proapi
apicultor
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 806
|
|
pab a scris:
Multe specii de insecte sociale sau solitare sufera de infectii cu specii de nosema, diferite: Ex nosema bombicis la viermii de matase, etc. Pana acum cativa ani, in Rom nu se gasea decat nosema apis zander. De curand, s-a identificat si o alta specie parazita pt albine, n ceranae. Aceste 2 specii de nosema se afla prezente in toate familiile de albine de pe teritoriul tarii. Nu avem cum sa scapam de ele. Problema, ca si la varroa, este sa le mentinem la un prag minimal de infectie, care sa nu puna in pericol sanatatea fam de alb. N. ceranae este mult mai perfida, nu se manifesta cu diaree, ca in cazul n. apis, ci doar paralizie, albinele se tarasc in fata stupilor si se aduna in mici ghemulete. Diagn de certitudine, doar de lab. Specific pt ambele specii parazite este schimbul de matci linistit, intr-un procent mult mai mare decat normal. asta m-a dus cu gandul la nosemoza, pt ca ati afirmat un schimb linistit mai accentuat. Profilaxia este asemanatoare ca la n apis.
Imi permit sa ma citez dintr-un post mai vechi: De cele mai multe ori insa, nosemoza evolueaza ascuns, forma pasiva sau cronica, semnele clinice sunt inexistente, doar ca fam slabeste mereu. In ac caz, doar un laborator iti poate pune un diagn cu certitudine. Oricum, nosema apis este prezenta in toate fam din Rom, doar ca la un grad redus, care nu pune probleme , acest grad de infestare creste in anumiti ani, functie de cond propice dezvoltarii si inmultirii parazitului. Un semn mai des intalnit in nosemoza pasiva sau cronica este schimbarea linistita a matcii, intr-un procent mult mai mare fata de normal. Cel mai bine, daca ati fost diagnosticat cu infectie, schimbati lazile cu lazi flambate si dezinfectate, schimbati fagurii din cuib la cel mult 3 ani, schimbati matcile la cei care slabesc sau bat pasul pe loc. si o recomandare pe care stiu ca nu o s-o luati in considerare: de fiecare data cand dati sirop, adaugati PROTOFIL, face minuni (stimuleaza ff mult ponta matcii, repara epiteliul intestinal distrus de nosema, creeaza cond improprii de dezvoltare a acestui protozoar.)
Pt ca sporii de N.apis si ceranae sunt prezenti in toate familiile, intr-un nr variabil, de la sezon la sezon si de la zona la zona, lupta trebuie dusa pe parcursul tuturor anotimpurilor. De baza sunt masurile profilactice si tehnologiile de intretinere: - selectia coloniilor cu buna rezistenta la iernat - schimbarea matcilor dupa 2 sezoane pline de ouat - schimbarea anuala a 50% din fagurii de cuib - extractia mierii de mana toamna si inlocuirea cu sirop de zahar devreme, pt a-l putea capaci, altfel mierea de mana va fi consumata prima si astfel "succesul" va fi garantat - introducerea la iernat numai a coloniilor puternice chiar prin unificari, altfel cele mici consuma mult, se supraincarca, si diareea -in lipsa unui zbor de curatire - este iminenta - expunerea fagurilor de rezerva peste iarna la ger, sau dezinfectia lor cu acid acetic (mai putin recomandata pt ca acidul corodeaza sarmele) pt a distruge sporii prezenti in faguri - administrarea de Protofil in siropurile de completare din toamna si in cele de stimulare din primavara - transvazarea toturor coloniilor in primavara in lazi dezinfectate (flambarea este suficienta in cazul nosemozei) - lucru pe care nu-l face aproape nimeni - pe cat posibil evitarea golurilor de cules, sau cand aceasta se intampla, coloniile sa aibe in stupi suficiente rezerve - evitarea ratacirii albinelor intre colonii - evitarea furtisagului - evitarea supraaglomerarilor din pastoral - iennarea coloniilor in cond de liniste deplina, orice deranj declanseaza consum sporit si de aici supraincarcarea intestinelor, - interzicerea administrarii de proteina pana in zborul de curatire, pt ca se stie- proteina activeaza o inmultire masiva a sporilor de nosema. - nosema se dezvolta greu intr-o colonie fara puiet(pt ca nu are temp necesara), dar in mom cresterii temp pt puiet, sporii se transforma masiv in forma vegetativa si se inmultesc - deci sa amanam declansarea cresterii de puiet timpuriu etc, etc ideea este nu sa eradicam nosemoza, pt ca nu avem cum, ideea este sa mentinem nivelul infestatiei la un prag minim care sa nu puna probleme coloniei. |
Daca spuneti ca in fiecare familie de albine din tara exista cele 2 tipuri de nosema (apis si cerana) inseamna ca situatia este grava. Ma gandeam ca exista o infectie potentiala. Stim cu totii ca in pastoral facem schimburi......dar unde au fost identificate pentru prima data focare de nosema cerana...daca cer prea mult, va doresc o seara buna si LA MULTI ANI!
|
|