APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
alexxandra
Femeie
24 ani
Timis
cauta Barbat
24 - 57 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA / protectia insectelor polenizatoare  
Autor
Mesaj Pagini: 1
artpop
apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 91
Acum cand  RAPITA ,DEJA A INFLORIT si in orice moment albinele sunt in pericol,datorita unor fermieri inconstienti,va readuc la cunostiinta urmatoarele:



Spre stiinta d-lui prof.univ.dr.ing.Petre Iordache,cu rugamintea de a nu mai face in paginile revistei Lumea apicola apologia Ordinului comun nr.45/1991 priviind protectia familiilor de albine impotriva intoxicatiilor cu pesticide,devenit caduc,d.p.d.v al protectiei mediului,dupa cum veti vedea;
Spre stiinta d-lui dr.Gheorghe Dobre. Exista noi reglementari,legi nu ordine,priviind protectia insectelor polenizatoare,inclusiv albinele,impotriva intoxicatiilor cu pesticide;.
Spre stiinta d-nei dr.biol.exp. Gabriela Chioveanu.
Astfel,avind in vedere necesitatea indeplinirii angajamentelor asumate de tara noastra in procesul de integrare europeana,Guvernul Romaniei a adoptat "Ordonanta de urgenta privind protectia mediului nr.195/2005,publicata in M.O.al Romaniei nr.1196/30 dec.2005,si intrata in vigoare la 30 de zile de la publicarea in M.O.,modificata si aprobata prin legea 265/29 iunie 2006,publicata in M.O>al Romaniei nr.586/6 iulie 2006.

Conform :Art.1-(2)Mediul reprezinta ansamblul de conditii si elemente naturale ale Terei :aerul,apa ,solul,....,precum si fiintele vii....
         
   Prevederile,referitoare la protectia insectelor polenizatoare(inclusiv albinele) impotriva intoxicatiilor cu pesticide si la sanctionarea celor care le incalca ,sunt foarte clare si se regasesc in urmatoarele articole din aceasta O.U., devenita lege:

             Art.38-(1) Persoanele juridice care    ...utilizeaza ingrasaminte chimice si produse de protectia plantelor, au urmatoarele obligatii:
                       a)...sa utilizeze produse de protectia plantelor numai cu respectarea prevederilor legale in vigoare;

                      ...

                      d)sa aplice,in perioada inflorii plantelor a caror polenizare se face prin insecte,numai acele tratamente cu produse de protectia plantelor care sunt selective fata de insectele polenizatoare.

               (3)Obligatiile prevazute la alin.(1), litera d)revin si persoanelor fizice, in conditiile legii.

            Art.94-(1)Protectia mediului constituie o obligatie a tuturor persoanelor fizice si juridice, in care scop:

                   i)suporta costul pentru repararea prejudiciului si inlatura urmarile produse de acesta ,restabiliind conditiile anterioare producerii prejudiciului,potrivit        principiului"poluatorul plateste";
                 
                 
           Art.95-(1)Raspunderea pentru prejudiciul adus mediului are caracter obiectiv,independent de culpa.In cazul pluralitatii autorilor,raspunderea este solidara.
                   ...
                    (3)Prevenirea si repararea prejudiciului adus mediului se realizeaza conform prezentei O.U. si reglementarilor specifice.

         SANCTIUNI:

   

   Art.-96           -(2)Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei(RON)la 10.000 lei(RON) pentru persoanele fizice, si de la30.000 lei(RON) la 60.000 lei(RON), pentru persoanele juridice, incalcarea urmatoarelor prevederi legale:
               
               20. obligatiile persoanelor fizice si juridice de a aplica, in perioada infloririi plantelor a caror polenizare se face prin insecte,numai acele tratamente cu produse   
de protectie a plantelor care sunt selective fata de insectele polenizatoare.
           
            -(3)Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoanele fizice si de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice ,incalcarea urmatoarelor prevedri legale:

              14.Obligatiile persoanelor fizice si juridice  de a suporta costul pentru repararea unui prejudiciu si de a inlatura urmarile produse de acesta, restabilind conditiile anterioare producerii prejudiciului, potrivit principiului"poluatorul plateste"
.

Art.97-(1)Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor prevazute la Art.96 se realizeaza de:
              a)comisari si persoane imputernicite din cadrul Garzii Nationale de Mediu;     
              b)autoritatile publice locale si personalul imputernicit (in protectia mediului) al acestora ;

        -(5)Actele de constatare a contraventiilor intocmite de agentii constatatori din cadrul autoritatilor prevazute la alin.(1) sunt acte procedurale, potrivit reglementarilor legale,cu toate efectele prevazute de legislatia in vigoare.


