APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
andreeamicu91 Profile
Femeie
22 ani
Bucuresti
cauta Barbat
22 - 52 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / REZERVAT MEMBRILOR "STUPARITUL" / polenizare-contracte cu fermieri  
Autor
Mesaj Pagini: 1
genutzu
apicultor

Din: Tg Neamt/jud Neamt
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1033
De vreo 3-5 ani incoace unii fermieri, producatori de seminte, pentru a putea fi autorizati in acest sens(de a fi autorizati pentru productia de seminte) sunt obligati sa aiba pentru loturile semincere un anumit numar de familii de albine/ha de floarea soarelui semincera. Cei de la Pioneer , care sunt mari producatori de seminte au platit apicultori sa vina cu albine la lanurile respective . Cunosc apicultori care au primit cate 50 RON pentru o familie pt a poleniza cultura respectiva. Respectivii apicultori au fost insa intermediati de cineva, nu-i spun numele , acel cineva facand platile, el incasand pentru familie 80 Ron.
   Eu nu am participat la asa ceva deoarece mi-a fost mai rentabil sa nu depopulez stupii la floarea respectiva a carui calitati melifere sunt cunoscute de apicultori( foarte slab nectarifera) si de obicei ma axez pe productia de miere.
   Intrebarea mea este :
   Cunoasteti si dvs. fermieri care solicita polenizare si doresc contracte serioase , pe termen lung?
   Ma gandesc si la cultura de rapita din ce in ce pe mai mari suprafete din tara noastra si care necesita polenizare(20-30% spor la productie deca este poleniyata)?
Spun asta deoarece marile suprafete de rapita din acest an nu vor putea fi poleniyate cu siguranta in totalitate.
   Daca stie cineva ceva sa vorbeasca daca vrea!!!


pus acum 16 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Si eu am auzit de apicultori ce au luat 50 / familie.Este drept 2-3 stupari.Si tot la producatorul de seminte
Referitor la fermierul ce cultiva plante perene, nu sunt interesati sa plateasca sau sa contracteze.Vrem nu vrem la solele mari de culturi se aduna destula stuparime.Asa ca fermierul nu are interes sa plateasca.Nu ca nu ar sti de importanta polenizari.Doar ca si inginer agricol are informatia pe problema.
Dar o data cu cresterea suprafetelor in agricultura si pe fondul scaderii septelului in apicultura(inevitabil) o sa ne caute ei.Poate chiar si pe acest forum o sa vina cineva si o sa anunte ca are nevoie.Tot asa cum producatorii de scule apicole sunt interesati sa ne abordeze.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 16 ani
   
pirelco
apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 254
Da ... asa este normal ...producatorii agricoli si nu numai cei care produc samanta ar trebui sa stie ca o cultura bine polenizata aduce un plus la productie de 15%( demonstrat) ... la noi inca se face agricultura dupa ureche... si in loc de sprijin apicultorii primesc insecticid pe cultura asa ... pe neanuntat...

pus acum 16 ani
   
maximus
Vizitator



mergeti la polenizare,dar aveti grija.spre exemplu soiul PIONEER la porumb este modificat genetic.ar fi recomandat sa va interesati inainte si sa ocoliti culurile de OMG-uri.efectele vor aparea mai incolo,nu acum,si sant drastice.

pus acum 16 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Genutzu!

Topicul ca atare este deosebit de interesant.
Vorbeai de "fermieri, producatori de seminte, care, pentru a putea fi autorizati pentru productia de seminte sunt obligati sa aiba
pentru loturile semincere un anumit numar de familii de albine/ha de floarea soarelui semincera..." Este un pas inainte, dar
pentru ca asemenea contracte sa fie cat de cat la indemana, consider ca ar trebui extinsa obligativitatea asigurarii polenizarii si la
cultivatorii de seminte, fiindca producatori de seminte sunt o minoritate. Si nu in orice fel: exemplu, in dosarul de solicitare a subventiei
sa trebuiasca sa ataseze un act care sa ateste ca au incheiat un contract de polenizare pentru cultura la care solicita ajutor de stat.

Apoi, zici ca "marile suprafete de rapita din acest an nu vor putea fi polenizate cu siguranta in totalitate." Foarte adevarat, si nici in
primavara trecuta nu s-a realizat in totalitate. Posesorii culturilor incep s-o constientizeze. Ca sa va demonstrez asta: proprietarul
catorva lanuri de rapita aflata la vreo 20 de km de vatra s-a oferit sa-mi asigure transportul catre rapita si apoi spre primul salcam.
Mai ales ca devia putin fata de traseul pe care-l stabilisem. Astfel ca am beneficiat de transport gratuit la rapita si la mutarea spre salcam.
S-ar putea scurta distanta pana la contracte serioase de polenizare, cand vor da din colt in colt datorita lipsei stupilor.


pus acum 16 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 736
Culturile energetice, cele din care se obtime biodizel si bioetanol, sunt subventionate de catre stat separat -suplimentar, corespunzator productiei realizate.
Un coleg din Bucuresti  a intrat in direct cu ministrul in emisiunea ''viata satului'' din 13.01 si a pus problema platii polenizarii ca si participanti la productia de enercie verde.
Ministrul a spus ca poate media interprofesional acest lucru la minister in viitorul apropiat si implicit existenta posibilitatii ca pe viitor sa ne revina o parte din suma cuvenita cultivatorilor- asta numai prin negociere.
Da Doamne.


