APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
the_clasik_ely pe Simpatie
Femeie
25 ani
Hunedoara
cauta Barbat
24 - 80 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / INTRETINEREA ALBINELOR / lada ideala  
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405
Din metoda de lucru ware eu am gasit util urmatorul aspect:
Avind in vedera ca mierea e unul din produsele care-l luam si cum e capacita de sus in jos, se poate folosi adaugarea de caturi sub cuib.
Fagurii cu puiet se umple cu miere pe masura ce eclozioneaza iar cuibul coboara treptat in jos.Asta in stationar si in prezenta unui cules de intretinere s-au ceva mai bun.
La un cules abundent e logic ca va fi blocat si cuibul


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405

cornelioandanciu a scris:

Eu stiam ca rama claditoare are rol prioritar in productia de ceara, si nu se foloseste decat atunci cand albinele au un cules bun si foarte bun in natura.Bineinteles ca se utilizeaza si ca si capcana impotriva varoa, varoa dealtfel nu se poate trata utilizand rama claditoare, doar se reduce numarul varoa cu ea, si mai are rol de a scapa de puietul de trantor.Dar rolul ei principal este in productia de ceara.Atunci daca pe aceasta rama, unde albinele construiesc liber ,rezulta doar celule de trantor, sub leaturile Warre, unde  de asemenea albinele construiesc liber, ,nu rezulta un numar prea mare de celule de trantor?Eu asta am intrebat.

Am inteles intrebarea d-vs dar am raspuns ca sub speteze cladesc liber, nedirijat.
Neexistand acea selectie anuala de faguri cu celule majoritar de albina, vor cladi dupa necesitatile lor.Din ceea ce stim, unele fam. cladesc mai mult cel. de tr. decat altele.


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Domnule Akm, presupunem că anul trecut s-a măcelărit puietul īn ziua Z, după recomandarea abatelui şi după dezvoltarea rapiţei. Anul acesta asigur familiei spaţiu pentru clădit şi cu două-trei săptămāni īnainte de ziua z īnchid matca. Ziua z mă va găsi fără puiet sau doar cu puiet căpăcit deci familia de albine va avea pentru cules exact atāta albină cātă ar avea dacă nu īnchideam matca şi masacram puietul. Şi īn plus va avea mierea pe care nu a mai consumat-o inutil pentru creşterea unei generaţii de puiet destinată sacrificării. Cum apreciez venirea zilei z? Data īnfloririi rapiţei diferă de la an la an dar numărul de zile dintre  īnflorirea ei şi a celorlalte specii din zonă care īnfloresc īnaintea ei nu diferă prea mult. Deci pot aprecia venirea zilei z. Īn plus dacă am puţini stupi şi timpul īmi permite pot īnchide matca o săptămānă, o pot elibera o zi pentru a o īnchide iar pentru o săptămānă apoi pot repeta dacă vreau ca ziua z să mă găsească fără puiet. Romānia a pierdut foarte mult aplicānd dogmatic principii tāmpite. Două exemple. Pădurea de molid se exploata īn benzi(fāşii) după modelul sovietic, pentru a nu se cheltui cu reāmpădurirea. La corhănitul buştenilor(deplasarea prin alunecare īn aval) aceştia răneau arborii din benzile netăiate. Autoīnsămānţarea nu se realiza pentru că molidul care are īnrădăcinarea trasantă(superficială) este doborāt foarte uşor dacă este expus la vānt, şi benzile netăiate erau foarte expuse. Materialul rezultat din doborāturile de vānt era de proastă calitate(rupturi) şi recoltarea lui costa mult mai mult. Inginerii cereau renunţarea la exploatarea īn benzi dar zadarnic, Ministerul Silviculturii nu-i auzea, metoda era excelentă din moment ce era sovietică. Comuniştii au masacrat caii. Cooperativele agricole care aveau terenuri cu exces de umiditate(Comlăuşa-Satu Mare de ex.)  semănau porumbul cu tractorul tārziu astfel că nu apuca se coacă. Recoltau mai puţin decāt semănaseră! Soluţia ar fi fost renunţarea la cultura porumbului īn favoarea unor plante furajere perene sau mărirea efectivului de cai, aceştia putānd lucra terenul cānd tractorul nici nu se putea apropia de el! Degeaba, dogmatica partidului nu permitea aşa ceva pentru că partidul nu putea greşi! Aplicăm şi noi dogmatic indicaţiile greşite ale lui Warre, pentru că el nu a putut să greşească?

pus acum 14 ani
   
tiny/bee
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 34
DE  ACORD  !

     Daca nu ai Varre si esti "tamaie " in domeniu nu poti sa-ti dai cu presupusu ,2-3 nu strica !!!!!!!!!!!!!              ASA DE....POFTA !!!!!!


pus acum 14 ani
   
cornelioandanciu
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 643

tiny/bee a scris:

DE  ACORD  !

     Daca nu ai Varre si esti "tamaie " in domeniu nu poti sa-ti dai cu presupusu ,2-3 nu strica !!!!!!!!!!!!!              ASA DE....POFTA !!!!!!

Pretene, tamaie zici ca sunt daca am intrebat?Chiar eram curios.Spune unde ai stupina, ca sa-ti arat cat de tamaie sunt! Asa de pofta!Si sa stii ca pe mine chiar ma intereseaza acest tip de stup, pentru ca nu prea am timp sa ma ocup nici de albinele pe care le am in prezent.De asta intreb.

Modificat de cornelioandanciu (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
tiny/bee
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 34
Prietene ,din moment ce numai timpul este o problema , inseamna ca ai depasit de mult categoria incriminata .
                  Daca vrei si poti sa ma crezi am atita experienta incit sa i-mi exprim o parere fara a fi nevoie sa dau cu capu de grinda (a se intelege fara a fi nevoie sa si experimentez ) .
                  In ceea ce priveste problema timpului , nu exista asa ceva , cu atit mai putin Varre (parerea mea dezinteresata ) .


pus acum 14 ani
   
cornelioandanciu
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 643
Cand vii acasa uneori la trei saptamani, te rog sa ma crezi ca timpul devine o problema foarte mare.Si crede-ma, atata timp cat parerile dumitale in ceea ce ma priveste nu sunt constructive, prefer sa nu tin cont de ele.Nu te supara.Cu stima.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833

tiny/bee a scris:

DE  ACORD  !

     Daca nu ai Varre si esti "tamaie " in domeniu nu poti sa-ti dai cu presupusu ,2-3 nu strica !!!!!!!!!!!!!              ASA DE....POFTA !!!!!!


Domnule, Doamnă Tiny-bee, Lumea nu a īnceput şi nu se va sfārşi cu Warre. Tehnologia apicolă are părţi care sunt valabile şi se aplică la toate tipurile de stupi, inclusiv Warre. Cine are o oarecare experienţă ştie că pentru a avea succes la salcām trebuie să aplice cel puţin unul din procedeele:
-stimulare toamna;
-stimulare primăvara;
-unificări de familii toamna sau primăvara;
-īntărirea familiilor care pleacă la salcām cu puiet căpăcit sau culegătoare tānără de la familiile care rămān pe vatră;
-limitarea ouatului mătcii pentru ca la deschiderea florilor de salcām familia să nu aibă mult puiet necăpăcit. Dacă cineva ar recomanda să se distrugă tot puietul īn ziua īnfloririi salcāmului īn locul limitării ouatului mătcii cu două-trei sau o săptămānă īnainte(īn funcţie de ce urmează după salcām) ar fi trimis la psihiatru. Pe dumneavoastră ce vă supără, Tiny-bee? Propunerea mea de evitare a măcelăririi puietului prin limitarea sau īntreruperea pontei? Eu am limitat cāndva ouatul mătcii īnainte de salcām şi sunt convins că metoda mai este practicată īn stupăritul staţionar de cei care care după salcām nu mai au cules pānă la fāneaţă sau la floarea soarelui. Dar admiţānd că nu o mai practică nimeni explicaţi dumneavoastră care scrieţi că aveţi Warre pentru ce nu este bună limitarea sau īntreruperea pontei şi este bună consumarea mierii pentru creşterea unui puiet care nu serveşte decāt să la ofere unora a plăcerea sadică de a-l distruge? Şi nu uitaţi că albina care creşte puiet trăieşte 4 săptămāni, cea care nu creşte trăieşte 6 luni deci limitarea sau īntreruperea pontei īnainte de culesul de producţie are efect benefic şi asupra vieţii albinei(cāteva zile, presupun). Aştept justificarea măcelăririi puietului, Tiny-bee. Şi susţin īn continuare că pentru cei cu puţin timp cutia Warre poate fi lada ideală doar dacă nu practică masacrarea puietului ci īntreruperea sau īngrădirea pontei mătcii. Referitor la afirmaţia dumneavoastră că noi  care avem alte tipuri de lăzi suntem tămāie la Warre, acesta este tot atāt de adevărat ca şi afirmaţia că cel cu scuter nu se pricepe la bicicletă. Valer Bodea

