APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
laura love din Bihor
Femeie
22 ani
Bihor
cauta Barbat
24 - 52 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE / Punct de vedere al ICDA asupra mortalitatilor din iarna 2007-2008  
Autor
Mesaj Pagini: 1
pab
apicultor

Din: Buzau-Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 1186
Punctul de vedere al conducerii Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura vis-a-vis de pierderile de familii de albine suferite de apicultori in iarna 2007-2008


MOTTO:
    Pericolul disparitiei familiei de albine este lent si sigur cand „regenta” preia rolul reginei in stup pentru o perioada nedeterminata.


    Am tinut sa incep acest articol cu motto-ul de mai sus ce va tine loc de concluzii pentru toate discutiile aparute pe Forumul Stuparitul, in care nu de putine ori subiectul principal era ACA din Romania si pe care le consider si le includ la categoria „BARFE” la adresa doamnei apiculturii romanesti ce implineste peste cateva luni 50 de ani de viata si activitate neintrerupta pentru dezvoltarea si mentinerea apiculturii in tara noastra.
    Fara a fi rautacios si cu un respect profund pentru apicultorul adevarat care traieste fenomenul denumit „apicultura”, remarc faptul ca prin acest mijloc de comunicare ultramodern si eficace au aparut multi „specialisti” ce-si dau cu parerea despre aceasta nobila meserie, ce a dus pe practicantii ei la constituirea unei vieti asociative in anul 1958.
    Dupa acest preambul ma vad nevoit sa-mi exprim punctul de vedere asupra unei intrebari ce a aparut pe forum si care preocupa pe adevaratii apicultori practicanti, carora le pasa de albine si simt pasiunea apiculturii.
    Cauzele care au dus in anumite zone din Romania la pierderi insemnate din efectivul stupinelor in aceasta iarna sunt multiple si diverse. Totusi, pot fi clasificate in doua mari categorii:
A) cauze ce au avut la baza factorul „natura”-mediul de viata;
B) cauze ce au avut la baza factorul uman – apicultorul.

    A) Factorul „natura” - mediul de viata
    Se stie ca anul 2007 a fost cel mai secetos din ultimii 100 de ani in Romania. Albina, chiar daca este crescuta si ingrijita de apicultor, a ramas dependenta de mediul sau natural in care s-a format si a carui instincte de conservare nu au putut fi atenuate sau anihilate, cum s-a intamplat cu celelalte specii de animale pe care omul le creste in avantajul si directiile dorite de el.
    Flora spontana si culturile infiintate de fermieri sunt principala sursa de hrana energetica si proteica pentru albine. Existenta hranei naturale asigura intretinerea, dezvoltarea si sanatatea familiei de albine, ce poate garanta realizarea productiilor apicole.
    In conditiile anului 2007 cand pamantul si culturile au fost parjolite de seceta, practic au disparut orice surse de cules pentru albine, fapt ce a determinat un fenomen anormal si nemaiintalnit de cadere biologica a familiilor de albine, reprezentata de:
incetarea depunerii pontei de catre regina de la inceputul lunii iulie pana la sfarsitul lunii august;
imposibilitatea hranirii puietului existent;
imposibilitatea unor familii de albine de a asigura microclimatul in interiorul stupului, avand ca rezultat sufocarea puietului si moartea tinerelor larve (datorita temperaturilor de 58-62°C la sol);
uzura albinei lucratoare in cautarea surselor de hrana determinand o moarte prematura a acesteia.
    Fenomenul de depopulare a familiilor de albine s-a resimtit pana la sfarsitul lunii august cand, datorita revenirii precipitatiilor, a unui regim termic normal si revigorarii naturii, familiile de albine si-au reluat activitatea prin cresterea puietului si acumularea de rezerve de hrana din orice surse posibile (plante melifere, fructe, struguri, etc), continuand mai ales cresterea puietului pana la sfarsitul lunii octombrie. In astfel de conditii, ultimele generatii de albine care au eclozionat pe baza resurselor mobilizate din corpul gras al albinei lucratoare si imposibilitatea desavarsirii dezvoltarii corporale, au avut ca efect scaderea viabilitatii si rezistentei acesteia pe tot parcursul iernii, ducand la depopulari etapizate odata cu zborurile de curatire.
    O alta cauza naturala ce adus la disparitia sau depopularea familiilor de albine este prezenta diversilor factori etiologici, precursori ai diverselor boli. Principalul dusman al albinelor, dar si al apicultorului este acarianul Varroa destructor ce se face raspunzator de transmiterea numerosilor virusi ce ii poarta si ii inoculeaza atat larvei cat si albinei lucratoare adulte prin intepaturile provocate, pentru a-si asigura hrana reprezentata de hemolimfa acestora.

