APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Alexanndra1994 23 ani
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 42 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / INTRETINEREA ALBINELOR / Comportamentul Igienic la Albina Melifera  
Autor
Mesaj Pagini: 1
stupar hoinar
apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 291
In topicul Selectie,cineva amintea si expunea acest mod de a face selectia.Nimic nou sub soare,cum spune Eclesiastul.Pentru unii poate a fost o noutate,pentru altii sigur nu.Acum dupa ce ecourile si disputele acelui topic se vor fi stins,iata articolul:

"ROMANIA APICOLA" , nr.7/2000
Orice apicultor poate avea in stupina albine rezistente la boli
Comportamentul igienic la albina melifera si aplicatii in combaterea bolilor puietului
de Marla Spivak, Martha Giliam - Universitatea Minnesota - SUA
Traducere - Eliza Cozma-Cauia

"Selectia albinei pentru comportamentul igienic aduce mari avantaje apiculturii.In acest sens este importanta formarea unui stoc de albine selectionat din care sa fie crescute matcile necesare inlocuirii periodice,permanente in stupine.Nu exista rasa de albine care sa nu poata fi selectionata pentru acest caracter.In prezent doar un mic procent din familiile de albine existente,manifesta comportament iginenic.
Prin selectie se pot obtine familii productive cu un pronuntat comportament igienic care sa faca fata bolilor si parazitilor puietului cum ar fi:loca americana,puietul varos,varrooza.Acest fapt ar conduce si la o scadere a dependentei de medicamentele chimice si la o diminuare a contaminarii chimice a produselor apicole cu pesticide si antibiotice.

Trebuie specificat ca selectia pentru rezistenta la boli si paraziti nu poate fi realizata simulta cu administrarea tratamentelor chimice deoarece substantele chimice nu permit agentului patogen sau acarianului sa actioneze ,sa se manifeste deplin,astfel rezistenta naturala fiind mascata.Apicultorii pot sa selectioneze familiile de albine rezistente la imbolnaviri artificiale si crescand matci din aceste familii sa'si imbunatateasca propriul stoc de albine.

Un test riguros si la indemana multor apicultori pentru a identifica familii de albine cu un pronuntat comportament igienic este asa-zisul "test al puietului omorat prin inghetare".In acest sens se decupeaza o portiune de puiet capacit cu latura de 5-6 cm ce contine aproximativ 100 de larve si pupe pe o fata,se congeleaza la -20 grade Celsius timp de 24 de ore si apoi se reintroduce in mijlocul unui fagure cu puiet in familia care urmeaza a fi testata.Aceste familii care elimina puietul inghetat intr-un interval de timp de 48 de ore sunt considerate familii cu pronuntat comportament igienic ; familiile care elimina puietul inghetat intr-un interval de timp de 6-7 zile sunt considerate familii fara comportament igienic.Din familiile cu comportament igienic , apicultorul isi poate creste matci care vor inlocui matcile in anul urmator."

In poza este Marla Spivak - Universitatea Minnesota

igienic albina melifera topicul amintea expunea acest mod face nou sub soare,cum spune unii poate

23.1KB


pus acum 16 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Eu personal multumesc pt informatie,si intentionez sa o aplic ca proba de departajare in familiile care sunt"luate la ochi" pt prasila.Problema e sa vad cum rezolv cele -2o grade exact...

_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 16 ani
   
stupar hoinar
apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 291
Daniel
Congelatorul unui frigider obisnuit are o temperatura de -15 -20 de grade. Mare greutate nu este sa realizezi selectia dupa metoda asta(tehnic).Poti spune ca este foarte simpla.Trebuie doar rabdare,timp si spirit de observatie.

Totusi,vizavi de selectie(asa,minimala cum o facem noi),se poate spune ca un "comportament igienic" este doar unul dintre obiectivele urmarite.

Metoda ca atare,nu este o noutate.Si pe la noi,acum vreo 20 de ani se distrugea puietul,pe o anumita suprafata direct pe fagure.Apoi se urmarea in cat timp era eliminat.

Cum am mai spus,"nimic nou sub soare". Daca nu stim,nu inseamna ca nu exista.

