APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
luiza69 pe Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
27 - 75 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / TRATAMENTE NATURISTE PENTRU ALBINE SI STUPARI / Polenul  
Autor
Mesaj Pagini: 1
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
Acum cand unii nu mai pot trai fara carne in post, si s-au  saturat de soia, va recomand cate 2-3 linguri de polen, si la fiecare lingura cate 100 de ml. de apa. Este bun si pentru cei care se abtin sa consume miere din mai multe motive, si totusi vor sa consume produse apicole. Mai aveti timp de o cura pana la sarbatori, sau dupa.

pus acum 15 ani
   
Gabriela
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 439
Tratament naturist

Polenul

Polenul este un aliment proteic deosebit de bogat in elemente necesare existentei plantelor, dar si organismelor animale. Intr-un kilogram de polen se contin atatea doze zilnice de ritin (vitamina P), cate ar fi necesare catorva zeci de oameni pentru a preveni un accident vascular la nivelul creierului.
Un rol important pentru functionarea normala a sistemului nervos revine unei alte substante continute in polen - anevrina. In plus, polenul este un stimulent al poftei de mancare, inlesneste digestia, imbunatateste tonusul, alunga oboseala, previne rahitismul, caderea parului si chiar face sa creasca mai bine parul, hranindu-i radacinile.


_______________________________________
Nu sunt ce par a fi -/Nu sunt/Nimic din ce-as fi vrut sa fiu!…/Dar fiindca m-am nascut fara sa stiu, /Sau prea curând, /Sau poate prea târziu…/M-am resemnat, ca orice bun crestin, /Si n-am ramas decât… Cea care sunt!…

pus acum 15 ani
   
AndreiRN
Vizitator



Da, dar foarte putina lume accepta ideea ca de fapt polenul este sperma vegetala.

pus acum 15 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
Ce pacat ca nu am cunoscut proprietatile polenului, inainte de a-mi cadea parul.
Polenul mai are o proprietate. Mareste potenta, si la fel este bun pentru prostata.


pus acum 15 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
Am gasit ceva legat de conservarea polenului, dar din pacate, lumina a fost prea slaba

polenul gasit ceva legat polenului, dar din pacate, lumina fost prea slaba CLUB STUPARITUL

27.9KB


pus acum 15 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
Cealalta pagina, nu cred ca se poate citi.
Cei care au pretentii la calitate, spun ca polenul se pastreaza in jurul valorii de -18-20 de grade.

polenul cealalta pagina, cred poate citi.cei care pretentii calitate, spun polenul pastreaza jurul CLUB STUPARITUL

34.1KB


pus acum 15 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
Vreau sa adaug, ca polenul se usuca la umbra, dar nu se poate atinge valoarea de 8%. Acesta se va pastra la o temperatura scazuta, sub 0 grade. Aceasta temperatura greu o putem realiza. In frigider sunt 6 grade, iar in congelator, de la  -13 grade pana la - 20.
  Foarte mult conteaza ambalajul. Trebuie pastrat in saci dubli, pentru a se pastra si aromele. eu am folosi si galeti de plastic alimentar, dar dupa ce am umblat la galeata, l-am pus in saci dubli.
   Iarna se poate comercializa  si acela proaspat, dar vara nu se poate, datorita temperaturilor ridicate. Si aceata se poate doar pentru consumu lindividual, nu in piata.
  Mai este cale lunga, pana se va vinde polenul proaspat in Romania.


pus acum 15 ani
   
vasi
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 11
trebuie adaugat faptul ca polenul este celula vietii,dar, pentru a beneficia de propietatile sale, trebuie pus la inmuiat in iaurt cu o jumatate de ora inainte de consum.iaurtul este singurul element care reuseste sa inmoaie putin crusta caci altfel il iei degeaba.merge si cu apa dar  are rezultate mai slabe.

pus acum 15 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643

vasi a scris:

trebuie adaugat faptul ca polenul este celula vietii,dar, pentru a beneficia de propietatile sale, trebuie pus la inmuiat in iaurt cu o jumatate de ora inainte de consum.iaurtul este singurul element care reuseste sa inmoaie putin crusta caci altfel il iei degeaba.merge si cu apa dar  are rezultate mai slabe.


