APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
elenn la Simpatie.ro
Femeie
24 ani
Bucuresti
cauta Barbat
24 - 55 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / CRESTEREA MATCILOR / Stupul starter . VIDEO  
Autor
Mesaj Pagini: 1
stupar hoinar
apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 291
Cam asa . Oare nu introduc prea multe botci ?Cate vor deveni matci ? Totusi or sti ei ce fac , nu?




pus acum 16 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
in starter nu conteaza.Si noi pornim o suta pe sarje.Dupa acea(24 h) aceste 100 sau 80 cate au fost pornite ,sunt impartite la familiile cu superpopulatie si puiet asemenea.Noi bagam max 15 botci in crescator.Fiecare rama portbotci se " imbraca " in hanemann.si se introduce in supul crescator ce are matca libera.
Aici are loc finisarea.
In Germania la institut, cresc matcile in starter pana se capacesc.Drept, doar in sarje de 20-25.Si starterul este stup pe 20 de rame inghesuit pe 10.
Noi crestem totusi in prezenta reginei pentru a induce situatia de schimbare linistita.
Variante.Cate bordeie ....


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 16 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Ce facem cu starterul dupa ce ne-am facut treaba cu el?
Cum e mai indicat sa crestem matci in prezenta reginei... pe 2 corpuri Dadant 1/1 cu gratie separatoare intre corpuri, sau cu toata albina de pe 20 de rame inghesuita pe 10 si cu RPB "imbracata" in Haneman?
N-am experienta insa cred ca varianta a doua ar fi mai buna din cauza ca temperatura ar fi mai usor de mentinut, albinele fiind inghesuite au mai mare contact cu botcile si le ingrijesc mai bine,intentia familiei de roire e mai mare si pofta de crestere a botcilor probabil e mai mare!
Nu stiu cum se face totusi "imbracarea" RPB in Hanemann...n-aveti niste poze?
Ce fel de gratie folositi pt asa ceva metalica sau de plastic?
Cum se fixeaza de RPB?
Nu exista riscul ca matca batrana sa plece cu o parte din albine daca sunt asa de inghesuite si RPB se afla in lucru in cusca Hanemann????/uimit:
M-am hotarat pe la anul sa incerc si eu transvazarea si tot setul de lucrari ca sa invat si eu, vreau sa fac imperecherea in micronuclei, si sa bag in familii matci gata imperecheate, ca-i mai bine asa...sa nu mai am o perioada asa mare de inactivitate din cauza ca matca ori nu e imperecheata, ori nu a inceput sa oua, ori nu oua foarte mult la inceput!
Sunt producator de polen si pauza asta mare in perioada roirii, fara puiet in stupi, imi da peste cap treaba!
Va multumesc mult , pt raspuns!


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Daca folosesc un stup pe doua corpuri 1/1 bine populat, cu matca si gratie intre corpuri, se poate face cresterea botcilor in prezenta reginei?
Daca pun matca in corpul de sus si RPB in cel de jos cu gratie intre ele, si de o parte si de alta a RPB pun rame cu miere si polen, si rame cu puiet in eclozare, ar trebui sa fie ok , nu?Matca nu poate sa plece, albina tanara ar fi care sa ingrijeasca botcile, hrana ar fi, as mai putea pune si un hranitor cu sirop ca sa le stimulez, e posibil sa mearga?
Gresesc ceva?

Multumesc !


pus acum 15 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
BUNKA,te-am observat de dinainte de a venii pe forum,din grupurile de discutii pe net ca esti foarte documentat si atent la detaliile din apicultura.Nu te lasi pana nu intelegi in amanunt ceea ce te intereseaza.Este foarte bine si sunt convins ca vei avea si rezultate!Ai toate aprecierile mele.
Despre RPB imbracata in Hanneman,sa stii ca este o rama cu leaturile laterale si inf si superioara de aceeasi latime iar pe lateralele ramei,prinse cu pioneze,gratii Hanneman din plastic cat toata rama.Deci una pe o parte si una pe partea cealalta.
Startarele,dupa folosinta,le folosesti ca albine orfane.(le dai la roiuri,la familii care merita populate,unifici mai multe si le dai matca,etc)
Poti sa cresti linistit regine in stup pe doua corpuri cu conditia ca acesta sa fie fb. populat,gratie intre corpuri(preferabil de metal) si puietul capacit in corpul cu RPB.
Totodata este preferabil sa ai RPB in corpul de sus,pentru interventii mai usoare.Si ramele cu pastura langaRPB ajuta.
Despre eventuala plecare a matcii daca comasezi doua corpuri(ca populatie)in unul si sa bagi RPB,nu pot sa te ajut.Nu am crescut regine in prezenta matcii in astfel de conditii(adica un corp)Pe doua da,si nu am avut probleme.Am comasat si albina intr-un corp si am crescut regine...dar nu era nici matca.Defapt asa am inceput...


