APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
OnutzaGirl
Femeie
24 ani
Galati
cauta Barbat
24 - 51 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA / Hotararea nr. 1550 din 2008  
Autor
Mesaj Pagini: 1
jean
apicultor

Din: com. Rast, jud. Dolj,Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 603
Sursa : INDACO LEGE IV

Guvernul României

    Hotărâre nr. 1550/2008

din 25/11/2008
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 806 din 03/12/2008

privind declararea stării de calamitate naturală în agricultură pentru culturile însămânţate în toamna anului 2007 şi în primăvara anului 2008, ca urmare a fenomenelor meteorologice nefavorabile produse în perioada iulie-august 2008, în unele zone geografice, precum şi stabilirea nivelului maxim al sumei ce poate fi acordată ca despăgubire
    

    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 14 din Legea nr. 381/2002 privind acordarea despăgubirilor în caz de calamităţi naturale în agricultură, cu modificările ulterioare,

    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

   Art. 1. - (1) Se declară stare de calamitate naturală în agricultură în zonele geografice în care culturile însămânţate în toamna anului 2007 şi în primăvara anului 2008 au fost afectate de inundaţii din revărsări de râuri sau de alte ape curgătoare şi ruperi de baraje, ploi abundente şi de durată, revărsări de râuri şi băltiri, din perioada iulie-august 2008, fenomene naturale prevăzute la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 381/2002 privind acordarea despăgubirilor în caz de calamităţi naturale în agricultură, cu modificările ulterioare.
   (2) Zonele geografice care au fost declarate calamitate natural de fenomenele naturale prevăzute la alin (1) sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
   (3) Declararea zonelor geografice afectate de calamităţi naturale s-a făcut în baza informaţiilor privind aria de răspândire a fenomenelor naturale, transmise de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile - Administraţia Naţională de Meteorologie şi Departamentul Ape.
   Art. 2. - (1) Culturile agricole afectate pentru care se acordă despăgubiri şi sumele maxime ce se acordă ca despăgubire pe unitatea de suprafaţă sunt:
   a) grâu, secară şi triticale 940 lei/ha;
   b) orz, orzoaică 850 lei/ha;
   c) ovăz 820 lei/ha;
   d) rapiţă 750 lei/ha;
   e) porumb boabe 1.100 lei/ha;
   f) floarea-soarelui 740 lei/ha;
   g) soia 1.050 lei/ha;
   h) sfeclă-de-zahăr 1.800 lei/ha;
   i) mazăre boabe 1.200 lei/ha;
   j) muştar 600 lei/ha;
   k) legume de câmp 20.000 lei/ha;
   l) cartof 10.100 lei/ha;
   m) plantele furajere 1.000 lei/ha;
   n) plante medicinale 800 lei/ha.
   (2) Nivelul maxim al despăgubirilor prevăzute la alin. (1) reprezintă 70% din cheltuielile efectuate până la data producerii fenomenului şi se acordă numai pentru daune ce depăşesc 30% din producţie.
   (3) Pentru pierderile de animale, păsări, familii de albine şi peşti, despăgubirile
==========================================================
acordate în baza prezentei hotărâri reprezintă 80% din valoarea de asigurare
=======================================================
diminuată cu valoarea subproduselor rezultate care pot fi valorificate potrivit
======================================================
prevederilor legale.
==============
   Art. 3. - (1) Pentru a beneficia de despăgubiri conform prezentei hotărâri, producătorii agricoli trebuie să facă dovada cheltuielilor efectuate cu înfiinţarea şi întreţinerea culturii până la data producerii fenomenului de calamitate pentru: sămânţă, îngrăşăminte chimice, pesticide, lucrări mecanice şi manuale, irigaţii.
   (2) Prin termenul sămânţă, în sensul prezentei hotărâri, se înţelege sămânţa şi materialul săditor, aşa cum sunt definite în legislaţia în vigoare privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calităţii, comercializarea seminţelor şi a materialului săditor.
   Art. 4. - (1) Procedura de calcul şi de acordare a despăgubirilor aferente calamităţilor naturale în agricultură, declarate prin prezenta hotărâre, este prevăzută de Legea nr. 381/2002, cu modificările ulterioare, precum şi de Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 419/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 381/2002 privind acordarea despăgubirilor în caz de calamităţi naturale în agricultură.
   (2) Direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene, împreună cu comisiile locale de constatare şi evaluare a pagubelor stabilite prin ordin al prefectului, răspund de veridicitatea, autenticitatea şi realitatea datelor înscrise în documentaţia întocmită pentru acordarea despăgubirilor.
   (3) Documentaţia pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli ale căror culturi au fost afectate parţial cuprinde şi procesele-verbale de recoltare, precum şi calculul gradului de dăunare.
   Art. 5. - După stabilirea sumelor cuvenite ca despăgubiri, direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene depun la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale situaţia centralizatoare a documentelor privind constatarea pagubelor produse de calamităţi naturale în conformitate cu Legea nr. 381/2002, cu modificările ulterioare, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 la Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 419/2002, până la data de 19 decembrie 2008 inclusiv.
   Art. 6. - Fondurile necesare acordării de despăgubiri producătorilor agricoli potrivit prezentei hotărâri, în sumă de 30 milioane lei, se asigură din prevederile bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anii 2008 şi 2009.
   Art. 7. - Întocmirea de acte de constatare sau de despăgubire cu date nereale ori înlesnirea obţinerii de despăgubiri necuvenite se sancţionează potrivit art. 23 şi 24 din Legea nr. 381/2002, cu modificările ulterioare.

    PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
   

                                                Contrasemnează:
                                                ───────────────
                                 Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
                                                 Dacian Cioloş
                                 p. Ministrul mediului şi dezvoltării durabile,
                                                 Silviu Stoica,
                                                secretar de stat
                                Ministrul internelor şi reformei administrative,
                                                 Cristian David
                                     p. Ministrul economiei şi finanţelor,
                                                 Cătălin Doica,
                                                secretar de stat


    Bucureşti, 25 noiembrie 2008.
    Nr. 1.550.

   ANEXĂ
 
    ZONELE GEOGRAFICE

    Moldova
    Judeţele: Bacău, Botoşani, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui
    Banat-Crişana
    Judeţele: Maramureş, Satu Mare
    Transilvania
    Judeţele: Braşov, Cluj, Covasna, Harghita, Sălaj

Modificat de jean (acum 16 ani)


pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la