APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
alexxandra la Simpatie.ro
Femeie
24 ani
Timis
cauta Barbat
24 - 57 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE / Despre micoze  
Autor
Mesaj Pagini: 1
pab
apicultor

Din: Buzau-Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 1186
Masuri de prevenire si combatere a bolilor micotice ale albinelor

Bolile micotice sunt boli infecto- contagioase produse de ciuperci microscopice. In stupi pot exista mai multe specii de ciuperci, insa numai trei dintre acestea sunt patogene pentru puiet si albinele adulte: Ascosphaera apis (ce determina boala ascoferoza sau "puietul varos", Aspergillus flavus si Aspergillus niger (ce determina boala numita aspergiloza sau "puietul pietrificat".
Micozele se caracterizeaza prin faptul ca dupa moarte puietul isi pastreaza forma, se mumifica, se deshidrateaza si se intareste.
Desi evolueaza mai putin grav decat celelalte maladii contagioase ale puietului si in rare cazuri antreneaza moartea coloniilor de albine, totusi importanta micozelor nu trebuie desconsiderata, intrucat acestea sunt capabile sa produca mari pagube stupinelor daca sunt scapate de sub control.
In cazul ascosferozei, larvele de albine pot fi infestate la orice varsta (cu precadere dupa capacire), cadavrele mumifiate aparand atat la puietul capacit cat si la cel necapacit. Cresterea ciupercii este stimulata de racirea pe termen scurt a puietului recent capacit. Puietul racit apare numai la o usoara scadere a temperaturii timp de cateva ore de la 35 C- cat e normal, la aproximativ 30 C. Aceasta situatie anormala este dublata de cele mai multe ori si de o crestere a umiditatii de la cca. 70% la 80-85%. Acest lucru se constata adesea primavara, cand colonia de albine se afla in perioada schimbarii generatiei de albine care a iernat. Boala poate apare si mai tarziu, pe fondul unor scaderi bruste de temperatura, cand larvele de trantori sunt cele mai afectate deoarece celulele care ii adapostesc se gasesc la periferia cuibului cu puiet, acolo unde umiditatea este mai mare si caldura mai putina. Coloniile mici prezinta riscul cel mai mare de a avea puiet racit deoarece acestea isi pierd capacitatea de a acoperi o mare parte din ramele cu puiet.
Ascosferoza poate sa apara si ca o boala secundara a varroozei, iar in unele cazuri (rare din fericire) poate evolua simultan cu loca americana sau europeana. Coloniile de albine intens parazitate sunt atat de stresate de paraziti, sau de utilizarea mai mult sau mai putin permanenta a medicamentelor incat rezistenta la boala dispare, sistemul imunitar in acest caz este deficitar iar ciupercile gasesc conditii prielnice de dezvoltare. Nu este exclus ca medicamentele administrate in combaterea altor boli, cum ar fi oxitetraciclina (teramicina) sau fumagilina (Fumidil B) sa favorizeze aparitia bolii fiindca acestea transforma flora intestinala a albinelor, dand posibilitatea sporilor aflati la acest nivel sa germineze.
Aspergiloza apare mult mai rar ca ascosferoza dar este mai grava, afectand si albinele adulte. Boala evolueaza rapid, nu inregistreaza vindecari spontane fara interventia apicultorului si se poate termina cu moartea coloniei. Puietul moare abia in stadiul capacit. Miceliul care inconjoara puietul bolnav de aspergiloza adera strans la peretii celulei, ceea ce impiedica extragerea acestuia de catre albine si curatirea celulei, fapt care se realizeaza in cazul ascosferozei. "Puietul pietrificat" se transmite si prin hranirea cu polen strain, infestat, de aceea recomandam folosirea polenului primavara din surse proprii. Aceasta boala este zoonoza (se transmite la om), de aceea masurile ce se impun din partea apicultorului sunt deosebite: la controlul unei colonii suspecte sau confirmata ca fiind bolnava de aspergiloza, apicultorul va purta masca de protectie la gura si la nas, pentru evitarea inhalarii sporilor ciupercii..
Factorii care favorizeaza aparitia micozelor sunt umiditatea mare din interiorul stupului, ventilatia deficitara, un procent mare de apa in hrana, un numar prea mare de rame in cuib, etc..
Ca masuri ce vizeaza prevenirea micozelor putem enumera :
Restrangerea cuibului la numarul de rame bine ocupate de albine in sezonul rece si umplerea spatiului liber cu saltelute din paie ;
Mentinerea in stare uscata a impachetajului ; se interzice utilizarea de folii din plastic in spatiul dintre rame si podisor si intre corpuri ;
Reducerea umiditatii din stup prin marirea deschiderii urdinisului si inclinarea stupului spre fata pentru a usura scurgerea in exterior a picaturilor de apa acumulate in stup ;
Asigurarea ventilatiei prin crearea unui mic spatiu la partea superioara a stupului - in podisor, pe unde sa se elimine vaporii de apa in exces (introducerea unei pene din lemn de 2-3 mm grosime sub podisor, distantarea scandurelelor de podisor, etc) ;
Transvazarea coloniei de albine in fiecare primavara intr-un stup curat, dezinfectat si uscat
Folosirea in primavara la largirea cuibului a unor faguri curati, nemucegaiti si bine crescuti cu celule de albine lucratoare. Largirea cuibului cu faguri de la rezerva sa se faca direct proportional cu dezvoltarea numerica de primavara a coloniei de albine ;
Cresterea dirijata a trantorilor , cu limitarea cresterii lor ;
Desfiintarea coloniilor besmetice ;
Mentinerea coloniilor de albine in stare activa ;
Se interzice toamna tarziu administrarea siropului de zahar. Acesta nu va fi prelucrat , implicit nu va fi capacit, creand conditii - datorita fermentatiei - aparitiei mucegaiurilor.
Masurile de combatere a micozelor, in cazul aparitiei lor in stupina sunt :
Sa se asigure stupilor afectati un amplasament mai cald si mai uscat, acestia se vor ridica deasupra solului la cca. 40 cm ;
Sa se reduca spatiul coloniilor afectate la numarul de rame foarte bine acoperite de albine ;
Reducerea presiunii infectioase prin scoaterea fagurilor cu puiet puternic afectat si a celor mucegaiti si topirea lor ;
O simpla administrare de zahar pudra in cantitate de 100 -120 g pe albine si pe faguri prin pudrare , cu repetare la 3-4 zile, timp de 2-3 saptamani este benefica din mai multe motive :
- in primul rand activeaza instinctul de curatire al fagurilor de catre albine, marind gradul si viteza de eliminare din stup a larvelor moarte sau bolnave ;
- zaharul fiind higroscopic absoarbe umiditatea in exces din stup;
- nu in ultimul rand, da impresia unui mic cules, impulsionand ponta matcii ;
Introduceti primavara sub rame, in partea opusa urdinisului, doua bucatele de var nestins de marimea a doua nuci ( impreuna insumand o greutate totala de cca. 50 -60 g). Varul fiind higroscopic va reduce umiditatea in exces din stup. Cand varul s-a transformat in pulbere inseamna ca s-a oxidat, aceasta se indeparteaza si se introduc alte doua bucatele de var nestins ;
Schimbarea matcilor in coloniile puternic infestate si in care boala treneaza de mai mult timp, cu matci provenite din familii rezistente la micoze ;
Crearea prin selectie de colonii de albine rezistente la puiet varos, plecand de la ideea ca prezenta micozelor in stup este considerata ca un semn de dezechilibru biologic, de neadaptare a coloniei la mediu. Inlocuirea matcii unei colonii de albine cu puiet varos cu o matca selectionata pentru rezistenta la aceasta boala, determina vindecarea clinica dupa o perioada de doua saptamani desi in interiorul coloniei exista inca multi spori.

