APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
andrum94 24 ani
Femeie
24 ani
Galati
cauta Barbat
27 - 80 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / CRESTEREA MATCILOR / nucleele de imperechere  
Autor
Mesaj Pagini: 1
trantor_sef
apicultor

Din: Vaslui
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 9
nucleele de imperechere, dau cel mai bun randament pentru inmultirea familiilor de albine

pus acum 18 ani
   
mircea bog
apicultor

Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 28
Domu` Sef
Probabil ca la unele posturi ai avut intentia sa atasezi o poza.
Pentru a reusi vezi sa nu depaseasca 200k(o poti micsora cu un program de prelucrare imagini),si sa fie format JPG sau GIF.

                       Sa fii iubit si asteptam pozele tale !!!   


Modificat de mircea bog (acum 18 ani)


_______________________________________
Nimeni nu se naste invatat si de aceea nu e o rusine sa intrebi !!!

pus acum 18 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Cine a folosit nuclei din aceia mici, cu o mana de albine, am vazut deseori pe net, si cica imperecherile reusesc si nu e nevoie sa folosim albina multa pt nuclei???!!!
Ma izbesc an de an de problema asigurarii matcilor imperecheate la timp, daca fac nuclei de imperechere cu rame normale1/1, rup prea multa albina din stupi.
Am incercat metoda familiilor ajutatoare in principal pt a pastra matca batrana in roiul situat in acelasi stup deasupra pt ca ouatul sa nu fie intrerupt, am folosit schnelgrove... in familia de baza (in corpul de jos)am lasat botca aproape de eclozare, a iesit s-a imperecheat apoi a inceput sa oua...dupa o perioada de timp matca oua foarte bine jos apoi la un control mai tarziu am gasit colonia de baza bezmeticita, probabil din cauza ca mirosul matcii batrane de sus trecea prin podisorul schnellgrove si albinele aveau senzatia ca au doua matci.
Intre corpul cu familia de baza si roiul format deasupra am avut un cat si schnellgrove.
Colectez polen si o pauza de 30 de zile in plin sezon fara puiet larvar in stupi face ca sa nu pot trage fir de polen in acea perioada. Solutia ar fi mininuclee de imperechere si obtinerea matcilor inaintea perioadei roirii, schimbarea matcilor la timp cu matci gata imperecheate!
Deci cine a folosit asa ceva?

nucleele cine folosit nuclei din aceia mici, mana albine, vazut deseori net, cica reusesc nevoie CLUB STUPARITUL

71KB


pus acum 15 ani
   
gmih
apicultor

Din: Focsani
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 637
Eu am cumparat mininuclee de la targuri, are 2 rame 1/1,pentru 2 familii, sunt foarte bune si intra putina albina, insa trebuie sa le asiguri mancarea deasupra in podisor, deoarece pe rama unde oua matca se stringe putina miere, numai coronita la care se adauga si polenul.

_______________________________________
Vorbind cu blandete, si tinand in mana un ciomag, veti ajunge departe.
(Theodore Roosevelt )

pus acum 15 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
BUNKA,personal folosesc nuclee mici pentru imperechere.Am un tip care este format din trei rame mici, trei dreptunghiuri care intra toate intr-un cadru care este defapt o rama de 3/4.Am alt model care este format din trei rame care ,daca vreau le unesc intre ele leaturile superioare si formeaza o rama de 1/1(deci nu au cadru).Si mai am model care este cel mai mic,compus din niste letisoare superioare si atat.La acest model se pun bucatele mici de fagure,hrana si se lasa ca ele sa faca restul.
Din toate,agreez modelul de nucleu cu rame care se unesc leaturile superioare,formand o rama normala de 1/1 sau 3/4.Pot sa formeze dupa caz si rame de 1/2.Deci nu vorbesc de cele care se rabateaza cu balamale...
Ce pot sa spun,este ca sunt foarte multumit.Mai multa atentie este la inceput,cand populezi mininucleele,apoi este mai usor.Iti trebuie matca,o iei si dai botca.Iti trebuie rama,le unesti intre ele si o ai.Daca ai nevoie de detalii,nu trebuie decat sa intrebi ce vrei sa stii...si ce stiu si fac,voi incerca sa spun.Acum ca oi face bine sau nu,pot sa aprecieze altii,eu stiu ca am regine cand doresc.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Daniel, esti de-al meu!
Am mai auzit de sistemul acela cu dreptunghiuri care se incadreaza intr-o rama, as face cumva ca sa bag rama aceea cu dreptunghiurile in cuib, albinele din stup sa construiasca fagurii si eventual matca sa oua ceva in ei si apoi sa-i folosesc in mininucleu, insa nu imi dau seama cum fixez niste ramusoare in forma de dreptunghi intr-o cutioara daca acele ramusoare nu au urechi pe care sa se sprijine in cutiuta. Ma gandeam la niste bucatele de tabla care sa fie fixate cu cate un cui si care sa se roteasca creand astfel urechile de sprijin... asta mi-a trecut acum prin minte!
N-ai niste poze cu tipurile de rame, sau cer prea mult?
Modelul cu letisoare superioare si atat nu e bun?
Cum prinzi fagurasul de letisor, in cazul in care vrei sa bagi un faguras gata crescut cu ceva puiet eventual pe el?
Pt moment te-am intrebat destule, daca vine si raspunsul...m-am scos!


pus acum 15 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Ai pariat pe numerele castigatoare!Vine raspunsul
Vad ca ai pus intrebarea care era fireasca...cum pui dreptungghiurile acelea sa stea.Ei bine sa stii ca sunt niste sipci mai lungi care le adaug peste o latura mica si asa se creeaza o parte mai lunga care se sprijina pe faltul de sustinere a ramelor.Le prind cu holtzsuruburi cu surubelnita sau masina de infiletat cu acumulatori.Dar tocmai din acest motiv am renuntat la a mai face acel model(le folosesc pe cele existente deja)si am trecut pe modelul cu rame mici dar care au un leatz superior,si care se infig leatz in leatz si se face o rama normala,deci nu mai vin toate intr-un cadru.Am sa fac wikendul acesta poze si am sa le postez.Dar ca sa iti faci o idee,imagineaza-ti niste rame cu lungimea egala cu una normala,dar de trei ori mai ingusta.Leatul superior se poate infige in cel de la alta rama(aici e toata tehnica) si din trei rame mici faci una mare.Poti sa unesti asa cate rame mici vrei si faci un carnat cat vrei tu de lung...dar oricare trei puse laolalta da cat una normala.Cand nu ai nevoie de ea la nucleu,o folosesti in stupi ca orice rama.Ca inaltime poti sa faci rame de 1/1 sau3/4 sau 1/2,depinde de ce leaturi laterale folosesti la ramele mici.Leaturile laterale sunt cele stas...de 1/1,3/4 sau 1/2.
Modelul de nucleu numai cu letzisoare superioare nu il agreez fiind absolut necesar alimentarea nucleului.Fagurasul il lipesc prin presare cu degetul.Fagurasi crescut nu am folosit la acest model.
Continua...


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Aha, am prins ideea!
Multam, m-am tot gandit si cred ca se pot folosi niste dreptunghiuri ..vre-o 6 care sa se incadreze intr-o rama 1/1 si in ele sa montam FA si sa le bagam in familii normale ca sa creasca faguri si eventual sa fie insamantati...apoi sa scoatem sectiunile acelea si sa le folosim in cadre mai mici, care sa le introducem in nucleu.
Daca punem cate un faguras crescut deja cu ceva pe el puiet sau hrana, si doi cu foita buni de construit, ar trebui sa fie suficient...nu?
Cum pui albina in nucleu? Am inteles ca se foloseste o palnie facuta din carton cu gura larga in care se scutura albina tanara !! Asa e?
N-ar fi mare filosofie de facut ramusoarele acelea...abia astept...ma apuc sa-mi fac nuclei de imperechere!
Acum imi fac niste paleti metalici cu picioare reglabile pe inaltime, dupa ce-i termin ma bag la construit mininuclei!
O sa ma mai inspir de pe siturile producatorilor de echipament apicol, am vazut ca sunt fel de fel de modele, cred totusi ca pana la urma o sa fac cutioare mici pt cate un singur mininucleu si o sa-i postez pe niste pari cam la 1 m inaltime de sol. Trebuie sa fac si un hranitor...nu stiu cum ar trebui sa arate, sa fie din cel ce se pune peste rame, sau tip uluc alaturat de rame...care o fi mai bun?
Iar am bagat prea multe intrebari!
Multam de informatii oricum!
Si eu dau informatii si poze cui imi cere, nu sunt chitros, stiu ca informatia costa, dar mai e ceva, nu sunt multi cei ce stiu sa o si foloseasca, care au suficienta pasiune, timp rabdare si bani !
Salut toti impatimitii de albine! Numai de bine, Daniel!


pus acum 15 ani
   
pngflorin
apicultor

Din: Odobesti, VN , 19.01.1977.
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3226
intrati pe sun phota , creati-va acolo un cont astfel o sa putei posta si foto mai mari.

