APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Yuby Mona pe Simpatie
Femeie
23 ani
Arges
cauta Barbat
23 - 45 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE / Roiul la pachet - metoda moderna?  
Autor
Mesaj Pagini: 1
sandu
Vizitator



Reprezinta aceasta metoda de inmultire o solutie pentru apicultura din Romania?Cine a folosit  metoda?
Vreau si eu detalii tehnice.

Sandu


pus acum 18 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Este o metoda sanatoasa si eficienta de inmultire a efectivului atunci cand ai pretul scazut la zahar.

pus acum 17 ani
   
albinutza
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 472
sunt de acord ca este o metoda sanatoasa si eficienta de inmultire,dar fiti mai detaliat in explicatii pt. ca sa inteleaga si incepatorii.

pus acum 17 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
In fine...

Roiul pachet se livreaza cu hrana pe o saptamana, cu sau fara rame si contine de regula 1-1,5 kg albina, avand o matca tanara imperecheata.

Cum acestui roi ii lipsesc fagurii necesari dezvoltarii, trebuie sa-i aloci faguri artificiali, in functie de putere: la 1 kg de albina, cam 4-5 faguri. Roiul nu poate cladi insa acesti faguri in mod optim decat la salcam, asa ca in restul intervalului va trebui hranit, cam cu 0,5 - 1 kg sirop de zahar pe zi, daca vrei sa-i lucreze repede. In 10 zile, vor ramane cu o rezerva de 4 kg miere, in caz ca au si un cules de intretinere in zona.

Parerea mea e ca ajuta enorm in dezvoltare sa aiba o rama de puiet capacit cu o coroana oarecare de miere. Daca se livreaza fara faguri, ii poti administra un tratament antivarroa (Klartan, Varachet), astfel rezolvi pe 2 sezoane problema...

Bineinteles, si producatorul trebuie sa fie de buna credinta si sa produca roiul in mod artificial, altfel te trezesti cu cine stie ce colonie roitoare, fapt care nu poate decat sa-ti dauneze. Asa ca, atentie! Mai sunt si persoane care vand roi naturali sub eticheta "roi la pachet".

Sa mai zic ca cel mai bun moment pentru formarea sau achizitionarea de roi la pachet este imediat dupa salcam. Producatorul poate face asta pentru a evita ca unii stupi sa intre in frigurile roitului, iar cumparatorul pentru a profita de perioada de dezvoltare pe baza polenului de faneata, floarea soarelui, bostanoase etc.

Pe vremea regimului comunist se faceau afaceri bune cu metoda "roilor la pachet".

In State, sistemul e bine inchegat prin specializarea apicultorilor: cei din Sud produc roi la pachet, iar cei din Nord valorifica culesurile cu ele.


pus acum 17 ani
   
axor
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 329
eu as merge chear si mai departe: dincolo cred ca e cea mai intilnita metoda de comercializare a materialului biologic , ai cea mai mare garantzie ca cumperi ceva sanatos(chear si de loca e mica probabilitatea sa fie afectate, chear daca stupina mama a avut asa ceva) , ar trebui mediatizata si popularizata mai mult si la noi,s-ar imbunatatzi din punct de vedere sanitar stupinele

pus acum 17 ani
   
iacobtotolici
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 2
Stimati colegi in ale apiculturii,
Sunt impresionat de preocuparea tuturor pentru familia de albine:cum se spune pe romaneste:frumoasa,sanatoasa si devreme acasa.Parerea subsamnatului-aviz  pentru colegii incepatori si nu  numai, succesul in aceasta nobile meserie are la baza fondul genetic adaptat la conditiile in care ne desfasuram activitatea,masurile preventive si curative intreprinse in stupina propie si nu in ultimul rand baza melifera de care dispunem-pe termen scurt,mediu si lung.Imi cer scuze,este o opinie a unui apicultor cu o vechime de peste 30 de ani in aceasta meserieswi nu am pretentia unui sfatuitor.Va multumesc.Cu stima.Totolici Iacob.


pus acum 17 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Domnule iacobtotolici,
Nu am decit 20 de ani de stupari.Asa ca va va intreb :cite persoane (stupari) stiti care se ocupa de fondul genetic. Stiti  crescatori de regine care sa testeze familiile de prasila cu testul HYG, sa faca o banca de regine etc ?  Stiti cumva apicultor crescator de regine care sa aiba vatra de stupina izolata pentru imperecherea naturala a reginelor( de AI - imperechere artificiala in Romania nu stiu-mi-as dori sa fie). Am dubii. Atita cit forumul e plin de intrebari de genul:pretul mierii, cind vin subventiile mi-e greu sa cred ca exista 10 in toata tara.De fondul genetic atita cit stiu ar trebui sa se ocupe institutie specializata cu angajati,entomologi daca nu ma insel. Sint in tara crescatorii specializate dar poate cu brambureala generala poate ca nu sint asa vizibile.
Ma bucur ca exista postari macar si ca oamenii stiu de asta.
Cu stima


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 17 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la