esti pe aproape  donm vasi,
Este nevoie de sase zile ca sa sparga crusta.
Este nevoie de 2% acid lactic.
Este nevoie de 35 de grade temperatura.
Este nevoie de miere.
Restul merge de la sine. Cam asa se face pastura din polen in stup


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 15 ani
   
vasi
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 11

gica a scris:


vasi a scris:

trebuie adaugat faptul ca polenul este celula vietii,dar, pentru a beneficia de propietatile sale, trebuie pus la inmuiat in iaurt cu o jumatate de ora inainte de consum.iaurtul este singurul element care reuseste sa inmoaie putin crusta caci altfel il iei degeaba.merge si cu apa dar  are rezultate mai slabe.


esti pe aproape  donm vasi,
Este nevoie de sase zile ca sa sparga crusta.
Este nevoie de 2% acid lactic.
Este nevoie de 35 de grade temperatura.
Este nevoie de miere.
Restul merge de la sine. Cam asa se face pastura din polen in stup

                                                                                                                                    daca mentii 6 zile polenul in iaurt, la 35 de grade ,crezi ca mai este bun pentru consum? eu nu cred.consider ca toti cei care comercializeaza polen ar trebui sa explice clientilor atit insusirile sale cit si modul de consum.


pus acum 15 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
Regret poate pentru a suta oara ca scriu si unii rastalmacesc.Unde am scris eu enormitatea asta domnule :

??? daca mentii 6 zile polenul in iaurt, la 35 de grade ,crezi ca mai este bun pentru consum? eu nu cred.consider ca toti cei care comercializeaza polen ar trebui sa explice clientilor atit insusirile sale cit si modul de consum.???

Matale ai scris astfel :

trebuie adaugat faptul ca polenul este celula vietii,dar, pentru a beneficia de propietatile sale, trebuie pus la inmuiat in iaurt cu o jumatate de ora inainte de consum.iaurtul este singurul element care reuseste sa inmoaie putin crusta caci altfel il iei degeaba.merge si cu apa dar  are rezultate mai slabe.

Lucru care sa fiu iertat este aproape fix-pix.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 15 ani
   
Alecs
CLUB STUPARITUL

Din: Iasi
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 866
Iata ceva interesant despre acest subiect. E posibil ca sa fi aparut si vro editie mai noua.

_______________________________________
Daca nu putem sa fim buni, sa incercam sa fim macar politicosi. (Nicolae Steinhart)

pus acum 15 ani
   
Alecs
CLUB STUPARITUL

Din: Iasi
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 866
a

polenul CLUB STUPARITUL

35.8KB


_______________________________________
Daca nu putem sa fim buni, sa incercam sa fim macar politicosi. (Nicolae Steinhart)

pus acum 15 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
Clientii  nostri sunt educati si bine informati. Sunt tot felul de informatii pe care le citesc, si datorita pretului scazut, fata de cel al medicamentelor, sau a multivitaminelor, prefera polenul.
  De multe ori ma intreaba si pe mine, ce parere am referitor la o anumita reteta.
  Stiu doar atat ca este un produs natural, fara restrictii si in orice cantitate.
Se poate consuma pana la 175 de grame pe zi dar in doze, marite.


pus acum 15 ani
   
vasi
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 11

balasbebe a scris:

Clientii  nostri sunt educati si bine informati. Sunt tot felul de informatii pe care le citesc, si datorita pretului scazut, fata de cel al medicamentelor, sau a multivitaminelor, prefera polenul.
  De multe ori ma intreaba si pe mine, ce parere am referitor la o anumita reteta.
  Stiu doar atat ca este un produs natural, fara restrictii si in orice cantitate.
Se poate consuma pana la 175 de grame pe zi dar in doze, marite.

