APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
angel_jo 25 ani
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 72 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE / Stiati ca,.....  
Autor
Mesaj Pagini: 1
gmih
apicultor

Din: Focsani
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 637
Buna seara, stiati ca exista la noi in tara si descantece precum si alte leacuri? Cititi va rog..
  Astfel, in Bucovina, cand se scot, primavara, stupii de la iernat, se stropesc cu aghiazma de la Boboteaza si cu o crenguta de susai, si se descanta: "Harnici sa fiti, / Dimineata sa va treziti, / Sa va duceti si sa va hraniti, / Campii sa-i alergati, / Averea sa v-o castigati / Din mana cerului / si din grasimea pamantului / S-aduceti folos stapanului!" Cand toti stupii au fost asezati la locul lor, se pun noua ace, neintrebuintate, in urdinisul primului stup, descantandu-se: "Va dau armele turcului / si-ale neamtului / si-ale muscalului, / Sa nu va poata strica / Alte albine / Straine. / Da nici voi sa nu catati / Pe altele sa stricati! / De pamant sa va prindeti, / Gramagioara sa sedeti, / Cum sta poporul / In ziua de Boboteaza / Pe langa preotul / Care sta si ceteste / si apa o sfinteste!" Spiritul razboinic al albinelor poate fi sustinut astfel: primavara, cand se scot stupii, prisacarul da drumul albinelor printr-o piele sau printr-un gatlan de lup, zicand: "Cum sfarteca lupul oile / Asa sa catati / Sa sfartecati / Pre toate celelalte / Albine / Straine!" Am vazut ca nu numai in basme ci si in realitate albinele sunt conduse de o regina sau matca. Legendele romanesti mai spun ca peste toate aceste gaze minunate stapaneste Zana Albinelor, care are trup de albina, cap de femeie, si vorbeste omeneste.
Leacuri din prisaca
Polenul previne accidentele vasculare ale creierului. Pentru functionarea normala a sistemului nervos un rol important il are o alta substanta continuta in polen - anevrina. Polenul este si stimulent al poftei de mancare, inlesneste digestia, imbunatateste tonusul, alunga oboseala, previne rahitismul si hraneste radacinile parului. La randul sau, propolisul e bun ca biostimulator, marind rezistenta fizica si inlaturand oboseala. In plus, este un bun stimulator al refacerii tesuturilor afectate de rani, taieturi, arsuri si degeraturi, si ajuta la vindecarea ranilor de la armele de foc, precum si in cicatrizarea operatiilor. Propolisul vindeca sangerarile gingiilor si mucoasa bucala. Balsamul de propolis protejeaza impotriva radiatiilor Roentgen si de alta natura. Laptisorul de matca are un rol deosebit in metabolismul celular, in activitatea creierului, reduce colesterolul din sange, este util in digestie, pentru un somn bun, si combate anemia pernicioasa etc. Veninul de albine este bun indeosebi impotriva reumatismului. Ceara de albine se intrebuinteaza la prepararea unor unguente si balsamuri, fiind folosita si in cosmetica.
  Sincer sa fiu, despre decantec nu am auzit pana acum dar despre leacuri le mai citisem.


_______________________________________
Vorbind cu blandete, si tinand in mana un ciomag, veti ajunge departe.
(Theodore Roosevelt )

pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la