    B) Factorul uman – Apicultorul
    La fiecare sfarsit de an apicultorul isi face bilantul supra rezultatelor muncii sale reprezentat fie de cresterea septelului in stupina sa, fie de profitul obtinut din vanzarea produselor stupinei.
    Anul 2007 este recordul absolut al rezultatelor negative din stupina fiecaruia dintre noi. Totusi, ca munca din stupina sa nu fi fost in zadar din punct de vedere economic,  o parte din apicultori au sperat anul trecut ca seceta nu va fi chiar atat de prelungita si periculoasa pentru familiile de albine, extragand dupa culesul de salcam tot ce se putea (trebuie sa recunoastem ca in general toti extragem la salcam orice rama ce contine miere, mai putin cele cu puiet larvar si cele care nu au o coroana de miere considerabila, megand pe zicala populara ca „astazi canta cucul si nu urla lupul”).
    Dupa aceasta extractie in prima decada a lunii iunie s-a instalat canicula timp de aproximativ doua luni, albinele fiind in imposibilitatea acumularii rezervelor de hrana.
    Majoritatea dintre apicultori s-au intors din pastoral pe vetrele stabile, efectuand  hraniri de stimulare si completare a rezervelor cu miere sau zahar. Alimentatia familiilor de albine numai cu hrana energetica fara aport de proteina (lipsa polenului si pasturii) duce la sistarea cresterii de puiet si uzura albinei. Astfel, la sfarsitul lunii august familiile de albine aveau o putere biologica reprezentata de 4-5 intervale de albine, ceea ce in mod normal la aceasta data trebuia sa fie aproximativ dubla: 8-9 intervale. O mare parte dintre noi, apicultorii, neglijam cu sau fara stiinta hranirea proteica a albinelor in perioadele critice din timpul anului (secete prelungite, ploi abundente si de lunga durata, brume timpurii, ingheturi tarzii, etc), multumindu-ne doar cu nelipsitul sirop de zahar sau mai rau inlocuitorii sintetici ai acestuia oferiti cu multa marinimie de diverse firme din „uniunea noastra europeana”. De aceea va recomand ca fiecare dintre noi sa avem la rezerva din stupina noastra cel putin 20 kg de polen conditionat care sa fie administrat odata cu hrana energetica la inceput de august, pentru formarea generatiilor de albine tinere ce vor ierna si vor asigura viabilitatea familiei de albine. Se pot folosi si inlocuitori ai acestuia, ce sunt recomandati si specificati in carti si reviste de specialitate. Acelasi lucru trebuie sa-l facem si la inceputul lunii februarie prin „fabricarea” de amestecuri gluco-proteice realizate din miere-zahar si polen sau inlocuitori ai acestuia, sub forma de turte sau paste.
    O alta cauza ce a contribuit la moartea familiilor de albine este superficialitatea cu care o parte dintre noi au tratat problema combaterii varroozei sub diverse forme, cum ar fi:
efectuarea tratamentelor fara a respecta indicatiile din prospect;
efectuarea tratamentelor la intervale foarte mari de timp sau atunci cand ne aduceam aminte;
pastrarea medicamentelor in locuri total nepermise ce pot duce la degradarea substantelor active ale acestora si piederea eficacitatii tratamentului;
neglijarea importantei alternantei tratamentului (fumigatii sau contact).
    Ca ultima cauza trebuie amintita asigurarea calitatii hranei familiei de albine pe timpul sezonului rece (cati dintre noi facem analizele resurselor de hrana pentru iarna? - nici 1%). Stim foarte bine ca mierea artificiala produsa de albine din sirop de zahar nu trebuie sa depaseasca 30% din total rezerve. Stim iarasi ca trebuie sa lipseasca cu desavarsire tipurile de miere de mana sau cele realizate pe baza unor sucuri din fructe sau struguri si ca prezenta acestora in rezervele de hrana pot avea efecte devastatoare asupra albinelor. In cazul unor perioade lungi de hibernare si fara zboruri de curatire, consumul acestor tipuri de miere intr-o prima faza produc diaree, apoi complicarea bolii cu raspandirea sporilor de Nosema apis in toata familia de albine, aparitia in masa a nosemozei cu pierderi semnificative prin mortalitate.
    In incheierea punctului meu de vedere imi permit sa mai fac o recomandare ce este unanim recunoscuta in lumea zootehnistilor pentru a avea rezultatele scontate – fiti convinsi ca puteti sa:
cumparati si cresteti rasa: Apis mellifera carpatica;
claditi si asigurati casa: stupul vertical;
pastrati, plantati si cultivati o baza melifera suficienta si permanenta pentru masa (nectar, polen si propolis).

