APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
madalina69 la Simpatie.ro
Femeie
23 ani
Iasi
cauta Barbat
23 - 35 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / CRESTEREA MATCILOR / Rentabilitatea cresterii matcilor  
Autor
Mesaj Pagini: 1
stupar hoinar
apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 291
Rentabilitatea creşterii de mătci
( fragment din Cresterea matcilor - F. Ruttner )

Acestui capitol trebuie să-i premeargă cīteva propoziţii despre cal­cularea costului. Pe līngă cunoştinţe şi aptitudine, creşterea are nevoie de o serie de instrumente, de multă muncă şi de foarte multe albine. Dacă mătcile valoroase vor fi crescute timpuriu, atunci se va pierde recolta coloniilor de creştere orfanizate.
La metodele descrise la 2.2.1 şi 2.2.3 se cresc de regullă serii de creştere de 20—25 celule per colonie de creştere; după aceea ele se desfiinţează prin popularea nucleelor de īmperechere. 20—25% din mătci se pierd mai tīrziu la īmperechere. Deci după executarea acestei munci vom avea īn locul unei colonii puternice aproximativ 17 mătci tinere.

Costul albinelor, parţial, al uneltelor şi munca (44—48 minute/matcă efectuată pentru 17 mătci de creştere pură sīnt echivalente cu valoarea a 35 kg miere de calitate, la preţul comerţului cu amănuntul. Dacă pen­tru o matcă pură se obţine un preţ de 3,57 kg miere, iar pentru 17 mătci 60,7 kg atunci crescătorului īi rămīne un profit īn valoare de 25 kg miere. Īntr-un an oarecum bun el ar putea extrage de la această colonie şi īntr-un mod mult mai simplu 25 kg de miere.

Dacă crescătorul produce mătci ieftin, īmperecheate īn stupină, atunci creşterea acestor 17 mătci corespunde contravalorii de 28,5 kg miere. Astfel el obţine numai contravaloarea de 1,71 kg miere per matcă . Dacă el vinde la acest preţ cele 17 mătci, atunci īi rămīne numai valoarea de 0,6 kg miere ca randament al acestei colonii pierdute — deci practic nimic ! Acest calcul corespunde pentru un crescător care īn condiţiile Europei centrale produce anual 100 de mătci .

Pentru ca creş­terea să fie rentabilă, nu numai că trebuie produse cantităţi mai mari de mătci, pentru ca uneltele să fie utilizate raţional, ci īn primul rīnd coloniile de īngrijire pierdute trebuie să producă mai multe mătci. Nu 17 mătci īmperecheate ci cel puţin 60 să fie randamentul unei colonii de īngrijire orfanizate.

COMENTARII ?

Modificat de stupar hoinar (acum 16 ani)


pus acum 16 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 736
In afara faptului ca avem o baza de calcul verificata de specialisti putem deduce ca in majoritatea cazurilor producatorii si comerciantii de matci din romania ar trebui serios subventionati, bunanteles daca produc material valoros.
Personal produc materialul propriu indiferent care sunt costurile de productie si arareori vand ce am in plus.
Imbucurator este faptul ca timid dar sigur producerea materialului genetic se externalizeaza de la institutia nationala ,care in 2006 m-a dezamagit cu 10 bucati matci remarcate din anii precedenti- bine macar ca erau fecundate.
Sa auzim numa de bine.


_______________________________________


pus acum 16 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Trebuie gasita modalitatea prin care apicultorul sa plateasca doar partea sa la achizitionare iar restul sa-l primeasca producatorul[partea de subventie}se poate verifica prin sondaj cite matci a cumparat fiecare apicultor.Sau chiar un numar aplicat matcii in functie de producator .Solutii sar gasi,daca se doreste.

_______________________________________


pus acum 16 ani
   
MEPHISTO
apicultor

Din: ORADEA - Anno Domini 1986
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 312
dc nu e rentabil un crescator de matci in Romania sa vedem:
pretul prea mic la miere indeamna apicultorii sa isi produca singuri materialul genetic
lipsa de suport din partea statului . ma refer la stimularea producatorilor de material genetic de calitate , ar trebui subventzionat in totalitate
si dc nu, pretul prea mare a unei matci raportat la pretul mierii, bineinteles daca ar scadea pretul ca sa fie si rentabil un crescator de matci ar rebui sa produca triplu deci munca mai multa pt aceeasi bani
Se face o greseala enorma cand se cere facturile de la miere pt subventzie, astea ar trebui inlaturate subventzia sa nu fie conditzionata
Ar trebui facut asa cu matcile duci factura la apia cu nr matcilor cumparate si ai primit banu e simplu si aplicabil imediat fara un cadru legal, stufos


_______________________________________
"Doua lucruri sunt infinite pe lumea asta:Universul si prostia umana, de primul nici macar nu sunt sigur."

pus acum 16 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 736
Ce propune-ti este exceptional de s-ar aplica in practica.
Ma tem insa ca s-ar produce cu 50% mai multe facturi decat matci fecundate-c-asa'i romanu.
Da Doamne bine.

Modificat de valter (acum 16 ani)


_______________________________________


pus acum 16 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985

valter a scris:

Ce propune-ti este exceptional de s-ar aplica in practica.
Ma te insa ca sar produce cu 50% mai multe facturi decat matci fecundate-c-asa'i romanu.
Da Doamne bine.

Daca exista un registru la producator cu Numele cumparatorului,nr telefon,nr matci achizitionate.Un control ar fi posibil oricind.Daca pretul e mare da faliment ,daca nu corespund cumparatorul nu va mai cumpara anul viitor.Trebuie inceput de undeva,degeaba sunt bani cuprinsi in buget daca formalitatile sunt de asa maniera incat nu ajung la apicultorii cei multi.


_______________________________________


pus acum 16 ani
   
centrifuga
Vizitator



..k

Modificat de centrifuga (acum 14 ani)


pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la