APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Lista de useri | Reguli | Cauta | Inregistrare | Login

CHAT GENERAL | CHAT STUPARITUL | POZE STUPARITUL

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie.ro:
alexandra.swt
Femeie
24 ani
Bucuresti

cauta Barbat
25 - 63 ani

Forumul a fost mutat......clik aici....

Noul Forum Stuparitul.......... Site "Stuparitul"--------- Facebook Grup Stuparitul

APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / INTRETINEREA ALBINELOR / lada ideala    
Autor
Mesaj Pagini: 1 ... 2 3 4 5 6 7 8 ... 9
marian sima
apicultor
Mesaj Privat

Din: Giurgiu
Inregistrat: 17-06-2009
Postari: 1137
am vazut  ca celalti se vaita de orizontal e normal; albina tinde sa puna mierea deasupra puietului si m-ai putin in parti da daca o sa aseze ramele asa cum am zis eu,adica daca e in pat cald ramele goale (dar acoperite de albina) sa fie spre urdinis si cuibul in spate,daca e in pat rece ramele goale sa fie in dreptul urdinisului iar cuibul in partea cealanta, daca cutia e cu doua urdinise sa-l astupe pe cel di dreptul cuibului,in acest fel nu se va m-ai bloca nici cuibul,albinele avind senzatia ca nu are miere de ajuns va cara m-ai bine. un singu neajuns are orizontalul mierea de la salcim o scoate m-ai inchisa la culoare ,dar folositi in cules diafragma daca nu o folositi matca va oua pe 12 sau chiar m-ai multe rame asa am patit eu la floarecite una ouase chiar pe 14 dar au facut coroanele de miere mai mari. (scuze daca m-ai gresesc sint nou pe calculator ,scriu cu un deget si caut literele,daca stam sa desenez va desenam cum trebue sa fie aranjate ramele)

17-11-2009 19:58:31
   
marian sima
apicultor
Mesaj Privat

Din: Giurgiu
Inregistrat: 17-06-2009
Postari: 1137
sus avea gratii intre matci avea diafragma(pe inteles albina intra jos fiecare la urdinisul ei,jos nu trecea nici o albina dintro parte in alta,albinele treceau prin gratii sus si conlucrau inpreuna sus nu m-ai faceau diferenta intrau toate pe acel urdinis din mijloc stupul era in pat rece)

17-11-2009 20:07:35
   
marian sima
apicultor
Mesaj Privat

Din: Giurgiu
Inregistrat: 17-06-2009
Postari: 1137
urdinisul de mijloc era la catul de sus.

17-11-2009 20:09:51
   
cornelioandanciu
apicultor
Mesaj Privat

Inregistrat: 08-01-2009
Postari: 643
Multumesc.

17-11-2009 20:28:12
   
marian sima
apicultor
Mesaj Privat

Din: Giurgiu
Inregistrat: 17-06-2009
Postari: 1137
am un vecin si m-am intilnit zilele acestea cu el are stupi orizontali mi-a zis ca nu are miere de ajuns in ei nu mai inteleg nici eu nimic eu i-am aranjat la sfirsitul lui octombrie dar puteam sa fac o mica extractie;stupi sint la 800 de metri distanta ai mei de ai lui, nu am facut hranire fiind ocupat cu alte treburi,dar stupi si asa la sfirsitul lu octombrie avea cite 3 rame cu puiet atunci le-am descapacit ,ierea care era surplus dupa diafragma ca sa bage pe parcurs ce se elibereaza celulele de puiet eu asa iernez inainte puneam fel si fel de saltelute am pus si pluta dar aveam umezealain stup si albina in loc sa faca altceva rodea la poliester acuma decit diafragma si ramele stupului si ierneaza foarte bine,daca ai miere deajuns in stup si de calitate. albina nu moare de frig.