Metoda obtinerii de colonii de albine rezistente la micoze
Dupa Dr. Ograda (1986), 5 % din totalul coloniilor de albine al unei stupine sunt dotate genetic cu o capacitate deosebita de curatire a larvelor moarte. Identificarea acestor colonii se face prin testarea capacitatii de curatire, respectiv de rezistenta a unei colonii de albine la bolile puietului, care se poate identifica astfel :
1.Se recolteaza o portiune de fagure cu puiet capacit si se introduce in frigider pentru distrugerea puietului ;
2.Se asigura ca nu sunt prezente celule cu polen sau miere ;
3.Portiunea de fagure cu puiet mort se scoate din frigider si se incastreaza intr-un fagure cu puiet din colonia supusa testarii ;
4.Se examineaza fagurele dupa 24 si 48 de ore de la introducere.
Interpretare : Daca dupa 24 de ore albinele au descapacit si curatat toate celulele cu puiet mort se considera ca acea colonie de albine are o buna rezistenta fata de bolile puietului.
Utilizand acest test, Holm (1985) a reusit sa selectioneze in stupine din Danemarca matci rezistente la puiet varos. Coloniile conduse de matci selectionate s-au comportat bine, indepartand in doua zile 80 % din puietul mort prin congelare, in comparatie cu materialul biologic neselectionat care a indepartat in cinci zile mai putin de 70 %. Puterea coloniilor a fost imbunatatita, astfel incat cele selectionate aveau cate 11,7 faguri cu puiet si 13,6 faguri cu miere, in timp ce coloniile cu matci neselectionate aveau cate 8,4 faguri din fiecare.
In concluzie , pentru mentinerea echilibrului biologic reprezentat de colonia de albine puternica si dotata cu rezerve de hrana corespunzatoare calitativ si cantitativ, apicultorii trebuie sa dea dovada de pricepere in exploatarea rationala a albinelor si sa nu le expuna la excese in ceea ce priveste asigurarea conditiilor de crestere, de pastoral si de recoltare a mierii.