_______________________________________
Miere dulce si vanat in catare !


pus acum 15 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
BUNKA,tot nu vrei sa retii faptul ca exista un model de micronucleu,cu rame care le infigi efectiv leaturile superioare unul in altul si gata rama mare.Fara cadru,fara nimic. Duminica seara sau luni vei avea pozele.
Cum ii populez.Am o cutie facuta din lemn si cu lateralele din sita.Daca ar fi sa pui rame in cutie,ar intra 3 rame 1/1.
Iau o rama cu albina,o ud cu pulverizatorul si o scutur in cutie.Pun capacul,apoi iau alta rama.Ud albina dinauntrul cutiei prin sita,sa nu mai poata zbura,deschid capacul(dupa ce ud si albina de pe rama)si scutur.Si uite tot asa pana am in cutie cata albina albina am nevoie.Ramele,sunt din stupul care a crescut botcile si in care au ecluzionat.Nucleele sunt insirate cu capacele deschise langa ele,in sir indian.Iau un polonic(sau cana de plastic),ud albinele din cutie(le cam fac fleasca),deschid capacul cutiei si iau cate un polonic de albine,il rastorn in nucleu,ii pun capacul si ii dau matca prin urdinis sau o eliberez peste rame inainte de a pune capacul.Repet operatiunea "polonicul"pentru fiecare nucleu.Le iau si le amplasez pe locurile de fecundare si gata.
Am populat nuclee si cu albina luata din stupi diferiti.Dupa ce am umplut cutia cu sita,le duc la racoare,le dau turta(peste sita laterala ,cutia fiind culcata pe o parte) si dupa 24 de ore,le bag matcile in bigudiu,fara sa le eliberez,si le mai tin inca 24 de ore.Apoi urmeaza tot la fel operatiunea "polonicul".
In nucleu,dupa cum ai intuit,nu este nevoie ca toate ramele sa fie cladite si cu miere.
Referitor la cutiile cu nuclee,eu am ajuns la concluzia ca doua nulee intr-o cutie sunt suficient.Fiind 4 sau 8(am si din acestea)sunt mai greu de manevrat la nevoie.Asa fiind doi,e mai simplu.Daca ar fi individuale,ar ocupa spatiu mult si cand iei ramele cu albina si matca sa o folosesti,culegatoarea nu se mai duce la vecinul.Asa cand sunt doi,se populeaza putin celalalt,ceea ce te ajuta si pe tine si pe el
Sau daca unul nu reuseste(se pierde matca)iei diafragma si ai un nucleu mai mare...

Modificat de Dila Daniel (acum 15 ani)


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 15 ani
   
albinateob
apicultor

Din: Pitesti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 121
In ceea ce priveste pastrarea micronucleelor peste iarna a incercat cineva? si cu ce rezultate?

_______________________________________
daruind vei dobandi

pus acum 15 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Am cateva modele de lazi, pentru micronuclee. Am renuntat la ele, deoarece, este o munca in plus. Am lazi suficiente, pe care le folosesc doar vara, si nu ma mai chinui sa pun albinele cu polonicul, sau alte metode. Eu fac o matca, pe minim 3 rame, iar dupa imperechere, de cate ori am ocazia, mai ciupesc cate o rama, soua cu puiet la ecluzionare, si pana in toamna, ajung cu ele pe 5 rame. primavara le mai dau 2 rame cu puiet, si pana la salcam pot sa pun si colector de polen, si cat de magazin.

pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
A lucrat cineva cu asa ceva? ...nucleu Quatrunchi cu casete cu plasa de sarma..
Dintre avantaje ar fi ca nu folosim rame , nu introducem la crescut ramele in familii...manopera putina si la formarea nucleilor, nu avem nevoie de custi de introducere a matcii...se introduce caseta cu albine si matca imperecheata direct in familia care tre sa primeasca matca.
La nucleii clasici trebuie ceva mai multa albina, trebuiesc construite ramusoare mici si multe, care vin introduse in familii la construit, trebuie dat macar un fagure construit cu ceva pe el, puiet sau hrana, dupa imperechere trebuie sa luam matca sa o introducem in cusca automata si apoi introdusa in familia ce are nevoie de ea...e ceva de lucru!!
La sistemul asta cu casete, e mai usor, pui doar o mana de albine in caseta, bagi o foita de FA si pui o botca aproape de eclozare, si ceva hrana, dupa imperechere( se observa usor prin plasa cand fagurasul e construit si ouat, se introduce caseta cu totul in familia de albine care are nevoie de matca...am inteles ca ceva asemanator foloseste si Pintilie D.
La sistemul cu casete, in cazul in care o matca se pierde la zborul de imperechere cica albina migreaza la caseta alaturata cu matca; chiar daca poate se mai si pierd din matci la zbor , cel putin metoda nu pare deloc greoaie!
Ce ziceti de tipul asta de mininucleu?
Cine a folosit si cu ce rezultate?

nucleele lucrat cineva asa ceva? ...nucleu quatrunchi casete plasa avantaje folosim rame introducem CLUB STUPARITUL

41.8KB


pus acum 15 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 736
Surprinzatoare lipsa subiectului''nuclee de imperechere'', acesta fiind tratat partial in ''familii ajutatoate si vremelnice''.
Deasemenea pare surprinzator cum foarte putini forumisti doresc sa abordeze acest subiect, desi toti, absolut toti folosesc nucleele de imperechere.
Referitor la tema:
-nucleele de imperechere se impart in: dupa marime :micronuclee si nuclee;
                                                         dupa tipul de rama:rame reduse
                                                                                     rama standard
                                                        dupa perioada de infiintare:timpurii
                                                                                               optime
                                                                                               tarzii.
Functie de cerere si oferta crescatorii de matci pot produce matci de calitate deosebita[de regula pe rame standard in nuclee-asa cum a explicat balas] sau matci de calitate buna, intr-un numar foarte mare[pentru a putea controla  materialul obtinut si elimina rebuturile] in general prin metoda prezentata de BUNCA in micronuclee.
Din mica experienta personala pot afirma ca in propria stupina folosesc toate sistemele de producere astfel:
-pe rame dadant[2-4 rame] nuclee de imperechere a matcilor din transvazare si botcilor din schimbare-matcile se introduc exclusiv in stupii proprii, exceptie rar cate un cadou[nu vand];
-pe jumatate rama dadant, doua compun rama clasica-ce se introduce la semanat la rapita si botci exclusiv din transvazare;matcile pentru vanzare;
-micronuclee tip polistiren,matcile pentru vanzare cand cererea > oferta.