eu am spus mai simplu ca este celula vietii si prin asta cred ca se deduce si faptul ca are propietati terapeutice miraculoase ,dar ,consumat asa cum este corpul uman nu poate beneficia de propietatile sale pentru ca nu poate dizolva crusta protectoare, desii polenul pare un praf realitatea este alta,de aceea ce a spus domnu Gica despre singurul mod de a-i sparge acea crusta este corect,dar penru ca omul sa poata beneficia de propietatile polenului acesta trebuie pus la inmuiat in iaurt cit mai mult timp posibil,fara sa se altereze.Nu rastalmacesc vorbele nimanui si consider ca discutind si chiar contazicandu-ne putem invata ,dialogul si argumentele ne pot invata pe toti chiar daca unii sunt foarte vechi in apicultura.Apropo, si eu m-am simtit rastalmacit dar se pare ca nu s-a inteles ce vreau sa spun.

Modificat de vasi (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
domnule sunt plecat de acasa cateva zile.Cand ma reintorc iti trimit ceva pe M.P.Nu am zis nimic de iaurt,dar eu stiu ceva mai bun.Chiar crezi ca vand polenul cum vand altii painea

_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 15 ani
   
vasi
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 11

gica a scris:

domnule sunt plecat de acasa cateva zile.Cand ma reintorc iti trimit ceva pe M.P.Nu am zis nimic de iaurt,dar eu stiu ceva mai bun.Chiar crezi ca vand polenul cum vand altii painea

daca dumneata explici clientilor cum se consuma polenul este un lucru foarte bun ,asa oamenii invata cum beneficiaza de insusirile terapeutice ale acestuia si atit apicultorii cit si consumatorii au de castigat.


pus acum 15 ani
   
manu
apicultor

Din: linga Fagaras
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 184
da intr-adevar si prof Ialomiteanu afirma ca "polenul trebuie inmuiat inainte de consum cu 12 ore ) are in cartea sa chiar si fotografi cum e inainte si dupa inmuiere ca altfel se afirma apasat - in urma studiului de laborator - polenul poate iesi din organism asa cum a intrat cu crusta exterioara intacta si deci cu continut cu tot .O problema pe care am intimpinat-o eu nu puteam minca deloc dureri caci imediat aveam niste dureri groznice de stomac am icercat multe feluri si metode si nimic dar a venit si sfatul salvator dupa ce ai mincat bine mincare - orice - consuma-l atunci si mi-am rezolvat problema .Cu respect.

pus acum 15 ani
   
manu
apicultor

Din: linga Fagaras
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 184
acelasi sfatuitor -e apicultor si lucreaza intr-un sanatoriu prin excelenta vegetarian-mi a dat si o sugestie de inmuiere la frigider in suc degrefa eu zic aici de polen chestia cu inmuiere nu de pastura  acolo nu mai tre decit "pofta buna"

pus acum 15 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
Doar o parere personala.
Am in acest an 30 de ani, de cand am intrat in contact cu produsul albinelor numit polen. Daca am auzit o reteta de consumare a polenului este mai putin important pentru mine.
  Multi consumatori au citit in diverse lucrari, sau publicatii, cum sa consume polenul, ce cantitate sa consume, in ce scop. Daca m-as ocupa de explicatii, nu as mai fi producator. Eu vand polenul in cantitati mari. Nici un client caruia ii trimit polen nu mi-a solicitat o explicatie anume.
  Eu pot mai mult sa vorbesc doar despre recoltarea, pstrarea si expedierea lui. Sa nu-mi cereti lista cu clientii.
Daca un stupar va intelege ca acelasi polen il culeg albinele, dar depinde cum ai grija de el, asa vei avea succes. Trebuie sa intelegem ca polenul trebuie recoltat zilnic, deoarece este sensibil. Sunt stupari de duminica, care il aduna mai rar. Ei afirma ca nu are nimic. Da sunt si perioade de vara, cand aproape se usuca prin colector. Totusi si atunci el se poate deprecia spre dimineata, cand aerul este foarte umed.


pus acum 15 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335

manu a scris:

da intr-adevar si prof Ialomiteanu afirma ca "polenul trebuie inmuiat inainte de consum cu 12 ore ) are in cartea sa chiar si fotografi cum e inainte si dupa inmuiere ca altfel se afirma apasat - in urma studiului de laborator - polenul poate iesi din organism asa cum a intrat cu crusta exterioara intacta si deci cu continut cu tot .O problema pe care am intimpinat-o eu nu puteam minca deloc dureri caci imediat aveam niste dureri groznice de stomac am icercat multe feluri si metode si nimic dar a venit si sfatul salvator dupa ce ai mincat bine mincare - orice - consuma-l atunci si mi-am rezolvat problema .Cu respect.

