APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil Nebunatyka
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 73 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / REZERVAT MEMBRILOR "STUPARITUL" / Falsificarea produselor apicole pe piaţa romānească  
Autor
Mesaj Pagini: 1
stupar hoinar
apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 291
Asa ca chestie ,  cititi :

Falsificarea produselor apicole pe piaţa romānească
lector univ. drd. Eugenia ANTONESCU
Universitatea Constantin Brāncoveanu Piteşti


Modificat de stupar hoinar (acum 16 ani)


pus acum 16 ani
   
genutzu
apicultor

Din: Tg Neamt/jud Neamt
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1033
Uite eu cred ca niste apicultori care nu se pot numi apicultori cu staif cam asta o sa predea la procesatori impreuna cu mierea de salcam(adica apiinvert):

Cuceririle ştiinţifice din ultimile decenii ale tehnologiei enzimatice au permis industriei să obţină glucoză īn stare pură din amidon, cu ajutorul unui complex de enzime (printre acestea numărāndu-se amilaza şi maltaza) şi īn continuare să convertească o parte din glucoză īn fructoză cu ajutorul altor enzime din categoria izomerazelor, obţināndu-se siropuri concentrate edulcolante, īn care proporţia celor două zaharuri (glucoza şi fructoza) este asemănătoare cu cea din mierea de albine. Ca sursă de amidon se foloseşte aproape īn exclusivitate porumbul, din care cauză produsul este cunoscut sub denumirea de sirop de porumb cu conţinut ridicat de fructoză (High Fructose Corn Syrup - HCFS).

Preţul scăzut, natura şi gradul de puritate asemănătoare cu mierea atāt din punct de vedere organoleptic cāt şi fizico-chimic, fac din siropul de porumb un potenţial agent de falsificare foarte greu de dedectat prin tehnicile obişnuite, mai ales īn cazul falsificărilor parţiale.

Cu toate acestea, cel mai purificat sirop de porumb conţine cantităţi foarte mici de hidraţi de carbon cu masă moleculară mare şi malto-dextrine cu masă moleculară variabilă, substanţe ce nu sunt prezente īn mierea de albine. Decelarea acestora este posibilă prin metoda cromatografică pe strat subţire, care permite depistarea fraudelor, chiar cānd substituirea s-a făcut īn proporţii foarte mici, de 5% [4].

Paragraful de sus este copiat din documentul prezentat de stupar hoinar


pus acum 16 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Eu zic, ca dupa aceasta idee de a mai pune paie pe foc, nu o sa ne mai putem vinde mierea cu borcanul. Consumatorul, se va duce sa cumpere mierea din marile magazine, acolo unde se va presupune, ca mierea este verificata, iar mierea noastra este falsificata. Asta este o alta inventie, deoarece, mai sunt stupari care tin de pret, nu o dau, decat de acasa. Inca 2-3 articole din acestea, si ne punem la fund cu totii. Putem sa dam foc la lazi. Suntoameni platiti sa debiteze orice, numa sa-si justifice activitatea.
  In ziua de azi, cine, mai cumpara cu 2,8 sau chiar mai mult, acel apiinvert, sa scoata miere din el, si sa-l dea cu 4 lei. Unde pui munca, consum deranj?


pus acum 16 ani
   
honeyemil64
apicultor

Din: BUZAU
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 69
Prea mici pentru un razboi atit de mare.                                                                                                         Subscriu si eu la ce a spus balasbebe si mai adaug cite ceva.                                            Pentru cei cinstiti apiinvertul este exact ceea ce a fost vinul facut cu zahar(M2 pentru cunoscatori-zahar cu pumnul,apa cu furtunul si iese 1001).Sa ma explic:                                Eu produceam vin de calitate si tineam la aceasta eticheta mostenita din familie.Dar baietii "destepti"au inceput sa vinda la greu vin botezat ,la pret mult mai mic.                          Si uite asa pentru ca m-am incapatinat sa nu ma dedau vremurilor am ramas perdant.Baietii au prosperat,banii i-au  convertit in alte afaceri si eu am iesit din cursa.Sic.

pus acum 16 ani
   
dr.tit
apicultor

Din: Beius
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 225
Un 5-10% Apiinvert poate oricind sa apara accidental in miere si atunci cei de facut.Stupul nu-i hala de pasari =totul plin totul gol=.Si in alte tari mai evoluate dpdv apicol siropul de zahar si preparatele din amidon de porumb se folosesc pe scara larga si asta nu inseamna ca mierea lor nu e buna sau are restrictii.I state de pilda cand nu e cules chiar in pastoral vine cisterna cu sirop si albinele sunt alimentate regulat,aia nu isi lasa fam. de.albinele sa slabeasca in asteptarea ploii cum facem noi(putem sa o numim zgircenie,calicie sau mai bine menegement defectuos=Apicultura made in Romania)
Ar fi interesant de aflat daca amidonul invertit mai sufera alte modificari in gusa albinelor,poate e cineva tare in biochimie(eu am fost odata).
ps.Daca stuparului i se ofera un pret corect ptr. produsele lui nu baga nimeni miere apiinvertita iar daca e luat la misto cu preturi 5-6 lei o sa aiba caliate ala China.dr.tit.


_______________________________________


pus acum 16 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619

dr.tit a scris:

ps.Daca stuparului i se ofera un pret corect ptr. produsele lui nu baga nimeni miere apiinvertita iar daca e luat la misto cu preturi 5-6 lei o sa aiba caliate ala China.dr.tit.


Din pacate eu cred ca abia atunci cand diferentza intre pretul stimulentului si al mierii va fi mare, tentatia de a falsifica mierea va fi mai mare.
Sigur calitatea mierii din stimulente, oricare ar fi ele, e departe de a mierii din flori. Unele elemente sunt in proportii homeopatice in miere, dar au efectul lor care va lipsi la cea din sac sau butoi.


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la