APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Lista de useri | Reguli | Cauta | Inregistrare | Login

CHAT GENERAL | CHAT STUPARITUL | POZE STUPARITUL

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie.ro:
roskata_nebunik
Femeie
25 ani
Constanta

cauta Barbat
25 - 41 ani

Forumul a fost mutat......clik aici....

Noul Forum Stuparitul.......... Site "Stuparitul"--------- Facebook Grup Stuparitul

APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / INTRETINEREA ALBINELOR / Intretinerea albinelor in stupi ME...    
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3 4 ... 8
mircea_bog
Administrator
Mesaj Privat

Inregistrat: 31-03-2005
Postari: 1348
Dupa ce mi-am facut ucenicia cu orizontali si verticali, mi-am facut 20 de STUPI ME corpuri 2x3/4, dupa 1 an de zile am renuntat, de ce ? nu am avut rezultate fie pentru ca poate nu am stiut sa lucrez cu ei fie pe ca zona in care ii am este slab melifera. mi s-a parut greoi de lucrat cu ei. personal cred ca trebuie lucrat cuib pe 2 corpuri de 3/4 si cat pe  1/2. as ruga pe cineva care foloseste ME sa ne explice putin tehnologia de lucru. Va multumesc
Ignatius

*Am mutat postul lui Ignatius intr-un topic distinct pentru a fi dezbatuta mai amplu problematica ME.
Mircea


_______________________________________
www.stuparitul.com
http://forum.stuparitul.com

Nu am vazut niciodata o salbaticiune, tanguindu-se.
O pasare, care moare inghetata pe o creanga, cade fara sa-si planga vreodata de mila !

28-03-2006 19:32:30
   
axor
apicultor
Mesaj Privat

Inregistrat: 23-02-2006
Postari: 329
tehnologiile de lucru cu ME depind mult de zona si tipurile de cules,trebuie sa adaptezi ca altfel cazi in latura cealalta de a se dovedi cel mai prost tip de stup,mai da niste detalii legate de culesuri,zona ;nu stiu,e destul de complex de explicat,poate te ajut si itzi spun unde ai gresit

28-03-2006 21:19:36
   
albinutza
apicultor
Mesaj Privat

Inregistrat: 12-04-2006
Postari: 472
in orice zona esti mai greu faci dezvoltarea pe "me"decat pe dadant.e rama mica.si va mai spun ceva:cativa in ROMANIA au  stupina pe "me".cunosc pe cineva care are redus stupul pe 8 rame.ii tine vara pe 2-4 corpuri.si el se plange de dezvoltare.se face greu,de aceea a redus la 8 rame corpul.dar si asa e greu.l-am ajutat cu documentatie tehnica,pt ca si eu am cativa stupi pe "me".daca vrei sa afli ceva anume iti pot spune .numai intreaba-ma.si acum va intreb eu:de ce stupinele pe "me" sunt ici colo in romania?daca era de nota 10 fi sigur ca toti il adoptam.mai bun e dadantul.desi nici el nu e bun daca e sa vorbim.dar e omologat in romania.ma opresc aici.te salut.

14-04-2006 11:40:23
   
axor
apicultor
Mesaj Privat

Inregistrat: 23-02-2006
Postari: 329
e cel mai bun ME-ul,ma contrazic practic cu voi orcind,binentzeles ajustari atit in tehnologie cit si in capacitate (si eu am doar 8 rame /corp),am trecut pe ME dupa ce am ajuns la 100 de familii pe dadant si m-am sufocat in munca,pe ME nici nu simt ca lucrez,nu prea exista stupini de ME la noi din aceleasi motive in care inca in agricultura se folosesc inca caii si se face pe suprafetze de sub 1 Ha