  Crusta exterioare o formeaza albina prin adaugarea de miere, la ultimul strat. Vara cand nu este cules de nectar, polenul este mai amar. Cel care consuma polen eu cred ca il suge, sau il roade cu dintii. Nu cred ca cineva il inghite ca pe o capsula.
  Prietenul meu Oros Pop Ioan, esteplecat  in America de cativa ani buni. La a doua lui vizita, mi-a adus cateva capsule cu praf de polen. Aceste capsule eliberau polenul treptat, pentru a putea fi digerat. este cam dificil de procurat astfel de capsule.
  Un client,  isi pune doza zilnica de polen pe o farfurie, si de cate ori are ocazia, pana seara il consuma, bobita cu bobita, si nu se mai plage de dureri de stomac. Suge bobitele, caci tot asa avea probleme cu stomacul. In plus este operat si de colicist. are 76 de ani, si se simte foarte bine.
  La fiica mea soacra de la 5 zile, ii punea polenul in ceai.
  Metode sunt pentru a-l consua, cu sau fara iaurt, in miere, dar sa afirme un specialist ca iese asa cum a intrat, a vrut sa arate cat de dens este polenul la suprafata, prin aceea crusta.
  Unele legume au si ele samburi, si nu putini, cum ar fi rosiile sau vinetele. Se consuma asa cum sunt mai ales in stare naurala. In plus rosiile sau ardeii au  coaja. Sunt tot asa anumiti oameni, care au arsuri dupa ce consuma legume. Asa cum leumele se consuma in stare naturala, asa se poate consuma si polenul, dar sa fie supt, pana se dizolva in gura. Este un produs natural, si nu tebuie sa ne facem atatea griji. Vorbesc in calitate de producator si consumator de polen.


pus acum 15 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
Digerarea polenului difera de la om la om. Din ce am citit, in specil la omul matur, apar diferite dereglari in procesul de digestie si multi nu mai pot procesa acest valoros produs care este polenul. Se zice ca de obicei copii digera polenul mult mai bine. Pastura este clar mult mai valoroasa si nu mai pune probleme de digestie, dar e mult mai greu de recoltat.

Modificat de stefan1 (acum 15 ani)


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 15 ani
   
manu
apicultor

Din: linga Fagaras
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 184
pt balasbebe si nu numai este o rubrica de tratamente deci cine zice ceva aici la asta se refera mie nu mi plac contrele nu inteleg incepeti cu va recomand si apoi zici eu sunt producator nu as mai fi daca as da explicatii (si iata ca o faceti !) cum se foloseste polenul aveti dreptate pt producere se impun niste reguli dar tocmai aceste reguli explica de ce tre asa si asa si apoi eu am fost clar ma refeream la graunciorul de polen nu la ghemuletul de pe piciorusele albinelor e vorba de microni si as ruga pe colegul Alecs sa posteze din aceeasi carte ce si cum despre graunciorul de polen acel praf aproape nevazut cu ochiul liber care el are membrana sa iar eu am afirmat conform celor citite ca se "poate" intimpla sa iasa cum a intrat apropo Stefan ! a precizat mai clar ce si cum iar in privinta durerilor consumam 2-3 grauncioare de polen si mream de durere (prin sugere nu prin  inghitire ) fiti mai elastic domnule moderator eu am facut referire la cazuri ,specialisti si nu regula .Nu pot intelege fiti mai exact cum adica crusta exterioara o fac albinele ? daca e vorba de graunciorul de polen de pe picirusul albinei da  dar daca v-ati referit la microscopicul grauncior atunci dezinformati .Cu respect.

