APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil Nebunyka
Femeie
21 ani
Bacau
cauta Barbat
21 - 52 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE / Paletizarea si incarcarea stupilor  
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3 4
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3041
trimite te rog power point-ul la ionitac @ gmail . com

_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
andrei ma provoaca aici la discutii

sa o luam de la zero.
intradevar nea ionita, acum 15 ani cand era salcamul 120 mii se traia bine, tata o facut vila o luat camion etc.dar revin tot la ce am spus eu in posturi anterioare, poate chiar din 2006 cand am inceput sa postez pe forum, ca problema majora e ca la orice intalnire ACA sau stupareasca sa zicem, media de varsta e 55-60 de ani. de aia e greu cu modernizarea. tineret in meseria asta nu prea e, si asta e si discursul colegului meu, adica a incerca sa instaleze tineri in meseria asta. in franta devine si mai complicat din cauza baremului fiscal, adica ei daca castiga sub 70mii euro, nu sunt obligati la declaratii fiscale si la impozite, peste sua asta sunt impozitati 33% daca nu ma insel. deci f multi stupari lucreaza la negru si e o meserie un pic mistica pt ei, tocmai pt ca sunt f secretosi din cauza ca vand la negru etc. ori la noi in tara pe langa problema banilor sunt o sumedenie de alte piedici in dezvoltarea acestei filiere.

eu fac apicultura de cand mo facut mama, pt ca tata nu mo menajat, decat in anul cand am avut bacu ca sa invat in rest am facut toate pastoralele de la 5 ani. cunosc lumea apicola, achizitorii si ce se intampla pe la noi. acum de cativa ani sunt cam deconectat dar nu f tare pt ca primesc si eu info din stanga dreapta.

in ziua de azi, eu stiu, si ceea ce ii spuneam si lu andrei acum nu de mult, cand mi-a facut placerea cu o scurta vizita insotit de doamna, ca in romania fara 1000 euro pe luna nu prea traiesti decent, pentru ca preturile si acolo sunt cam ca si aici. poate voi nu stiti dar cu mici diferente aici cam totul e mai ieftin ca in romania. cel putin asa vad eu situatia prin prisma experientei mele. oricum, ca sa traiesti decent in romania din stuparit, asa cum o vad eu, si cum sunt eu obisnuit ( e adevarat ca daca stai la tara ai vaci si gradina nu ai nevoie de banii astia , dar eu stau la oras si nu am nici una nici alta) ai nevoie de acesti 1000 euro, mai ales daca ai si copii. 
si cu 100 de stupi nu cred ca te mai scoti economiceste vorbind.

eu vad o exploatatie familiala in romania undeva la 400 de familii.

acum contabiliceste, daca iei un camion nou , sau nu, un land rover ca si in poza de mai sus, si un bonapi , cu remorca te urca cam la 55000 euro aici in franta. daca aportizezi pe 5 ani, vine undeva la 11000 pe an, daca nu ma insel. ca amortizarile se pot face linear sau degresiv, dar asta un contabil le stie mai bine.
deci 11000 pe an, inseamna la un pret mediu al mierii de ( zic orice acuma ca nu sunt sigur) cam 11 lei pe kg, in conditiile in care anul asta salcamul so vandut la bio cam cu 15. 11 lei e cam 2euro 50. 11000€/2.5= 4400 kg miere. avand in vedere ca un stup la noi in medie scoate cam 60kg in mediepe an. deci 100 stupi fac 6000kg miere pe an. in media absoluta, si va rog fara sa zica unii ca sa vezi si sa nu crezi ca ploaia ca grindina ca mai stiu eu ce. vb in medii absolute si foarte realizabile chiar si in anii mai putin buni in functie bineinteles de circuitul de transhumanta a fiecaruia.  al nostru cam asta da pe an. nea ionita ar zice ca acum 15 ani era cam 100Kg pe familie, si ii dau dreptate, tata duca caietu lui ar spune 120 dar asta o trecut ca si tineretea. deci sa luam cam ce se face acuma.

in rezumat, ca sa iti permiti 11000 euro pe an, in investitii trebuie sa produci cu stupii tai cel putin sa ziceam 5000 kg si le platesti investitiile, dar trebuie sa si traiesti.
deci o luam in sens invers, si calculam ca pe an ai nevoie de 12000 euro sa traiesti, pt ca deja investitiile sunt calulate deci mai ai nevoie de inca 6000kg sa traiesti. deci esti la 11000kg pe an. inseamna ca la o medie de hai sa zicem rotund 60kg pe familie ai nevoie de 200 de stupi de productie ca sa poti genera si papica pentru familie, si sa si poti investii in utilaje. nu am calculat aici centrifugi si alte marafeturi dar si astea pot sa fie calculate de aceeasi maniera.
deci stuparul nostru , cum spuneam mai sus , fara 400 familii nu se scoate.

ce spune si colegul meu, si ce zic si eu, daca ai nevoie de ceva, mai pui 100 de stupi in fata si vezi ce poti cumpara, daca nu ajung mai pui 100. in sensul ca eu am venit la bord, el o pus 200, o trebuit camion nou si la anul schimbam, mai pune 400.
nu pentru ca cheltui acum o suma importanta de bani, nu inseamna ca nu castigi. totul e un decalaj de trezorerie, si un joc al asteptarii.

noi tinerii, nu avem luxul sa beneficiem de aceleasi conditii de care a beneficiat generatia lui tata, care a luat apartament din economii la CEC si altele de genul asta. in ziua de azi toate sunt foarte complicate, economia e schimbata, si noi trebuie sa navigam in ea.

acuma unii ar spune ca vb prostii, si poate are dreptate, eu nu detin nici un secret sau nici o solutie miracol, dar avand ani de experienta in diferite sisteme de stuparit pot spune ca am gasit aici un sistem de compromis. cand o sa am si eu finantele o sa incerc sa il pun in practica in romania, si daca intre timp pot sa sfatuiesc si sa ajut pe cineva sa o faca, eu o fac cu placere.

bonapi mi se pare o scula buna, si fiabila, lucrand de 1 an deja cu el, eu zic ca merita.
nu vreau sa fac reclama, pt ca nu imi iese nimic, doar parerea mea. acuma, fiecare isi cunoaste posibilitatile, si modul de operare. ceea ce mie mi se pare ok nu inseamna ca si la vecinu trenuie sa ii convina.

eu ce vreau sa spun e ca degeaba iei bonapi, sau orice altceva, fie macara sau stivuitor pe senile sau bobcat, daca nu cifrezi toate astea. negru pe alb, cu calculatorul sa vezi ce da in cifre. cat te costa si cat trebuie sa investesti ca sa functioneze.
oricat de destepti ne credem fiecare dintre noi, pt ca asa suntem noi barbatii, avem fuduliile mai mari si atunci ne batem in piept, toate astea raman doar fumuri atata timp cat nu sunt calculate cum trebuie. pt ca cifrele le putem invartii cum vrrem noi, dar atata timp cat nu suntem cinstiti cu noi , ne vom fura caciula de fiecare data si nu o sa reusim sa apicam cum trebuie.

experienta e cea mai importanta. eu am spus ca cine vrea sa vada cum functioneaza si ce implica, sa vina sa vada. si apoi sa decida daca vrea macara sau stivuitor sau stiu si eu ce.
eu am lucrat pe toate astea. nu stiu ce sistem ati putea sa imi scoateti in fata pe care sa nu lucrez. intre permise si autorizatii conduc de toate. si eu sa mut stupi la mana, cum facea tata toata vara si la 60 ani abia se ridica din pat ca i praf, prefer cat sunt tanar sa muncesc si sa ma echipez astfel incat sa nu trebuiasca sa imi rup spatele la batranete.


ca sa raspund un pic si la ce spunea andrei

noi sntem 4 stupari, care au in toral cam 2800 stupi anul asta la iernat.
avem 3 camioane, 3 bonapi si 2 land roveruri remorca, plus sala de extractie  cu utilajele si depozitul cu tot felul de scule si unelte pentru prelucrat una alta.

toate astea apartin unei societei comerciale, create de seb in scopul de a prelua cheltuielile individuale ale stuparului. adica, daca eu iau un camion si un bonapi, nou si daca am noroc la o afacere buna , fara 70000€ nu ma scot. ca sa am o sala de extractie si extractoare tot ce trebuie, mai scot 30000 si alte scule unlete si stupi, fara 150000 in total nu ma scot, si inca nu am rezolvat problema cladirii si chiriei .
deci cum pot eu sa incep in meserie? ori o iau de jos si peste 15 ani inca nu am ajuns sus si intre timp am tras greul, ori cineva imi ofera posibilitatea sa incep doar cu minimul necesar, adica stupii, si platesc chirie pe restul utilajelor adaptate la apicultura, din productia de miere. deci societatea percepe o chirie pe toate bunurile folosite, cionform unui contract, in % din productia de miere. in felul asta apicultorul are un castig net, non impoozabil, care nu e de neglijat.
avand in vedere ca cu un camion faci cam 5000km pe an si aici zic mult, ca sa iti muti stu^pii, ce rost are ca fiecare stupar sa aiba camionul lui??aici probabil in regula generala revenim la cine are cele mai mari bile

in principiu asta e conceptul lui, si toti lucra impreuna, fiecare pe competenta lui, si angajatii lucra pt toata lumea, binenteles cu un pilot central care are grija sa nu deraieze trenul.


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
nu pot patroane ca ala e materialu meu de conferinta, si costa scump.
serios nu pot, dar poze acuma ma ocup sa le pun sus da nu mere netu asta afurisit si ma chinui de mai bine de o ora


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
camion

incarcarea stupilor camion

26.1KB


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
cum incarcam

incarcarea stupilor cum incarcam

31.5KB


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
inca una
o sa incerc sa fac un album foto pe net undeva pe picasa cum mi so sugerat de un coleg si dau adresa aici .
daca nu in seara asta maine seara, ca nu stiu ce are netu de cateva zile o ia razna. poate din cauza frigului

incarcarea stupilor inca unao incerc fac album foto net undeva picasa cum sugerat coleg dau adresa

33.7KB


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
deci pe camion pot sa incarc 120 de stupi si bonapi la spate. cabina cu cuseta.
e destul de confortabil

pozele sunt din februarie, asa la rece doar pt a avea ceva imagini.

incarcarea stupilor deci camion pot incarc 120 stupi bonapi spate. cabina cuseta. destul sunt din

45.3KB


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
am recitit un pic ce am scris si imi cer scuze pentru greselile de ortografie si gramatica. am scris repede
nu am reusit sa fac albumul, asa ca incerc maine seara, poate am mai mult noroc
va salut


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273

am reusit ceva
sper sa va placa.


pus acum 14 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3041
Multumim frumus radudulau

foarte educative si interesante pozele

sa stii insa ca in ultima vreme au mai avut loc ceva schimbari si-n Romania ... suntem inca departe de ceea ce ar trebui dar lucrurile se misca. Poate ca la sedintele ACA media de varsta o fi 55 de ani dar in teren a scazut mult, sunt multi tineri care au demarat in acest domeniu si unii dintre ei depasind chiar orice limita de viteza (in 2 ani de la 20 de stupi la peste 100 tintind la anu sa sara de 200).

Iar la acest aspect forumuri de apicultura au avut si au in continuare o mare contributie.
De asemenea si la capitolul dotari suntem in urcare ... stii foarte bine ca nu se pot face minuni peste noapte.

Referitor la poze (tehnologia de acolo) eu-s mai carcotas si am cateva observatii:
- stupi pot fi opptimizati pentru transportului in camion, adica in loc de 4 ar fi intrat 5 daca schimbi paleti si capacele, asta inseamna ca transpoti cu 20% mai multi o data.\
- de ce vorbesti de mijloace de transport cumparate de noi .... cu zeci de mii de euro, exista varianta sh care ajunge si de 10 ori mai ieftina. Eu am un ARO (si nu-s singurul) cu care imi fac treaba de 5 ani fara nici o pba .... nu zic sa iei aro ... iei tot defender dar sh cu 5-6 mii si nu cu 30 cat de nou\

Romania are cateva caracteristici care trebuiesc avute in vedere:
- ofera posibilitatea de culesuri timpurii intense dar de scurta durata, ptr a le valorifica ai nevoie insa de un grad de mobilitate ridicat ... adica sa poti incarca rapid, sa transporti volum mare si in conditii de vreme rea, adica camion si remorca de capacitate mare, de preferat 4x4 (daca nu sa ai acces la tractore de recuperare). BonApi (sau orice alt fel de stivuitor) este mai lent in exploatare decat macaraua, iar la culesurile intense nu e obligatoriu sa imprastii stupii pe raza mare.
- in a doua parte a sezonului (floare, faneata, etc) este insa avantajos bonapi fata de macara ptr ca acum culesul este mai de durata si nu atat de intens, se simpte aglomerarea zonelor melifere asa ca face bine un pic de imprastiere.
mai trebuie avuta in vedere pba securitatii stupilor ... ptr ca la noi se fura la greu ....

Referitor la calcule ... te-ai cam incurcat un pic (11 lei e ceva mai mult decat 2 Euro, iar media de 60 Kg de miere pe sezon e cam exagerata daca o imparti la toti stupii - adica si la cei de ajutor) dar esenta este cam aceeasi.
Un calcul ceva mai grosier ar fi urmatorul:\
pret miere salcam - 2,5 Euro
pret poliflora (rapita inclusiv) - 1,75 Euro

pe sezon se obtine per stup minim - 20 kg salcam si minim 20 poliflora, am avea deci productie de 20x2,5 + 20 x 1,75 = 50 + 35 = 85 Euro
la 200 de stupi am avea 17.000 Euro cifra de afaceri .... ptr mine care targetez un castig de minim 2000 Euro / luna este putin ... urmand aceeasi logica ar insemna ca trebuiesc minim 600 de stupi ... asa ca ma multumesc sa hobby-uiesc in continuare, dar sunt atent la orice noutate.
\Acum de exemplu as vrea cat mai multe detalii despre bonapi .... care este viteza de lucru ? capacitatea de incarcare (ridica de exemplu palet de 5 stupi X 60 Kg), etc


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 14 ani
   
Bambucha
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 595
graitoare
cam la ce pret se poate cumpara un Swinger in state?
Foarte frumos sistematizat paletul+stupul (face toti banii), prinderea in holzsuruburi continua pana la capac?Nu sunt suficiente cepuri din lemn? Paletizarea cate doi mi se pare foarte practica. Placa de 2 cm (sau 3 cm?) nu face burta la greutate sa zicem 150 kg?
PE un 7,5 tone incarcati 120 cuiburi/60 cu 2 caturi + bonapi, ar merge eventual si o remorcuta? Furcile se pot ajusta pe latime?
Cam cat la % din productie contribuie un apicultor intr-o asociatie cum ar fi cea de mai sus de exemplu, pentru infrastuctura si logistica pusa la dispozitie (hala extractie, transport, evt angajati la extras si lucrari mai mari in sezon)!?
Nu cred ca va mai dura nici la noi mult pana vor aparea acest tip de asociatii comerciale. Pana la urma puterea se capata cand se joaca un pic hora unirii.

P.s. Tot imi fug ochii pe poze.. la o bena de 2,5 m, daca stupii ar fi dispusi longitudinal ar fi suficient o marja de joc de 10 cm la europaleti? Din experienta mea din trecut in logistica este posibila fara probleme (incarcarea paletilor la nivel cu stivuitor manual).

Modificat de Bambucha (acum 14 ani)


_______________________________________
"Daca vrei sa testezi cu adevarat caracterul unui om, da-i putere."
"Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine." Abraham Lincoln

pus acum 14 ani
   
Gicacontra
apicultor

Din: Corbeni Arges
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 480
Mulţumesc Radudulau.
Foarte interesanta si pertinentă documentare.
Ai dreptate,e greu de trăit numai din apicultură,chiar si in Romania.
Putini sunt cei care trăiesc doar din asta.


_______________________________________
"In univers,doar relativul e absolut"

pus acum 14 ani
   
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Salut Raducule,

Mi-era frica ca nu iesi din cuibul de iernare(ca mine) , dar uite ca ai facut-o.

Acuma Swinger, BobCat, macara sau Bonapi, nu asta e esential in expunerea lui Radu, ci ideea si necesitatea de a mutualiza resursele.

Multi acum sunt tentati la noi sa faca apicultura, pe de-o parte pentru ca nu mai au unde sa lucreze, si mai ales datorita ajutoarelor financiare europene.

In scurt timp, cand se va forma o patura de apicultori profesionisti sau semi, profitul va deveni impozabil. si atunci va fi obligatorie formarea de astfel de societati, ca altfel te-ai dus pe copca. Singur nu vei rezista. Nu mai e mult pana atunci.

Eu am vorbit cu tine Raducule si stii ca asa gandim, ajutoarele astea de la UE sunt un pic si "cadouri otravite". Vei avea niste obligatii, planuri de afaceri de respectat.
In conditiile in care in Romania nu se va mai putea miza pe un cules(floarea soarelui), va trebui inlocuit cu ceva.
Poate cu lavanda, poate cu altceva dar toate astea vor conta.

Ideea asta de mutualizare a mijloacelor fixe cu o chirie dinainte stabilita e perfecta cred eu.
Altfel multe fin fermulitele create cu diferite codificari 141,112 etc, vor fi in pericol.

Raducule, bem un vin chaud curand? Da' vii si cu matcuta ta, trantorule carpatin!!!

Modificat de andrei_calinescu (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3041
chestia cu "share"-uitul mijloacelor logistice nu o vad aplicabila la noi .... culesurile cele mai importante (salcamurile) sunt mult prea la limita ca sa pierzi chiar si o zi .... cum se vor intelege 5 stupine cu un singur camion? .... cine-l foloseste primul .... avand in vedere ca o zi de cules pierduta poate ajunge sa insemne si jumatate din productie (in ultimii ani a tot ploaut in perioada salcamului si din 5-10 zile de cules calendaristic practic ai doar 2-4 in care albina lucreaza efectiv).

Se poate imparti folosi in comun capacitatea de procesare (cu toate ca si aici apar pbe deoarece nu toata lumea are caturi si rame de schimb) dar in nici un caz mijloacele de transport.


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 14 ani
   
albinateob
apicultor

Din: Pitesti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 121
Asta e si motivul pentru care multi au ramas si poate o sa mai ramana la sistemul pavilionar.