Director General,
Dr. Ing. Petru Moraru


_______________________________________
Drd.Med.Vet. Poncea-Andronescu Bogdan
Bucuresti-Buzau
0721.269.791

pus acum 16 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
Domnule pab,
In timp ce citeam cele scrise imi aminteam expresii rostite saptamana trecuta la Tg-Jiu de domnul Petre Moraru cu care am si avut o discutie despre casa-masa-rasa.La sfarsit cand am vazut cine este trecut la autor am rasuflat linistit.Imi crescuse tensiunea si cu tot respectul pe care ti-l port pentru postarile corecte si la obiect aveam de gand sa bag ghiuleaua pe teava.
Acum,despre punctul de vedere al I.C.-D.A.
Este corect, este documentat,este la obiect.Dar acum vine?Acest punct de vedere seamana a necrolog,a epitaf. Cui mai foloseste? Daca aparea in iulie,august era minune.Institutul putea face demersuri si pentru un mic ajutor financiar pentru stupari.Este un Institut de Cercetare, are o traditie, are oameni pregatiti.Repet in vara trebuia sa ia initiativa.
Acum face o constatare.Ce sa mai facem cu ea.Rezultatele astea sunt mai concise la Institutul de Statistica.
Avem nevoie de produse noi, de tehnologii inbunatatite,de medicamente noi, de carti de specialitate,de informatie la zi.Imi pare rau dar Institutul nu exceleaza prin asa ceva.Si nu mi se pare corect sa ne acuze pe noi ca lucram dupa ureche.Esti frecvent pe forum,nu ai constatat ca cei care sunt la inceput de drum dau din colt in colt dupa o carte.Poate nu au sansa pe care am avut-o eu prin anii `80 sa citeasca cat mai mult din cele 10-15000 de carti care erau atunci in biblioteca Institutului.
Referitor la motto,cred ca nu inteleg ce-i cu el.Prea zici de funie in casa spanzuratului.Sau de vorba aia cu paiul si barna.
Nu am nimic cu dvs.personal, repet,toata stima, dar fiti mai buni ca inaintasii si depasiti odata tranzitia asta nenorocita.CA SA O DEPASIM SI NOI.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 16 ani
   
genutzu
apicultor

Din: Tg Neamt/jud Neamt
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1033
regent- pesticid ce provoaca mari dezastre in apicultura

pus acum 16 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Azi am discutat cu un roman  care e sofer in SUA.El transporta stupi de multi ani dintr-o parte in alta.Anul asta sunt mai multi stupi morti ca in alti ani.Nimeni nu discuta despre cauze,el doar transporta nu e implicat.Pe zi ce trece albina va fi tot mai rar de vazut,Cind nu va mai fi atunci i se va da atentie.Poate va fi prea tarziu.