17-11-2009 20:29:26
   
akmm
CLUB STUPARITUL
Mesaj Privat

Din: Babadag, altitudine 21m
Inregistrat: 11-05-2007
Postari: 731

Valer70 a scris:

Domnule Akm, presupunem că anul trecut s-a măcelărit puietul īn ziua Z, după recomandarea abatelui şi după dezvoltarea rapiţei. Anul acesta asigur familiei spaţiu pentru clădit şi cu două-trei săptămāni īnainte de ziua z īnchid matca. Ziua z mă va găsi fără puiet sau doar cu puiet căpăcit deci familia de albine va avea pentru cules exact atāta albină cātă ar avea dacă nu īnchideam matca şi masacram puietul. Şi īn plus va avea mierea pe care nu a mai consumat-o inutil pentru creşterea unei generaţii de puiet destinată sacrificării. Cum apreciez venirea zilei z? Data īnfloririi rapiţei diferă de la an la an dar numărul de zile dintre  īnflorirea ei şi a celorlalte specii din zonă care īnfloresc īnaintea ei nu diferă prea mult. Deci pot aprecia venirea zilei z. Īn plus dacă am puţini stupi şi timpul īmi permite pot īnchide matca o săptămānă, o pot elibera o zi pentru a o īnchide iar pentru o săptămānă apoi pot repeta dacă vreau ca ziua z să mă găsească fără puiet. Romānia a pierdut foarte mult aplicānd dogmatic principii tāmpite. Două exemple. Pădurea de molid se exploata īn benzi(fāşii) după modelul sovietic, pentru a nu se cheltui cu reāmpădurirea. La corhănitul buştenilor(deplasarea prin alunecare īn aval) aceştia răneau arborii din benzile netăiate. Autoīnsămānţarea nu se realiza pentru că molidul care are īnrădăcinarea trasantă(superficială este doborāt foarte uşor dacă este expus la vānt, şi benzile netăiate erau foarte expuse. Materialul rezultat din doborāturile de vānt era de proastă calitate(rupturi) şi recoltarea lui costa mult mai mult. Inginerii cereau renunţarea la exploatarea īn benzi dar zadarnic, Ministerul Silviculturii nu-i auzea, metoda era excelentă din moment ce era sovietică. Comuniştii au masacrat caii. Cooperativele agricole care aveau terenuri cu exces de umiditate(Comlăuşa-Satu Mare de ex.)  semănau porumbul cu tractorul tārziu astfel că nu apuca se coacă. Recoltau mai puţin decāt semănaseră! Soluţia ar fi fost renunţarea la cultura porumbului īn favoarea unor plante furajere perene sau mărirea efectivului de cai, aceştia putānd lucra terenul cānd tractorul nici nu se putea apropia de el! Degeaba, dogmatica partidului nu permitea aşa ceva pentru că partidul nu putea greşi! Aplicăm şi noi dogmatic indicaţiile greşite ale lui Warre, pentru că el nu a putut să greşească?

Aveti perfecta dreptate in ce spuneti si imi dau seama ca sunteti exigent. Daca nu as fi postat metoda cu pionieratul sa inteleg ca era mai de Doamne ajuta.
Am trecut-o ca sa fie trecuta.
Poate tocmai pentru a nu ne trece prin cap sa o aplicam si noi.
Nu poate fi neglijata diagnosticarea pertinenta pe care o face abatele Warre stupului Dadant.
Nu trec toate discutiile de care am parte in alte site-uri. In occident, contrar parerii impamantenite in Romania ca albinele pier in salbaticie in 3 ani de varoa, se insista ca dimensiunea celulei este determinanta in explozia acarianului.
Sunt stupari care experimenteaza, si mai spun o data experimenteaza, intretinerea albinelor in sistem salbatic, fara interventii din exterior.
Pe cand unii incercau sa gaseasca stupul care sa se apropie de scorbura, tocmai bun pentru acest experiment, o persoana a gasit acest Stup Popular uitat de vreme in limba franceza.I-a tradus tehnologia prezentata de Warre in engleza si de atunci se experimenteaza in mai toate colturile lumii.
E interesanta si reactia stuparului din Romania fata de incercarea de a gasi solutii la varoa.
Noi suntem dispusi sa folosim, se pare orice, chiar si interzis, eventual si in sistem Bio, cu conditia sa nu fim prinsi.
Cine vrea sa gandeasca asa e liber sa o faca.
Poate sunt si oameni care se gandesc sa se elibereze de povara pacatului si doresc sa fie liberi.Iar noi, 98% crestini in Romania, 98%stupari crestini-prin analogie, stim ca numai Adevarul ne va face liberi.
Poate ca stupul Popular ne va facilita aceasta cautare.S-al desfiintam din start numai pentru ca nu ne place nu stiu ce?
Eu voi insista sa-l prezint fie si pentru mai putin de 2% din cat sunt dispusi sa-l incerce.