_______________________________________
daruind vei dobandi

pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
va multumesc pentru raspunsuri si comentarii. ca sa nu ma desmint din felul meu de a fi, os a raman acid chiar spre sarcastic in cele ce urmeaza. lectura placuta. ia cam 30 min.

bonapi e f rapid. cred ca asa la pas nu poti sa mergi ma repede ca el. ideea e ca nu rapiditatea face performanta, si precizia. cand te grabesti gresesti, in plus descarci pe distante scurte de la camionsi des pe teren accidentat unde nu poti sa mergi repede. e supus legilor fizicii asa ca daca mergi repede, inseamna paltei cazuti pe jos. ridica cred omologat 1.80m pt ca e o chestiune de norme, da noi trisam un pic si scoatem 2m. ridica in mod normal 450kg dar depinde de suprafata de rulare. e cu tractiune pe fata, prin electro valve sau nu stiu exact ce. date tehnice sunt si situl icko asa ca va rog sa va informati mai in detaliu ca eu sincer nu ma pricep. stiu doar sa ma folosesc de el.
acum depinde ce tip de macara. din cate am inteles sunt colegi care au macara si stupii pe banci a cate 5 si descarca asa. noi avem paleti de 2 stupi si ii folosim cate 4. am lucrat si cu paleti de 6 si cu macara care descarca palet de 4/6 stupi si stup individual. cu bobcat si swinger ( costa 29000 dolari de nou din uzina, si second gasesti dar in stare f proasta in sua, ca sa raspund la o alta intrebare)
si intradevar swingeru e cel mai rapid din ce am lucrat eu si cel mai bun. dar cred ca e prea mare pentru nevoile unui apicultor roman. bonapi e mic, usor, rapid, are 5 viteze totusi si e destul de greu de inpotmolit in noroi. eu inca nu am reusit.si din cei 40 de posesori am inteles ca e unu care o reusit, dar fara prea mari probleme lo tractat cu masina afara, avand doar 600kg.

daca e sa vb performante nea Ionita, ar fi multe de spus, si nu cred ca putem sa stabilim o conversatie adevarata atata vreme cat suntem f putini pe forum care au lucrat cu aceste sisteme, si mai greu ar fi sa facem teste comparative. asa ca sa lasam toate astea deoparte. nu isi au rostul pe forum.

oricum ai lua camionul ala nu poti sa incarci cu 20% mai mukt fara sa fii expus la riscuri. nu stiu daca sunteti la curent, dar in contractele de asigurare ce depaseste cu 10% greutatea maxima autorizata scoate camionul de sub contract, deci nu mai esti asigurat in caz de accident, si in plus daca te prind drumurile, in mod normal te descarca de excesul de greutate. d-voastra stiti cat cantareste un stup cu magazie si albina? daca nu ma insel undeva la 60kg in medie, chiar daca la dumneata e 80, in medie la stuparii pe care ii stiu eu e 60km. adica 120 stupi 7200 kg, plus un bonapi de 650 cu roata derezerva si plin facut. din 3 camionane intre 8 si 10 tone maxim autorizat, daca pun 20% in plus sunt deja la 9 tone si jumate, plus 100 mea de kile, si motorina din rezervoru camionului, toti cei 200 de litri, cam ma intind peste plapumica mea de securitate. deci noi credem ca 120 de stupi, sunt suficienti. in plus efectiv fizic si matematic nu poti sa pui mai mult pe un platou care face 240 latime si 6 metri si ceva lungime. cel putin nu in sistemul nostru. poate altfel da, dar noi inca nu am gasit solutia.

e bine sa transhumezi in aro, cu remorca, e chiar confortabil. dar nu cand ai 250 sau 400 de stupi. in momentul ala treci la camion. tocmai pentru a fi reactiv la culesuri. si cine o facut pene pe marginea drumuluio noaptea in viraje prin cheile bicazului si pe valea oltului sitie ce important e sa ai un maretial care functioneaza ca ceasul, si cei 3000km pe care ii faci pe an sa nu devina in cosmar. sa fereasca d-zeu sa iti vezi roata de la pavilion ca iti depaseste tractorul pe cheia, si sa o cauti prin prapastie, sau sa ti se rupa efectiv bara de transmisie sau si mai amuzant, asta a fost preferata mea, cred ca mai mult ca atunci nu lo pomenit nimeni pe tata doamne decat mine, cand ti se rupe osia din spate la pavilion, si te trezesti ca din remorca tragi sanie.

nea ionita, cand treci prin doar cateva din peripetiile astea amuzante, si pline de invataturi, te gandesti de doua ori la a cumpara, efectiv nu neaparat nou, dar in orice caz un material de buna calitate care nu cade in pana la fiecare 100km. sa vezi ce amuzant e sa faci toplita cheia negru voda, la pas langa tractor timp de 3 nopti si jumate cu canistra cu apa in mana stanga si ulei in dreapta si sa tot completezi cand vezi ca o curs destul. dar ca sa poti sa te feresti de astfel de distractii trebuie sa fi trecut prin ele, ca sa poti sa le eviti.
sunt siguri ca colegii nostri au altele si mai amuzante din cauza rabelor, jeepurilor autohtone, savien, ims si alte scule de genul asta.

iti dau un exemplu si nu dau nume, un baiat pe care il cunosc, care in 6 ani castiga cu stupii de nu are ce face cu banii. o inceput cu 50 stupi, apoi al doilea an o trecut la 200 cu roi si ce o cumparat, si intre timp statea in chirie, si lucra pe 9 mil la patron , dupa 10 ani de italia de unde o venit cu bani
apoi a luat camion si tot ce inseamna scule de extras si inclusiv lazile si roii din banii din italia. dupa 5 ani in care o stat in chirie cu sotia si 2 copii in 2 camere, are camion 600 stupi si in al 6lea an si-o cumparat din banii de miere o casa cu 10 hectare de livada. nu e in romania baiatu, e in ucraina, pt ca un roman nu ar putea fi capabil de un asemenea sacrificiu. e un tip super si pe care il admir. abia astept sa ma duc sa il vizitez sa vad ce o facut. l-am cunoscut la apimondia ca era cu standul ucrainei si cum eu eram cu cooperativa la stand, am povestit si am stat si la o bericica.

referitor la furt, nu contest, exista, dar in general nu pt ca iti fura o lada doua, si aia sunt tot apicultori , din zona, amarati care au 15 stupi in gradina, si daca ii cauti imediat ii gasesti. poti sa iti stantezi ramele, si cu asta basta, se sterge la cur cu ele, ca daca si lada si ramele sunt stantate, cu pirogravura din aia, ca la vite, nu poate sa le foloseasca si se lasa pagubas, iti fura 1 o data si apoi nu mai calca la tine.
desi si in franta se fura stupi, nou nu ne-o furat niciodata stupi. in 15 ani de cand lucra sefu meu, si din 2004 de cand e independent sa zic asa, i so furat un singur stup. in plus am inteles ca si la noi in romania ar fi acum asigurari pentru stupi. ar putea fi o solutie.

la cules poti sa ajungi si cu o saptamana inainte, si la fel in fiecare noapte a saptamanii dinaintea culesului. ca din cate stiu eu sunt semne prevestitoare deschiderii plantei, deci te poti cala. eu inca nu am vazut culesutrri care so materializat asa din neant si o prins prin surprindere pe cineva. da poate exista. noi aici incepem sa mutam stupii cam cu 10 zile inainte de inflorirea salcamului si terminam cateva zile dupa. dar avand in vedere ca repartizezi riscul pe mai multe stupini, nu pierzi de fapt nimic.

bambucha, nu tija intra in corp cam 2, 5 cm sau 3. dar tine f bine.placa paletului e de 3 cm, si rezista, nu se curbeaza decat chiar la greutate mare dar aia nu afecteaza cu nimic, pt ca oricum inante sa ii muti recoltezi magazia sau magaziile. 120 de stupi cu o singura magazie si bonapiul. mai avem un camion, andrei lo vazut, ala galben, pe ala as putea pune 144 dar e prea mult si noi suntem calati la stupini de 120 e mai usor de lucrat si mai practic dupa aceea in ceea ce priveste recolta magaziilor si alte activitati pe care le facem la stupi. magaziile le recoltam cu sufleur din ala de frunze. remorca o sa luam in 2012 pt ca am gasit niste stupine bune dar care sunt mai la nord deci sa economisim timpul de condus, in plus crestem f tare in numar si atunci avem nevoie sa imprastiem mai mult albinele. nu ma pricep la stivuitoare manuale doar la cele cu motor, si sunt sigur, cum spunea si Dl Ionita, ca sunt tot felul de solutii mai mult sau mai putin carcotase, dar noi dupa experiente si incercari, am adoptat sistemul asta, si ai niste stupari care produc 100to pe an care nu ar schimba pt nimic in lume sistemul lor.
nu contribuie cu cotizatie, si nu e o coperativa. e o societate comerciala care detine totul in afara de materialul genetic, adica albinele si lazile, desi si societatea detine lazi si inchiriaza apicultorilor ( pt facut roi daca stuparul nu are destule lazi, etc). totul apartine acestei societati, care presteaza servicii de inchiriere material, cu sau fara personal, si extractie depozitare miere. per kg de miere exista o taxa de 2,5 euro pe kg. care acopera in totalitate costurile societetii , investitiile, si un mic profit, pentru a putea in continuare sa creasca si sa poata cere bani la banca. aici se lucreaa cu banca, nu se fuge de ea ca in romania. deci in functie de cat produce fiecare plateste, si societatea ii cumpara mierea minus dedus aceste servicii. astfel ce castiga apicultorul e net in mana neimpozabil. in romania nu se poate
pentru ca nu e vb de impozit inca, si daca va fi vorba sunt sigur ca vom gasi o solutie sa le dam foc la parlament.
in plus pana o sa imi areti un stupar care iti tine contabilitatea afacerii, o sa mai treaca apa pe dunare. desi nu ma indoiesc ca sunt, dar eu inca nu ii cunosc, si poate nici ei nu o auzit de excel
cu andrei am stat 2 ore la telefon, asa nu iti mai zic nimic mai grasule. pe cine faci tu trantor ma ca te bat. )

acuma nu stiu mediile altora, da stiu ca batranu face intre 25 si 40 la salcam an slab an bun, undeva intre 15 si 30 la munte, undeva intre 15 si 25 la tei si la floare rupe 30 kg.anu asta o scos o medie de 60 pe familie si el pleaca doar cu 110, si nu are ajutatori.

nea ionita, revin tot la ce spuneai dumneata. 2000 de euro pe luna, inseamna ca ai si competente pentru un asemenea castig.poate ai nevoie de un consultant in apicultura sa te ajute sa iti eficientizezi exploatatia si sa te ajute sa ajungi la un asemenea castig, chiar superior, pentru ca va trebuii sa tinem cont de investitiile permanente in septel si in material. uite, eu sunt disponibil pana la sfarsitul lunii ianuarie, si pt ca ne stim pe forum de ceva ani buni, iti fac si o reducere asa ca pentru un coleg forumist. in general la consultante din astea iau cam 500 pe zi, dar pt tine pentru ca suntem "prieteni" intr-un fel, as putea spune, vin cu 300

 

acum lasand gluma deoparte, eu stiu ca se pot face lucruri bune in stuparit la noi in tara, si fiecare are maniera lui de a face. fiecare cum crede ca e bine pentru el , familia si buzunarul lui, in plus cum are chef omul. poate are chef sa se mentina in forma, si atunci baga manual sau poate il doare spatele si opteaza pentru un alt sistem mecanizat sau semimecanizat, sau chiar si roaba-mecanizat orice e bun. vb americanilor, orice sut in fund e un pas iainte, si incet asa fiecare in coltul lui, cu mici progrese din astea ( deja pavilionul acum 25 de ani era un progres tehnologic, poate va amintiti remorca apicola tip, special conceputa pentru aro, cu 25 familii daca nu ma insel, stiu ca tata cand eram copil o visa noapte) asa o sa facem sa avanseze profesia in romania.
pentru ca ce nu va dati voi seama, in general stuparii romani, e ca la nivel national nu aveti nici un cuvant de spus. pe CACA nu puteti conta, ca in afara sa va vanda material apicol de rahat sa ia cotizatii in afara de cateva filiale, care si ele depind de centru, e o structura depasita. dar daca la nivel national nu avem cuvant, cine ne reprezinta.?????? pt ca crescatorii de oi au pe cineva, bovinele la fel, viticultorii idem, cei cu gaini pui si alte inaripate la fel, ca sa nu mai vb de porci si cerialieri, pana si aia cu pestele au pe cineva. apicultorii au un pseudo ceva caolo la bucuresti, care si-o batut joc de munca a mii de stupari in anii 50-60-70-80 care au dat miere ieftin ca sa faca combinatul si sa cladeasca o asociatie, si acuma in 20 de ani lo pus astia pe butuci. pai ma, la cata miere o dat tata, si bunicu si unchii mei, ar trebuii sa ma duc acolo cu camionul si sa iau ceva birouri si ceva caramizi acasa. sa fac cum o facut geniul din carpati, romanul, cand so desfintat CAP-ul, o mers si o furat ce o putut ca doar de la comunisti fura. mda, intru in polemici care nu isi au rostu aici in olsu ma cam incing aici singur.

in romania atata timp cat nu sunt clauze clare, nu poti mutualiza nimic, si si atunci cand sunt negru pe alb tot se trezeste unu sa fie mai destept ca ceilalti. un unele cazuri e nevasta care if bate la cap, iar in alele e el dobitoc. ceea ce ma aduce sa spun ca cooperarea intre romani, mai ales in meseria asta e aproape imposibila. decat daca eu am camion alb marca x cu x familii si tu la fel. eu am dacie tu la fel, eu am casa tu la fel eu am nevasta blonda tu bruneta, si uite hopa ne certam pt tema asta si stricam targul. sau ne-o iubim pe la spate unu pe alta, ca sa fie totu bina, nu ne certam ca pierdem amandoi. in general lipsa de experienta capitalista, in romania si nebunia asta care dureaza de 20 de ani, care nu e nici comunism, nici capitalism, nici stat social, e un fel de ; si din lipsa de cuvine; o sa ii spun romanism, unic in lume, nu ne ajuta cauza.


ca ra incetez cu delirul meu, ca altfel scriu romane,  face parte din meseria mea de jurist sa vb mult, asa ca inchei prin a spune ca sistemul pavilionar e bun pentru unii, altii poate vor altceva. de aia suntem aici ma gandesc eu ca sa discutam, si sa oferi anumite solutii celor care le cauta, si sa ne mai intepam din cand in cand intre noi ca sa arata cine e cel mai tare de pe forum.

prin 2006 ma lua pe mine un anume domn, aici pe forum, dragos, ca ce stiu de albine, ca is mucos, ca una alta, ca la valoarea lui , si mo intrebat ca eu cati stupi am. am spus 10, ca cu atata eram declarat la ACA, si dupa aia am spus, dar sunt sef de ferma pe 16.000 familiid e albina. sincer, nu i-am mai auzit piuitu de atunci.

ce vreau sa spun, ca prin prisma faptului ca am vizitat ( tot timpul ma duc sa vad noi stupari , sa vb cu ei sa vad ce fac) am acumult f mult, si daca cineva vrea sa beneficieze, cu cea mai mare placere, tot timpul( cand nu is la lucru, si azi am tratat stupi) imi dau si eu cu parerea, dar nu suport miticismele ( imi cer scuze miticilor, dar e o expresie de la noi din ardeal, in nici un fel pejorativa la adresa locuitorilor din sudul tarii, unde de altfel am numerosi buni prieteni)
nu m-am putut abtine andrei. imi cer scuze.

acuma ca m-am laudat si eu un pic, pe nota asta de euforie personala inchei si ma duc sa fac un dus ca maine am de tratat 3 stupine si incarc un camion cu miere.
va salut si spor la citit, e adevarat ca iar am scris un roman.

daca am uitat ceva nu ezitati. ca pe 24 vine iubita si pana prin ianuarie candva nu mai intru aici.

incarcarea stupilor multumesc pentru raspunsuri desmint din felul meu fi, raman acid chiar spre

48.3KB


pus acum 14 ani
   
alt stupar
CLUB STUPARITUL

Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 2312

radudulau a scris:

lectura placuta. ia cam 30 min.

nah, mie mi-a luat cam 60 de minute
ca am citit si recitit. Cat am putut de atent.


_______________________________________
albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...

pus acum 14 ani
   
balanescuadrian
apicultor

Din: Buzau
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2731
avand o experienta in Rom si in afara... cum vedeti colaborarea intre stuparii romani in scopul retehnologizarii, transportului....etc..

_______________________________________


pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3059
sa tot citesti...multumim.
D.le Radu,am sesizat in poze ca stupii ii carati cu bonapi,sau stivuitor, cu urdinisele inspre laterale.
Intreb si eu,aceasta rezulta din felul asezarii lor pe palet si pozitionarii picioarelor la palet,pur intamplatoare,sau s-a dorit acest rezultat(pozitionare)?
Mai concret,personal prefer sa am stupul inclinat in timpul transportului pe lungimea ramei.Adica ,stupul cu ramele in pat rece,sa am urdinisul spre mine sau opus ca directie.Sa nu se bata ramele.
Cum ii vad in poze,i-asi cara si eu,daca asi avea pat cald.
Daca nu este intamplare,mi-ar place(sunt interesat) sa stiu de ce s-a ales acel mod de transport(inclinare)al stupului.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Multumesc si eu de informatie
In esenta Radu are dreptate.Am sa incerc totusi sa-l "actualizez " nitel

1 Saltul de la hei rup la mecanizat, in Ro se face ori cu o mostenire ,ori cu doua tunuri si o teapa tintita in bugetul unei primarii.Bancile nu acorda credit de 50-100 mi de eu la un stupar.Pana acum doi ani ,agricultura si apicultura nu aveau capacitate de a dovedii solvabilitate.Bancile nu au avut interes pe noi.Dupa ce creditele cu buletinul ,de consum au ajuns la maxim, au fost nevoiti sa deschida portile si spre ...palmasi.Dar,insa cercul e vicios.Nu acorda credit ca ...o sa faci si o sa dregi.Acorda credit daca faci dovada unui venit ce sa acopere ratele.Incarcarea pe venit nu trebuie sa depaseasca 30%.Daca ai rata de 500 euro pe luna, trebuie venit de 1500.Si sa faci venitul asta trebuie sa fi carata doi ani retroactiv (PFA) 200 de familii in pastorale reusite.Ramane varianta de a strange jumatate din suma si restul credit.

2 Un camion cu macara transporta 120 familii pe acte in regula.In remorca mai intra 120.= 220-240 familii.Fara frica de cantar sau alte alea.
Pentru romania , macaraua este obtiunea de tranzit cea mai potrivita.Cu o suma de bani, acoperi atat transportul cat si incarcatul.SH. Intretinerea e mai facila (un singur utilaj) si ocuparea spatiului de incarcare la maxim.
Zic ca e de tranzit ,deoarece tinta e un utilaj de incarcare separat.Oricare, functie de om si stil.Pana acolo mai e de ...sapa.

3 Da, intradevar se poate muta stupii la floare cu o saptamana inainte.Nu in Ro.
La rapita mergi dupa stropiri.Din rapita ,functie de diferenta de cantar te muti la Salcam I.De aici la deal, functie de cantar te muti la II si III.Fiecare zi  (ora) conteaza.
Dupa salcam stai la revenire pe faneata si padure.Pleci la tei daca da.Nu pleci cu o saptamana inainte ca acolo campurile sunt ...chele.Riscul sa nu dea teiul e mare si o luam in barba.Eu am patit-o si ...doare.
De la tei ,functie de cantar te muti la FS. apoi acasa sau pe balti.
Functie de cantar inseamna ca te muti cand cantarul de la floarea ce o vizezi intrece sau e = cu cantarul de la floarea ce o culegi.

Radu, avantul,experienta ta vor fi atuuri pe care daca sti cum sa le joci , la revenirea ta in Ro te vor proiecta bine in sus.Succes.
Si eu am lucrat afara(nu pe apicltura) si acolo,cu sculele,legislatia,drumurile,oamenii lor, toate par...lineare.La revenire in Tara, lucrurile mai trebuie ..."luate din pila" pe ci pe colo.

Asa, privita din exterior Romania pare neputincioasa.Si asa si este parca.La o privire mai...intima, putem sa ne descoperim tarele, sa ni le recunoastem si sa incercam sa le schimbam.Cine poate face asta cu el insusi, va izbandii.


Numai bine si sarbatori fericite.

Modificat de pupemea (acum 14 ani)


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 14 ani
   
Bambucha
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 595

radudulau a scris:


bonapi e f rapid. cred ca asa la pas nu poti sa mergi ma repede ca el. ideea e ca nu rapiditatea face performanta, si precizia. cand te grabesti gresesti, in plus descarci pe distante scurte de la camionsi des pe teren accidentat unde nu poti sa mergi repede. e supus legilor fizicii asa ca daca mergi repede, inseamna paltei cazuti pe jos. ridica cred omologat 1.80m pt ca e o chestiune de norme, da noi trisam un pic si scoatem 2m. ridica in mod normal 450kg dar depinde de suprafata de rulare. e cu tractiune pe fata, prin electro valve sau nu stiu exact ce. date tehnice sunt si situl icko asa ca va rog sa va informati mai in detaliu ca eu sincer nu ma pricep. stiu doar sa ma folosesc de el.
acum depinde ce tip de macara. din cate am inteles sunt colegi care au macara si stupii pe banci a cate 5 si descarca asa. noi avem paleti de 2 stupi si ii folosim cate 4. am lucrat si cu paleti de 6 si cu macara care descarca palet de 4/6 stupi si stup individual. cu bobcat si swinger ( costa 29000 dolari de nou din uzina, si second gasesti dar in stare f proasta in sua, ca sa raspund la o alta intrebare)
si intradevar swingeru e cel mai rapid din ce am lucrat eu si cel mai bun. dar cred ca e prea mare pentru nevoile unui apicultor roman. bonapi e mic, usor, rapid, are 5 viteze totusi si e destul de greu de inpotmolit in noroi. eu inca nu am reusit.si din cei 40 de posesori am inteles ca e unu care o reusit, dar fara prea mari probleme lo tractat cu masina afara, avand doar 600kg.


