APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
mememe12
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 80 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / DISCUTII APICOLE DIVERSE / hidromel  
Autor
Mesaj Pagini: 1
honeyemil64
apicultor

Din: BUZAU
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 69
Vad ca lumea sudamericana se da in vint dupa hidromel. Personal am incercat si a iesit o posirca .Am gasit retete dar numai in limba spaniola si nu bunghesc de loc.Daca cineva are reteta corecta il rog sa iasa la interval.A...ca sa nu uit secretul la fermentare erau niste levuri la care nu le-am descifrat numele. Multumesc anticipat.    

pus acum 16 ani
   
Nikolas
apicultor

Din: Prahova 1969
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 75
Da-mi adresa de internet sau reteta si ti-o traduc.
                             Nikolas


pus acum 16 ani
   
fcvaslui
apicultor

Din: undeva in Moldova
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 787
pt 300 litri hidromel
   200 kg apa
  20 kg struguri
  60-70 kg miere
                            hai noroc


_______________________________________
''prefer sa am lalele in gradina decat diamante la gat''

pus acum 16 ani
   
honeyemil64
apicultor

Din: BUZAU
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 69
Multumesc Nikolas ,dar site-ul respectiv l-am vazut acum vreo luna si nu l-am retinut nestiind ca am sa gasesc pe cineva amabil ca sa mi-l traduca.Toata stima.                              Post scriptum: Daca dau de adresa o sa te solicit .

Modificat de honeyemil64 (acum 16 ani)


pus acum 16 ani
   
honeyemil64
apicultor

Din: BUZAU
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 69
Multumesc fcvaslui, si am sa te intreb daca reteta ta este verificata personal sau este preluata din alte surse?   Hidro=apa   mel=miere   Strugurii nu apar in denumirea acestui produs. Hidromelul adevarat se face si cu struguri? Acuma nu ca n-as avea struguri ,intimplarea facind ca sa vin dintr-o zona viticola,dar nu stiu daca e corect asa.            Cu respect.

pus acum 16 ani
   
fcvaslui
apicultor

Din: undeva in Moldova
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 787

honeyemil64 a scris:

Multumesc fcvaslui, si am sa te intreb daca reteta ta este verificata personal sau este preluata din alte surse?   Hidro=apa   mel=miere   Strugurii nu apar in denumirea acestui produs. Hidromelul adevarat se face si cu struguri? Acuma nu ca n-as avea struguri ,intimplarea facind ca sa vin dintr-o zona viticola,dar nu stiu daca e corect asa.            Cu respect.

Strugurii au rost de ferment.Sigur se pot folosi si alti fermenti.Chiar si drojdia de bere.Metoda e folosita de mine dar sa stiti ca a doua zi dupa o betie cu vinul acesta cam plesneste capul.Sunt zeci de retete si se pot gasi usor pe net.Eu numesc reteta ''metoda de inmultire a vinului''.


_______________________________________
''prefer sa am lalele in gradina decat diamante la gat''

pus acum 16 ani
   
alt stupar
CLUB STUPARITUL

Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2312
Cauta cartea de ,,Stuparitul nou`` de Hristea si are o reteta acolo pt. hidromel.  Posibil sa o gasesti la biblotecile orasenesti, (acolo unde mai functioneaza...)

_______________________________________
albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...

pus acum 16 ani
   
mottymec
apicultor

Din: Iasi
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 137
fratilor din ce stiu io din batrani, chestia asta, adik vinul din miere de albine, e cam nasoala pt sanatate.
nu o spun cu nici o rautate dar lamuriti-ma si pe mine, va rog.
stiu persoane care au consumat aceasta bautura si au mierlit-o.
deci ....


_______________________________________
Sa fit iubiti si sanatosi, ca doar asa trecem peste toate!

pus acum 16 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Atunci ce sa mai zic eu ca din miere fac otet, si beau in fiecare zi, cu miere. Cand e sa o mierlesti tot o pui. Decat sa cumperi mai bine sa faci, macar este natural.

pus acum 16 ani
   
Alecs
CLUB STUPARITUL

Din: Iasi
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 866
Bebe, adica bei in fiecare zi otet ? Nu pari sa fii asa de acru !  . Si atunci la ce bun ? N-ar fi mai bine un Hidromel ? ( a fost o glumita )

_______________________________________
Daca nu putem sa fim buni, sa incercam sa fim macar politicosi. (Nicolae Steinhart)

pus acum 16 ani
   
honeyemil64
apicultor

Din: BUZAU
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 69
Dl Bebe v-as fi indatorat sa ne spuneti la cei care nu stiu reteta cum se face otetul de miere de care ati pomenit mai inainte.Multumesc.

pus acum 16 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Vezi ca sunt retete in Stuparitul lui Hristea din '45...

