EN
apicultor
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 751
|
|
Nu cunosc sursa de provenienta a articolului; poate va este de folos!!!
În iunie albinele intră în febra roitului
În iunie înfloresc majoritatea plantelor melifere şi tot acum albinele intră în frigurile roitului. Apicultorii îşi pun speranţa în obţinerea unei recolte bogate de miere de salcâm, însă totul depinde de timp. Menţionez că aceasta este cea mai bună miere pe care trebuie să ierneze albinele. Puneţi deci ramele căpăcite cu miere de salcâm la rezerva stupinei pentru ca în toamnă să le aşezaţi în stupi şi să asiguraţi albinelor hrană de calitate pe timpul iernii. Este mierea care cristalizează greu şi e preferată de albine. În iunie, din cauza aglomeraţiei şi căldurii din stupi albinele intră în frigurile roitului. Adică familiile puternice încetează culesul nectarului şi al polenului şi nu mai clădesc fagurii. Apicultorii trebuie să fie atenţi mai ales în zilele călduroase, lipsite de vânt şi fără nori de ploaie, întrucât din moment în moment roiul va pleca din stup.
Iată ce trebuie să faceţi în această lună în stupină, dragi apicultori Practic(i):
1. Controlaţi permanent puterea familiei de albine (pe care o apreciaţi după numărul de indivizi), ramele cu puiet, numărul de ouă depus de matcă şi eventualele botci de matcă (celule unde se dezvoltă aceasta). Veţi observa dacă familia clădeşte faguri sau nu.
2. Recoltaţi şi extrageţi mierea de salcâm în familiile care au adunat nectarul din aceste flori. Recoltaţi şi ceara din ramele clăditoare pentru a le pune la topit în topitorul solar din stupină.
3. Atenţie, apicultori! Nu este admis să scoateţi fagurii care au în partea superioară a ramei o coroană de miere căpăcită şi mai jos, sub aceasta puiet necăpăcit şi ouăle depuse de matcă. La centrifugare larvele din celulele necăpăcite, cât şi ouăle sunt extrase ca urmare a forţei centrifuge, ducând la slăbirea familiei de albine.
4. Mierea o extrageţi într-o încăpere la care albinele să nu aibă acces. Fagurii îi aduceţi aici din stupină într-o lădiţă specială, unde îi descăpăciţi cu ajutorul unui cuţit apicol special pentru această operaţiune.
5. Pentru a preveni roirea naturală faceţi o roire artificială. Astfel, nu pierdeţi roiurile în cazul roirii naturale. Cum procedaţi: luaţi din familia de bază jumătate din ramele cu puiet, rezervele de hrană, cât şi albinele care acoperă aceste rame. Atenţie, matca din vechiul stup va trece în noul stup, de aceea vă recomand să indentificaţi mai întâi matca. În familia de bază rămâne doar botca matură din care va ieşi o nouă matcă ce va conduce destinele familiei de albine şi va perpetua specia în viitorul an.
6. Cum recunoaşteţi că o familie de albine va roi? Simplu, majoritatea albinelor staţionează pe scândurica de zbor şi de cele mai multe ori se adună sub aceasta în număr foarte mare, făcând aşa-zisa „barbă“. Este vorba de un fel de ciorchine făcut din albine, întrucât în stup este aglomeraţie mare, căldură şi puţină ventilaţie.
7. Roiul, în cazul roirii naturale, este uşor de oprit nu cu pământ sau apă, ci cu ajutorul unei oglinzi mari. Îndreptaţi fascicolul de lumină reflectat de soare asupra roiului şi acesta va duce la pierderea orientării albinelor şi la o aterizare forţată în cel mai apropiat pom de lângă stupină. Eu aşez stupii într-o mică livadă tânără care le asigură şi umbra necesară pe timpul arşiţei verii, iar de cele mai multe ori găsesc şi câte un roi natural aşezat pe aceşti tineri pomişori, pe care eu îl pot recolta cu uşurinţă, aşa cum se vede din imaginile alăturate. Nu folosesc fumul şi nici nu aşez pe faţă masca apicolă; îl recoltez cu mâinile sau tai creanga pomului cu roiul aşezat cu ajutorul unui foarfece de curăţat viţa-de-vie. Totuşi pentru începători, dar mai ales pentru cei temători, le recomand să folosească fumul, masca de protecţie sau, cel mai sigur, solicitaţi ajutorul unui apicultor cu experienţă.
8. Stupul în care puneţi noul roi (fie natural, fie artificial), trebuie să-l pregătiţi din timp, adică să-l reparaţi şi să-l dezinfectaţi. Înainte de a introduce noul roi frecaţi pereţii stupului cu roiniţă (căreia i se mai spune în popor şi iarba stupului) care ar trebui să nu lipsească din stupina apicultorilor. Este o plantă care creşte şi spontan, înfloreşte frumos, iar frunzele prin strivire au miros şi gust de lămâie, mult preferat de albine.
9. Pentru ca noul roi să nu părăsească stupul (se mai întâmplă uneori), puneţi obligatoriu în noul stup, înainte de a introduce roiul, rame luate de la alte familii de albine puternice, cu ouă şi puiet necăpăcit, pentru că albinele nu părăsesc puietul necăpăcit. Introduceţi şi o ramă cu un fagure artificial pentru ca albinele să se apuce imediat de clădit. Asiguraţi la început şi o ramă cu miere căpăcită şi o alta cu păstură pentru creşterea puietului.
10. Atenţie, în iunie căldura este destul de mare, aşa că pentru albine asiguraţi apa în adăpătoare şi protejaţi stupii împotriva arşiţei soarelui. Puteţi pune pe capacul stupilor iarbă verde etc.
Succes deplin la culesul de salcâm şi să ne reîntâlnim la tei! Rămân în continuare un fidel cititori colaborator şi corespondent al revistelor Practic(e). Sincere felicitări tuturor celor care contribuie la realizarea acestei minunate Practic-Idei!
|
|