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1137
salutari.referitor la lada ce-a mai buna este lada cu,care te-ai obisnuit si i-ti dai seama ce inbunatatiri trebuie sa ii aduci. eu lucrez pe orizontal  20 rame m-ai buna ar fi fost de 24, la salcim se dovedeste neincapatoare dar am facuto de 20 din cauza uni batrin apicultor 90 si ceva de ani care mi-a zis atunci cind le faceam ca sunt prea mari sa dovedit ca nu avea dreptate, eu lucrez numai cu matci tinere si la salcim explodeaza.Recomand orizontalul pentru ca 1.se lucreaza usor in el si nu deranjezi cuibul prea tare atunci cind treci repede prin ei.2Primavara familiile din orizontal sunt mai dezvoltate adaugi rama cu rama nu pierzi caldurta sus,poti sa intri cu ei m-ai puternici si in iarna nefiind obligat sa te limitezi la un anumit numar de rame. 3poti sa faci mai multe roiuri din orizontali ridicind diafragma si lasind matca sa oua pe cit mai multe rame binenteles stimulindo.4cutiile pe orizontal dau mai multa miere decit verticalul (nu rideti)vo spun din experienta,eu lucrez in pat cald(lada de pavilion)la cules mut cuibul in spate dupa diafragma lasind ramele goale in fata,albina nemaiavind tentatia de a bloca cuibul ,nu mai e obligata nici sa il traverseze vine de pe urdinis direct pe rama goala .mentionez ca lada mai are un urdinis fals in spate si sita sus la podisor.cu stupi astfel aranjati scot mai multa miere decit prieteni mei cu verticali inclusiv decit unchiu stan cel de care va vorbiam la inceput,la salcim diferenta este mare ,la tei mai ca se apropie de mine ca la floare soarelui sa scot mai mult ca ei, dar nu ca la salcimva dau un exemplu unchiu stan la salcim a scos de la 97 de stupi mai putina miere decit mine eu avind 35 de stupi(diferenta o face si matca lucrez numai cu matci de un an sau doi ani, unciu stan neschinbind matcile)dupa culesi ridic diafragma si mut cuibul iar in fata pentru a avea performante nu scoate toata mierea (la blana cum obisnuiesc majoritatea suparilor)familia de albine intra intrun fel de descurajare intrerupe activitatea iar matca nu mai oua diminuinduse famiilia de albine nu te duce la paduri consacrate gasesti acolo mii ge stupi paduri ma-i mici dar cu numari neinsemnat de stupi in ele si cu flora spontana in inprejurimi dupa salcim chiar am scos si miere de la asa ceva de la palamida era pamint pirlog cit vedeai cu ochi.si pentru sfirsit inca ceva Fa experimente care sa fie numai ale tele de acolo i-ti dai seama ce trebue sa faci sau sa nu faci.

pus acum 14 ani
   
alt stupar
CLUB STUPARITUL

Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2312

marian sima a scris:

.4cutiile pe orizontal dau mai multa miere decit verticalul (nu rideti)vo spun din experienta,i.

   interesant...
am de amandoua tipurile.
cum de nu mi-am dat seama ???


_______________________________________
albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...

pus acum 14 ani
   
romikele
Vizitator




alt stupar a scris:


marian sima a scris:

.4cutiile pe orizontal dau mai multa miere decit verticalul (nu rideti)vo spun din experienta,i.

   interesant...
am de amandoua tipurile.
cum de nu mi-am dat seama ???

Pentru ca n-ai fost atent... orizontalul exploatat corespunzator capacitatii sale, da intr-adevar multa miere.


pus acum 14 ani
   
cornelioandanciu
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 643
Am avut stupi orizontali pe 20 si chiar pe 25 de rame, ii tineam in gradina unui prieten, eu recoltam la un stors cate patru rame de miere de la fiecare, pe cand el, de la verticalii lui, scotea cam 8 pana la zece rame cu miere , tot in acelasi interval de timp.Si eu sustin ca verticalul este superior orizontalului, dar cu corp de 12 rame.

pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
romikele incepatorule,nu cutiile dau mierea.Nu ti- mai spus si Janese?

_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 14 ani
   
romikele
Vizitator




cornelioandanciu a scris:

Am avut stupi orizontali pe 20 si chiar pe 25 de rame, ii tineam in gradina unui prieten, eu recoltam la un stors cate patru rame de miere de la fiecare, pe cand el, de la verticalii lui, scotea cam 8 pana la zece rame cu miere , tot in acelasi interval de timp.

Poti avea si pe 50 de rame, daca nu ai albine sa-l umpli!
Ai mei sunt pe 16 rame si extrag 6...7 rame 1/1, plus 14 rame 1/2 din doua caturi a cate 7 rame. Recordul a fost 40 kg miere/1 familie la floarea soarelui.


pus acum 14 ani
   
cornelioandanciu
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 643
La un ciclu de extractie eu nu am avut mai mult niciodata de patru rame, doua de-o parte si doua de cealalta parte a cuibului.Asa in timpul unui cules de salcam, am luat si eu opt rame cu miere, din doua extractii.Dar prietenul meu lua dublu cu verticalii lui.

pus acum 14 ani
   
romikele
Vizitator




gica a scris:

romikele incepatorule,nu cutiile dau mierea.Nu ti- mai spus si Janese?

Hopa!... nea Gică acu` văzui că-mi trăseşi un bobārnac!
Adevărul gol-goluţ e că cea mai multă miere o dă orizontalu` lu` Janese, ăla de 2m, dacă e plin cu albine tinere şi zburdalnice, cu o mămică nu mai bătrānă de 2 ani
Nu prea contează ce cutie foloseşti, poţi scoate miere şi dintr-o pălărie prin tehnologia warre


pus acum 14 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1137
salutari.ca vorbim de record.am obtinut la floarea soarelui la GOSTINU jud GIURGIU 48 kg dar mentionez ca floarea a fost lot de saminta avea rinduri de mama si rinduri de tata floare daia cu copili la fiucare frunza si inflorea pe rind mai spun ca media a fost de 42 kg pe stup.dar in zona ma-i era si doua loturi de soie una cu floare alba in care nu vedeai nici o albina si una cu floare mov care era plina de albina ,eu stiam ca soia nu da miere dar acea a dat fiinca mierea a cristalizat ca un fel de seu adica foarte fina.stupul care a dat mierea mai multa are o albina foarte rea ,orcit de incet desfaci podisorul iti sre pe piept.

pus acum 14 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
In ce an, mai exact?
De mult nu am mai prins doua-trei extractii adevarate, cum se faceau odata, la floarea soarelui!
De ani buni incoace, cand s-a putut una si buna, a fost ok.


pus acum 14 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1137
salutari.in 2oo6,dar am spus ,a-m scos atit datorita unui cules prelungit si fiinca luam ramele pline de la stupi puternici si le bagam la aia m-ai slabuti iar ramele goale le-am bagat la aia puternici si sigur m-ai a fost si acea soie care a dat si ea ceva.zici ca nu a-i mai scos la floare bine,cind te duci intr-o zona intreaba cind a plouat si cit a plouat,ce soi de floare este si de ce provenienta daca e americana poete sa fie cit vezi cu ochi nu scoti nimic daca e frantuzeasca trebuie sa masori lungimea  sa vezi daca ajunge albina fiinca una da foarte bine mai bine decit floarea romineasca.si inca cava prietenului care intreba de lada daca vrea ceva cu totul deosebit si daca nu ii urca pe vagon am vazut la un stupar din cetatea (giurgiu),un model de stup foarte dibaci omul avea jos doua familii intr-o cutie de 24 de rame despartite de o diafragma dai pina jos si deasupra gratie ,fiecare familie avea urdinisul ei deasupra la gratii avea pusa alta cutie tot de 24 de rame cu un urdinis la misloc iesiau albinele ziceai ca e furnal.era la tei sa fi vazut cum se chinuiau doi oameni in toata puterea sa dea jos acele caturi avea peste suta de kg  intrasa suporti la stupi in pamint di cauza greutati.cind am sa fac alte cutii dalea osa fac,alt avantaj e ca ierneaza si m-ai bine doua familii i-ntro cutie.

pus acum 14 ani
   
cornelioandanciu
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 643
Sus avea diafragma ? Multumesc.

pus acum 14 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1137
am vazut  ca celalti se vaita de orizontal e normal; albina tinde sa puna mierea deasupra puietului si m-ai putin in parti da daca o sa aseze ramele asa cum am zis eu,adica daca e in pat cald ramele goale (dar acoperite de albina) sa fie spre urdinis si cuibul in spate,daca e in pat rece ramele goale sa fie in dreptul urdinisului iar cuibul in partea cealanta, daca cutia e cu doua urdinise sa-l astupe pe cel di dreptul cuibului,in acest fel nu se va m-ai bloca nici cuibul,albinele avind senzatia ca nu are miere de ajuns va cara m-ai bine. un singu neajuns are orizontalul mierea de la salcim o scoate m-ai inchisa la culoare ,dar folositi in cules diafragma daca nu o folositi matca va oua pe 12 sau chiar m-ai multe rame asa am patit eu la floarecite una ouase chiar pe 14 dar au facut coroanele de miere mai mari. (scuze daca m-ai gresesc sint nou pe calculator ,scriu cu un deget si caut literele,daca stam sa desenez va desenam cum trebue sa fie aranjate ramele)

pus acum 14 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1137
sus avea gratii intre matci avea diafragma(pe inteles albina intra jos fiecare la urdinisul ei,jos nu trecea nici o albina dintro parte in alta,albinele treceau prin gratii sus si conlucrau inpreuna sus nu m-ai faceau diferenta intrau toate pe acel urdinis din mijloc stupul era in pat rece)

pus acum 14 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1137
urdinisul de mijloc era la catul de sus.

pus acum 14 ani
   
cornelioandanciu
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 643
Multumesc.

pus acum 14 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1137
am un vecin si m-am intilnit zilele acestea cu el are stupi orizontali mi-a zis ca nu are miere de ajuns in ei nu mai inteleg nici eu nimic eu i-am aranjat la sfirsitul lui octombrie dar puteam sa fac o mica extractie;stupi sint la 800 de metri distanta ai mei de ai lui, nu am facut hranire fiind ocupat cu alte treburi,dar stupi si asa la sfirsitul lu octombrie avea cite 3 rame cu puiet atunci le-am descapacit ,ierea care era surplus dupa diafragma ca sa bage pe parcurs ce se elibereaza celulele de puiet eu asa iernez inainte puneam fel si fel de saltelute am pus si pluta dar aveam umezealain stup si albina in loc sa faca altceva rodea la poliester acuma decit diafragma si ramele stupului si ierneaza foarte bine,daca ai miere deajuns in stup si de calitate. albina nu moare de frig.

pus acum 14 ani
   
akmm
CLUB STUPARITUL

Din: Babadag, altitudine 21m
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 731

Valer70 a scris:

Domnule Akm, presupunem că anul trecut s-a măcelărit puietul īn ziua Z, după recomandarea abatelui şi după dezvoltarea rapiţei. Anul acesta asigur familiei spaţiu pentru clădit şi cu două-trei săptămāni īnainte de ziua z īnchid matca. Ziua z mă va găsi fără puiet sau doar cu puiet căpăcit deci familia de albine va avea pentru cules exact atāta albină cātă ar avea dacă nu īnchideam matca şi masacram puietul. Şi īn plus va avea mierea pe care nu a mai consumat-o inutil pentru creşterea unei generaţii de puiet destinată sacrificării. Cum apreciez venirea zilei z? Data īnfloririi rapiţei diferă de la an la an dar numărul de zile dintre  īnflorirea ei şi a celorlalte specii din zonă care īnfloresc īnaintea ei nu diferă prea mult. Deci pot aprecia venirea zilei z. Īn plus dacă am puţini stupi şi timpul īmi permite pot īnchide matca o săptămānă, o pot elibera o zi pentru a o īnchide iar pentru o săptămānă apoi pot repeta dacă vreau ca ziua z să mă găsească fără puiet. Romānia a pierdut foarte mult aplicānd dogmatic principii tāmpite. Două exemple. Pădurea de molid se exploata īn benzi(fāşii) după modelul sovietic, pentru a nu se cheltui cu reāmpădurirea. La corhănitul buştenilor(deplasarea prin alunecare īn aval) aceştia răneau arborii din benzile netăiate. Autoīnsămānţarea nu se realiza pentru că molidul care are īnrădăcinarea trasantă(superficială este doborāt foarte uşor dacă este expus la vānt, şi benzile netăiate erau foarte expuse. Materialul rezultat din doborāturile de vānt era de proastă calitate(rupturi) şi recoltarea lui costa mult mai mult. Inginerii cereau renunţarea la exploatarea īn benzi dar zadarnic, Ministerul Silviculturii nu-i auzea, metoda era excelentă din moment ce era sovietică. Comuniştii au masacrat caii. Cooperativele agricole care aveau terenuri cu exces de umiditate(Comlăuşa-Satu Mare de ex.)  semănau porumbul cu tractorul tārziu astfel că nu apuca se coacă. Recoltau mai puţin decāt semănaseră! Soluţia ar fi fost renunţarea la cultura porumbului īn favoarea unor plante furajere perene sau mărirea efectivului de cai, aceştia putānd lucra terenul cānd tractorul nici nu se putea apropia de el! Degeaba, dogmatica partidului nu permitea aşa ceva pentru că partidul nu putea greşi! Aplicăm şi noi dogmatic indicaţiile greşite ale lui Warre, pentru că el nu a putut să greşească?

Aveti perfecta dreptate in ce spuneti si imi dau seama ca sunteti exigent. Daca nu as fi postat metoda cu pionieratul sa inteleg ca era mai de Doamne ajuta.
Am trecut-o ca sa fie trecuta.
Poate tocmai pentru a nu ne trece prin cap sa o aplicam si noi.
Nu poate fi neglijata diagnosticarea pertinenta pe care o face abatele Warre stupului Dadant.
Nu trec toate discutiile de care am parte in alte site-uri. In occident, contrar parerii impamantenite in Romania ca albinele pier in salbaticie in 3 ani de varoa, se insista ca dimensiunea celulei este determinanta in explozia acarianului.
Sunt stupari care experimenteaza, si mai spun o data experimenteaza, intretinerea albinelor in sistem salbatic, fara interventii din exterior.
Pe cand unii incercau sa gaseasca stupul care sa se apropie de scorbura, tocmai bun pentru acest experiment, o persoana a gasit acest Stup Popular uitat de vreme in limba franceza.I-a tradus tehnologia prezentata de Warre in engleza si de atunci se experimenteaza in mai toate colturile lumii.
E interesanta si reactia stuparului din Romania fata de incercarea de a gasi solutii la varoa.
Noi suntem dispusi sa folosim, se pare orice, chiar si interzis, eventual si in sistem Bio, cu conditia sa nu fim prinsi.
Cine vrea sa gandeasca asa e liber sa o faca.
Poate sunt si oameni care se gandesc sa se elibereze de povara pacatului si doresc sa fie liberi.Iar noi, 98% crestini in Romania, 98%stupari crestini-prin analogie, stim ca numai Adevarul ne va face liberi.
Poate ca stupul Popular ne va facilita aceasta cautare.S-al desfiintam din start numai pentru ca nu ne place nu stiu ce?
Eu voi insista sa-l prezint fie si pentru mai putin de 2% din cat sunt dispusi sa-l incerce.


_______________________________________
Sa respectam albina. E mult mai in varsta decat noi.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Domnule Akm, nu am combătut nici stupul Warre nici pe dumneavoastră. Bătrāneţea şi baza meliferă săracă mă determină să trec şi eu īn viitor la Warre. Vă adnir pentru că popularizaţi o altenativă de stupărit potrivită pentru cei cu timp puţin .Am combătut doar sacrificarea puietului care poate fi evitată. Cu două-trei săptămāni īnainte de data punerii familiei īn situaţia de roi putem limita sau chiar opri ouatul mătcii. Dacă se pune o roiniţă deasupra, se dă fum la urdiniş apoi se bate des īn cutie cu două beţişoare, īncepānd de jos şi urcānd treptat cu bătaia, īn 30 de minute albinele şi matca trec īn roiniţă. Cu gratie Hanneman la urdiniş şi scuturānd albinele pe o planşetă putem depista matca pentru a o izola īn  corpul superior plin cu miere şi separat cu Hanneman, īn care īi putem lăsa o şipcă pentru clădit şi ouat. Sau o putem īnchide īntr-o cuşcă. Putem scăpa astfel de starea depresivă pe care i-o provoacă adevăratului iubitor de albine măcelărirea puietului recomandată de Warre, puiet care este numeros īn acea perioadă. Procedīnd astfel cāştigă şi mierea care nu s-a mai consumat de puietul numeros care urma să fie sacrificat după tehnologia Warre. De la dumneavoastră aştept să le prezentaţi adepţilor această īmbunătăţire a metodei Warre. Pentru asta nu am venit cu sugestia pe seitul Warre. Toate cele bune. Valer Bodea

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
akmm
CLUB STUPARITUL

Din: Babadag, altitudine 21m
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 731

Valer70 a scris:

Domnule Akm, nu am combătut nici stupul Warre nici pe dumneavoastră. Bătrāneţea şi baza meliferă săracă mă determină să trec şi eu īn viitor la Warre. Vă adnir pentru că popularizaţi o altenativă de stupărit potrivită pentru cei cu timp puţin .Am combătut doar sacrificarea puietului care poate fi evitată. Cu două-trei săptămāni īnainte de data punerii familiei īn situaţia de roi putem limita sau chiar opri ouatul mătcii. Dacă se pune o roiniţă deasupra, se dă fum la urdiniş apoi se bate des īn cutie cu două beţişoare, īncepānd de jos şi urcānd treptat cu bătaia, īn 30 de minute albinele şi matca trec īn roiniţă. Cu gratie Hanneman la urdiniş şi scuturānd albinele pe o planşetă putem depista matca pentru a o izola īn  corpul superior plin cu miere şi separat cu Hanneman, īn care īi putem lăsa o şipcă pentru clădit şi ouat. Sau o putem īnchide īntr-o cuşcă. Putem scăpa astfel de starea depresivă pe care i-o provoacă adevăratului iubitor de albine măcelărirea puietului recomandată de Warre, puiet care este numeros īn acea perioadă. Procedīnd astfel cāştigă şi mierea care nu s-a mai consumat de puietul numeros care urma să fie sacrificat după tehnologia Warre. De la dumneavoastră aştept să le prezentaţi adepţilor această īmbunătăţire a metodei Warre. Pentru asta nu am venit cu sugestia pe seitul Warre. Toate cele bune. Valer Bodea

Domnule Valer, va multumesc pentru discutia constructiva.Eu gresec atunci cand vrand sa raspund la mai multe postari de la mai multi stupari, caut sa fiu cat mai complet cu putinta.De aceea si sesizez ca unii sunt afectati negativ, pe nemeritat.
Un proverb chinez spune ca atunci cand gresesti nu te justifica.
Prietenii nu au nevoie iar dusmanii oricum nu o sa te creada.
Este si forumul un prilej de a-i aduna la un loc pe cei ce se aseamana.Si se regasesc impreuna.

Modificat de akmm (acum 14 ani)


_______________________________________
Sa respectam albina. E mult mai in varsta decat noi.

pus acum 14 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1137
salutari.pentru cornelioandanciu ,ma tem ca nu m-ai inteles ,cind am spus ca gratiile le avea deasupra am vrut sa spun ca ereau deasupra ramelor (culcate pe rame gratii dalea de plastic,sa nu treaca matcile sus)in catul de sus nu erau decit rame.

pus acum 14 ani
   
cornelioandanciu
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 643

marian sima a scris:

salutari.pentru cornelioandanciu ,ma tem ca nu m-ai inteles ,cind am spus ca gratiile le avea deasupra am vrut sa spun ca ereau deasupra ramelor (culcate pe rame gratii dalea de plastic,sa nu treaca matcile sus)in catul de sus nu erau decit rame.

Am inteles perfect, va multumesc.Gratii hanemann, puse deasupra cuiburilor, iar in cat se intalnesc albinele din cele doua familii.Va multumesc pt. raspuns.


pus acum 14 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248

marian sima a scris:

...alt avantaj e ca ierneaza si m-ai bine doua familii i-ntro cutie.



Nu atat iernarea cat dezvoltarea de primavara!
Acolo sta cu adevarat diferenta!


pus acum 14 ani
   
justy
apicultor

Din: bacau
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 8
caut si eu un raspuns! lada de 12 rame corp cu cat de 1/2 sau cu 2 caturi de 1/2 redus ?

_______________________________________
<a href=http://www.savetubevideo.com/ >download youtube files</a>

pus acum 13 ani
   
romikele
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 358

justy a scris:

caut si eu un raspuns! lada de 12 rame corp cu cat de 1/2 sau cu 2 caturi de 1/2 redus ?

2 caturi 1/2 reduse ofera mai multe posibilitati in exploatare.


pus acum 13 ani
   
igi
apicultor

Din: Oradea
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 341

pupemea a scris:


Dila Daniel a scris:

Pai sa fiu sincer,nu cred ca exista "lada ideala".Cand am inceput cu albinele,nu vedeam si nu intelegeam diferentele dintre lazi.Acum e altceva.Cred ca este imposibil sa spuna cineva ca detine lada perfecta,ci cel mult perfecta pentru el.
Asa ca fiecare e bine sa isi inchipuie ca este intrebat asa: Daca cineva iti schimba gratuit lazile din stupina cu altele noi,de care vrei sa iti faca?ce model?
Iar eu unul asi raspunde-verticali,1/1 cu doua etaje de 1/2,pe 11 rame,cu sita si sus si jos(exceptie la pavilion),pivnita si gratar,in falt,manere fata-spate,inclusiv la magazii,chinga de prindere si usita rabatabila la urdinis,fara podisor si diafragma,grunduiti si capacul cu aerisire si tabla de aluminiu.
Stiu ca suna frumos,dar asa,visand...voi de care ati vrea?