Art.98-(2)Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda penala de la 50.000 lei la 100.000 lei urmatoarele fapte, daca au fost de natura sa puna in pericol viata ori sanatatea umana ,animala sau vegetala :

            13....utilizarea ingrasamintelor chimice si a produselor de protectie a plantelor neautorizate.(cazul regentului-fipronil-,neautorizat,in 2005,pentru tratarea rapitei in Romania)

         -(3)Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 1 la 5 ani , urmatoarele fapte ,daca au fost de natura sa puna in pericol viata ori sanatatea umana, animala sau vegetala :
            1. Nerespectarea interdictiilor privind utilizarea pe terenuri agricole de produse de protectie a plantelor sau ingrasaminte chimice .

         -(5)In situatia in care infractiunile pedepsite conform alin.(3),de mai sus, au pus in pericol sanatatea sau integritatea corporala a unui numar mare de persoane ,au avut vreuna din urmarile prevazute in art.182 din Codul Penal ori au cauzat o paguba materiala importanta , pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicere unor drepturi...

         -(6)Tentativa se pedepseste.

Art.99-(1)Constatarea si cercetarea infractiunilor se fac din oficiu de catre organele de urmarire penala,conform competentelor legale.
         -(2)Descoperirea si stabilirea , in exercitarea atributiilor prevazute de lege ,de catre comisarii Garzii Nationale de Mediu,...jandarmerie.., a savirsirii oricareia dintre infractiunile prevazute la Art.98, se aduce la cunostinta organului de urmarire penala competent potrivit legii de procedura penala.


Art.105-La data intrarii in vigoare a prezentei O.U. se abroga:
             ...
          b) Orice alte dispozitii contrare.


Dupa cum se observa,avem de-a face cu o abordare noua,de nivel european: protectia tuturor insectelor polenizatoare, nu numai a albinelor,in cazul aplicarii de produse de protectie a plantelor, in perioada infloririi plantelor a caror polenizare se face prin insecte.

Nu apicultorii au obligatia sa inchida sau sa indeparteze la distante de peste 5 km familiile de albine atunci cind se aplica( in perioada infloririi plantelor a caror polenizare se face prin insecte polenizatoare ) tratamente cu produse de protectia plantelor; pe celelalte insecte polenizatoare de pe aceasta suprafata imensa (cca. 7850 ha ) cine ?,cind ? si unde le inchide sau le muta ?.

Cei ce efectueaza asemenea tratamente sunt obligati sa respecte legea ,altfel vor suporta consecintele.Prejudiciul adus insectelor polenizatoare si implicit habitatului natural ar fi imens.

Fruntea sus stimati apicultori, incepe sa iasa soarele si pe strada noastra ,nu trebuie sa mai stati cu capul plecat in fata diversilor baroni locali,priviti-i in ochi, fiti fermi, atragindu-le atentia sa respecte legea si aduceti-le la cunostinta consecintele pe care le-ar avea de suportat daca o incalca.

Legea exista,depinde numai de actiunea noastra ferma si fara compromisuri sa impunem respectarea ei ;altfel toata viata,cit vom mai fi apicultori ,vom sta cu frica in san la fiecare inflorire a :rapitei ,mustarului,florii-soarelui...etc

Legea este foarte clara,concisa si nu prevede in cuprinsul ei posibilitatea unor derogari de la litera sa;in orice situtie.in faza de inflorire a plantelor entomofile,stropirile se fac numai cu substante selective fata de insectele polenizatoare.

Nicaieri in cuprinsul legii nu se face referire la obligativitatea anuntarii prezentei sale ,de catre apicultorul aflat cu stupina in pastoral, la primaria locala .Din contra primaria locala, prin personalul imputernicit in protectia mediului trebuie sa vegheze la respectarea legii protectiei mediuluide catre fermierii (persoane fizice sau juridice) locali.

