artpop
apicultor
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 91
|
|
Acum cand RAPITA ,DEJA A INFLORIT si in orice moment albinele sunt in pericol,datorita unor fermieri inconstienti,va readuc la cunostiinta urmatoarele:
Spre stiinta d-lui prof.univ.dr.ing.Petre Iordache,cu rugamintea de a nu mai face in paginile revistei Lumea apicola apologia Ordinului comun nr.45/1991 priviind protectia familiilor de albine impotriva intoxicatiilor cu pesticide,devenit caduc,d.p.d.v al protectiei mediului,dupa cum veti vedea; Spre stiinta d-lui dr.Gheorghe Dobre. Exista noi reglementari,legi nu ordine,priviind protectia insectelor polenizatoare,inclusiv albinele,impotriva intoxicatiilor cu pesticide;. Spre stiinta d-nei dr.biol.exp. Gabriela Chioveanu. Astfel,avind in vedere necesitatea indeplinirii angajamentelor asumate de tara noastra in procesul de integrare europeana,Guvernul Romaniei a adoptat "Ordonanta de urgenta privind protectia mediului nr.195/2005,publicata in M.O.al Romaniei nr.1196/30 dec.2005,si intrata in vigoare la 30 de zile de la publicarea in M.O.,modificata si aprobata prin legea 265/29 iunie 2006,publicata in M.O>al Romaniei nr.586/6 iulie 2006.
Conform :Art.1-(2)Mediul reprezinta ansamblul de conditii si elemente naturale ale Terei :aerul,apa ,solul,....,precum si fiintele vii.... Prevederile,referitoare la protectia insectelor polenizatoare(inclusiv albinele) impotriva intoxicatiilor cu pesticide si la sanctionarea celor care le incalca ,sunt foarte clare si se regasesc in urmatoarele articole din aceasta O.U., devenita lege:
Art.38-(1) Persoanele juridice care ...utilizeaza ingrasaminte chimice si produse de protectia plantelor, au urmatoarele obligatii: a)...sa utilizeze produse de protectia plantelor numai cu respectarea prevederilor legale in vigoare;
...
d)sa aplice,in perioada inflorii plantelor a caror polenizare se face prin insecte,numai acele tratamente cu produse de protectia plantelor care sunt selective fata de insectele polenizatoare.
(3)Obligatiile prevazute la alin.(1), litera d)revin si persoanelor fizice, in conditiile legii.
Art.94-(1)Protectia mediului constituie o obligatie a tuturor persoanelor fizice si juridice, in care scop:
i)suporta costul pentru repararea prejudiciului si inlatura urmarile produse de acesta ,restabiliind conditiile anterioare producerii prejudiciului,potrivit principiului"poluatorul plateste"; Art.95-(1)Raspunderea pentru prejudiciul adus mediului are caracter obiectiv,independent de culpa.In cazul pluralitatii autorilor,raspunderea este solidara. ... (3)Prevenirea si repararea prejudiciului adus mediului se realizeaza conform prezentei O.U. si reglementarilor specifice.
SANCTIUNI:
Art.-96 -(2)Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei(RON)la 10.000 lei(RON) pentru persoanele fizice, si de la30.000 lei(RON) la 60.000 lei(RON), pentru persoanele juridice, incalcarea urmatoarelor prevederi legale: 20. obligatiile persoanelor fizice si juridice de a aplica, in perioada infloririi plantelor a caror polenizare se face prin insecte,numai acele tratamente cu produse de protectie a plantelor care sunt selective fata de insectele polenizatoare. -(3)Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoanele fizice si de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice ,incalcarea urmatoarelor prevedri legale:
14.Obligatiile persoanelor fizice si juridice de a suporta costul pentru repararea unui prejudiciu si de a inlatura urmarile produse de acesta, restabilind conditiile anterioare producerii prejudiciului, potrivit principiului"poluatorul plateste" .
Art.97-(1)Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor prevazute la Art.96 se realizeaza de: a)comisari si persoane imputernicite din cadrul Garzii Nationale de Mediu; b)autoritatile publice locale si personalul imputernicit (in protectia mediului) al acestora ;
-(5)Actele de constatare a contraventiilor intocmite de agentii constatatori din cadrul autoritatilor prevazute la alin.(1) sunt acte procedurale, potrivit reglementarilor legale,cu toate efectele prevazute de legislatia in vigoare.
