Cristian IONITA
apicultor
Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3041
|
|
Roinita sau iarba stuparului (Melissa officinalis L.) este cunoscuta din antichitate, primul care o descrie fiind medicul Eladei - Dioscoride - Pedanios, sec. I e.n., care ii mentiona si unele proprietati terapeutice. Fiind o planta melifera, este vizitata frecvent de albine. De altfel, numele stiintific de “Melissa” deriva din cuvantul grecesc “Melitta”, care inseamna albina. Denumirea speciei “officinalis” indica proprietatile medicinale ale acestei plante, originara din Asia orientala.
In tara noastra, infloreste din iunie pana in august. Florile au o culoare alba, alb - galbuie sau alb - liliachie si cu un miros de lamaie. Este o planta anuala. Se recolteaza frunzele (folium Melissae) in timpul infloririi. Cercetarile stiintifice privind melisa incep in secolul al XVI-lea, cand apare pe piata “apa de melisa”, iar in anul 1582, la Frankfurt pe Main, s-a obtinut uleiul de melisa (Oleum melissae).
Cercetarile ulterioare evidentiaza faptul ca aceasta planta, in afara de uleiurile eterice, mai contine urmatoarele substante: citralul (o aldehida nesaturata din clasa terpenelor, ce prezinta o izomerie geometrica), citronelolul (un alcool nesaturat), taninuri, rasini, saponine, acidul succinic, cafeic, vitamina C (pana la 15 la suta, din substanta uscata), geraniol si un principiu amar. Datorita substantelor mai sus amintite, melisa are urmatoarele proprietati: antispastice (diminueaza contractiile), carminativa (calmeaza durerile abdominale si expulzeaza gazele din intestin), coleretice (mareste si excita secretiile biliare), eupeptice (regleaza digestia stomacului), tonice, sedative. Se recomanda in boli de stomac, ficat, astm, anemie, balonari, indigestie, intepaturi de albine, viespi, slabirea memoriei, boli de plamani, maladia Parkinson, ameteli. Se administreaza sub forma de infuzie 1% si se bea circa 250 ml (1/4 l) de ceai pe zi, in special, dupa masa. Intra in compozitia ceaiurilor laxative si anticolitice. Apicultorii folosesc melisa la prinderea roiurilor si dezinfectarea stupilor.
Prof. Ion MINTEANSCHI
cine stie mai multe?
de unde se pot procura seminte?
in ce perioada se planteaza?
_______________________________________ in capitala europeana
|
|