APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
bruneta99 25 ani
Femeie
25 ani
Satu Mare
cauta Barbat
25 - 50 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR / In ajutorul apicultorului incepator  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Alecs
CLUB STUPARITUL

Din: Iasi
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 866
Iernarea familiilor de albine are loc in doua faze : o faza inactiva cand albinele se strang in ghem,care cuprinde prima parte a iernii si faza activa in partea a doua a iernii cand albinele intra treptat in activitate, si matca isi incepe ponta.
      Ma opresc putin la prima parte , si las posibilitate altor colegi sa se ocupe in continuare de alte aspecte din activitatea albinelor , in perioada urmatoare.
      Se stie ca atunci cand temperatura scade su 8 grade ghemul de iernare este complet format, albinele adunandu-se strans in jurul matcii
ca sa se poata incalzi reciproc . Partea exterioara a ghemului este foarte densa , albinele stand stranse unele in altele, ocupand intervalele dintre faguri, chiar si interiorul celulelor fara miere. Stratul exterior este format din albinele mai batrane, care stau aproape nemiscate, cu capul indreptat spre interiorul ghemului, sub abdomenul altei albine, si cu aripele putin ridicate , asemanator tiglelor de pe acoperisul caselor.
      Acest strat mai este numit si coaja ghemului, si are rolul de a face ca pierderile de caldura sa fie cat mai mici.
     Zona din interior cuprinde matca si albinele tinere, este de obicei mai " afanata " albinele fiind mai active, avand rolul de a produce caldura intregii familii, si de a hrani matca. Temperatura in ghem este variabila si se realizeaza prin marirea sau micsorarea diametrului ghemului de iernare La scaderea temperaturii coaja ghemului se strange micsorand astfel suprafata de iradiere a caldurii. In acest timp in zona interioara se produce o marire a activitatii albinelor pentru producerea caldurii Pierderile de caldura din ghem in stup sant foarte reduse si deci nu se produce o incalzire a interiorului stupului. Temperatura aerului din stup este de obicei cu 1-2 grade mai ridicata decat temperatura de afara. De aici si concluzia ca albinele nu mor de frig.
    Ridicarea temperaturii in stup duce  la inceperea activitatii albinelor si implicit a inceperii pontei matcii si deci la cea  de a doua faza a iernarii, mai ales ca , iata , Decembrie se scurge incet , incet, si daca Ianuarie va fi propice, spre sfarsit ponta poate incepe si odata cu aceasta si activitatea stuparului .
    Alecs


_______________________________________
Daca nu putem sa fim buni, sa incercam sa fim macar politicosi. (Nicolae Steinhart)

pus acum 16 ani
   
stupar hoinar
apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 291
Alecs , hai sa spunem altfel.Mai plastic ar fi daca nu au mincare mor de frig.

Asa de dragul discutiei si pentru a continua subiectul o intrebare.
De ce atunci le infofolesc unii ca pe copilasi?Si unde mai pui ca alti specialisti inventasera si incalzirea electrica a stupilor.Adica soba de teracota in casa lor...