Modificat de stupar hoinar (acum 16 ani)


pus acum 16 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Metoda cu distrusul o stiam dar nu am aplicat-o.Ma gandesc ca la asta cu congelatul,atasand fagurele altei familii se accentueaza si alarma de "corp strain".Banuiesc ca or mai fi ceva avantaje ca or fi studiat ei cercetatorii de au ajuns sa congeleze...
Dar apropo de cercetatori...cat de importanta e munca lor,si prea modesta cate odata recunostiinta noastra.Bineinteles care merita titlul si diploma de cercetator.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 16 ani
   
florinradu
apicultor

Din: Slatina
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 157
Domnilor, ca sa intelegem si noi ceilalti ceva: am vazut ca unii considera acest test foarte important, iar altii, precum autorul ac. topic sau Lucky sau DD il pun pe locul doi, sau cum am inteles eu de la lucky, daca familia e buna producatoare, trece si teste ca acesta.
Daca eu umblu la o familie recordista, pai in cuibul ei este curatenie luna, si numai la ea nu-mi bat capul. Fiecare celula are in ea or un ou, or o larva, polen, miere.. Mie mi se pare ca au probleme de igiena doar familiile slabe. Daca inmultim numai din familii puternice, eu cred ca putem face treaba buna.
Sau daca luam doua familii slabe si le unim nu rezulta o familie puternica care o sa aiba un cuib curat si fara necazuri.


_______________________________________
Voie buna tuturor!

pus acum 16 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Comportamentul igienic, CI, in viziunea americana mi se pare "aceeasi Marie cu alta palarie". O familie puternica, de top, cam trece asemenea teste fara probleme, bineinteles in grad diferit. Diferentele apar deoarece acest comportament exista la unele familii permanent, iar la altele se intalneste mai putin sau doar in perioada de cules. Unele familii manifesta preocupari igienice in grad foarte scazut, astfel ca sunt primele care cad prada bolilor.

Aceasta gaselnita a comportamentului igienic este veche de cand lumea. Eu de altfel, prefer sa vorbesc de rezistenta la boli si de metode de testare a acesteia. Pana si in cartile lui C. Hristea se vorbeste despre un criteriu de selectie numit "igiena", pe care el il remarca leagat de alte performante, precum o buna productie de miere. Si sunt de acord ca acelasi lucru, rezistenta la boli, numit "comportament igienic" sau, ca metoda "Hyg test", suna foarte "stiintific".

Va prezint mai jos un exemplu de test igienic, care sa evidentieze familiile ce exceleaza la acest criteriu de selectie, igiena. Incercati sa vedeti cum reactioneaza o familie de top din stupina dvs. la introducerea unei rame cu larve infestate de puiet varos. Ca si criteriu de masurare a preocuparilor igienice ale familiei, va propun urmatoarele:

1. daca dupa 24 de ore a dezafectat rama, a trecut bine testul si e buna de selectionat.
2. daca dupa 24 de ore a dezafectat partial, a trecut testul pe jumatate, dar nu e buna de selectionat.
3. daca dupa 24 de ore nu s-a atins de acea rama / s-au infestat si alte rame (se intalnesc si asemenea surprize), clar nu e buna de selectionat.

Atentie ca larvele infestate de puiet varos sunt si in celule descapacite si in celule capacite, care au un mic orificiu, abia sesizabil. Acest test este bine sa fie facut atat in perioada buna de cules, cat si in perioada de gol de cules.


pus acum 16 ani
   
stupar hoinar
apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 291
Cam asa arata rezultatele acestui test .

Familiile de albine care dupa 48 de ore reusesc sa elimine puietul inghetat au un comportament igienic. Puietul din portiunea de fagure vizata a fost inghetat cu nitrogen lichid,aplicat cu ajutorul unui cilindru.

Decuparea suprafetei de fagure,inghetarea la -20 grade C(in congelator) pentru 24 de ore duce la acelasi rezultat. Si e mai facila pentru noi.

Clic si mareste poza

igienic albina melifera cam asa arata acestui test .familiile albine care dupa ore reusesc elimine

70.1KB


pus acum 16 ani
   
stupar hoinar
apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 291
Si alt rezultat

Clic si mareste poza

igienic albina melifera alt mareste poza

49.4KB


pus acum 16 ani
   
stupar hoinar
apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 291
Si un fagure decupat .Portiunea de fagure a fost pusa in prealabil la congelator.Se urmareste eliminarea puietului inghetat.