_______________________________________


pus acum 16 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
La noi in Salaj, s-a discutat ca din 41500 de familii  au mai ramas doar 20.000 de familii. Daca ar fi adevarat oare nu s-ar fi aflat si la un nivel sistem ACA, si sa se faca public, prin MASMEDIA?
As dori o parere referitor la acel articol, zic eu defaimator, pentru apicultura salajana.


pus acum 16 ani
   
apivera
apicultor

Din: Arad
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 410
"barfe " si "specialisti" vede d-l Moraru  care nu demult dispera  ca nu-i este recunoscuta valoarea si titlurile dobandita in  stiu eu ce mod  si care vechea garda  icda le considera impostura  venirea d-sale pe post asa important
acum probabil s-a asezat bine calare si hai sa zica si d-lui ceva si zice  ca la sedinta de partid adica "hai sa vorbim nimic" sau hai sa ne facem ca lucram sau alte deastea  specific romanesti...

eu consider ca trebuie ignorata orice tentativa de amestec a structurilor platite din banii  nostri care cauta sa ne dezbine si sa ne discrediteze in propria noastra casa  spirituala care este acest forum.

in schimb noi avem tot dreptul asa cum ne pricepem sa le dam in bot daca merita  si au dovedit asta cu prisosinta dupa cum stiti  pentru ca noi suntem adevarul si  onoarea in fata cu minciuna si geseftul practicat de d-lor cei platiti pentru a face  nimic pentru apicultura

presupun ca d-l pab a vrut sa ne trezeasca putin la realitate sau sa ne ceara parerea si am crezut ca am si eu dreptul sa zic  parerea mea

am fost duminica trecuta la Faget....aceeasi lume respectuoasa si tacuta ce forfotea printre mai putinele tarabe cu jucarii apicole  un sentiment de bucurie  pe care ratacitii de la baneasa nu-l cunosc  ei inca traiesc in tranzitie. adica in minciuna si diversiune.

multumesc de atentie ...posibil si sa nu am dreptate....da cred ca am  si la urma urmei nu cer nimic  decat adevarul si demnitatea pe care o meritam fiecare..


_______________________________________
singurul lucru care nu te minte in viata este meseria

pus acum 16 ani
   
dragos2006
Vizitator



Imi vine sa rad cand vad bazaconiile expuse mai sus , acest lucru imi confirma inca odata daca mai era nevoie ca apicultura romaneasca este condusa de niste incompetenti care nu au nici o legatura cu apicultura !

La mine in zona -sud-est  -  stupii au mavut o iernare excelenta cu mortalitati nesemnificative  eu unul am ramas uimit ca nu mi-a murit nici o familie .

PRECIZARI : in vara 2007 cand floarea soarelui  era clar ca nu va merge am avut stupii langa 400 de hectare de lucerna de la care am recoltat si o cantitate de miere .  incepand cu 1 august am administrat  TURTE PROTEICE care au asigurat o buna dezvoltare pentru toamna iarna .

Alti apicultori profesionisti care au avut posibilitatea au fugit cu stupii in delta unde au dat lovitura avand la ora actuala familii pe 10 - 12 rame de albine !

Concluzie : apicultura a mers prost pentru ignoranti si pentru cei care se dau sefi peste apicultura si nici nu stiu cum se extrage un kg. de miere.


Conducerea ACA inafara de a canta prohodul apiculturii romanesti nu ii intereseaza decat cum sa-i fure pe apicultorii de rand prin intermediul celor 40 de capuse numite generic apicola srl conduse de 40 de directori care formeaza mafia apicola !

Nu mai puteti botul la toate bazaconiile spuse cu diferite ocazii !