14-04-2006 13:43:27
   
albinutza
apicultor
Mesaj Privat

Inregistrat: 12-04-2006
Postari: 472
sa-mi demonstreze mie unul de aici de ce in anii cu o dezvoltare precara stupul dadant depaseste stupul"me" la dezvoltare.me-pe 8 rame e mai bun....dar tot me e.adevarul e ca un me da mai multa miere,dar ca sa dea ii trebuie dezvoltare.si atentie!oricum sunt anii, pe dadant te dezvolti dar pe me -mai greu o faci si ajungi la salcam cu 5 albine.ia calculati raportul:rama spatiu clima si sa vedem ce iasa.ajungeti sa reduceti la 8 rame din 10......dar dadantul  tot dadant este.ce va spun va spun din pura experienta.lucrez cativa me de ani de zile.iar referitor la lucru:sunt metode de a-ti usura munca indiferent de stup.
               si sa va mai spun ceva ce nici eu nu am crezut.folosesc stupii verticali pe 2-3 corpuri dadant.la inceput am crezut ca e o aberatie.sustineam dadant cu mag me.batranii ma ascultau doar.
                si am incercat metoda cu 2-3 corpuri dadant.
                si vreti sa stiti rezultatul?
                rari tineti pasul la productie....nu e o lauda,evidenta vorbeste.
                si acum sa va spun dezavantajul:nu poti lucra industrial.acum lucram la o metoda de intretinere industriala.
   aici ma opresc nu inainte de a va sfatui sa incercati si voi ....iar dupa aceea mai vorbim.<dar nu uitati execut pastoralul>,pt.loco nu-l recomand.va salut.


17-04-2006 13:34:23
   
albinutza
apicultor
Mesaj Privat

Inregistrat: 12-04-2006
Postari: 472
axor eu cred ca ar trebui sa ne intalnim sa discutam de me ca aici spatiul si contactul sunt reduse.oricum va fi o discutie interesanta.te salut.

17-04-2006 13:38:13
   
albinutza
apicultor
Mesaj Privat

Inregistrat: 12-04-2006
Postari: 472
revin.cred ca mai interesant ar fi sa ne intalnimtoti practicantii"me",cu dovezi si sa dezbatem problema.ce ziceti?

17-04-2006 13:39:42
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL
Mesaj Privat

Din: Craiova
Inregistrat: 31-03-2006
Postari: 3248

albinutza a scris:

revin.cred ca mai interesant ar fi sa ne intalnimtoti practicantii"me",cu dovezi si sa dezbatem problema.ce ziceti?


Cand faceti asta, particip si eu ca arbitru...


27-04-2006 10:53:04
   
jonny_it
apicultor
Mesaj Privat

Din: Piatra Neamt/Sibiu
Inregistrat: 15-02-2006
Postari: 2596
albinutza - in anii cu o dezvoltare precara nu as fi asa de sigur ca dadant depaseste me    poate dezvoltarea familiilor slabe este mai buna pe sistem dadant decat me - aici poate ai dreptate - dar nu este obligat nimeni sa ierneze familii slabe   si nu va fi nevoie daca aplica cateva masuri, prima ar fi:
Se stie ca pe aproepe toate tipurile de stup maximul de ani cat se poate tine intr-o familie o matca este 3, pe me este 2 pt ca se uzeaza mai repede ( oua in medie cu 20% mai mult ) - unii chiar folosesc  schimbarea anuala a matcilor ( in fiecare toamna ) iar rezultatele sunt mai mult decat f bune iar metode de lucru este f simpla.
Recunosc ca pt cei care folosesc pavilioane un stup dadant pe 10 sau mult mai bine pe 12 + 1/2 caturi pe jumatati de rama dadant este recomandat, me avand aici ceva probleme din cauza inaltimii ceva mai mari si deci a spatiului ocupat, pana la urma a numarului de familii care se pot transporta simultan.
Dar in conditiile actuale in care apicultura tinde sa fie o apicultura moderna si incepe incet incet sa se inspire din metodele folosite de apicultorii din tarile mari producatoare de miere ( unde me se foloseste in proportii mari ) multi apicultori ( sau cel putin care ii cunosc eu ... cunosc destul de multi )  incep sa foloseasca me pe 2-3 corpuri, exploatati pe platforme de cate 4/platforma ( incarcarea se face hidraulic, altfel nu se poate ) iar rezultatele ca volum de munca si productie sunt f bune.  daca cineva vrea sa stie o metoda de inlocuire e matcilor o pot posta ...

