radudulau
apicultor
Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
|
|
proapi a scris:
Radule, ce sistem de selectie f. interesant foloseste stuparul francez? Prima si prima data ne intereseaza caracterele de rasa, morfologice, sa vedem daca ne incadram in limitele rasei pentru care investim munca noastra, merita sau nu.
Apoi caracterele economice, de productie; miere, polen, propolis, etc. si nu ultimele sunt caracterele de comportament; rezistenta la iernare (ce cantitate de albina intra la iernare si cat iese, cantitate hrana consumata, etc.), blandetea/agresivitatea, comportamentul linistit pe rama, instinctul de roire, tendinta de propolizare,rezistenta la boli, capacirea uscata/umeda, etc. Ultimele la alegerea apicultorului. |
buna ziua, scuze ca nu am raspuns mai repede, dar nu mai intru pe forum. ma plictisesc discutiile doar de dragul de a discuta, in plus am 2000 de stupi acuma de lucrat impreuna cu colegii mei si facem 1200 roi anu asta, ca sa mentinem septelul la nivel, asa ca de multe ori lucrez si sambata si duminica. noi lucram cu caucaziana, seamana un pic cu carpatina noastra. nu poti compara criterele lui de selectie, cu criterele stuparilor romani, pentru ca e cauta alt tip de recolta, si anume recolta de lavanda, care nu e tot una cu cea de salcam. deci el cauta stupi care incep tarziu si ajung la maturitate deplina la inceputul lavandei, adica prin iunie iulie. asta nu inseamna ca el nu face si salcam , castan, sau alte tipuri de miere. doar ca noi cautam in special mierea de lavanda. este prea complicat sa iti explic tot sistemul de selectie, pentru ca nu pornim de la aceleasi baze de comparatie. blandetea nu este un criteriu de selectie pentru un stupar profesionist, din contra , o albina mai agresiva are sanse mai mare sa adune mierea in conditii grele decat cele mai blande. instinctul de roire, nu este un criteriu de selectie, stuparul profesionist anticipand acest fapt si actionad in consecinta asupra stupilor evita roitul.rezistenta la boli, ar fi un criteriu valabil, dar pana una alta orice ai selectiona nu va rezista la daunatorii pe care ii are albine, si atunci mai bine previi cu medicamente cand trebuie, si ca stupar pro, administrezi ceea ce trebuie la timpul oportun. stuparul profesionist, in general, si vei vedea si tu , cand o sa ajungi la 500 sau mai multe colonii, ca timpul pe care il aloci fiecarei colonii este foarte limitat. atunci maximizezi totul, si pentru a selecta matcile, te bazezi pe criterii care sunt relevante productiei de miere, pentru ca asta e lucrul care te face sa traiesti. cand ai multe familii de albine, vei vedea, logistica iti va lua mult timp. dimineata de obicei ajung la 7 la atelier, si pana vin baietii facem planul, incarcam masinile, etc..in plus trebuie sa dam de lucru la toti, deci e un job la timp complet, doar ca pe langa trebuie lucrat si la stupi, camionul treb reparat, treb cumparate provizii, unelte una alta, si atunci nu ai timp sa analizezi o matca sau o specie de albina in termeni gen recolta de polen, sau comportament linistit pe rama. astea sunt chestii pentru cei care au timp sa faca doar asta. noi nu avem timp de asa ceva, si in plus, cel ce face selectia asta la matci, iti garantez ca e stationar, deci nu are datele despre productie pe care le avem noi, asa ca preferam sa ne facem singuri matci.
colegul meu in 3 ani prin selectie a crescut media cu 15km pe familie. doar prin selectia meterialului pe care il are el. acum, anul acesta, pentru a evita o stagnare a rasei, toti roii pe care ii facem vor fi naturali. adica nu introducem celule, ci le lasam sa isi faca ele ale lor. e sigur ca vom avea pierderi, de aia facem 1200 roi, pentru ca in realitate avem noevoie de 1000. deci consideram ca vom avea pierderi undeva la 20de procente. la anul in schimb, acesti roi vor intra in productie, si atunci vom reincepe sa selectionam printre ei, cele mai bune, si le vom urmarii. roii nostri sunt marcati cu stupul de unde vin, si cel mai important cu linea din care se trag. de ex: stup cu matca notata AA , care anul tracut a facut 70kg, anul acesta facand un roi natural, el va fi marcat prin NA, natural de A, astfel pastrand trasabilitatea sangelui. acum vom vedea daca aceste fiice vor face ok, sau nu vor fi bune de nimic.
ca sa intelegi cat de important este acest lucru in exploatatia noastra, iti spun ca am petrecut mai bine de o saptamana sa pun cap la cap toate info pe care le aveam , in tabele excel, cu matcile, cu tot, din 2005 pana in 2009, niste tabele de 1km, si acum am platit o firma sa ne faca un program special pentru trasabilitate si calculul viabilitatii unei linii de albine. nu iti spun cat ne costa , dar poti linistit sa iti faci o ferma apicola in ro cu banii astia. e un lucru f important sa ai o astfel de evidenta, si daca de la un an la altul iti cresti media cu 10kg, sau chiar si cu 5kg, deja eu spun ca merita. mai ales la acest nivel.
ca sa iti raspund la intrebare, cei care selectioneaza matci , habar nu au ce productie vor face, nici unu nu stie, pentru ca ei nu se pricep la asta, doar la facut matci, iar tu care faci prod, nu stii sa faci matci. deci e un decalaj intre aceste doua parti. noi am reusit sa intelegem ca nu neaparat stupul care iti face cea mai mare recolta anu asta e cel din care treb sa faci celule, ci ar trebuii sa iei in condiderare toate surorile acestei matci, toata linea ei, si sa vezi media. in momentul cand in stupina ai o evidenta buna, si pornesti pe principiul asta, atunci e ok.
ma si am spus ca nu mai intru aici sa mai postez, dar ca sa vezi ca nu sunt un om de cuvant. ei am avut si eu 10 min libere. te salut, multa miere, si sa auzim de bine radu
|
|