Modificat de valter (acum 15 ani)


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
pintilied
apicultor

Din: Tulcea
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 88

BUNKA a scris:

A lucrat cineva cu asa ceva? ...nucleu Quatrunchi cu casete cu plasa de sarma..
Dintre avantaje ar fi ca nu folosim rame , nu introducem la crescut ramele in familii...manopera putina si la formarea nucleilor, nu avem nevoie de custi de introducere a matcii...se introduce caseta cu albine si matca imperecheata direct in familia care tre sa primeasca matca.
La nucleii clasici trebuie ceva mai multa albina, trebuiesc construite ramusoare mici si multe, care vin introduse in familii la construit, trebuie dat macar un fagure construit cu ceva pe el, puiet sau hrana, dupa imperechere trebuie sa luam matca sa o introducem in cusca automata si apoi introdusa in familia ce are nevoie de ea...e ceva de lucru!!
La sistemul asta cu casete, e mai usor, pui doar o mana de albine in caseta, bagi o foita de FA si pui o botca aproape de eclozare, si ceva hrana, dupa imperechere( se observa usor prin plasa cand fagurasul e construit si ouat, se introduce caseta cu totul in familia de albine care are nevoie de matca...am inteles ca ceva asemanator foloseste si Pintilie D.
La sistemul cu casete, in cazul in care o matca se pierde la zborul de imperechere cica albina migreaza la caseta alaturata cu matca; chiar daca poate se mai si pierd din matci la zbor , cel putin metoda nu pare deloc greoaie!
Ce ziceti de tipul asta de mininucleu?
Cine a folosit si cu ce rezultate?




                                      Da,eu folosesc si asa ceva,cu diferenta ca lateralele nu sunt din sita ci din sticla de 2mm.Consider ca se pastreaza mai bine caldura in nucleu de aici rezultind conditii de viata mai bune .
                         In alta ordine de idei,atunci cind vreau sa schimb matca unei familii, fac transferul noii matci impreuna cu albina cit cuprinde intr-un asemenea nucleu pe care il introduc cu totul in noua familie,dupa ce am suprimat matca acesteia.Nu uit totusi de uniformizarea mirosurilor.Albinele se amesteca, matca noua iese din nucleu si isi vede de treaba.Simplu.
                          Nucleele sunt in asa fel facute ca incap usor in corpul de ME.


                                          Cu stima
                                                      Pintilied


_______________________________________
pintilied

pus acum 15 ani
   
apivera
apicultor

Din: Arad
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 410
va salut
si am ceva de spus la capitolu asta:
desigur esti tentat sa folosesti rama mare cu care lucri in stupina  ...ea este cea mai la indemana si cand formezi si cand desfiintezi nucleul

iata inca unul din motivele care sustin ca rama dadant e prea mare

ca sa nu credeti ca vorbesc din pomi va arat mai jos rama cu care lucrez de multi ani si care am mai sustinut ca are 10 avantaje prin dimensiunea ei de 32 /24 rama nemtilor din banat ( care dupa cum stiti au plecat dupa ce le-a luat securistii ultimul ban)

deci io fac nuclee pe 3 rame cand vreau sa-l fac mai tare si din doua si un fagure artificial pana la imperechere

acest nucleu il manipulez in stupina cum am chef ca e aceeasi rama
laditele de imperchere le fac impartind in 3 una din lazile mai uzate din stupina( simplu si ieftin)

stiu ce inseamna sa schimbi ramele si lazile intr-o stupinada asta e alt subiect



nucleele salut ceva spus capitolu esti tentat folosesti rama mare care lucri ...ea este cea mai

45KB

Modificat de apivera (acum 15 ani)


_______________________________________
singurul lucru care nu te minte in viata este meseria

pus acum 15 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

balasbebe a scris:

Am cateva modele de lazi, pentru micronuclee. Am renuntat la ele, deoarece, este o munca in plus. Am lazi suficiente, pe care le folosesc doar vara, si nu ma mai chinui sa pun albinele cu polonicul, sau alte metode. Eu fac o matca, pe minim 3 rame, iar dupa imperechere, de cate ori am ocazia, mai ciupesc cate o rama, soua cu puiet la ecluzionare, si pana in toamna, ajung cu ele pe 5 rame. primavara le mai dau 2 rame cu puiet, si pana la salcam pot sa pun si colector de polen, si cat de magazin.

Daca scoti o serie de peste 100 de matci,cate rame folosesti??? Si mie mi-ar convenii sa fac matci pe rame de 1/1.Si toate matcile care le faci,le faci pentru familii noi?Si daca mai faci o serie,alte trei rame de fiecare?...sper sa nu te superi,dar au si nucleele rostul lor.Eu ii dau bice cu polonicul


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 15 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

Dila Daniel a scris:

BUNKA,tot nu vrei sa retii faptul ca exista un model de micronucleu,cu rame care le infigi efectiv leaturile superioare unul in altul si gata rama mare.Fara cadru,fara nimic.Duminica seara sau luni vei avea pozele.
Cum ii populez.Am o cutie facuta din lemn si cu lateralele din sita.Daca ar fi sa pui rame in cutie,ar intra 3 rame 1/1.
Iau o rama cu albina,o ud cu pulverizatorul si o scutur in cutie.Pun capacul,apoi iau alta rama.Ud albina dinauntrul cutiei prin sita,sa nu mai poata zbura,deschid capacul(dupa ce ud si albina de pe rama)si scutur.Si uite tot asa pana am in cutie cata albina albina am nevoie.Ramele,sunt din stupul care a crescut botcile si in care au ecluzionat.Nucleele sunt insirate cu capacele deschise langa ele,in sir indian.Iau un polonic(sau cana de plastic),ud albinele din cutie(le cam fac fleasca),deschid capacul cutiei si iau cate un polonic de albine,il rastorn in nucleu,ii pun capacul si ii dau matca prin urdinis sau o eliberez peste rame inainte de a pune capacul.Repet operatiunea "polonicul"pentru fiecare nucleu.Le iau si le amplasez pe locurile de fecundare si gata.
Am populat nuclee si cu albina luata din stupi diferiti.Dupa ce am umplut cutia cu sita,le duc la racoare,le dau turta(peste sita laterala ,cutia fiind culcata pe o parte) si dupa 24 de ore,le bag matcile in bigudiu,fara sa le eliberez,si le mai tin inca 24 de ore.Apoi urmeaza tot la fel operatiunea "polonicul".
In nucleu,dupa cum ai intuit,nu este nevoie ca toate ramele sa fie cladite si cu miere.
Referitor la cutiile cu nuclee,eu am ajuns la concluzia ca doua nulee intr-o cutie sunt suficient.Fiind 4 sau 8(am si din acestea)sunt mai greu de manevrat la nevoie.Asa fiind doi,e mai simplu.Daca ar fi individuale,ar ocupa spatiu mult si cand iei ramele cu albina si matca sa o folosesti,culegatoarea nu se mai duce la vecinul.Asa cand sunt doi,se populeaza putin celalalt,ceea ce te ajuta si pe tine si pe el
Sau daca unul nu reuseste(se pierde matca)iei diafragma si ai un nucleu mai mare...

sa nu raman dator...
Nucleu cu rama de 1/1 impartita in 3

nucleele dila daniel vrei retii faptul exista model rame care infigi efectiv leaturile superioare

36.1KB


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 15 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Cutia pentru doua nuclee,dar fara diafragma despartitoare.

nucleele cutia pentru doua nuclee,dar fara diafragma

43KB


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 15 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Ramele pentru nucleul cu rame de 3/4 care se introduc intr-un cadru,cand le folosesc ca o singura rama.

nucleele ramele pentru nucleul rame 3/4 care introduc intr-un cadru,cand folosesc singura rama.

30.2KB


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 15 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Cutia

nucleele cutia

41.2KB


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 15 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
nucleul cu alimentare(compartimentul din spate)
Are doar niste mici leaturi superioare pe care se pune o bucata mica de fagure artificial.Imi pare rau ca am poze doar cu unul scos din uz.

nucleele nucleul din spate)are doar niste mici leaturi superioare care pune bucata mica fagure pare

44KB


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 15 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Si ultima

nucleele ultima

40KB


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 15 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Uitasem...
Ladita cu plasa de sarma in care colectez albina.

nucleele plasa sarma care colectez albina.