Clic si mareste poza

igienic albina melifera fagure decupat .portiunea fagure fost pusa prealabil urmareste eliminarea

45.4KB


pus acum 16 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Dle lucky5stike,
Am sa incep prin a va intreba unde ati gasit scris despre comportamentul igenic in cartile lui C. Hristea ” Pana si in cartile lui C. Hristea se vorbeste despre un criteriu de selectie numit "igiena", pe care el il remarca leagat”…
Daca va referiti la calitatea de a face curatenie pe fundul stupului vreau sa va informez ca cele 2 nu au nici o legatura una cu alta,fiind 2 lucruri diferite. Colegul dumneavoastra de postare ar fi trebuit sa gaseasca asta tot cautind pe internet si despre lucrul acesta si sa-l mentioneze.Repet testul igenic nu are nimic in comun cu “calitatea igenica” pe care o invocati dv.
Comportamentul igenic sau hyg testul ("Hyg test", suna foarte "stiintific".) dupa cum este cunoscut cam peste tot in lume are la baza o calitate mai mare sau mai mica a albinelor de a detecta puietul mort in celule. Repet dle lucky5strike IN CELULE.Cum detecteaza albinele puietul mort din celulele capacite? Ele detecteaza cu antenele mirosul anormal al puietului. ( pe baza mirosului puietului se bazeaza si noul feromon sintetic facut de Pherotech).
Ce teste propuneti dv sint pseudo teste si nu au de a face cu testarea propriu-zisa Hyg.Afirmatii de genul” . Acest test este bine sa fie facut atat in perioada buna de cules, cat si in perioada de gol de cules.” Fara o explicatie, nu are nici o valoare.
Ca sa vedeti ca testul este f important nu ptr ca asa vrea drone1952 ci ptr valoarea lui in viitorul albinei am sa va dau 2 citate din manualul firmei Dadant” Primele Pectii in Stuparit” care se refere la procurarea reginelor(cumpararea lor): “" * DON'T BUY QUEENS UNLESS THE SUPPLIER CAN TELL YOU CONVINCINGLY HOW THEY STACK UP IN HYGIENIC TESTS. Consider testing the queens you buy and let it be publicly known if the queens do not measure up when fairly and honestly compared to others.
* DON'T BREED QUEENS UNLESS THE PARENT STOCK IS PROVEN TO BE HYGIENIC. Also, test at least representative samples of the offspring periodically. The genetics of eggs queens lay vary over time” N-am sa ma pun sa traduc dar ideea este ca spune sa nu cumperi regine pina nu crescatorul iti demonstreaza ca sint trecute la testul hyg.
Mentionez ca subsemnatul a facut primul test in 1994 si as putea sa va arat evolutia unei regine de prasile in timp de 3 ani si cum a evoluat aceasta,dar testul este : "aceeasi Marie cu alta palarie" dupa spusele dv.
Ar mai fi citeva lucruri de spus cu privinta unui test complementar dar nu cred ca mai intereseaza pe nimeni.
Cu stima

Ps. Dle lucky5stike, as avea o intrebare: de ce n-ati postat consideratiile de mai sus la discutiile din septembrie facute de subsemnatul, aveam un capat de discutie.
Am inteles ca noul regulament al forumului permite stergerea de catre moderator a postarii fara explicatii. Crede-ti ca problema va fi rezolvata? Nu si pacat de colegii de pe forum care ar pleca cu o imagine proasta de pe forum.


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 16 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3041
@drone1952 - pe mine ma intereseaza detalierea acelui test complemenatr

va astept cat mai repede cu detalii

multumesc

PS: am schimbat anul ... poate nu ar strica sa lasam deoparte vechile dihonii


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 16 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248

Dle lucky5stike,
Colegul dumneavoastra de postare ar fi trebuit sa gaseasca asta tot cautind pe internet si despre lucrul acesta si sa-l mentioneze.


Desi e ceva ce il priveste pe stupar hoinar, cred ca mi-am spus parerea odata in privinta dumitale, cand te-am intalnit pe alt forum punand intrebari al caror raspuns il foloseai aici.