pus acum 16 ani
   
Alecs
CLUB STUPARITUL

Din: Iasi
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 866
Dl.stupar hoinar
        Intrebarea dvs. aproape ca are si raspuns. Din dragoste. Din prea multa dragoste , apicultorul este in stare sa aduca plapuma din casa pentru ele.Si eu le impachetez. Dar a impacheta e una pe cand infofolirea e altceva. Eu as numi-o impachetare exagerata. Mai in tinerete exageram si eu. Ba intr-un an am cumparat poliester expandat , si l-am taiat fix la dimensiuni si l-am aplicat si lateral si deasupra , si am mai pus si textile, apoi am invelit stupul pe dinafara cu folie de polietilena. Infofolit, ce mai. Si sa vezi ce condens ! Ca la unii stupi ingheta la urdinis, cu riscul sa-l infunde. Dar mai periculos a fost aparitia mucegaiului, ca am fost nevoit sa topesc unele rame, sa curat si sa dezinfectez unii stupi. Concluzia : infofolirea si lipsa aeresirii.
       Si mai este un incovenient. Caldura din stup , asa cum spuneam mai sus duce la inceperea activitatii matcii . Ce se intampla daca aceasta ( matca ) isi incepe ponta in luna Decembrie - sa zic - sau chiar Ianuarie , si in continuare vine iarna grea si lunga ? Pe langa uzura prematura a albinei se va forma ghemul, cat mai strans, puietul va ramane descoperit cu toate concesintele de aici.
       N-am citit nicaieri despre incalzirea electrica a stupului, dar cred ca a fost o experenta, o cercetare a omului, curios sa vada ce se poate intampla. Si faptul ca nu se aplica , nu cred ca este numai din cauza costurilor prea mari ce ar trebui sa le suporte. Ati intrebat si am raspuns asa cum vad eu lucrurile. Nustiu in ce masura va satisface raspunsul meu, dar as fi bucuros daca aveti si alte pareri, sa le postati, ( pro sau contra ) Doar asa mai invatam iar beneficiar in final este albinuta de care tre sa avem grija. Bine ar fi daca si alti colegi de pe forum si-ar spune parerea ( chiar si colegii vizitatori ) ca numai discutand putem gasi cele mai bune metode de a ingriji aceste fiinte care pana la urma ne sant asa de dragi
     Cu respect Alecs


_______________________________________
Daca nu putem sa fim buni, sa incercam sa fim macar politicosi. (Nicolae Steinhart)

pus acum 16 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Necesar mi se pare sa incercam sa privim si sa urmarim ce face un ghem in natura si  poate intelegem.Albina ce ierneaza in zone cu ierni aspre cum sunt si la noi, daca ar fi avut nevoie de caldura pentru inceperea pontei in ianuarie, probabil nu ar alege ca si loc de cuib decat locasuri gen pamant ,pesteri sau alte locuri cu o posibilitate de a incalzi habitatul la un moment dat.Deoarece albina o inteles (sau i sa intiparit de Creator in gene) ca o crestere de puiet intensiva fara aport proteic pe masura este doar risipa de energie cu toate consecintele, a ales un spatiu care se incalzeste o data si in ritm cu natura.
Sunt intru totul de acord cu incercarea de a incalzi sau de a reduce pierderile de caldura in cuib dupa aparitia polenului in natura.Iar acesta nu apare decat sporadic la  primul zbor de curatire.Polenul in natura apare la inceput de martie.Restul nu sunt decat niste sandvici-uri puse de mama natura pentru consum in fuga.
De incercat putem incerca sa grabim startul.Dar fara un aport sub forma de pastura din natura sau de la rezerva,ori proteina sub alte forme nu cred in reusita.deasemenea lipsa unui zbor de curatire-intretinere este in detrimentul familiei ce creste puiet intensiv.
Pentru cei ce incearca (si eu vreau) numai bine.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 16 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
"Sa nu uitam:albina este o insecta salbatica, ....."
Domnul are perfecta dreptate.Dar de ce intretinem noi stuparii albinele in nus"cate tipuri de stupi.Din interes material domnilor.Si din placere si pasiune,recunosc.Dar vedeti ca placerea si pasiunile nu ne platesc facturile,nu ne tin copii prin scoli,nu ne tin de foame si nu ne schimba rabla de masina cu una noua.Astea se obtin cu multe intepaturi,cu spate rupt de saltat,cu multa migaleala si mai ales cu mii si mii de pagini citite si de 2-3 ori.  Acest topic este destinat apicultorului incepator.
Sincer sa fiu din 5-6 carora le vand anual fam. de albine nu stiu citi vor ajunge "incepatori" Multi au in cap si vad in fata ochilor in locul ofertei: "matca tanara,rame noi,stup nou" butoaie mari cu miere,stupii in gradina sub mar,iar pe ei se vad stand la umbra cu bericioaica rece in mana.Sunt altii care reusesc.Intotdeauna acestia au fost mai stramtorati si sperau la mai bine sau cu spirit de initiativa.Au dau din nestinta si ultimul ban pe te miri ce noutate apicola,au vazut ca au pierdut,au insistat au dat capete in pereti si normal ca au reusit.Toata stima Sunt oameni si oameni.Sa revenim.
Iernarea,de fapt prima iernare si prima recolta ii despart pe incepatori de incepatorii mai vechi.Ce trebuie sa stie ei ar trebui sa stim si noi.Noi cei care facem hraniri de necesitate contra naturii in ian. si feb.cu zahar candi sau mai stiu eu cu ce.Noi cei care deranjam fam. in ian.,feb. fara rost .
Sa fie lege.Necesarul de hrana sa fie asigurat in jurul datei de 1 sept. Urmeaza tratamentul contra varoa,punem capacele,gratii contra soareci si putem pleca la mare (in Egipt) pana catre 1martie.Mai sunt mici amanunte (pasari,animale in stupina,zapada la urdinis,etc.) se poate ocupa si vecinul.Vine zborul de curatire si gata iernarea.Ce am bagat in iarna la 1 sept. aia avem (daca avem) la 1martie.Simplu,nu? Asta-i iernarea fam. de albine.Nu ascultatul cu stetoscopul,nu ciocanitul in stupi,nu hraniri contra naturii cu amestecuri facute dupa retete care pe stanga,care pe dreapta.Alta lege: Nu deranjati familiile de albine iarna.E inutil si pagubos .Dupa zborul de curatire(de-adevaratelea) urmeaza greul.Incepe dezvoltarea pentru culesul de la salcam la unii,pentru prima recolta de polen la altii.Alta etapa.Gata ca a inflorit cornu.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 16 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Ca zici tare bine nene Gica.
Lucruri clare si cu legatura.
Adica cum ? sa stau eu degeaba fara sa ma bag la dansele cu ceva de ale guri?acum dupa ce eu fac burdihanu mare de sarbatori ,lor sa nu le dau nimic?
O tzara de ceva deasupra sa fie acolo, nu? nimica?Pai toate manualele apicole zice ca-i musai sa le pui zahar pe rame ca turta.Si daca te tin buzunarele sa le mai dai si ceva proteina.Pai acum pe cin' sa credem?
Sanatate si mergem inainte!