_______________________________________
Sa respectam albina. E mult mai in varsta decat noi.

18-11-2009 08:36:24
   
Valer70
apicultor
Mesaj Privat

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: 02-08-2009
Postari: 1833
Domnule Akm, nu am combătut nici stupul Warre nici pe dumneavoastră. Bătrāneţea şi baza meliferă săracă mă determină să trec şi eu īn viitor la Warre. Vă adnir pentru că popularizaţi o altenativă de stupărit potrivită pentru cei cu timp puţin .Am combătut doar sacrificarea puietului care poate fi evitată. Cu două-trei săptămāni īnainte de data punerii familiei īn situaţia de roi putem limita sau chiar opri ouatul mătcii. Dacă se pune o roiniţă deasupra, se dă fum la urdiniş apoi se bate des īn cutie cu două beţişoare, īncepānd de jos şi urcānd treptat cu bătaia, īn 30 de minute albinele şi matca trec īn roiniţă. Cu gratie Hanneman la urdiniş şi scuturānd albinele pe o planşetă putem depista matca pentru a o izola īn  corpul superior plin cu miere şi separat cu Hanneman, īn care īi putem lăsa o şipcă pentru clădit şi ouat. Sau o putem īnchide īntr-o cuşcă. Putem scăpa astfel de starea depresivă pe care i-o provoacă adevăratului iubitor de albine măcelărirea puietului recomandată de Warre, puiet care este numeros īn acea perioadă. Procedīnd astfel cāştigă şi mierea care nu s-a mai consumat de puietul numeros care urma să fie sacrificat după tehnologia Warre. De la dumneavoastră aştept să le prezentaţi adepţilor această īmbunătăţire a metodei Warre. Pentru asta nu am venit cu sugestia pe seitul Warre. Toate cele bune. Valer Bodea

Modificat de Valer70 (18-11-2009 09:34:58)


18-11-2009 09:34:30
   
akmm
CLUB STUPARITUL
Mesaj Privat

Din: Babadag, altitudine 21m
Inregistrat: 11-05-2007
Postari: 731

Valer70 a scris:

Domnule Akm, nu am combătut nici stupul Warre nici pe dumneavoastră. Bătrāneţea şi baza meliferă săracă mă determină să trec şi eu īn viitor la Warre. Vă adnir pentru că popularizaţi o altenativă de stupărit potrivită pentru cei cu timp puţin .Am combătut doar sacrificarea puietului care poate fi evitată. Cu două-trei săptămāni īnainte de data punerii familiei īn situaţia de roi putem limita sau chiar opri ouatul mătcii. Dacă se pune o roiniţă deasupra, se dă fum la urdiniş apoi se bate des īn cutie cu două beţişoare, īncepānd de jos şi urcānd treptat cu bătaia, īn 30 de minute albinele şi matca trec īn roiniţă. Cu gratie Hanneman la urdiniş şi scuturānd albinele pe o planşetă putem depista matca pentru a o izola īn  corpul superior plin cu miere şi separat cu Hanneman, īn care īi putem lăsa o şipcă pentru clădit şi ouat. Sau o putem īnchide īntr-o cuşcă. Putem scăpa astfel de starea depresivă pe care i-o provoacă adevăratului iubitor de albine măcelărirea puietului recomandată de Warre, puiet care este numeros īn acea perioadă. Procedīnd astfel cāştigă şi mierea care nu s-a mai consumat de puietul numeros care urma să fie sacrificat după tehnologia Warre. De la dumneavoastră aştept să le prezentaţi adepţilor această īmbunătăţire a metodei Warre. Pentru asta nu am venit cu sugestia pe seitul Warre. Toate cele bune. Valer Bodea

Domnule Valer, va multumesc pentru discutia constructiva.Eu gresec atunci cand vrand sa raspund la mai multe postari de la mai multi stupari, caut sa fiu cat mai complet cu putinta.De aceea si sesizez ca unii sunt afectati negativ, pe nemeritat.
Un proverb chinez spune ca atunci cand gresesti nu te justifica.
Prietenii nu au nevoie iar dusmanii oricum nu o sa te creada.
Este si forumul un prilej de a-i aduna la un loc pe cei ce se aseamana.Si se regasesc impreuna.

