APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Anne98 pe Simpatie
Femeie
25 ani
Buzau
cauta Barbat
25 - 50 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / INTRETINEREA ALBINELOR / Intrebare ?????De ce trantori acum 07.10.2008?????  
Autor
Mesaj Pagini: 1
dr.tit
apicultor

Din: Beius
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 225
Nu va repeziti,stati sa va spui povestea.A fost unul dintre recordistii anului,in august am stors de la el 2 caturi 3/4 capacite si 5 rame Dadant din cuib,n-am cantarit dar a fost ceva de exceptie,dupa stors  era atit de puternic ca nu incapea in cuib de 10 ram Dadant si un cat de 3/4.Intre timp a primit Apiinvert+polen la greu astfel incat acum ramele din cuib sunt full de provizii,sambata am schimbat benzile cu Mavrik si am ridicat caturile,cand ridic folia uite un trantore,ridic benzi,pui altele uite inca unu-2,zic in sinea mea "te-ai dus dracu chir tu care erai musculosu stupinei,  o fi fara matca zic"si ptr. ca stiam ca n-o sa termin in ziua  aia pun folia si merg mai departe.
Marti termin cu ceilalti de pus medicamentul si aduc unu de pe alta vatra pe care-l stiam mancat de urs,dar din fericire a scapat doar cu o rasturnare, si zic hai sa-i unific ca  "recodistu lu tata" sigur e besmetic.Da mai intai hai totusi sa-l verific, scot o rama ,2,3  si ma asteptam sa vaz celule de trantori,nimic,iar p-a patra ce sa vezi; o amarata de matca marcata cu alb , cu aripile taiate (am vrut s-o inlocuiasca acu un an), aflata la datorie,nu mai era puiet, da trantori am mai vazut cativa.Lamuriti-ma de ce trantori in brumarel????
SAU poate vine primavara si noi nu stim??? dr.tit.  


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
In lada cu trantori, din punctul meu de vedere, nu mai are ce sa caute aceea matca. Eu am renuntat la obiceiul matcii de a se schimba linistit. Si a doua tot cu defecte poate sa iasa. Aici este doar loz in plic.

pus acum 15 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 736
cum sfaturi dau doar profesorii, eu o sa incerc o parere pe care te rog s-o verifici la anul:
-albinele cu matci batrane[eu pastrez in aceasta iarna un numar de cel putin 5-6 buc 2005, nemaivorbind de recordistele2006] pastreaza partial trantor-  nu'i nimic deosebit in acest sens;
-transforma familia cu matca recordista intr-o familie tata pe o vatra izolata, introd'i la fiecare 10 zile cate o rama de trantor, sau partial cu celule de trantor, in paralel fa o transvazare dintr-o alta matca recordista si completeaza micronucleele cu botcile obtinute;
Descandenta obtinuta cred ca te v-a determina sa fii de fiecare data bucuros cand un recordist ati atrage in acest fel atentia.Incearca.
va pup.


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
51% din record, il detine stuparul. De la o generatie la alta, nu poata sa scada potentialul unei matci.
Marea problema a unei matci este atunci cand ea nu reuseste sa se imperecheze la timp, sau cu numarul suficient de trantori.
AEste adevarat, ca daca din 10 trantori, 2 au fost din familii cu caractere neproductive, iar ceilalti 8 au fost din familii recordiste, la acel stup, vom observa un anumit regres, care ne face cateodata sa lichidam matca.
  Eu in stupina, cel putin 30-40 % din matci le tin si pentru anul viitor, adica nu le lichidez. In perioada roitului, sau cand extrag salcamul, introduc, adica le ajut pe cele de rezerva, cu rame de puiet. Din acestea unele vor devenii familii, iar altele pe lista de asteptare, pentru lichidare.


pus acum 15 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
In iarna2006-2007 in cativa stupii au trecut iarna si trantorii.

Trantorii nu se gasesc in familii slabe la ora asta.Ci in familii ce abunda de haleala si temperatura din lada este tinuta usor datorita ambundentei de albina.

Cred de asemenea ca in urmatoarele saptamani vor disparea.

Albina nu stie ca vine iarna si nici nu stie ca va trebuii sa faca fata la -20.Ea nu stie, dar reactioneaza fara sa-si puna intrebari, la conditiile actuale combinate cu tiparul genetic pe care-l respecta cu strictete.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 15 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
dau si eu cu presupusul:
1. daca acum familia este puternica sigur are si o matca fiica.Spun asta pentru ca am avut destule cazuri.
2.trantori acum - am si eu 2-3 in familiile bune.Dupa saptamana accea de la sfarsitul veri cand ii macelaresc in masa cei care mai apar sunt lasati in pace,nu am incercat dar cred ca nu sunt apti sexual pentru ca sunt in general cam amarati fizic.Cred ca sunt de la matca mama.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 15 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
La stupii cu matci mai batrane e posibil sa fie pastrati trantorii chiar toata iarna, fara a fi nimic grav. Totusi la aceste familii este riscul ceva mai mare ca matca sa dispara pe iarna sau sa nu mai poata relua ouatul in primavara. Acestea insa sunt cazuri rare.

_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la