APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login
POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: Lolalola
| Femeie 22 ani Cluj cauta Barbat 26 - 80 ani |
|
mihaiill
apicultor
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 9
|
|
Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi, am o cantitate de.... 250 kg de miere poliflora pe care vreau sa o depozitez pana la anu' sau mai mult timp (2 ani?). In principiu toata lumea citeste, in literatura de specialitate, cate ceva despre acest subiect, dar vreau sa invat mai multe despre conservare si depozitare de la apicultorii care au mai multa experienta. Eu am inceput sa iubesc "albinaritul" doar de 2 ani. Daca s-a mai discutat acest subiect....scuze, eu inca nu l-am gasit. Va multumesc.
|
|
pus acum 16 ani |
|
indy_smd
apicultor
Din: craiova
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 172
|
|
daca e coapta(extrasa din faguri celputin pe jumate capaciti) si ai un loc unde sa nu fie umiditate mare vase bine inchise.......poti so tii si 10 ani din cate stiu io nu are termen de valabilitate.......toata treaba so feresti de apa ca sa nu fermenteze vase uscate fara pic de apa etc.....
_______________________________________
|
|
pus acum 16 ani |
|
mihaiill
apicultor
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 9
|
|
fermenteaza in contact cu apa? in ce conditii? daca o pun intr-un butoi de plascic, ma rog- mai multe butoaie, dupa ce am inchis ermetic capacul, mai trebuie sa-i fac ceva?
|
|
pus acum 16 ani |
|
mihaiill
apicultor
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 9
|
|
butoi de plastic....scuze
|
|
pus acum 16 ani |
|
VIFORUL
apicultor
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 10
|
|
In butoi mare e destul de costisitor; greu de manevrat,greu de fluidizat cand vrei sa o vinzi (iti trbuie 3-4 zile sa o tii la 40-45 grade C ).Eu cand extrag mierea o pun la sticle de 2 litri in care incape 3 kg miere, o depozitez oriunde,si am succes la vanzare. SUCCES SI TIE !
|
|
pus acum 16 ani |
|
pupemea
CLUB STUPARITUL
Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
|
|
Depozitarea mierii pe termen lung se face in recipiente de tip ceramic, sticla sau inox. Alte materiale gen plastic, tabla (alta decat inox) sunt "atacate" de miere.In timp mierea se dsepreciaza prin incarcare de oxizi, miros sau gust.
_______________________________________ A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume. Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte. Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.
|
|
pus acum 16 ani |
|
pngflorin
apicultor
Din: Odobesti, VN , 19.01.1977.
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 3226
|
|
pupemea a scris:
Depozitarea mierii pe termen lung se face in recipiente de tip ceramic, sticla sau inox. Alte materiale gen plastic, tabla (alta decat inox) sunt "atacate" de miere.In timp mierea se dsepreciaza prin incarcare de oxizi, miros sau gust. |
ce parere ai de lemn ? butoi ?
_______________________________________ Miere dulce si vanat in catare !
|
|
pus acum 16 ani |
|
andrei_salaj
apicultor
Din: Zalau,Salaj,06.07.1990
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1496
|
|
eu cred ca e bun...am vazut la un stupar...dar inainte trebuie sa-l pui la "inmuiat" cum se zice la mn in zona ..adik trebuie lasat plin cu apa vreo 2 sapt inainte sa pui miere altfel curge si intra in doage....si conteaza esenta...k se poate sa ia miros
_______________________________________ "Incearca sa tii albina cat mai departe de tine,si cat mai aproape de natura."
Telefon:0757732850. ID messenger:tarba_andy
|
|
pus acum 16 ani |
|
andrei_salaj
apicultor
Din: Zalau,Salaj,06.07.1990
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1496
|
|
eu mai mult le folosesc la vin si tuica
_______________________________________ "Incearca sa tii albina cat mai departe de tine,si cat mai aproape de natura."
Telefon:0757732850. ID messenger:tarba_andy
|
|
pus acum 16 ani |
|
pupemea
CLUB STUPARITUL
Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
|
|
Dupa mine orice material folosit anterior secolului vitezei este potrivit. Ca ceramica, ca lemn, ca impletitura si izolat cu pamant sau ce-o mai fi, este net superior celor actuale. In cel mai rau caz lemnul poate pierde ceva arome , ca si in cazul vinului si rachiului, dar nu cred ca dauneaza.