Modificat de akmm (18-11-2009 10:33:44)


_______________________________________
Sa respectam albina. E mult mai in varsta decat noi.

18-11-2009 10:30:09
   
marian sima
apicultor
Mesaj Privat

Din: Giurgiu
Inregistrat: 17-06-2009
Postari: 1137
salutari.pentru cornelioandanciu ,ma tem ca nu m-ai inteles ,cind am spus ca gratiile le avea deasupra am vrut sa spun ca ereau deasupra ramelor (culcate pe rame gratii dalea de plastic,sa nu treaca matcile sus)in catul de sus nu erau decit rame.

18-11-2009 17:09:00
   
cornelioandanciu
apicultor
Mesaj Privat

Inregistrat: 08-01-2009
Postari: 643

marian sima a scris:

salutari.pentru cornelioandanciu ,ma tem ca nu m-ai inteles ,cind am spus ca gratiile le avea deasupra am vrut sa spun ca ereau deasupra ramelor (culcate pe rame gratii dalea de plastic,sa nu treaca matcile sus)in catul de sus nu erau decit rame.

Am inteles perfect, va multumesc.Gratii hanemann, puse deasupra cuiburilor, iar in cat se intalnesc albinele din cele doua familii.Va multumesc pt. raspuns.


18-11-2009 17:31:18
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL
Mesaj Privat

Din: Craiova
Inregistrat: 31-03-2006
Postari: 3248

marian sima a scris:

...alt avantaj e ca ierneaza si m-ai bine doua familii i-ntro cutie.Nu atat iernarea cat dezvoltarea de primavara!
Acolo sta cu adevarat diferenta!


19-11-2009 19:15:54
   
justy
apicultor
Mesaj Privat

Din: bacau
Inregistrat: 22-08-2010
Postari: 8
caut si eu un raspuns! lada de 12 rame corp cu cat de 1/2 sau cu 2 caturi de 1/2 redus ?

_______________________________________
<a href=http://www.savetubevideo.com/ >download youtube files</a>

09-10-2010 22:37:06
   
romikele
apicultor
Mesaj Privat

Inregistrat: 02-02-2010
Postari: 358

justy a scris:

caut si eu un raspuns! lada de 12 rame corp cu cat de 1/2 sau cu 2 caturi de 1/2 redus ?

2 caturi 1/2 reduse ofera mai multe posibilitati in exploatare.


09-10-2010 22:58:26
   
igi
apicultor
Mesaj Privat

Din: Oradea
Inregistrat: 06-07-2009
Postari: 341

pupemea a scris:


Dila Daniel a scris:

Pai sa fiu sincer,nu cred ca exista "lada ideala".Cand am inceput cu albinele,nu vedeam si nu intelegeam diferentele dintre lazi.Acum e altceva.Cred ca este imposibil sa spuna cineva ca detine lada perfecta,ci cel mult perfecta pentru el.
Asa ca fiecare e bine sa isi inchipuie ca este intrebat asa: Daca cineva iti schimba gratuit lazile din stupina cu altele noi,de care vrei sa iti faca?ce model?
Iar eu unul asi raspunde-verticali,1/1 cu doua etaje de 1/2,pe 11 rame,cu sita si sus si jos(exceptie la pavilion),pivnita si gratar,in falt,manere fata-spate,inclusiv la magazii,chinga de prindere si usita rabatabila la urdinis,fara podisor si diafragma,grunduiti si capacul cu aerisire si tabla de aluminiu.
Stiu ca suna frumos,dar asa,visand...voi de care ati vrea?


Ai expus cumva lada mea?
Da de 11 ar fi ideal.dar eu am preponderent de 10.In Germania lada de 10 este numita lada iubita.11 rame cateodata te obliga la reducerea familiilor prin unificare masiva.
10 rame sunt nr.pe care o matca de calitate le poate sustine tot sezonul(exceptie in cules masiv dar cu revenire).Am mai citit pe diferite grupuri de discutii despre stupi pe 14 rame de puiet.Povesti.Rama de puiet este cand nu gasesti nimic sau aproape nimic altceva decat puiet.Coroana este in cat.Si puietul in cuib.Exceptie fac marginasele unde avem de toate.
Lada ideala este lada de 10 +caturi de 1/2 aerisire complecta in fund si capac, faltz,interschimbabile totul,fund detasabil,manere,chinga,rame fara umeri,podisor cu izgonitor si hranitor.Eeee, de cand astept aceasta descriere (atat de clara) a unui " tip '' de stup.
Multam fain nea pupemea. Va salut cu respect. 