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 16 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
Domnule pupemea,
Chiar toate?Niciunul nu spune asta.Zic asa "In caz de necesitate se recomanda......,ca sa nu piara familia de foame"
Recomandarile astea sunt date in manualele noastre dinainte de ce dracu o fi fost(ca nu putea sa fi fost si intr-un fel sa nu fi fost) pentru ca din august se cam termina zaharul din repartitia lu A.C.A. si venea cota alocata prin ian. feb. Si zicea cam asa "cei care din diferite motive nu au reusit sa asigure necesarul de hrana pentru a salva fam. de la pieire pot sa...tra-la-la,tra-la-la.Se recomanda pe viitor sa ia masuri..."Ce am patit in "86 numai eu stiu.
Cartile de apicultura de acum le copiaza pe cele de atunci si perpetueaza gresala asta enorma.Care-i nebunul sa deranjeze acum ?Si pentru ce?N-a avut timp in august?A fost la mare?N-a fost zahar pe piata? Hai ca-s prea multe semne de ?
Cu stima
Gica


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 16 ani
   
kiloz
apicultor

Din: oradea
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 295
-ne pare rau ca nu avem nici o carte scrisa despre apicultura din ultimele 10ani preluind strictul necesar si de neinlocuit din cei vechi si cuprinzind technologilee noi si adaptabile la numarul mai mari de familii de albine ;sa spunem profesionist-si sa trateze si problema stuparitului la nivel de hoby
-da toate manualele aparute sint  scrise si copiate ,reeditate de acum 20-30 de ani fara nici o noutate ,metodele preluate la influenta cercetatorilor rus si regasite in manualele vremii respective; dl  gica are perfecta dreptate dar parerile pro si contra nu trebuie sa duca mai ales incepatorii in eroare;


pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la