APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Nebunyka
Femeie
21 ani
Bacau
cauta Barbat
21 - 52 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / INTRETINEREA ALBINELOR / o intrebare  
Autor
Mesaj Pagini: 1
JIDVEI
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 12
am 20 de stupi. Azi fiind o zi mai calda albinele au  iesit la zbor, la unul dintre stupi( fiind mai slab) am remarcat furtisag pana la intuneric. Ce ar trebui sa fac? Este posibil ca furtisagul sa continue si la ceilalti stupi?

pus acum 16 ani
   
Ahile
apicultor

Din: Mehedinti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 542
Nu cred ca este posibil, dar ar trebui sa iei masuri in acest sens. In primul rand micsoreaza urdinisul la familia respectiva, unge exteriorul cu motorina, gaz, foloseste o oglinda de buzunar in dreptul urdinisului(cateva masuri pentru furtisag) Ar trebui sa reduci urdinisul si la ceilalti stupi. Sa nu deranjezi familiile pe timpul zilei. Daca exista posibilitatea verifica familia atacata, dimineata pana sa inceapa zborul sau seara dupa incetarea lui, pentru a vedea ce s-a intamplat cu ea. Daca se impune hranire cu turte la acea familie. Ar mai fi o metoda pentru prevenirea furtusagului : inchiderea urdinisului la familia respectiv, iar in acest caz se va asigura familiei hrana si apa. Succes.

_______________________________________
Zambeste,maine va fi mai rau! Murphy.

pus acum 16 ani
   
kiloz
apicultor

Din: oradea
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 295
Controleaza neaparat familia respectiva poate nici nu mai traiesc albinele ,numai cei cu furtul intra si ies . Asa timpuriu furtisagul se declanseaza numai la lazile unde a murit familia sau la famiilii ramase orfane ,lipsa de matca .lada respectiva controleaza neaparat si inchidel daca dimineata devreme nu gasesti albine in iel ,sau unestel cu altul daca mai sint dar nu  gasest matca sau puiet, asa mai poti salva albinele care a ramas .

pus acum 16 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
Stupul furat are aproape sigur probleme. Fie nu are matca, fie e foarte mic, fie lada are gauri in alta parte decat urdinisul. S-ar putea si sa fie deja mort, cum a spus Kiloz. Trebuie verificat inainte de a incepe sa zboare hoatele. Daca mai are matca si este de viitor, cea mai buna metoda este sa-l duci din stupina intr-un loc rece, cu urdinisul inchis dar ceva aerisire asigurata si tinut acolo cateva zile. in acest timp familia se reorganizeaza, isi formeaza alta paza iar hoatele mai uita locul. La readucere pe vatra sa aiba urdinisul foarte mic si alte metode de protectie la furtisag. Aducerea se poate face si pe alt loc, cu marcarea urdinisului, ca albinele sa retina schimbarea. De asemenea revenirea la loc se face seara, ca imediat dupa deschidere sa nu poata fi iar furat. Daca nu mai este viabil, sa se uneasca dupa regulile cunoscute sau chiar sa se distruga daca sunt suspiciuni de boala.

_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la