Modificat de jonny_it (27-04-2006 12:01:43)


_______________________________________
Din două posibilităţi de alegere, alege-o pe a treia.

27-04-2006 12:01:13
   
nrista2000
apicultor
Mesaj Privat

Din: arad
Inregistrat: 07-01-2006
Postari: 64
eu am avut stupii pe ME si majoritatea i-am trecut pe dadant cu magazie 1/2 su me.
mi se pare ca in me se face prea multa albina si prea putina miere,poate gresesc.
lucrez in pavilion si mi se pare mai practic cu dadant.
e mai greu in pavilion sa lucrezi cu caturile de me,mai ales cand sunt pline sau chiar si primavara la inversarea caturilor.
cred ca metoda de care a scris jony cu platforma este de viitor dar neaparat cu schimbarea matcilor anual sau macar la doi ani,(anul asta am pierdut 10 matci,erau de 3 ani dar si una de 2 ani).
apropo,in primavara asta cel mai bine s-au dezvoltat cei 10 stupi din lazi orizontale.
cu stima


27-04-2006 14:10:14
   
jonny_it
apicultor
Mesaj Privat

Din: Piatra Neamt/Sibiu
Inregistrat: 15-02-2006
Postari: 2596
Si eu am  avut dadant ( pe 20 rame si dadant pe 12+cat )  la     inceputurile "carierei" mele de apicultor 
  dar am renuntat pt ca cel putin la mine nu am reusit sa scot productii asa cum fac acum cu multietajatul. Ceva interesant: chiar daca me sunt recomandati pt zonele mai joase ( campie, deal ) eu la aproximativ 1000 m altitudine unde am fam de albine ma descurc excelent ... acum mai nou ca nu mai fac pastoral .. cel putin cu familiile mele nu.
dadantul se foloseste cel mai mult in Franta, Portugalia, Italia, etc...
me in SUA, China, Germania, Argentina, Brazilia, etc...
Oricum multi apicultori zic urmatorul lucru:
- dadant + cat in pavilioane
- me pt stupinele mari ( peste 250 fam)
- pt celelalte stupine ... ce vrea apicultorul .. sau mai bine zis ce are deja.

Un alt avantaj al dadant-ului este ca pt apicultura bio si in general este mai simplu de folosit pt ca este imposibil sa oua in ramele pt miere, pe cand la multietajat este f usor ca "uiti" ca unele rame trebuie folosite numai pt miere, de aceea unii apicultori care folosesc me s-au orientat spre me pe 2 corpuri pt puiet ( chiar daca matca nu oua ambele corpuri in proportie de 100% restul spatiului este folosit pt polen sau pt nectarul care il va consuma puietul ) + 1-2 cat-uri pe jumatati de rama stas. Am folosit si eu asa ceva si productia este aceeasi ca si in cazul folosirii a 3 corpuri normale de me.
Mai exista asa zise variante de me care nu sunt omologate .. cu rame intre 15 si 30 cm ( inaltime) x 43,5 dar nu s-au dovedit mai bune decat cele pe 23 cm - cel putin pt o zona mai mare - numai in unele locuri s-au obtinut rezultate bune, dar acestea pot fi datorate si faptului ca nu a existat un reper pt teste.


_______________________________________
Din două posibilităţi de alegere, alege-o pe a treia.

27-04-2006 14:52:32
   
aurel_dumitru
apicultor
Mesaj Privat

Inregistrat: 16-03-2006
Postari: 10
Cine i-mi poate da un raspuns cat mai clar. Eu sunt incepator pe stup orizontal si vreau sa trec la cel vertical. Este buna varianta aceasta: Soclu,Corp1/1,Corp3/4,podisor si capac ?

31-05-2006 14:03:37
   
albinutza
apicultor
Mesaj Privat

Inregistrat: 12-04-2006
Postari: 472
da jonny,la dezvoltare m-am referit.nu conteaza ca este fam .slaba sau puternica!dadantul depaseste me in unii ani,d.p. d.v. al dezvoltarii.
si mai ceva jonny.nu ai observat ca sunt ani cand intram in iarna  cu stupi mai slabi decat in alti ani?daca asa este natura si nu ne ofera mai mult pai cum sa intri in iarna cu stupi tari.
da nu esti obligat sa intri in iarna cu stupi slabi.
ok! atunci unifici!............dar este o solutie?
nu in toate cazurile.
asa ca daca intri in iarna cu stupi mai slabi ,parerea mea-lasa-i asa;dar unifica-i pe cei mediocri.ca sti cum este daca vine o primavara timpurie si faci o dezvoltare "BETON".hm?ce zici?
se intampla multe in stuparit.
ia tu numai graficele / ani ale bunicului tau si vei vedea raportul:putere fam.la intrare in iarna;iernare;cat de repede a venit primavara(si implicit dezvoltarea ),in raport direct cu debutul la salcam.
         si sa mai sti un lucru jonny:me ,ca si ceilalti stupi ,NU este un stup perfect,DAR este mai productiv.