Ai expus cumva lada mea?
Da de 11 ar fi ideal.dar eu am preponderent de 10.In Germania lada de 10 este numita lada iubita.11 rame cateodata te obliga la reducerea familiilor prin unificare masiva.
10 rame sunt nr.pe care o matca de calitate le poate sustine tot sezonul(exceptie in cules masiv dar cu revenire).Am mai citit pe diferite grupuri de discutii despre stupi pe 14 rame de puiet.Povesti.Rama de puiet este cand nu gasesti nimic sau aproape nimic altceva decat puiet.Coroana este in cat.Si puietul in cuib.Exceptie fac marginasele unde avem de toate.
Lada ideala este lada de 10 +caturi de 1/2 aerisire complecta in fund si capac, faltz,interschimbabile totul,fund detasabil,manere,chinga,rame fara umeri,podisor cu izgonitor si hranitor.



Eeee, de cand astept aceasta descriere (atat de clara) a unui " tip '' de stup.
Multam fain nea pupemea. Va salut cu respect. 


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

jiji a scris:

sugubatz  ,nu am ce zice  
   si sa va raspund , am agsit o pe strada
dc tot santem la constructie stupi dv ce model aveti , sau cel despre care aveti o parere buna



romikele a scris:

Cel mai bun tip de stup pe care il am este cel plini  "ochi" cu albine sanatoase, satule si cu matca tanara...  



janese a scris:


jiji a scris:

sugubatz  ,nu am ce zice  
   si sa va raspund , am agsit o pe strada
dc tot santem la constructie stupi dv ce model aveti , sau cel despre care aveti o parere buna

..acu depinde ce vrei sa faci
1. daca nu sunt instare sa umplu un cuib de zece rame cu albina shi apoi sa fie capabil sa bufneasca in cat  atunci e bun cuibul pe  8 rame 1/1
2. daca ai  vatra intr-o zona cu primavara timpurie..shi vrei sa pleci cu stupi tzepeni de albina shi nu ai timp de ei...e bun corpul pe 12 rame 1/1
3. daca vrei miere pe sortimente shi supercalitate,atunci e bun catul  1/2(162mmrama)
4.daca nu ai timp shi vrei sa deblochezi usor cuibul shi sa ridici rame 1/1 in cat  atunci e bun catul de 1/1 zece rame
5.daca nu stapanesti bine tehnologia dezvoltarii unei familii de albine in primavara atunci e bun orizontalul pe 20 rame..cu cat invetzi   ..te apropii de orizontalul pe paishpe rame..caruia ii mai pui un cat in cap de 1/2  la nevoie!
6. daca nu ai timp sa stai prin stupina in timpul culesurilor..atunci e bun catul de 1/2 cu rama de 146...doua caturi unu peste altu intra rama dadant 1/1.....te duci duminica...saltzi trei rame 1/1 in cat///bagi jos trei foi la crescut shi l-ai potolit

7.daca urashti umblatul rama cu rama...atunci iei tehnica multietajatului de 230mm cu conditiz sa ai familii bune shi f bune..atentzie ca multietajatu nu merge in orice zona...trebui sa fiew o buna oferta apicola in natura
8.daca vrei sa mergi iute shi cu productivitate ...sa largesti cuiburile cu viteza...sa fugi cu caturile acasa sa le extragi...sa vii iute inapoi la stupina...sa nu te temi ca largeshti cuiburile prin adaugare de corpuri shi in felul asta dai familia peste cap...atunci folosesti mer-ul ca rama cat cravata


functie de ce vrei alegi...toate fac productie shi potzi mentzine familii puternice  in ele,   dar sa vezi care e pe ,,stilul tau!!
asta asha in fuga...e mult de vorba!


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 13 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
dogvet...am mutat intrebarea ta aici:

_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 13 ani
   
Alex_andru
apicultor

Din: Craiova
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 194
Cam așa arată lăzile mele ideale

lada ideala cam așa arată mele ideale

75.9KB


_______________________________________
”Cantităţile decurg din apreciere, cifrele din cantităţi, comparaţiile din cifre şi victoria din comparaţii.”
Sun Tzu

pus acum 13 ani
   
boldici
apicultor

Din: Bailesti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 10
Stimate Basaraba Florin:

      COMENTARIU:
Lucrez cu stupi orizontali cu doua urdinisuri pe 20 rame.
Consider ca sunt aprope ideali
De ce aproape ideali?
- pentru ca scot cea mai multa miere;
- la fiecare cules extrag cel putin 10 rame cu miere x 3 kg =30 kg x 3 culesuri = 90
  kg de miere pe stup/an;
- lucrezi cu stupi puternici cu cel putin 10 rame de puiet si plin cu albina;
- ai unde pune rame la cladit in amcele parti;
- matca are unde depune oua,se elimina frigurile roitului,stupii numai roiesc,
  schimbare naturala a matcii, etc;
- se pot stramtora, organiza ,largii  asa cum iti impune familia de albine.

         CONCLUZIE:
-    Nu exista lazi ideale.

Sa auzim numai de bine!
       Boldici-Bailesti


 
              [b]


pus acum 13 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985

boldici a scris:

Stimate Basaraba Florin:

      COMENTARIU:
Lucrez cu stupi orizontali cu doua urdinisuri pe 20 rame.
Consider ca sunt aprope ideali
De ce aproape ideali?
- pentru ca scot cea mai multa miere;
- la fiecare cules extrag cel putin 10 rame cu miere x 3 kg =30 kg x 3 culesuri = 90
  kg de miere pe stup/an;
- lucrezi cu stupi puternici cu cel putin 10 rame de puiet si plin cu albina;
- ai unde pune rame la cladit in amcele parti;
- matca are unde depune oua,se elimina frigurile roitului,stupii numai roiesc,
  schimbare naturala a matcii, etc;
- se pot stramtora, organiza ,largii  asa cum iti impune familia de albine.

         CONCLUZIE:
-    Nu exista lazi ideale.

Sa auzim numai de bine!
       Boldici-Bailesti[b]

Ai dreptate dar exista un inconvenient,nu scoti mierea pe sortimente avand o calitate superioara.
In ramele in care au crescut generatii de puiet mierea nu-i de aceiasi calitate fata de ramele in care nu a fost crescut puiet
Parerea mea.

 
             


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
boldici
apicultor

Din: Bailesti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 10
Pentru FILIP - Arad.......
Mierea am dat-o in Germania, a venit neamtu cu SONDA si a facut masuratori ,totul categ I-a,nu ai suport fizic.
                   


pus acum 13 ani
   
MP
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 29
foarte corect d-le Boldici si lucrezi foarte usor vara , scoti rama care vrei , fară să fii obligat să rupi stupul in două părti.

Modificat de MP (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
am mai zis  lucrezi ca la pian...shi-l umfli shi desumfli ca pe acordeon...dar iei miere ca lumea din el numai la culesuri bune...la cele mai slabutze....vezi cantarul ..deschizi stupul...pregateshti centrifuga...freci palmele....si nu vezi mierea!!!

pus acum 13 ani
   
MP
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 29
Şi d-voastra aveti dreptate , dar uneori după ce vezi mierea esti nevoit să mai si completezi... Si stiţi fiecare are placerea lui ... şi ale lui sunt lăzile cele mai grozave...

pus acum 13 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405

MP a scris:

Şi d-voastra aveti dreptate , dar uneori după ce vezi mierea esti nevoit să mai si completezi... Si stiţi fiecare are placerea lui ... şi ale lui sunt lăzile cele mai grozave...

Dar unu' care a lucrat cu 4 modele de lazi, si spune ca modelul X este mai valabil ... oare are dreptate ?.    


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 13 ani
   
MP
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 29
Am spus ca fiecare are plăcerea lui. Eu nu am lucrat decat cu orizontal  si etajat cuib 1/1 si cat 1/1. Am vazut cum se lucreaza si cu cuib 1/1 şi caturi 1/2 la alti colegi din zonă.
Ei prefer orizontalul pentru ca lucrari in stup fac tot anul si stiu in 2 minute tot ce se petrece in stup fara sa rup acel stup , dar de stors  storc de doua sau trei ori pe an.


pus acum 13 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

adi hodis a scris:

Dar unu' care a lucrat cu 4 modele de lazi, si spune ca modelul X este mai valabil ... oare are dreptate ?.    

...Nu!
Dar are mare dreptate daca zice ca este mai valabil...pentru el personal.
Eu am zis si inca sustin ca nu exista stupul ideal,ci exista stup ideal...pentru mine.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 13 ani
   
akmm
CLUB STUPARITUL

Din: Babadag, altitudine 21m
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 731

Dila Daniel a scris:


adi hodis a scris:

Dar unu' care a lucrat cu 4 modele de lazi, si spune ca modelul X este mai valabil ... oare are dreptate ?.    

...Nu!
Dar are mare dreptate daca zice ca este mai valabil...pentru el personal.
Eu am zis si inca sustin ca nu exista stupul ideal,ci exista stup ideal...pentru mine.

Stupul ideal e ca masina ideala.
Daca Matizul intrece in trafic un BMW (care eventual sta), e mai bun Matizul........


_______________________________________
Sa respectam albina. E mult mai in varsta decat noi.

pus acum 13 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Asa este...
Si la masini,in trafic,conteaza foarte mult soferul.
Si la masini,conteaza pentru ce o iei.Una faci cu "tir-ul",alta cu Metzanul
Si la masini,costurile de intretinere si exploatere,dar si locul de parcare difera
Si la masini,conteaza drumul pe care circula
Si la masini,conteaza varsta soferului,si lungimea sau dificultatea traseului
Si la masini,conteaza calitatea combustibilului
Si la masini .conteaza"rasa"motorului
     


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 13 ani
   
fotoklipa
apicultor

Din: Bucuresti-giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 720

trantor a scris:

Cand trebuie sa alegi intre scandura cu grosimea de 18 mm sau 28 mm pe care ai alege-o?