Comportamentul igenic sau hyg testul ("Hyg test", suna foarte "stiintific".) dupa cum este cunoscut cam peste tot in lume are la baza o calitate mai mare sau mai mica a albinelor de a detecta puietul mort in celule. Repet dle lucky5strike IN CELULE.


Probabil ca puietul varos nu este puiet mort, nu?


Afirmatii de genul” . Acest test este bine sa fie facut atat in perioada buna de cules, cat si in perioada de gol de cules.” Fara o explicatie, nu are nici o valoare.


Am inteles, am sa explic: in lipsa de cules, albinele au un comportament aparent apatci, insa agresiv, montorizand orice miscare; pe timp de cules, comportamentul lor se schimba: sunt mult mai active si mai preocupate de treburile din stup decat de ce e afara. Astfel ca pentru a ne face o idee cu adevarat de caracteristicile unei familii, trebuie tinut cont de aceste doua ipostaze: familia in perioada de cules si familia in afara perioadei de cules. Ai sa ramai surprins cat de repede curata albinele o rama infestata pe timp de cules comparativ cu o rama data in perioada de lipsa de cules.


... din manualul firmei Dadant”. N-am sa ma pun sa traduc dar ideea este ca spune sa nu cumperi regine pina nu crescatorul iti demonstreaza ca sint trecute la testul hyg.


Ideea este buna, dar sunt prea multe diferente. Fiindca America este o alta lume. Au deseori alte probleme (CCD, AHB), au alta viziune, organizare in stuparit, alte rase. Multe din gaselnitele lor nu pot fi puse aici in practica. Cine deplaseaza aici mii de familii in pastoral? Ce universitati finanteaza programe de cercetare in apicultura? Cine utilizeaza pe scara larga Buckfast sau Ligustica? Cine a obtinut aici contracte de polenizare? Noi traim in Romania si avem probleme "romanesti": legislatie incoerenta, desfacerea productiei, echipamente scumpe, naravul romanesc... In privinta selectiei, cel putin, eu doresc sa decid pe cont propriu.


Ps. Dle lucky5strike, as avea o intrebare: de ce n-ati postat consideratiile de mai sus la discutiile din septembrie facute de subsemnatul, aveam un capat de discutie.


Am considerat ca nu ai folosit tonul adecvat.


Am inteles ca noul regulament al forumului permite stergerea de catre moderator a postarii fara explicatii. Crede-ti ca problema va fi rezolvata? Nu si pacat de colegii de pe forum care ar pleca cu o imagine proasta de pe forum.


Am putut observa ca unii au voit sa distruga acest forum. Stiu prea bine ca s-a si planificat asa ceva. Daca nu s-a reusit, este pentru ca ghemul de stupari de aici este in mare majoritate format din oameni de buna credinta.


pus acum 16 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Dle Cristian IONITA,
Va voi raspunde intotdeana cu placere,cind e vorba de albine, mai ales ptr ca socot testul hyg are(si faptele o demonstreaza) un rol in viitorul albinei, acum cind bolile tind sa se globalizeze.
Nu cred ca lucrurile trebuie luate ca fiind demne de rubrica de diverse. Mai cred ca pe forum nu trebuie vehiculate neadevaruri. Nu am nici o placere sa discut contradictoriu ptr a face postari. Poate stilul meu e mai deosebit dar nu am incercat niciodata ,cu intentie, sa-mi bat joc de oameni. Chiar ma deranjeaza cind unii se spun neadevaruri. Crede-ma ca am ce sa fac si cum sa-mi imbunatatesc cunostintele despre albine. Am sa fac ce ma rogi, miine voi posta despre asta;istoric,studii,persoane care sint experti si care sdi-au facut un titlu de glorie din asta, teste complementare etc. Crede-ma ca eu am facut teste hyg, pierzind productie tot experimetind, dar acum pot nu numai sa spun dar si sa stiu ce sa spun altora cum sa faca. Nu mi-e rusine sa spun ca nu stiu si sint dispus sa invat.Poate asta e marea deosebire intre mine si altii.
Cu stima


