valy gudas
apicultor
Din: Baia-Sprie. MM,RO.28.05.71
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1394
|
|
Dupa arborii de la care provine este de mai multe feluri: de stejar, de brad, de molid etc. Secretia manei e conditionata de o serie de factori printre care mentionam:
1. Factorii interni: factorii genetici ce se transmit fiecarei specii de insecte producatoare de mana. 2. Factorii externi: factorii meteorologici, solul, expozitia insorita, altitudinea etc. 3. Factorii biotici: (pradatori, daunatori si paraziti). Pradatorii (veveritele, ghionoaiele, ciocanitoarele, pitigoii, sticletii, viespile, mustele etc.) decimeaza lachnidele in toate stadiile de existenta. Pe langa acesti aprigi dusmani, insectele producatoare de mana au si prietenii lor: furnicile de padure - care le protejeaza si le stimuleaza secretia de mana.
Pe langa faptul ca mierea de mana nu este recomandata pentru iernare deoarece provoaca intoxicatii grave, degenerescenta si necroza, sunt cazuri cand, chiar pe timpul verii poate provoca multe neajunsuri. Atunci cand mana contine zaharuri neasimilabile si mai ales in anii secetosi, cand albinele sunt lipsite de pastura, albinele se pot intoxica datorita consumului sporit de miere de mana. Exceptie face mierea de mana de conifere, care contine procente ridicate de zaharuri digestibile, albinele de munte fiind obisnuite sa consume o astfel de hrana chiar si iarna.
Mierea de mana contine inhibina, substanta cu o puternica actiune bactericida, iar procentul redus de glucoza si bogatia in dextrine si substante minerale o tin ani de zile in stare lichida. Totusi, uneori, mierea de mana este atat de vascoasa, incat nici nu mai poate fi extrasa din celule decat prin topirea fagurilor in cuptor, deasupra unor gratare, ori prin inmuiere cu apa calda si intercalarea intre acesti faguri a unor faguri goi gata claditi. Albinele iau din celule aceasta miere diluata si o intind in fagurii goi, dupa care acestia se scot si se extrag. (Wikipedia.com)
Caracteristicile mierii de mana
Caracteristicile generale ale mierii de mană sunt foarte asemănătoare cu cele ale mierii florale. Totuşi, există unele diferenţe care trebuie să fie menţionate:
• Mierea de mană conţine o cantitate mai mare de minerale faţă de mierea florală; astfel: • Culoarea este în mod obişnuit mai închisă (excepţie: mierea de mană galbenă de molid) • Conductivitatea electrică este mai mare • Cristalizează mai uşor şi mai repede • Opalescenţa sa este mult mai intensă
Rotatia optica (polarizarea)
Mierea de mană, datorită conţinutului diferit de dextroză şi levuloză, dar mai ales datorită prezenţei unor zaharuri caracteristice, melezitoza şi erloza care sunt puternic dextrorotatorii, prezintă în general dextrorotaţie de diferite grade. Continutul de zahar
Mierea de mană conţine peste 18 % trizaharide (rafinoză, melezitoză etc.)
Continutul de minerale
Conţinutul de minerale este determinat prin cântărirea cenuşii rămasă după calcinarea mierii la temperatură înaltă. Normal, mierea nu conţine mai mult de 0,6% cenuşă, în timp ce în mierea de mană poate depăşi 1 %.
Aciditatea (PH-ul)
• pH =5,9 – 7,8
Compozitia mierii de mana
De fiecare dată când avem nevoie să înţelegem mai bine compoziţia unui anumit produs, trebuie să cunoaştem mai întâi, pe cât este posibil, originea sa. Listă cu posibilele surse pentru mierea de mană:
• Abies alba (BRAD) • Accer campestre (ARŢAR) • Accer platanoides • Betula alba (MESTEACĂN) • Corylus avellana (ALUN) • Fagus silvatica (FAG) • Fraxinus excelsior (FRASIN) • Picea excelsa (MOLID) • Pinus silvestris (PIN) • Populus nigra (PLOP) • Quercus robur (STEJAR) • Salix alba (SALCIE) • Ulmus campestris (ULM) (referate.ro)
Substante uscate: în afară de
• Carbohidraţi = 90 – 95 % • Proteine = 0,2 – 1,8 % • Minerale, acizi organici, vitamine, etc. aprox. 5 %
Carbohidrati
• Glucoză • Fructoză (şi aproape deloc zaharoză • Mierea de mană conţine peste 18 % trizaharide (rafinoză, melezitoză etc.)
Uleiuri esentiale
Dă arome specifice fiecărui tip de miere de mană.
Avertisment Persoanele bolnave de diabet NU vor consuma miere si produse din miere decât sub îndrumarea medicului! Copiii sub un an NU vor consuma miere! Mierea poate fi o sursa potentiala de spori de Clostridium botulinum, care nu afecteaza tinerii si adultii cu o microflora intestinala normala, dar care poate declansa botulismul infantil la unii copii sub un an.
Cu Sanatate Valy
Modificat de valy gudas (acum 15 ani)
_______________________________________ Suntem saraci,dar nu suntem prosti. Tel. 0741297349.
|
|