Salutare,
Daca ar fi sa fie comparate asa de la distanta, as vedea atat avantaje cat si dezavantaje la bonapi:
1. am inteles ca bonapi nu se fabrica in serie ci doar la comanda cateva bucati pe an. Piata SH nu prea exista la el, deci pret prohibitiv.
2. avantajul fata de stivuitoare, prinderea "pachetului" ca intr-un cleste prin acel dispozitiv superior ce strange in jos, deci riscuri mici de accidente.
3. suprafata foarte mica pe care o ocupa la transport 1,75 x 1,2 m (corectati-ma daca gresesc), poate intra si intr-o dubita/pickup fara probleme.
4. manevrabil si in hale/depozite pe suprafete mici.

La paletul/fund bonapi(foarte buna sistematizarea) cum e conceput el mi-as permite o mica critica: dispunerea lui transversala pe furci face ca la greutate mare a pachetului, sa incline stupii considerabil pe lateral, asta insemnand implicit si inclinarea ramelor catre punctul de greutate.. riscand sa fie strivita albina. Mai ales la hartoape si denivelari ramele pana la urma se dislocheaza din lacasul lor. (Puteti confirma?)
Neavand resursele si intinderea geaografica a americii, vad mai degraba o apropiere catre sistematizarea tip franceza in conditiile noastre. Un element semnificativ din ce am citit pe net e ca nu aglomereaza inutil sursele de cules, adica nu prea lasa mai multi de 100 de stupi intr-un loc. La noi din pacate datorita factorului ciorditului nu prea are aplicabilitate    
Divagand un pic ma tot intreb cand apare si la noi un concept gen Ickowicz, chiar este foame mare de tehnologizare pe meleagurile noastre.

http://www.ickowicz-apiculture.com/tele ... E_2010.pdf


_______________________________________
"Daca vrei sa testezi cu adevarat caracterul unui om, da-i putere."
"Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine." Abraham Lincoln

pus acum 14 ani
   
alexclau
apicultor

Din: Caracal, Olt
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 85
toate bune si frumoase pentru paletizarea stupilor la transport. DAR: dac se intampla ceva cu macaraua si nu poate fi functionala? cum descarcam stupii care sa inteleg ca sunt fixati cumva de palet. La dumneavoastra, domnu Pupemea, stupii sunt fixati de suportul de jos? si eu vrau sa trec la acest sistem si mi-e teama de acest lucru.

Modificat de alexclau (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Si eu am avut aceste intrebari.Daca macaraua se strica, e o problema.Trebuie descarcati manual 240 de familii.Si...mi-am iesit din mana.
Macaraua sper sa nu se strice.Am in permanenta furtune hidraulice de schimb.Sistemul hidraulic este un sistem robust prin definitie.Nu e un motor in 4 timpi ci doar o pompa de mare presiune actionata din cutia de viteze de la camion,un distribuitor si niste cilindrii.Orice poate sa crepe la o adica.Stiu.Dar hidraulica e mai robusta.Stivuitorul mai ales daca e SH trebuie adus la zi si intretinut.4 cauciucuri,un motor cu tot ce implica,hidraulica lui.

Stupii nu sunt fixi pe palet.Se pot descarca cu lisele.Problema e ca nu mai au manere.Am renuntat pt spatiu si asezare mai buna in camion.

Singura problema,dezavantaj este pe teren neasfaltat.Pe axa motrice "stau" 35 de tone.O miscare gresita sau ceva hazardare in manevre si puntea se lasa jos.De scos se mai scoate cu 2-3 tractoare sau un monstru de genul John Dire.
Anul asta, cu ploile, am scos pe rend camion si remorca apoi, cu troliu si camion 4x4.Munca de miner,Ca apoi sa ramana iarasi si sa le scoatem inca o data.Am terminat la 4 dimineata de scos 4 atelaje de doua ori fiecare.Doua camioane si remorcile aferente.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 14 ani
   
proapi
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 806
Radule, in primul rand iti multumim ca ai avut rabdare sa scrii atat de mult.
Ma fac totusi vinovat ca desi am scris primul cuvant despre paletizare pe acest forum nu am dezvoltat subiectul.
Poti sa dai si alte detalii, eventual dimensiuni ale paletilor sau vazuti de aproape. Sisteme de incarcare/descarcare ale stupilor au o continua modernizare si perfectionare.
Niciun sistem nu este perfect.
La manipulari si transporturi de stupi se ia in calcul numarul de stupi/masa transportabila (vehicul+carga), logic nu.

Eu sunt acum cu explicarea sistemului hook-loader la nivelul cu care explicam paletizarea, la inceputurile intrarii mele pe acest forum. De atunci au intrat multi bani europeni, dar si dorintele sunt mai mari in mecanizarea pastoralului.
Astazi sunt mai multi investitori care vor sa porneasca o afacere in apicultura la nivelul din vest.
Scrie si tu ceva, de ex. daca ai investi la noi cu ce ai porni afacerea?


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
am publicat un album foto care ar fi raspuns la mai multe din intrebarile puse aici.
da ppoate nu merge asa ca o sa pun aici o poza doua.
credc a se vede bine in poza, ca sunt despartitoare sus si jos in lada. ramele nu se ating decat daca lemnu bate metalul. credetima, va respect individual pe toti si nu critic sau nu vreau sa jicnesc pe nimeni, dar in afara conditiei sa fiti ingineri specializati in stivuitoare ( adica acest aparat a trecut prin aprobari costisitoare, cu birou de studii si o gramada de bani, doar primul a fost facut artizanal acasa, in rest au fost f bine analizate de specialisti) si in afara cazului in care ati mutat stupi  cu stivuitoare de mai bine de 15 ani, nu aveti prea multe ce sa adaugati la acest sistem, decat sa intelegeti cum functioneaza.

sistemul in sine e foarte simplu si nu se vrea deloc complicat. nu incercat sa imaginati sisteme si alte belele ca nu o sa iasa mare branza. eu va prezint cum lucram noi. nu cum ar trebuii sa faca stuparul roman, sau mai stiu si eu ce pot intelege unii. va prezint un sistem, sau mai multe sisteme care in anumite conditii geografice, de legislatie, si de flora melifera functioneaza.


mai mult de atat nu pot si nici nu vreau. cine vrea sa faca ceva, sunt sigur ca nu asteapta dupa mine sau dupa nimeni amltcineva, asa ca eu pot doar sa prezint, si sa dau idei si eventual anumite raspunsuri.

da bonapi poate fi pus in duba. dar dupa aia ce remorca pui dupa ea? sau cum muti stupii? aceste doua sisteme, camionul si 4x4 sunt sisteme testate si dovedite fiabile, daca nu inventam ceva mai bun, nu are rost sa discutam. credeati ca nu so gandit nimeni aici inainte la dimensiunea furcilor, la unghiu de inchlinare etc etc. dar asta e  solutia cea mai simpla si dovedita 100% fiabila.

altceva nu pot sa spun despre asta, doar ca intradevar costa bani, si cel care se baga in asa ceva trebuie sa stie sa numere bine banii, sa faca un plan de bataie pe cativa ani si sa se tina de el. in plus de asta trebuie sa ai mai mult stofa de afacerist decat de tractorist.
sport la treaba


pus acum 14 ani
   
MyBees
apicultor

Din: Bucuresti/Dambovita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 365
Se vad foarte bine pozele, nu este asta problema.
Multumesc si eu pentru informatie si pentru efortul de a ne-o impartasi.


_______________________________________
Daca vantul nu sufla in panze... vasleste! 
---
Pozele mele: Flickr

pus acum 14 ani
   
Bambucha
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 595
Nu am vazut lada pe interior, daca deranjez prin prea multele mele intrebari in incercarea de a-mi stinge setea de curiozitate imi cer scuze, imi imaginez ca poate este neplacut sa le luati batraneste la raspuns.
Si eu am fost pe afara! vreo 7 ani! am muncit sa ma intretin si sa-mi platesc scoala, la un moment dat am constatat ca nu mai am rabdare cu, conationalii mei pe anumite teme... de acolo merg lucrurile ausgezeichnet, tic-tac elvetian si ..drumul este clar.Un lucru m-a impresionat enorm: modestia si deschiderea catre oameni indiferent de statutul financiar,respectul fata de oameni in general! Din pacate nu merge cu copy-paste si la romanica, fiindca pana la urma ajungi  tot la ..oameni,educatie,disciplina si ..mentalitate. Aici trebuie sa punem in loc o carenta de vreo 50 de ani, si pentru asta e musai nevoie de multa intelepciune si ..rabdare.
Si din aproape in aproape ajungem la adaptarea unui lucru la mediul respectiv (prima regula oriunde te-ai duce). La fel si Bonapi... oricat de bun ar fi, trebuie sucit , mirosit, gustat, si pipait cu "nerusinare"pe toate partile.

Sarbatori fericite!


_______________________________________
"Daca vrei sa testezi cu adevarat caracterul unui om, da-i putere."
"Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine." Abraham Lincoln

pus acum 14 ani
   
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Inca 2 "chichite", Radu transporta stupii deschisi la urdinis. Radule peste stupi puneti plasa aia de pastoral parca, nu?
Se mai observa pe cutii, langa maner un mic orificiu de zbor, extrem de util in pastoral si nu numai.
Acest orificiu cat si o parte din urdinis, e propolizat automat toamna de catre albina caucaziana.
Nu e legenda, si eu m-am convins la familiile  caucaziene cu care lucram.
Raducule, mi se pare c-ai facut si-o poza atunci...


pus acum 14 ani
   
jimm
apicultor

Din: Targoviste
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 759
Paletizare la vecini , cred ca sunt goi?! cum or sta in echilibru




pus acum 14 ani
   
jiji
apicultor

Din: giurgiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 538
super misto, f simplu,10 sec -5 stupi

_______________________________________
sanatate si virtute, sa avem ce bea, ce manca si ce ...

pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273

Bambucha a scris:

Nu am vazut lada pe interior, daca deranjez prin prea multele mele intrebari in incercarea de a-mi stinge setea de curiozitate imi cer scuze, imi imaginez ca poate este neplacut sa le luati batraneste la raspuns.
Si eu am fost pe afara! vreo 7 ani! am muncit sa ma intretin si sa-mi platesc scoala, la un moment dat am constatat ca nu mai am rabdare cu, conationalii mei pe anumite teme... de acolo merg lucrurile ausgezeichnet, tic-tac elvetian si ..drumul este clar.Un lucru m-a impresionat enorm: modestia si deschiderea catre oameni indiferent de statutul financiar,respectul fata de oameni in general! Din pacate nu merge cu copy-paste si la romanica, fiindca pana la urma ajungi  tot la ..oameni,educatie,disciplina si ..mentalitate. Aici trebuie sa punem in loc o carenta de vreo 50 de ani, si pentru asta e musai nevoie de multa intelepciune si ..rabdare.
Si din aproape in aproape ajungem la adaptarea unui lucru la mediul respectiv (prima regula oriunde te-ai duce). La fel si Bonapi... oricat de bun ar fi, trebuie sucit , mirosit, gustat, si pipait cu "nerusinare"pe toate partile.

Sarbatori fericite!


lectura placuta, acuma mi-am dat seama cat am scris. imi cer scuze nu e musai sa cititi pt ca e lung si nu neaparat la subiect. plus am divagat un pic pe anumite teme. sunt un pic pilit

sa traiesti. sa stii ca sunt o persoana f rabdatoare.
uite citeam azi un articol, in cuvantul liber, mi sa parut interesant. desi nu isi are locul il pun aici poate va face sa va ganditi la cum ne simtim noi cei care traim in strainatate si care am fost crescuti in spiritul lu decebal si traian, si ca romanii pot intradevar muta muntii din loc daca asta vor. e frustrant sa stii cand mergi in tara si ti scarba de unele chestii, cand vezi ce sa intampla te cuprinde o tristete profunda, cel putin pe mine, un amlestec de vreau sa fug de aici, si aici vreau sa traiesc sa construiesc. iti spun eu ca de fiecare data vars o lacrima cand ma gandesc la chestiile astea. acuma putem da vina pe cine vrem noi, dar asta nu schimba cu nimic situatia pentru ca toti dam vina si f putini cautam solutii. eu sincer multumesc cerului ca sunt ardelean, reghinean de nastere, neam de neamul meu sunt ardeleni din partea reghinului si langa tg mures din partea lui tata, pt ca nu stiu cum as fi iesit ca persoana daca nu aveam aceste valor morale care m-au ajutat mult in viata.
cand am vb prima data de stivuitoare si paletizari si incercam sa explic toate astea aici, in 2006 la inceput, am avut multe confruntari cu oamenii de pe situl acesta, si nu intelegeam de ce o luau asa personal problema, eu sincer vedeam lucrurile f simplu, si inca le vad simplu. daca poti sa faci ceva fa, daca nu asculta, baga la cap si cand o sa poti face ceva fa lucrul ala bine. astia ma luau cu dute-n ...., copil prost etc. am cautat posturi de pe atunci si mesaje pe privat da nu am mai gasit. parca am avut si interdictie atunci ca m-am luat la un moment data in gura cu unu si i-am spus unde sa sa duca. eu nu inteleg chestiile astea. eu recunosc ca vb mult despre ce ma pasioneaza, andrei si alti colegi de aici pot sa certifice, pt ca albina ma pasioneaza, de cand eram in scutece cred, a fost tot ce am iubit mai mult, si eu dau din timpul meu si din cunostintele mele. dar cand lumea imi spune ca nu se poate ma ia cu nervi si imi urca mercurul. in general in romania ti se spune ca nu se poate pentru ca nu s-au gandit ei primii la idee si atunci nu se poate, geniul carpatin accepta greu concurente, sau din gelozie pura si stupida. de cand scriu pe situl acesta toata lumea, apicultori cu stase vechi si altii au incercat sa imi spuna ca nu merge ca se fura ca culesurile ca una ca alta, si de ani de zile lucrurile stau pe loc. nu pentru ca unu are macara, sau altu are stivuitor cu senile sau stiu si eu ce sistem care mai de care mai inventiv si mai dichisit, ca schimba fundamental profesia apicultorului roman. astia sunt exceptiile, oameni un pic mai deschisi la minte care incearca ceva, au sange in vena sa faca ceva nou. acceasi ridicare de mercur o am cand vb si cu tata, de fiecare data, implacabilul " nu se poate". sincer cand aud asta imi vine sa le bag ceva pe gat la oamenii astia. d-le, eu sunt roman, si daca vreau sa f..t in cur luna de pe cer fac in asa fel sa imi bag sula in ea, si daca ma si enervez o insarmez orizontal si o bag la tras in stup. din pacate in romania, din ce vad eu in general, am adoptat toti, o natie intraga ma, inadmisibil, strategia ghiocelul. vb poemului, " capul taiat sabia nu il taie", dar ce uitam noi e ca poemul e poem, si e facut sa dea de gandit si viata reala e altceva. eu vad la colegii mei, care au 500 stupi, si e de 2 ani in meserie, sa nu credeti ca o avut miliarde de la tata, sau o furat de la uzina sau stiu si eu ce. oameni care au ales sa fie apicultori, care au stiut sa gestioneze trezoreria si care in 2 ani o ajuns la 500 si la anul o sa fie la 700, si care eu ii spun nu fa asa, si el daca e convins ca e bine asa face. pt ca nu ii e frica sa incerce sa experimenteze. in general greseste si recunoaste asta cu capul sus. da d-le am gresit ai avut dreptate. sau iti spune mersi de ajutor. e alta mentalitate, nu gandesc ca niste oameni care trebuie in fiecare zi sa se fofileze prin diferitele meandre ala societatii, ci gandesc ca oameni care au mandria lor, si care fac lucrurile cum e normal sa le faca.
la noi daca nu esti de 10 ori pe zi smecher si de 20 de ori atent la buzunar, ajungi acasa seara in curu gol. nici asta nu e normal.

nu se poate pentru ca nimeni nu a mai facut lucrul acesta, si cel care il face tine secret ca daca afla vecinu ii fura ideea si el maine ce face? sincer mi rusine. dar ce sa fac, ne-am obisnuit sa ne uitam sa constatam si sa nu facem nimic. tipic romanesc. mori pe strada de infart da nu se opreste nimeni sa te intrebe de ce salivezi si tremuri. sunt si exceptii, har domnului ca sunt si exceptii, pt ca altfel cred ca am inebunii.

am fost acasa in oct , o mica problema in familie, si in 7 zile am reusit sa chelui cat nu cheltui aici in 2 saptamani. nu mi-am luat haine, sau stiu si eu ce, dar banu pleaca la o viteza de nu iti dai seama ce ai facut cu ei. am facut un gratar cu 3 prieteni, strictul necesar o fost 40 euro. exorbitant. motorina, era cu 5 centi mai ieftina in romania decat in franta, halucinant. isi bat astia joc de noi, si noi in loc sa facem ceva intoarcem si celalalt obraz, ca asa zice popa, asta cand nu ne dam jos si pantalonu sa ne-o traga si mai bine.
desi inteleg problema pt ca am inotat in ea de mic, nu imi pot explica cum o natiunea intreaga poate sa inghita galusca si sa si zambeasca, ca vb aia " painea e mai buna in tara ta" poate imi explcia cineva, ca eu nu inteleg.
eu nu am luat niciodata nu se poate ca raspuns, intodeauna exista solutii pentru absolut orice problema. am castigat 2 procese cu statul roman, si acuma o sa il am pe al 3lea. nu ma las orice ar face.
de aia nu o sa abandonez niciodata ideea asta a mea de a paletiza in romania. chiar daca trebuie sa astept sa mostenesc stupii lu tata, poate in 2 ani o sa fie cazul. pana una alta am 170 de stupi pe numele meu, si as putea sa vin maine in tara sa ma ocup de ei, dar prefer sa lucrez aici, sa mai invat, pt ca mai am de invatat destule de la colegii mei, si apoi, cand va fi timpul am sa vin.
intre timp fac conferinte apicole, unde oamenii ma platesc sa le vb despre albine si despre paletizare si despre organizarea unei exploatatii apicole. poate aia ar treb sa fac si in romania, ca poate daca spui omului ca il costa 500€ ziua de consultanta, o sa fie mai receptiv la anumite sfaturi si sugestii , ca de , o platit o gramada de bani, si daca e scump, apoi atunci musai sa fie bun. ( pt cei ce nu stiu musai= neaparat argo ardelenesc).

nu deranjeaza interebarile profesore, din contra. e un model f simplu de stup, chiar tampit, adica daca il pun in romania pe asta, os a imi sara jumate din oameni in cap ca asa ceva nu se poate. din nou nu se poate, dar uite ca noi lucram asa si merge.
stupii nu ii inchidem andrei, intradevar, si aici in franta nu punem plasa peste camion, nu iasa albinele, in plus cu rampa daca ar treb sa pun plasa ar fi un pic enervant. in sua o puneam, pt ca transportam la distante mari si atunci  o puneam. aici in fr cine pune plasa, o mostenit bobcatu american, si plasa. astia in general o fost acolo o vazut, o revenit si o copiat. nu si-o pus nici ei prea multe intrebari de ce si cum si daca e nevoie. ei o pun ca trebe ca nu. legislatia nu o impune si practica efectiva nu o cere. intradevar te parchezi in patele parcarii la umbra etc, iei precautii si atunci nu ai probleme. sa stiic a am poza, de altfel ti le-am trimis andrei, nu le-ai primit? acuma nu am conectat telefonu la calc ca sa le copiez si sa le pun aici, cum deja am probleme cu netu de fiecare data cand incerc sa pun o poza mi se blocheaza, disper.