pus acum 16 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
Domnule apivera,
Consider ca nu-i drept atacul la D-l Moraru.Il cunosc personal,are valoare.Nu place multora pentru ca e franc, direct,nu e genul de om care sa te incante cu vorbe.Nu am nimic nici cu d-l pab, nu-l cunosc personal,am cu institutia care se misca ca melcul.Acum 25 de ani era fruntea in lume,acum e codasa.Au ajuns apicultorii sa faca cercetare,experimente si ei ne dau cu tifla.Consider ca nu se face,ei sunt platiti din bani publici.Sa speram ca vor iesi curand din tranzitia asta nenorocita ca de nu raman ei acolo si noi fara stupi.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 16 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 736
La partid, pe timpuri de trista amintire, dupa abordarea unui material sau expunere ,de regula, se concluziona si se propuneau masuri,, ferme tovarasi''.
Acum, toti ne dam cu parerea, cu presupusul, cu recomandarea, cu sfatuiala si in fapt aruncam vina de la cel mic la cel mare si in vers, ca de-i la moda.
As intreba cateva lucruri pe Pab, asta asa indirect- intrebarile dorindu-le dl. Moraru a fi adresate:
  -ce opreste nene ACA sa produca zeci de mii de matci de inalta calitate din rasa autohtona si sa scape de plansul hibrizilor;
  -ce opreste stimabile conducerea ACA sa dea cu pumnu-n masa la MAPDR;
  -cine opreste domnilor specialistii ACA sa produca tehnologie inalta in extragerea si conditionarea mierii macar la nivelul ing. Alexandru;
Cum e posibil ca presedintele sa iasa frecvent pe media si sa dezinformeze privind pretul mierii, mai mult, facand jocul marilor procesatori.
Doi ani la rand am stocat mierea nemultumit de pretul oferit de procesatori, acelasi lucru-l voi face si anul acesta, asta asa ca-am castigat 50-60 % in plus vanzand la pietari si din poarta-n poarta, si nu putin vre-o 10 tone.
L-as invita respectuos pe stimabilul domn Moraru sa le recomande celor pe carei conduce-o restructurare in personal si in mentalitate.


_______________________________________


pus acum 16 ani
   
apivera
apicultor

Din: Arad
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 410
nu-i chiar asa drajilor

cum se poate sa ne bagam in aceeasi oala
-noi care muncim de ne sar capacele ca sa obtinem niste bani si
-d-lor care sunt platiti ca sa munceasca si isi fac treaba superficial uneori fraudulos

in particular nu am nimic cu ei si nici nu tanjesc dupa modul lor de viata

doar ca nu accept sa fiu  mangaiat parinteste  sfatuit si mustrat de ei

am intalnit la Faget in ultimii 3 ani  o gramada de oameni asa ca noi adunati intr-o liniste si bucurie cum rar intalnesti  n-am vazt nici urma de aca sau icda  pentru ca nu au avut nimic comun cu noi nu au ce ne ajuta si ce ne invatza

si atunci de ce sa nu ne delimitam de ei???

si nici la noi in banat nu a fost nici o nenorocire in stupine din ce cunosc au iesit bine (cei ce m-ar putea contrazice sunt putini )

multzam de vorba buna

Modificat de apivera (acum 16 ani)


_______________________________________
singurul lucru care nu te minte in viata este meseria

pus acum 16 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
    Un punct de vedere la mortalitatea albinelor.

Modificat de filip (acum 16 ani)


_______________________________________


pus acum 16 ani
   
apivera
apicultor

Din: Arad
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 410
as prefera punctul de vedere exprimat despre propria stupina a d-lui filip si al celorlalti  grei ai acestui forum  si de bine si de rau si va rog initiati un asfel de  topic  ca mai mult ne foloseste..

d-l  care tine conferinta e platit sa umble creanga prin lume  si apoi stiti cum e in delegatie ca toti ati fost  asa ca sa lasam goarna sa sune ma incetisor si sa ne vedem de treaba serios ca albina aia asteapta

Modificat de apivera (acum 16 ani)


_______________________________________
singurul lucru care nu te minte in viata este meseria

pus acum 16 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Sincer va spun ca pe vatra satului au fost pierderi destul de insemnate.Dar la stuparii mici care au facut tratamentul in toamna destul de tarziu.Am facut tratamente combinate cu mai multe medicamente.Am 4 decese si unul fara matca din 80.Ca o concluzie nu am incredere in zahar nici in inlocuitori in fiecare an am rame capacite cu care ma descurc in primavara.Asta si datorita serviciului sunt la 170 km de ei.In primavara asta am fost de doua ori pe 20 feb si pe 29-29 martie.Am un stil mai aparte de lucrat cu ei fac operatiuni care sa fie utile si peste 2-3 saptamani{pun rame dupa diafragma sau cat cu Gratii haneman si folie gaurita sa pastreze caldura in cuib}

_______________________________________


pus acum 16 ani
   
alt stupar
CLUB STUPARITUL

Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 2312
Om fi fost noi sau nu prin delegatii, numai ca omu` asta, Siceanu, chiar e bazat in ce vorbeste, vede dincolo de gardul de la Nadlac. Daca avetm rabdare sa-i urmarim expunerea, si merita cu siguranta, impresia asupra anului apicol 2007 se va shimba nitel...  Optiunea fiecaruia !

