APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
lutsen pe Simpatie
Femeie
24 ani
Cluj
cauta Barbat
24 - 48 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / DIN ZIARE - ARTICOLE DESPRE APICULTURA / Avem o imagine de oameni lenesi  
Autor
Mesaj Pagini: 1
florinradu
apicultor

Din: Slatina
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 157
Apicultorii nu prea vor fonduri structurale, ci doar… subvenţii! La concluzia asta am ajuns dupa ce am citit acest articol:


Apicultorii nu prea vor fonduri structurale, ci … subvenţii
13-03-2008
Marţi după-amiază, īn sala mare de şedinţe a Prefecturii,
s-au īntīlnit 60 de apicultori, din sudul judeţului Maramureş (Şomcuta, Cerneşti, Fīnaţe, Tg. Lăpuş, Şişeşti, Ocoliş, Săcălăşeni, Fersig, cei mai mulţi fiind din Baia Mare, dar cu stupine īn satele din jur), la convocarea Asociaţiei Crescătorilor de Albine Maramureş (preşedinte Grigore TĂMĪIAN).
Au discutat despre fondurile structurale. Li s-a explicat că există fonduri europene pentru dezvoltarea fermelor apicole. Dar fermierul trebuie să facă un proiect de dezvoltare (dotare cu utilaje şi maşini apicole, construcţie de clădiri apicole, cumpărarea de teren pentru stupină. Asemenea proiecte face Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă sau firme private de consultanţă, preţul proiectului ajungīnd la 3-8 % din valoarea investiţiei. Suma trebuie plătită integral de fermier.
Apicultorul poate iniţia investiţii īntre 5.000 şi 1.000.000 euro. După realizarea investiţiei, fermierul primeşte īnapoi 50-60% din suma investită.
Discuţiile pe marginea subiectului au fost interesante. Cei mai mulţi apicultori nu au de gīnd să acceseze fonduri europene, adică nu sīnt dispuşi să rişte nimic. Conducerea ACA Maramureş i-a sfătuit pe apicultori să aibă curaj, să ia credite, să facă proiecte eligibile, deoarece acest ajutor european este foarte mare. Nu trebuie să ratăm ocazia să ne dotăm cu utilaje apicole moderne, la jumătate de preţ.
Apicultorii au discutat şi despre bolile albinelor. Este prezentă loca şi alte boli, care se tratează cu antibiotice. Controalele sanitar-veterinare vor fi īnăsprite. Apicultorii trebuie să se īnregistreze la Direcţia Sanitar Veterinară, pentru a putea vinde miere pe piaţă. Taxa de īnregistrare este de 100 lei.
N. GOJA



_______________________________________
Voie buna tuturor!

pus acum 16 ani
   
neculai.luca
apicultor

Din: Baita-MM;03.03.1955
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 653
Am participat la aceasta intalnire a "apicultorilor" maramureseni.Intradevar, cele scrise de redactor corespund realitatii, in sumar acestea au fost discutiile din sala. Insa ceea ce nu se spune raspicat in articol este ca cei 60 de apicultori prezenti in sala nu au fost deloc reprezentativi pentru apicultura maramureseana ! Personal cunosc 4 mari apicultori maramureseni care detin intre 200 si 500 de stupi dar acestia foarte rar participa la sedintele organizate de ACA .De ce credeti ? Pentru ca se discuta "discutii"...Cu siguranta au ceva mult mai util de facut in acest timp ! Acestia au deja facute investitii serioase prin proiecte SAPARD.Mai sunt si acum doritori sa acceada fonduri prin proiecte dar stiti destul de bine cate hatisuri ii asteapta. Cei care au cerut subventii in loc de proiecte au fost cativa pensionari pe care ii intelegem cu totii, nu ? Din pacate la aceste intruniri eu nu vad  nici un semn de coeziune, am si declarat aceasta, venim..discutam steril intre noi, nu au niciodata vre-o finalitate cele discutate.Dar evenimentul este bifat de masmedia. Cine sunt raspunzatori pentru aceasta stare de lucruri ? Eu as spune ca in primul rand apicultorii, au conducatorii pe care ii merita, nu ? Despre cei mai de sus as spune ca sunt profitorii starii noastre de lehamite...Asta intradevar este o realitate.
Dar trebuie sa va informez ( si acestea au fost relatate de masmedia la vremea respectiva )ca am avut in Maramures si manifestari apicole de mare valoare si apreciere, este vorba de festivalul apiculturii maramuresene care s-a tinut odata cu sarbatoarea castanelor cu participare chiar internationala !
In concluzie eu v-as intreba :ce garantie avem ca din valorificarea produselor apicole la conditiile actuale de piata vom putea returna imprumuturile facute pentru a accesa fonduri prin proiecte ? E chiar semn de "lene" aceasta espectativa ?


_______________________________________
bucură-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai!(dar nu fi leneş!)

pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la