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 16 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
“Desi e ceva ce il priveste pe stupar hoinar, cred ca mi-am spus parerea odata in privinta dumitale, cand te-am intalnit pe alt forum punand intrebari al caror raspuns il foloseai aici. “
Oricind intreb, nu mi-e rusine si de asta stiu mai multe decit dv. Despre testul hyg si despre altele. Din cele postate ai invatat si dta, dar nu ai bunul simt sa recunosti.
“Probabil ca puietul varos nu este puiet mort, nu?”
Asta demonstreaza ca intradevar nu stii si nici macar nu ai bunavointa sa afli. Chiar nu va dati seama de ce nu indeparteaza puietul varos? E simplu. Incercati sa recunoasteti ca nu stiti.
“Am inteles, am sa explic: in lipsa de cules, albinele au un comportament aparent apatci, insa agresiv, montorizand orice miscare; pe timp de cules, comportamentul lor se schimba: sunt mult mai active si mai preocupate de treburile din stup decat de ce e afara. Astfel ca pentru a ne face o idee cu adevarat de caracteristicile unei familii, trebuie tinut cont de aceste doua ipostaze: familia in perioada de cules si familia in afara perioadei de cules.” Insirari de presupuneri fara legatura cu subiectul, numai sa scrieti ceva,explicatia fiind cu totul alta.
“Ai sa ramai surprins cat de repede curata albinele o rama infestata pe timp de cules comparativ cu o rama data in perioada de lipsa de cules. “
Nu ramin surprins. Eu am facut mai multe teste hyg deci stupi ai dta. Chiar stiu ce inseamna testul hyg. Dumneata ai aflat abia de citeva luni si incerci sa lamuresti pe altii fara sa fi facut macar vreun test si culmea nici macar cunostinte teoretice sa ai. Nu e culmea?
“Ideea este buna, dar sunt prea multe diferente. Fiindca America este o alta lume. “
Da, America e o alta lume, dar testul hyg e acelasi, spune si acolo si aici, acelasi lucru, pacat ca ptr dumneata e greu sa-l intelegi. Pacat ti-ar folosi.
“In privinta selectiei, cel putin, eu doresc sa decid pe cont propriu.” Esti liber s-o faci, e problema dv, dar asta nu schimba lucrurile.
“Am considerat ca nu ai folosit tonul adecvat.” Nu dle, nu striai , atunci ai auzit ptr prima data de asa ceva.
“Am putut observa ca unii au voit sa distruga acest forum. Stiu prea bine ca s-a si planificat asa ceva. Daca nu s-a reusit, este pentru ca ghemul de stupari de aici este in mare majoritate format din oameni de buna credinta.”
Daca ma nominalizezi pe mine te informez ca greseti. Spunid ca gresesti si spui neadevaruri destabilizez forumul?Interesat. Merita sa stergi postarea si sa ma banezi ptr ca voi spune ca sti dupa ureche testul hyg.
Cu stima


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 16 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Dle Cristian Ionita,
Nu cred ca am capacitatea de a discutat contradictoriu cu un om care nu stie si care vrea sa convinga cit stie el. Ar fi greu, daca nu chiar imposibil. Imi pare rau ca trebuie sa retractez cele spuse in raspunsul la postarea dv, dar crede-ma ca e greu sa lamuresti un om.
In cazul in care voi fi banat credeti-ma ca nu doresc nici un fel de explicatie.
"PS: am schimbat anul ... poate nu ar strica sa lasam deoparte vechile dihonii"
Nu am nici un resentiment si ca atunci cind doi oameni discuta mai pot face si greseli. Pacat ca nu putem discuta mai departe am avea multe de discutat si chiar interesante. Pacat. Consider incheiata incercarea , lasind pe altii sa se manifeste.
Cu stima


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 16 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Hm...
Stimabile, asa sa fie!
Consider ca mos miere va fi de aceeasi parere...


pus acum 16 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Se ascut iarasi briciurile?
trantore dai informatie si apoi tzi sa subliniezi.Sau subliniezi intai ca vei da informatie.
Vomita domne, daca ai ceva( stiu ca ai) si lasa lauri pentru posteritate.

Sa-mi traiesti!