pus acum 15 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
Toti ma ataca pe post de moderator.
Eu si aici am zis ca sunt stupar, producator de polen.
Dupa cate stiu sunt trei categorii de polen. Poate in 2 zile, o sa fac o scanare si sa o expun.
Stefan 1 nu se grabeste sa dea un raspuns, decat daca se documenteaza, din mai multe surse.  Este foarte bine. Eu cand am o problema, ma consult cu D-l Oros Iosif. Nu pot de fiecare data, sa alerg la el si sa-i cer explicatii. Ma gandesc ca daca ar aparea el pe forum, ar fi si el atacat.
  Sunt foarte multe surse de informare. In acest sens am spus, ca nu pot sa dau explicatii prea multe unui consumator de polen.
  Mai stiu doar atat ca nu este bine sa se ia prea multe produse ale stupului, in timp, fara sa se consulte inclusiv un medic. Acel medic, doar sa nu fie bagat in reteaua de medicamente, din acelea scumpe, aduse din import, ca am terminat cu produsele romanesti. Se aduce miere scumpa la niste preturi impresionante.


pus acum 15 ani
   
manu
apicultor

Din: linga Fagaras
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 184
daca l-ai luat ca atac te inseli -raspunsul- si eu afirm doar din ce am experimentat eu trupa si intrebat pe toti stuparii cu interes pe care ii cunosc iar in privinta citatelor pe care le dau sunt tiparite si confirmate de multi naturisti cu care am avut de a face si am mai nou am un prieten austriac care e obsedat de o nutritie vegetariana si nu are de aface cu vreo grupare religioasa deci nu atac dar e o discutie si in cazuri fragile trebuie sa vi neaparat cu laboratorul si specialistul  eu am plecat in privinta polenului invers nu de la productie  adica fac si apoi nu stiu cum e mai bine de consumat -am deschis un subiect pe tema asta- ci am plecat invers de ce am nevoie de polen cum e mai bine sa fie consumat dar conditionat ca sa stiu cum il adun si etc  mai am o mica dilema si apoi daca ma incadrez demarez.Apropo tot in afara de salcim eu vind numai cremizat nu vind decit mierea mea si nu ma pling de clientela .Cu respect

pus acum 15 ani
   
vasi
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 11
domnilor ,eu stiu de la un medic apiterapeut, care a binevoit sa tina o disertatie ,ca polenul in starea sa naturala are o crusta foarte puternica si consumat de om, asa cum este ,organismul nu dispune de mijloacele necesare pentru a sparge acea crusta si automat nici nu poate retine substantele benefice organismului din polen ,practic ,consumat cum am zis mai sus,se elimina fara a se retine nimic.De aceea oamenii trebuie invatati de apicultori cum se consuma polenul ,pentru a beneficia de propietatile sale terapeutice,astfel se obtin rezultatele dorite si clientii vor povesti de succesul pe care l-au avut prin consumul de polen, iar nr. lor se va inmulti.Sunt multe procedee de inmuiere a crustei polenului dar cea mai buna,dupa parerea acestui specialist ,este de a-l pune la inmuiat in iaurt cu 12 ore inainte de consum.Consumul de polen nu trebuie sa depaseasca o lingurita pe zi adica in jur de 15 grame.

Modificat de vasi (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
manu
apicultor

Din: linga Fagaras
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 184
bine punctat vasi dar daca sti da si alte variante de inmuiere si poate sti tre tinut neaparat la frigider cind il inmoi mai ales vara -la iaurt e normal ca si el tre tinut la rece -dar cred ca si cu alte tipuri de lichid tre sa ramina la rece . O intrebare conservarea cu miere e considerata inmuiere stiind ca polenul uscat are 8% apa iar mierea 16-18 ? APOI eu stiam 25 -32 g la adulti si cu pauze iei un timp apoi pauza si iar .La copi ceva mai putin .Specific inca o data pastura nu are nevoie decit de "pofta buna!"

pus acum 15 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
Mai oameni buni,
Cine stie cunoaste si nu este vorba de mine.Cititi va rog,datul cu presupusul este gratis.Dar va rog cititi:

                                    Preparate cu păstură

    Preparatele cu păstură sunt oarecum similare cu preparatele cu polen
    Dar cum putem noi, oamenii, să obţinem păstură ?