pus acum 16 ani
   
costelo_56
apicultor

Din: IASI-Capitala Moldovei
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 87
Hidromel cu maia de struguri.Intr-un vas de 150 l se zdrobesc 6 kg de struguri, se lasa 6 zile sa dea in fiert.Se amesteca 22 kg miere cu 28 l de apa,fierbem acest ametecun sfert de ceas,luindu-i spuma,lasam sa se raceasca la 30 grade dupa care mai adaugam 5o l de apa calduta.Peste acest amestec turnam maiaua de struguri,amestecam totul si lasam sa fermenteze 10-15 zile.Cind totul a stat din fiert, se trage in damingene si se lasa sa se limpezeasca
m


pus acum 16 ani
   
florinradu
apicultor

Din: Slatina
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 157
Hidromelul este o băutură alcoolică slabă, obţinută prin fermentarea mierii amestecate cu apă. Despre această licoare amintesc vechi scrieri antice babiloniene, egiptene, elene şi romane. Şi în Dacia, recunoscută pentru apicultură, a fost cunoscut, alături de vin şi alte sucuri fermentate. Pentru prepararea unui hidromel echilibrat este nevoie de miere de albine, apă potabilă, acid citric, maia de fermenţi, fosfat de amoniu, sucuri de fructe şi tanin. Pentru a produce o fermentaţie alcoolică a mierii, ea trebuie diluată. Se fierbe mierea cu apă, se ia spuma şi se lasă la răcit. Se adaugă celelalte componente, apoi se lasă la fermentat. O dată cu această fază, toate operaţiunile decurg la fel ca în tehnica vinului.

INDICAŢII. Se poate prepara hidromel din mere, din pere (cu condiţia să se fo­losească numai pere pădu­reţe), de gutui, de coacăze, vi­şine, afine, caise, piersici sau portocale. Dacă este preparat corect, rezultă un produs al­coolic sănătos, echilibrat calitativ şi, prin învechire, poate ri­valiza cu un vin de marcă. Fruc­tele trebuie supuse unor tratamente speciale, ca opărirea şi fermentarea sau macerarea. Fructele se opă­resc, deoarece prin acest procedeu se omoară mucegaiu­rile, fermenţii sălbatici şi se înlesneşte extragerea sucului. Hidromelul cu suc de fructe se limpezeşte mult mai bine, fermentarea este mai sigură şi rezistă mai mult.

DIN MERE. Hidromelul din mere este cel mai apreciat dintre băuturile cu miere. Calitatea principală o constituie gustul fructului şi parfumul mie­rii. Se poate folosi orice soi de mere, dar recomandate sunt cele tari, care sunt mai acre. Este indicat ca merele să se preseze imediat după zdrobire, deoarece aceste fructe au tanin şi se maro­nesc foarte repede. În general, se folosesc două treimi mere coapte şi o treime mere căzute sau pădureţe. Mierea cu apă se fierbe 45 de minute, luân­du-se spuma, apoi, când se răceşte, se adaugă fosfatul de amoniu. Sucul se amestecă bine cu mierea fiartă şi răcită, apoi se însămânţează cu o maia de fermenţi puternică. În gene­ral, se prepară trei sortimente de hidromel: sec (este cel mai slab), demisec şi de­sert. Se poate aromatiza cu flori de soc, atunci când este fermentat.

Variante
Hidromel demisec
10 l suc de mere lim­pe­zit, 5 kg miere cu 5 l apă la fiert, două grame fosfat de amoniu şi maia de fermenţi. Se fac trageri de pe drojdii, sub protecţia sulfului şi se ţine la damigeană pentru maturare doi-trei ani, după care se pune în sticle.

Hidromel desert
10 l suc de mere, 5 kg miere cu 5 l de apă la fiert, 3 g fosfat de amoniu şi o maia puternică. Hidro­me­lul se ţine la rece trei ani, după care se trage în sticle.

Hidromel sec
10 l suc de mere limpezit, 3 kg miere, 3 l apă, un g fosfat de amoniu, maia de fermenţi. Se fermentează şi apoi se transvazează sub protecţia fumului de pu­cioasă. Se păstrează în sticle.


Nu le-am scos din cap, le-am gasit aici la


_______________________________________
Voie buna tuturor!

pus acum 16 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Intradevar, fermenteaza mai repede si cred ca are o savoare deosebita folosindu-se si merele.
Apoi, lasat sa fiarba in suc propriu ceva timp, la racoare profunda, ca parlamentarii batausi din Seoul..
Si apoi da consumarsi preferibilmente dupa 2010...


pus acum 16 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
oameni buni,
am baut pentru prima data hidromel prin "82
am baut hidromel din nou anul acesta la faget de la un ofertant din Cehia parca
La primul am intrebat de reteta.Era facut din faguri zdrobiti cu mierea si pastura din ei in apa calduta.Nu avea nimic altceva.Era facut cu un an inainte.Un deliciu.Aroma,culoare aurie,limpede,o minune,cred ca voi incerca sa fac si eu.Cel de la Faget nu mi-a placut.Se simteau chimicalele


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 16 ani
   
unincepator
apicultor

Din: de pe Tarnava mica
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 152

balasbebe a scris:

Atunci ce sa mai zic eu ca din miere fac otet, si beau in fiecare zi, cu miere. Cand e sa o mierlesti tot o pui. Decat sa cumperi mai bine sa faci, macar este natural.

te rog dan-e si noua reteta pentru facut otet din miere.


pus acum 15 ani
   
gmih
apicultor

Din: Focsani
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 637
Reteta hidromel :

Intr-un pet de doi litri se pun  150 - 200gr.  miere (poliflora,tei,sau alte sortimente functie de aroma dorita), o  lingurita de polen de albine si se completeaza restul cu apa plata.de izvor sau chiar dela robinet. Se inchide sticla ermetic si se lasa la macerat timp de 2 zile, la temperatura camerei, agitandu-se de 3-4 ori pe zi. Rezulta o bautura "jos palaria"!


