APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login
POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: crazylife pe Simpatie.ro
| Femeie 25 ani Bucuresti cauta Barbat 25 - 47 ani |
|
aurel_dumitru
apicultor
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10
|
|
Stie cineva cum se face otet din miere?
|
|
pus acum 18 ani |
|
EN
apicultor
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 751
|
|
Recomandabil, este sa faci otet de mere si miere. Sant o multime de retete grozave in Formula As.Uite si adresa unde poti cauta: Succes!
|
|
pus acum 18 ani |
|
Eugen Prisaca
apicultor
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 36
|
|
nu am gasit retete in formula as asa ca daca este cineva binevoitor asteptam sa ne scrie cateva retete !
|
|
pus acum 16 ani |
|
lucky5strike
CLUB STUPARITUL
Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
|
|
Reţeta pentru otet de mere cu miere:
"Merele se dau prin răzătoare cu tot cu coajă, apoi se asaza īntr-un vas nemetalic acoperite cu apă netratată (de izvor sau fīntīnă. Amestecul din mere rase şi apă se păstrează o săptămīnă la cald, după care se strecoară prin pīnză. Lichidul obţinut este amestecat cu miere (2-3 linguri la litru) şi lăsat la fermentat īntr-un vas cu gura largă acoperit cu tifon. Oţetul este gata cīnd lichidul se limpezeşte şi nu mai fermentează, moment īn care poate fi pus īn sticle. Se păstrează la rece, durata optimă pentru consum fiind de pīnă la un an. Marele secret al reuşitei este, de fapt, alegerea īndulcitorului: oţetul preparat cu zahăr fermentează mai repede, iar cel pregătit cu miere de albine fermentează mai greu dar este, īn schimb, mult mai gustos şi eficient ca ingredient terapeutic..."
sau doar pentru miere:
"Dizolvati trei linguri de miere īntr-un litru de apă. Adăugaţi o bucăţică de pāine muiată īn vin sau o linguriţă de drojdie de bere. Lăsaţi vasul acoperit cu tifon la loc cald."
|
|
pus acum 16 ani |
|
Dila Daniel
Moderator
Din: Craiova
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3059
|
|
In urma cu ceva timp,am vazut la cineva ca facea otet de miere.Ce retin foarte bine este ca avea in vasul in care facea otzetul,deasupra,un strat dintr-un fel de gelatina.Cand pregatea alt vas cu apa si miere,taia din gelatina respectiva si adauga in noul vas.Acea gelatina se dezvolta in timp si in vasul cel nou,in timp ce se acrea otzetul.Daca stie cineva din practica sau vazut sau auzit: -cum se numeste acea gelatina? -unde gasesc sa cumpar? -daca si cum se face?
_______________________________________ Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta! Cu stima D.D.
|
|
pus acum 14 ani |
|
valy gudas
apicultor
Din: Baia-Sprie. MM,RO.28.05.71
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1394
|
|
Acea gelatina se formeaza in vasul cu otet singura,in timpul otetiri. probabil o adauga in vasl nou,pt a grabi otetirea.
valy
_______________________________________ Suntem saraci,dar nu suntem prosti. Tel. 0741297349.
|
|
pus acum 14 ani |
|
valy gudas
apicultor
Din: Baia-Sprie. MM,RO.28.05.71
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1394
|
|
lucky5strike a scris:
Reţeta pentru otet de mere cu miere:
"Merele se dau prin răzătoare cu tot cu coajă, apoi se asaza īntr-un vas nemetalic acoperite cu apă netratată (de izvor sau fīntīnă. Amestecul din mere rase şi apă se păstrează o săptămīnă la cald, după care se strecoară prin pīnză. Lichidul obţinut este amestecat cu miere (2-3 linguri la litru) şi lăsat la fermentat īntr-un vas cu gura largă acoperit cu tifon. Oţetul este gata cīnd lichidul se limpezeşte şi nu mai fermentează, moment īn care poate fi pus īn sticle. Se păstrează la rece, durata optimă pentru consum fiind de pīnă la un an. Marele secret al reuşitei este, de fapt, alegerea īndulcitorului: oţetul preparat cu zahăr fermentează mai repede, iar cel pregătit cu miere de albine fermentează mai greu dar este, īn schimb, mult mai gustos şi eficient ca ingredient terapeutic..."
sau doar pentru miere:
"Dizolvati trei linguri de miere īntr-un litru de apă. Adăugaţi o bucăţică de pāine muiată īn vin sau o linguriţă de drojdie de bere. Lăsaţi vasul acoperit cu tifon la loc cald." |
La reteta daca mai adugi 2 feli de paine neagra e cu mult mai gustos (feliile se pun cand se pun merele)
valy
_______________________________________ Suntem saraci,dar nu suntem prosti. Tel. 0741297349.
|
|
pus acum 14 ani |
|
Dila Daniel
Moderator
Din: Craiova
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3059
|
|
Valy,un coleg mi-a dat mai demult o retzeta cum fac acea gelaina,dar am formatat calculatorul fara sa apuc sa salvez. Am avut cateva incercari de a face,dar au esuat Realizez ca doar eu sunt vinaovat... Deaceea zic ca mi-ar fi mai usor cu acea gelatina... Daca auzi sau sti ceva sa-mi dai,te ro,si mie un semn.Sau alt coleg daca stie...