39.8KB


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 15 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Cand incep albinele sa se prostesca, numa de polnic nu-mi arde. Iau stupul, il faram, bag cate 1-2 botci, sau o matca cantand, si gata. Ma mai uit la el dupa 21 de zile. Am constat chiar daca folosesc cate un polonic de albine ude, tot risipa se cheama. Ce fac cu acele  rame mici? Le pun dupa diafragme, le tot plimb prin stupina. Da sunt prectice, daca scoti 2-3 serii de matci si le poti vinde. Sunt bune, si pentru incepatori, ca nu-si pot permite sa ia trei rame dintr-un stup, ca poate pana la salcam, deabea au in lade 5-6 rame. Eu le-am trecut in coltul vesel. Mai vine cate un incepator, si-l mai servesc cu cate o cutiuta. Bine ar fi sa-i dau cu o matca cu tot, sa ma tina minte.

pus acum 15 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Dar ia fi atent ce frumos ar suna asa:Cand incep albinele sa se prosteasca,numai de polonic nu-mi arde,sparg stupul,mai iau cateva rame de la altii care se vor prostii,iau matcile din cutiute si peste trei zile verific sa vad cat au ouat si fac planul cand le dau etajul! E?...cum suna? 
Asa te uiti dupa 21 de zile,si daca nu vezi oua,iar o iei de la capat?

Modificat de Dila Daniel (acum 15 ani)


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 15 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Nu am mai vazut genul asta de rame .Ale tale Daniel alea tesite.
Faine de tot si ingenios.

Am avut si noi nuclei cu sticla.Nu mai populam deoarece mare parte sunt deteriorati si ne este mai comod in cei din polistiren.
Deasemenea am mers o perioada buna si pe rama mare.Dar pierderea in caz de nefecundare este mare.mai ales daca nu ai botca de rezerva sau nu esti o perioada buna la ei.
la 100 de nuclei de imperechere pe rama 1/1  , o rata de pierdere de 20% inseamna ~4  familii bune scoase din calcul.

Cred ca este necesar ca fiecare din noi sa facem un calcul mai amanuntit.

Personal, sunt foarte multumit de rezultatele obtinute pe regini din nuclei mici.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 15 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Cand spui nucleu de imperechere pe rama de 1/1 ce inseamna ?o rama de 1/1 impartita in trei asa cum folosesc eu? daca e asa,pierderea de 20% la 100 de nuclee este aprox.2 familii(ca populatie chiar mai putin).Iar la nucleu,poti sa pui 2 ramuletze.Daca te referi la 2-3 rame de 1/1 per nucleu(ala e deja roiulet) atunci inteleg.
Avantajul care il gasesc la nucleul ala cu ramele tesite(frezate) este acela ca il pot folosi ca o rama de 1/1 dupa nevoie,deasemenea ca le am cladite si chiar cu miere.(daca le pun mai in margine la stupii buni,inainte de a le folosi la nucleu),si nu in ultimul rand,daca trece o perioada mai mare si nu folosesc regina,are unde sa se dezvolte,ba chiar ii pot marii nr de rame la nucleu.Interschimbabilitatea ramelor intre nuclee,iar este un avantaj.Pot fi facute ramele si de 3/4 pt nucleu,dar eu nu mai inmultesc stupii cu rame de 3/4.pentru mine(ca o curiozitate la inceput)am sa fac la anul si nuclee cu ramulete de 1/2.
Nuclee din poliester nu am folosit...dar poate cand ne intalnim la Alba din nou,ma convingi sa incerc  =D

P.S. Ca un facut-modelul acela de rame la nucleu,il am de la cineva din judetul Sibiu

Modificat de Dila Daniel (acum 15 ani)


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Faine poze, faine solutii, faine discutii!
Multumesc Daniel!
Acum, tre sa ma gandesc bine sa vad cam ce am de facut!


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Parca mi-a ramas la inima miniucleul acela cu 4 casete micute si cu foita de artificial...pare interesant!
Ma gandesc ca nu mai am nevoie de custi de introducere, munca si pierdere de timp, pare mai comoda solutia, nu stiu insa cat de eficient este, ce rata de reusita are!
Am comandat unul sa vad cum este construit...abia astept sa-l primesc!
Faza e ca la asta chiar nu trebuie multa musca, trebuie doar sa ma familiarizez cu modul de lucru si cu chichitele, si trebuie musai sa invat sa fac transvazari cu tot complexul de lucrari inainte si dupa!
Pt voi poate e ceva la ordinea zilei, pt mine insa transvazarea larvelor chiar reprezinta o provocare...daca-mi iese...o sa fiu multumit de mine!

Salut!


pus acum 15 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Atunci asteptam vesti...la anu'.Sa ne spui cum merge treaba.
Cat priveste transvazare larvelor,pentru toti este ca o provocare la inceput.Dar de iesit,trebuie sa-ti iese,asa ca fruntea sus si da-i bice!O zi frumoasa tuturor!


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 15 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
Si eu am acelasi mod de imbinare a ramelor de nucleu si tot de la un sas.

_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 15 ani
   
AdyT
apicultor

Din: Pitesti AG. 17-04-1983
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 514
Super sistem de inbinare a ramutelor.
Eu ma gandem la un  sistem format din o rama 1/2 inpartita in 2 si fiecare nucleu cate 4 dintre aceste rame (deci o rama 1/1)
Ce parere aveti de acest model?


_______________________________________
Iubiti albinele si natura

pus acum 14 ani
   
albinateob
apicultor

Din: Pitesti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 121

Dila Daniel a scris:

sa nu raman dator...
Nucleu cu rama de 1/1 impartita in 3

Modelul l-am vazut si eu intr-o alta varianta pe site-ul: si de acolo m-am inspirat sa fac nuclee pe jumatati de rama taiate in doua si apoi tesite. Tesirea se poate face usor prin frezare. Eu nu ma prea pricep la tamplarie dar totusi m-am apucat sa-mi fac niste nuclee pe care o sa le pun in exploatare anul acesta. Ce mi se pare bun la aceasta metoda? In primul rand faptul ca se poate porni de la o cantitate destul de mica de albine (3 ramulete care fac cam cat o rama de multietajat) si se poate ajunge, prin suprapunere de corpuri la o cantitate destul de mare de albine. Pe site-ul respectiv autorul sustine ca ierneaza pe 4-6 corpuri iar in primavara desface corpurile, fiecare corp constituind un nucleu. In varianta mea, m-am gandit sa folosesc ramele pe sistem Ware si sa introduc ramele si in caturi pentru obtinerea proviziilor necesare in vederea iernarii sau pentru faguri in sectiuni. M-a incantat ideea folosirii polistirenului si am improvizat folosind polistiren de 2 cm incadrat de pereti de OSB si presat prin strangere cu surupuri. Am facut si cate un hranitor pentru fiecare compartiment. Sunt curios de rezultate. Ce parere aveti?

nucleele dila daniel scris:sa raman rama 1/1 impartita 3modelul l-am vazut intr-o alta varianta

37.3KB

Modificat de albinateob (acum 14 ani)


_______________________________________
daruind vei dobandi

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Eu unul sunt ferm convins ca o sa fie rezultate.Nu pot sa ma pronuntz asupra modelului cu osb si polistiren,fiindca nu am folosit.Dar teoretic,nu vad de ce nu ar merge.

_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
daniel ciobanu
apicultor

Din: craiova
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 982

albinateob a scris:

Modelul l-am vazut si eu intr-o alta varianta pe site-ul: si de acolo m-am inspirat sa fac nuclee pe jumatati de rama taiate in doua si apoi tesite. Tesirea se poate face usor prin frezare. Eu nu ma prea pricep la tamplarie dar totusi m-am apucat sa-mi fac niste nuclee pe care o sa le pun in exploatare anul acesta. Ce mi se pare bun la aceasta metoda? In primul rand faptul ca se poate porni de la o cantitate destul de mica de albine (3 ramulete care fac cam cat o rama de multietajat) si se poate ajunge, prin suprapunere de corpuri la o cantitate destul de mare de albine. Pe site-ul respectiv autorul sustine ca ierneaza pe 4-6 corpuri iar in primavara desface corpurile, fiecare corp constituind un nucleu. In varianta mea, m-am gandit sa folosesc ramele pe sistem Ware si sa introduc ramele si in caturi pentru obtinerea proviziilor necesare in vederea iernarii sau pentru faguri in sectiuni. M-a incantat ideea folosirii polistirenului si am improvizat folosind polistiren de 2 cm incadrat de pereti de OSB si presat prin strangere cu surupuri. Am facut si cate un hranitor pentru fiecare compartiment. Sunt curios de rezultate. Ce parere aveti?

prea multe fiare( șuruburi) în el


pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405

albinateob a scris:

Modelul l-am vazut si eu intr-o alta varianta pe site-ul: si de acolo m-am inspirat sa fac nuclee pe jumatati de rama taiate in doua si apoi tesite. Tesirea se poate face usor prin frezare. Eu nu ma prea pricep la tamplarie dar totusi m-am apucat sa-mi fac niste nuclee pe care o sa le pun in exploatare anul acesta. Ce mi se pare bun la aceasta metoda? In primul rand faptul ca se poate porni de la o cantitate destul de mica de albine (3 ramulete care fac cam cat o rama de multietajat) si se poate ajunge, prin suprapunere de corpuri la o cantitate destul de mare de albine. Pe site-ul respectiv autorul sustine ca ierneaza pe 4-6 corpuri iar in primavara desface corpurile, fiecare corp constituind un nucleu. In varianta mea, m-am gandit sa folosesc ramele pe sistem Ware si sa introduc ramele si in caturi pentru obtinerea proviziilor necesare in vederea iernarii sau pentru faguri in sectiuni. M-a incantat ideea folosirii polistirenului si am improvizat folosind polistiren de 2 cm incadrat de pereti de OSB si presat prin strangere cu surupuri. Am facut si cate un hranitor pentru fiecare compartiment. Sunt curios de rezultate. Ce parere aveti?

Prima intrebare ... la ce bun atatea shuruburi ???
Ce prinde alea ???   


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
albinateob
apicultor

Din: Pitesti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 121

adi hodis a scris:


prima intrebare ... la ce bun atatea shuruburi ???
Ce prinde alea ???   

Nucleul din poza de mai sus are pereti dubli de OSB iar in mijloc polisteren expandat de 2 cm grosime. Prin strangere cu shuruburi, din 2 cm grosime polistirenul ajunge sa aiba aproximativ 0.5 cm. In  poza de mai jos se poate vedea fundul nucleului.

nucleele adi hodis intrebare ... bun atatea shuruburi ??? prinde alea ???    nucleul din

28.1KB

Modificat de albinateob (acum 14 ani)


_______________________________________
daruind vei dobandi

pus acum 14 ani
   
cristesorin
apicultor

Din: BIHOR
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 424
M-am gandit si eu la ceva.

nucleele m-am gandit ceva.

32.7KB


pus acum 14 ani
   
cristesorin
apicultor

Din: BIHOR
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 424
aici e cu "magazia"

nucleele aici

37.4KB


pus acum 14 ani
   
cristesorin
apicultor

Din: BIHOR
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 424
magazia, rama si hranitorul

nucleele magazia, rama hranitorul

41.5KB


pus acum 14 ani
   
cristesorin
apicultor

Din: BIHOR
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 424
rama

nucleele rama

36.7KB


pus acum 14 ani
   
cristesorin
apicultor

Din: BIHOR
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 424
e pentru 2 matci

nucleele pentru matci

38.6KB


pus acum 14 ani
   
cristesorin
apicultor

Din: BIHOR
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 424
aici fara magazie

nucleele aici fara magazie

72.7KB


pus acum 14 ani
   
cristesorin
apicultor

Din: BIHOR
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 424
a

nucleele

47.1KB


pus acum 14 ani
   
cristesorin
apicultor

Din: BIHOR
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 424
chiar ca e mic

nucleele chiar mic

30.5KB


pus acum 14 ani
   
cristesorin
apicultor

Din: BIHOR
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 424
Pentru a putea fi folosite si in  stupul normal  ele se pun in acest tip de rama.

nucleele pentru putea folosite in  stupul ele pun acest tip rama.

42.4KB


pus acum 14 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730
Am 10 asemena nuclei de imperechere, cunoscuti sub numele de SWI-BINE, sau nuclee suedeze
Intentionez sa le incerc in curand, a folosit cineva asa ceva?? Ceva sfaturi?

nucleele asemena nuclei cunoscuti sub numele swi-bine, sau nuclee incerc curand, folosit cineva asa

21KB


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 13 ani
   
gmih
apicultor

Din: Focsani
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 637
dar de acest model ce ziceţi, e bun? Anul acesta vreau sa-l testez.

nucleele dar acest model bun? anul acesta vreau sa-l testez.

38KB


_______________________________________
Vorbind cu blandete, si tinand in mana un ciomag, veti ajunge departe.
(Theodore Roosevelt )

pus acum 13 ani
   
gmih
apicultor

Din: Focsani
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 637
si ramele

nucleele ramele

36.3KB


_______________________________________
Vorbind cu blandete, si tinand in mana un ciomag, veti ajunge departe.
(Theodore Roosevelt )

pus acum 13 ani
   
stuparu Urs
apicultor

Din: Arad
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 40
Nucleele tre sa fie cat mai mici,identice,si personalizate; usor de transportat la distantze lungi pt amperechere pt a preveni consancvinizarea.....

_______________________________________
Caută. Nici albina nu găseşte miere în fiecare floare

pus acum 13 ani
   
Nebunu_R
apicultor

Din: Bucuresti/Fundulea/Nana
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 147
nucleu din acela mic cu pereti de sticla avea strabunicul de cand ma stiu eu. s-a stins saracul...

Modificat de Nebunu_R (acum 13 ani)


_______________________________________
"Niciodata sa nu te certi cu un nebun, lumea s-ar putea sa nu-si dea seama care este diferenta dintre voi." - E. A. Murphy

pus acum 13 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405

Nebunu_R a scris:

nucleu din acela mic cu pereti de sticla avea strabunicul de cand ma stiu eu. s-a stins saracul si istetul de bunica'miu a vandut pavilionul... mai fa valentine apicultura!

Lasa pavilionul ca aici e vorba de nuclee.Pune o poza doua cu acelea de sticla.
Apicultura poti sa faci ( paremi-se ca esti tinar ) apeleaza la coana Eu ... proiect, hartzoage, semnaturi, alergaturi ... da' in final reusesti.
Nucleele sint indispensabile la orice stupina ... ma rog, recomandabil ... nu-i obligatoriu.
 


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 13 ani
   
Nebunu_R
apicultor

Din: Bucuresti/Fundulea/Nana
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 147
nu am de unde sa fac poze la nucleu, strabunicul s-a dus de mai bine de 10 ani

Modificat de Nebunu_R (acum 13 ani)


_______________________________________
"Niciodata sa nu te certi cu un nebun, lumea s-ar putea sa nu-si dea seama care este diferenta dintre voi." - E. A. Murphy

pus acum 13 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405

Nebunu_R a scris:

pai daca mi s-ar da un model de proiect 112 poate as reusi ...
, strabunicul s-a dus de mai bine de 10 ani
s-a ales praful de tot... nu stiu daca mai avem 50 de rame prin curte... iar stupii majoritatea in paragina au ajuns cuibare.

Gata, uite unde s-a strecurat greshala, am scos din postarea cu pricina afirmatzia aceasta '' nu am de unde sa fac poze '' si postarea are cu totul alt intzeles.
Unii au incercat sa faca proiect cu poze facute la stupinele altora, intzelegi ?.
Hai nu te supara ca noi asta am intzeles, din ce ai scris.

Poze, proiecte si alte subiecte legate de fonduri UE ... sint abordate in ariile specifice.
Discutzia a deviat prea mult de la topic /subiect.
Sa revenim la nuclee.

Modificat de adi hodis (acum 13 ani)


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 13 ani
   
Donbazil
apicultor

Din: Faget
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1293
Sal'tare!
N-am mai citat niciuna din postarile de mai sus, care m-au iritat pur si simplu....
Pai bine mai copii, da cum mama-dreaq sa scoatem tarisoara asta din criza daca ne sta gandul numa' la smecherii?......      
Ori sunt eu idiot si altii destepti ori nu mai inteleg nimica.......      
Pai eu pentru doua amarate de proiecte pe SAPARD, de 6 ani sunt luat la puricat anual si nu asa de doru' lelii, ci pe bune ....Inclusiv de la Curtea de conturi....Chaer am si postat pe undeva ca anu' trecut in decembrie m-au controlat din nou si au deschis inclusiv cativa stupi sa vada.....Si erau trei persoane.....Hai sa zicem ca pe unu-l cumperi da' sa dai la doi sau trei de fiecare data, daca nu esti in regula, mi se pare ca iese mai scumpa zeama decat carnea....Parerea mea.....
Am mai avut si eu amici care mi-au cerut sa le dau facturi pe nashpa, dar cand le-am explicat care-i calimera si la ce se expun......
Poate au rezolvat cu altcineva, dar eu nu sunt de acord cu furaciunile.....
Am invatat de la parinti ca " si din ce lucrii cinstit ia Dracu' jumatate, da' din ce furi, ia tot si pe tine, pe deasupra".....
Scuze pentru  ' Off topic" da' m-a iritat atitudinea colegului.......