bambucha ai dreptate, trebuie sucit si vazut. dar nu asa se face. daca ai de gand sa investesti in ceva, sa faci ceva diferit, deja te documentezi un pic despre propria ta persoana, faci un bilant de competente, cu + si -. pot sa lucrez cu un stivuitor, macara sau carlig cu 5 stupi atarnati de el? da sau nu?; am camion? da, pot sa il adaptez? da sau nu. am banii sa modific materialul. poate trebuie cumparate lazi noi, paleti, carlige lanturi etc etc. stiu sa folosesc astfel de utilaje? trebuie sa angajez un om care stie? sunt o gramada de intrebari la care trebuie sa raspunzi. apoi, parerea mea, avand in vedere si ce spunea nea Ionita, ca la noi nu cu vrutu e problema, ci cu finantele, in oricare din cazurile astea e vb de investitii costisitoare, deci mai bine mergi si vezi pe viu cum functioneaza la cineva toate astea. abia atunci parerea mea, poti sa te gandesti la mecanizare. bonapi asta, iti permita o foarte mare mobilitate si o versabilitate ridicata in tot ceea ce faci. il utilizezi la mutat stupi, in atelier la mutat bidoane cu miere, la mutat magaziile, la recolta, la tot. la noi e utilizat in fiecare zi. nu exista cred ca zi ca nu il folosim la ceva.
intreba cineva de ce trebuie inclinat catargul? ei pur si simplu e o chestiune de fizica pura. mutarea centrului de greutate. cu cat e mai in spate cu atat e mai stabil si poate ridica greutatea. in plus scade riscum sa scapi incarcatura considerabil.

nu ii fac reclama, dar e o scula buna. apoi sunt fel si fel de sisteme si metode. am fost in spania la Dl Cerda, e cred eu cea mai mare exploatatie spaniola, un domn destuld e interesant, normal, ca nu ii ajungi la nas, dar cand o aflat cine suntem si ca cel ce ii cumpara lui mierea, e preten bun cu colegu meu, o schimbat macazu. el are camioane cu macarale din alea cu care duc astia materialele de constructii, si stupii sunt pe palet. deci cand muta stupi camioanele lui cu soferi sunt la dispozitie, iar in rest cara materiale de constructii , deci rentabilizeaza treaba. ceea ce inseamna ca pe el practic nu il costa nimic sa mute stupii, si parerea mea chiar castiga f bina dupa camioane.
am fost in italia, si un tip stupar, avea cam 1000, avea o concesiune de tractoare si utilaje agricole, camioane. nici el nu platea nimic la transport, si avea stivuitoare noi tot timpul un mascarici tipu, am ras cu el de mi-o crapat burta.
ce vrau sa spun, e ca sunt f mult metode de a face apicultura, si nu cred eu ca exista un sablon. daca era cazul, mutli stupari ar abandona meseria, pt ca suntem cunoscuti ca si oameni care nu prea ne plac sabloanele si constrangerile.  dar ce vreau sa va transmit mai mult decat orice, e ca apicultura aia cu aro si 24 stupi pe remorca apicola omologata tip, care inca, paradoxal se mai vinde si astia chiar ii fac reclama in revista, e un pic depasita, daca nu chiar periculoasa. nu vreau sa generalizez, dar multe probleme cu antibiotice( si asta vo spun din ce am auzit de la achizitori) si alte belele gen loca si nu stiu ce, sunt stuparii astia mici cu 20-50 de stupi, care baga zahar, antibiotice, si alte din astea, si noi chiar am avut o problema acu 3 ani cand nu stiu cum in mierea noastra o gasit antibiotic. dupa ce so facut tata negru de 3 ori si scandal si cearta si refuz de miere, etc.... de fapt prostii aia la depozit o bagat un bidor de 25 kg de salcam adus de un veteran al apiculturii ( are 70 de ani si stupareste cu 45 de stupi pe un pavilion rau de 40de ani) in butoiu lu tata ca sa completeze.

am vrut sa pun in practica un program de instruire apicola la mine la tg mures acum 2 ani, cand eram " sef" la cooperativa la noi, si am vb cu mai multi domni mai in etate de la noi din ACA, avand in vedere ca sunt la pensie si nu fac nimic toata ziua, iarna vreau sa spun, sa treaca prin scoli sa faca un curs de apicultura, cu niste stupi de observatie si niste borcanase mici de miere pentru copii.
vreau sa spun ca in prealabil vb la inspectorat, relatii f bune, si aveam aprobarea in 15 scoli generale din jud si in 5 licee, si cam in toate gradinitele din oras. in plus vb la primarie, si am obtinut un loc in centru, inainte de craciun, si prin sf lu sept ca sa punem o taraba, avand in vedere ca la noi in mures se org tot felu de chestii de genu asta in centru, ca sa promovam mierea apicultorilor locali.
ei, pe langa ca nu am facut pana l aurma nici o taraba, pt ca va dati seama care o fost discutia principala, la care nu am ajuns la un numitor comun deci abandonata in final, domnii astia cu timp liber, si cunostinte de impartit, nu au putut sa isi rupa cateva ore pe saptamana, sa faca un pic de promovare, pt ca intelegeti d-voastra, pe ei cine ii plateste, ca ei nu se duc asa pe gratis, ca nu e treaba serioasa. ce promovare sa faci la copii.?  am demisionat, si sunt mult mai linistit acum. nu ma mai streseaza nimeni, am delegat votul meu lui tata, si sa faca ce vor, ca pe mine nu ma mai priveste.

intelegeti un pic poate de ce am asa o mica enervare din cand in cand, la auzirea anumor fraze cliseu.

sa revin un pic la ciorba noastra, cred ca sunt cativa care o sa ma injure ca iar am scris un roman, dar nu sunteti oblogati sa cititi, doar sa intelegeti.

macaraua fata de un descarcator autoportant, are limitari grave. cand esti in plan inclinat. acum sunt stabilizatoare si sa zicem ca asta e rezolvata. daca pici in pana intradevar, schimbi furtunu hidraulic, in cel mai rau caz pompa si merge. dar esti limitat in jurul camionului. daca nu ai noroc sa dai de un spatiu intins in care sa descarci, cum faci? ajungi la noi la munte, pe valea muresului, la zmeura, de multe ori ai loc sa pui camionul si pavilionul, dar atat. bagi cu spatele pavilionu si gata. daca tebuie sa intrei sa descarci la macara in unele zone, nu descarci prea muti si ai ramas fara spatiu sa avansezi camionu sa mai dai jos o tura.
apoi acasa in atelier nu poti sa te folosesti, ai nevoie de transpalet sau altceva. eu cred ca poate parea o solutie buna, dar eu nu sunt convins deloc. personal eu nu as folosi asa ceva, dupa aia ai altii care jura pe macara. icko aia foloseste, si e multumit. alti stupari pe care ii cunosc sunt cu macara si se intraba cum faceau inainte fara. eu sunt mecanizat cu un bonapi, si sincer pe asta as merge.

sincer faptul ca mi se recunoaste ceva merit sau ideea de a ma unfla in pene pt ca am lucrat pe exploatatii mari sau ca am facut una alta, nici macar nu mi-o trecut prin cap. nu imi sta in fire sa ma dau mare, desi imi place sa imi arunc cunostintele pe masa din cand in cand, mai ales cand trebuie sa inchid gura cuiva eu nu am inventat nimic, din contra dpdv mecanic sunt nul, nu ma pricep de loc. stiu sa schimb o roata si cam atat )   ei poate mai stiu ceva, da nu ma pasioneaza.
in schimb conceptele, aplicarea lor, gestiunea, organizarea, astea mi-au placut.
am scris mult pt ca merge asa aleatoriu netul, si aveam chef de vb( am tras un roze bun in seara asta si o dezlegat degetele) poate nici nu reusesc sa il pun sus si atunci sa vezi trantit de calculator si de modem.

nu stiu cum sa fac sa raspund mai concret la intrebari
nu imi dau seama daca in poze se vede destul de clar. noi folosim rame drepte, nu hoffman ca la noi, deci acele despartitoare sus si jos au rolul de a tine ramele drepte si nemiscate in lada. mai misca ele, da nu e moarte de om.
stupul e f simplu, asa so dorit, si asa da rezultate bune. intre palet si josul ramei am 5 cm distanta. e voit, pt a aerisi mai bine. sita nu e pt varoua, ci e pentru aerisire. ca are un efect varoua, nu e dovedit deci nu il luam deloc in calcul.
noi aveam in curtea scolii cand eram in generala un castan mare, era imens. in el era un roi intr-o scorbura imensa, cred ca avea 3 metri lungime si o deschizatura de cel putin 20cm pt ca ajungeam sa bag ambele maini si chiar capul in ea. vreau sa spun ca intre 1990 si 1995 eu m-am ocupat de roiul ala, care era ditamai stupul, si taiam fagur din el, cand erau plini cu miere, si ii mancam in clasa cu colegii. stupul o murin prin 97 ca nu so mai ocupat nimeni de el, eu fiind deja la liceu nu aveam timp sa mai trec pe la generala sa il fred la nervi. ce vreau sa spun, e ca nu o fost tratat, ca eu nu dadeam varachet la roi, si iarna si vara el avea ditamai deschizatura, nu ploa in el, da vantu intra totusi. acuma va intreb pe voi, credeti ca frigul omoara iarna albina? sau alt factor?  pe acelasi principiu functioneaza si stupii nostrii aici, avand in vedere ca mai frig de -10 nu face si pana iesi din casa din -10 se face 0, deci nu prea tine frigul, in schimb bate un vand aici in sud de iti ingheata sangele in tine. si cu toate ca is asa deschisi nu avem probleme din cauza asta, in schimb sirop toamna dam cat trebuie. clima de aici nu difera mult de dobrogea noastra, sau de sudul olteniei.

sa ii raspund la proapi, ca daca nu imi da ban pe site sau ma bate cand ma vede.
eu cum spuneam am 170 de stupi. tata imi tot face proiecte si din alea, habar nu am ce imi face batranul acolo. printre altele, cred eu ca isi termina casa ma rog treaba lui. 
daca vin in tara, si ma apuc de afaceri cu albinele.
in primul rand am 170 de fam de albina pe care trebuie sa le cazez in alte lazi, pt ca modelul , sau mai bine zis cele 10 modele de lazi diferite in care io pus batranu nu imi plac. as cauta o stupina ma la vale, ca noi suntem in buza muntelui. cand se beseste calimanul, pe noi ne-o inghetat d-zeu 5 luni. deci ii mut la vale la caldura undeva. inchiriez ceva terenuri si imi fac 4 sau 5 stupini a 120 , pt ca am de gand sa adopt sistemul asta de aici. primii doi ani, sper ca nevasta sa gastige destul cat sa traim, pt ca eu ii consacru investitiilor. desi avem multe rame, nu o sa ajunga, deci imi vor trebuii rame. as putea sa fac 2 sau 3 pe an, si sa fac si miere, dar atunci sunt limitat in dezvoltare, eu prefer sa rup in primul an toti stupii in roi. chiar daca trebuie sa iau matci de undeva, o sa ma descurc. eu nu am rabdare sa imi fac matci, si sa ma ocup de ele, dar daca trebuie o fac. deci la sfarsitul primului an din 170 de stupi ajung la 400. dar nu fac nici un fel de productie de nimic, in afara de cladit rame, si dezvoltat familiile de albina pt a intra bine in iern;at.
al in anul doi am 400 de familii, cu o pierdere de 15% in iarna, deci pot sa iau cu mine in pastorala 240 de stupi buni. sistemul cu familie ajutatoare si sa le iau la alea puietu inainte de salcam si din alea, nu imi place dece nu il voi utiliza. prefer incet incet sa mizez pe numar. din stupii ramasi acasa trag un numar cat mai mare de roi posibil si la fel ii cresc toata vara ca sa ajunga bine in iarna.
eu in mod normal am toate locurile de pastoral a lui tata, si in 30 de ani, e destul de dotat batranul meu. am de unde alege. avand in vedere ca mut 120 o data, in doua seri ii mut pe toti. in plus am o relatie in germania, si am o promisiune sa imi dea un cantar electronic cu emisie de date la distanta. f utila scula. de vanzare ar ajunge la 2000€ dar cum la inceput nu cred ca voi avea din ce sa il iau, prefer sa mizez pe ala gratis. ) ( apropo, noi aici avem 7 cantare, prin care gestionam stupii, de exemplu ieri 4 stupi, fiind cantar de palet, au pierdut 120g. e interesant sa vezi cat consuma un stup iarna). acu o sapt si ceva o fost un pic frumos, au castigat un pic de greutate.
in anul trei sunt deja lansat pentru ce am de facut, si voi putea continua sa cresc. in anul 4 trebuie sa am 480 stupi de productie, si sa am cam 120 acasa din care sa pot face roi. eu daca mentin un nr constant de 600 de fam de albina sunt multumit.
avand in vedere ca voi fii in bio, voi putea valorifica un pic mai bine productia.
in plus vreau sa lucrez in sistem corp si magazie, sau magazii, depinde de cules.
ca si antifurt, os a imi pirograver tot materialul, deci poti sa furi lada, da fiind stantate nu o poti folosii, si nici pacar ramele nu poti sa le folosesti, pt ca vor fi marcate. deci daca imi fura stupi, ma duc la politie. in plus, ma sigur contra furt, calamitati naturale si alte din astea. din cate am inteles, e destul de recent, acum se asigura si in romania stupii. nu zic ca e usor, si sunt de acord cu nea Ionita in ceea ce priveste reactivitatea la cules. e normal cand iti pui toti stupii intr-un singur loc, ca daca pe valea aia o dat grindina, sa nu faci nimic si sa treb sa te muti, dar eu prefer sa imi fac 2 apoi 3 apoi 4 stupine la salcam, la ceva distanta una de alta, ca sa repartizez riscul. asta ar fi strategia mea de pastorala, sa repartizez riscul pe mai multe stupini. si daca una nu produce , asta e, o mut de la salcam I la II si apoi la III, undeva tot o sa faca ceva. cu cantarul oricum vad seara ce o facut ziua, si daca treb sa dau papa, sau sa mai pun o magazie, a doua zi, de la mures, in 6 ore is in stupina si am rezolvat problema.
iti spun asa in linii mari, ca nu prea are cred eu rost aici sa intru in detaliu.
extractia o sa o fac acasa, intr-o sala de extractie cum trebuie, la norme.
asta implica ca in anul 1 pana in anul 3 sa imi trag cam 1000 de magazii, daca chiar nu mai mutl.
stii, stau asa si ma gandesc eu ce as face, si zambesc, pt ca momentul ala nu va fi prea curand, si pe cand o voi face, nu vor mai fii nici un fel de subventii si din alea, si stiu ca in 4 ani o sa fiu mai rentabil decat majoritatea celora care au luat subventii si au stuparit intre timp, si care ma iau la tri pazeste acuma pe mine. e atat de amuzant sa vezi ca ai dreptate, nu crezi? sper ca in mare ti-ai facut o idee despre planul meu de instalare, si sunt sigur ca sunt puncte care trebuie inca ameliorate, sau modif complet, dar asa la ora asta tarziue, asa so formulat planul. nu am vb nici de bani, si de alte mijloace, pt ca aia da dureri de cap la toata lumea, si nu am o solutie miracol sa scot banii necesari acuma, asa ca nu are rost sa vb pt ca fiecare e un caz aparte ( unii cu mosteniri, proprietati, etc etc). eu personal nu imi fac deloc griji pt finantare .
cand o sa decid ca e momentul, pot sa incep lucrul fara prae mari probleme.

salutari al toata lumea.


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
o stupina pe care am tratat-o zilele trecute

incarcarea stupilor stupina care tratat-o zilele trecute

46.2KB


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
ecusonul meu de anul trecut. cum eram participanti la show

incarcarea stupilor ecusonul meu anul trecut. cum eram show

22.5KB


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
batranul protof

stiu ca este post separat apimondia, da astea mi-o cazut la mana

incarcarea stupilor batranul protofstiu este post separat apimondia, astea mi-o cazut mana

32.7KB


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
asta parca era anuntat la 5 kg pe ora da macar esti sigur ca nu te impotmolesti )
ma fac sa rad fazele astea

incarcarea stupilor asta parca era anuntat ora macar esti sigur )ma fac rad fazele astea

54.7KB


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
cea mai frumoasa femeie din lume caucaziana

incarcarea stupilor cea mai frumoasa femeie din lume caucaziana

23.2KB


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
am mai pus cateva poze sus pe albumul ala , sper sa mearga.


pus acum 14 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3041
Radule ... da stiu ca te dezleaga bine la vorba vinu.

Stiu ca nu e usor sa ai de0a face cu "carcotasi" dar bag mana in foc ca pana si egocentristul din tine a obsercvat diferenta fata de nivelul discutiei de acum si cel din 2006, foarte probabil ca peste 4-5 ani sa fie si mai bine ... ce sa-i faci ... minuni peste noapte se poate numai in basme.


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 14 ani
   
proapi
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 806
Ai dreptate Cristian ca se simte o schimbare, Radu vede in bani un mijloc si nu un obiectiv, asa si este cand vrei, poti.
Radule, am vazut ca aproape la orice postare, scrii si ceva de ACA, sa stii ca toti suntem datori cu ceva la aceasta asociatie, mai mult sau mai putin.

Gandeste ca inainte de '89 era singura asociatie de profil acceptata si de bine de rau apicultorii de azi mai in varsta, au realizat ceva care se vede si care este unic in lume si la ora actuala.
Chiar daca toti avem cate un repros ai aduce, in fapt nu ei asociatiei, sa stii ca depinde de fiecare cu cat de implicat pozitiv se face in actiunile asociatiei si ce utilitate ii da.
Asa stau lucrurile si in alte asociatii si chiar si in coop voastra.
Eu mi-as dori sa te vad intors in tara si sa faci apicultura performanta aici. O ferma de 600 de familii iti poate asigura in fond si aici un trai decent si bani de hooby-uri. Ai zis bine 3/4 productie si 1/4 reproductie. Sa stii ca materialul necesar are preturile asemanatoare cu ce stii tu de acolo poti sa incepi sa-ti faci un stoc si de aici doar iei o parte din albine si in al 2-lea an ai ferma,


pus acum 14 ani
   
AdyT
apicultor

Din: Pitesti AG. 17-04-1983
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 514
Dm-l Radu puteti pune niste poze mai detaliate cu componetele unei cutii de stup?
Cred ca numai un nr. mare de stupi ramane cheia rentabilitatii apicole, si implicit la nr. mare paletizare obligatorie. Numai ca e foarte greu cu banii aici in Rom.