31-05-2006 14:41:32
   
albinutza
apicultor
Mesaj Privat

Inregistrat: 12-04-2006
Postari: 472
dragii mei,noi ne plafonam cu explicatiile in sistemul "me"!
deoarece este un sistem mai complex,as vrea sa va aud si eu cum lucrati in sistem.
practic pana acum am intalnit numai explicatii din teorie.
da! corect!care se reflecta si in practica.
paremi-se ca axor a inceput sa ne spuna ceva din afara teoriei(din practica lui pura).........si se cam potriveste.
practic ce vreau?
daca tot folosim me haideti sa punem cartile pe fata si sa explicam unele lucruri mai cu dedesubt.
si anume:-iernarea pe 2 corpuri
-momentul de inversare al corpurilor
-organizarea cuibului pt. iarna ........si cand se face(pt.me pe 2 corpuri).
-iernarea pe 2 corpuri=rezultate
-organizarea cuibului primavara.
-organizare cuib pt.cules.
-snelgrovul si aportul asupra fam.
-verificare pur si simplu a stupului(cum se face ,cat dureaza,ce urmariti.)
-rama claditoare
organizare cuib toamna
-cules bogat.blocare cuib si deblocarea sa.
-cand se lucreaza cu corpul si cand cu rama?
cand se sparge cuibul cu corpul si cand cu rama?
   ma opresc aici,nu inainte de a va spune ca aceste lucruri sunt "dileme"pt.unii;si daca le dezbatem poate mai invatam ceva.
AICI SUNT INVITATI TOTI CEI CU PRACTICA SA DEZBATEM "ME".


31-05-2006 14:55:11
   
albinutza
apicultor
Mesaj Privat

Inregistrat: 12-04-2006
Postari: 472
fiindca am dat o idee(banuiesc),consider ca ar fi corect din partea mea sa incep sa va antrenez la discutie.
o prima problema ar fi:iernarea pe 2 corpuri me.
se poate?
normal!
dar cand ,cum ,de ce?
sa vad cum intrati in iarna:cu ghemul in 2 corpuri sau numai in corpul de sus?
si daca ghemul este pe 2 corpuri supravietuieste sau nu?practic vreau sa stiu daca ati descoperit bariera aceea care tine ghemul in viata sau nu (cand este pe 2 corpuri,repet).si anume sa fiu mai explicit:cand are loc bariera si daca o poti trece.
astept un raspuns....
p.s. cred ca am fost destul de explicit........daca nu ,incerc sa ma fac inteles din nou.


31-05-2006 15:05:52
   
axor
apicultor
Mesaj Privat

Inregistrat: 23-02-2006
Postari: 329
e f buna problema pusa,credca tzine f mult de zona,la voi iarna aud ca avetzi puiet prin decembrie ,la mine din octombrie pina in ianuarie nu gasesti asa ceva,deci e exclus sa imi tzina ceva albina in corpul de jos,ghemul se formeaza in partea superioara a fagurilor din corpul de jos si in spatziu dintre rame ,putzin ajunge pe ramele superioare,ramele superioare le pun ful de miere,am iernat comparativ aceeasi putere in 2 corpuri si intr-un corp asemenea dadantului,cel pe doua corpuri a avut o putere dubla fatza de cel pe un corp,cred ca secretul bunei iernari in ME e ghemul format intre cele doua corpuri,repet,cred ca tre adaptata tehnologia la zona
sunt f multe de spus,cred ca cel mai bine ar fii totusi o intilnire,de meritat clar merita,cred ca e secretul rentabilitatzii muncii,din punctul asta de vedere e fantastic