Cat despre nuclee.....Pai avem in toate manualele cate modele dorim, da va spune bunicu una......Ca ale lui Valter.....Mai rar......
Nu ca i-as fi furat secretu, ca le-a facut la mine-n curte, la Faget, da IDEEA.....      
Fratilor , la asta-i merge mintea, da sa nu ma spuneti.......

Eu nu folosesc micronuclee ci doar cu rama normala STAS sau Dadant cum vreti s-o numiti, si am pe trei , patru, cinci si sase rame......Toate-s bune si cine a cumparat matci de la mine nu a fost nemultumit, da eu nu fac multe ( 200, 250 pe an din care o treime pentru mine) - asa ca.....
Cine face matci, apai sa faca.....Iar cine face alte produse apai, sa se tina de alea....Nu prea merge sa le facem pe toate.....Parerea mea.....
Sal'tare!              
Donbazil - Faget.

Modificat de Donbazil (acum 13 ani)


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
cristesorin
apicultor

Din: BIHOR
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 424

gmih a scris:

dar de acest model ce ziceţi, e bun? Anul acesta vreau sa-l testez.



Ati testat modelul ? cum se descurca albinele acolo?  


pus acum 13 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

bebi olt corabia a scris:

am citeva cuti din alea mici pentru crescut nuclee stie cineva daca dau randament la crescut matcii ?Nu am poze dar va pun in citeva zile.



janese a scris:

ce intelegi prin ,,randament la crescut matci"????



balasbebe a scris:

Eu in acest an fac experienta cu niste stupi facuti doar pentru cresterea matcilor. Am bagat la iernat 14 nuclei cu 2 sau trei corpuri. La unii situatia este foarte buna, dar am cativa care desi sunt pe 3 corpuri au format ghemul sus, in corpul 3. Am vrut sa-i ajut cu apifonda. De izolat nu pot prea mult, au doar acel podisor din PFL, un pal poros de 2 cm si capacul.

Pana acum toti traiesc dar acum trebuie sa-i salvez.



ALBINEL 1984 a scris:


bebi olt corabia a scris:

am citeva cuti din alea mici pentru crescut nuclee stie cineva daca dau randament la crescut matcii ?Nu am poze dar va pun in citeva zile.

 
randamentul depinde de cet-i doresti si cat de bine stapanesti metodele de crestera matcilor perioada de pastrare a matci imperecheate in ele trebue sa fie cat mai mica altfel .......


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 13 ani
   
oprita
apicultor

Din: Ciuperceni,sat.Priporu-Gorj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 424

Dila Daniel a scris:

Cutia pentru doua nuclee,dar fara diafragma despartitoare.

Deci ,domnule Dila Daniel ,ramele dumneavoastra vin asezate in nucleu identic cu ramele in sistemul Laiens,daca gresesc imi cer scuze, sunt interesat si eu de nucleele de  imperechere,anul acesta vreau sa incerc.


_______________________________________
Cu stima si sa auzim de bine , Oprita.

pus acum 13 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Da,cam asa vine...cele cu treimi de rama de 1/1,dau nastere la un fe de Layens-uri in miniatura.

Intr-un corp de 1/1,se pot face 8 nuclee cu cate 3 astfel de rame.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 13 ani
   
oprita
apicultor

Din: Ciuperceni,sat.Priporu-Gorj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 424

echo a scris:

Am 10 asemena nuclei de imperechere, cunoscuti sub numele de SWI-BINE, sau nuclee suedeze
Intentionez sa le incerc in curand, a folosit cineva asa ceva?? Ceva sfaturi?

De unde ati luat acest tip de nucleu ? domnule Eco.


_______________________________________
Cu stima si sa auzim de bine , Oprita.

pus acum 13 ani
   
oprita
apicultor

Din: Ciuperceni,sat.Priporu-Gorj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 424
O sa mai tin legatura cu dumneavoastra domnule DILA.    

_______________________________________
Cu stima si sa auzim de bine , Oprita.

pus acum 13 ani
   
themadbee
apicultor

Din: Baia Mare
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 14

oprita a scris:


echo a scris:

Am 10 asemena nuclei de imperechere, cunoscuti sub numele de SWI-BINE, sau nuclee suedeze
Intentionez sa le incerc in curand, a folosit cineva asa ceva?? Ceva sfaturi?

De unde ati luat acest tip de nucleu ? domnule Eco.



Am folosit modelul acesta de nucleu in Suedia , erau vreo 400-500. Mi s-a parut f bun. Am reprodus modelul din lemn si il folosesc in Romania de 2 ani. Intamplator am gasit la o fabrica de componente electronice , niste capace de scart care se potrivesc perfect.
Imi plac nucleele pt ca folosesc doar o cana de albine, jumatate de hranitor cu zahar candi si o botca/matca virgina. Dupa 2 saptamani, iau matca impercheata si pun alta botca/matca virgina. F simplu si practic.
Se pot achizitiona de la swienty, prin importatorul lor in romania. (google it).


pus acum 13 ani
   
themadbee
apicultor

Din: Baia Mare
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 14

oprita a scris:


echo a scris:

Am 10 asemena nuclei de imperechere, cunoscuti sub numele de SWI-BINE, sau nuclee suedeze
Intentionez sa le incerc in curand, a folosit cineva asa ceva?? Ceva sfaturi?

De unde ati luat acest tip de nucleu ? domnule Eco.


O variatie pe acesi tema este acest model. A fost pozat de un prieten care lucreaza in SUA, la producerea de matci. Cred ca o sa-l incerc si eu.

nucleele oprita scris:echo scris:am asemena nuclei cunoscuti sub numele swi-bine, sau nuclee incerc

44.5KB


pus acum 13 ani
   
themadbee
apicultor

Din: Baia Mare
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 14
In Australia , unde lucrez acuma, folosim acest model. E de dimensiunea unui corp  langstrom cu 10 rame. E compartimentat in 4 nuclee, dar la nevoie se poate compartimenta in 2 nuclee sau chiar folosi ca un corp normal cu 10 rame langstom.
La inceput se pune peste un stup puternic (cu gratie hanemann), ca sa construiasca ramele si sa populeze corpul.
Apoi le crestem numarul prin divizarea nucleelor bine populate.
Sunt fabricate in China , din plastic. Un nucleu are 4 rame si un hranitor din plastic. Se folosesc in Australia si Sua, in zonele cu sezoane lungi.

nucleele australia unde lucrez acuma, folosim acest model. unui corp  langstrom rame. nuclee,

43.8KB


pus acum 13 ani
   
themadbee
apicultor

Din: Baia Mare
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 14
Un nucleu populat.

nucleele nucleu populat.

63.3KB


pus acum 13 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Eu cred ca din acei nuclei nu se fac matci de vanzare. Nu ar fi economic.

pus acum 13 ani
   
themadbee
apicultor

Din: Baia Mare
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 14

balasbebe a scris:

Eu cred ca din acei nuclei nu se fac matci de vanzare. Nu ar fi economic.



