balasbebe
CLUB STUPARITUL
 Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
|
|
Prea multe intrebari, dar la cate pot o sa raspund, eventual pe rand. Normal se pune o diafragma, in loc de sertaras. Polenul cade direct, si se observa cand se schimba cu o alta planta dupa culoare. Nu este necesar, la fiecare familie. Se pune doar la familiile martor. Ce este mai curios, ca intai la un polen, care nu este in natura din abundenta, se recolteaza poate de la o familie, sau doua. Dupa un timp, se va vedea, ca sin in stanga, sau dreapta acelei pozitii, albinele incep sa culeaga polen, amestecat. Ori s-a terminat, adica s-a inchis floarea, ori au dat si vecinele de ceva mai bun. Este o adevarata distractie, sa faci un astfel de sport. Vara, cand era in floare macul rosu, la fel procedam, caci polenul este negru si urat, chiar si urat mirositor. Tot asa este si primavara cu lalele. Au un polen greu de mancat, cu gust rau. Dus intors cam 60 de km,., dar drumul este cu serpentine, urcus, pante, in linie dreapta, cam 3-5 km. Cel mai frumos polen, se obtine de la pomii fructiferi, de la ciresul salbatic, la fel de la paducel, sau artar. Vara cand nu este cules din abundenta, mai ales cum a fost in acest an, greu se mai poate lua polenul pe culori. De regula, pentru calitate, eu ma bazez pe polenul pana la salcam, mai precis, pana la paducel. Pentru pastrat am o incapere, sapata in pamant, facuta, in panta, si cu fantana in ea. Am o temperatura constanta, vara cand este cel mai cald nu urca de 13-14 grade, dar este cu tavan dublu. Totul este beton armat si tencuit. Aici nu am probleme nici cu moliile. Pentru pastrat se pun 2 saci, unul de nylon, dar transparent, si destul de gros, si celalalt de rafie. Ramane in sacul original, atat cat am uscat intr-o tura. Nu torn polenul de pe o zi pe alta. Se videaza, si asa ramane, dupa ce este bagat in beci. Pungile sunt lipte la un amic, cu o masina, mai speciala. Din primavara, o sa fac rost si eu una, pentru polen. O sa-l ambalez dupa uscare, prin vidare, chiar daca este mai costisitor. Firmele serioase cauta marfa de calitate, si o apreciaza, la pret. Este vorba de un italian, care se ocupa de ambalat si comert cu polen, de regula bio. Pentru el bio, inseamna o analiza, in laboratorul propiu. In primul rand se evita polenul din cultura de rapita.
|
|