APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil Ela 22 Cluj
Femeie
22 ani
Cluj
cauta Barbat
22 - 48 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / CRESTEREA MATCILOR / apis tomitana dacica organizator de curs crestere matci  
Autor
Mesaj Pagini:  1 2
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
Se vede ca se refera la albina neagra Apis Mellifica Mellifica.Aceasta primeste ceva mai greu matcile, avand un puternic simt de aparare. Greutatea e si mai mare daca se introduce o matca de alta rasa. In Germania este o moda sa se revina la albina neagra, pe unele forumuri multi stupari se lauda ca au astfel de albina. Unii cumpara matci din aceasta rasa, de multe ori din Belgia, unde este o statiune de crestere a albinei negre. Se atragea atentia la precautiuni de introducere, dar se mentiona ca ar fi mai greu sa se incerce introducerea unei matci de alta rasa intr-o familie de albina neagra, decat o matca din aceasta rasa intr-o familie carnica, italiana sau Buckfast.

Modificat de stefan1 (acum 15 ani)


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 15 ani
   
stupar hoinar
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 291
Domnu Valter , mi-ai trezit curiozitatea. Am cateva intrebari .

- de unde ai aflat de eclozarea dubla ?
- in ce perioada de timp matca eclozata in izolator(bigudiu) poate fi reintrodusa in botca, pentru ca banuiesc ca exista o limita de timp (de ore, de zile).
- chiar pot fi pacalite albinele ? pentru ca daca este asa, metoda poate deveni principala solutie in introducerea si acceptarea matcilor.
- exista limitari de natura tehnica sau recomandari speciale?

Va intreb din curiozitate pentru ca eu nici nu am auzit de dubla eclozare. Dar daca nu am auzit, asta nu inseamna ca nu exista..

Multumesc


pus acum 15 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 736
Domnule draga uite ca exista si cel putin francezul ne-a prezentat-o ca fiind  a doua varianta de acceptare, dupa cea cu botci coapte.
Eu am considerat ca ar fi pacat sa citim despre acest lucru-introducerea dubla -si sa nu stim ce este, cu ce se mananca.
Cunoscand ca timpii de lucru planificati in graficul de obtinere a reproducatorilor sunt extrem de stransi, ore, maxim jumatati de zi, mai mult pinguinul ce face acest grafic abia asteapta sa poata introduce ceva in nucleele orfane, timpul de introducere nu depaseste cateva ore( sincer nu am intrebat-intrebarile mele devenise-ra obositoare pentru audienta si expozant).
Acum hai sa vedem ce ne impiedica sa luam botcile coapte din rama portbotci- bigudiurile sunt cea mai buna masura de a nu gasi o matca virgina cu sabia in mana si cu 20-25 botci roase- prima nesiguranta, a doua -un program destul de incarcat care nu confera posibilitatea sa introducem botcile cu o zi inainte de eclozare(ziua J+10-J+11, s.a.
Eu cred ca este o solutie , cat, cum, cu ce , daca se potriveste albinei din romania ramane de vazut si am sa si incerc sa le reintroduc in propria botca, ca si solutie la chitul nicot.
Limitarile pot fi stabilite dupa experimentare.
.......................................................................
Daca urmarim materialul pus de andrei, cel original, o sa descoperiti inca o masura de protejare a botcilor coapte in cazul eclozarii premature a unei matci virgine, respectiv-din ziua J+10 se infasoara pe corpul botcilor staniol fin(foloseste mimi la acoperirea placintei de dovleac, sau cozonacului ptr. a nu fi parlit in cuptorul aragazului)- cunoscandu-se ca botcile sunt roase numai din lateral si niciodata din varf.Nicot are din plastic special camasi laterale.Aceste accesorii au fost vazute de cel putin 35 de personaje.
.......................................................................................
Personal domnule hoinar as vrea sa va aduc multumiri pentru setul de filme prezentate in anul precedent-referitoare la cresterea matcilor, formarea nucleelor, filme care urmarite de cateva ori mi-au dat posibilitatea sa inteleg absolut tot ce a prezentat dl Ratia.
Totodata as avea rugamintea la pinguini fara cioc ca si prietenul alindiaconu sa argumenteze in cateva cuvinte daca inafara de prietenul lui stuparpescarvanator a mai cunoscut si alte personalitati si ce a invatat de la aceastea.


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Buna dimineata.
Trebuie zis ca articolul respectiv discuta despre Apis Mellifera Mellifera care e albina folosita cu precadere in Frantzia si care e oarecum capricioasa cand e vorba de acceptarea matcii.  Carpatina noastra(cea care mai e) si carnica in general nu e asa capricioasa.
Si-apoi in primele doua ore dupa orfanizare(pana cand albinele declanseaza cresterea de botci, dar de ajuns sa realizeze ca sunt orfane), acceptarea ,normal ar trebui sa fie mai usoara. E corect, sau nu?
Eu cred ca odata ce au inceput sa creasca botci , atunci plasarea uneia "straine"(botca) devine o operatie intrusa.
Practic trebuie sa reactionam inainte ca instinctul lor de refacere naturala sa se declanseze.
Adica pregatim matca in bigudiu, se formeaza nucleul, se asteapta 2 ore si se da botca. E doar o parere(care n-am pretentia ca este cea universal corecta).
D-le Valter,(si ceilalti) d-voastra cum ati gandit introducerea?


pus acum 15 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 736
Introducerea dubla comporta mai multe situatii, doua dintre ele ar arata astfel:
-cand se infiinteaza nucleul intial ( stiind ca un astfel de nucleu fecundeaza 5-6 serii matci virgin) reprezinta situatia ideala-formez nucleul- la una doua ore dau matca virgina captiva in botca de plastic; lucru precizat de dumneata;
-pentru urmatoarele serii situatia difera total-introducerea dubla nu este posibila mai devreme de 5-6 zile ca urmare a existentei oalor matcii deja fecundate-recoltate si livrate, a larvelor din care trage albina botci;in acest caz orfanizarea este creata corect abia dupa castrarea ultimilor botci din zilele 5-6 si inexistenta posibilitatii de a mai trage botci.

Modificat de valter (acum 15 ani)


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
OK, adica in nucleu , dupa prima serie de oua nu trebuie sa existe posibilitati naturale de reproducere(botci, oua proaspete(mai putin de 4 zile)). Si dupa 5-6 zile de la extragerea matcii, practic nu mai exista feromon roial, deci conditii incurajatoare pentru acceptare.