Modificat de alt stupar (acum 16 ani)


_______________________________________
albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...

pus acum 16 ani
   
mircea_bog
Administrator

Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 1348
Cand vreti sa postati raspuns la un topic, folositi optiunea Postati Raspuns.De multe ori, unii gresesc (precum Apivera}si folosind Raportati, trimit raspunsul lor in sectiunea de reclamatii, accesibila numai moderatorilor.

Acesta este mesajul trimis de Apivera din greseala intr-o alta sectiune.

d-le filip stimati colegi
parerea mea e ca modol cum pune problema d-l siceanu cred ca el zice, acest mod seamana cu discursul politic al oricarui parlamentar roman sau de aiurea care mie nu-mi spune mai nimic

as prefera sa va aud pe multi dintre dvs.bineinteles nu pe toti...care sa spuna concret de ce a pierdut sau de ce nu a pierdut si cate familii

as prefera ca unul dintre dva sa deschida o tema noua in care doritorii sa participe fiecare cu cazul lui concret

fiecare stupina are conditii specifice de mediu si de ingrijire si acelea sunt mai importante pt noi decat apicultura din australia si din SUA

vrem sa tragem mai multe concluzii din apicultura romaneasca

vorba buna inteleapta si adevarata preferam cu totii fata de informatii alarmiste de cine stie unde.....


_______________________________________

Nu am vazut niciodata o salbaticiune, tanguindu-se.
O pasare, care moare inghetata pe o creanga, cade fara sa-si planga vreodata de mila !

pus acum 16 ani
   
apivera
apicultor

Din: Arad
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 410

alt stupar a scris:

Om fi fost noi sau nu prin delegatii, numai ca omu` asta, Siceanu, chiar e bazat in ce vorbeste, vede dincolo de gardul de la Nadlac. Daca avetm rabdare sa-i urmarim expunerea, si merita cu siguranta, impresia asupra anului apicol 2007 se va shimba nitel...  Optiunea fiecaruia !


la Nadlac nu mai e gard colega....de multi ani....

si ia citeste ultima parere a lui  filip care intretine o stupina la 170 km de casa  .... da pai vrei sa-mi spui matale cat de bine pregatit e siceanu in apicultura si in loc sa o faci direct  imi dai replici discrete pe forum...iti aduci aminte de prezentarea  privind combaterea varoozei  prin jupuirea ultimului puiet capacit de toamna????
nu-i bai si nici calamitate vreau sa fii mai explicit..altadata

te salut ca de obicei      cu aceeasi prietenie ca si pana acum

Modificat de apivera (acum 16 ani)


_______________________________________
singurul lucru care nu te minte in viata este meseria

pus acum 16 ani
   
alt stupar
CLUB STUPARITUL

Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 2312
Nu polenmizez eu pe seama lu Siceanu. Personal mi s-a parut un profesionist onest. Am ciulit urechile la ce-a zis el. Inclusiv la chestia cu descapacirea puietului pt. diagnosticarea varooa in scop experimental.

_______________________________________
albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...

pus acum 16 ani
   
Radomires33
apicultor

Din: lipova.arad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 300
domnilor eu unul dupa ce am citit ce a scris domnul Siceanu,am ajuns la concluzia ca stie ce vorbeste...mortalitatea la mine in stupina a fost in mare partedin cauza imposibilitati acumularii rezervelor de hrana,ceea ce a dus la oprirea pontei.etc
si intr-o mica parte "factorul uman"nu stiu si nici nu ma intereseaza cine este domnul siceanu dar parerea mea ca stie ce scrie,chiar daca pe forum multi ascund mortalitatea trebuie sa tinem cont ca suntem un numar foarte mic de apicultori care folosesc forumul.daca anul 2007 a fost unul foarte secetos si rau cred ca se bazeaza si pe un sondaj.eu mi-am scris parerea si nu cred ca trebuie sa fim pe langa apicultori si critici.(multi de pe aici trec de subiectul apicultura)cu respect radomires

Modificat de Radomires33 (acum 16 ani)


pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la