Gabriela
apicultor
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 439
|
|
Hidromelul este o băutură alcoolică slabă, obţinută prin fermentarea mierii amestecate cu apă. Despre această licoare amintesc vechi scrieri antice babiloniene, egiptene, elene şi romane. Şi in Dacia, recunoscută pentru apicultură, a fost cunoscut, alături de vin şi alte sucuri fermentate. Pentru prepararea unui hidromel echilibrat este nevoie de miere de albine, apă potabilă, acid citric, maia de fermenţi, fosfat de amoniu, sucuri de fructe şi tanin. Pentru a produce o fermentaţie alcoolică a mierii, ea trebuie diluată. Se fierbe mierea cu apă, se ia spuma şi se lasă la răcit. Se adaugă celelalte componente, apoi se lasă la fermentat. O dată cu această fază, toate operaţiunile decurg la fel ca in tehnica vinului.
INDICAŢII. Se poate prepara hidromel din mere, din pere (cu condiţia să se foÂlosească numai pere păduÂreţe), de gutui, de coacăze, viÂşine, afine, caise, piersici sau portocale. Dacă este preparat corect, rezultă un produs alÂcoolic sănătos, echilibrat calitativ şi, prin invechire, poate riÂvaliza cu un vin de marcă. FrucÂtele trebuie supuse unor tratamente speciale, ca opărirea şi fermentarea sau macerarea. Fructele se opăÂresc, deoarece prin acest procedeu se omoară mucegaiuÂrile, fermenţii sălbatici şi se inlesneşte extragerea sucului. Hidromelul cu suc de fructe se limpezeşte mult mai bine, fermentarea este mai sigură şi rezistă mai mult.
DIN MERE. Hidromelul din mere este cel mai apreciat dintre băuturile cu miere. Calitatea principală o constituie gustul fructului şi parfumul mieÂrii. Se poate folosi orice soi de mere, dar recomandate sunt cele tari, care sunt mai acre. Este indicat ca merele să se preseze imediat după zdrobire, deoarece aceste fructe au tanin şi se maroÂnesc foarte repede. In general, se folosesc două treimi mere coapte şi o treime mere căzute sau pădureţe. Mierea cu apă se fierbe 45 de minute, luănÂdu-se spuma, apoi, cănd se răceşte, se adaugă fosfatul de amoniu. Sucul se amestecă bine cu mierea fiartă şi răcită, apoi se insămănţează cu o maia de fermenţi puternică. In geneÂral, se prepară trei sortimente de hidromel: sec (este cel mai slab), demisec şi deÂsert. Se poate aromatiza cu flori de soc, atunci cănd este fermentat.
Variante Hidromel demisec 10 l suc de mere limÂpeÂzit, 5 kg miere cu 5 l apă la fiert, două grame fosfat de amoniu şi maia de fermenţi. Se fac trageri de pe drojdii, sub protecţia sulfului şi se ţine la damigeană pentru maturare doi-trei ani, după care se pune in sticle.
Hidromel desert 10 l suc de mere, 5 kg miere cu 5 l de apă la fiert, 3 g fosfat de amoniu şi o maia puternică. HidroÂmeÂlul se ţine la rece trei ani, după care se trage in sticle.
Hidromel sec 10 l suc de mere limpezit, 3 kg miere, 3 l apă, un g fosfat de amoniu, maia de fermenţi. Se fermentează şi apoi se transvazează sub protecţia fumului de puÂcioasă. Se păstrează in sticle.
18.4KB
Modificat de Gabriela (acum 15 ani)
_______________________________________ Nu sunt ce par a fi -/Nu sunt/Nimic din ce-as fi vrut sa fiu!…/Dar fiindca m-am nascut fara sa stiu, /Sau prea curând, /Sau poate prea târziu…/M-am resemnat, ca orice bun crestin, /Si n-am ramas decât… Cea care sunt!…
|
|