Si acum pentru ca ati fost cuminti, iata ultima "bucatica de prajitura", capitolul final al articolului. Lectura placuta si poate dupa aceea comentam, mai ales ca aici e paragraful privitor la starterul permanent deschis si la jocul cu ramele...



Controlul pontei

Dupa 2-3 zile, din botcile introduse in nuclee, matca eclozeaza. O vizita rapida pentru a constata aceasta e posibila in ziua J+13 sau J+14. Ea permite sa inlocuim botcile neeclozate sau cele distruse(roase pe laturi).
  Fig 12.

In timpul saptamanii ce urmeaza eclozarii, matca va efectua zborul de fecundare. Cateva zile dupa, ea va incepe primele ponte.
Pentru a facilita orientarea matcilor la returul din zborul nuptial, apicultorul va orienta nucleii cu urdinisul in sensuri diferite.Fetele nucleilor care dispun de urdinis, vor fi vopsite cu culori usor reperabile de albine : rosu, albastru, motive negre, etc).
Controlul pontei se realizeaza dupa 25 -30 zile de la introducerea botcilor adica intre J+25 sau J+30.
- Ponta trebuie sa fie regulata si compacta.
- Nu trebuie sa aiba mai mult de 10% spatii nepopulate in puiet(risc de consangvinizare).
- Capacelul puietului trebuie sa fie regulat(culoare, forma) si putin bombat.
- Capacelele bombatre pronuntat denota puiet de trantor, deci riscurile unei fecundari esuate, sau unui alienari de spermateca.
- Bineinteles puietul nu trebuie sa arate semne de boala.

Aici vine calendarul cresterii (tabelul mare).

Productia de matci in mari cantitati
Metode adaptate si organizarea unei unitati de productie.

Productia de matci pe scara larga necesita un minim de organizare.Metoda starterului " inchis " se poate dovedi insuficienta. Desi multe exploatatii il utilizeaza, altele s-au orientat catre starterul permanent deschis.

Principiu de starter permanent deschis(SPD)

Ramane acelasi cu cel " inchis " :albina tanara, orfan si fara puiet. Pentru a deveni permanent, un astfel de sistem trebuie alimentat in mod regulat cu alina tanara. De aceea acesta e asociat cu una-doua familie generatoare de albina tanara(doici).

Material :
- SPD e constituit dintr-un corp standard, cu urdinis deschis.
- Familia/familiile generatoare de doici sunt familii de baza, puternice, bune crescatoare(laptisor curat si abundent), cu matci recordiste.Acestea sunt conduse pe doua corpuri, separate de o gratie Hanneman.

Mod operator pentru constituire SPD.
Preparare :

- cu 8-10 zile inainte de campania de crestere, se alege o familie puternica , sanatoasa.
- Se scot jumate din ramele cu puit,si doua cu provizii fara albine acoperitoare si mai ales fara matca. Matca trebuie imperativ sa ramana in corpul de jos.
- Introduceti in locul ramelor scoase faguri claditori.
- Se asaza o gratie Hanemann deasupra primului  corp.
- Peste gratie se asaza un al doilea corp, in care se introduc fagurii scosi din corpul inferior.
- Se completeaza cu faguri cu polen praspat(acest corp superior va deveni SPD). Se lasa loc liber pentru rama port-botci.

Se lasa montajul astfel format initre 8-10 zile. Dupa acest timp puietul va fi capacit in totalitate si fara ponta, deci imposibilitate de crestere de matci.
Ne vom intoarce in stupina in mijlocul unei zile frumoase, avand un fund de stup, un podisor, un capac si un sistem de inchidere al urdinisului.

Constituirea:

- Afumati stupul preparat si bateti ritmic (o lovitura pe secunda) pe marginile inferioare , in felul asta o parte din albine urca in corpul superior.
- Coborati corpul superior(fara sa-l deschideti) si instalati-l pe fundul adus.Inchideti urdinisul. Iata SPD-ul constituit.
- Eliminati gratia Hanemann de pe corpul inferior(atentiae ca matca sa nu fie sub ea)si inchideti corpul cu podisorul si capacul adus.
- se transporta SPD-ul intr-un loc intunecos si racoros.
-se instaleaza seara in stupina de crestere(maternirtate), apropae de familiile generatoare de doici si se deschide.

Mod operator pentru intretinerea SPD-ului.

Fig. 13

- scoatem ramele eclozate din starter(1) si vom deplasa ramele recente(cu puiet) catre margini(laturi).
-in spatiul eliberat, de fiecare parte a ramei port-botci introducem doau rame plasate cu o saptamana inainte deasupra gratiei Hanemann in familia generatoare(2).
-inchidem SPD-ul.
din corpul ingerior(CI) al familiei generatoare, urcam doua rame cu puiet in corpul superior(CS) in locul celor plasate in SPD(3). Acestea vor fi transferate
in SPD dupa o saptamana.
-In spatiul eliberat introducem ramele de puiet eclozat (4) scoase din SPD.
-vom inchide familia generatoare.

Aceasta operatie e repetata in fiecare saptamana intr-un ciclu de crester.
SPD-ul si familia/familiile generatoare vor fi stimulate in absenta recoltelor.

Organizarea spatiala a unei unitati de crtester: stupina de crestere si fecundare

E oarecum necesar ca stupina de crester sa fie situata aproape de domiciliul apicultorului, intrucat acest proces necesita mai multe vizite pe zi
sau foarte des, seara.Un mic adapost (3-5m2) dotat cu sistem de incalzire tip camping e necesar in operatiile de transvazare
pe timp ploios sau cu vant.

In ex presentat aici, stupina de crestere e in acelasi timp statie de fecundare. Deoarece, nu e de ajuns doar sa crestem matci bune, ci zborul de fecundare
e deasemenea esential.

Exista diverse metode de control al zborului de fecundare. Iata doar cateva:
- Saturarea cu trantori selectionati intr-o zona suficienta in jurul statiei de fecundare
-instalarea acesteia intr-o vale  izolata cu pereti de stanca inalti.
-instalarea statiei de fecundare intr-o zona unde nu sunt albine pe o raza de 5-6 km.
-productia matci si  trantori in extra sezon.
-inseminarea artificiala

Inafara de ultima, nici o alta metoda nu poate garanta rezultate de 100%.

Metoda saturatie cu trantori e des utilizata si este cea pe care o vom descrie aici.