Daca va referiti la modelul folosit in Australia, este f bun, ECONOMIC si RENTABIL pt conditiile de aici. productia saptamanala e aproximativ de 800 matci imperecheate, cu variatii in funtie de cerere (maximul deocamdata fost de 1200 matci pe saptamana). Se lucreaza doar cu 6-8 persoane (selectie, tranzvazare, startere, familii crescatoare, nuclee de imperechere si imperechere artificiala in unele cazuri).
Aici se pot produce matci cam 8 -9 luni pe an.
Am specificat in primul coment ca e o solutie buna pt zonele cu sezon lung.
Am postat aceste poze pt cultura generala. Intradevar, nu cred ca e solutie buna pt sezonul relativ scurt din Romania.
  In opinia mea, proprie si personala, consider adecvate pt Romania nuclee de imperechere in genul SWIBINIE ( sau apideea) si nuclee EWK. Avantajele principale ale acestor tipuri de nuclee, sunt: cantiatea mica de albina investita in nucleu si timpul f scurt necesar pregatirii si pornirii nucleului. De asemena cantitatea de materiale si manopera necesara realizarii unui astfel de nucleu e mica. ( stiu pt ca le-am facut eu cu manutele mele    )

Revin cu o completare: functioneaza f bine deoarece odata pornite pot functiona  ani (nu e iarna devarata aici). Sunt destul de mari sa supravietuiesca singure. daca sunt prea mari, scoatem rame ai facem altele noi sa inlocuim pierderile. in rest la fiecare 20 de zile scoatem matca si punem o botca noua. Simplu si eficient.

Modificat de themadbee (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
proapi
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 806
Nucleul Apideea se depopuleaza repede a noi, am observat in Italia ca ligustica raspunde mai bine la Apideea.

EWK sau nucleul cu rama unica sau micronucleul are dezavantajul ca nu tine caldura si trebuie pus intr-un ansamblu de 4 micronuclee izolate in polistiren.
Idea cu corpul Langtroth impartit in 4 nuclee mi se pare cel mai bun, trebuie facut din lemn si poate fi populat asa cum scrieti.


pus acum 13 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Nu-mi place nici mie plastic. Dar imi place Australia... alte conditii!

Am lucrat si cu 4 in lada. Trebuie facut cu simt de raspundere. Riscul ca albina sa comunice e mai mare. Erau cu fund mobil si de aici apar in timp probleme de etansare. Cred ca voi populati prin orificiul ce tine si de sita, stiu ca mai este si procedeul asta. Asta nu mi-am mai facut timp sa testez.

E si ceva bataie de cap cu imperecherea. Pierderile sunt parca mai mari. Marele avantaj, cel mai important  - salti un capac.

Mai e vorba si de obisnuinta.



pus acum 13 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

proapi a scris:

Nucleul Apideea se depopuleaza repede a noi, am observat in Italia ca ligustica raspunde mai bine la Apideea.

EWK sau nucleul cu rama unica sau micronucleul are dezavantajul ca nu tine caldura si trebuie pus intr-un ansamblu de 4 micronuclee izolate in polistiren.
Idea cu corpul Langtroth impartit in 4 nuclee mi se pare cel mai bun, trebuie facut din lemn si poate fi populat asa cum scrieti.


Se poate sa fie impartit in 4 si pus peste gratie haneman peste un cuib sa creasca ramusoarele si sa fie populat?
Cum se orienteaza urdinisele?...cate unul pe fiecare latura?
Interesant!


pus acum 13 ani
   
proapi
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 806
Separatoarele le pui dupa populare, faci nucleele si cand le desfintezi faci invers.

pus acum 13 ani
   
themadbee
apicultor

Din: Baia Mare
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 14

lucky5strike a scris:

Nu-mi place nici mie plastic. Dar imi place Australia... alte conditii!

Am lucrat si cu 4 in lada. Trebuie facut cu simt de raspundere. Riscul ca albina sa comunice e mai mare. Erau cu fund mobil si de aici apar in timp probleme de etansare. Cred ca voi populati prin orificiul ce tine si de sita, stiu ca mai este si procedeul asta. Asta nu mi-am mai facut timp sa testez.

E si ceva bataie de cap cu imperecherea. Pierderile sunt parca mai mari. Marele avantaj, cel mai important  - salti un capac.

Mai e vorba si de obisnuinta.



    Plasticul din care sun facute nu e bun pt Romania. Nici mie nu imi place plasticul, dar aici e cel mai ieftin si probabil rezistent in timp.
    Nucleele sunt etanse, albina nu comunica in interior.
    Procentul de reusita, de la botca la matca imperecheatza, e de cam 80%, variatia ce-a mai mare e data de conditiile meteorologice si calitatea botcilor.

     Am mostenit acasa niste cutii cu 4 nuclee. Au mers prost pt erau prea mici si multe matci cred ca au intrat pe urdinisurile gresite. Apoi albina migra la greu. Nu am mai insistat cu ele, am trecut la modele simple, pt o singura matca si sunt multumit.


pus acum 13 ani
   
bebi olt corabia
apicultor

Din: corabia
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 95

Dila Daniel a scris:

Cutia

daniele am si eu 6 cutii din astea noi dar cu 6 rame si cu diafragma , la astea folosesti tu metoda cu polonicul? ( ma refer la cutia de imperechere cu 3 rame mici )

Modificat de bebi olt corabia (acum 13 ani)


_______________________________________
dumnezeu sa ne ajute pe toti si respectatile pentru ca sunt mai destepte decit noi

pus acum 13 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Da,dar eu le pornesc si folosesc,pe 2- 3 rame mici(treimi de de 1/1).Exceptie cand nu am nevoie de matca,si trebuie sa trag de nucleu...Metoda cu polonicul,o folosesc la orice nucleu.Ce-i drept ca ramele care sunt folosite ca una(cuplate 3 intre ele),le mai folosesc si populate gata.
Adica in timpul anului,cele nefolosite in nuclee,stau in stupi ca orice rama.
In caz de nevoie,o iau cu totul(doar matca sa nu aiba) si gata nucleul...
Sau asigur la celelalte, populatie "proaspata"(dupa caz)sau hrana(cand rama cuplata,a fost pusa in stupi mari,special in margine la umplut cu miere si/sau pastura).


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 13 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Scuze Bebi,eu am raspuns cu gandul la cutia cu sectiuni de rama de 1/1.Apoi am realizat ca te referi la cele de 3/4.
Raspunsul e valabil si pentru cele de 3/4,doar ca de acelea,nu am posibilitatea sa "trag"...adica sa las matca mai mult,fiindca nu are decat max.3 rame mici,si nu max. 6,cum rezulta la celelalte,daca iau diafragma etanse.
diafragme mobile nici la nuclee nu folosesc,chiar daca este pe 2-3 rame in cutia de 6 nepartajata.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 13 ani
   
bebi olt corabia
apicultor

Din: corabia
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 95
Dane eu pot sa le folosesc asa cu 6 rame nu!!!!!!!!!!                                                     multumesc

_______________________________________
dumnezeu sa ne ajute pe toti si respectatile pentru ca sunt mai destepte decit noi

pus acum 13 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Personal nu vad ce impediment ar fi...
Doar ca eventual, le populezi cu polonicul...de armata
Serios,doar cantitatea de albina,logic trebuie mai mare de un polonic.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 13 ani
   
tassevasi
apicultor

Din: Pitesti - Bascov - AG
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 115
Pentru anul acesta ,incerc sa folosesc acest tip de micro nucleu , vreau sa,mi fac  mai multe , folosesc 2 rame +un mic hranit .
 
  Sanatate si numai bine   

nucleele pentru anul acesta ,incerc folosesc acest tip micro nucleu vreau sa,mi fac  mai multe

39.4KB


_______________________________________
Cine-i harnic si munceste , are tot ce vrea .!  Cine nu , cam tot asa , !!??

pus acum 13 ani
   
tassevasi
apicultor

Din: Pitesti - Bascov - AG
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 115
inca

nucleele inca

36.5KB


_______________________________________
Cine-i harnic si munceste , are tot ce vrea .!  Cine nu , cam tot asa , !!??

pus acum 13 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
parere personala.
Daca tot este sa faceti manual cutiile,nu le faceti mai mari de 2 nuclee intr-un corp,si acela cu posibilitatea unirii lor,prin ridicarea diafragmei etanse ce le separa.
Totodata,dupa caz,puteti din cele doua sa creeati spatiul mai mare pentru unu,prin acea ridicare a diafragmei...


