APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
andreeadede la Simpatie.ro
Femeie
24 ani
Ilfov
cauta Barbat
24 - 39 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE / alternative tratament bio  
Autor
Mesaj Pagini: 1
maximus
Vizitator



la multi ani tuturor si un an plin de impliniri!


        pentru ca e prima zi a anului si privim increzatori in viitor,o analiza clara a factorilor (pozitivi si negativi) de care depind viata si productivitatea coloniei de albine e imperios necesara.

        sant sigur ca fiecare la acest moment are stabilite niste coordonate pe care se va invarti in anul care tocmai a inceput.

        in ceea ce  ma priveste ,iau in considerare doi factori principali:pe primul loc  starea de sanatate a familiilor de albine (si aici ma refer si la infestarea cu varoa),urmata la foarte mica distanta de modul de intretinere.

        si pentru ca varoa ne da de furca la toti,zic sa ne oprim deocamdata asupra lui,si sa vedem cum putem sa-l combatem prin mijloace cat mai "curate",fara sa poluam produsele si implicit pe cei care le consuma.

        am analizat foarte bine toate metodele de tratament bio,de la acid oxalic pana la zahar pudra.desi lucrez de doi ani cu acid oxalic,nu este de neglijat nici timolul(care se foloseste in medicina veterinara,si este mai usor de procurat).la categoria "usurinta in administrare" ar intra si bee vitalul,pe care insa l-am folosit doar acum doi ani si am renuntat la el din cauza lipsei rezultatelor satisfacatoare(nu prea am vazut paduchi cazuti).

        doresc sa punctez cateva lucruri despre acid formic si oxalic,pentru ca apoi sa incercam un numitor comun:

       acidul formic are marele avantaj de a actiona asupra paduchilor din celula capacita,dar si doua mari dezavantaje:

            -modalitatea de administrare-greoaie prin masurile de precautie care nu sant deloc putine si ingreuneaza activitatea
             -dificultatea realizarii unei concentratii optime/doza pentru a avea efectul maxim pe paduche si minim pe albine si matca.

      acidul oxalic are avantajul de a fi tolerat mai bine de matca/albine chiar in cazul unei abateri variabile de la doza standard,se lucreaza mai usor cu el,si merita luate in seama tot doua puncte sensibile:

           -administrarea o data pe an,in lipsa puietului-ceea ce pentru multi conduce la necesitatea efectuarii tratamentelor de intretinere cu alta substanta,de regula tot bio

           -administrarea obligatorie seara,cu certitudinea ca a doua zi vor exista temperaturi care sa faciliteze zborul,deci peste 12 grade.numai in acest fel nu vom pierde matci si nu vom depopula familiile.daca administram cand sant in ghem,cum spune cartea,e jale.dar aceasta chestiune am mai discutat-o de cateva ori pe acest forum.
               
       din cele de mai sus reiese ca fiecare tratament are imperfectiunile lui,care de multe ori ne dau batai de cap si ne fac sa tratam tot conventional.la amandoi acizii se adauga toxicitatea mare a concentratiei folosite,si implicit existenta unui soc in familia de albine.

        analizand putin care dintre cei doi acizi s-ar preta mai bine,dupa toxicitate castiga oxalicul,dar dupa eficienta formicul,iar amandoi la un loc ar face treaba de milioane.

        personal optez pentru oxalic,si incerc sa-l aduc in situatia de a-l putea tine in stup 21-28 de zile(sa prind un ciclu de eclozionare) fara sa distrug familia.cea mai buna modalitate ar fi intr-o sticluta cu un fitil in exterior,prin care sa se evapore permanent solutie.sau cu un tampon pe rame pe care sa il "incarcam" la cateva zile.problema insa nu consta in "modalitatea de administare",ci in concentratia solutiei pe care o folosim.pentru ca trebuie sa ne incadram in limita toxicitatii maxime pentru paduche si minime pentru albine.in aceasta ecuatie intra timpul si volumul lazii.

      in acest fel suportabilitatea in stup este mult mai mare,pot sa lucrez liber dar tot cu atentie,la concentratia mult mai mica efectele toxice sant mult mai diminuate.

      invit pe toti cei care sant interesati sa intre in dialog.de asemenea,sant asteptati cei care au folosit si alte tratamente bio,cu neajunsurile si reusitele pe care le-au avut.sanatate

Modificat de maximus (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
beehaver
apicultor

Din: Moreni, DB.
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 360
"Interesat" sunt, dar din pacate nu am experienta in aceasta privinta.
Singurul lucru "bio" pe care l-am incercat, a fost in 2002 cand am achizitionat primele 2 colonii si care erau pline de varroa. Inainte de a cumpara varachet am incercat cu tigari(cred ca "nationale"   erau). Neavand experienta deloc la momentul respectiv, nu pot sa va spun nimic despre eficienta(ceva varroa cazuti pe fundul lazii am vazut la momentul respectiv). La scurt timp dupa aceea am cumparat si folosit cu succes varachet.
Daca cineva a mai incercat cu tutun si a tras concluzii, asteptam informatiile.

Bafta tuturor !


_______________________________________
”Succesul vine cind mergi din esec in esec fara sa-ti pierzi
entuziasmul. Nu va pierdeti entuziasmul. Niciodata! “
                                              Winston Churchill

pus acum 15 ani
   
apislav
apicultor

Din: Tg. Neamt Jud. Neamt
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 256
Dupa un an de conversie, am fost acreditat bio cu 100 de familii.
Am facut tratamente in mai cu beevital.
In august 2 cu acid formic.
Dupa rezultatele slabe obtinute in august, in septembrie din nou cu beevital.In noiembrie iar cu beevital.Au cazut paduchii insa deja 5 familii au slabit foarte tare.
Dupa doi ani de bio trag o concluzie cam dezamagitoare: ai pret mai bun insa si familiile sunt mai slabe.
Intentionez la anul sa fac cu acid oxalic prin sublimare.


_______________________________________
"VAX ALBINA, CREMA PUCAT"
TEl:0749223473

pus acum 15 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Cunostintele ,apicultori, trecute pe bio, au o parere destul de pesimista in tratarea doar cu bio.
Poate datele,experienta sau calitatea produselor este indoelnica.Nu stiu.

Fara doar si poate este nevoie de aprofundarea problemei.Sunt in afara acestui subiect.
Deocamdata casc ochii cat cepele de Turda.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la