_______________________________________
Iubiti albinele si natura

pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273

AdyT a scris:

Dm-l Radu puteti pune niste poze mai detaliate cu componetele unei cutii de stup?
Cred ca numai un nr. mare de stupi ramane cheia rentabilitatii apicole, si implicit la nr. mare paletizare obligatorie. Numai ca e foarte greu cu banii aici in Rom.


sa traiti.
am sa incerc sa fac niste poze mai detaliata, da poate te intreseaza cine iti poate produce stupii astia, in romania? adrian galofteanu, e aici pe forum si e capabil sa le faca lazile astea la preturi pe masura calitatii. ) adriane iti fac reclama

intradevar ca pentru a putea sa fii rentabil trebuie sa produci mult ca sa scazi costurile si sa scoti profit. e legea de baza a economiei. daca ati fi lucrat intr-o uzina ati fi inteles ca cu cat produci mai mult cu atat esti mai profitabil ; in cele mai multe cazuri )
ideea e ca sa poti sa scazi costurile pe stup, si implicit pe kg de miere.

vb eu mai demult de costul la kg de miere produs, si chiar lansasem pe forum o provocare , sa vedem care din colegii de aici ar fi in stare sa ne spuna cat il costa pe el un kg de miere. din pacate inca nu am primit raspuns, si parerea mea, ca nici nu il voi primii prea curand. inainte sa stii sa invarti dalta si sa afumi o lada, parerea mea e ca ar trebuii sa aprofundezi un pic chestiunea economica, cu umilinta si f multa seriozitate.
recunosc ca nici eu nu o fac, dar eu nu sunt inca pe punctul de a ma instala ca si apicultor pe cont propriu. cand o voi face sa fii convins ca e primul lucru pe care il voi face. in orice meserie, sau sa ramanem aprope de agricultura, orice fermier de porci , gaini, vaci etc, e capabil in linii mari si unii mergand chiar in detalii precise sa iti spuna cat il costa un ou, sau 1 litru de palte sau kg de carne. apicultorii romani nu sunt capabili de astfel de exercitii. or fii unii poate care nu scriu pe forum pt ca sunt prea ocupati cu munca, ca sa ne explice si noua cum fac, dar parerea mea e ca e un exercitiu interesant. noi aici stim exact, la 1 cent cat ne costa kg de miere. e foarte folositor cand te plangi ca achizitorii fac afaceri in umbra intre ei si fixeaza cursul mierii, si apoi nu dau nimic apicultorului.

problema de altfel e foarte complexa. si ar merita poate dezbatuta.
pe scurt, achizitorii nostrii saracii nu fac decat sa suporte cursul mondial , dictat de tarile care cumpara tonaj mare, si care in functie de cerere si de alti factori, platesc furnizorii. nu e nici o diferenta fata de grau, mere, sau porumb. doar ca cele din urma se tranzactioneaza in cantitati mai insemnate.
pretul mierii romanesti e pretul pietei. nu poti sa ceri pe salcam 4 sau 5 euro, desi acuma cred ca iti zambeste mustata, pt ca mierea romaneasca valoreaza 2,8 euro, cea bulgareasca undeva la 2, 5 cea ungureasca 3,2 si cea ucraineana e pe la 2 euro sau chiar 1,8. mierea franceza e la 5 cea germana chiar si la 5,5 si asa mai departe. e normal. deci achizitorul daca el o vinde cu 2,8 cum poate el sa dea la stupar 4? anul asta sunt care o vandut de la noi din tara, achizitor de altfel f "iubit" de colaboratorii lui, chiar cu 5,4 kg de salcam, dar a dat doar 20 tone, si asta e lovitura anului, sau poate 40 norocul lui.

ma rog, vreau sa spun ca abordarea economica, nu stil sa o facem, la noi in scoli si universitati ne invata o gramada de teorie, pitagora, unde se afla cea mai adagca groapa pe pamant, si alte ineptii care in viata de zi cu zii nu ne ajuta extraordinar. dar, au uitat dragii nostri fabricatori de programe scolare, sa ne invete sa ne gestionam!!!!!!!!!! nu stim sa ne gestionam, acuma sunt unii care invata asta de acasa, altii sunt pur si simplu sgarciti ( dar nu ei fac sa se dezvolte treburile) si in orice caz de figura am lua, tot nu sti sa gestionam. eu in cei n'spe ani de scoala pe care le-am facut, abia la master in franta am invatat sa gestionez( si nu sunt f bun ) inca) tot il rog pe tata sa faca o incercare de calculare a costurilor dar nu am cu cine. eu cred ca ar fi un exercitiu destu de interesant pentru cei care vor sa il incerce la anul. ati fi surprinsi de rezultate.

atunci abia iti dai seama ca la camion si pavilion cu 100 de stupi, poate ar fi mai bine sa pui 120 +120 pe o remorca, si atunci castigi nu stiu cat. pentru ca camionul te costa la fel, manopera la fel, motorina la fel, asigurari la fel...dar numarul de stupi faca sa sa castigi. eu sincer, daca vad ca castig 2000 pe luna, din care am nevoie de 1000 sa traiesc si 1000 sa pot reinvestii in afacere, si ca astia 2000 pe luna pot sa zicem sa ii castig cu 300 de stupi, eu nu am de gand sa cresc la 600, nu are rost; decat daca esti un avar de avere si vrei sa faci vile si alte chestii de genul asta. eu nu am personal astfel de ambitii. eu sa am din ce traii decent, sa am grija de familia mea, si sa putem sa ne dezvoltam incet afacere pt ca copii mei sa poata profita la randul lor de viata.
ziceam 600 de familii, dar stiu ca in romania asta inseamna o logistica extraordinara. eu nu am de gand sa umblu cu pavilioane si din alea, daca nu reusesc sa paletizez de la inceput, eu nici nu ma apuc de treaba, sincer sa fiu. daca vin acasa, si nu reusesc sa adun doi bani ca sa paletizez sa iau camionul sau sa inchiriez camionul care trebuie, eu nici nu ma apuc. nu am de gand sa alerg in jurul batului 10 ani pana sa am destule resurse sa pot sa fac ce vreau eu. mai bine fac altceva , adun bani si cand pot sa o fac atunci ma lansez.
vb cu un coleg azi, si imi spunea, ca poate eu vreau sa fac asta in romania doar ca sa dovedesc un punct de vedere. si are intr-un fel dreptate, dar nu e numai asta. eu chiar vreau sa stuparesc in romania. imi place. doar ca da, cat sunt de incapatanat, as fi in stare sa fac chestia asta doar ca sa dovedesc ca se poate.

proapi, nu am sincer nimic special cu ACA, pt ca asociatia la baza suntem noi stuparii asociati membrii. am ceva cu conducerea ACA din ultimii 20 de ani. atata tot. in rest asociatia nu are nici o vina. prin definitie o asociatie e suma mai multor persoane, printre care si eu de 25 de ani incoace, deci nu as putea spune ca eu am o vina.
doar ca trebuie sa recunosti ca ACA in ultima vreme in loc sa ne ajute, mai mult ne f..te. asta e adevarul, deci nu pot sa spun altceva despre conducerea acestei asociatii, lucru de care dl presedinte a avut placerea sa il auda prin viu grai , desi so intors cu spatele si so facut ca nu aude, dar dl vice o auzit f bine si bine ca so abtinut ca ii mutam dintii la spate, micile reprosuri pe care aveam sa le aduc, nu doar eu, dar fiind secretarul unei coop reprezentam la vremea respectiva 60 dintre cei mai mari apicultori profesionisti din jud mures, care erau membrii la noi. deci nu erau doar doleantele mele, ci ai unui grup de oameni. oricum, acuma am impreasia ca tot ce fac prin ACA e ca SC apicola SRL sa scoata profit. ce nu inteleg eu e cu se poate ca o asociatie creata de stupari, unde si bunicu si tata si unchii si verii mei au predat miere de la inceputurile ei la preturi mici pt a construii ce au construit acolo ( tin sa iti spun proapi ca bunicul meu a fost unul dintre primii care a facut cursuri de apicultura in anii 30 si a fost printre primii care a incercat dadant si multietajat, fiind avocat, isi permitea sa puna bani in hoby) deci iti spun cu toata luciditatea, ca am o jena cand e vb de acei oameni care au transformat , cel putin la prima vedere ACA intr-un SRL de duzina care aserveste interesele nu stiu cui. eu cum spuneam sunt membru cotizant ACA de 25 de ani, cu 10 stupi, dar am carnetele aca stampilate si la zi. ma leaga multe istorie de asociatie, si tatal meu pe vremea aceea facea parte din comisia de control ACA, cei care sunt mai vechi in asociatie stiu ce e aia, si mergeam cu el la controale in stupini. (de fapt am fost e 2 ori)
am vb cu dl presedinte, si i-am propus acest lucru, dar se pare ca nu se poate, fiindca intelegeti , aca se confrunta cu alte probleme mult mai importante decat sanatatea coloniilor de albina si buna functionare a stupinilor, aca mai noi trebuie sa colecteze tva pt statul roman.  i-am spus ce aveam de spus, si sper eu ca la noi la mures nu mai pune piciorul, pt ca tare ne-o pus bete in roate, poate nu dansul, dar sistemul la carma caruia este. desi si el e un exemplu tipic de director in romania, asa ca sa o lasam balta, si nu cred ca o discutie viitoare despre aca isi are rostul. 

eu sunt o persoana franca, si daca am ceva de spus o spun verde in fata, nu poat sa imi inghit cuvintele pentru ca asa am fost crescut, si cei care il cunosc pe tata stiu ca asa e si batranul meu. eu sunt in strainatate pentru ca asa a vrut conjunctura, si viata iti rezerva tot timpul surprize. am venit aici pt a fi cu femeia mea, altfel eram presedinte de coop si crede-ma ca frecam la nervi mai mult de unu la ACA bucuresti si la guvern. pt ca ceea ce ne fac noua, profesiei nu e normal, is pe punctul de a ne falimenta pe toti. de a ne pune la sapa de lemn. si alesii nostri nu fac nimic pentru a pune meseria de apicultor acolo unnde merita, si anume in prim planul efortului national de redresare a agriculturii romanesti.
pe vremuri apicultorii erau respectati, acuma ba se face mishto de tine, ba se uita lumea cu invidie si zice ca al naibii si asta, castiga bani buni si nu face nimic, ca albina aduna mierea, etc etc. toate meseriile sunt incadrate de sindicate si de alte chestii de genul asta, ai sindicatul prod de lapte, de unte, de oua de prepelita, oua de strut, doar stuparii au o asociatia aca, care e sfanta si de care nu trebuie sa ne atingem si care nu face nimic, dar pt ca bunicu o dat miere la jumate pretul( de parca ar fi avut de ales batranul, sa fim seriosi, te puscau comunistii daca faceai figuri) aum nu treb sa zicem nimic? d-l eu cand bag pe pagini aurii stra ficusului nr (nu stiu cat) ar trebuii sa imi dea doar cobinatul apicol, si nu o sumedenie de alte firme.
ma rog sunt convins ca d-voastra ii veti apara, eu voi continua sa ii vb de rau, si undeva la mijloc pe ei ii va durea in fund. asa ca hai mai bine vb despre ceva ce putem influeta noi, cu ar fi vremea. sunt convins ca mai repede schimbam vremea decat modul in care aca actioneaza in interesul asociatiei nationale a crescatorilor de albina.

astea fiind spuse, hai ca pun un mic plan pt colegul cu lada noastra, la care noi mai aducem ceva modificari, pt a o adapta la nevoiel noastre. planul e doar pentru producatorii de material. asta daca il gasesc in seara asta si il am scanat pe calc.

nea ionita, eu nu am obiceiul sa beau si cand beau, imi dau drumul bine de tot, spre disperarea la femeie care mi-o auzit deja povestile de cateva ori si nu mai poate ) va salut si da, aveti dreptate, dar stiti la tinerete vrei sa miste totul mai repede , dar din pacate nu se poate. eu sincer nu imi doresc sa aiba toti paleti si stivuitoare, ar fi o tampenie, stiu cel putin 10 dobitoci care si-ar rupe gatu in prima pastorala, eu ce vreau e ca profesia sa avanseze. din pacate nu pot influenta in mod direct pentru ca nu mai fac parte din nici o structura, in afara de aca, si nu mai am functie ca sa pot sa iau si sa aplic anumite decizii. dar asta e, poate peste cativa ani, ma mai coc si eu la minte, capat maturitate, incetez sa mai fiu asa de idealist, si atunci cand in sfarsit o sa accept si eu sa iau spaga, o sa ma regasesc in romania in functii de conducere ))

noapte buna


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
in tenterior

pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
adyT, primo, domn e tatal meu , eu sunt pur si simplu radu pentr colegi.
nu pot sa le pun pt a le am in format PDF, si aici lasa doar jif sau jpg. imi pare rau, dar am publice adresa de mail , si daca aveti intrebari nu e nici un secret dar costa

mo pus doamna sa imi cer scuze daca am suparat pe cineva, asa ca imi cer scuze daca am ofensat pe cineva in posturile anterioare.

salutare
radu

Modificat de radudulau (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273

AdyT a scris:

Dm-l Radu puteti pune niste poze mai detaliate cu componetele unei cutii de stup?
Cred ca numai un nr. mare de stupi ramane cheia rentabilitatii apicole, si implicit la nr. mare paletizare obligatorie. Numai ca e foarte greu cu banii aici in Rom.



salut Adi,

am primit mesajul. deci noi la cum lucram acuma plasa pe und nu are un rol exclusiv varoua, chiar acela find rolul secundar. aici fiind foarte cald vara , pe noi ne intereseaza ventilatia. deci, la noi sita e plasata in mijlocul lazii sa zic asa, si plasa are o deschidere de 23/23cm.nu e pe tot fundul lazii ci doar in mijloc. eu ce pot sa iti spun e ca e f practica dupa cate am observat.
pe acelasi principiu de ventilatie e si gaura de zbor in fata si inaltimea fata de fund.asta le permite cand e acld sa se adunde sum rame si sa aiba ventilatie pe la sita intratre si gaura de zbor. avand in vedere ca nu le inchidem la transport, pot sa iti spun ca nu stau in barba, cum am vazut in romania la colegii care nu isi inchid urdinisele la pavilioane ca le sta albina in barba. stupii astia nu prea stau in barba. daca am vazut vara asta 1 sau 2 in barba, din cate mii avem, e mare lucru.

ref la ce spuneai tu, cauta un job si apoi baga albine. cred ca e mai important sa ai din ce traii apoi sa ai din ce investii, apoi sa iti faci planul de investitie, si apoi sa investesti. dar pana ajungi acolo fa si tu 10 fam si joca jocu cu ele. 10 stupi poti saii transporti cu masina parintilor la pastoral undeva si sa faci si un pic de miere.
tata in 78-79 parca o mers cu 11 stupi la pastorala, si o facut miere )
iti dai seama, 11 stupi. ghita brasoveanu, avea si el 11 si niste pocaiti de pe langa reghin cu un pavilion mic aveau 24. asta era pastoralul. si tata o facut atunci 300 si ceva de kg la salcam.
deci se poate incepe si de jos, doar ca el avea un job la CFR si un salar bun din care sa traiasca.


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
andrei, nu am ma adresa ta de mail.

incarcarea stupilor andrei, adresa mail.

47.5KB


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
poza doi

incarcarea stupilor poza doi

58KB


pus acum 14 ani
   
jiji
apicultor

Din: giurgiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 538
salut
radu paletul tine locul fundului de stup? se aseaza corpul direct pe palet?


_______________________________________
sanatate si virtute, sa avem ce bea, ce manca si ce ...

pus acum 14 ani
   
AdyT
apicultor

Din: Pitesti AG. 17-04-1983
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 514
Multumesc Radu, dar sita o obturati cu ceva, sau ramane deschisa tot sezonul?
Legat de stupi am ajuns anul acesta la 100 buc. si sper sa i-i mai inmultesc la anul, nu am mijloc de transpor pt ei.    


_______________________________________
Iubiti albinele si natura

pus acum 14 ani
   
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Ady, nici la Radu si nici in exploatatia unde lucrez eu, urdinisele sau sitele caucazienelor nu le opturam in nici un fel.
Caucazienele e destepte, rustice se descurca singure, isi chituiesc cat vor.
Avantajul e ca la vizitele de primavara te delectezi cu bule de propolis pe care le mesteci ca guma de mestecat.

Si chestia asta cu transportul e discutabila, am mai discutat-o cu Radu.
In opinia  mea pentru cei sudisti (ca mine) e de-ajuns si un mijloc de transport mai mic. Asa cum face Cristi Ionita, cu Aroul sau si remorca.
Am lucrat cu niste stupari din sud-vestul Frantei (Proapi stii despre cine e vorba) care pentru pastoral folosesc un Iveco 3,5 T cu platou si macara pe spate.
Copiii lor au Defendere cu platou si remorci platou cu macara.

Conteaza inca cum abordezi pastoralul.
Poti sa ai 10 vetre dispuse pe o raza de 100 km² pe care le deservesti cum vrei cu material genetic, lazi , etc.
Adica ai sa zic 50-60 pe fiecare de astfel  de vatra si permuti stupii cum vrei. Da bine in locul X, mai aduci ceva colonii acolo, etc. Cum alegi vetrele ca sa nu fii furat?
In diverse vetre de sat, nu trebe sa te duci in buza lanului sau padurii. Nu s-a bolunzit chiar asa lumea la tara, mai intalnesti oameni cu O mare. Si-apoi mai toate familiile in Romania au ascendenti la tara, cunosti un var care are un vecin care are o matusa la tara, omu' nu face mutre la un borcan cu miere, in fine o mana se spala pe cealalata.
Eu asa voi aborda ideea de pastoral, ca cum fac si acum cu actualul colaborator, Michel.
Pastorim spre 1000 de fam dispuse pe peste 30 de vetre, si ne miscam intre ele.
Omul pentru transport are un Transit duba la 3,5 T , incarcarea-decscarcarea o facem cu o lisa adaptata de la Ickowicz si uneori, roiurile, sau ma rog ce e mai usor la mana.
   Dar inca o data , asta in conditiile in care fam sunt pseudo-fixe, nu se misca toata masa de stupi. Insa dezvoltarea/evolutia familiilor se face in mod diferit fata de noi, in masura in care nu ai toate fam sub mustata.
Asta presupune rezerve de sirop pentru stimulare, hraniri intre culesuri, etc. Dar raportat la costurile de intretinere ale unui camion de mare tonaj si alte utilaje asociate, nu suntem in deficit.

Ma rog, am expus si o alta maniera de a"manevra" 1000 de stupi care nu este bineinteles similara cu modelul lui Radu.
Maniera asta inca o data spun o vad eu adaptabila la noi , la o suprafata de stuparit dispusa intre jud Giurgiu, PH, Ialomita, Ilfov,adica pe-acolo pe unde gandesc eu sa ma desfasor.
Pentru nordisti insa trebuie un mijloc de transport masiv care sa-i ajute "sa coboare" repede si eficient.


pus acum 14 ani
   
jiji
apicultor

Din: giurgiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 538
salut  sa inteleg ca nu te gandesti sa faci pastoral? ci sa ai 50-60 de stupi pe fiecare vatra?
din ce oras esti? in ro


_______________________________________
sanatate si virtute, sa avem ce bea, ce manca si ce ...

pus acum 14 ani
   
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Jiji,

Stupii iernati cu totii pe 3-4 vetre. In cazul meu ar fi cel putin 2.
Acolo poti sa-i inghesui, ca stau "la cutie";
Odata dezprimavarat, stupii distribuiti in arealul respectiv(ap 100 km²) in locatii care au si 1-2 culesuri.
Pe vatra de iernare (preferabil in fata casei) se lasa fam ajutatoare, roii pentru matci, cateva familii crescatoare, in fine "maternitatea". Acolo trebe sa stai cu siropelu' pe ei poate zilnic uneori.
La stupinele "din teritoriu" trecut saptamanal si dat 1 l de siropel pentru dezvoltare.
In ajunul culesurilor venit cu albina culegatoare si "trantita in capul" FB.
  Lucrul cu matci tinere (max 2 ani ) in toate stupinele astea ca sa tii cat poti in frau roitul.
In momentul culesului(sau culesurilor simultane) unele familii duse in arealul de cules. Deci o stupina de 50-60 poate deveni dubla. Dupa cules(uri) familiile redistribuite in zonele urmatoare de cules.


Da, sunt de principiu, ca si aici in Franta sa nu tin "toate ouale in acelasi cos".
Dar in contextul acesta ai nevoie de rentabilizarea transportului, deci un mijloc de transport economic, eventual inca un loc cu casa(eventual depozit) pentru materiale, sirop, bidoane, etc, in arealul de activitate.

Dar ce e neeconomic in Romania si Radu l-a scos in evidenta este faptul ca apicultorul in Romania sta "lipit" de stupi in pastoral si in general. Aia sunt timpi morti.  In timpul ala poti sa faci matci, roi, sau sa petreci timpul in familie.
  O sa-mi spuneti "Se fura".
De aceea am spus ca vetrele acestea multiple nu vor fi ca in Franta nepazite, ci in vetre ale satului sau la ferme ale unor prieteni/rude/padurari.

Sper ca am fost clar Jiji.

Sunt din Ploiesti, si vetrele de iernare vor fi la 8 km, la tara unde voi locui. Stupii iarna vor fi langa casa.

Modificat de andrei_calinescu (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Salut!

Sa ai  600 de stupi dispusi pe cate 6-10 vetre in Romania si tot atatea persoane de incredere, sau macar vetre disponibile, care sa aiba cat de cat accesibilitate, sa nu fie vecinatate de zona industriala sau de teren viran, sa aiba raza de cules sub 1,5 km... sunt lucruri destul de greu de intalnit. Nu spun ca nu se poate, dar este o provocare puternica. Nu vreau sa mai vorbesc de conditiile reduse de infrastructura. Aveti de-a face si cu fenomenul "se fura", ca in Romania procentul de oameni needucati, saraci, sau, mai ales, fara o ocupatie serioasa, este destul de mare. Noi nu avem 2-5% in rural, ci 45%. Pirogravarea nu mi se pare o solutie, cu putin kit/aracet si revopsire, va rade infractorul in nas. Mai degraba, stantarea. Nici nu prea merge treaba cu stupii gazduiti la cunostine sau rude, ci la angajati proprii.