01-06-2006 01:43:54
   
albinutza
apicultor
Mesaj Privat

Inregistrat: 12-04-2006
Postari: 472
da este foarte corect ce zici tu.
bine zici :"totul depinde de zona"
acuma sa-ti spun cum iernez eu stupii  me pe 2 corpuri:
1-cu ghemul format intre cele 2 corpuri(cum procedezi tu)
2-cu ghemul care se formeaza(inainte de iernare) in corp 2
bineinteles in ambele cazuri corp 2 este full de miere,dar in centru cu cateva celule goale pt.formare ghem.
e!in cazul 2 totdeuna ies din iernat.
problema este cazul 1.
si anume :totul este ok!pana la un anumit punct si anume atunci cand partea inferioara a ghemului din corp 1 trebuie sa urce in corp 2.
da se realizeaza actul dar numai atunci cand VREMEA permite.
in cazul in care este nevoie sa se faca trecerea si vine un timp friguros friguros atunci ghemul se compacteaza si partea (de ghem din corp 1)ramane jos si moare de foame.
in acest caz speranta este sa  se inmoaie putin vremea si sa permita sa se afaneze partea inferioara de ghem ca sa urce sus..........dar cazurile sunt f.rare.
am patit-o.primavara,partea de ghem din corp 1 era moarta iar partea de ghem din corp 2 era ok.
deci concluzia mea este ca in zona tm.in cazul 1 de iernat sunt riscuri mai mari ,dar nu 100%.


01-06-2006 11:02:57
   
albinutza
apicultor
Mesaj Privat

Inregistrat: 12-04-2006
Postari: 472
primavara ce faceti?folositi folie intre corpuri sau numai deasupra in stupii me?
de ce se realizeaza mai bine dezvoltarea in corp 2,primavara?


01-06-2006 11:06:12
   
axor
apicultor
Mesaj Privat

Inregistrat: 23-02-2006
Postari: 329
eu nu folosesc folie,cred ca dezvoltarea e buna in corp 2 datorita rezervelor mari de hrana,la indemina,observatzi primavara cum in o saptamina dispare un fagure plin cu miere capacita iar in locul lui apare unul cu puiet (parerea mea=o rama cu puiet=o rama buna de hrana) , cred ca un factor bun primavara timpuriu e departarea mare a cuibului fatza de urdinis,acumularea caldurii sus,2 corpuri are o suprafatza exterioara mare si caldura cu care incalzrste soarele lada e un ajutor deloc de neglijat,daca urmaritzi primavara vetzi vedea ca nucleul de puiet se formeaza dinspre latura insorita a lazii (lazile subtziri net superioare,nu o zic numai eu ci si tot ce am citit,studii referitoare la asta)

01-06-2006 12:38:11
   
albinutza
apicultor
Mesaj Privat

Inregistrat: 12-04-2006
Postari: 472
da ai dreptate,.dar daca ai folosi  folie desupra de cuib si in plus si intre corp 1 si 2 atunci ponta matcii s-ar marii(fiindca ar fi mai cald in stup).
de exemplu sarbii folosesc ,primavara,hartie de gudron(ce se foloseste pe blocuri la acoperire).practic ei invelesc stupii cu hartia de gudron.fiind neagra este mai cald in stup.
si in plus dac ai pune rame cu miere in corp 1,pentru stimulare ar fi ok.
daca nu este albina destula pt 2 corpuri,eu trec corpul de jos deasupra cuibului,pun folie si descapacesc miere,sau stimulez.
   am observat o chestie f.buna.
si anume :cand trebuie sa pun corp 2;nu il pun cu 10 rame o data,ci dau numai 5 rame(in 2 reprize).
sunt cazuri cand in unii ani se dezvolta mai repede fam decat daca as pune 10 rame o data,(fiindca primaverile sunt totusi reci).
tu cand spargi cuibul la me?cand cu o rama si cand cu 2 rame?(ma refer primavara)
da!se lucreaza cu,corpul la sistemul me,dar pana sa ajungi sa lucrezi cu corpul banuiesc ca ai observat ca dezvoltarea se face in mare parte cu rama.
normal de la un anumit prag incepi sa maresti cu corpul si sa lucrezi cu corpul.........sau tu lucrezi altcumva?


01-06-2006 13:13:58
   
axor
apicultor
Mesaj Privat

Inregistrat: 23-02-2006
Postari: 329
corpurile le inversez de regula la pomi,unele familii deja au ouat si corpul de jos,coboara singure cele puternice,pentru la iarna vreau sa imi fac niste huse negre sa le trag peste stupi,ca stimulari folosesc doar turte ce le pun deasupra ,nu sparg cuiburile(zona mea e riscanta,e uneori ff rece primavara noaptea si nu risc,sunt la poalele muntzilor apuseni,largesc doar cu cite un corp intreg,corpurile mele au numai 8 rame(cel de 10 il lua mai greu in lucru,asa la 8 spatziul nu e totusi prea mare si urca repede sus, mai ales daca au o ocupatzie cu turta de sus(momeala ii zic eu , - sunt si pescar ) , sirop nu dau,mi se pare mult de munca cu el si nu are acelasi efect-de stimulare in timp ) ,cam asta e reteta mea primavara