Dupa cum vedeti d.p.d.v. al protectiei mediului (responsabilitate a Ministerului mediului),conform Art.105 lit.b) orice alte dispozitii contrare prezentei legi se abroga, implicit celebrul Ordin 45 /1991 privind protectia famililor de albine care este semnat si de Ministerul mediului.Acest ordin ,de fapt,nu acorda nici o protectie albinelor ci numai avantaje utilizatorilor de pesticide,acordandu-le acestora numeroase derogari,pe o perioada mare de timp si numai obligatii pentru apicultori (inchiderea albinelor,mutarea acestora,anuntarea primariilor)

Modificat de artpop (acum 14 ani)


pus acum 16 ani
   
artpop
apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 91
Chiar nu are nimeni de facut nici un comentariu,legat de protectia insectelor polenizatoare?Cei de la revista Romania apicola ,cand le-am supus atentiei existenta acesti legi,mi-au spus ca articolul in care le prezentam extrase din aceasta lege nu este publicabil.Probabil ca au de aparat anumite interese,altfel nu-mi explic,dearece in paginile fiecarui numar al acestei reviste sunt prezentate subiecte mult mai putin importante decat acesta ,referitor la protectia insectelor polenizatoare,subiect pe care ar trebui sa-l cunoasca fiecare apicultor din tara aceasta,pentru a stii cum sa procedeze pentru a se feri de necazuri sau a stii cum sa actioneze daca da de necazuri.

In cazul revistei Lumea apicola ,numarul din decembrie 2008,din cuprinsul primului articol semnat de domnul prof.Petre Iordache am putea sesiza o schimbare in atitudinea referitoare la protectia insectelor polenizatoare,de sustinere voalata a legii priviind protectia mediului prezentata in interventia mea anterioara.
Dar ce ne facem cu atitudinea luata de domnul profesor Iordache ,in cel de-al doilea articol al domniei sale ,cel in care reda interviul luat doamnei de la ministerul agriculturii si in care aceasta face in continuare apologia ordinului comun nr.45/1991 iar domnul profesor nu ia nici o atitudine care sa confirme posibila schimbare la care faceam referire mai sus.
In orice caz ,daca poate,revista Lumea apicola trebuie sa ia o atitudine transanta in privinta protectiei insectelor polenizatoare,prezentand chiar din primul numar din 2009 prevederile legale referitoare la acestea cuprinse in legea protectiei mediului.Asta pentru ca in aprilie ne asteapta rapita,cea mai periculoasa pentru aceste insecte .
Inchei dorindu-va sanatate,vise si sperante implinite.LA MULTI ANI!

Modificat de artpop (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
pop
apicultor

Din: Lugoj, 25.06.1951
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 312
Dvs aveti mare dreptate cand sugerati reconsiderarea unor aspecte, care au afectat multi apicultori.In urma cu 5-6 ani un apicultor a acuzat o depopulare masiva   in urma unor tratamente aviatice.Am participat in comisie ca reprezentant  local al apicultorilor.Daca  pagubitul si noi nu aveam  o atitudine ferma comisia nu se forma.Am solicitat prezenta  reprezentantului mediului si aviatiei civile TM(prin  fax si telefonic) . Nu au venit , se pare ca avionul era al unui om important.Le- am spus celor de la mediu ,sa nu mai pozeze in "gunoieri" strangand peturi de pe marginile raurilor ,ci sa actioneze in cazuri grave .In final a venit avocatul firmei straine ,la cravata , ne-a spus sa scriem ce vrem ca ei castiga . Intocmind toate actele la timp si legal, pagubitul a castigat.
Referitor la continutul celor 2 reviste , eu am sugerat ,in special la RA,ca o parte din articole sa  fie de importanta imediata, gen "circulare".Au fost situatii cand apicultorii au pierdut bani si alte foloase cuvenite din cauza ca nu au avut o informatie la timp.
Ex . verificati ambele reviste  pe luna dec si vedeti cate inf. dau despre masura:112, 141 .142,etc.In conditiile cand au specialisti :dl. prof.Iordache, di ing Rosu  si altii.
La multi ani!

Modificat de pop (acum 15 ani)


_______________________________________
orice este mai mult decat nimic!

pus acum 15 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
cu astea lasati-o moarta oameni buni.Acesti oameni mananca doua paini.Una neagra de la noi,alta alba de la altii.Trag si ei unde-i mai bine.Ce nu este clar?

_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 15 ani
   
neculai.luca
apicultor

Din: Baita-MM;03.03.1955
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 653
Domnu Gica, iti inteleg indignarea si sunt de acord ca e absolut indreptatita !
Dar nu sunt deloc de acord " s-o lasam moarta " !
Chiar apreciez postarile de mai sus care demonstreaza ca cine e hotarat , convins ca are dreptate si face demersuri corecte are multe sanse sa si reuseasca !
Salut orice initiativa de coalizare a bunelor intentii, cred in continuare ca raul n-a invins definitiv.
Ajuta cu ceva daca reactia noastra este de resemnare, blazare, ofticare ?
Noua in nici un caz .
Asa ca domnilor "pop' si "artpop"  eu unul va rog sa n-o lasati moarta, merita sa discutam pe aceasta tema !
Si nu va descurajati de la prima contra, nici domnu Gica nu e asa rau pe cat pare uneori !