_______________________________________


pus acum 16 ani
   
Nikolas
apicultor

Din: Prahova 1969
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 75
Cum se face reclama ptr. polenizare........ Am intrat in Europa.......

Modificat de Nikolas (acum 16 ani)


pus acum 16 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730
Eu cred ca aici ACA ar fi cea care ar putea ajuta, prin adaugiri in lagislatie a conditiilor referitoare la polenizarea obligatorie.
Asta se poate face prin toate resursele, legaturile si instrumentele pe care o asemenea organizatie se presupune ca le are si se astepata sa le aibe...
Pai daca nu ACA sa stea la masa discutiilor cu Domnul ministru', atunci cine???
Parerea mea... 


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 16 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
e foarte buna dar se pare ca cei de la A.C.A. se mananca intre ei si nu au timp de noi si de chestiile astea

_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 16 ani
   
LUCK76
apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 66
EU privesc si va spun ce se intimpla din obiectivul agronomului. NOI stim ce inseamna polenizarea si ce efecte are (de acea am eliminat din tratamentele noastre pe TOATA perioda anului agricol insecticitele toxice sau daunatoare albinelor) CU problema platii si eu sunt de acord ca tatal are 20 de stupi dar din privinta agronomului 'daca sunt stupari care vin singuri si se intereseaza de conditii ,doresc sa vina in aceste conditii' noi dece sa mai cheltuim. PROBABIL cand nu vor mai veni ei si noi o sa alergam dupa ia si o sai rugam sa vina atunci problemele se vor schimba

pus acum 15 ani
   
iulianevduh
apicultor

Din: Macin ( jud.Tulcea )
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 97
Buna discutie Fratilor ii dau dreptate lui "Gica".Nici AcA si nici noi..cativa.. sau discutiile noastre pe acest forum nu vor aduce rezolvarea .Rezolvarea ..daca este dorita trebuie si castigata.. .Parerea mea: un moment mai bun ca acesta nu cred ca a fost pana acum si va dau si explicatia.Daca in anii din urma singura planta tehnica f.f.raspandita era floarea-soarelui,acum se pare ca,cultura de Rapita este foarte apreciata si cautata ca si productie.Ei.. de ce nu am fi si noi-stuparii-   "cautati".Stiti de ce am pus "ghinimelele"?Pt.ca, numai noi suntem cei care hotaram, daca albinele noastre isi vor vantura aripile,sau nu, pe "tarlalele" lor de sute de hectare,de pe care scot productii superbe in urma polenizarii de catre albine..si numai de catre ele.De ce sa nu fim f.f.cautati,noi si albinele noastre?Consider acest moment un inceput in aceasta problema ..mare pt.tara noastra..si ma voi considera multumit in momentul in care vom gasi o rezolvare la nivel national,pt.toti cei care se indeletnicesc cu aceasta activitate.   Va salut pe toti

pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405
La rezolvare intra si taxele pt. camioane desi noi nu facem transport precum firmele de transporturi.Asta e un motiv serios pt. care multi se orienteaza catre mijloace de transport care nu sant supuse acelorasi conditii si taxe dar implica capacitati reduse de transport, drumuri mai multe si oboseala mai mare.
De ce sa nu facem transportul cat mai multor stupi cu un camion si remorca si sa platim la nivelul nostru de transport?.O mutare de 200 fam. cu un camion+ remorca = un drum, apoi odihna.
De ce sa facem 2 s-au 3 drumuri cu alte mijloace de trans.?
Cei ce vor sa traiasca din apicultura sant obligati la inmultzirea nr-lui de stupi si de aici se leaga toate.
Santem de acord sa platim dar nu la nivel de firme de transport.Si asa ar fi mai accesibil transportul cu camioane.Timpul economisit astfel, poate fi f.util altor activitatzi, la roi de ex./ inmultziri ...    


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
VsV
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 219
Foarte interesant subiectul, dar oare se merita sa ne aruncam la bani "de pe polenizare", orice RON venit in buzunar, inseaman taxe si la sfarsit o sa ne trezim ca .... nu se merita ca aia de la fisc ne jupoaie,
nu mai bine ar fi ca noi , ca toti stupari sa cerem de fapt altceva in schimbul acestui proces .

De exmplu transportu este un cost si taxele ptr. vehicule sunt mari, de ce sa nu cerem scutirea de la anumite taxe ptr serviciu cel facem,  acuma facem si noi miere si avem un profit ulterior, daca o sa ne axam pe polenizare o sa ajungem ca aia din america cu zeci de mii de famili si cu o indiferenta toatala fata de ele.

Si inca un lucru, de ce sa nu cerem si faptul interziceri folosiri de insecticide si tot felul de soiuri care mai de care modificate genetic . Hai sa ne zbatem sa fortam guvernu sa bage mierea in scoli, multi din agricultori care solicita polenizare au relatii, si uite asa faci o treaba, nu sti de unde sare iepurele , daca am primi tot ce am cere .......

Cum ziceam o data "grija mare ce iti doresti ca poate ti se intampla ", asa ca bagare mare de seama ce o sa cerem . Treaba asta poate fi in folosul nostru si ar fi pacat sa o ratam , ba mai mult sa ne bazam pe ACA care este influentata de numa cred eu ca o sa ramane si fara bani si fara ceva scutiri ce ne-ar prinde bine . NIMENI nu face nimic ptr noi, vremurile s-au schimbat , numai noi le putem aranja.

doar o parere.


_______________________________________
Nu exista viitor fara cunoasterea trecutului.

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la