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 13 ani
   
tassevasi
apicultor

Din: Pitesti - Bascov - AG
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 115
Buna parere  , am inteles,  se poate si la acestea cu 4 compartimente ,se lasa cel de la mijloc  si se scot cele din lateral si facem 2 comp .
Da , pt  a avea mai multa albina   
Numai bine   

Modificat de tassevasi (acum 13 ani)


_______________________________________
Cine-i harnic si munceste , are tot ce vrea .!  Cine nu , cam tot asa , !!??

pus acum 13 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
mai sunt avantaje ce m-au facut sa ajung la aceasta concluzie...cate 2.
-mobilitate la transport.
-posibilitatea contopirii lor in cazul in care la unul se inregistreaza "esec" sau i-am luat matca si nu mai am nevoie de el.
-posibilitatea scuturarii totale a albinei cand ramane unul singur si vreau sa eliberez cutia.(vreau sa zic ca poti ramane repede cu 1 din 2 decat 1 din 3-4...sau 8)
-posibilitatea formarii de nuclee din aceeasi familie,sau familii diferite cu risc mai mic de suprapopulare sau depopulare a unuia din ele.(fata de 3-4...sau 8 nuclee intr-o cutie)
-mai multe blocuri mai mici,orientare mai buna la tanara matca(densitate mai mica de albina in zona cutiei)
-mai usoara cutia
-cand umblu la unu,deranjez doar un vecin cu "galagia",care este si mai rara...
-facilitate la amplasare in teren(il pun si in pom daca este nevoie...)
...si mai sunt
Eu spun ce cred ,dar dvs.,trebuie sa luati decizia cea mai buna pentru situatia dvs...nu neaparat ce imi este mie bine,sau ce cred ca este bine,trebuie sa se nimereasca si altuia.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 13 ani
   
bebi olt corabia
apicultor

Din: corabia
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 95
ale mele sunt de 6 rame si cu posibilitate de pune separator la jumatate ,pot sa folosesc 2 nuclee cu cite 2 rame si un hranitor fara probleme(o sa pun si citeva poze in cel mai scurt timp)

_______________________________________
dumnezeu sa ne ajute pe toti si respectatile pentru ca sunt mai destepte decit noi

pus acum 13 ani
   
bebi olt corabia
apicultor

Din: corabia
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 95

Dila Daniel a scris:

mai sunt avantaje ce m-au facut sa ajung la aceasta concluzie...cate 2.
-mobilitate la transport.
-posibilitatea contopirii lor in cazul in care la unul se inregistreaza "esec" sau i-am luat matca si nu mai am nevoie de el.
-posibilitatea scuturarii totale a albinei cand ramane unul singur si vreau sa eliberez cutia.(vreau sa zic ca poti ramane repede cu 1 din 2 decat 1 din 3-4...sau 8)
-posibilitatea formarii de nuclee din aceeasi familie,sau familii diferite cu risc mai mic de suprapopulare sau depopulare a unuia din ele.(fata de 3-4...sau 8 nuclee intr-o cutie)
-mai multe blocuri mai mici,orientare mai buna la tanara matca(densitate mai mica de albina in zona cutiei)
-mai usoara cutia
-cand umblu la unu,deranjez doar un vecin cu "galagia",care este si mai rara...
-facilitate la amplasare in teren(il pun si in pom daca este nevoie...)
...si mai sunt
Eu spun ce cred ,dar dvs.,trebuie sa luati decizia cea mai buna pentru situatia dvs...nu neaparat ce imi este mie bine,sau ce cred ca este bine,trebuie sa se nimereasca si altuia.
Daniele eu unul vad in tine si in alti colegi de pe forum un bun invatator si va respect pentru asta


Modificat de bebi olt corabia (acum 13 ani)


_______________________________________
dumnezeu sa ne ajute pe toti si respectatile pentru ca sunt mai destepte decit noi

pus acum 13 ani
   
bebi olt corabia
apicultor

Din: corabia
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 95

bebi olt corabia a scris:


Dila Daniel a scris:

mai sunt avantaje ce m-au facut sa ajung la aceasta concluzie...cate 2.
-mobilitate la transport.
-posibilitatea contopirii lor in cazul in care la unul se inregistreaza "esec" sau i-am luat matca si nu mai am nevoie de el.
-posibilitatea scuturarii totale a albinei cand ramane unul singur si vreau sa eliberez cutia.(vreau sa zic ca poti ramane repede cu 1 din 2 decat 1 din 3-4...sau 8)
-posibilitatea formarii de nuclee din aceeasi familie,sau familii diferite cu risc mai mic de suprapopulare sau depopulare a unuia din ele.(fata de 3-4...sau 8 nuclee intr-o cutie)
-mai multe blocuri mai mici,orientare mai buna la tanara matca(densitate mai mica de albina in zona cutiei)
-mai usoara cutia
-cand umblu la unu,deranjez doar un vecin cu "galagia",care este si mai rara...
-facilitate la amplasare in teren(il pun si in pom daca este nevoie...)
...si mai sunt
Eu spun ce cred ,dar dvs.,trebuie sa luati decizia cea mai buna pentru situatia dvs...nu neaparat ce imi este mie bine,sau ce cred ca este bine,trebuie sa se nimereasca si altuia.
Daniele eu unul vad in tine si in alti colegi de pe forum un bun invator si va respect pentru asta
fara voi nu sar naste micii apicultori

Modificat de bebi olt corabia (acum 13 ani)


_______________________________________
dumnezeu sa ne ajute pe toti si respectatile pentru ca sunt mai destepte decit noi

pus acum 13 ani
   
tassevasi
apicultor

Din: Pitesti - Bascov - AG
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 115
Va multumesc   D.Daniel   pt explicatiile prezentate , am s,mi mai fac citeva tinind cont de cele mentionate de dvs .
  Sanatate si numai bine  va doresc   


_______________________________________
Cine-i harnic si munceste , are tot ce vrea .!  Cine nu , cam tot asa , !!??

pus acum 13 ani
   
bebi olt corabia
apicultor

Din: corabia
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 95
nuclee de imperechere

nucleele nuclee

32.6KB


_______________________________________
dumnezeu sa ne ajute pe toti si respectatile pentru ca sunt mai destepte decit noi

pus acum 13 ani
   
sorinmob
apicultor

Din: rm.valcea
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 184
frumoase nucleele,   dar si lisele sunt facute sau cumparete.
dar rapita cu e in zona ta.


_______________________________________
Toti oamenii se aseamana prin cuvinte, numai faptele ii deosebesc.

pus acum 13 ani
   
bebi olt corabia
apicultor

Din: corabia
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 95
alta

nucleele alta

30.8KB


_______________________________________
dumnezeu sa ne ajute pe toti si respectatile pentru ca sunt mai destepte decit noi

pus acum 13 ani
   
bebi olt corabia
apicultor

Din: corabia
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 95
Rapita este intoarsa in proportie de : 60-70 %,dar este buna si o sa infloreasca mai tazriu,iar lisele sunt facute de mine dupa reteta lui Pupemea.

Modificat de bebi olt corabia (acum 13 ani)


_______________________________________
dumnezeu sa ne ajute pe toti si respectatile pentru ca sunt mai destepte decit noi

pus acum 13 ani
   
bebi olt corabia
apicultor

Din: corabia
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 95
Alta

nucleele alta

29.8KB


_______________________________________
dumnezeu sa ne ajute pe toti si respectatile pentru ca sunt mai destepte decit noi

pus acum 13 ani
   
nelutzu-api-cool
apicultor

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 6
Si la mine a venit Mos Craciun cu doua nuclee..

nucleele mine venit mos craciun doua nuclee..

16.8KB


_______________________________________
Sufletul omului este ca albina care-şi culege mierea chiar din amărăciunea florilor.

pus acum 10 ani
   
nelutzu-api-cool
apicultor

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 6
Nucleu 3 in 1 cu trei rame ce se imbina intr-o rama magazie..

nucleele nucleu trei rame imbina intr-o rama magazie..

40.9KB


_______________________________________
Sufletul omului este ca albina care-şi culege mierea chiar din amărăciunea florilor.

pus acum 10 ani
   
nelutzu-api-cool
apicultor

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 6
Nucleu simplu, cu rame ce se imbina si formeaza o rama de 1/2..

nucleele nucleu simplu, rame imbina formeaza rama 1/2..

39.7KB


_______________________________________
Sufletul omului este ca albina care-şi culege mierea chiar din amărăciunea florilor.

pus acum 10 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la