akmm
CLUB STUPARITUL
Din: Babadag, altitudine 21m
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 731
|
|
Dupa asa o perioada lunga de timp, si imi cer scuze tuturor celor ce asteapta aceste randuri, postez si partea de pionierat pe care o propune Abatele Warre in exploatarea Stupului Popular. Apar Suplimente succesive la editia a 12-a din 1948, semn ca abatele lucra la ea si pe masura ce avea rezultate, ni le dadea si noua, urmasilor, din experienta sa. ,, Metoda de pionerat
Puietul este dezavantajos pe perioada marelui cules Puietul retine prea multe albine in cuib care altfel ar putea iesi la cules. Din acest motiv multi stupari incearca sa reduca cresterea sa, sau sa scape de el pe perioada culesului.Aceasta metoda poate fi dezastruoasa, deoarece contravine legilor naturii. Cateodata, de asemenea, nu pot avea rezultatele scontate din cauza anticiparii incorecte a culesului. E chiar imposibil de stabilit cand va incepe culesul, temperaturile putand accelera sau intarzia perioada.
O metoda buna Atunci cand transvazati albinele din stiubee, distrugeti puietul. Daca, bineinteles, operatiunea va avea loc inaintea inceperii culesului ne va oferi si opurtunitatea de a scapa de prea multa munca, cu rezultate bune. Aceasta eliminare a puietului poate fi aplicata tuturor familiilor. La inceputul culesului principal de sparceta, in tarile in care exista, toate familiile pot fi desertate in corpuri goale cu fasii de ceara pe leaturi.Tot puietul va fi distrus iar mierea si ceara valorificate. Daca in decurs de trei zile albinele nu ies la cules vom fi nevoiti sa le hranim. Acesta este riscul metodei.Un risc foarte mic.Daca nu avem parte de acest necaz, atunci albinele, ca viteazul din poveste si fara copii de crescut, vor iesi la cules si vor obtine o recolta mult mai mare.Va trebui, bineinteles, sa folosim tot atatea corpuri cu fisii pentru cati faguri am eliminat la transvazare.
Supliment la editia a 12-a Apicultura pentru toti-beneficiile stuparitului Nota Observatiile mele ma indreptatesc sa afirm ca prin metoda de mai jos se creste productia de miere de trei-patru ori. In asemenea circumstante e de neevitat sa se recurga la ea pentru asigurarea profitului.
Metoda de pionierat(continuare) Procedura in cazul metodei de pionierat Toate familiile selecta pentru aceasta metoda vor primi cate trei corpuri goale la revizia de primavara. La momentul oportun cand infloreste sparceta sau cand apar primele roiuri naturale, vom face ultimele pregatiri. Ar fi intelept ca la urdinis sa se monteze cate o fasie de gratie despartitoare care sa nu permita matcii sa evadeze. Albinele vor fi dirijate din cele doua corpuri in care au iernat catre cele de jos, si chiar si din al treilea, daca deja au inceput sa il ocupe, puietul distrus iar mierea si ceara valorificate. Dupa ceasta se va pune panza de sac, cutia podisor si capacul iar intrarea va fi puternic afumata, pentru a obliga albinele sa intre in stup, iar gratia inlaturata. Putin mai tarziu, dupa ce albinele au intrat in stup sau chiar a doua zi, doua sau trei corpuri vor fi adaugate dedesupt, in asa fel incat sa avem in total cinci. Pe perioada culesului, daca este unul de exceptie, alte corpuri pot fi adaugate, desi deja corpul de sus fiind umplut si capacit, chiar el putand fi recoltat si pus dedesupt.
Nota Metoda de pionierat poate fi aplicata tuturor famililor, chiar si celor slabe. Productia de miere va fi mai mare dar proportionala cu puterea fiecarei familii, timpul de manipulare necesar de o jumatate de ora fiind, in medie, acelasi, ori ca familia e medie ori ca e slaba.
Supliment la editia a 12-a Apicultura pentru toti, metoda de pionierat (continuare) Metoda de pionierat asigura o recolta mai mare. Permite deasemenea suplimentarea usoara de corpuri. In mod firesc, recoltarea dupa folosirea acestei metode ar trebui sa se faca la inceputul lui Iulie. Avem ca rezultat si corpuri cu faguri noi, reutilizabili. Aceste corpuri pot fi folosite pentru extinderea familiilor primavara urmatoare. Pot fi tot asa de bine folosite pentru sporirea numarului de familii in stupina. Pentru aceasta e suficient sa dam la doua corpuri un roi natural, artificial sau chiar o familie din stiubee, salvata de la asfixierea cu sulf. Asemea familii intr-o asemenea perioada sunt fara valoare, dar instalate in corpuri cu faguri precladiti au timp sa se dezvolte inainte de venirea iernii, cu conditia sa aiba suficienta hrana. Daca nu exista cules in zona va trebui sa le hranim cand si cand. Micul nostru hranitor de primavara e perfect pentru asa ceva. La sfarsitu lui August, rezervele de iernare vor fi completate, la fel ca pentru ceilalti stupi. In anul urmator aceste familii vor fi tratate ca si celelalte, fara deosebire, si vor da celeasi rezultate.''
Modificat de akmm (acum 15 ani)
_______________________________________ Sa respectam albina. E mult mai in varsta decat noi.
|
|