_______________________________________
Drd.Med.Vet. Poncea-Andronescu Bogdan
Bucuresti-Buzau
0721.269.791

pus acum 17 ani
   
pintilied
apicultor

Din: Tulcea
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 88
Domnule "Pab" nota 10 pentru expunere.Concis si la obiect.
   Imi aduc aminte ca acum vreo 20 de ani la inceputurile mele in ale albinelor,m- am dus la tei in zona Niculitel.Era o caldura extraordinara si ne-am gindit noi sa cautam un loc mai racoros,asezind stupii undeva pe o vale la umbra copacilor.Cind ne-am dus noi peste o saptamina in control am vazui ca am facuto de oaie.Stupii nostri erau plini de puiet varos.Ne-am dat seama ca era din cauza umezelii,mai ales ca intre timp mai si plouase.Unde am asezat noi stupii era rece si nici un pic de curent pentru aerisirea zonei.Am fost nevoiti s-ai mutam imediat si i-am pus in plin soare si la distanta de celelalte stupine.Am avut noroc ca si-au revenit intr-o saptamina mai ales ca le-am dat si cu niste antimicotice din farmacia umana si pe care le-am macinat fin ,am amestecat in sirop si am pulverizat pe albine ,rame si lazi la interior.Norocul nostru ca era cules de tei si albinele vecinilor aveau treaba,



                                 Cu stima


_______________________________________
pintilied

pus acum 17 ani
   
maximus
Vizitator



nea pintilie,chiar ca ai facut-o de oaie....oare a cata oara?

  stupii cu pricina nu au dat in puiet varos pentru ca i-ai pus de la soare la umbra,ci pentru ca au avut o aerisire deficitara.putea sa fie umezeala lu peste,la un flux normal de aer in stup nu ai fi avut probleme.albina isi regleaza singura umiditatea dupa conditiile de afara,conteaza numai sa ii inlesnim aceasta posibilitate.

   imi permit sa iti sugerez ca de-acum incolo sa scrii la rubrica "Asa nu" ,vad ai ce sa spui,si sant foarte instructive experientele dumitale.


pus acum 17 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 736
fiind dobrogean serios a avut mare noroc''ca si-au revenit intr-o saptamana''
las-o jos ca sus e cald.

Modificat de valter (acum 17 ani)


_______________________________________


pus acum 17 ani
   
pab
apicultor

Din: Buzau-Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 1186
Baietii, daca va certati pe-acilea, sub postarea mea, in loc sa aduceti completari sau observatii pertinente, io va dau afara, chiar daca nu-i forumul meu.
Apropos, Maximus, cred ca nu ai scapat nici un post nou sa nu faci valuri sub el. Mai bine ai scrie din experienta ta cu hipoclorit in combaterea puietului varos, mai aflam si noi una alta, decat sa-i vanezi pe altii.