Vom imagina ca vanturile dominante de care trebuie sa ne ferim, sunt din sector nord-vest la nord-est.
Vom cauta sa protejam sau prin configuratia terenului(tufe, boscheti, o colina la nord) sau printr-un gard.

Imediat dupa gard vom instala zona de crestere cu starterul/starterele permanente, si deasemenea famili/familiile generatoare(fig 14).

Pe restul suprafetei vom dispune nucleii, profitand de tufe sau terenul accidentat, pentru a facilita reperarea matcilor intoarse
de la nunta.


Controlul zborului de fecundare

In urma cercetarilor dintre 60_70 , putem estima ca matcile se pot fecunda la o distanta intre 2-5 km, iar trantorii pot zbura pana la max 5km.
Fig 15.


Rezulta din aceste studii ca raza de influenta in procesul de fecundare e de app o suprafata cu diametrul de 7 km
De aceea solutia saturarii cu trantori e oarecum aleatoare.

Pentru a parveni la un bun rezultat in aceste conditii, ar trebui realizate urmatoarele:
-convingerea apicultorilor din zona(vecini) catre colaborare, furnizandu-le matci din stupina de crestere.
- colaborarea intre apicultorii motivati din regiune(asociatii, cooperative) si girarea unei statii de fecundare in comun.
-saturarea unei raze de 1 -1,5km cu populatie masculina, sperand ca matcile vecine zonei vor fi fecundate cu
trantorii populati.
Pentru realizarea acestui ultim deziderat, intre 4-5 stupine cu linii diferite de matci decat cele fecundate in statie, vor fi instalate pe o raza de 1-1,5 km.

Doua rame cu celule de trantor sunt introducse cu o luna jumatate inainte de campania
de crestere, in periferia cuibului.Pentru stimularea pontei de trantori, se stimuleaza in absenta recoltei.

Fig 16.


Procedeul cunoaste bineinteles limite importante. VA trebui tinut cont de numerosii factori fizici(topologia zonei,structura peisaj, altitudine),
microclimat(vant, curenti de aer), genetica(rasa albinei e esentiala) , tehnici(practici apicole ale stuparilor vecini),
, factori care reduc uneori distantele parcurse de albine.

In sensul asta ramane inca mult de cercetat pentru apicultorii care vin din spate.

-


pus acum 15 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230

valter a scris:

Introducerea dubla comporta mai multe situatii, doua dintre ele ar arata astfel:
-cand se infiinteaza nucleul intial ( stiind ca un astfel de nucleu fecundeaza 5-6 serii matci virgin) reprezinta situatia ideala-formez nucleul- la una doua ore dau matca virgina captiva in botca de plastic; lucru precizat de dumneata;
-pentru urmatoarele serii situatia difera total-introducerea dubla nu este posibila mai devreme de 5-6 zile ca urmare a existentei oalor matcii deja fecundate-recoltate si livrate, a larvelor din care trage albina botci;in acest caz orfanizarea este creata corect abia dupa castrarea ultimilor botci din zilele 5-6 si inexistenta posibilitatii de a mai trage botci.


De acord cu o precizare.
Nu este nevoie de "dubla" la formarea nucleului.
Se uda albina de recoltat cu spritiera si se varsa cana(polonicul) in nucleul pregadit cu haleala si rame(fara ceara).Se arunca matca luata din bigudiu.se inchide si se lasa la intuneric si racoare.Ce se intampla?
In prima faza albina nu are pe ce se urca si face ghem.Gaseste mancarea si se orfanizeaza.Dupa cateva ore descopera ca are o sansa.Sansa o reprezinta virginica ce are acum miros comun cu toate "proastele'.
Sansele sunt peste 90%.
Dubla apare ca varianta, cand avem constituita unitatea biologica ,recte familia.adica haleala,rama cladita,puiet in stadii diferite,trantori,generatii de albina.Acum este nevoie sa fie "pacalita" cu "dichis dublu"


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 15 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 736
este clar ca vorbim de doua nuclee de fecundare diferite:
-dumneavoastra vorbiti de nuclee de dimensiuni mici, albina di-un polonic, matca zvarlitan posteriorul cutiei inainte de a varsa musca;
-eu ma refer la nucleele cu rame de puiet(din faza initiala) unde se poate aplica si metoda introducerii duble.
Da doamne sa se  inteleaga.


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Inteles
Oricum si la nucleii (rama dadant) si la micro nuclei, la constituire folosim virginele.
Botca nu putem folosi din lipsa de fagure cladit si pericol de racire.
Dup'aia merge botca proape de eclozare sau verginica dublu eclozata.

'teles?


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 15 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 736
andrei traduce astfel:
Mod operator pentru intretinerea SPD-ului.

Fig. 13

- scoatem ramele eclozate din starter(1) si vom deplasa ramele recente(cu puiet) catre margini(laturi).
-in spatiul eliberat, de fiecare parte a ramei port-botci introducem doau rame plasate cu o saptamana inainte deasupra gratiei Hanemann in familia generatoare(2).
-inchidem SPD-ul.
din corpul ingerior(CI) al familiei generatoare, urcam doua rame cu puiet in corpul superior(CS) in locul celor plasate in SPD(3). Acestea vor fi transferate
in SPD dupa o saptamana.
-In spatiul eliberat introducem ramele de puiet eclozat (4) scoase din SPD.
-vom inchide familia generatoare.

Aceasta operatie e repetata in fiecare saptamana intr-un ciclu de crester.
..............................................................................................................
Unul din lucrurile cele mai interesante sunt prezentate in acest desen(fig 13) si spune cam asa:
Pentru a functiona perfect entitatile distincte formate din 1 starter permanent; 2 corpul inferior finisor vertical; 3 corpul superior finisor vertical se pot sustine reciproc cu puiet, rame eclozate la un interval de 6-7 zile prin rotirea ramelor intre aceste entitati.
Conditii ideale de lucru ale entitatilor:
-starter-multa albina doica, proaspat eclozata;
-corp inferior finisor- spatiu suficient de ouat pentru matca;
-corp superior-puiet crud, necapacit de ziua 6-8 in vecinatatea ramei portbotci.
Dupa sase, sapte zile insa in cele trei entitati se produce urmatorul fenomen;
-in starter au eclozat 2-3 rame de albina- avem 2-3 rame goale;
-in corpul de jos la finisor- matca a acoperit cu ou toate ramele puse la dispozitie;
-in corpul de sus- puietul  de 6-7 zile introdus alaturi de rama portbotci a ajuns la ziua 14-15.
Mutarea ramelor se face astfel:
-se scot cele 2 rame eliberate de albina eclozata din starter si se introduc in corpul de jos al finisorului pentru a fi ouate;
-din corpul de jos al finisorului se scot ramele cu larve de 6-7 zile si se muta in corpul de sus al finisorului in imediata vecinatate a ramei port botci;
-din corpul de sus al finisorului se scot ramele cu puiet capacit gata de eclozare si se introduc in finisor.
Si tot asa la sapte zile.
Tinand cont ca finisorii sunt numeric mai multi apicultorul profesionist va urmari ca si exclusivitate sa introduca in starterul permanent cat mai multe rame cu puiet gata de eclozare.
am?


