
La mine nu e ori alba, ori neagra, ori hoby, ori incrancenare. Pot sa fac si chestii placute si eficiente in acelasi timp, serioase, dar si divrese. De obicei gandesc si in diverse nuante.


pus acum 15 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Ca sa faci 100 kg de miere extrasa, trebuie sa ridici de pe familie ~12 magazii de 1/2.Pline si capacite.
faceti un calcul pentru extensiv sau intensiv in Ware se inseamna asta in ceara.Ce inseamna la transport daca nu este plina magazia si tre' sa muti.Ce inseamna daca nu este coapta si trebuie sa muti?
Deasemenea pt intensiv calculati costurile de  miscare si costurile pt nr, mare  de locatii.

Cand plec la drum plec "indragostit" de un sistem imperfect,  dar  probat de mine.Este mult mai bine decat sa plec pe o idee sau sistem cu necunoscute.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 15 ani
   
hiq_mic
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 123

jean a scris:

D-le Dani,


In R.A. nr.1/2009, este un articol, despre cum trateaza englezii, stupii de L.A.
Raspunsul este : B E N Z I N A.
Citez din articolul mai sus amintit :

"Strategia anti - LA in Anglia si Tara Galilor

In ceea ce priveste LA,Regatul Unit aplica o procedura de inspectie/eradicare.Exita un sistem bine stabilit de eradicare a LA din stupinele unde este detectata.Daca nu se folosesc antibiotice, toate coloniile afectate sunt distruse.Coloniile victime ale LA sunt ucise prin introducerea unei mici cantitati de benzina prin partea de sus a stupului, inchisa dupa ce toate albinele au intrat( de exemplu dimineata devreme sau seara tarziu).Albinele ,ramele,dispozitivele, precum si gratia de matca,partitiile sunt distruse prin incinerare."

R.A. nr. 1/2009 pag. 31                           Cu respect,

                                                                  Jean Deculescu


Hai sa zic una buna ptr cunoscatori...sa ma scuze incepatorii...citez din clasici..ëste neste chestii pe care nu ni le putem esplica" si anume:\
- nu toate familiile fac L.A
- am avut (cand am cumparat stupii) unul cu LA. Pe acesta l-am inapoiat la vanzator, altfel meserias buna, dar nu mai avea timp si poate nici putere...varsta bat-o vina...Nu am mai vazut...de atunci si sper sa nu mai vad....Intrebare: de ce ceilalti stupi nu au facut LA ?...numai anumti stupi fac (probabil rame negre, fara populatie, etc....)
- sunt lucruri pe care nu ni le putem explica. LA este unul dintre ele...


_______________________________________
nea Ilie fara palarie de la primarie /slatina -Olt

pus acum 15 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Parea me este ca toti stupii au spori.

Tot asa cum noi toti avem contact cu virusii, in familie face gripa un frate,un copil sau un parinte si tu nu faci.

Pregatirea,sistemul imunitar,o viata traita in ambudenta de vitamine, ajuta organismul (individ sau familie de albine) sa tina sub control infectia


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 15 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
... si schimbarea la timp a fagurilor...

pus acum 15 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Cunos apicultor nu dau nume persoana dibace,
Schimba total fagurii in fiecare an.!!!???
Nu stie de loca nozema,tine varoa in frau. Si miere la greu.
El nu mai inmulteste demuult.Are (avea) 600-800.

El zicea: "albina in pom, cand se umple de probleme,lasa tot si o ia de la capat".
Gaselnita,frigul,furnica si altele,rade tot si "sterilizeaza" pt.urmatorul roi.

Uite un avantaj la ware! Te obliga sa schimbi ceara.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 15 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
La fagurele nou ai 2 mari avantaje:
- lipsa presiunii numarului de germeni
- marimea albinei care iese din celule mari => gusa mare + vigoare (inclusiv de lupta cu bolile + corp gras "sanatos" ca are unde se dezvolta daca albina e mare)


pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la