_______________________________________
http://xxxigixxx.sunphoto.ro/

10-10-2010 18:48:19
   
Dila Daniel
Moderator
Mesaj Privat

Din: Craiova
Inregistrat: 13-09-2005
Postari: 3059

jiji a scris:

sugubatz  ,nu am ce zice  
   si sa va raspund , am agsit o pe strada
dc tot santem la constructie stupi dv ce model aveti , sau cel despre care aveti o parere bunaromikele a scris:

Cel mai bun tip de stup pe care il am este cel plini  "ochi" cu albine sanatoase, satule si cu matca tanara...  janese a scris:


jiji a scris:

sugubatz  ,nu am ce zice  
   si sa va raspund , am agsit o pe strada
dc tot santem la constructie stupi dv ce model aveti , sau cel despre care aveti o parere buna

..acu depinde ce vrei sa faci
1. daca nu sunt instare sa umplu un cuib de zece rame cu albina shi apoi sa fie capabil sa bufneasca in cat  atunci e bun cuibul pe  8 rame 1/1
2. daca ai  vatra intr-o zona cu primavara timpurie..shi vrei sa pleci cu stupi tzepeni de albina shi nu ai timp de ei...e bun corpul pe 12 rame 1/1
3. daca vrei miere pe sortimente shi supercalitate,atunci e bun catul  1/2(162mmrama)
4.daca nu ai timp shi vrei sa deblochezi usor cuibul shi sa ridici rame 1/1 in cat  atunci e bun catul de 1/1 zece rame
5.daca nu stapanesti bine tehnologia dezvoltarii unei familii de albine in primavara atunci e bun orizontalul pe 20 rame..cu cat invetzi   ..te apropii de orizontalul pe paishpe rame..caruia ii mai pui un cat in cap de 1/2  la nevoie!
6. daca nu ai timp sa stai prin stupina in timpul culesurilor..atunci e bun catul de 1/2 cu rama de 146...doua caturi unu peste altu intra rama dadant 1/1.....te duci duminica...saltzi trei rame 1/1 in cat///bagi jos trei foi la crescut shi l-ai potolit

7.daca urashti umblatul rama cu rama...atunci iei tehnica multietajatului de 230mm cu conditiz sa ai familii bune shi f bune..atentzie ca multietajatu nu merge in orice zona...trebui sa fiew o buna oferta apicola in natura
8.daca vrei sa mergi iute shi cu productivitate ...sa largesti cuiburile cu viteza...sa fugi cu caturile acasa sa le extragi...sa vii iute inapoi la stupina...sa nu te temi ca largeshti cuiburile prin adaugare de corpuri shi in felul asta dai familia peste cap...atunci folosesti mer-ul ca rama cat cravata


functie de ce vrei alegi...toate fac productie shi potzi mentzine familii puternice  in ele,   dar sa vezi care e pe ,,stilul tau!!
asta asha in fuga...e mult de vorba!


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

18-10-2010 15:10:53
   
Dila Daniel
Moderator
Mesaj Privat

Din: Craiova
Inregistrat: 13-09-2005
Postari: 3059
dogvet...am mutat intrebarea ta aici:
http://stuparitul.3xforum.ro/viewtopic. ... 953#126953


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

18-10-2010 20:49:42
   
Alex_andru
apicultor
Mesaj Privat

Din: Craiova
Inregistrat: 13-09-2010
Postari: 194
Cam așa arată lăzile mele ideale_______________________________________
”Cantităţile decurg din apreciere, cifrele din cantităţi, comparaţiile din cifre şi victoria din comparaţii.”
Sun Tzu
www.calinoiu.ro

18-10-2010 23:27:37
   
boldici
apicultor
Mesaj Privat

Din: Bailesti
Inregistrat: 25-10-2010
Postari: 10
Stimate Basaraba Florin:

      COMENTARIU:
Lucrez cu stupi orizontali cu doua urdinisuri pe 20 rame.
Consider ca sunt aprope ideali
De ce aproape ideali?
- pentru ca scot cea mai multa miere;
- la fiecare cules extrag cel putin 10 rame cu miere x 3 kg =30 kg x 3 culesuri = 90
  kg de miere pe stup/an;
- lucrezi cu stupi puternici cu cel putin 10 rame de puiet si plin cu albina;
- ai unde pune rame la cladit in amcele parti;
- matca are unde depune oua,se elimina frigurile roitului,stupii numai roiesc,
  schimbare naturala a matcii, etc;
- se pot stramtora, organiza ,largii  asa cum iti impune familia de albine.