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
D-le Valter, un mic detaliu, vis-à-vis de rotirea ramelor, scenariul d-voastra e unul personal , inteleg, caci in articol nu e vorba de finisor, stupul orientat pe doua corpuri, din schema(in stanga), fiind doar generator de doici . El nu contine rama port-botci.
Am inteles bine?


pus acum 15 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 736
Aveti mare dreptate, la revederea schemei cat si a explicatiei date imediat sub stupul cu doua corpuri e clar ca-i vorba de generatorul de doici.
Ce credeti ca-i gresit in scenariul prezentat de mine?
Ce-i lipseste generatorului de doici pentru a fi finisor, el are rame egale ca si dim jos,sus, diafragma intre corpuri, matca in corpul de jos?


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 736
Cum putem obtine o matca de calitate?
Cum putem evalua, pe fiecare veriga, larva de transvazare, botca, matca virgina, matca fecundata, matca cumparata?
Cum putem influienta calitatea oualor de transvazat, larvelor, botcilor, matcilor virgine si fecundate?
a?


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 3643

valter a scris:

Cum putem obtine o matca de calitate?
Cum putem evalua, pe fiecare veriga, larva de transvazare, botca, matca virgina, matca fecundata, matca cumparata?
Cum putem influienta calitatea oualor de transvazat, larvelor, botcilor, matcilor virgine si fecundate?
a?


Valtere,
Raspunsul la intrebarea asta il caut si eu de mai bine de 20 de ani.
Dau un exemplu si pun o intrebare paralela:
De la o closca sau de la un incubator obtinem in primavara un numar de pui aproape identici.Crescuti intensiv sau normal unii sunt de cateva kg. si unii vai de ei.Mananca la fel.
Cum putem sa-i alegem si sa scapam din prima de aia prapaditi?

Revenind,am constatat ca 10% din tinerele regine la Sf.Ilie nu duc cuibul la 8 rame de puiet.In toamna le inlatur.In primavara constat din nou ca 10-15 % din roi nu merg cum as vrea.Scap si de matcile astea.
Cum se poate scapa de pierderea asta din start?
Asta este intrebarea ta la care eu nu stiu raspunsul.Si nu stiu daca il voi sti sau voi lasa la urmasi rezolvarea.

Modificat de gica (acum 15 ani)


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 15 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753

gica a scris:

tinerele regine la Sf.Ilie nu duc cuibul la 8 rame de puiet.In toamna le inlatur.

As avea cateva intrebari:
1. ce cules ai (si ce populatie) in perioada in care vrei sa-ti acopere pana la 8 rame de puiet?
2. Ce rasa de albine ai?
3. Carnica cea super productiva a lui pupemea duce la Sf.Ilie cuibul la 8 rame de puiet?
4. oare tot ce face "carne" face automat si miere?

Nu vreau contrazicere de dragul contrazicerii. Si eu ma tot intreb. Una dintre chestiile ce ma minuneaza este (zic unii, eu vreau sa experimentez si sa ma conving) cum poate carnica cu populatii de toata minunea sa faca miere cat italiana cu populatie dubla. Daca se pote una ca asta, mi-ar fi mila sa omor martci "de tip carnica".
Deocamdata ma gandesc sa fac selectie CU CANTARUL, nu cu rama netz pe puiet. Daca gresesc, va rog sa ma contraziceti.


pus acum 15 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
Este foarte important sa cunoastem insusirile albinelor pe care le avem. De ex carnica isi regleaza puietul dupa cules, ceea ce eu consider ca-i o calitate. Eu zic ca-i o greseala sa omori toate reginele carnica pentru ca nu ti-au umplut ramele de puiet intr-o anumita perioada. In contradictie cu carnica, italiana oua si papa toata mierea pe care o are, chiar daca ar muri de foame in mijlocul verii. Aceasta insusire nu-i benefica daca nu putem asigura albinelor culesuri aproape continue. Cand nu este miere, de obicei nu este nici mult polen, albinele care cresc atunci mult puiet se uzeaza rapid ca isi consuma propria proteina in cresterea puietului, iar puietul crescut 'din saracie', cu putin polen, este de proasta calitate, cu viata redusa si mica capacitate de a creste la randul lui puiet.
Ideal ar fi sa ne alegem rasa dupa felul culesurilor pe care le preconizam. Carnica este foarte buna la culesul de salcam, dar culesurile tarzii le exploateaza ceva mai slab, avand in toamna familii mai reduse, Caucaziana foloseste bine culesul de tei. Italiana are tot anul familii mari dar trebuie sa-i asiguri cules, ca au si consum propriu mare. Toamna culeg bine, dar nu sunt bune la cules de mana, iar mierea de mana o suporta greu iarna. Nici caucaziana nu prea culege la mana, pe cand carnica e buna culegatoare de mana si o si suporta in anumit procent pentru iernare. Albina neagra, vest-europeana valorifica bine culesurile tarzii (si de mana), si e cea mai buna culegatoare de polen, in schimb nu intretine familii prea mari si in plus e de multe ori agresiva.
Deci fiecare rasa are plusuri si minusuri, dar nu putem sa le comparam tinand cont numai de un criteriu.