O problema ar fi si pretul mierii. In calculele mele, strict pe baza celui oferit de procesator, valoarea medie la kg pe rapita, salcam, faneata/tei, floarea soarelui, cumulate, ar ajunde la 8.5 RON, adica vreo 2 Euro/kg. In Franta cat ar fi? Daca luam de bune cifrele de mai sus, aici 2,8 Euro/salcam, acolo 5 Euro/salcam, e clar ca vorbim de alte conditii. Pret de achizitie + 90% este... enorm. Nu am luat in calcul posibilitatea desfacerii proprii, nu stapanesc subiectul si la prima vedere, multe borcane cam cristalizeaza cu lunile pe rafturi. Din acest 2E/kg pret mediu pe miere, trebuie scazute costurile, dar astea, fiind variabile trebuie efectuate de fiecare apicultor in parte.

Mai vorbea cineva mai sus de pierderi efectiv pe timpul iernii, de circa 15-20%? Cam multisor. Poate se refera la reorganizari de familii in decursul toamnei.
Daca e vorba strict de iernare, si 10% mi se pare mult.

Factorul uman: cati angajati permanenti si cati nepermanenti aveti la mia de stupi? Sa vedem cum ar suna aici.



pus acum 14 ani
   
proapi
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 806
Asa este, sunt unele dintre motivele pentru care investitiile facute la noi de catre cei care au lucrat in apicultura europeana si nu numai, sunt intarziate sau vor fi cat se poate de tardive, "cand vor fi conditii" spun cei mai multi, totusi depinde de noi.

Eu am facut acest pas, chiar daca gasesti apicultori care tin la conditia lor de debut in apicultura, fiecare are drumul lui.


pus acum 14 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
E drept, daca astepti la nesfarsit momentul potrivit, te intrec cei ce nu-l asteapta.

Dar nu trebuie neglijat nici jugul la care te inhami, nici brazda pe care o intorci. Nici ocaua cu care vinzi.
Dupa atata munca, sa vinzi calitate ieftin, n-ai facut nimic. Parerea mea, ca sa pornesti bine acum, la ce fac ei acolo, vii indiscutabil cu capital, 5 zerouri in coada. Si castigi niste ani.

Asta nu inseamna ca mutam Franta aici... asta va dura ceva... Oricat am fi de optimisti, sunt vremi pe care noi nu stiu daca le mai apucam.



Modificat de lucky5strike (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
apislav
apicultor

Din: Tg. Neamt Jud. Neamt
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 256
Domnule Radu Dulau vad ca sunteti foarte multumit de Bonapi insa din fotografiile dumneavoastra nu am vazut sa incarcati stupi dadant cu 2 jumatati, sau chiar 2 paleti cu 8 stupi dadant cu cate 2 caturi de 1/2.Asta pt ca bonapi nu ridica mai mult de 450 kg.
  Eu am fost nevoit sa car pe o distanta de 300 m, suprafata umeda cei 200 de stupi ( cate 2 paleti a cate 4 stupi fiecare si cu 2 caturi de 1/2)  cu mierea de la rapita neextrasa pana la astfalt.
Si asa timpul de incarcare pentru 200 de stupi a fost de 4 ore.
Fara utilajul meu pe senile nu m-asi fi descurcat.
Terenurile din Romania sunt diferite de cele din Franta. 
Chiar am discutat cu cineva care achizitonase pentru o manastire de pe linga Ploiesti
un motostivuitor pe roti. Erau nemultumiti de greutatea pe care o ridica doar un palet ( 300 kg).Doreau sa il modifice, sa ii puna senile.
Pentru deplasarea a maxim 100 de stupi e bun Bonapi.

Modificat de apislav (acum 14 ani)


_______________________________________
"VAX ALBINA, CREMA PUCAT"
TEl:0749223473

pus acum 14 ani
   
apislav
apicultor

Din: Tg. Neamt Jud. Neamt
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 256
"asta parca era anuntat la 5 kg pe ora  da macar esti sigur ca nu te impotmolesti )
ma fac sa rad fazele astea"

De ex: pe ploaie, la munte descarcam stupi pe un teren accidentat.
Stupii nu sunt fixati de palet si de aici apar unele probleme.

incarcarea stupilor "asta parca era anuntat ora  macar esti sigur )ma fac rad fazele ex:

34KB

Modificat de apislav (acum 14 ani)


_______________________________________
"VAX ALBINA, CREMA PUCAT"
TEl:0749223473

pus acum 14 ani
   
apislav
apicultor

Din: Tg. Neamt Jud. Neamt
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 256
Lucrati cu un motostivuitor in Romania si o sa vedeti diferenta

incarcarea stupilor lucrati romania vedeti diferenta

41.9KB

Modificat de apislav (acum 14 ani)


_______________________________________
"VAX ALBINA, CREMA PUCAT"
TEl:0749223473

pus acum 14 ani
   
apislav
apicultor

Din: Tg. Neamt Jud. Neamt
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 256
Din albumul dv foto deduc ca nu tineti cont de asezarea stupilor cu ramele paralel cu directia de mers.Nu aveti pb cu matcile la transport?

incarcarea stupilor din albumul foto deduc tineti cont asezarea stupilor ramele paralel directia

49.9KB

Modificat de apislav (acum 14 ani)


_______________________________________
"VAX ALBINA, CREMA PUCAT"
TEl:0749223473

pus acum 14 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
S-a amintit mai sus situatia de a ajunge cu un camion cu macara intr-un spatiu ingust.Unde doua pavilioane ar intra mai lesne.La smeura sau pe o vale ingusta.
Camionul cu macara si remorca vor fi descarcate in stil pavilion.Pe langa camion unul peste altul si pe camion respectiv remorca pe laterale ,unul peste altul.Am facut asta.Pentru 3-4 zile de varf stiind sigur ca nu lucrezi in stupi.Cunosti ca mai este spatiu de nectar si urmeaza alt cules  in spatiu si timp"aerisit".
Situatia este un compromis,fara discutie.
Dar cu un stivuitor nu se poate face aceste manevre.
Am descarcat pe baraje,pe mal de canal irigatii, pe o juma de metru in linie.Etc etc
daca camionul e pe tare, si stanga dreapta e cultura, te intinzi pe langa drum.
Am intalnit la FS mutare dupa ploaie.Nimic nu face fata la solul din Dobrogea la 5 minute dupa ploaie.Stupii trebuie dati jos.Camionul e  pe asfalt, bratul duce la 10 m in teren.Dai inainte si ...descarci.

Sustin cu tarie (am rumegat-o mult inainte de a decide) astazi in Ro este de preferat ca si etapa intermediara mecanizarea transportului cu macara.
In decizie intra costurile de achizitie, inutilitatea stivuitorului acasa (inca nu avem prea multi hala  si curtea aranjate pt stivuitor) si degajarea spatiului de transport, destinat utilajului.Nr coloniilor din stupinele noastre suporta manevre de manipulare cu roabe si stivuitoare de mana.

Elanul,motivarea si determinarea lui Radu, sunt molipsitoare.Realitatea de acasa insa, este compusa din franele absconse ce la multi colegi veniti cu ceva banuti adunati cu truda au fost indeajuns ca sa-i darame.Se cunosc cazuri.
Nici pe departe nu vreau sa induc ideea ca cineva ca Radu sau Andrei C pot ...deraia de la planul lor.Incerc doar sa scriu ca realitatea din Ro este de multe ori subevaluata.Si bine ar fi ca planurile facute sa tina cont de cat mai multe date...romanesti si nu atat straine.
Ca se poate pune in practica stilul francez, german sau american, nu contest.Sunt apicultori in tara ce tind sa intre in "apicultura mare".
Se poate sigur.



Succes tuturor.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 14 ani
   
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Ioan , sunt absolut total de acord cu tine.
Am spus-o in mai toate dialogurile mixte, franco-romane.
Romania - Franta is doua planete diferite. Indubitabil.
A fi precum urechile ciobanescului german cand e vorba de situatia de la noi, e obligatoriu.


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
sa traiti,
d-le apislav, sa va raspund la intrebari.

nu , bonapi e f bun, versatil. problema e ca eu incarc descarc singur, 120 stupi, cam intr-o ora si un 15, si nu pot sa imi fac poze mie insumi cand lucrez. din cate vad d-voastra sunteti 4 la incarcat, aveti timp sa va pozati.
eu va stimez mult, chiar daca sunteti moldovean, nu e vina vina d-voastra.
noi de obicei la incarcat, luam 8 stupi o data, avand in vedere ca incarc la 3 inaltime, iau de obicei doi stupi, ii asez jos, apoi iau un pachet de 8 si ii pun peste. noi incarcam stupul cu o singura magazie. stupul meu din momentul cand pleaca la pastoral are o singura magazie la transport; asta pentru ca si daca in cules, cum am avut anul asta la salcam sau la castan, aveam 3 sau 4 magazii, am recoltat inainte de a muta stupii la lavanda, si am pus magazii goale. deci am icnarcam stupii cu magazii goale pentru deplasarea la lavanda. un stup la noi, corp +magazie, in momentul ala cantareste pe palet cam 60kg, adica paletul cu 4 stupi cantareste 240kg, deci cei 8 stupi ai mei cantaresc 480kg, pe care nu am nici o problema sa le deplasez cu bonapi.
cum spunem anterior, nu ii fac reclama, cred ca e  o scula buna, si eu as cumpara asa ceva pt mine, dar sunt sigur ca sunt si mai bune.
domnu apislav, anul acesta am avut de mutat 2800 de familii de albina, la o pierdere calculata pe zezon de 10 %. sincer, am facut 96 tone de miere, chiar credeti ca nu e bine gandit sistemul pe care il folosesc oamenii astia.
eu nu zic ca e mai bun, doar il prezint, nu o lua personal. eu incerc sa nu o iau.
sunt multe metode de lucru, pritre care a d-voastra, a lu pupemea si altii. fiecare dupa cum a cugetat si-a asternut masa, noroc ca putem face fiecare ce vrem din viata noastra. liber arbitru parca se numeste.

eu doar prezint o scula, un sistem si o mentalitate. de aia am incetat mai demult sa scriu pe forum, pt ca am vaz ca nu aveam nici macar cui sa o prezint, ce sa mai vb despre discutat aceste idei noi.

eu descarc mult mai repede decat cu senile, am lucrat si cu senile, si sincer, cred ca imi venea sa imi trag un glont in cap, dar fiecare cu alegerea lui. eu inca nu am reusit sa impotmolesc bonapi asta, si stiu cum e la noi solul, si sa stii ca franta nu e pe luna, si aici lutul si nisipul is la fel, si noroiul, sa iti spun un secret, e tot la fel. eu nu am reusit sa il blochez. am descarcat in panta, am descarcat pe iarba uda, in ploaie, pe pietre, peste tot, si a mers super.
in filmulete pe net nu se vede, si aia vb cu colegul ca ar treb sa facem altele, dar noi toata vara lucram numai de asta nu avem timp, dar am planificat ca vara asta sa chem un cameraman sa ne filmeze un pic.
in plus, fata de ce spunea pupemea, si eu unde intra camionul, pt ca mi so intamplat sa intru cu el pe drum de tara, si sa blochez fata, sa asez pur si simplu camionul in noroi. am lasat rampa si am descarcat stupii cu bonapi. am facut cei 400 de metri la stupina, si am descarcat cam 2 ore. mo udat pana la miez, dar stupii aerau in unde trebuie. in plus, daca trebuie, putem sa ii descarcam si la mana, cum am paleti de doi, la 100 de kile, doi barbati pot sa ii descarce. si mi so intamplat si asta.

cum spuneam mai incolo, sunt rodat la tot felul, am incercat sa va spun, ca poate radu asta o vazut mai mult ca voi, si poate nu stie cat stit voi, dar e umblat.
la fel si colegii mei, sefu meu o inventat masinuta asta, si inainte sa o vanda o testat in toate conditiile.

intrebai de asezarea ramelor, am mai spus lucrul asta, stupii sunt dadant, in pat rece. vezi in poze cum sunt asezati, asta ajuta sa nu se sufoce. tu vad ca ii duci cu prelata lasata, tie nu ti se sufoca? sau ai aerisiri special concepute? inca eu in sezonul trecut nu am sufocat nici un stup, si andrei imi e martor, a fost cald in sudul frantei anul asta.
d-lor e pur si simplu un alt sistem de lucru. va rog nu o luati personal, pt ca atunci o iau si eu si iara ajungem sa ne certam aici. daca aveti ceva constructiv de spus spuneti, daca nu , treceti cu vaderea va rog frumos.

lucky, salut baiatu, iti raspund si tie, pt ca gresesti un pic.
pirogravarea este solutia; e folosita in franta, sua, si alte tari. poti sa faci ce vrei, dar cand intra cam 0,5cm in lemn, nu prea ai cum sa stergi, mai ales la rame. iti garantez eu e o solutie buna. uite la pozele care le-am pus aici parca e una cu un stup marcat.
doi la mana, sa nu faci cat traiesti tu comparatie intre pretul mierii din franta, italia, germania, anglia si romania. nu exista comparatie. daca in franta salcamul valoreaza 5 euro si in romania 2,8 inseamna ca ala e pretul. 1kg de miere romaneasca in mod normal nu va primi niciodata acelasi pret cu cel francez. si e normal, in franta mana de lucru costa de 3 ori mai mult ca in romania, deci se regaseste in produsul final.
in franta, pierderile dupa iernat sunt in general intre 15-20%, daca nu si mai mult. aici sunt alti colegi care sunt in franta is pot sa confirme sau nu aceste cifre. noi cand calculam aici pierderile la iernat calculam cam in medie intre roi, stupi de productie si batrrane 15%.
angajati avem , 1 . adica eu sunt angajat acum la 4 apicultori. deci poti sa spui ca suntem 5 angajati, si in primavara o sa mai luam un angajat sezonier care are permis de camion, deci vom fi 6 la 2800 stupi si vrem sa facem cam 2000 de roi. obiectivul in tonaj este cam de 110 tone pt la anul. si in momentul recoltei, pe 1 luna de zile poate vom angaja cred eu 8 sau 12 persoane, ca se ne ajute la recolta de lavanda. anul trecut firma a platit in personal 65mii, si eu intru separat fiind independent si facturez separat. e cu totul o alta economie si gestiune, pe care daca vrei sa o discutam in detaliu putem sa o abordam cand vrei tu.
ce nu intelegi tu mi se pare mie, si nici tatal meu sau inca cateva zeci de apicultori pe care ii stiu eu in romania, e ca mierea romaneasca oricat de buna, oricat de premiata, oricat de doua pereche de coiae ar avea, pe plan european si international, la export, valoreaza cat valoreaza. am vb cu mai multi achizitori aici in franta, belgia si germania, si continui sa tin relatia cu ei in fiecare an in jurul lunii mai, si stiu exact cat sunt preturile pe piata. cum spuneam mierea ungureasca e mai scumpa, bulgarii mai ieftin, ucrainienii si mai ieftin. eu zic ca la mivel european se vinde bine mierea romaneasca.
acuma daca voi credeti ca puteti face mai bine, incercati.
eu cu fonduriile coop de 100mii euro nu am reusit ca cumpar 2 camionae de salcam. daca voi va descurcati, eu am cumparatorul pentru ea. garantat, si cu plata la 45 de zile. am aceeasi discutii cu batranu meu cand vin acasa, asa ca am toate argumentele.

va salut, si sper ca sa ne vedem cat mai curand.
andrei, cred ca mai bine imi vedeam eu de treaba.
te pup taticu ciao


pus acum 14 ani
   
Mishu05
apicultor

Din: Bucuresti/Vatra in Arges
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 219
Mai bine ca nu ti-ai vazut de treaba, ca buna treaba ai facut scriind tot ce ai scris. Sa stii ca citeste lumea si baga la cap , nu raman in vant vorbele astea.
Cat despre pretul mierii romanesti nu prea inteleg de ce in Franta se ofera 5 euro pe salcam si in Romania 2.8 euro. Costul de productie ar conta daca procesatorul ar avea o atitudine de parinte bun: dau fiecaruia suma necesara pentru cheltuieli+profit, in conditiile specifice . Dar teoretic nu e asa, de ce ar da procesatorul 5 cand poate da 2.8?
Vrei sa spui ca la noi nu se poate achizitiona in mod normal cantitati mai mari de miere, nu exista o oferta coerenta pe piata din partea apicultorilor? Sau sunt multe oferte dar mici cantitativ si e tambalau mare sa o pui pe toata laolalta?
Te rog scrie in continuare, nu scrii degeaba.

Modificat de Mishu05 (acum 14 ani)


_______________________________________
Poze apicole si nu numai:

pus acum 14 ani
   
balanescuadrian
apicultor

Din: Buzau
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2731
cred ca diferenta de pret rezulta doar din:
1. cantitatea pe care o poate oferi un apicultor roman fata de unul francez
2. necesitatea intermedierii de catre procesatorii romani, care cumpara cantitati mici la 2.8 euro de la apicultori, stocheaza si vand cantitate mare la 5 euro!
3. neincrederea intre apicultorii romani ptr asociere!(ma refer la 40-50 apicultori care impreuna sa ofere cantitati importante)

parerea mea!

Modificat de balanescuadrian (acum 14 ani)


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
apislav
apicultor

Din: Tg. Neamt Jud. Neamt
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 256
Nu contest experienta si nici cele afirmate de dv.Am expus si eu ca si domnul Pupemea cate ceva din realitatile noastre.Ma bucur ca am de unde invata si urmaresc cu interes expunerile dv.
Sunteti cel mai in masura sa faceti comparatie intre apicultura din Romania si celelate state in care ati lucrat.
Problema apicultorilor romani este numarul prea mic de familii si de aici rentabilitatea.


_______________________________________
"VAX ALBINA, CREMA PUCAT"
TEl:0749223473

pus acum 14 ani
   
jonny_it
apicultor

Din: Piatra Neamt/Sibiu
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 2596

radudulau a scris:

sa traiti
eu va stimez mult, chiar daca sunteti moldovean, nu e vina vina d-voastra.


Ai vorbit serios sau era o gluma?


_______________________________________
Din două posibilităţi de alegere, alege-o pe a treia.

pus acum 14 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3041
Va rog fara discriminari .... ca apoi incepem sa strigam "cenzura".

Radu, Apislav, Pupe - nu vad de ce trebuie sa luam discutiile acestea atat de personal ..... fiecare dintre sisteme are bune si rele .... si este in beneficiul tuturor ca aceste informatii sa fie relevate fara patimi


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 14 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Sti de ce cred ca discutia pare a fi mai ...tensionata?
In dialog, sunt apicultori cu determinare si care au facut ceva pasi in exploatarea  intansiva.
Nu faci pasi daca nu esti sigur pe ce faci.Sau aproape sigur.Acuma, fiecare e sigur pe sistemul lui.Fiecare e focusat pe sistem.Chiar daca a vazut mai multe sau si probat, la un moment dat se canalizeaza pe unul...f.bun normal.

Pana una alta, mesajele sunt de informare,dat cu parerea.Valoarea informatiei vine din experienta celor ce posteaza.Ca ...dara nu sunt citate din tratate de pastoral si tehnici de transport.
Apropos, s-a scris vre-o carte in Ro pe aceasta tema? Am avut in mana o carte scrisa in Italia si tradusa.Buna de tot cartea.

In rest...toate cele bune


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 14 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3041


ai dreptate Pupe .... dar chiar si determinat fiind tot nu vad de ce ar fi acceptabil sa dai de pamant cu ceiilalti

La sistemul tau ... ce simti ca+ti lipseste cel mai mult? ce ai face in perioada imediata? dar in cea mai indeparatat ..... daca nu e secret profesional .... ce ai face in ceea ce priveste transportul anul acesta .... dar peste 5 ani ....

"scrierii" despre transportul stupilor in Romania .... sunt dar total depasite ....