         CONCLUZIE:
-    Nu exista lazi ideale.

Sa auzim numai de bine!
       Boldici-Bailesti


 
              [b]


29-10-2010 10:49:45
   
filip
apicultor
Mesaj Privat

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: 29-03-2007
Postari: 1985

boldici a scris:

Stimate Basaraba Florin:

      COMENTARIU:
Lucrez cu stupi orizontali cu doua urdinisuri pe 20 rame.
Consider ca sunt aprope ideali
De ce aproape ideali?
- pentru ca scot cea mai multa miere;
- la fiecare cules extrag cel putin 10 rame cu miere x 3 kg =30 kg x 3 culesuri = 90
  kg de miere pe stup/an;
- lucrezi cu stupi puternici cu cel putin 10 rame de puiet si plin cu albina;
- ai unde pune rame la cladit in amcele parti;
- matca are unde depune oua,se elimina frigurile roitului,stupii numai roiesc,
  schimbare naturala a matcii, etc;
- se pot stramtora, organiza ,largii  asa cum iti impune familia de albine.

         CONCLUZIE:
-    Nu exista lazi ideale.

Sa auzim numai de bine!
       Boldici-Bailesti[b]

Ai dreptate dar exista un inconvenient,nu scoti mierea pe sortimente avand o calitate superioara.
In ramele in care au crescut generatii de puiet mierea nu-i de aceiasi calitate fata de ramele in care nu a fost crescut puiet
Parerea mea.

 
             


_______________________________________
http://filip41.sunphoto.ro

29-10-2010 10:53:37
   
boldici
apicultor
Mesaj Privat

Din: Bailesti
Inregistrat: 25-10-2010
Postari: 10
Pentru FILIP - Arad.......
Mierea am dat-o in Germania, a venit neamtu cu SONDA si a facut masuratori ,totul categ I-a,nu ai suport fizic.
                   


02-11-2010 15:28:47
   
MP
apicultor
Mesaj Privat

Inregistrat: 25-09-2009
Postari: 29
foarte corect d-le Boldici si lucrezi foarte usor vara , scoti rama care vrei , fară să fii obligat să rupi stupul in două părti.

Modificat de MP (02-11-2010 16:42:29)


02-11-2010 16:41:59
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA
Mesaj Privat

Din: dambovita razvad
Inregistrat: 27-12-2008
Postari: 5534
am mai zis  lucrezi ca la pian...shi-l umfli shi desumfli ca pe acordeon...dar iei miere ca lumea din el numai la culesuri bune...la cele mai slabutze....vezi cantarul ..deschizi stupul...pregateshti centrifuga...freci palmele....si nu vezi mierea!!!

02-11-2010 16:58:28
   
MP
apicultor
Mesaj Privat

Inregistrat: 25-09-2009
Postari: 29
Şi d-voastra aveti dreptate , dar uneori după ce vezi mierea esti nevoit să mai si completezi... Si stiţi fiecare are placerea lui ... şi ale lui sunt lăzile cele mai grozave...

02-11-2010 17:09:32
   
adi hodis
Moderator
Mesaj Privat

Din: Batăr BH
Inregistrat: 15-06-2009
Postari: 5405

MP a scris:

Şi d-voastra aveti dreptate , dar uneori după ce vezi mierea esti nevoit să mai si completezi... Si stiţi fiecare are placerea lui ... şi ale lui sunt lăzile cele mai grozave...

Dar unu' care a lucrat cu 4 modele de lazi, si spune ca modelul X este mai valabil ... oare are dreptate ?.    


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

02-11-2010 19:26:45
   
MP
apicultor
Mesaj Privat

Inregistrat: 25-09-2009
Postari: 29
Am spus ca fiecare are plăcerea lui. Eu nu am lucrat decat cu orizontal  si etajat cuib 1/1 si cat 1/1. Am vazut cum se lucreaza si cu cuib 1/1 şi caturi 1/2 la alti colegi din zonă.
Ei prefer orizontalul pentru ca lucrari in stup fac tot anul si stiu in 2 minute tot ce se petrece in stup fara sa rup acel stup , dar de stors  storc de doua sau trei ori pe an.