Art.98-(2)Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda penala de la 50.000 lei la 100.000 lei urmatoarele fapte, daca au fost de natura sa puna in pericol viata ori sanatatea umana ,animala sau vegetala :
13....utilizarea ingrasamintelor chimice si a produselor de protectie a plantelor neautorizate.(cazul regentului-fipronil-,neautorizat,in 2005,pentru tratarea rapitei in Romania)
-(3)Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 1 la 5 ani , urmatoarele fapte ,daca au fost de natura sa puna in pericol viata ori sanatatea umana, animala sau vegetala : 1. Nerespectarea interdictiilor privind utilizarea pe terenuri agricole de produse de protectie a plantelor sau ingrasaminte chimice .
-(5)In situatia in care infractiunile pedepsite conform alin.(3),de mai sus, au pus in pericol sanatatea sau integritatea corporala a unui numar mare de persoane ,au avut vreuna din urmarile prevazute in art.182 din Codul Penal ori au cauzat o paguba materiala importanta , pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicere unor drepturi...
-(6)Tentativa se pedepseste.
Art.99-(1)Constatarea si cercetarea infractiunilor se fac din oficiu de catre organele de urmarire penala,conform competentelor legale. -(2)Descoperirea si stabilirea , in exercitarea atributiilor prevazute de lege ,de catre comisarii Garzii Nationale de Mediu,...jandarmerie.., a savirsirii oricareia dintre infractiunile prevazute la Art.98, se aduce la cunostinta organului de urmarire penala competent potrivit legii de procedura penala.
Art.105-La data intrarii in vigoare a prezentei O.U. se abroga: ... b) Orice alte dispozitii contrare.
Dupa cum se observa,avem de-a face cu o abordare noua,de nivel european: protectia tuturor insectelor polenizatoare, nu numai a albinelor,in cazul aplicarii de produse de protectie a plantelor, in perioada infloririi plantelor a caror polenizare se face prin insecte.
Nu apicultorii au obligatia sa inchida sau sa indeparteze la distante de peste 5 km familiile de albine atunci cind se aplica( in perioada infloririi plantelor a caror polenizare se face prin insecte polenizatoare ) tratamente cu produse de protectia plantelor; pe celelalte insecte polenizatoare de pe aceasta suprafata imensa (cca. 7850 ha ) cine ?,cind ? si unde le inchide sau le muta ?.
Cei ce efectueaza asemenea tratamente sunt obligati sa respecte legea ,altfel vor suporta consecintele.Prejudiciul adus insectelor polenizatoare si implicit habitatului natural ar fi imens.
Fruntea sus stimati apicultori, incepe sa iasa soarele si pe strada noastra ,nu trebuie sa mai stati cu capul plecat in fata diversilor baroni locali,priviti-i in ochi, fiti fermi, atragindu-le atentia sa respecte legea si aduceti-le la cunostinta consecintele pe care le-ar avea de suportat daca o incalca.
Legea exista,depinde numai de actiunea noastra ferma si fara compromisuri sa impunem respectarea ei ;altfel toata viata,cit vom mai fi apicultori ,vom sta cu frica in san la fiecare inflorire a :rapitei ,mustarului,florii-soarelui...etc
Legea este foarte clara,concisa si nu prevede in cuprinsul ei posibilitatea unor derogari de la litera sa;in orice situtie.in faza de inflorire a plantelor entomofile,stropirile se fac numai cu substante selective fata de insectele polenizatoare.
Nicaieri in cuprinsul legii nu se face referire la obligativitatea anuntarii prezentei sale ,de catre apicultorul aflat cu stupina in pastoral, la primaria locala .Din contra primaria locala, prin personalul imputernicit in protectia mediului trebuie sa vegheze la respectarea legii protectiei mediuluide catre fermierii (persoane fizice sau juridice) locali.
Dupa cum vedeti d.p.d.v. al protectiei mediului (responsabilitate a Ministerului mediului),conform Art.105 lit.b) orice alte dispozitii contrare prezentei legi se abroga, implicit celebrul Ordin 45 /1991 privind protectia famililor de albine care este semnat si de Ministerul mediului.Acest ordin ,de fapt,nu acorda nici o protectie albinelor ci numai avantaje utilizatorilor de pesticide,acordandu-le acestora numeroase derogari,pe o perioada mare de timp si numai obligatii pentru apicultori (inchiderea albinelor,mutarea acestora,anuntarea primariilor)
Modificat de artpop (acum 14 ani)
|
|