Am fost astazi la O B I si au preturi rezonabile la scandura stratificata si finisata de brad la dimesiunile:
2000 x 400 x18 mm  50 RON
1000 x 400 x 28 mm 40 RON

Ar veni cam 50 respectiv  80 lei cutia de (490 x 420 x 310 mm) cu rama de la podisor si rama de fund antivaroa.
In ce priveste materialul pare impecabil, ce nu stiu cu ce il lipesc (am vazut ca sunt mai multe scanduri lipite intre ele) ar putea fi ceva toxic?

Am facut un stup din acea scandura acum un an si dupa o iarna in viscol vant si ploaie arata  jalnic,scandura s-a descleiat si albina iesea pe unde vroia ea asa ca este bine sa  nu folositi pt stupi acest material,efectiv materialul s-a incovoiat si stupul l-am pus pe foc.trageti singuri concluzia


_______________________________________
Omul, de-ar fi constant, ar fi perfect. ( William Shakespeare )

pus acum 13 ani
   
boldici
apicultor

Din: Bailesti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 10
Te sustin DD-Craiova.......,

Nu exista stup ideal,nici Sedy Carnott de la fizica tremodinamica, privind ciclul motorelor cu ardere interna, presupunea un ciclu ideal ,dar nu la declarat niciodata, iata ca si  azi motoarele functioneaza tot dupa acelasi ciclu ,care nu este ideal.
Sa nu crezi niciodata ca te sustin ca esti oltean de-al meu..................,

                Sa auzim numai de bine !
               BOLDICI - BAILESTI- DOLJ
                       04.11.2010
                           


pus acum 13 ani
   
akmm
CLUB STUPARITUL

Din: Babadag, altitudine 21m
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 731

fotoklipa a scris:


trantor a scris:

Cand trebuie sa alegi intre scandura cu grosimea de 18 mm sau 28 mm pe care ai alege-o?

Am fost astazi la O B I si au preturi rezonabile la scandura stratificata si finisata de brad la dimesiunile:
2000 x 400 x18 mm  50 RON
1000 x 400 x 28 mm 40 RON

Ar veni cam 50 respectiv  80 lei cutia de (490 x 420 x 310 mm) cu rama de la podisor si rama de fund antivaroa.
In ce priveste materialul pare impecabil, ce nu stiu cu ce il lipesc (am vazut ca sunt mai multe scanduri lipite intre ele) ar putea fi ceva toxic?

Am facut un stup din acea scandura acum un an si dupa o iarna in viscol vant si ploaie arata  jalnic,scandura s-a descleiat si albina iesea pe unde vroia ea asa ca este bine sa  nu folositi pt stupi acest material,efectiv materialul s-a incovoiat si stupul l-am pus pe foc.trageti singuri concluzia

Am mai spus, si-mi cer scuze celor ce deja stiu si ii plictisesc:
-pentru incleiere folositi aracet D3 sau mai bun D4.
Cum D4 se utilizeaza in conditii deosebite(la D3 se adauga un intaritor si astfel se obtine o rezistenta sporita a lipiturii la apa dar se si scurteaza timpul de utilizare al amestecului la cateva ore), D3 este suficient.
Producatorul Henkel este de dorit Adeziv Dorus 76.
Nu sunt distribuitor/comerciant al acestui produs asa ca nu am nici un castig sa-l sustin anume.Pur si simplu este bun.


_______________________________________
Sa respectam albina. E mult mai in varsta decat noi.

pus acum 13 ani
   
Alex_andru
apicultor

Din: Craiova
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 194

akmm a scris:


Dila Daniel a scris:


adi hodis a scris:

Dar unu' care a lucrat cu 4 modele de lazi, si spune ca modelul X este mai valabil ... oare are dreptate ?.    

...Nu!
Dar are mare dreptate daca zice ca este mai valabil...pentru el personal.
Eu am zis si inca sustin ca nu exista stupul ideal,ci exista stup ideal...pentru mine.

Stupul ideal e ca masina ideala.
Daca Matizul intrece in trafic un BMW (care eventual sta), e mai bun Matizul........

Nu īti place Matiz-ul?
Ce e luxos, e costisitor, ce e ieftin, nu e luxos.
Cānd nu sunt locuri de parcare, parcă ar fi mai bun un Matiz, cānd te grăbești pe o autostradă, pare mai bun un BMW.
Așa e și cu stupii, depinde de puterea fizică, de puterea financiară și de ce īți dorești să faci cu ei, experimente, hoby, producție , etc

Modificat de Alex_andru (acum 13 ani)


_______________________________________
”Cantităţile decurg din apreciere, cifrele din cantităţi, comparaţiile din cifre şi victoria din comparaţii.”
Sun Tzu

pus acum 13 ani
   
akmm
CLUB STUPARITUL

Din: Babadag, altitudine 21m
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 731
Imi place sau nu , umblu cu el de 10 ani.......

_______________________________________
Sa respectam albina. E mult mai in varsta decat noi.

pus acum 13 ani
   
aronj
apicultor

Din: deva
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 32
HAI SA VB SERIOS :PT ca vad ca sint vreo citiva profesionisti p-aci care arunca cu 2,3 vorbe si dupe aia tac ,iar vin altii (comentatori)si dezvolta, dau exemple au idei  fac proiecte si concluzia ca la final is ZERO.pt ca daca faci pastoral ii logic ca tre sa ai lazi de capacitate ,familii de albine puternice .Ca sa ai familii puternice iti trebuie matci tinere domnilor . Iar lazi de capacitate vb de lazi de peste 10 rame cuib si in cat tot ca la cuiob de peste 10 rame de 1/1.,daca vreti sa faceti performanta si sa aveti un cules consistent, iar restul sunt povesti povestite de visatori
 
DACA NU AM DREPTATE CONTRAZICETZIMA
               


_______________________________________
Multi vad, putini pricep!!!

pus acum 13 ani
   
sergiumariusdinu
apicultor

Din: Draganesti _Vlasca
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 29
Buna ziua!  Incerc sqa-mi fac o idee despre (LADA IDEALA)
LADA ASTA AFURISITA SA FIE IDEALA CRED EU AR TREBUI SA-TI DEA RANDAMENT MAXIIM (cantitativ calitativ etc) are cineva o astfel de lada sau nu?????   Astept un raspuns ..

  Cu stima!


_______________________________________
Prietenia e un cuvant pe care multi il rostesc,dar putini il inteleg.

pus acum 13 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Sergiu
randamentul MAXIM al unei familii de albine,este atins la indeplinirea multor conditii obligatorii.
LADA,este doar una dintre ele.Si alegerea ei,se face in functie de celelalte conditii care poti sau vrei sa le indeplinesti.

personal,imi place sa cred ca am lada care ar putea obtine un randament maxim...dar nu le am chiar pe toate celelalte...
Deci nu pot fi sigur 100% daca lada este ideala ca general valabil(defapt sigur nu este,fiindca nu exista asa ceva),ci pot spune ca in momentul de fatza,este lada ideala pentru mine.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 13 ani
   
sergiumariusdinu
apicultor

Din: Draganesti _Vlasca
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 29
Domule Daniel multam de raspuns puteti face o caracterizare a lazi devs in cateva cuvinte?dimensiune etc ...scurt si foarte obiectiv?
Va multumwesc!


_______________________________________
Prietenia e un cuvant pe care multi il rostesc,dar putini il inteleg.

pus acum 13 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Nu vreau sa scriu aici acum,despre lada mea.
S-ar pierde din esentza mesajului ce am vrut sa-l transmit.Si s-ar putea crea confuzia ca am vrut sa "scot" in relief un anume model de stup.

Adreseaza-mi in particular sau in pagina mea personala,orice intrebare care o ai strict la persoana mea,si chiar daca am mai scris pe forum,in limita timpului am sa-ti raspund cu placere.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 13 ani
   
apivera
apicultor

Din: Arad
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 410

janese a scris:

am mai zis  lucrezi ca la pian...shi-l umfli shi desumfli ca pe acordeon...dar iei miere ca lumea din el numai la culesuri bune...la cele mai slabutze....vezi cantarul ..deschizi stupul...pregateshti centrifuga...freci palmele....si nu vezi mierea!!!


mi-a placut concluzia lui janese...prin asta am trecut si eu acu mai multi ani si nu pot sa o uit.....am sa fiu scurt...
eram in oltenia cu 300 stupi  si 5 stupari ai insp silvic  timis la salcam 1
vreme faina floare din belsug da cand trec pa langa o tarla de mustar gasesc toate albinele acolo

se termina culesu ,,tre sa plecam sau sa stoarcem ceva ..ca directoru ne pistona cu operativa...
luam decizia a 3-a ...tov director trimiteti masinile ca mergem la salcam 2 la crusovatz....
aici se repeta povestea ,..isi iar luam hotararea totala ...tov director trimiteti masinila ...ca stoarcem acasa....la pischia
va dati seama cat cantarea o lada orizontala plina la data aceea....inmultit cu 300 bucati..
am avut de incarcat...

ajungem acasa pe vetre stoarcem 3 kg pe familie    directoru furios  " ati furat mierea."..acu o sa mergeti la floarea sosrelui  si am mai facut 100 de roi

de atunci am renuntat definitiv la lazi orizontale    da vad ce ele mai rezista si acum ...probabil erau din scandura de 4..


_______________________________________
singurul lucru care nu te minte in viata este meseria

pus acum 13 ani
   
apivera
apicultor

Din: Arad
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 410
post scriptum.....daca v-as spune EU care e lada mea preferata mi-ati sari in cap cu tot cu modelatori ....asa ca mai bune NU da oricum ... VA multumesc de atentie si sa stiti sa filip are o vatra stationara de exceptie...
si va salut ca de obicei

asa ca .... din pacate cea mai ieftina e cea mai buna..sau la omu sarac ..nici boii nu trag.. sau luat-o cum vretzi


_______________________________________
singurul lucru care nu te minte in viata este meseria

pus acum 13 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1137
Mierea probabil a impartit-o colegi dv fara sa va bage in ecuatie, 3 kg luati si de la un roi,nu zic ca orizontali sint cei mai buni stupi,dar in zona sint cei mai cautati ,si nu de catre incepatori,ci de oameni cu experienta in spate,si cu tone de miere predate la procesator,daca dv cu fel si fel de modele de stup ,nu a-ti scos miere prea multa anul acesta,eu pe orizontal am scos 28 kg la floarea-soarelui,si pe un vertical 12 rame intregi jos si 12 rame intregi in magazie am scos 32 de kg si asta se datoreaza celor 4 rame in plus fata de orizontal,am avut 2 colegi cu stupi verticali la salcim nu luau mai mult decit mine,pe stup.Eu lucrez pe orizontal cu pat cald,am achizitionat scindura pentru a face niste verticali dar asta numai pentru a avea miere de salcim de culoare deschisa,si nu ca a-r fi superiori la productie.pe vagon orizontalul are avantaje fata de vertical.

pus acum 13 ani
   
Alex_andru
apicultor

Din: Craiova
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 194

aronj a scris:

HAI SA VB SERIOS :.....
.....
DACA NU AM DREPTATE CONTRAZICETZIMA...