02-11-2010 19:46:38
   
Dila Daniel
Moderator
Mesaj Privat

Din: Craiova
Inregistrat: 13-09-2005
Postari: 3059

adi hodis a scris:

Dar unu' care a lucrat cu 4 modele de lazi, si spune ca modelul X este mai valabil ... oare are dreptate ?.    

...Nu!
Dar are mare dreptate daca zice ca este mai valabil...pentru el personal.
Eu am zis si inca sustin ca nu exista stupul ideal,ci exista stup ideal...pentru mine.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

02-11-2010 20:50:38
   
akmm
CLUB STUPARITUL
Mesaj Privat

Din: Babadag, altitudine 21m
Inregistrat: 11-05-2007
Postari: 731

Dila Daniel a scris:


adi hodis a scris:

Dar unu' care a lucrat cu 4 modele de lazi, si spune ca modelul X este mai valabil ... oare are dreptate ?.    

...Nu!
Dar are mare dreptate daca zice ca este mai valabil...pentru el personal.
Eu am zis si inca sustin ca nu exista stupul ideal,ci exista stup ideal...pentru mine.

Stupul ideal e ca masina ideala.
Daca Matizul intrece in trafic un BMW (care eventual sta), e mai bun Matizul........


_______________________________________
Sa respectam albina. E mult mai in varsta decat noi.

03-11-2010 09:35:39
   
Dila Daniel
Moderator
Mesaj Privat

Din: Craiova
Inregistrat: 13-09-2005
Postari: 3059
Asa este...
Si la masini,in trafic,conteaza foarte mult soferul.
Si la masini,conteaza pentru ce o iei.Una faci cu "tir-ul",alta cu Metzanul
Si la masini,costurile de intretinere si exploatere,dar si locul de parcare difera
Si la masini,conteaza drumul pe care circula
Si la masini,conteaza varsta soferului,si lungimea sau dificultatea traseului
Si la masini,conteaza calitatea combustibilului
Si la masini .conteaza"rasa"motorului
     


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

03-11-2010 09:49:52
   
fotoklipa
apicultor
Mesaj Privat

Din: Bucuresti-giurgiu
Inregistrat: 26-05-2009
Postari: 720

trantor a scris:

Cand trebuie sa alegi intre scandura cu grosimea de 18 mm sau 28 mm pe care ai alege-o?

Am fost astazi la O B I si au preturi rezonabile la scandura stratificata si finisata de brad la dimesiunile:
2000 x 400 x18 mm  50 RON
1000 x 400 x 28 mm 40 RON

Ar veni cam 50 respectiv  80 lei cutia de (490 x 420 x 310 mm) cu rama de la podisor si rama de fund antivaroa.
In ce priveste materialul pare impecabil, ce nu stiu cu ce il lipesc (am vazut ca sunt mai multe scanduri lipite intre ele) ar putea fi ceva toxic?

Am facut un stup din acea scandura acum un an si dupa o iarna in viscol vant si ploaie arata  jalnic,scandura s-a descleiat si albina iesea pe unde vroia ea asa ca este bine sa  nu folositi pt stupi acest material,efectiv materialul s-a incovoiat si stupul l-am pus pe foc.trageti singuri concluzia


_______________________________________
Omul, de-ar fi constant, ar fi perfect. ( William Shakespeare )

03-11-2010 17:47:43
   
boldici
apicultor
Mesaj Privat

Din: Bailesti
Inregistrat: 25-10-2010
Postari: 10
Te sustin DD-Craiova.......,

Nu exista stup ideal,nici Sedy Carnott de la fizica tremodinamica, privind ciclul motorelor cu ardere interna, presupunea un ciclu ideal ,dar nu la declarat niciodata, iata ca si  azi motoarele functioneaza tot dupa acelasi ciclu ,care nu este ideal.
Sa nu crezi niciodata ca te sustin ca esti oltean de-al meu..................,

                Sa auzim numai de bine !
               BOLDICI - BAILESTI- DOLJ
                       04.11.2010
                           


04-11-2010 14:42:22
   
Pagini: 1 ... 2 3 4 5 6 7 8 ... 9    
Mergi la
Gazduire Forumuri


 Termeni si conditii . Confidentialitate