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 14 ani
   
jiji
apicultor

Din: giurgiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 538
va salut
cum vine asta mierea produsa in romania la aceiasi calitate cu cea din franta este mai ieftina doar ca este produsa in romania cu costuri mai mici. atunci mergem la paris punem eticheta made in france si asta e ,ii dam boletin de franta dc asta se cere
acum astia de la nokia dc fac telefoane la noi ca mana de lucru este mai ieftina credeti ca telefoanele produse in ro sant mai ieftine pur si simplu ca sant facuti aici? asta e descremenare domne, ne descremeneaza albinele sau cum fac cu tiganii fac si cu albinele
asta intr un ton mai de gluma , si nu va  aprindeti cu orgolii sau jigniri sa nu mai terminati cu cearta pana la primavara.


_______________________________________
sanatate si virtute, sa avem ce bea, ce manca si ce ...

pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
Am scris o pag de răspuns da nu a mers, ASA ca înjur cum trebe netu si ma pun la somn. Ciao
Dar rog colegii cu ultimele răspunsuri ref la prețul mierii sa reciteasca ce am scris si sa încerce sa înțeleagă un pic cum merge treaba cu comertul internațional.
Brazilia si Argentina scot miere bio mai ieftin ca romania domnilor, deci cui vreți sa vindeti miere? Pt ca traiul între carpati nu înseamnă ca achizitorii mari de miere, Franța Germania cunosc doar romania.
Având in vedere si faptul ca unii achizitorii de la noi au făcut numa prostii, eu am al doilea achizitorii din Franța care îmi spune ca el cu romania lu Dobre mai lucrează si primul, a mai incercat o data anul asta dar sunt f reticenti si prefera sa cumpere de la nemti care Is mai prezenți pe piața românească si estica in general. E un joc f complex domnilor, si in Franța la cea mai mica suspiciune de origine se fac contriloale f amanuntite. Te găsesc astia jiji pana sa apuci sa iei wizzairu înapoi la bolintinu din vale, si te baga la racoare de nu te vede nevasta la fata vre-o cinspe ani. Plus ca neam de neamu tau va platou amenda. Is f f f f f seriosi in ceea ce privește fraudarea si originea unui produs. Noi avem o trasabilitate a ficarui lot de miere după zona Geo si tip de miere, data extractie umiditate temperatura.  Plus esantion pe fiecare butoi.
Zici de Franța, si ma mai întrebări cineva.
Știi ca aici salarul minim e 1150€. Net si brut asta e la 2400€. Deci un stupAr cu un angajat la minim plătește 2400 pe luna timp de 8-9 luni cât e sezonul sau? Tu cu 2400 in romania câți angajezi?
In plus cat Costa un rahat de atelier aici, la 300 m² cred ça depaseste 200000 euro plus alte rahaturi. Si te miri ça mierea lor Costa 6,20 lavande si 5 salcamul la en gros. Eu nu ma mir deloc. Voi va mirati?
Mai la cat de mult tin oamenii astis la valorile lor nu o sa cumpere mierea romaneasca in detrimentul mierii feantuzesti. Asa subt si nemtii si elvetienii italienii si cam toti pe Care ii stiu eu.
Romanu, in loc sa cumpere miette ROM mai bine ia chinezeasca ça sigur e mai buna
Ei da las ca Apicultorii romani vând in Germania si e ok.


pus acum 14 ani
   
jiji
apicultor

Din: giurgiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 538
asta cam asa e nu prea santem nationalisti ca nu ne prea tine pozanaru sa cumparam numai produse din ro sau poate nu avem chemarea aia sa ne ajutam reciproc roman cu roman si sa ne dezvoltam impreuna, io cred ca asta e.
referitor la falsificare a  fost o gluma . dar ce imi venii acum in minte este o bursa a mierii cum este si la cereale ?  de se stie pretul international la un produs? cum a r fi la grau toata lumea stie ca tona este atat si scade sau mai creste depinde de cat este ppe piatza .


_______________________________________
sanatate si virtute, sa avem ce bea, ce manca si ce ...

pus acum 14 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3041
jiji - la miere nu prea merge cotatia la bursa, taman ptr ca foarte important si reflecat in pret este 'originea' ... mierea din Ro are alt gust si alte propietati fata de cea din Spania de exemplu ...

Solutii ptr a fi acceptati mai usor pe piata externa sunt dar tin de "cooperare" si aici e buba mare.
O solutie mai la indemana este sa fie incurajat consumul intern .. dar aici ave m de-a face cu mentalitatea concetatenilor, iar atat timp cat mierea va fi considerat "lux" o sa avem de asteptat.


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 14 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
@Radudulau: unele chestiuni erau totusi adresate lui Andrei; poate n-ar strica sa fie refacut topicul de la lucrul la ferma.

Revenind, cu pirogravarea, e parerea ta si o respectam. Nu am spus ca era ceva rau, doar ca... in fine, nu as pune atat baza.

In privinta mierii franceze, iar nu comentez, ca nu am gustat-o. Am gustat de exemplu miere in Germania sau in Italia. Ma refer la borcanel luat din Aldi, nu la pliculetele de pe avion . Cea de la nemti era chiar bio. La savoare, nimic n-ar justifica diferenta colosala de pret, ba din contra. Fac pariu ca destui au remarcat la fel. In schimb rudelor din Germania le-a facut o deosebita placere miere de faneata pe care le-am adus-o de aici. Miere bruta. Eu nu dau doi bani pe un Barolo milanez, comparat cu o Busuioaca de Bohotin facuta la Iasi, si care ma costa poate 30% din pretul primului. As da fara clipire acelasi pret.

Scuza-mi incapatanarea. Eu ma indoiesc ca sunt doar costurile obtinerii mierii care ar da diferenta de pret. Pai aici, drumurile Romaniei... ce consum, ce uzura! Acolo inteleg ca aveti o medie cam de 35 de kg pe familie. E ok, la atata volum nu mai ai pretentii. Dar tot pe acolo e vorba si de un nationalism economic destul de fin cultivat in statele puternice din vest. Ceva in genul a noastra-i mai buna, implicit poate sa fie mai scumpa. Sustinerea pietei nationale... ehei, si cum se mai face la nemti! In Romania, asta nu se face! Consecintele le simtim. Deci, imi place mai mult cum gandeste batranul tau. E genul de gandire care ne avantajeaza. Mierea de aici merita pret egal cu cea din vest. Parerea mea.

Despre pierderile de iernare... nu ma mai mir. Daca sunteti 6 la 2800, adica unul la 450 de bucati, e chiar miraculos cum de pierdeti doar 20%. De fapt, e chiar miraculos cum lucrati.

N-am timp la ora asta sa-mi adun gandurile, pentru a putea scrie mai la subiect.
Nici n-am pretentia ca pot percepe realitatea de acolo doar pe baza de litere si cifre.

Ca sa glumesc, noi te apreciem, chiar daca esti ardelean sadea

 


pus acum 14 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248

radudulau a scris:

Am scris o pag de răspuns da nu a mers, ASA ca înjur cum trebe netu si ma pun la somn. Ciao


Ca sa nu mai patesti asta, ca ai obiceiul de a scrie in volum mare, intai copiezi textul (pentru orice eventualitate) si apoi apesi Submit.

Daca merge, merge, daca nu, il lipesti si mai incerci odata.

De obicei, nu mai apare problema.



Modificat de lucky5strike (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
balanescuadrian
apicultor

Din: Buzau
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2731
revin si eu legat de diferentele de pret! Romania -Franta

am o nelamurire... daca un procesator roman ofera pe mierea de salcam apicultorului 2.8 euro... chiar mai mult... cum sa existe aceasta diferenta.... sunt convins ca daca eu ca procesator ma duc cu mierea de calitate in franta voi obtine aproape acelasi pret ca ceilalti de pe acolo!  ca voi fi discriminat fata de producatorii locali este alta treaba..dar in principiu realitatea arata asa.... miere de salcam cumparata de procesatorul roman = 3euro...in afara cu siguranta o vinde cu cel putin 1-2 euro / kg in plus...conteaza si provenienta dar ..coteaza doar intermediarii si cantitatea in afacerea "MIEREA"

o regula economica spune..cu cat intr-un lant economic sunt mai multi intermediari cu atat pretul final creste!

cum pretul final nu poate creste ptr ca nu noi il controlam....ghiciti unde scade?!

diferenta de pret mai rezulta si din cantitatile pe care le pot oferi producatorii romani.. daca un francez ofera 100 tone..in romania este nevoie sa se adune cativa producatori mari sa ofere o astfel de cantitate!

imi dau si eu cu parerea!


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
Shi la noi procesatorii au inceput sa se orienteze catre asociatzii
chiar sa faca precontracte cu cantitatea de miere preconizata
a fi ridicata shi un eventual pretz atractiv shi/sau uneori peste
pretzul mediu; a se vedea situatzia din anul in curs cand la
inceput au dat un pretz de pornire mediocru ca peste o saptamana
sa creasca cu pana la 30% shi asta in conditziile in care in
majoritatea zonelor tzarii salcamul a fost calamitat
Mai trebuie lucrat shi la mentalitatea romanului
salve


_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 14 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 736
Am urmarit duelul de bun simt privind trecerea spre ergonomizarea muncii in stupinele colegilor din Romania si Franta.
Tot respectul si consideratia celor ce impartasesc din propria experienta.Deviza lui Dulau''se poate si altfel sa invingem munca silnica'' m-a pus pe ganduri.

Referitor la pretul mierii si relatia cu procesatorii, fara a face lobi unuia sau altuia ditre procesatori, pot sa va deconspir faptul ca pentru fidelitate si constanta in livrarea spre un procesator(mult hulit in tara) am primit ca bonus una mie de euro la final de an.Pentru mine conteaza mult sa pot inluienta(atat cat pot eu) in sus pretul de achizitie.Si nu ma opresc aici.Sper.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
sa traiti, intru doar sa va dau o info d moment.
azi de dim am aflat altfel o punea aseara.
pe ARTE este o emisiune in seara asta, o fost si de dim ar o reiau pe seara intre 18 si 19 nu stiu exact ora. e o emisiune despre abine, unde repeorterii de la arte au fost in deplasare la noi acum 5 luni o zi intreaga . din ziua aia abia au pus 2 min de la noi dar apar si eu in imagini. interviul pe care mi lo luat insa nu apare. poate pt ca nu am spus ce vroiau ei sa auda, si anume ca albina e in grav pericol. oricum, pt cei care vreau sa vada unde lucrez , au ocazia si sa vada bonapi un pic in miscare.

lucky, eu in sua aveam 16000 familii, si desi nu eram axati pe miere, lucram permanent doar 5 sau 6. in general in sua calculeaza omu si 1000 fam. noi avem 15-20 pierdere, pentru ca asta sunt pierderi acceptate in sistemul in care ucram noi aici. tata la 150 de stupi anu trecut o pierdut 1 stup si o mai anulat 4 in primavara inainte de salcam. nu e aceeasi apicultura aici ca in romania, si nu inseamna ca nu o poti importa acolo, e vb doar de f multa disciplina si organizare. noi la ce suntem buni e organizarea.

va doresc vizionare placuta daca apucati sa o vedeti si mai intru eu aici pe seara sa raspund un pic.
salutari.


pus acum 14 ani
   
jiji
apicultor

Din: giurgiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 538
pai nu prindem arte. se da si pe net?

_______________________________________
sanatate si virtute, sa avem ce bea, ce manca si ce ...

pus acum 14 ani
   
jiji
apicultor

Din: giurgiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 538
poate va merge mai bine netu voua

_______________________________________
sanatate si virtute, sa avem ce bea, ce manca si ce ...

pus acum 14 ani
   
alt stupar
CLUB STUPARITUL

Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 2312

radudulau a scris:


andrei, cred ca mai bine imi vedeam eu de treaba.

Ba sa nu crezi asta, Radu!
ca se discuta cu argumente pro sau contra, e firesc, ca de-aia intram aici, nu cred sa se fi depasit limitele.
Ca suntem unii care doar citim, ingaduie-ne si pe noi, uite eu, ce sa stiu sa scriu de paletizare cand in viata mea nu am vazut pe viu cum se incarca mecanizat ???
ma opresc langa o rampa de material lemnos si visez cu ochii deschisi langa masinile cu macara care incarca busteni... inchipuindu-mi ca au acatzat paletul de stupi... deci, zic, ce as putea eu sa scriu aici???
Belesc ochii cat cepele si bag la tartacuta ce scrieti voi.
Spor la taste!


_______________________________________
albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...

pus acum 14 ani
   
jiji
apicultor

Din: giurgiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 538
ceea ce a scris alt stupar este si in asentimentul meu

_______________________________________
sanatate si virtute, sa avem ce bea, ce manca si ce ...

pus acum 14 ani
   
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Bai Raducule, nu mai lua lucrurile asa personal, ce e important e sa partajam ce vedem si facem noi pe-aici.
Nu conteaza cine are dreptate, pentru ca nimeni nu o are in mod absolut.

Foarte multa miere de salcam in Franta in supermarcheuri , provine din Ungaria.
Asa scrie si pe borcane "Miel d'Hongrie".
Daca n-as fi iubit o unguroaica cand eram mai copil si daca mama Mariei (iubita-mi) n-ar fi unguroaica, mai ca mi-ar parea rau...

  Orice dialog reprezinta o experienta de viata, va ramane ceva si din acesta.

Diferenta mare pe care o vad eu indiferent de tehnologia de pastoral, e ca el APICULTORUL francez de obicei, dupa ce incarca-descarca, ma rog realizeaza lucrari ce tin de tehnologia apicola, revine acasa, face o baie, sta cu familia, ma rog are o viata nu de caine. Asta conteaza foarte mult.
Nu e evident cum se poate face o schimbare in sensul asta si la noi, dar ma rog, e un subiect de reflectie.


pus acum 14 ani
   
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Lucky, noi la mia de stupi suntem 2. Dar inca o data, stupii sunt aglomerati pe zone de cules/stupine in functie de evolutia culesului.
Din cele 30 de stupine peste jumatate sunt fixe, si cand e cules se permuta stupii din celelalte locatii.
30 -40 pe transport. Cand nu sunt distante mari se fac 2-3 transporturi pe noapte, sau in nopti consecutive.
Cea mai lunga distanta intre 2 stupine e 100-110 km.
Cat intre Ploiesti - Giurgiu.
Acuma inca un detaliu e foarte important.
Michel, colaboratorul meu e proprietar pe toate cele, nu plateste chirie decat pe atelierul/depozit.
O sa scriu mai departe peste ceva timp. Acum va las, am o urgenta.
Va pup


pus acum 14 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Asupra lui 2 la mie, e mult de rumegat.



pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273

jiji a scris:

poate va merge mai bine netu voua

merci jiji, nu stiam cum sa fac sa o inregistrez emisiunea

toate cele bune


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
salutare,

intradevar, paletizarea e o solutie pentu a lucra cu mai multi stupi, si a face in absolut mai multa miere. fapt ce nu e intodeauna evident, adica nu neaparat daca ai mai multe familii faci si mai multa miere. asta pentru ca nu poti sa te ocupi in mod individual de fiecare stup, nu vei putea sa ai o medie omogena in stupina, deci nu voi scoate aceeasi medie. daca la o suta de stupi in romania , poti scoate 60kg pe an, la 600 de stupi eu zic ca scazi poate intre 30 si 40kg. asta pentru ca nu poti sa ai toti stupii la salcam pe 6 rame de puiet in medie, ci vei avea si din aia slabi la 2, in schimb poti tria stupii si sa pleci doar cu 480 mai bunisori, ca sa creasca media.

eu ce vroiam sa va explic, mai presus de paletizare si cat de tare sunt eu ) , e faptul ca totul e o economie. intradevar, din 100 de familii nu poti sa intretii o familie, iar 600 de stupi prezinta o logistica si o investitie enorma, pe care nu toata lumea o are sau poate sa si-o permita. cum zice pupemea, macaraua poate fi o tranzitie, sau chiar si un final. problema nu e furtul, sau drumurile din romania, sau alte chestiuni din astea. astea sunt toate calculabile si quantifiabile si pot fi scoase din ecuatie. in schimb, capacitatea de a se organiza la a lucra 600 familii, cu ceea ce implica vetrele de iernat, vetre de pastorala, angajati care sa lucreze stupii, extractoare automate, si descapacitoare mecanice, camioane si schimb de rame, surplus de rame de magazie, etc. e o logistica care da dureri de cap chiar si la cei mai initiati dintre noi. o astfel de exploatatie nu se naste peste noapte, si dureaza ani buni ca sa o puneti in practica. la 600 de familii ai nevoie de 1200 magazii, minim, eu as baga chiar si 1800 de magazii, iti dai seama ca ramele alea trebuie sa fie cladite, si 1800x8 sau chiar 10 rame daca vreti pe magazie, dureaza un pic sa o claditi. plus rame de corp care trebuie pentru roi, sau pentru extractie.

intradevar la 100 de stupi, in afara de faptul ca ai bani, nu cred ca merita sa iti iei un stivuitor mare pentru ca nu merita. bonapi de exemplu, daca il iei trebuie sa fi dotat de un camion cu o posibilitate ca acest bonapi sa urce pe platou, pentru ca de jos nu poate sa incarce la inaltimea a 3a, deci el a fost conceput ca sa urce sus, nu ca sa incarce pe lateral. o macara in shimb, eazyloader, costa cu 20% mai ieftin, in schimb e limitata, nu poti sa intrii in camp sau vb lui pupemea, daca ti se strica camionul, in oras, ce faci? in sat, noua ni so intamplat, noroc ca pavilionul lo tras cu un tractor si iara noroc, si camionul o putut sa il traga pe terenul de fotbal al satului. dar daca nu ai norocul asta, ce faci? cu macaraua nu poti sa iti pui stupii pe trotuar, ca a doua zi iti dau foc taranii la lazi. cu bonapi, chiar daca trebuie sa faci 500 m ca sa mergi pe un teren viran sau intr-un parc, poti sa o faci si destul de rapid. daca ai un stivuitor cu senile, dureaza un pic mai mult, dar le descarci. inca o chestie, paletii nostrii de doi stupi, ii descarc si manual. pe testate doi insi il deszcarca camionul cam in 4 ore. la mana! !! eu daca intru cu camionul in camp sa zic, si mi se infunda in noroi, cobor rampa si descarc. sau daca nu pot intra in camp cu camionul, poate intru cu bonapi, sia tunci las rampa jos in drum, ocup acelasi lungime, nu descarc pe lateral, ca sa trebuiasca in cazul unui drum cu doua cai, sa aiba colegu vesta reflectorizanta, sa opreasca traficul, si daca e santul prea mare, trebuie sa avansez camionul ca sa descarc si pe partea cealalta. am facut si asta si nu e amuzant , eu pun doua triunghiuri si desscarc prin spatele camionului si intru in camp.  cum spuneam mai devreme, e destul de greu sa afunzi un bonapi, pentru ca el insusi nu e greu, plus, daca iei stupii si lasi catargul pe spate schimbi centru de gravitate, deci e f stabil, in plus ai tractiunea fata care se cupleaza si chiar avanseaza. am incarcat un camion in zona Drome, francezii stiu ce e aia, unde se face lavanda. era o stupina in panta, printre niste pomi, un sol de baza cu pietris, dar din cauza pomilor in timp so depus un humus f alunecos. ei vreau sa iti spun ca in 2 ore plecam din stupina. nu am facut poze, pt ca eram ud pana la maduva oaselor, si eram rupt in gura, da sunt f mandru de ce am realizat acolo. camionul era parcat cu cabina in josul pantei, si coboram pe rand cand 8 cand 4 stupi, da am avut emotii, in plus erau destul de grei, ceea ce ajuta la stabilitate, cand coboram cu spatele panta, in schimb pe camion avea intradevar tendinta de a bascula in fata.  eu dupa experienta aia, sunt f multumit de masina. acuma, ca sa va zic ca lutul din dobrogea nu o sa o impotmoleasca, nu pot, dar pot sa spun ca dupa 5 ani cat are cea mai veche pe care o avem, i so dus demarorul, de fapt andrei data trecuta cred ca lo auzit. dar stivuitorul ala o facut 5 sezoane la noi, si cred ca in total o vazut incarcat si descarcat mai multi stupi decat poate pupemea sa ii arunce in gura 10 ani de aici inainte. tocmai pentru ca o lucrat pentru 4 apicultori, care cred ca de la inceput aveau impreuna 1200 familii, plus toti roii si totate magaziile pe care le-o carat. eu personal sunt convins;

acuma, macaraua, icko perosnal lucreaza cei cateva sute de stupi ai lui cu macaraua. iel nu e echipat pentru bonapi. intradevar la o macara, faci niste paleti ca pupemea, sau pui pe lazi niste bucati pe lemn de care sa se prinda macaraua si aia e toata investitia, e mult mai usor de realizat decat un stivuitor, unde trebuie sa faci paleti, rampa sau remorca pentru animal, si alte alegeri strategice de amplasament.
o macara poti sa o pui pe un 3,5tone si gata, muti 100 de stupi pe seara, te descurci.
intradevar poate fi o solutie buna pentru o perioada de tranzitie. acuma, ramane de vazut cine dintre stuparii care vrea sa se dezvolte a facu un plan de afaceri pe termen mediu al afacerii sale, cu bilanturi provizorii, si tot ce inseamna plan de afaceri.
dupa parerea mea in economia actuala e cam greu sa navighezi cum se facea pe vremea lu nea ionita sau a lu tata, cu om trai si om vedea. daca nu faci totul cum trebuie contabiliceste, ca sa fi tu sigur ca iasa treaba, ca orice sef de firma sau afacere.