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 16 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Dle pupemea,
Pentru ca am facut odata o gresala judecindu-te gresit si ptr a nu lasa experti de 60% in nestiinta am sa-ti spun 2 cuvinte despre inceputul testului ca sa vezi ca nu mint si ca sa mai afle ceva lumea, poate pe unii ii intereseaza.
Totul a pornit de la incercarea de a gasi un remediu ptr loca americana iar dr. Rothenbuhler a fost acela care a afirmat ca bolile albinelor isi au originea si rezolvarea in structura genetica a albinei vezi si  gene igenica. Este interesanta aceasta cind ne gindim ca inca descoperirea genomului albinei era inca dreptate.S-a observat ca unele albine rezista la loca americana altele nu. Intrebarea de bun simt era, cum sa testam sa vedem care are aceasta rezistenta la boli.Nu cunosc exact cine a fost primul care a venit cu ideea testari cu ajutorul puietului varos dar ex care s-a facut a fost urmatoarea: s-au facut turte( cum facem noi pe vremea asta sa hranim albine) in care s-a pus puiet varos. Cele igenice s-au napustit sa curete turta de puiet varos. Acesta a fost inceputul. Ideea cu folosirea decuparii unei bucati de fagure a inceput sa fie folosita la inceput fara tragere de inima dar datorita unor personalitati  ca  Steve Taber si mai recent  Susan Cobey  etc
Cele scrise se gasesc povestite in ABJ si in cartea lui Steve Taber, s-ar putea sa se gaseasca si pe net dar ma indoiesc. Pe linga testarea cu fagure inghetat mai exista si metoda acului. pe linga acest test mai exista un test care completeaza pe cel igenic care aplicate duc ca selectia ta sa fie cit mai buna si sa aibe finalitate
Daca doresti sa afli mai multe scrie-mi un email,si voi raspunde.Nu doresc sa fiu jignit de orisicine numai asa ca sa-mi vad numele in postare.
Cu stima


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 16 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3041
drone1952

pe aici suntem multi ... cu bune si cu rele

daca dumneavoastra doriti sa actionati in functie de reactia alora "cu rele" .... este dreptul dumneavoastra

totusi .... gandind la rece .... eu imi permit sa spun ca nu este deloc o abordare constructiva.

oricine .... cu intentie sau fara mai si greseste (stii vorba aia cu numai cine nu munceste nu greseste) dar .... nu toti suntem capabili sa trecem peste greseli si sa mergem mai departe

cu stima


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 16 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

florinradu a scris:

iar altii, precum autorul ac. topic sau Lucky sau DD il pun pe locul doi, sau cum am inteles eu de la lucky, daca familia e buna producatoare, trece si teste ca acesta.

Este vorba despre testul igienic.Pai daca vrei sa spun cinstit,nu l-am pus nici pe ultimul loc macar.Nu am aplicat un test anume pt.igiena .ci am urmarit "igiena stupiilor"prin alte mijloace.Adica odata ce in finala ajung stupii care au productie buna,consum redus iarna,capacesc uscat,dezvoltare buna,neroitoare,fara probleme de boli si altele,nu am considerat ca trebuie sa fac si test special de igiena.Ca am gresit sau nu...cine poate sa spuna?.Eu stiu ca nu am probleme cu igiena in stupina si ma rog si in continuare sa nu am.Acum daca voi aplica vreo metoda,am sa o fac tot spre sfarsit de selectie, la trierea familiilor semifinaliste.Si cred ca o voi face in anul acesta de proba,iar daca toate semifinalistele trec proba,atunci voi realiza ca a fost bine si cum faceam eu ,iar daca nu, inseamna ca o voi aplica mereu.
Timpul este inainte...

Modificat de Dila Daniel (acum 16 ani)


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 16 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

janese a scris:

xxxx



proapis13 a scris:

Interesant insa vreau sa adaug ca iarna trecuta cand am avut
un shoarece in tr-un stup shi care mi-a gaurit majoritatea ramelor
in treimea superioara shi a mancat toata pastura,albinele au refuzat
sa construiasca sau sa repare ramale roase
Sa nu fi trecut testul de igiena???
Sau aciditatea mirosului de urina de shoarece sa le fi determinat
sa renuntze??
Pana nu am inlocuit ramele cu altele de la rezerva shi bineintzeles
shi stupul nu au facut nici macar puntzi de ceara;in rest cand s-au
vazut in ,,casa noua'' s-au comportat perfect normal
salve


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la