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 15 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Astfel crescute, botcile Ce au fost in prealabil pornite in starter, se colecteaza imediat ce sunt capacite.Se pot lasa la caldura intr-un stup unde matca este izolata jos sau sus.
Deoarece au fost capacite nu mai avem decat sa le tinem la caldura.
Incercati sa puneti cap la cap toate miscarile ce trebuiesc facute pe date, chiar ore si o data pornita treaba intr-o luna se pot scoate un numar considerabil de regini.
Trebuie ganditi pasii cu deamanuntul.Si programul o data batut in cuie trebuie respectat indiferent de ploaie,chef.... sau altele.


Sanatate.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Multumesc de aprecieri Daniel...pe langa faptul ca vreau sa imi mearga bine financiar vorbind, sunt si pasionat, m-a acaparat cu totul activitatea asta, am pornit fiind total pe dinafara, si nu vreau sa treaca timpul aiurea, invat si muncesc, muncesc si invat, si sper sa ajung undeva!
Nimic pe lumea asta nu pica din cer!
Am urmarit si am inteles in amanunt cum vine treaba cu starterul si familia crescatoare din filmuletul acela pus de Ilie Mihalache...foarte instructiv!
Asa e Pupe, totul trebuie foarte bine planificat cu mai bine de o luna, cam cu o luna si vre-o 10 zile inainte de momentul la care ai nevoie de matci!
Si ca sa nu ai surprize, matcile ar trebui sa le ai imperecheate deja inainte de a intra familiile in roit, ca sa facem roii artificiali inainte sa o taie ele prin balarii!
O sa fac si eu un plan bine pus la punct pe date ca sa stiu cu exactitate ce am de facut si in ce moment, ca sunt o multime de lucrari...nu poti face una daca nu ai facut-o pe ailalta cu exact nu stiu cat timp inainte!
Pe deasupra tre sa-mi iasa si transvazarea larvelor ca daca nu....va chem pe voi! =D
la mine in zona, albinele o iau razna cam in jurul datei de 5-10 Iunie, ar trebui sa fac cate un roi artificial cu regina batrana cam pe la sfarsitul lui mai, sa le-o iau un pic inainte...desigur dezvoltrea familiilor e diferita de la an la an, dar cam asa in perioada asta se intampla de obicei!
Planul ar fi sa pastrez pe locul familiei de albine un roi format din matca batrana pe maxim 2 faguri construiti, unul cu hrana si unul cu putin puiet si in rest vreo 5-6 FA si toata albina zburatoare si restul familiei sa il mut in alt loc si sa-i dau o matca imperecheata in cam 2 ore de la orfanizare...asta inainte de perioada cand incep ele sa traga botci, sa nu fi inceput acctivitatea asta!
Nu anul asta...anul trecut am facut ceva de genul asta si nu am avut roi naturali, bine,... fara matci cu transvazare, dar erau imperecheate si date in custi automate.
Se controleaza bine roitul in felul asta!
Va salut!


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Pupe!
Tu le tii in starter pana la capacire?
In filmuletul acela zice ca le tine 24 de ore in starter si apoi le muta in familia crescatoare cu matca unde le tine pana la eclozare...baga botcile in custi si eclozeaza tot acolo apoi formeaza nuclei!
N-am inteles aici cum faci, cat le tii in starter?
Noroc!


pus acum 15 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Chiar daca mai repet.Am mai scris pe undeva.Numa ca tu esti baiat simpatic si uite scriem inca o data.

1 Fac un starter.
  a ) o familie de productie la care-i scot matca,puietul tot.Cu regina +puiet fac un roi.Cu Starterul astfel format mai fac un roi dupa ce nu-l mai folosesc,pun doua botci capacite dn prima serie.

  b ) o lada noua in care torn de la diferite familii albina si mancare de calitate(miere pastura) Acesta trebuie musai sa fie lipsit de zbor.La final pun doua botci, schimb locatia si astept imperecheria-stup nou.((Asta este cu rezultate foarte bune oricand))

  c) o familie ramasa orfana de curand.Ajut cu albina si la urma doua botci capacite astept imperecheria.

In oricare varianta larvele tranvazate stau maxim 24 h.dupa care sunt mutate la faza urmatoare.

2 Familii crescatoare.Functie de perioada.
a) perioada de primavara.Impurternicesc familii in care pun maxim 15 botci.
b) perioada dezvoltare intesiva.Bag botcile in familiile de productie.max 15 botci
c) perioada de cules masiv.Bag botcile in familiile de productie si acestea le scot din cules.Adica le mut acasa. max 15 botci

3 Functie de perioada sau de etapa in pastoral.
Formez o familie pe albina si adun toate ramele cu botci la caldura.Aceasta familie pleaca acasa sau unde sunt nucleii de imperechere.Dupa impartirea botcilor, las si in aceasta familie una doua botci .