eu aici vreau sa ajung, la aspectul strategie de dezvoltare apicola. ca ai stivuitor, sau macara, sau pavilion sau descarci la mana, nu e important. ce e important e sa stii unde mergi. ca daca azi descarci 500 de stupi cu macara, poate maine te gandesti la un stivuitor, pentru ca daca din 500 de stupi nu iti permiti stivuitor, inseamna ca ori nu stii lucra, ori dai banii pe curve, pt ca eu nu cunosc familie de oameni normali sa pape intr-un an venitul de la 500 de familii.

intr-o alta oridine de idei vb cu andrei despre recunoasterea in pastoral. si ii spuneam ca de la noi din mures, parcurgem cam 3000 de kg pe an, cand in sus cand in josul tarii. dar ca din cate stiu eu , f putini stupari, si cei care merg in recunoasteri iarna pentru a pune stupii fie la salcam, munte sau tei si floare, o fac de putin timp.
iti dai seama ca te costa un plin de combustibil hai doua, si doua trei nopti la un motel sau mai bine dormi la preteni de pe forum ), dar daca iti gasesti 3 sau 4 vetre la salcam ( in functie de cati stupi ai) si tot atatea la fiecare coles, si e rezolvata treaba din iarna, eu zic ca nu e rau? acuma nu stiu voi ce credeti.
stiu ca pentru multi dintre voi pastorala inseamna maxim 100km in jurul casei, dar pentru noi ardelenii inseamna mii de km pe an. deci e o chestie importanta, ca sa nu ajungi dupa 500km de drum la calafat sau pe langa craiova la salcam si sa gasesti locul tau pe care il stiai de anu trecut sau de ani de zile, ocupat de un nene care zice pacat pt tine, da eram aici inaintea ta mosule. si atunci repede cauta alt loc, ceartai pe oameni si alte necivilizatii la care se ajunge. eu insumi am iesit cu toporu la niste olteni vanjosi ca prazul sa le explic ca nu vin ei la 2 noaptea sa puna 2 pavilioane la 10m de ale mele. dupa doua trei explicatii din astea o inteles si ei despre ce e vorba. da tot so pus 100 de m mai incolo in zborul culegatoarei mele. si iar a trebuit sa ii rearanjez dintii lu ala. si ca sa fiu sigur i-am mutat eu camioanele. da mi so si intamplat sa imi aranjeze altii mie zambetul, deci e cu doua taisuri, ba razi ba plangi. si in tara sunt multi, chiar " conostinte " vechi care era sa ne faca felul in pastorala. altu o venit si so pus dupa noi pt ca stia ca batrnu meu facea miere cam peste tot pe unde mergea si lo urmarit, si asa neinvitat so ivit si el la mic dejun. nu are rost sa va povestesc ce o urmat, dar nu a fost frumos si so lasat cu ura din aia care va dura inca 1000 de ani ) dar stiu ca nu sunt singurul care o avut parte de din astea, si intelegeti prea bine ce vreau sa spun.

acuma nici metoda lu colegul lui andrei nu o agreez. ce nu zice tanarul apicultor aici e ca toata afacerea lui de 1000 de stupi, nu e foarte curata la carti daca intelegeti ce vreau sa spun, si omul pe de alta parte traieste foarte bine, dar cum ii spuneam lui andrei, daca aluneca si isi rupe piciorul tocmai cand trebuie sa faca roi, sau cand trebuie sa mute sau sa extraga mierea, cine are grija de albine? ca daca andrei e in romania, sau la lucru, saracu batran cum face?( nu e batran, da fata de noi ).
e si asta o intrebare dragi colegi, cam toti lucrati singuri , cu un prieten, da voi sunteti baza, sau cu sotia si copii, dar in cazul in care cadeti si va rupeti un picior sau mai rau, si nu puteti iesii din pat din luna mai pana in august, nu ati fi nici primii si nici ultimii, cine are grija de afacere? asa cat timp nu se intampla nimic totul pare ok, dar in ziua in care se intampla, pierzi tot ce ai muncit atata timp ca sa aduni? stiuc a unii au pe varu, pe colegu, fratele.... spun in cazul in care nu ai pe nimeni. si majoritatea asa sunt, pt ca copii au meseria lor, familia lor, nu vor la stupi, sau is plecati din tara cu viata lor, sau nu stiu ce. e o intrebare f serioasa ce va pun eu, cine se va ocupa in cazul asta de afacere?

ce poate nu ati intele d-voastra, e ca pe mine ma intereseaza parca mai mult decat metodele de mecanizare, faptul ca stuparul roman, sa devina profesionist. sa stie ce inseamna un plan de afaceri, un bilant contabil, strategie pe termen scurt si mediu, strategie de dezvoltare. astea sunt , decsi o sa imi sariti in cap, chestii mai importante in ziua de azi , decat sa stii sa invarti o dalta si sa aprinzi un afumator. eu daca stiu sa ma organizez, pot oricand sa angajez dintre voi un stupar sa aiba grija de stupi, dar daca nu stii sa te organizezi, oricat ai avea grija de stupi nu faci bani. si asta orice ati spune voi e adevarul. colegul meu, e stupar de 3 ani, are 600 fam anul asta si trece la 800 la anul. nu stie apicultura nici macar cat ce am uitat noi, dar omu invata, in schimb ce nu stie plateste. in schimb so organizat f bine, are ajutorul societetii nostre, si toata logistica de care are nevoie. intradevar a pus bani jos pt investitii, da la 49 de ani sa schimbi cariera din bancher in apicultor, e o chestie.

acuma revenind la mecanizare, stiu ca e costisitor pentru ca toate costa scump la noi. din cauza speculei in principal, si apoi asa e piata. intradevar pretul mierii in raport cu costurile de la noi nu ajuta.
dar cum spuneam, un camion pe an te costa la fel de mult, ca muta 100 de stupi pe rafturi si pavilion, sau ca muta 600 stupi pe paleti sau cu macara. tot asigurarea aia o platesti, angajatul tot salaru ala il ia pe luna, si doar motorina variaza, dar daca va amuzati sa calculati, f simplu, o sa intelegeti.
de ex un camion, sa zicem ca e platit , si e al d-voastra.
aveti 100 familii pe camion si un pavilion dupa. hai 60 pe camion si 40 pe pavilion.
sa zicem ca costul asig( habar nu am pretul actual) costa sa zic 1000 de euro pe 6 luni. cat e sezonul. motorina in sezon chiar daca faci 3000km la 35 l/suta si la cost de 1euro 10, ar veni (nu am cal exact) cam 1200 euro. angajatul pe 1500 lei pe luna il gasesti lejer si cu permis de camion. am auzit si la 2000 lei pe luna angajatu.
100 de stupi la 60kg medie, inseamna 6tone. din care platesti toate astea.  va las pe voi daca aveti chef de exercitii sa calculati cat inseamna 600 de stupi, chiar daca trebuie sa mai iei un angajat.

acuma, sper ca ati putut vede, emisiunea, apar si eu acolo la un moment dat cu sufleru, scoteam populatia din magazii. era ziua cand formam doi angajati noi, si atunci ad hoc o aparut seb cu astia de la arte. apoi eu am plecat ca aveam treaba la icko in dupamasa aia.
sa imi spuneti ce parere aveti.
va salut ciao ciao


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
mai am facut o fasole frecata si niste carnat, imi ling degetele.
si o mers din prima sa pun postul pe site am facut metoda cu scris in word pad si apoi pus aici. merci celor care mi-au dat ideea.

astea sunt niste poze de ieri de la tratament

incarcarea stupilor mai facut fasole frecata niste carnat, imi ling mers din prima pun postul site

58.5KB


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
o lada pe interior
restul le pun pe albumul ala foto pe picasa. va dau imediat adresa

incarcarea stupilor lada pun albumul ala foto picasa. dau imediat adresa

38.1KB


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273

balanescuadrian a scris:

revin si eu legat de diferentele de pret! Romania -Franta

am o nelamurire... daca un procesator roman ofera pe mierea de salcam apicultorului 2.8 euro... chiar mai mult... cum sa existe aceasta diferenta.... sunt convins ca daca eu ca procesator ma duc cu mierea de calitate in franta voi obtine aproape acelasi pret ca ceilalti de pe acolo!  ca voi fi discriminat fata de producatorii locali este alta treaba..dar in principiu realitatea arata asa.... miere de salcam cumparata de procesatorul roman = 3euro...in afara cu siguranta o vinde cu cel putin 1-2 euro / kg in plus...conteaza si provenienta dar ..coteaza doar intermediarii si cantitatea in afacerea "MIEREA"

o regula economica spune..cu cat intr-un lant economic sunt mai multi intermediari cu atat pretul final creste!

cum pretul final nu poate creste ptr ca nu noi il controlam....ghiciti unde scade?!

diferenta de pret mai rezulta si din cantitatile pe care le pot oferi producatorii romani.. daca un francez ofera 100 tone..in romania este nevoie sa se adune cativa producatori mari sa ofere o astfel de cantitate!

imi dau si eu cu parerea!



sa traiesti adrian,
rationamentul tau nu e gresti in totalitate, asa ca o sa iti spun numai unde vad eu o mica problema.

tu , ca si tata meu, nu vreti sa intelegeti ca doar pe voi va intereseaza calitatea ca si argument comercial. pe achizitorul care cumpara 1000-5000 tone pe an, il intereseaza dpdv ca daca nu e calitate nu o cumpara, dar atat.
ca a ta e mai buna, ca a lu francez sau a lui grec sau norvegian, lui i se rupe;
in schimb daca mierea norvegianului e reputata ca face scula tare si tine baba treaza toata noaptea si se vinde cu 25euro kilu, atunci da, da banu.
mierea romaneasca nu e reputata cu nimic. orice ai spune tu, si oricine altcineva, consumatorul final, ca tine si mine, ala face legea in supermarket si peste tot in lumea comerciala,a comertului, clientul final nu stie ca mierea de salcam romaneasca o luat medalie la apimondia, ca e in general de o calitate buna, ca intradevar se face miere de salcam in romania( ca sa parafrazes mierea de salcam made in hungary de care spuneam si mo prealuat andrei).

asta poate ca intelegi, si si mie mi greu sa accept, dar asta e realitatea.
sa luam doar mierea de salcam, ungurii fac doar aia. in rest merge la "porci" ca sa zic asa. ei doar asta pot vinde. ei nu fac tei, munte, fandeata, si altele ca la noi. deci la toate astea internationale pe unde am fost, ungurii sunt prezenti, ca sa nu iti spun ca daca scrii la "aca" maghiara, cineva chiar iti raspunde si vb cu tine. la aca din romania poti sa scrii ca de, ei nu raspund la oricine. citeam azi intr-o revista ca din 27 tari europene doar romania nu o raspuns la un sondaj referitor la mortalitatile albinelor peste iarna. din 28 romania nu a raspuns deloc, si 2 tari au raspuns ca nu au datele necesare. dar macar au raspuns, romanii, nu so sinchisit. si e vb de un forum european de protectie a albinelor, si care incearca sa faca ceva. se numeste EFSA, europeean food safety administration, si programul se numeste SNAT.

noi nu vrem sa intelegem ca pentru a vinde ceva, trebuie sa faci reclama. nu stiu, dar standul romaniei la apimondia anul asta a fost o debandada totala. eu mergeam pe acolo sa fac mishto de ei, ca in rest se mancau intre ei saracii. altceva ce pot sa iti spun, ca ma pierd in ganduri aici. ah , in rest ai dreptate, mierea romaneasca e de calitate, e buna e tot ce vrei, cantitati sunt, este si certificata bio, deci hai sa vindem. vii maine si mergem la 3 procesatori, nr 1 si 2 din franta si la Nr 1 din belgia, ca pe astia ii stiu. ah, si daca vrei vb si cu nr 1 din germania, ca daca tot urcam pana in belgia, ce mai e un pic de drum pana la nemti.
si eu va fac prezentarile, si astept sa vad cu ce argumente o sa scoti pretul de care spuneai tu. sunt tare curios, ca eu am incercat, si sunt un comercial f bun da nu am reusit. si chiar aveam miere de vanzare, 40tone salcam bio. anul asta ar da ei si 5 euro pe salcam fie bio sau ne bie, dar nu au de unde. toti ma sunau disperati intr-o vreme acum cateva luni, si in oct am mers printre altele in tara sa vb cu achizitori despre asta. am vb cu unu si m-am calmat. nu mai avea nimeni, in romania miere de salcam de vanzare, adica cantitate, pt ca ei o semnat contracte la inceput de an, si gata. nici moldovenii, ar mai fi fost o solutie sa aduc 80tone din ucraina si sa o trecem ca romaneasca, dar nu ar fi trecut la analize in franta, deci nu merge nici cu cioara vopsita.

acuma, eu vreau sa o vand cu 5 euro, dar nu am cum; o pun pe raft in magazin, si salcamul unguresc va fi de mult vandut pana o sa imi ia cineva un borcan de salcam romanesc. ti-am mai spus cum ajunge mierea romaneasca, in alt post, da nu ma crezi. mergi la marii procesatori, si o sa vezi. mierea romaneasca ajunge in mixuri cu miere de argentina, china, sau alte tari, pentru a adauga valoare celorlalte mieri. pentru ca comercial daca el ia mierea de ro la 4 euro kilu zic asa, si mierea din china la 3,4 daca face melanj 60/40 poate sa o vanda la 4 ca e predominanta miere din UE, adica de fapt pune miere de ro 40% miere de bulgaria sau ungaria sau polonia 30% si miere din china 30% daca nu chiar 40% si 20% alt ue, si scrie pe ambalaj miere predominanta produsa in UE, si e legal, dar mierea asta e la pret mic, si se vinde tocmai pt asta.

asa ca , cum spuneam , si poate gresesc, trebuie in romania, sa produci mai mult, da, sa reduci costurile da, aia nu inseamna ca reduci calitatea, deloc, din contra, dar reducand costurile tale, profitul tau, chiar si pe aia 2.8 euro creste. (anula asta la bio so dat 15lei, aia e dupa mine 3,5euro. e al naibii de mult ca cu asta am batut recordul din 2003 parca cand salcamul o fost 12 lei. e bine nu? 3,4 euro la 2,5 tone, eu zic ca 9000 euro in romania asa pe 100 de stupi la pavilion si din alea e bine nu? plus ce faci la munte si restul . si la anul, daca e miere de salcam, o sa stai cu ea in depozit, cum stau anu asta cu teiul, desi o sa il vanda pana la urma, da stau achizitorii cu teiul in depozit pt ca nu vor tei in west.


deci am ajuns sa depindem de west ca sa vindem mierea, pentru ca , cum explicam in alt post, fi atent baiatu, apicultorul roman e prea ocupat sa isi promoveze produsul iarna, prin scoli, in orase prin cercurile de prieteni etc etc.
ei, eu daca as fi apicultor in romania, as incepe de aici. si apoi as vedea cum pot sa vand mierea mai departe. toti la noi in tara alearga sa vanda pe auro. norocul afaceristilor, e ca romanul nu stie ce e ala deficit de cont curent, balanta de plati la import export, si alte termene din astea tehnice care nu intereseaza pe nimeni, in schimb cand se scumpesc toate si nu mai aveti ce manca in tarisoara aia noastra, sa va amintiti ca importam mai mult decat exportam si de aia leul pierde valoare, plus ca nu producem destul ca sa vindem la export, dar nu numai intr-o zona(ue) ci peste tot. din pacate majoritatea la noi s-au axat pe vanzari in uniunea europeana si restul lumii treaba lor. e o strategie gresita dupa parerea mea. dar noroc ca nu sunt la guvern, ca atunci nu puteam sa spun nimic.

tu spui ca o vinde cu 1 sau 2 euro in plus. in anumite situatii da, f rare, si alea sunt bacsisul lui. in medie iti spun ca analizele, butoiu, transport, incarcat descarcat, credit la banca, pt un kg de miere ar ajunge la 40 centi. daca anu asta or dat pe miere 3,5 si mai adaugi 40centi , iti pot spune sigur ca mierea romaneasca so vandut la 4-4,15 livrat aici. si cei care o facut lovitura o fost aia care o avut bani, si o putut degaja fata de contractele semnate de ei la inceputul anului. adica un camion sau doua, si le-o dat la 5 euro. am auzit si ca la apimondia cineva o vandut doua camione la un pret f bun, asta pt ca cel mai mare procesator francez o avut un lot de 40 tone retras din magazine. o gresit reteta, in miere european ao gasit antibiotic chinezesc. )
se mai intampla.
si daca credeti ca doar astia de aici fac amestecuri din astea, va spun eu ca sunt is la noi autohtoni care le fac, si la noi sa minti pe eticheta, e normal, pe cand aici e f ff grav. deci credeti ca se jeneaza anumiti procesatori din romania sa faca chestia asta? va asigur ca nu. in plus, cautati in statistica importului romanesc, pe codul mierii, pe care nu il stiu acuma era ceva cu 90 da nu mai stiu. da intrebati un pic la vama. pana una alta iti pun statistica, pe care de altfel am mai postat-o aici, din 2008. sper sa mearga si sa se vada bine ca pe locul doi mondial cica e ungaria.
e un raport oficial, publicat de ubi france. cat se poate de serios. daca nu se vede dati-mi mail si vi-l trimit.

incarcarea stupilor legat pret! romania -frantaam daca procesator roman ofera mierea salcam 2.8

0KB


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
se vede?

incarcarea stupilor vede?

0KB


pus acum 14 ani
   
ANITEI
apicultor

Din: Tagadau Arad
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 33
Buna! Tin sa apreciez mai intai zelul si priceperea cu care incurajati emanciparea apiculturii si mai ales a apicultorilor din tara. Referitor la ultima foto am o intrebare.
Cred ca folositi rame fara umerase dar in partea de jos nu sunt fixate deloc? Nu e problematic la transport , nu se misca? Intreb pt ca "gestionez" 1200 de rame inca de incheiat fara umerasi si as fi vrut sa le fac alte laterale cu umerasi decat sa pun distantoarele acelea din tabla.Care este parerea dvs. cum e mai bine?
Multumesc! O zi buna!


_______________________________________
Evrei 5:14  Dar hrana tare este pentru oamenii mari, pentru aceia a căror judecată s-a deprins, prin întrebuinţare, să deosebească binele şi răul.

pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
buna ziua,
pai vedeti ca in poze se vede ca jos sunt niste despartitoare care functioneaza foarte bine. cred ca le gasiti in tara la vanzare, si daca nu , imi spuneti cate aveti nevoie si gasim o solutie sa le puteti cumpara de aici sau altundeva.


pus acum 14 ani
   
Pagini:  1 2 3 4  

Mergi la