_______________________________________ A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume. Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte. Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.
|
|
pus acum 16 ani |
|
florinapi
apicultor
Din: din Lugoj
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 107
|
|
Din cate am auzit eu numai propietatile medicinale se pierd odata cu trecerea timpului. Faceti-ma sa inteleg si eu in ce fel isi pierde mierea din proprietatile alimentare daca este tinuta in butoaie de plastic in locuri adecvate?
|
|
pus acum 16 ani |
|
Domn_sergiu
apicultor
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 194
|
|
pt miere si alte alimente trebe fol doar plastic alimentar produs direct din 'petrol'.Plasticu ne alimentar are in componenta si plasctic "recuperat" care in viata anterioara ar fi putut intra in contact cu substante toxice .Aceste mizerii nu pot fii descoperite si neutralizate.Este loterie.Da mai bine fara plastic.
|
|
pus acum 16 ani |
|
mihaiill
apicultor
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 9
|
|
in toamna aceasta am avut cateva discutii cu un apicultor (care vinde in piata) care imi spunea ca a tinut mierea in pivnita in butoaie si sticle de plastic timp de 3 ani, dupa ce a scos-o la vanzare era in stare perfecta, comparabila cu cea din productia acestiu an. va intreb: oare chiar sa nu fie nici o diferenta? nu se zahariseste, nu-si pierde catusi de putin din proprietati? va multumesc.
|
|
pus acum 15 ani |
|
genutzu
apicultor
Din: Tg Neamt/jud Neamt
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1033
|
|
Pentru un apicultor care vinde miere in piata mie greu sa cred ca a reusit sa depoziteze mari cantitati de miere in sticle de plastic . Adica nu vad ca un apicultor(care produce tone de miere daca e apicultor) sa faca cu miereea precum viticultorii dupa ce fierbe vinul si-l trag la sticle de pe drojdie. O miere bine scoapta, adica de calitate rezista in timp fara sa fermenteze numai ca si calitatea are de suferit datorita HMF( hidroximetilfurfurol) un compus care daca depaseste o anumita concentratie in miere aceasta devine impropprie consumului. Asta nu inseamna ca nu putem stoca pentru un an de zile o anumita cantitate de miere, poate chiar 2 ani. acest HMF se formeaza in miere in timp si cu cat mierea este mai veche cu atat concentratia de HMF creste. Astfel se poate depasi doza de HMF admisa .
|
|
pus acum 15 ani |
|
beehaver
apicultor
Din: Moreni, DB.
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 360
|
|
genutzu a scris:
.... calitatea are de suferit datorita HMF( hidroximetilfurfurol) un compus care daca depaseste o anumita concentratie in miere aceasta devine impropprie consumului. Asta nu inseamna ca nu putem stoca pentru un an de zile o anumita cantitate de miere, poate chiar 2 ani. acest HMF se formeaza in miere in timp si cu cat mierea este mai veche cu atat concentratia de HMF creste. Astfel se poate depasi doza de HMF admisa . |
Eu stiam ca HMF se formeaza prin incalzirea mierii(Vezi si). Daca mierea este pastrata la temperatura relativ constanta(pivnita) si nu are contact cu aerul nu cred sa se formeze HMF.
_______________________________________ ”Succesul vine cind mergi din esec in esec fara sa-ti pierzi entuziasmul. Nu va pierdeti entuziasmul. Niciodata! “ Winston Churchill
|
|
pus acum 15 ani |
|
beehaver
apicultor
Din: Moreni, DB.
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 360
|
|
"Because of its unique composition and the complex processing of nectar by the bees which changes its chemical properties, honey is suitable for long term preservation and is easily assimilated even after long conservation. History knows examples of honey preservation for decades, and even centuries. "...small residues of edible honey have even been found in the pharaoh's tombs…"[citation needed]
A number of special prerequisites are, however, necessary to achieve the conservation periods of this order. These might include sealing the product in vessels of chosen material, kept in a favorable environment of specific humidity, temperature etc. An example of natural sealing of the honey with wax by the bees in little separated honey comb cells could be taken for reference.
When conventional preservation methods are applied, it is not recommended to preserve the honey for longer than 2 (maximum 3) years. As honey has a strong tendency to absorb outside smells, it is advisable to keep it in clean, hermetically sealed vessels. It is also advisable to keep it in darkened (not lucid) vessels, or in dark store-places. When honey remains in direct sunlight for about one day its lysozyme (an antibacterial albuminous enzyme) is destroyed.[citation needed] Honey should also be protected from oxygen inflow, which brings about accelerated crystallization. Optimal preservation temperature is +4 to +10 °C. The store-place should be dark and dry, preventing the honey from absorbing any moisture. If excessive moisture is soaked up by the honey, it might start fermenting. "Bee honey can absorb the moisture from the air; therefore it might ferment in a damp place"[29]
"Exposure to fresh air brings about the soaking up of external smells, oxygen and moisture, which cause fundamental chemical change of the product—decay of valuable amino acids, vitamins, enzymes and "antibiotics". The light has a similar influence."
Citat din Wikipedia.
Modificat de beehaver (acum 15 ani)
_______________________________________ ”Succesul vine cind mergi din esec in esec fara sa-ti pierzi entuziasmul. Nu va pierdeti entuziasmul. Niciodata! “ Winston Churchill
|
|
pus acum 15 ani |
|
pupemea
CLUB STUPARITUL
Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
|
|
Indatorat pana la moarte va raman daca traduceti in limba lui Cosbuc
_______________________________________ A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume. Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte. Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.
|
|
pus acum 15 ani |
|
beehaver
apicultor
Din: Moreni, DB.