4   a) Nucleii.Adun albina de la stupii slabi.Bag in fiecare nucleu hrana.Bag albina.Bag regina eclozionata (in custi de eclozionare la faza 3).Schimb locatia inainte sa le dau drumul sau tin la intuneric si racoare trei zile.
     b) Nucleii sunt formati.Trebuie orfanizati cu 24h inainte.Dau botca si alimentez daca e cazul

Atentie.Reginele imperechiate din nuclei trebuie sa fie pe puiet capacit cand le scoatem si inlocuim cu botca.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Multumesc Ioane, imi place ca forum sunt baieti faini care mai dau informatii, si care chiar stiu meserie, de la care ai ce invata!
Nu toata lumea e la fel, si sa stiti ca apreciez!

Mii de multumiri!
Adi


pus acum 15 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Merge si varianta sa lasam botcile tranzvazate in familia ce starteaza.
Avem nevoie de un "monstru" de familie plin de puiet capacit cu albina de la trei stupii foarte buni si regina.
Acesta intra in friguri cat ai clipi din ochiul stang.Dupa ce trage botci, le rupi pe toate si bagi botcile tale.Le starteaza si le creste pe toate ca un stup intrat in friguri.Inainte de capacire le muti in alti stupi pentru finisare si incalzire si la monstru  dai alta sarje.Pentru siguranta se poate izola matca pe o rama.
Dezavantaj - cauti dupa botci intr-o mare aglomerare de albina.

Are multe avantaje.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 15 ani
   
viorel_v2000
apicultor

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 525
Am incercat anul trecut, la mijlocul lui aprilie.
Din 20 larve transvazate au fost acceptate numai 3 (de starter).
Ori nu am transvazat larvele care trebuiau (le-am ales cat am putut de mici, deci cred ca prea timpuriu) ori familia starter nu a fost prea puternica desi am ales una dintre cele mai dezvoltate la vremea aceea. Este adevarat ca am luat cateva rame cu albina si matca si am format al roi deci l-am mai slabit putin.

VV

Modificat de viorel_v2000 (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
In april, tre' musai lucrat mai inghesuit.Adica multa albina la starter,multa la crescator.In acea perioada inca mai avem albina uzata (iernare sau crestere de puiet in conditii vitrege)

Dupa prima startare, la a doua, media celor pornite este mai buna.Daca nu sunt ceva botci pe care nu le-am vazut.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 15 ani
   
12123456789costyk
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 17
nu va suparati daca intreb cum fixati botcile pe acela rama  speciala?

Modificat de 12123456789costyk (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Noi folosim botci de plastic sau de ceara.
Cele de plastic au o pelicula de ceara pe ele.O trecem pe deasupra sursei de caldura(lumanare) sau o lipesc de capacul de la afumatoare si o lipesc de scandurica.

Cele de ceara se lipesc cu ajutorul caldurii.

Daca nu am fost explicit ,revin.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 15 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 736
montarea potiraselor pe leaturile port botci se realizeaza functie de materialele la dispozitie si procedeul de transvazare.S-o luam usor.
1.In cazul transvazatii de ou cu procedeul, chitul, Jenter este neaparat necesara o serie de materiale ce le cuprinde chitul in sine:
-cupule, port cupule,funduri de celula, toate asamblandu-se in mod logic pe sipca port botci;piesele spun singure ce trebuie facut chiar daca nu ai prospectul de lucru.
2.In cazul transvazarii clasice cu larve avem mai multe situatii din care cateva arata astfel:
a.cand avem materiale similare chitului jenter, se prind cu cuisoare sau bentite de ceara, direct pe leatul portbotci sau in locase frezate.
b.cand nu dispunem de materialele din plastic si flosim potirase din ceara de inalta calitate:
-pe leaturile portbotci se lipeste o fasie de fagure artificial, de asemenea natura incat sa imbrace speteaza 70-80%, ulterior cu ajutorul unui bat subtire se prind succesiv potirasele cu ceara fierbinte;
-eu personal folosesc ca si cupule si port cupule coliviile ghindelor de stejar pe care le montez in locasuri frezate cu bormasina pe leatul portbotci, prin lipire cu ceara fierbinte, ghindele in locasul frezat, potirasul in ghinda.
Cel mai frumos sistem de prindere il avem prezentat de firma NICOT din franta.
Sigur sunt mult mai multe metode............................................................
pentru exemplificare, uitate la pozele postate astazi si gasesti un leat montat cu ghinde si potirasi din ceara, cinci cosurile de ghinda si doua celule luate in lucru si ulterior refuzate.
Pentru la anul o sa fac poze la fiecare sarja de botci, pe etape, luate'n lucru. capacite, pregatite de eclozare. Putintica rabdare.

Modificat de valter (acum 15 ani)


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la