_______________________________________ Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta! Cu stima D.D.
|
|
pus acum 14 ani |
|
valy gudas
apicultor
Din: Baia-Sprie. MM,RO.28.05.71
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1394
|
|
Reteta de otet pusa de LS e buna doar ca am eu am lasat merele aproape 3 saptamani la caldura (nu leam razuit leam spart merele) Dupa strecurare si adaugarea mieri,gelatina se formeaza inevitabil (se cheama POD pe la noi) si se aduna drojdia pe fund,doar daca otetul e reusit. Merele sa fie de otet (salbatice,padurete)daca mai ai si 3-5 Kg de pere padurete e si mai sik.
valy
_______________________________________ Suntem saraci,dar nu suntem prosti. Tel. 0741297349.
|
|
pus acum 14 ani |
|
Dila Daniel
Moderator
Din: Craiova
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3059
|
|
am sa incerc cum este scris in ultima parte a postarii lui Cristi,ca vreau fara mere. Pod-ul acela il vreau )
_______________________________________ Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta! Cu stima D.D.
|
|
pus acum 14 ani |
|
valy gudas
apicultor
Din: Baia-Sprie. MM,RO.28.05.71
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1394
|
|
Dila Daniel a scris:
am sa incerc cum este scris in ultima parte a postarii lui Cristi,ca vreau fara mere. Pod-ul acela il vreau ) |
Aia nu stiu cum se face , dar cere o bucata de la careva din vecini daca,nu vor iti trimit eu de la MM. Sa o conservez in palinca????
_______________________________________ Suntem saraci,dar nu suntem prosti. Tel. 0741297349.
|
|
pus acum 14 ani |
|
Dila Daniel
Moderator
Din: Craiova
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3059
|
|
Crezi tu ca nu am cautat... Pe bune ,ma gandesc ca ultima solutie ,sa imi trimiti daca ai,intr-o cutie de alimente si cu ceva "zeama" sa reziste 24-48 de ore...Dar am sa mai incerc si in vara asta sa il fac eu cu mana mea( doar care e placerea? ),iar daca nu reusesc...te sun!
_______________________________________ Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta! Cu stima D.D.
|
|
pus acum 14 ani |
|
valy gudas
apicultor
Din: Baia-Sprie. MM,RO.28.05.71
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1394
|
|
OK cu placere.
valy
_______________________________________ Suntem saraci,dar nu suntem prosti. Tel. 0741297349.
|
|
pus acum 14 ani |
|
cipry74
apicultor
Din: com.Valea Doftanei....Prahova
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 341
|
|
din momentul in care se adauga mierea in lichid care este perioada optima de lasat la fermentat daca vasul este tinut intr-o incapere la 10-15 grade..??
|
|
pus acum 14 ani |
|
Donbazil
apicultor
Din: Faget
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1293
|
|
Sal'tare! La noi se folosea fregvent, taranii numeau acest otet tzigir, dar secretul este sa se faca din fructe zdrobite cu maiul de lemn in piua din lemn deci sa nu vina in contact cu metale ( nu se da prin razatoare metalica). Se fermenteaza in ciubar ( butie) si dupa ce se formeaza acea masa gelatinoasa peste ia se pune apa fiarta si racita si apoi indulcita cu miere si pe masura ce se consuma din otet se pune alta cantitate de apa indulcita, ciuperca respectiva transformand zaharurile. Un chimist poate explica mai bine, eu spun cum am vazut in tinerete la batranii din familie, care din pacate s-au dus si cu ei s-a dus si tehnica producerii de tzigir... Oricum in cartea Mariei Treben sunt date importante despre acest otet si utilizarile sale... Si din vin se obtine un otet destul de gustos. Am uitat anul trecut o damigeana cam de jumate plina cu vin, desfascuta, fara dop si in primavara cand am gustat....Era otet. Nu l-am aruncat, l-am strecurat si a iesit destul de limpede. L-am folosit la siropul de zahar pe care l-am dat ca stimulare toata primavara, chear si pe perioada culesului de polen, dar il mai foloseam si la salata verde pe care o consumam eu...Era chear placut la gust...Si asta avea pe fundul damigenei o masa gelatinoasa.Cand am strecurat otetul, am aruncat-o cu drojdia de pe fundul damigenei...Poate daca o pastram puteam scoate mai multe serii de otet, da' nu m-am gandit...De! La magazin e destul de ieftin otetul facut din acid acetic... Sal'tare! Donbazil - Faget.
_______________________________________
|
|
pus acum 14 ani |
|