02-06-2006 01:09:52
   
albinutza
apicultor
Mesaj Privat

Inregistrat: 12-04-2006
Postari: 472
axor,incearca sa stramtorezi cuibul primavara ca si la sistemul dadant.
mareste-l cu cate o rama........si cand este momentul mareste-l cu corpul.
foloseste siropul primavara(dar NU  la fam slabe).
si mai vorbim noii dupa aceea.
practic la tine este si zona cu primaveri tarzii..........cam nasol.
fi atent!maresti cuibul cu 1 rama.cand ajungi la 8 rame,pui corp 2 cu maxim 4 rame(atentie!numai in functie de vreme dai 4 rame,.....dac e frig dai mai putin).
practic vei avea 12 rame pe care le regrupezi:6 jos si 6 sus(bineinteles ai spart sus cuibul)+stimulezi+folia sau husa neagra pe stupi.............si mai discutam noi.
practic eu asa fac.
daca ai matci bune,hrana +stimulezi,+daca ai vreme buna=faci prapad.
eu asa fac....de aceea nu inteleg multi de pe forum "de ce 3 corpuri dadant".........numai ca ei nu stiu ca si vremea tine cu mine,+restul de lucrari sunt stas.
daca ai matca buna buna +stimulezi in 3 zile rama terbuie sa fie ouata(daca ai un cules in natura),daca nu ai cules dureaza si 4-5 zile.
foloseste folia,dar atentie la umiditate!
daca ai zona mai rece da-le micocidin primavara (iti spun eu personal cat si cum).
daca te hotarasti sa adopti sistemul meu iti spun mai multe.
nu uita!:primavara:-hrana
                            -caldura
                            -stimulare
                             -tratamente
                             -umiditate aproape 0
...pe langa restul de lucrari si totul e o.k.!
corp 3 il introduci intre corp1 si 2?


02-06-2006 12:29:41
   
axor
apicultor
Mesaj Privat

Inregistrat: 23-02-2006
Postari: 329
stii care e chestia,stiu sigur ca ai dreptate,merge ce spui tu din toate punctele de vedere,dar eu am incercat sa gasesc un sistem si sa mi-l perfectzionez pentru a intretzine 1.000 sau chear mai mult de atitea familii,de aceea am adoptat ME si sa gasesc o solutzie de lucru cu corpul si maxim 8 interventzii pe an.
avem 2 sisteme bune amindoua dar tu ai unul intensiv (care nu ma indoiesc ca da rezultate) , eu unul extensiv-dar pe care il voi aduce ca rezultate aproape de al tau in momentul in care voi tzinea roii ca familii ajutatoare permanente fiindca tehnologiile cu familii ajutatoare se potrivesc de minune la me,dar asta nu pot sa o fac inca numai dupa ce imi fac numarul de familii,de asta eu am cautat sa evit lucrul cu rama.
corp 1 si 2 ramin asa pina in august ,peste pun la salcim corp 3 iar apoi vin cu corp 4 cind 3 e aproape plin de miere intercalat intre 2 si 3,apoi in iulie ramin iar pe 3 corpuri pina in 1 august(un pic depind datele de vreme si cules,am estimat aproximativ)


02-06-2006 21:06:50
   
albinutza
apicultor
Mesaj Privat

Inregistrat: 12-04-2006
Postari: 472
daca folosesti atatea corpuri peste vara ,inseamna ca te dezvolti bine,raportat la zona ta(care este mai capricioasa).
anual si eu imi inmultesc stupii me..............dar deocamdata merg pe dadant ca stupina de baza.
recunosc ca stupul me este cel mai productiv.
+ma bucur ,ca iti faci un stil propriu de lucru si ca cercetezi in domeniu me.
chiar este nevoie axor.
bafta!
cand intercalezi corpurile corpurile,pui in corpul nou introdus o rama cu albine si puiet?
de ce te intreb?
fiindc aam observat ca in unele cazuri cand introduc un corp gol intre 2 corpuri cu albine,albinele din ultimul corp isi trag botci.
probabil spatiul este prea mare si substanta de matca este mult mai putina in raport cu albinele .
rar se intampla dar se intampla.