La asemenea argumente, nu te poate contrazice nimeni. Ce am mai putea pune noi, comentatori, care dezvoltăm?
Soluția pe care ne-ai propus-o e cea mai bună.


_______________________________________
”Cantităţile decurg din apreciere, cifrele din cantităţi, comparaţiile din cifre şi victoria din comparaţii.”
Sun Tzu

pus acum 13 ani
   
luci
apicultor

Din: DEVA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 140
Daca stai pe loc nu prea conteaza lada, daca trebuie sa incarci si sa descarci atunci e preferabil modelul vertical(dadant 10 cu 10 ;ME;MER) peste 10 rame mari in cuib nu are rost, la 12 rame incarci si descarci minim 5kg in plus din cele 2 laterale, si asta tot sezonul.Eu am inceput cu dadant 10 cu 10, fac pastoral si sunt multumit asta la 40 de familii, daca vreau sa umblu cu 100 familii nu voi mai putea lucra cu rama in cat si ma gandesc sa tec la caturi mici, dar pana atunci mai e un pic.

_______________________________________
Ps 139.16 "Cīnd nu eram decīt un plod fără chip, ochii Tăi mă vedeau; şi īn cartea Ta erau scrise toate zilele cari-mi erau rīnduite, mai īnainte de a fi fost vreuna din ele."

pus acum 13 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Dupa ce am gasit zilele trecute 4 stupi rasturnati de porcii vecinului, am ajuns la concluzia ca cei mai buni stupi sunt cei cu balamale, pe care sa-i poti asigura. Povesteam cu d-l Oros Iosif despre lazi. El le are tot cu balamale dar duble cu 20 de rame, despartite cu diafragma fixa. Cand i-a atacat ursul lazile paguba a fost dubla, deoarece avea cate 2 familii.
Eu am vrut sa trec in totalitate pe lazi de 10 rame cu magazin, cu fund mobil. Sunt bune deoarece cand se strica un element este mult mai usor de reparat, sau de inlocuit.
Mergem inainte cu ce avem.


pus acum 13 ani
   
manu
apicultor

Din: linga Fagaras
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 184
am studiat ( la nivel de hirtie ) tot anul asta varianta antonescu si am ajuns la aceleasi dimensiuni ca si el , anul viitor (din primavara) voi pune in practica (ca proba) dar mai am de facut ceva consultari in plus fata de el fund varoa  ceva pivnita si suplimentare de corpuri cea mai mare pb e stabilitatea , dar e , voi proba

Modificat de manu (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
cristisala
apicultor

Din: ferice, bihor
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 28
fratilor, in incercarea de a fi si eu de folos pe aici, va pot spune cate ceva despre lazile mele. toate sunt verticale, rame 1/1 si in magazie. in ce priveste capacitatea, am lazi pe 10 si 12 rame. cele pe 10 sunt mai usoare, deci avantaj la transport, eu sunt multumit de ele. cele de 12 sunt si ele bune, dar la mine este o problema la transport, in ce priveste volumul util(eu am un aro 320, in care pot pune 24 de stupi cu 10 rame, si doar vreo 16-18 pe 12...) salutare si "miere multa"

_______________________________________
Putina filosofie te duce la ateism. Aprofundata, ea te duce la crestinism.

pus acum 13 ani
   
marcistuparu
apicultor

Din: motru
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 25
salut. Folosesc un tip de stup pe 12 rame vertical. Acum sa va explic si de ce il consider avantajos:
1.Consider ca avand cuibul pe 12 rame ii dau timp suficient stupului sa se dezvolte pana dupa culesul prunului astfel putand porni la rapita cu o rezerva buna de rame de puiet
2.Folosirea stupuluipe pe 12 rame atat in pat cald(iarna) cat si in pat rece (vara), il consider un mare avantaj
3.La acestea mai adaugam si caturi de 1\2
Acesta este un stup pe care eu il consider ca tinde spre ideal


pus acum 13 ani
   
cryss
apicultor

Din: resita
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 77
va salut.stupul ideal il consider doar vis...toti sunt buni in functie de ce faci si unde faci...si in primul rand de limitarea reginei inaintea culesului.limitarea eu o fac personal cu o gratie haneman intre cuib si magazie.magazia find tot pe 10 rame k si cuibul si tot dadant intreg...asa percep eu calitatea mierii cand deschizi stupul si gasesti rame curate doar cu miere fara puiet...in trecut am incercat si altceva dar la un numar mare de familii trebuie sa lucrezi cu aceasi rama de la primul stup la ultimul asa consider eu ceva profesional si usor de intretinut. poate exista si altceva mai bun dar eu asa fac si fac stationar stupi am aproape 200 si sunt toti la fel de la primul la ultimul facuti de mine si tatal meu in atelierul propiu....numai bine

pus acum 13 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1137

marian sima a scris:

Salutare.O modalitate de a folosi orizontalul pentru a da productii mai mari decit un vertical.acest procedeu este probat de mine mai multi ani la rind in pastoral,prieteni mei care aveau stupi verticali la salcim scoteau miere mai putin decit scoteam eu de la orizontal,la salcim scoteau mai putin decit mine ,la tei ma egalau(nu stiu de ce),la floarea-soarelui ii depaseam iar.Am facut si un desen ca sa intelegeti,sa ma scuzati ca nu este prea reusit...........................................................Culoarea rosie reprezinta ramele care erau goale inainte de cules,albina vine de la cules si se pune pe ramele goale,nemaifiind obligata sa treaca cuibul lucreaza mai repede si mai bine,cuibul nu se mai blocheaza (cu o astfel de modalitate intra mai greu in frigurile roitului),matca are mai mult spatiu de pontat........................................Culoarea verde reprezinta diafragma,culoarea maro reprezinta ramele din cuib,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,pe peretele din spate este un urdinis fals adica o decupatura care sa asigure ventilatia pe timp de vara,el este prevazut cu sita,cind m-am gindit eu la astfel de stup ,nu auzisem de fund cu sita antiwaroua asa ca urdinisul din fata are 4 pozitii .1Urdinis strimtorat de 6 cm latime si inaltimea cit intra albina .2.Urdinis de 12 cm latime cu aceiasi inaltime.3urdinis de 3o cm latimesi si inaltime de 3 cm.4.la ultimul urdinis de 30 latime si 3 inaltime am confectionat din plasa intarita pe margine cu tablita niste reductoare astfel incit aerul sa poata circula dar totusi eu sa controlez fluxul de albina,daschizatura prin care intra albina are inaltimea albinei si latimea de 10 cm.


lada ideala marian sima modalitate folosi pentru productii mai mari decit procedeu este probat mine

7.6KB

Modificat de marian sima (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
arcristi
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 87

filip a scris:

Lada ideala sa zic asa ar fi rama 1/1 sa le porti folosi atat in cuib cat si in magazii.Da apare problema la culesurile slabe,cand ramele din cat sunt prea mari.Multietajatul am cateva dar nu dau randament in zona mea.Asa ca folosesc Dadant 1/1 in cuib pe 10 si 16 rame in functie de puterea fam si magazii 3/4.Nu cred sa se adapteze pentru toate zonele.Daca o gasiti va rog anuntati-ma si pe mine

s-a mai discutat despre rama ideala; eu personal am stupi verticali cu rame 1/1 mai mici (38/30) si in magazie de 38/25 si sunt multumit ; daca vrei incearca


_______________________________________
albina face miere dulce , dar mai si impunge...

pus acum 13 ani
   
arcristi
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 87

marian sima a scris:


marian sima a scris:

Salutare.O modalitate de a folosi orizontalul pentru a da productii mai mari decit un vertical.acest procedeu este probat de mine mai multi ani la rind in pastoral,prieteni mei care aveau stupi verticali la salcim scoteau miere mai putin decit scoteam eu de la orizontal,la salcim scoteau mai putin decit mine ,la tei ma egalau(nu stiu de ce),la floarea-soarelui ii depaseam iar.Am facut si un desen ca sa intelegeti,sa ma scuzati ca nu este prea reusit...........................................................Culoarea rosie reprezinta ramele care erau goale inainte de cules,albina vine de la cules si se pune pe ramele goale,nemaifiind obligata sa treaca cuibul lucreaza mai repede si mai bine,cuibul nu se mai blocheaza (cu o astfel de modalitate intra mai greu in frigurile roitului),matca are mai mult spatiu de pontat........................................Culoarea verde reprezinta diafragma,culoarea maro reprezinta ramele din cuib,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,pe peretele din spate este un urdinis fals adica o decupatura care sa asigure ventilatia pe timp de vara,el este prevazut cu sita,cind m-am gindit eu la astfel de stup ,nu auzisem de fund cu sita antiwaroua asa ca urdinisul din fata are 4 pozitii .1Urdinis strimtorat de 6 cm latime si inaltimea cit intra albina .2.Urdinis de 12 cm latime cu aceiasi inaltime.3urdinis de 3o cm latimesi si inaltime de 3 cm.4.la ultimul urdinis de 30 latime si 3 inaltime am confectionat din plasa intarita pe margine cu tablita niste reductoare astfel incit aerul sa poata circula dar totusi eu sa controlez fluxul de albina,daschizatura prin care intra albina are inaltimea albinei si latimea de 10 cm.

adica metoda cat in cuib


_______________________________________
albina face miere dulce , dar mai si impunge...

pus acum 13 ani
   
arcristi
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 87

boldici a scris:

Stimate Basaraba Florin:

      COMENTARIU:
Lucrez cu stupi orizontali cu doua urdinisuri pe 20 rame.
Consider ca sunt aprope ideali
De ce aproape ideali?
- pentru ca scot cea mai multa miere;
- la fiecare cules extrag cel putin 10 rame cu miere x 3 kg =30 kg x 3 culesuri = 90
  kg de miere pe stup/an;
- lucrezi cu stupi puternici cu cel putin 10 rame de puiet si plin cu albina;
- ai unde pune rame la cladit in amcele parti;
- matca are unde depune oua,se elimina frigurile roitului,stupii numai roiesc,
  schimbare naturala a matcii, etc;
- se pot stramtora, organiza ,largii  asa cum iti impune familia de albine.