_______________________________________
Drd.Med.Vet. Poncea-Andronescu Bogdan
Bucuresti-Buzau
0721.269.791

pus acum 17 ani
   
maximus
Vizitator



hm..nu cred ca e potrivit cuvantu "vanezi".consider ca e bine sa corectam greselile celorlati,pentru a nu fi luate de bune de altii mai putin experimentati.


   legat de puietul varos nu am avut probleme cu el decat o singura data pana acum,in 8 ani.atunci fiind incepator am facut o solutie de 20ml/l apa,si am pulverizat pe faguri de 2-3 ori.nu am schimbat faguri,regine,cutii,cand m-am uitat dupa cateva saptamani nu mai aveam nimic.

   acest tratament este cat se poate de ecologic,fara nici o remanenta in faguri.

   inainte am fost si eu invatat de apicultori batarni sa infofolesc albinele,sa le tin cu utrdinisul mic,acum nu mai dau 2 bani pe multe din invataturile lor.asta e,important pentru puietul varos nu este decat aerisirea din stup.parerea mea,vorba unui apicultor de pe-aici


pus acum 17 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Luati problema in dinti si rumegati-o stiintific!

Legat de puietul varos, totdeauna am legat existenta lui nu neaparat de aerisire deficitara, cat de lipsa efectiva de miere in ramele cuibului. Boala incepe de primavara si dupa culesul de salcam unii stupi se curata de ea, altii nu.

E si comportamentul igienic deficitar la aceste familii, devreme ce nu reusesc sa se curete in urma culesului. Am mai observat ca o rama infestata plasata la un stup puternic este imediat curatata si stupul respectiv nu se imbolnaveste.

Metoda cu hipoclorit este buna.



pus acum 17 ani
   
kiloz
apicultor

Din: oradea
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 295
dupa schimbarea matcii cu una lipsita de puietul varos boala dispare ,se poate deduce ca ar fii ereditar prin mostenire genetica si dusa maideparte cu linia de matca luate in crestere ,cu selectie riguroasa se poate elimina sau redusa la minim aparitia bolii in orice stupina si fara vreun tratament !!!!!

pus acum 17 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
Matca trebuie schimbata toamna tarziu, nu este bine sa fie schimbata cat timp este activa. In sezon, mai rar se intampla sa scapi de puiet varos. Ar fi doar o singura varianta. Cu albinele sa se faca un nucleu, iar ramele cu puiet varos sa se concentreze la stupii ramasi cu puiet varos, pana in toamna.

pus acum 17 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230

kiloz a scris:

dupa schimbarea matcii cu una lipsita de puietul varos boala dispare ,se poate deduce ca ar fii ereditar prin mostenire genetica si dusa maideparte cu linia de matca luate in crestere ,cu selectie riguroasa se poate elimina sau redusa la minim aparitia bolii in orice stupina si fara vreun tratament !!!!!


Eu alta metoda de combatere in afara de cea a colegului Kiloz nu cunosc .Sau cel putin nu o includ in lista celor de luat in seama .


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 17 ani
   
maximus
Vizitator




lucky5strike a scris:

Legat de puietul varos, totdeauna am legat existenta lui nu neaparat de aerisire deficitara, cat de lipsa efectiva de miere in ramele cuibului. Boala incepe de primavara si dupa culesul de salcam unii stupi se curata de ea, altii nu



   ciuperca puietului varos se dezvolta in conditii de umezeala si racoare in primul rand,iar umezeala inseamna ventilatie insuficienta.nu are treaba cu faptul ca e sau nu miere in rame.intr-adevar,la un cules multe familii isi revin de la sine dar nu datorita intrarii mierii in faguri,ci datorita faptului ca in momentul aparitiei culesului se accentueaza instinctul de curatenie,celulele sant rapid curatate pentru depozitare.astfel se inlatura larvele atacate,se intensifica ventilatia,si familiile isi revin de la sine.la cele care nu isi revin trebuie schimbata matca,denota o slaba activitate igienica.

Modificat de maximus (acum 17 ani)


pus acum 17 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
Cred ca are legatura si cu prezentza sau absentza mierii din stup. In lipsa mierii toate activitatile din stup se reduc, inclusiv igiena. Mai grav este ca scade temperatura in stup, un factor foarte important  care slabeste puterea de aparare a pupelor la atacul acestor ciuperci. La culesurile mari umezeala aerului din stup e mai mare si totusi unele familii se vindeca atunci pentru ca activitatea de igienizare se intensifica si temperatura e mare.
  Contrar la ce s-a spus aici eu am transmis boala la alte familii nu numai prin faguri cu puiet ci chiar cu faguri goli sau cu ceva pastura din stupii afectati.


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 17 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la