05-06-2006 11:06:25
   
axor
apicultor
Mesaj Privat

Inregistrat: 23-02-2006
Postari: 329
nu pun in corpul intercalat numai artificiali,nu mi s-a intimplat,drept ca intercalez numai intre 2 si 3,si 3-ul are de obicei doar miere,eu cred ca fiecare ar trebui sa isi cunoasca bine zona atit ca clima si ca cules iar apoi sa adapteze totul la asta,chear si tipul de stup

05-06-2006 14:36:45
   
albinutza
apicultor
Mesaj Privat

Inregistrat: 12-04-2006
Postari: 472
da asa este.

05-06-2006 15:08:56
   
maximus
Vizitatordaca ai zona mai rece da-le micocidin primavara (iti spun eu personal cat si cum).

albinutza,administrarea de micocidin preventiv este la fel cu administrarea antibioticelor...chiar daca micocidinul este antimicotic,actiunea sa este tot ca a unui antibiotic ,cu singura diferenta ca nu distruge bacteriile,ci mucegaiurile,ciupercile....face parte din lista substantelor interzise la analize....asa ca nu cred ca este o idee buna


05-06-2006 18:54:23
   
albinutza
apicultor
Mesaj Privat

Inregistrat: 12-04-2006
Postari: 472
maximus,aici nu ai dreptate.
micocidinul nu contine antibiotic.
acest lucru pe care ti-l spun,doctorul Ionescu l-a sustinut la o sedinta .
am inregistrat pe camera,ce a spus.......deci pot demonstra.
p.s.ce sti tu ca micocidinul este interzis.........practic au fost bla-bla de firma ca sa achizitioneze miere ieftina.
aduti aminte!
era problema cu mierea cu antibiotice si totusi se achizitiona de catre firme miere fara test.
........acuma nu stiu cat si cum ai valorificat miere anii trecuti,dar asta este adevarul.


06-06-2006 10:25:50
   
maximus
Vizitatornu stiu ce sa zic despre achizitionarea fara test,dar stiu ca apartine trecutului,si ca in viitorul cat se poate de apropiat mierea va fi purecata si ultra-purecata pana sa o vinzi.

  hai sa lamurim putin ce e cu antibioticele si antimicoticele astea.

  antibioticul actioaneaza asupra bacteriilor

   antimicoticul actioneaza asupra mucegaiurilor,ciupercilor,fungilor.

  mai exista si antiviralele care actioneaza impotriva virusurilor,si care in apicultura nu se prea folosesc.

   in acest fel, aprox.toata gama de "germeni" patogeni are inamic un tip de medicament.cel mai important lucru este ca la ingerarea in diferite cantitati a diferitelor medicamente cu spectru antimicrobian,antiviral,sau antifungic  pe langa efectul toxic pentru organism se produce si adaptarea germenului la acel mediu.este de fapt si principalul motiv pentru care s-au interzis antibioticele.

cred ca nu numai ele sant interzise,aici intrand desigur si antimicoticele,pentru ca se folosesc,si de multe ori fara rezultat.

acum,la noi,sincer sa fiu am auzit o data vorbindu-se cum ca ar fi interzise,apoi nu am mai auzit nimic.s-ar putea sa fie o simpla strategie de management a ACA,pana sa se limpezeasca cu adevarat lucrurile.

un singur lucru este cert:toxicitatea,clasa din care face parte,efecte adverse.in viitor sigur va fi interzis daca acum nu e,ca de altfel cate si cate substante care se folosesc acum dar nu pentru mult timp. unul nu as administra...acum judecati si voi,si faceti cum credeti...


06-06-2006 19:19:45
   
albinutza
apicultor
Mesaj Privat

Inregistrat: 12-04-2006
Postari: 472
ok!...sa presupunem ca in viitor vor fi interzise medicamentele citate de tine.
.......dar albinele nu se mai imbolnavesc?
+tot medicamentele chimice sunt la putere,ca cele naturiste.......momentan sunt in test.........parerea mea.
iar cu naturistele astea ne vor da practic in cap........
....si stiti de ce?
....poate imi spuneti voi!


07-06-2006 14:18:20
   
Pagini:  1 2 3 4 ... 8    
Mergi la
Dezvoltat de 3X Media International
Forum Gratuit


 Termeni si conditii . Confidentialitate