         CONCLUZIE:
-    Nu exista lazi ideale.

Sa auzim numai de bine!
       Boldici-Bailesti


 
              [b]

ai patit cumva ca sa ai mai multa albina decat mierre?


_______________________________________
albina face miere dulce , dar mai si impunge...

pus acum 13 ani
   
cornelioandanciu
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 643
Lada ideala este acea lada care se potriveste perfect apicultorului aflat intr-un anumit stadiu de dezvoltare si de cunoastere.Na, ca am zis-o!

Modificat de cornelioandanciu (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1137
Aveti dreptate ,dar parametri lazi sint urmariti de catre toti apicultori,si oricine i-si doreste o productivitate mai buna,daca puneam ramele de la urdinis (acristi a zis cat,)in pat rece aveam o productie si mai buna ,albina ventila mai usor mierea si avea un acces si mai rapid pe rama.UN raspuns pentru Acristi...........La orizontal ai mai multa albina decit miere atunci cind stai si te uiti la iei,,,,,,,,,,,,daca te implici si mai faci un roi sau intaresti unul mai slab ai si o productie buna si un roi cistigat,vedeti inca un avantaj ,orizontalul are mai multa albina in primavara si pe linga productia de miere ai si un roi,mai greu faci roi din vertical si intervii si mai greu la ei ,ia catul ,pune catul,uni omoara o gramada de albina numai la acest procedeu,albina se irita ,la orizontal lucrezi in voie,dar cum am zis eu ,altfel blocheaza repede cuibul,si are tendinta sa umple la maxim ramele din imediata vecinatate a ciubului lasindule mai goale pe cele dinspre margine.

Modificat de marian sima (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
TanarStuparel
apicultor

Din: Arad
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 102


_embedded
  Eu tot cautand stupi am dat de acest video mi se pare o "lada" interesanta.. Stie cineva cum este facuta?


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
danut
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 681
Nu lada da productia de miere ,daca ai familii puternice poti obtine productii bune in orice tip de lada ,sigur ca fiecare dintre aceste tipuri de lazi are avantaje si dezavantaje in exploatare !

_______________________________________
omul a cucerit natura supunindui-se

pus acum 13 ani
   
sorinmob
apicultor

Din: rm.valcea
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 184

danut a scris:

Nu lada da productia de miere ,daca ai familii puternice poti obtine productii bune in orice tip de lada ,sigur ca fiecare dintre aceste tipuri de lazi are avantaje si dezavantaje in exploatare !

aai dreptate
la inceputurile mele cand aveam 3 stupi mergeam cu un nene batran care avea 110 in cutii  orizontale pe care le tencuia cu balega.dar avea uzina de familii.asa ca........


_______________________________________
Toti oamenii se aseamana prin cuvinte, numai faptele ii deosebesc.

pus acum 13 ani
   
samuel
apicultor

Din: Oradea
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 12

Dila Daniel a scris:

.......... "lada ideala".........manere fata-spate,........



oare care sunt avantajele montarii manerelor fata-spate, decat pe laterale?
tocmai mi-am cumparat manere si urmeaza sa le montez.
Cu mult respect 


pus acum 13 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
La anumite modele,manerele pe lateral incomodeaza.
In plus,la pavilion,stupul trebuie tras din spate(de maner)
Nu trebuie inteles ca este ideal sa fie manerele fatza-spate.Asa mi se potriveste mie bine.Din context(asa cum este citatul) reiese ca asa ar fi ideal...Da de unde! Ideal este cum ti se potriveste.
La manere insa,trebuie sa ti seama si cat de sus le montezi pe corp.
Daca sunt prea jos(aproape de pamant)ai avantaj la ridicare-incarcare ,saltand mana mai putin din umar.
Dar ai ca dezavantaj tinerea mai greu in echilibru a stupului.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 13 ani
   
samuel
apicultor

Din: Oradea
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 12
Posibil ca "lada ideala" sa nu arate intocmai asa, dar avand in vedere ca dumneavoastra, domnule Daniel asa o vedeti, foarte probabil sa fiti pe-aproape.
Asadar, va multumesc mult pentru idei si sfaturi.

Modificat de samuel (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
Iancu Ioan
apicultor

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 1
Sunt incepator ,  as dori dimensiunile corpului de la stupul vertical cu corp si magazin .

pus acum 13 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
pentru 10 rame

_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 13 ani
   
apimeda
apicultor

Din: Galati 1950
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 178
janese a spus:
8.daca vrei sa mergi iute shi cu productivitate ...sa largesti cuiburile cu viteza...sa fugi cu caturile acasa sa le extragi...sa vii iute inapoi la stupina...sa nu te temi ca largeshti cuiburile prin adaugare de corpuri shi in felul asta dai familia peste cap...atunci folosesti mer-ul ca rama cat cravata

   asta chiar ca m-a convins sa-ncerc anul asta 10 buc mer. Fundurile le am, fac decupari ptr sita, la caturi schimb distantierul de la 9 la 10, rame 162 am insarmate.
   am citit ce s-a scris la MER asa ca ...la munca 

multam

Modificat de apimeda (acum 13 ani)


_______________________________________
Daca tot faci un lucru, atunci fa-l bine!
Constantin Suru   0744797433

pus acum 13 ani
   
luci1982
apicultor

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 3
ajutatima si pe mine am stupi verticali,dar vreau sa ii transform in multi etajati am un prieten care mai zis ca se lucreaza foarte usor,iar iarna poti folosi toate ramele si consuma hrana si mai putina fiind cutia mai mica,el a facut experiment si iernaea cu  magazie in ideea sa se ridice sus dupa ce consuma hrana de jos
asadar ajtatima si pe mine,ar fi o alegere buna sa mii transform in multietajati .zic in ideea ca am acum putini si pot face cutiile pentru ME de acum


pus acum 13 ani
   
cryss
apicultor

Din: resita
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 77
conteaza si lada dar mai conteaza si zona.incearca sa folosesti gratie haneman si vei vedea diferenta indiferent de magazie.dak ai dadant de ce zici k e prea mare spatiul de iernare k doar multietajatul ierneaza iarna pe doua corpuri aia inseamna un volum mai mare k cel dadant stas...asa zic eu

pus acum 13 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405

luci1982 a scris:

...,iar iarna poti folosi toate ramele si consuma hrana si mai putina fiind cutia mai mica,el a facut experiment si iernaea cu  magazie in ideea sa se ridice sus dupa ce consuma hrana de jos ...

Salut luci ... cryss are dreptate ... la ME cuibul este format din 2 caturi, astfel ca 2 rame de 230 mm inaltzime, sprapuse ( una in cat. I si una in cat II ) ofere un spatziu mai mare pt. matca decat rama dadant.Asta reduce intrarea in frigurile roitului dar shi uzeaza matca mai repede ca in stupul cu 10 rame dadant, astfel ca trebuie schimbata la 2 ani s-au anual daca nu ponteaza bine.

Ce zice prietenul tau ... nu e indicat sa ramana hrana in centrul catului I la intrarea in iarna ... uite o poza, cum trebuie sa fie rezervele de hrana la o fam. puternica.
Aceeashi organizare a hranei/ramelor se face shi la familiile mai slabe ( vezi nota * ) ... dar centrul cuibului, trebuie sa fie cu celule goale, inclusiv in partea de jos a ramelor din catul II ... iar in catul I doar pe ramele din extremitatzile cuibului sa fie miere.
In catul II, din exterior spre centru ( si din stinga ... si din dreapta )  rama 1 plina cu miere, a 2-a cu pastura shi miere, celelalte sa aibe si celule goale sub miere.
Astfel cuibul se formeaza cuprinzand si catul II, iernarea decurge in buna regula.

Alta conditzie importanta ... distantza dintre ramele suprapuse, intre catul I si catul II trebuie sa fie de 6 - 8 mm ... maxim 10 mm, pt. ca albinele sa se poata urca ushor ( ca e mica shi unde-i mai mare distantza, cladeshte puntzi de ceara, asta in sezonul activ dar la intrare in iarna, nu cladeshte )

Uite shi un link
Cauta inversara corpurilor la stupii multietajatzi ... si inainte sa treci pe ME, citeshte tot ce potzi gasi.

Revin pt. ca am omis nota*.
In cazul ca vrei neaparat( contrar recomandarilor ) sa  iernezi familii slabe (3; 4 intervale ocupate cu albine ) , ramele cu hrana se aranjeaza tot ca in poza, doar ca organizarea o faci cu 5 rame, sus cat I si jos cat II. Celelalte le depozitezi la rezerva stupinei.



lada ideala luci1982 scris: ...,iar iarna poti folosi toate ramele consuma hrana mai putina fiind

22.4KB

Modificat de adi hodis (acum 13 ani)


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 13 ani
   
liv
apicultor

Din: Oradea
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 63
Luci 1982, daca esti incepator ca si mine, ramai pe verticali. Eu am experimentat deja. Am cumparat anul trecut ME 3/4 si m-am lamurit. Anul acesta ii trec pe toti pe vertical. Pentru a lucra cu ME trebuie obligatoriu sa faci pastoral, sau eventual sa ai o zona melifera deosebita unde ai vatra. In plus trebuie sa ai multa experienta, sa intelegi bine limba albinelor, sa stii exact ce sa le faci si cand, fara sa bibilesti prea mult ramele.   

pus acum 13 ani
   
alt stupar
CLUB STUPARITUL

Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2312

luci1982 a scris:

ajutatima si pe mine am stupi verticali,dar vreau sa ii transform in multi etajati am un prieten care mai zis ca se lucreaza foarte usor,iar iarna poti folosi toate ramele si consuma hrana si mai putina fiind cutia mai mica,el a facut experiment si iernaea cu  magazie in ideea sa se ridice sus dupa ce consuma hrana de jos
asadar ajtatima si pe mine,ar fi o alegere buna sa mii transform in multietajati .zic in ideea ca am acum putini si pot face cutiile pentru ME de acum

tine frate lazile asa cum sunt, e tipul de lada cel mai des intalnit, dupa ce "faci" ceva vechime ai timp de ME-uri, pe astea de le ai le vinzi si gata, daca te pui sa modifici ai mari sanse sa le distrugi - ajung lemn de foc.
In plus, ca incepator, mai ai nevoie de un sfat - pe Dadant il gasesti usor, pe ME mai greu, ca nu sunt la tot pasul posesori de ME, asta cere ceva experienta pentru exploatare corecta.


