jean
apicultor
Din: com. Rast, jud. Dolj,Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 603
|
|
Gicacontra a scris:
Asadar sa intelegem,d-le Jean,ca trebuie sa declaram veniturile obtinute din stuparit.Nu? "Caldura mare",asa se spunea pe vremea lui Ceausescu in loc de "ardei-ar focul". |
D-le GICACONTRA,
Haideti, sa citim din Codul Fiscal ( Sursa INDACO LEGE IV ) : . . . Venituri din activităţi agricole
Definirea veniturilor din activităţi agricole
Art. 71. - Veniturile din activităţi agricole sunt venituri din următoarele activităţi:
CAPITOLUL VII a) cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor, în sere şi solarii special destinate acestor scopuri şi/sau în sistem irigat; b) cultivarea şi valorificarea arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor; c) exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole şi altele asemenea;@ d) valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi, pentru utilizare ca atare, începând cu data de 1 ianuarie 2008.@ __________ @Articolul a fost modificat prin art. I pct. 2 din O.U.G. nr. 138/2004. - Litera d) a fost introdusă prin art. I pct. 51 din Legea nr. 343/2006.
Stabilirea venitului net anual din activităţi agricole pe bază de norme de venit
Art. 72. - (1) Venitul net dintr-o activitate agricolă se stabileşte pe bază de norme de venit. Normele de venit se stabilesc de către direcţiile teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale şi se aprobă de către direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice. Normele de venit se stabilesc, se avizează şi se publică până cel târziu la data de 31 mai a anului pentru care se aplică aceste norme de venit. (2) Normele de venit se stabilesc pe unitatea de suprafaţă. (3) Dacă o activitate agricolă este desfăşurată de un contribuabil pe perioade mai mici - începere, încetare şi alte fracţii de an - decât anul calendaristic, norma de venit aferentă acelei activităţi se corectează astfel încât să reflecte perioada de an calendaristic pe parcursul căreia se desfăşoară activitatea. (4) Dacă o activitate agricolă a unui contribuabil înregistrează o pierdere datorată calamităţilor naturale, norma de venit aferentă activităţii se reduce, astfel încât să reflecte această pierdere. (5) Contribuabilii care desfăşoară activităţi pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit nu au obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitate în partidă simplă, pentru activitatea respectivă.@ __________ @Articolul a fost modificat prin art. I pct. 2 din O.U.G. nr. 138/2004.
Opţiunea de a determina venitul net anual prin utilizarea datelor din contabilitatea în partidă simplă
Art. 73. - (1) Un contribuabil care desfăşoară o activitate agricolă, prevăzută la art. 71, poate opta pentru determinarea venitului net din acea activitate, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă, potrivit art. 48. (2) Dispoziţiile privind opţiunea prevăzută la art. 51 alin. (2) şi (3) se aplică şi în cazul contribuabililor menţionaţi la alin. (1).@ __________ @Articolul a fost modificat prin art. I pct. 2 din O.U.G. nr. 138/2004.
Calculul şi plata impozitului aferent veniturilor din activităţi agricole
Art. 74. - (1) Impozitul pe venitul net din activităţi agricole se calculează prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului net, determinat pe bază de norme de venit, cât şi în sistem real, impozitul fiind final. (2) Orice contribuabil care desfăşoară o activitate agricolă prevăzută la art. 71, pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit, are obligaţia de a depune anual o declaraţie de venit la organul fiscal competent, până la data de 15 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs. În cazul unei activităţi pe care contribuabilul începe să o desfăşoare după data de 15 mai, declaraţia de venit se depune în termen de 15 zile inclusiv de la data la care contribuabilul începe să desfăşoare activitatea.@ (3) În cazul unui contribuabil care determină venitul net din activităţi agricole pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă, acesta este obligat să efectueze plăţi anticipate, aferente acestor venituri, la bugetul de stat, la termenele prevăzute la art. 82 alin. (3). Plăţile anticipate vor fi regularizate de organul fiscal competent, care va emite o decizie de impunere anuală.@ (4) În cazul contribuabililor care realizează venituri băneşti din agricultură, potrivit prevederilor art. 71 lit. d), prin valorificarea produselor vândute către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi pentru utilizare ca atare, impozitul se calculează prin reţinere la sursă prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii produselor livrate, începând cu data de 1 ianuarie 2009, impozitul fiind final.@ (5) Procedura de aplicare a prevederilor alin. (4) se stabileşte prin norme care se emit de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice.@ __________ @Articolul a fost modificat prin art. I pct. 2 din O.U.G. nr. 138/2004. - Alineatele (2) şi (3) au fost modificate prin art. I pct. 52 din Legea nr. 343/2006. - Alineatele (4) şi (5) au fost introduse prin art. I pct. 53 din Legea nr. 343/2006. - Alineatul (4) a fost modificat prin art. I pct. 25 din O.U.G. nr. 106/2007.
. . . Cu respect,
Jean Deculescu
|
|