    O metodă foarte simplă în principiu, este de a o colecta direct din stup, în special de la coloniile puternice, primăvara târziu sau la începutul verii. Aceasta este de departe cea mai bună metodă, deoarece putem obţine adevărata păstură, aşa cum este ea făcută de către albine.

    O altă metodă, convenabilă scopurilor comerciale, este de a încerca să facem chiar noi “păstură”, pornind de la polenul de albine. Deci, trebuie să imităm cât mai exact posibil procedura urmată de albine, pentru a încerca să le imităm produsul.

    Iată principalele condiţii “tehnice”:

•    Introduceţi granulele de polen proaspăt, de culori diferite, într-un vas închis la culoare; presaţi-l pentru a elimina aerul prezent între granulele de polen;
•    Asiguraţi o temperatură de aproximativ 30-35 °C;
•    Adăugaţi un strat de miere deasupra polenului deja bine presat;
•    Asiguraţi (ideal) o umiditate ridicată a aerului (în jur de 90-95 %), asemănătoare cu cea din interiorul stupului.

Deja ştim că albinele adaugă granule de polen şi salivă nectarului colectat de la flori. Saliva albinelor conţine enzime care reduc puterea germinativă   a polenului.
Adăugarea la nectar şi, mai târziu, în celulele fagurilor, a unui strat subţire de miere (după eliminarea aerului din celule) are ca scopuri principale:
•    Să conserve mai bine polenul şi mai târziu păstura;
•    Să atragă bacterii speciale anaerobe (în prima fază;
•    Să atragă bacterii speciale aerobe (în a doua fază;
•    Să înceapă procesul de fermentaţie;
•    Să crească aciditatea în amestec;
•    Să distrugă pereţii exteriori ai polenului (exine).

Deci, noi oamenii, trebuie să imităm cât mai exact posibil procedurile utilizate de albine în timpul procesului de fabricare a păsturii.
Totuşi este dificil pentru noi să obţinem păstură, aşa cum o obţin albinele…
Ca rezultat al acestei dificultăţi, cei mai mulţi oameni folosesc metode diferite:

•    Introduceţi polen de albine proaspăt (uscat uşor iniţial pe o bucată de hârtie albă într-un vas de culoare închisă: 1 parte;
•    Adăugaţi miere fluidă: 2-5 părţi;
•    Adăugaţi aproximativ acid lactic 2 %  amestecului de mai sus. Acidul lactic poate fi obţinut natural după ce laptele integral brut fermentează (obişnuit după o zi de stat la temperatura camerei). Laptele brut se separă în două părţi: o parte “brânzoasă”, albă, deasupra şi o parte apoasă, la fund (aproximativ 15-20 % din cantitatea totală; acest acid va creşte viteza cu care se va desface polenul, astfel “păstura” va fi gata de folosit mai rapid.
•    Urmaţi acelaşi sfat ca în lecţia 71 (răsturnaţi vasul la fiecare 4-6-8 ore etc.).

Produsul final, “păstura” va avea caracteristici şi proprietăţi asemănătoare cu acelea ale produsului preparat de albine. Este important să nu folosiţi căldură, nici să expuneţi preparatul luminii, şi să aveţi răbdare până când întregul amestec devine omogen.

Acest preparat, păstura “făcută de om”, poate fi folosit singur sau în sute de combinaţii cu alte produse apicole (în special cu lăptiţor de matcă sau cu apilarnil) şi/sau cu remedii cunoscute din plante.

Din nou, cereţi sprijinul farmacistului local, pentru a avea succes…


***


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 15 ani
   
manu
apicultor

Din: linga Fagaras
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 184
dar despre polenul cules cu colectoare si apoi uscat ce ne puteti dezvalui domnule Gica ma refer la al minca fara sa mai avem probleme cu uite coaja nu e coaja .Cu respect.

pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la