_______________________________________
albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...

pus acum 13 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 736
Simpatic subiectul ''lada ideala''.
Lada ideala pentru mine o reprezinta lada care-mi confera posibilitatea sa scot miere in timpul cel mai scurt.
Intelegand ''timpul cel mai scurt'' ca fiind intervalul dintre prinderea in mana a ramei intai pana la ridicarea ramei 10.
Daca o pot face dintr-o singura miscare ar fi ideal.Ridicand corpul, catul...


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Roger Delon., traducere
Īn cazul īn care albinele ar putea vorbi cu stăpānul său, acesta din urmă cu mult timp īnainte ar deschide acele mistere care este acum īncercarea de a dovedi. Este cunoscut faptul că fiecare nouă generaţie de apicultori care doresc să inventeze un stup perfect - cele mai convenabile, īntotdeauna cel mai bine adaptate la caracteristicile individuale ale coloniei de albine.


pus acum 13 ani
   
gabi bee
apicultor

Din: mizil , 1976
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 158
salut toti stuparii !   va intreb si eu, ce fund ar trebui sa aiba lada ideala, cu sita varooa pe tot fundul, partial sau fundul sa fie plin ? ce ziceti, ca vreau sa dau comanda de niste stupi si unii ii fac cu sita altii plini ?

pus acum 13 ani
   
cocobeny
apicultor

Din: cluj-napoca
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 38
Un stup dadant pe 12 rame multifuntional, eu zic destu de reusit si util, puteti sa intrebati sau sa va dati cu parerea despre acest stup si direct pe blog.


   

Modificat de cocobeny (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
gabi bee
apicultor

Din: mizil , 1976
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 158
poate sa imi spuna si mie cineva de ce pe diferite schite de constructie a stupului cu 12 rame sunt date dimensiunile interioare ale cuibului 450\470 si nu 450\450 pentru a putea aseza ramele si in pat rece si in pat cald ?

pus acum 13 ani
   
cristi-serban
apicultor

Din: HEZERIS TIMIS
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 195
470 este la partea de sus a lazi unde reazama rama,iar interiorul lazi este de 450/450.

_______________________________________
Oameni sunt de doua categori;OAMENI SI CEILALTI.

pus acum 13 ani
   
jenica67
apicultor

Din: Resita
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 710
Supul dadant de 12 rame, este patrat, trecerea din pat cald in rece, se obtine prin rotirea cuibului cu tot cu rame.

_______________________________________
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

pus acum 13 ani
   
jonny_it
apicultor

Din: Piatra Neamt/Sibiu
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 2596

valter a scris:

Simpatic subiectul ''lada ideala''.
Lada ideala pentru mine o reprezinta lada care-mi confera posibilitatea sa scot miere in timpul cel mai scurt.
Intelegand ''timpul cel mai scurt'' ca fiind intervalul dintre prinderea in mana a ramei intai pana la ridicarea ramei 10.
Daca o pot face dintr-o singura miscare ar fi ideal.Ridicand corpul, catul...


La ME nu ai ce cauta in cuib, mierea se extrage doar din corpul al 3-lea. Exceptie fac familiile care nu ocupa si al 3-lea corp unde mierea se extage din corpul 2.
In 2010 din 86 familii folosite pentru productie am avut maxim 5 familii care au stat pe 2 corpuri in anumite perioade, in rest toate pe 3. Reusesti asta doar daca schimbi matcile la timp. Valabil si la dadant si orice alt tip de stup.

La ME singura lucrare mai dificila este inversarea corpurilor, care nu necesita foarte mult timp dar necesita ceva antrenament    Tinand cont ca te scapa de urcat prin copaci si la sfarsitul anului ai ceva miere in butoaie eu cred ca merita sa stai 2 zile pe an sa faci treaba asta.

.. parerea mea


_______________________________________
Din două posibilităţi de alegere, alege-o pe a treia.

pus acum 13 ani
   
jonny_it
apicultor

Din: Piatra Neamt/Sibiu
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 2596

adi hodis a scris:


Ce zice prietenul tau ... nu e indicat sa ramana hrana in centrul catului I la intrarea in iarna ... uite o poza, cum trebuie sa fie rezervele de hrana la o fam. puternica.
Aceeashi organizare a hranei/ramelor se face shi la familiile mai slabe ( vezi nota * ) ... dar centrul cuibului, trebuie sa fie cu celule goale, inclusiv in partea de jos a ramelor din catul II ... iar in catul I doar pe ramele din extremitatzile cuibului sa fie miere.
In catul II, din exterior spre centru ( si din stinga ... si din dreapta )  rama 1 plina cu miere, a 2-a cu pastura shi miere, celelalte sa aibe si celule goale sub miere.
Astfel cuibul se formeaza cuprinzand si catul II, iernarea decurge in buna regula.


Daca familiile sunt suficient de puternice(familii normale) nu au probleme chiar daca in corpul de jos exista miere si pe ramele din centru. Spun asta din propria experienta. Cel putin anul acesta am avut familii care cand am inceput sa completez mierea pt iarna aveau deja corpul al 2-lea plin cu miere(redus la 7-10 rame) si au primit zahar la fel ca ceilalti(cu cateva exceptii). La intrarea in iarna toti aveau cel putin 5-10 kg de miere si jos inclusiv si pe ramele din centru. Pe 2 ianuarie am verificat prin sondaj ca intotdeauna cateva familii: multi abia atunci au inceput sa urce.
Fac asta de ceva timp, nu este prima data, cei care folosesc ME incearca sa reduca numarul de lucrari la minim(practic asta este ideea acestui tip de stup) astfel incat sa te poti ocupa de mai multe familii de albine. Nimeni nu are timp sa stea sa ia rama cu rama si sa vada daca mai are miere.
La primavara sunt sigur ca majoritatea vor fi in corpul de sus dar in corpul de jos pe lateral sigur mai gasesc miere pentru ca albinele din centru urca sus obligand si pe cele de pe lateral sa faca asta chiar daca nu au consumat tot de acolo. Pastrarea ramelor cu miere acolo jos este cea mai buna stimulare pentru primavara(urca ele toata mierea sus) asta in cazul in care in toamna nu ne-am zgarcit la cateva kg de miere sau zahar(daca nu este cules, an prost, etc.. de obicei nu este nevoie .. in 2010 a fost nevoie).



adi hodis a scris:


Revin pt. ca am omis nota*.
In cazul ca vrei neaparat( contrar recomandarilor ) sa  iernezi familii slabe (3; 4 intervale ocupate cu albine ) , ramele cu hrana se aranjeaza tot ca in poza, doar ca organizarea o faci cu 5 rame, sus cat I si jos cat II. Celelalte le depozitezi la rezerva stupinei.


Eu familiile mai slabe(3-4 intervale) le iernez tot pe 2 corpuri iar ghemul pleaca tot din corpul de jos. Singurul aspect de care tin cont este ca alea 3-4 intervale sa fie pline ochi de albina, adica ghemul cand este strans sa ocupe din capat in capat toate cele 3 intervale. Daca este mai putin de atat ierneaza pe 1 singur corp + corp ca tampon termic sub el(cum ai scris si tu) sau il unific daca e matca batrana sau ceva nu imi place.


_______________________________________
Din două posibilităţi de alegere, alege-o pe a treia.

pus acum 13 ani
   
jonny_it
apicultor

Din: Piatra Neamt/Sibiu
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 2596

jenica67 a scris:

Supul dadant de 12 rame, este patrat, trecerea din pat cald in rece, se obtine prin rotirea cuibului cu tot cu rame.


Asta daca ai construit de la inceput stupul cu tot ce este nevoie pe toate laturile. 


_______________________________________
Din două posibilităţi de alegere, alege-o pe a treia.

pus acum 13 ani
   
gabi bee
apicultor

Din: mizil , 1976
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 158
va multumesc tuturor pentru raspuns !!!  inca o intrebare : in catul de 1\2 este mai bine sa folosesc rame mai late sau gratia hanneman ?

pus acum 13 ani
   
albinutza
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 472
Daca va spuneti parerile despre lada ideala as dori as expun si eu cateva idei de ale mele:
1-lada ideala nu exista-toate lazile au  avantaje si dezavantaje.Cumva lada ideala este lada aceea care ti se potriveste tie cel mai bine la ceea ce vrei sa faci(si si atunci apar o serie de neajunsuri).
2-lada trebuie sa cuprinda urmatoarele puncte obligatorii-fund detasabil
                                                                                -posibilitate de a mari volumul
                                                                                -aceeasi rama si in cuib si in magazie
3-lada sa fie neaparat verticala
4-lada sa aiba o rama standardizata:dadant sau M.E.
5-lada sa fie intretinuta,dezinfectata pentru a nu se produce boli si alte neajunsuri.Lazile vechi trebuie excluse din  dotare.


   Sfatul meu.Lada se alege in functie de ce vreti sa faceti:pastoral sau stationar.Optati pentru un sistem de lada,axativa pe ea,invatati sa lucrati pe sistemul acela si nu va mai abateti de la acel sistem.In timp veti gasi solutii si la multe neajunsuri ale lazii,acoperindule le veti transforma ori in puncte forte ori in probleme rezolvate.Dar in final orice sistem de lada are avantaje si dezavantaje.


pus acum 13 ani
   
Pagini:  1 2 3  
Prestari Servicii Masaj
Doar aici prestari servicii masaj si multe altele din Romania. Zeci de mii de utilizatoare sexy te asteapta!
Https://www.2mshop.ro/products/catid/34/geluri-pentru-unghii-uv-2m-beauty/
O gama variata de Geluri UV de la 2M Beauty. Intra sa vezi oferta! Tel: 021-255.21.87
Deliciu.ro
Gama variata de escorte campina si multe altele din Romania. Intra si tu acum sa intalnesti ceva sexy!

Mergi la