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 360
|
|
pupemea a scris:
Indatorat pana la moarte va raman daca traduceti in limba lui Cosbuc |
Promit ca o sa-ncerc...
_______________________________________ ”Succesul vine cind mergi din esec in esec fara sa-ti pierzi entuziasmul. Nu va pierdeti entuziasmul. Niciodata! “ Winston Churchill
|
|
pus acum 15 ani |
|
beehaver
apicultor
Din: Moreni, DB.
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 360
|
|
O traducere aproximativa: Datorita compozitiei sale unice si a procesarii complexe a nectarului de catre albine, mierea este potrivita pentru pastrarea pe perioade indelungate si este usor asimilata chiar dupa o perioada indelungata de conservare. Exista exemple in istorie de pastrare a mierii zeci, sau chiar sute de ani...mici reziduuri de miere, comestibila inca, au fost gasite in mormintele faraonilor...
Exista totusi cateva cerinte care trebuiesc indeplinite pentru a asigura o conservare adecvata. Acestea includ o buna etanseizare a recipientilor de stocare si pastrarea acestora la o temperatura si umiditate adecvate. Un exemplu in acest sens il constituie capacirea celulelor cu miere de catre albine - aceasta constituie o metoda naturala de etanseizare.
Cand se aplica metode traditionale de conservare, nu este recomandat sa pastrati mierea mai mult de 2-3 ani. Deoarece mierea are tendinta puternica de a absorbi mirosurile din jur, se recomanda pastrarea ei in vase curate, inchise ermetic(etanseizate). Se recomanda de asemenea pastrarea in vase inchise la culoare(netransparente) sau in locuri intunecoase. Daca mierea este tinuta in bataia razelor de soare timp de o zi, enzima numita "lysozyme"(nu am gasit o traducere a acestui termen), care este o enzima antibacteriana, este distrusa. De asemenea, mierea trebuie protejata de contactul cu oxigenul, care accelereaza procesul de cristalizare. Temperatura optima de pastrare este de +4~10 grC. Locul de pastrare trebuie sa fie intunecos si uscat, astfel incat sa previna absorbtia umiditatii. Daca mierea absoarbe multa umiditate, aceasta poate fermenta.
"Mierea poate absorbi umiditatea din aer; prin urmare, aceasta poate fermenta in locuri umede".
"Contactul cu aerul atmosferic poate provoca contaminarea mierii cu mirosuri straine, oxigen si umezeala, care cauzeaza modificari fundamentale(ireversibile) ale compozitiei chimice; aceasta conduce la pierderea valorii aminoacizilor, vitaminelor, enzimelor si "antibioticelor"(naturale) continute de miere. Un efect similar il are si lumina".
Bafta tuturor.
Modificat de beehaver (acum 15 ani)
_______________________________________ ”Succesul vine cind mergi din esec in esec fara sa-ti pierzi entuziasmul. Nu va pierdeti entuziasmul. Niciodata! “ Winston Churchill
|
|
pus acum 15 ani |
|
ben90557
apicultor
Din: Barlad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 40
|
|
y
Modificat de ben90557 (acum 14 ani)
|
|
pus acum 15 ani |
|
beehaver
apicultor
Din: Moreni, DB.
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 360
|
|
ben90557 a scris:
Si vinul vechi e diferit de cel nou chiar pastrat in aceleasi conditii.Si cu mierea cred ca este tot la fel. |
Exista totusi o diferenta...vinul, cu cat este mai vechi, cu atat este mai apreciat... Nu acelasi lucru putem sa spunem si despre miere(vezi postul de mai sus)...
_______________________________________ ”Succesul vine cind mergi din esec in esec fara sa-ti pierzi entuziasmul. Nu va pierdeti entuziasmul. Niciodata! “ Winston Churchill
|
|
pus acum 15 ani |
|
ben90557
apicultor
Din: Barlad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 40
|
|
y
Modificat de ben90557 (acum 14 ani)
|
|
pus acum 15 ani |
|
pupemea
CLUB STUPARITUL
Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
|
|
Multumesc Datoria??
_______________________________________ A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume. Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte. Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.
|
|
pus acum 15 ani |
|
beehaver
apicultor
Din: Moreni, DB.
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 360
|
|
pupemea a scris:
Multumesc Datoria?? |
Sa avem un An Nou plin de impliniri, dom' Pupemea...e datoria noastra a tuturor...
_______________________________________ ”Succesul vine cind mergi din esec in esec fara sa-ti pierzi entuziasmul. Nu va pierdeti entuziasmul. Niciodata! “ Winston Churchill
|
|
pus acum 15 ani |
|
Gicacontra
apicultor
Din: Corbeni Arges
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 480
|
|
Multumim pentru traducere.
_______________________________________ "In univers,doar relativul e absolut"
|
|
pus acum 15 ani |
|
mihaiill
apicultor
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 9
|
|
Va multumesc pt. aceste explicatii. daca cineva mai poate face completari, cred ca sunt bine venite, sunt convins ca ne vor folosii la multi. cu respect.
LA MULTI ANI
|
|
pus acum 15 ani |
|