stefan1
apicultor
Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
|
|
Alte date despre alun: Face parte din familia Betulaceae impreuna cu carpenul, arinele si mesteacanul. O caracteristica a lor este ca nu au nevoie de insecte pentru polenizare ci se polenizeaza cu ajutorul vantului (anemofilie). Toata aceasta familie are niste caracteristici: florile separate pe sexe, dar in acelasi arbore, florile apar inainte de aparitia frunzisului, florile sunt mici, fara culori si miros sa atraga insectele, fara nectar. Ca o adaptare la acest mod de polenizare, florile masculine ale acestor arbori produc cantitati mari de polen, foarte fin, capabil sa pluteasca. Un singur matisor de alun produce cam 2 milioane de graunte de polen. Dus de vant, acesta poate ajunge la 500 km departare de copacul care l-a produs. De fapt alunul e principalul vinovat de alergia (de primavara) a polenului sau "guturaiul fanului". Numele Corylus Avellana L al alunului comun vine de la orasul Avella de langa Vezuviu, zona cu multi aluni inca din antichitate. De fapt alunul si-a restrans arealul la sud-vestul Europei in ultima glaciatiune,dar apoi s-a extins mult, incat era cea mai raspandita specie in Europa Centrala acum 9000 de ani. A fost totdeauna o buna sursa de hrana, conservabila, pentru om. Alunul comun are o talie de 2-6 m sau si mai inalt daca creste solitar. Traieste 80-100 de ani si fructifica la cca 10 ani. Desi se intalneste pana la Cercul Polar, iubeste caldura si tati cu clima mai calda produc cele mai multe alune. Turcia satisface 70% din cererea mondiala de alune, iar dintre tarile U.E. Italia da 3/4 din prod UE. In 2005 au fost urm productii: Turcia - 500000 t / Italia - 129000 t / USA - 25400 t / Spania - 22500 t / Azerdbaijan - 20000 t/ ... China 13500 t / Iran - 13000 t/ etc Din aceste cantitati putin este produs de alunul comun. Majoritatea e produs de soiul Lambert (Chorylus Maxima) raspandit in Turcia in special in zona Marii Negre.
_______________________________________ O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.
|
|