Modificat de stefan1 (acum 15 ani)


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 15 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 736
Sa revenim la stiinta, cearta o lasam pentru la vara-in disputa cu procesatorii.
''Cum putem influienta calitatea oualor de transvazat?''
Oameni cu scara la cap, cercetatorii, au descoperit ca matca depune oua de dimensiuni mai mari daca este pusa in captivitate sa-si manifeste instinctul pe un numar mic de celule.Una din caracteristicile de baza ale chitului Jenter o constituie acest obiectiv.
In concluzie-putem influienta, controla in ultima instanta, calitatea viitoarei matci din faza de ou.
........................................................................................................................
Sa-i dau prietenului gica o solutie, ce-i drept adanc gandita, ca si similitudine la oul din colivia Jenter.
I-mi plac gainile cu izmene(incaltate cu fulgi la picioare), in curte am vre-o 5-6 din 20, si-s grase, grase rau.
Dupa ce-i dau drumu'n primavara pintenatului printre ele, seara le bag in colivii separate pe izmanoase, sau chiar dupa ce dirijez fecundarea spre amiaza dupa ce le hranesc bine.
Adun ouale izmanoaselor izolate, fecundate si le bag la o clota sau mai modern la incubator.Garantat mananc pui de carne peste 7-8 luni, cei drept tre sa-i descalt de izmene.
Totul este o gluma, fireste, tu verific-o si ne mai intanlim pe net.

Modificat de valter (acum 15 ani)


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 736
Azi citind  pe DVD trimis de AdyT despre dimensiunea si forma larvei de transvazat mi-am adus aminte de exemplul Dl. Ratia si am conparat in desenele lui Hristea:
astfel
- larva intre orele 1-24 arata ca un o banana, extrem de putin curbat:
         -intre 25-48 ore ca un covrig taiat in jumatate;
         -intre 49-72 ore apropie extremitatile jumatatii de covrig pana aproape sa se uneasca.
Cati din cei acreditati multiplicatori au astazi la indemana o spatula sau macar un piching chinezesc?Pana la primavara-si fac rost.


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 736
Proba de lucru a la Gilles Ratia

apis tomitana dacica curs crestere matci proba lucru gilles ratia

68.6KB


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 736
Dezbracate de albine

apis tomitana dacica curs crestere matci dezbracate albine

63.9KB


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 736
Dupa sanatate, dragostea oferita celor din jur, neconditionat, cred ca ar trebiu sa constituie pentru fiecare stupar un obiectiv existential.
Asa cum spiritul de observatie este mult dezvoltat la (ciobani)  stuparii care zilnic deschid lada comparativ cu cei care fac la seral sau conjunctural aceasta pasiune, profesie, tot asa intanlirile cu cei ce reusesti sa-i indragesti pot realiza schimbari majore de atitudine si pozitionare in regulile prestabilite de profesie.
Pentru a nu fi filosof.
Am reusit, prin grija si efortul exclusiv al prietenului, sa-l cunosc pe andrei calinescu in carne si oase pe partenerul de subiect apis tomitana dacica.
Nefiind logat la data contactului scriu prin prisma amintirilor si nu a inpulsului de moment, a emotiilor intanlirii unui prieten de net.
Mie mi-e greu sa spun ceia ce am simtit, tinand cont si repetand ca nu sunt popo, alaturi de un prieten de net care a reusit sa ma ajute sa facem rating la acea vreme cu subiectul in sine, cu tote aceste clipele petrecute alaturi sunt greu de egalat chiar de intanlirile cu Ratia. I-ti multumesc andrei pentru efortul de a traduce din materialul cursului si straduintei de a ne cunoaste.Fata de andrei nu am si nici nu voi avea vre-un secret.
Deasemeni nu pot sa uit ca am parteneri care uita sa comunice, macar telefonic, la mutari si-si trimit argatii sa le mute lazile(stupii necontrolati, neobservati-sunt doar niste lazi) sau vecini care n-au vazut forma unei cutii de varachet de foarte mult timp.
Azi pregatesc garajul la inpectie, a venit dragos 2006 in inspectie, astept cu draga inima si pe alin diaconu de vrea sa-mi numere cu manusa de box ...


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 5534

valter a scris:

Azi citind  pe DVD trimis de AdyT despre dimensiunea si forma larvei de transvazat mi-am adus aminte de exemplul Dl. Ratia si am conparat in desenele lui Hristea:
astfel
- larva intre orele 1-24 arata ca un o banana, extrem de putin curbat:
         -intre 25-48 ore ca un covrig taiat in jumatate;
         -intre 49-72 ore apropie extremitatile jumatatii de covrig pana aproape sa se uneasca.
Cati din cei acreditati multiplicatori au astazi la indemana o spatula sau macar un piching chinezesc?Pana la primavara-si fac rost.


ce vrei sa spui? ca eu unul nu inteleg


pus acum 15 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 5534

valter a scris:

Dupa sanatate, dragostea oferita celor din jur, neconditionat, cred ca ar trebiu sa constituie pentru fiecare stupar un obiectiv existential.
Asa cum spiritul de observatie este mult dezvoltat la (ciobani)  stuparii care zilnic deschid lada comparativ cu cei care fac la seral sau conjunctural aceasta pasiune, profesie, tot asa intanlirile cu cei ce reusesti sa-i indragesti pot realiza schimbari majore de atitudine si pozitionare in regulile prestabilite de profesie.
Pentru a nu fi filosof.
Am reusit, prin grija si efortul exclusiv al prietenului, sa-l cunosc pe andrei calinescu in carne si oase pe partenerul de subiect apis tomitana dacica.
Nefiind logat la data contactului scriu prin prisma amintirilor si nu a inpulsului de moment, a emotiilor intanlirii unui prieten de net.
Mie mi-e greu sa spun ceia ce am simtit, tinand cont si repetand ca nu sunt popo, alaturi de un prieten de net care a reusit sa ma ajute sa facem rating la acea vreme cu subiectul in sine, cu tote aceste clipele petrecute alaturi sunt greu de egalat chiar de intanlirile cu Ratia. I-ti multumesc andrei pentru efortul de a traduce din materialul cursului si straduintei de a ne cunoaste.Fata de andrei nu am si nici nu voi avea vre-un secret.
Deasemeni nu pot sa uit ca am parteneri care uita sa comunice, macar telefonic, la mutari si-si trimit argatii sa le mute lazile(stupii necontrolati, neobservati-sunt doar niste lazi) sau vecini care n-au vazut forma unei cutii de varachet de foarte mult timp.
Azi pregatesc garajul la inpectie, a venit dragos 2006 in inspectie, astept cu draga inima si pe alin diaconu de vrea sa-mi numere cu manusa de box ...


am citit si recitit..nici aici nu inteleg ce vrei sa spui!


pus acum 15 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Toata lauda pentru cei care se perfectioneaza.
Dar la fel de buna e si metoda MILLER pentru cei mai putini initiati.
Principalul lucru e sa nu ne plafonam.
Orfanizarea celui mai bun stup si oua in ram nou,taiate fasii si puse in laturi cu gura celulei in jos fac cat o simpla tranzvazare sa nu zic dubla.