    S-auzim numai de bine !


_______________________________________
bucură-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai!(dar nu fi leneş!)

pus acum 15 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
Regret cele scrise anterior.Daca as raspunde punctual,as umple cateva pagini.Va rog sa intelegeti resemnarea unui om cu stupina otravita partial de patru ori in 30 de ani.Ani de zile am fost in scandal cu diversi dinozauri.Cum a trecut unul dincolo au aparut doi in locul lui.Cu coltii mai mari si mai tari de cap.Intotdeauna am primit raspunsul binecunoscut de la vechea militie ""Prinde tu hotul ca-i aratam noi lui""
Anul trecut am infiintat a doua vatra si am pierdut 25 de familii din 30 cate au fost initial.Ganditi-va cum m-am simtit in noiembrie si decembrie cand aruncam albinele moarte cazute de pe rame.In stupina mare nu au fost pierderi.Sa nu ziceti de tratamente sau alte alea ca nu tine.Unde este stupina mare nu au dat cu ierbicide,asta a fost.In cele 5 ramase am avut in primavara reginele si cam doua rame de albine.

La noi inca mortul lovit pe trecere e vinovat.
Sunt de acord cu demersurile colegului artpop dar credeti-ma ca sunt resemnat.
Lege nu-i pentru cei ce vand otravuri,lege nu-i pentru cei care le folosesc cum ii taie capu,lege sa ne apere pe noi nui.
Imi cer scuze pentru ce am scris atat inainte cat si acum.
Rog totusi sa fiu inteles.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 15 ani
   
artpop
apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 91
In anul 2005 am patit-o.A doua zi de Florii,unul din cele doua lanuri cultivate cu rapita,aflata in stadiul de inflorire,situate la 2 km respectiv atentie 4,5 km de locul unde      aveam  vatra ,stationara,a stupinei a fost stropit cu insecticide,fara nici o atentionare.
.Era primul an in care se cultiva rapita in acea zona.Rezultatele analizelor efectuate asupra probelor de albine,puiet,rezerve de hrana,rapita prelevate atunci au confirmat intoxicatia cu fipronil-regent-a albinelor respectiv tratamentul efectuat cu aceasta substanta,cea mai toxica pentru albine,asupra lanului de rapita aflat la 4,5 km de stupina.
Consecintele asupra albinelor au fost dramatice:din 170 de familii,45 au murit complet,20 de familii au ramas numai cu matca si cateva zeci de albine,toata albina culegatoare la restul famiilor a murit ,900 rame normale,cu polen si nectar proaspat,toxic,inutilizabile.
TOTAL PAGUBE (FAMILII ALBINE ,ROI ,ZAHAR PT. HRANA, MIERE PIERDUTA,NECULEASA) :cca.800 milioane lei,la valoarea din 2005.
Dar cel mai grav a fost faptul ca mama,datorita supararii pricinuite de vederea celor intamplate, a suferit un accident vascular cerebral,in urma caruia nu mai poate sa faca mai nimic.Multumesc DOMNULUI ca nu a ramas paralizata.

Fata de cele relatate,trageti fiecare concluziile de rigoare si actionati in consecinta.
Legea exista,fara nici o derogare sau posibilitate de derogare in ceea ce priveste protectia insectelor polenizatoare si sta numai in lupta si puterea noasta sa impunem respectarea ei.
     Toate cele bune!      -


pus acum 15 ani
   
artpop
apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 91
M-am inselat.Asteptarea mea a fost in zadar.Nici in ultimul numar al revistei Lumea apicola,cel din trim.l /2009,in articolul dedicat rapitei d-ul prof.PETRE IORDACHE nu prezinta noile prevederi, priviind protectia insectelor polenizatoare cuprinse in LEGEA (OUG),prezentate mai sus.
Este clar,si cei de la Lumea apicola ca si confratii lor de la Romania apicola au alte interese de aparat decat cele ale apicultorilor.
Fiti atenti stimati apicultori,acum cand incepe cel mai periculos cules(rapita) pentru albinele voastre,legea este de partea voastra,indiferent ca faceti pastoral sau stationar.Bafta!


pus acum 15 ani
   
artpop
apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 91
Luati aminte si la nevoie,doamne fereste ,actionati in consecinta.

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la