Nu toata matca e buna in orice zona a tarii.
Infuzia de sange proaspat in stupina e benefica dar trebuie sa alegi ce ti se potriveste.


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
mircea_bog
Administrator

Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 1348
Cred ca acest subiect ar trebui continuat .
Sunt cel putin cateva probleme care nu si-au gasit raspunsul. Deci....

Situatie ipotetica .
Producerea , imperecherea , distribuirea (eventual transportul) matcilor pe parcursul intregului sezon activ (in regim semiindustrial, amator, semiamator, etc).

Intrebari si nelamuriri . Teme de discutii .
1) Perioade ....de obtinere a matcilor, functie de zona, necesitati,etc. Interesante sunt extremitatile sezonului , cand cererea este mare.
2) Perioade nefavorabile de producere a matcilor . Ma refer la perioadele cu un cules intens sau cele cand acesta lipseste.
3) Perioade nefavorabile de imperechere a matcilor . Conditii climaterice ostile , prelungite pe o perioada mai mare.
4) Imperecherea matcilor...cele mai bune nuclee de imperechere (mic, mediu, mare).
5) Introducerea botcilor , matcilor virgine, in nuclee.
6) Verificarea matcilor imperecheate
7) Pastrarea matcilor imperecheate in situatia cand acestea nu pot fi valorificate in familii sau nu pot fi vandute din diferite cauze.
8) Transportul matcilor (cand matcile se comercializeaza la distante mai mari)

Sunt numai cateva intrebari, care pot da raspunsuri si solutii unei problematici foarte vaste.


_______________________________________

Nu am vazut niciodata o salbaticiune, tanguindu-se.
O pasare, care moare inghetata pe o creanga, cade fara sa-si planga vreodata de mila !

pus acum 15 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 736
Mi-era dor de vechiul subiect ,asa ca i-am scris moderatorului MP;
<<<Ma Mirceo, de unazi noul tau mosmondac(alt stupar) ma jignea pe apimardeal si pe mesaj privat. Iar la intrebarea mea privind ocheanul bagat la subectul propus, condus de mine, ajutat deopotriva de andrei calinescu-apis tomitana, stimabilul raspunde:'' le stiam pe astea de la gradinita''.
Asa deci si in concluzie:''Cred ca acest subiect ar trebui continuat .
Sunt cel putin cateva probleme care nu si-au gasit raspunsul. Deci....

Situatie ipotetica .
Producerea , imperecherea , distribuirea (eventual transportul) matcilor pe parcursul intregului sezon activ (in regim semiindustrial, amator, semiamator, etc).

Intrebari si nelamuriri . Teme de discutii .
1) Perioade ....de obtinere a matcilor, functie de zona, necesitati,etc. Interesante sunt extremitatile sezonului , cand cererea este mare.
2) Perioade nefavorabile de producere a matcilor . Ma refer la perioadele cu un cules intens sau cele cand acesta lipseste.
3) Perioade nefavorabile de imperechere a matcilor . Conditii climaterice ostile , prelungite pe o perioada mai mare.
4) Imperecherea matcilor...cele mai bune nuclee de imperechere (mic, mediu, mare).
5) Introducerea botcilor , matcilor virgine, in nuclee.
6) Verificarea matcilor imperecheate
7) Pastrarea matcilor imperecheate in situatia cand acestea nu pot fi valorificate in familii sau nu pot fi vandute din diferite cauze.
8) Transportul matcilor (cand matcile se comercializeaza la distante mai mari)

Sunt numai cateva intrebari, care pot da raspunsuri si solutii unei problematici foarte vaste.''>>>>

..................................................
Pune-i pe baieti la munca sa cate prin carti si sa-ti dea raspunsuri, ca experenta n-au nici cat alin diaconu, ca va face-ti naibii de ras...si nu-i frumos pentru cel mai bun forum de apicultura din romania.
Nu-i pacat? Ce fac baietii, dorm? A? 


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 736
Un atribut de baza al moderatorului modern;''ce nu-mi convine sterg din memeoria forumului'', pacat ca din emoria unora nu puteti sterge atat de repede unele mojicii.
Aprofundeaza intrebarea moderatorului si poate editezi ceva inedit pentru forumul pe care-l moderati.
Cu simpatie.


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 736
Cum doleanta administratorului este lege pentru neomul Valter continuam acest topic important al anului 2008 . Alaturi de neom principalul colaborator al topicului , Andrei Calinescu , patru prieteni francezi si o echipa de elita de stupari romani dintre care enumeram : doctoru , Marius Crucianu , efendy Cocoi , Lucian Avram . Filmul prezinta principala si cea mai corecta modalitate de livrare si receptie a matcilor intre parteneri onesti . Este o dedicatie din inima a apicultorului Valter catre administratorul forumului Stuparitul.





_______________________________________


pus acum 14 ani
   
victor s
apicultor

Din: ploiesti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1044
interesant filmuletul,dar din pacate eu tot nu pot intelege de ce exista aversiunea asta a apicultorilor,a unora fata de ceilalti si invers
domnilor, cu totii sunteti profesionisti adevarati, apicultura o face fiecare cum crede de cuviinta, interesul este cu siguranta unul comun,acela de a realiza o albina de calitate care sa satisfaca nevoile apicultorilor si cosumatorilor de miere...
de ce se duc razboaie intre apicultorii romani si nu exista acea fratie si unitate ca in alte parti. poate vorbesc de idealul absolut (ce nu exista) dar sincer, aceste lupte nu duc la nimic bun iar de aceasta ruptura nu beneficiaza decat cei interesati de profit de pe urma celor ce muncesc...
haide-ti sa va dau un exemplu ce sfideaza logica pur si simplu...
la mine la tara se vinde graul cu 0.4 ron kg...ei bine domnilor, va intreb cat costa un kg de taratze (resturile in urma procesarii graului)...va spun tot eu 0.7 kg
unde Dumnezeu mai exista logica in aceasta problema? va spun tot eu...nu exista , pt ca si conducatorii asociatiilor agricole se cramponeaza de aeeasi problema ca si marii apicultori din romania...lipsa de unitate, de frica sa nu carecumva vecinul sa aibe mai mult decat mine,
pacat , mare pacat pt ca fiecare dintre d-voastra sunteti mari valori...iar o acumulare de astfel de valori se numeste TEZAUR
POATE CA SUNT EU UN VISATOR DAR NIMIC NU CONTEAZA PE LUMEA ASTA MAI MULT DECAT INTELEGEREA SI RESPECTUL PT CEILALTI
de pe urma rupturii dintre dumneavoastra, apicultorii, nu au de profitat decat altii ce nici macar nu stiu de unde provine mierea.(a se vedea pretul la miere de anul acesta)
si aici trebuie sa inchei pt ca si-asa am spus mai mult decat era necesar si s-ar putea sa ma trezesc cu nu stiu cate injuraturi si bagari in seama..
eu va salut si va respect indiferent de ce parte a baricadelor va aflati...
   


_______________________________________
aceeasi apa care misca moara, o si distruge

pus acum 14 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 736
Pacat, mare pacat ca dumneavoastra domnule Victor s intelegeti doar ce vreti si nu intelegeti ca doar luptand putem progresa.
Toti visam si asta nu inseamna ca ne indepartam de realitate. Visul si speranta spre ''mai bine'' uneori este transformat in cosmaruri de genul Eugenia Barcan, comenzi facute de clienti neseriosi care uita sa plateasca sau impostori care sub umbrela unei acreditari vand ciori vopsite la pret de piesa de tezaur.

Personal nu am cum sa respect pe cei care cu buna stiinta poluiaza albina romaneasca, hranesc familiile de albine cu diversi substituienti si atenteaza la credibilitatea apicultorului roman.

Hai sa tacem toti cand hotul pune mana pe poseta sotiei dumneavoastra si sa ne facem ca e loc suficient in lumea asta pentru toti, furati, furaciosi, legisti, calcatori de lege, impostoti sau oameni cinstiti.

De maine am sa visez ca fur si eu...

Modificat de valter (acum 14 ani)


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
victor s
apicultor

Din: ploiesti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1044
nici eu nu sunt de acord cu asa zisii apicultori ce nu stiu decat sa jecmaneasca pe adevaratii iubitori de albina.
problema este ca sunt anumite probleme mai vechi ce au ramas nerezolvate (eu fiind nou si pe forum si in apicultura nu am de unde sa le cunosc)     dar altceva am vrut sa intelegeti prin postarea mea...i-mi pare rau daca credeti ca am facut vreo critica(doamne fereste) sau vreo aluzie la vreo problema pe care nu o cunosc
pur si simplu este dureros sa vezi oameni, ce ar putea intoarce in orice moment soarta apiculturii romanesti, luptandu-se (prin declaratii) pentru nimic !
sanatate va doresc si toate cele bune sa se-adune 


_______________________________________
aceeasi apa care misca moara, o si distruge

pus acum 14 ani
   
fotoklipa
apicultor

Din: Bucuresti-giurgiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 720
felicitari pentru informatii cred ca ar trebuii mutat in sectiunea crestere matcii

Modificat de fotoklipa (acum 14 ani)


_______________________________________
Omul, de-ar fi constant, ar fi perfect. ( William Shakespeare )

pus acum 14 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 736
''    felicitari pentru informatii cred ca ar trebuii mutat in sectiunea crestere matcii''
Atentie marita...e posibil sa fii ''lupul din Banat'',
                           in viitorul cel mai apropiat....


Recitesc periodic acest tropic ...si simt umarul stang al lui andrei lipit de umarul drept al meu...cand inotam in Dunare la .opalu.

Modificat de valter (acum 14 ani)


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 736
In idea realizarii unui start consistent in debutul de an(lunile aprilie si mai) pentru  producerea de matci am incercat in ultimii trei ani cateva probe(ca sa nu le zic prea pompos experimente) de traversare a iernii cu insasi MICROnucleele de fecundare.
Idea nu a avut nimic in comun cu experimentele facute de Pascal Thirri pe mini plus, personal neavand acces la informatii de la colegii francezi.

Putem totusi creiona cateva idei:
-pe final de sezon vindem sau folosim 50-60 % din efectivul de matci, rezulta totusi rame cu puiet, albina acoperitoare, caturi pline cu hrana;
-nucleele unificate, chiar si de dimensiuni mici, au potentialul necesar traversarii anotimpului rece;
-aceste nuclee constituie fondul de albina, rame cu puiet, hrana pentru inca cel putin pe atat cat introducem in iarna la noile nuclee; introduci 20 micronuclee, poti forma in aprilie cel putin 20-30 noi micronuclee.

Imbucurator este faptul ca astazi sunt suficienti colegi care probeaza acest sistem( balasbebe, TBoncescu, Vlad de la Iasi...).



_______________________________________


pus acum 14 ani
   
fotoklipa
apicultor

Din: Bucuresti-giurgiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 720

valter a scris:

''    felicitari pentru informatii cred ca ar trebuii mutat in sectiunea crestere matcii''
Atentie marita...e posibil sa fii ''lupul din Banat'',
                           in viitorul cel mai apropiat....


Recitesc periodic acest tropic ...si simt umarul stang al lui andrei lipit de umarul drept al meu...cand inotam in Dunare la .opalu.


Nu cred ca pot primii o astfel de "functie",deoarece nu prezint pericol public si nici personal,cat despre aprecieri sunt sincere si aplecate asupra subiectului cu respect


_______________________________________
Omul, de-ar fi constant, ar fi perfect. ( William Shakespeare )

pus acum 14 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
Am urmarit filmele postate de Thry Pascal. El cantareste fiecare stup, si in functie de necesitati el administra sirop. Am cumparat un cantar care masoara pana la 30 de kile. Am cantarit si eu miniplus si am si cu 18 kile. Eu zic ca nu este rau. Ei o sa treaca iarna. Am doar unul pe 11 kile, dar la acesta voi pune turte si voi incerca sa vad cat rezista. O sa mai treaca proba de cantar cat de curand. Nu am evidenta pe caiet, doar pe capac.

pus acum 14 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 736
Da ...zona de sud are doua mari, foarte mari, avantaje:
-zbor de curatare la 20-28 decembrie a fiecarui an, in  ultimii 10 ani...dupa evidenta din caiet;
-temperaturi moderate in debut de iarna-noiembrie-ianuarie 15.
Aceste lucruri precizate anterior, cumulate cu o protectie fizica a nucleelor, pot duce la traversarea iernarii cu pierederi zero, eventual nesemnificative.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 736
''valter a scris:

Dupa sanatate, dragostea oferita celor din jur, neconditionat, cred ca ar trebiu sa constituie pentru fiecare stupar un obiectiv existential.
Asa cum spiritul de observatie este mult dezvoltat la (ciobani)  stuparii care zilnic deschid lada comparativ cu cei care fac la seral sau conjunctural aceasta pasiune, profesie, tot asa intanlirile cu cei ce reusesti sa-i indragesti pot realiza schimbari majore de atitudine si pozitionare in regulile prestabilite de profesie.
Pentru a nu fi filosof.
Am reusit, prin grija si efortul exclusiv al prietenului, sa-l cunosc pe andrei calinescu in carne si oase pe partenerul de subiect apis tomitana dacica.
Nefiind logat la data contactului scriu prin prisma amintirilor si nu a inpulsului de moment, a emotiilor intanlirii unui prieten de net.
Mie mi-e greu sa spun ceia ce am simtit, tinand cont si repetand ca nu sunt popo, alaturi de un prieten de net care a reusit sa ma ajute sa facem rating la acea vreme cu subiectul in sine, cu tote aceste clipele petrecute alaturi sunt greu de egalat chiar de intanlirile cu Ratia. I-ti multumesc andrei pentru efortul de a traduce din materialul cursului si straduintei de a ne cunoaste.Fata de andrei nu am si nici nu voi avea vre-un secret.
Deasemeni nu pot sa uit ca am parteneri care uita sa comunice, macar telefonic, la mutari si-si trimit argatii sa le mute lazile(stupii necontrolati, neobservati-sunt doar niste lazi) sau vecini care n-au vazut forma unei cutii de varachet de foarte mult timp.
Azi pregatesc garajul la inpectie, a venit dragos 2006 in inspectie, astept cu draga inima si pe alin diaconu de vrea sa-mi numere cu manusa de box ...



am citit si recitit..nici aici nu inteleg ce vrei sa spui!''


Ca am inceput sa iubesc barbatii...in mod special pe andrei c...ti-am spus ''aicapumare''.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 736
O felie de tort pe final de an.





_______________________________________


pus acum 14 ani
   
victor s
apicultor

Din: ploiesti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1044
Frumos tortul, dar nu prea te aud clar, nene valter !
   Noul An sa-ti aduca tot ce-ti doresti si multa sanatate !


_______________________________________
aceeasi apa care misca moara, o si distruge

pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 3643

valter a scris:

O felie de tort pe final de an.

Valtere,
Ne cunoastem,ne-am vazut de cateva ori.Crezi ca se rezolva ceva cu felia asta de tort.
Nu ti-au ajuns suturile luate cand ai facut miere cat un Judet ?
Ma da repede iti trece supararea ?
In cazul asta pun de scandal cu tine si la Campina suntem pe bune.
Pai bine mai Valter,tu dai secretele sau iti faci reclama sa ajungi bogat ?
   


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 14 ani
   
giurgita_vali
apicultor

Din: Giurgita Dolj
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 93
va rog sa ma ajutati cum pot sa vad si eu acest linck

_______________________________________
rrrr

pus acum 14 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 736
Ai nimerit gresit la poarta mea.Eu sunt zero IT.
Poate e Cristi I disponibil.
Sori.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
horia_ch
apicultor

Din: Miercurea Ciuc
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 255

giurgita_vali a scris:

http://stuparitul.3xforum.ro/redir.php?http%3A%2F%2Fdaniel.petit.chez-alice.fr%2Fapiculture%2FElevageReines.pdf  va rog sa ma ajutati cum pot sa vad si eu acest linck

Ai nevoie de Acrobat Reader de la Adobe. 
Scuze pentru off. Se poate sterge, daca se considera necesar.


_______________________________________
Traiti ca o albina, munciti ca o albina si ganditi ca o albina... veti avea o viata dulce... Exact... la fel ca o albina.

pus acum 14 ani
   
fotoklipa
apicultor

Din: Bucuresti-giurgiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 720

giurgita_vali a scris:

http://stuparitul.3xforum.ro/redir.php?http%3A%2F%2Fdaniel.petit.chez-alice.fr%2Fapiculture%2FElevageReines.pdf  va rog sa ma ajutati cum pot sa vad si eu acest linck


ATENTIE trebuie mai intai sa ai instalat programul Adobe Acrobat Reader,program specializat in vizualizarea documentelor in format PDF(asta inainte de deschiderea linkului,altfel nu vei putea vizualiza).
Deschizi linkul pus de tine(cu dublu click,si vei putea vizualiza pe dekstop documentul),pentru salvare in propriul calculator : click buton din dreapta mause(apare fereastra de dialog),apesi pe "salvati ca...",apare o fereastra,alegi destinatia (unde vrei sa fie salvat in calculator,documentul PDF,si apesi SAVE.Documentul va fi salvat in calculator.Succes!!!        

Modificat de fotoklipa (acum 14 ani)


_______________________________________
Omul, de-ar fi constant, ar fi perfect. ( William Shakespeare )

pus acum 14 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
Varianta tradusa

pus acum 14 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 736

gica a scris:


valter a scris:

O felie de tort pe final de an.

Valtere,
Ne cunoastem,ne-am vazut de cateva ori.Crezi ca se rezolva ceva cu felia asta de tort.
Nu ti-au ajuns suturile luate cand ai facut miere cat un Judet ?
Ma da repede iti trece supararea ?
In cazul asta pun de scandal cu tine si la Campina suntem pe bune.
Pai bine mai Valter,tu dai secretele sau iti faci reclama sa ajungi bogat ?
   



In aceasi ordine de idei  cu a lui nea Gica...
poate cineva sa mute topicul la cresterea de matci?...asa...de-o ciorba.


_______________________________________


pus acum 11 ani
   
clncatalin
apicultor

Din: Bailesti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 15
Mod de iernare a 2 (sau mai multe matci intr-un stup-zic eu ca s-ar putea).
In cazul de fata un apicultor rus ierneaza 2 matci in acelasi stup pentru a le folosi in primavara la dezvoltarea stupului cu 2 regine. Matcile le izoleaza toamna tarziu si le elibereaza primavara, cand formeaza stupul cu doua regine.




pus acum 11 ani
   
Pagini:  1 2  

Mergi la