_______________________________________
Vorbind cu blandete, si tinand in mana un ciomag, veti ajunge departe.
(Theodore Roosevelt )

pus acum 15 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
ALO domnu'

e adevarat ca hihromelul se face cu miere si polen(mai exact pastura).In rest tot ce ai scris este o reteta care nu da nimic altceva decat o behoarca ordinara.Pentru ca:

-hidromelul are 11-12 grade tarie,
-1litru de solutie alcolica de 10 grade se obtine prin fermentarea completa a 180 grame glucoza sau fructoza.Ai pus la jumate.(trebuia 450 gr. miere).
-hidromelul se face in butoaie de stejar (nu in cacaioave).
-tot procesul dureaza functie de temperatura luni bune nu doua zile
-la preparare se foloseste apa de ploaie sau apa fiarta si racita care sa aiba sub 2 grade germane de duritate nu apa plata gen IZVORUL MINCINILOR imbuteliata la Giurgiu

Ce popui drept hidromel iti recomand sa dai la dusmani.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 15 ani
   
Ahile
apicultor

Din: Mehedinti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 542
Cine are reteta pentru acest produs, vreau sa fac anul asta, vreo 50 litri. 

_______________________________________
Zambeste,maine va fi mai rau! Murphy.

pus acum 14 ani
   
Ahile
apicultor

Din: Mehedinti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 542

Ahile a scris:

Cine are reteta pentru acest produs, vreau sa fac anul asta, vreo 50 litri. 


Chiar nu are nimeni reteta? Sau nu doreste sa divulge secretul. Promit sa beau un pahar in cinstea sa sau mai multe, desi nu mai consum de vreo 10 ani, dar un pahar nu va fi bai.


_______________________________________
Zambeste,maine va fi mai rau! Murphy.

pus acum 14 ani
   
catel
apicultor

Din: satu mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 292
cel mai urat lucru, majoritatea se dau in scris, dar daca i-ai pune sa bea ce scriu ei aici te-ar scuipa intre ochi. macar scrieti la sfarsit "nu am incercat", "asa cred io", are gust ..."
un lucru cred ca ii clar, se face din miere, polen si apa.

din auzite.


_______________________________________
sa fii domn ii o-ntamplare, sa fii OM ii lucru mare

pus acum 14 ani
   
Ahile
apicultor

Din: Mehedinti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 542
Se pare ca anul asta tot din struguri, fac hidromel ........ca din miere nu divulga nimeni reteta..........tin pentru ei.......atunci macar sa faca cinste cu o sticla de 50 litri .

_______________________________________
Zambeste,maine va fi mai rau! Murphy.

pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
Ahile,am scris-o odata.Cauta te rog.

_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 14 ani
   
Ahile
apicultor

Din: Mehedinti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 542

gica a scris:

Ahile,am scris-o odata.Cauta te rog.


O s-o caut. Multumesc.


P.S. Daca nu o gasesc, va mai stresez putin.


_______________________________________
Zambeste,maine va fi mai rau! Murphy.

pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534

gica a scris:

ALO domnu'

e adevarat ca hihromelul se face cu miere si polen(mai exact pastura).In rest tot ce ai scris este o reteta care nu da nimic altceva decat o behoarca ordinara.Pentru ca:

-hidromelul are 11-12 grade tarie,
-1litru de solutie alcolica de 10 grade se obtine prin fermentarea completa a 180 grame glucoza sau fructoza.Ai pus la jumate.(trebuia 450 gr. miere).
-hidromelul se face in butoaie de stejar (nu in cacaioave).
-tot procesul dureaza functie de temperatura luni bune nu doua zile
-la preparare se foloseste apa de ploaie sau apa fiarta si racita care sa aiba sub 2 grade germane de duritate nu apa plata gen IZVORUL MINCINILOR imbuteliata la Giurgiu

Ce popui drept hidromel iti recomand sa dai la dusmani.




ma gica ma, da dastept esti ma!!!
     


pus acum 14 ani
   
AndreiRN
Vizitator




Ahile a scris:


Cine are reteta pentru acest produs, vreau sa fac anul asta, vreo 50 litri. 

Uite cateva retete aici.


pus acum 14 ani
   
Ahile
apicultor

Din: Mehedinti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 542

AndreiRN a scris:


Ahile a scris:


Cine are reteta pentru acest produs, vreau sa fac anul asta, vreo 50 litri. 

Uite cateva retete aici.


Nu am gasit nici o reteta sau poate nu stapanesc eu engleza cum trebuie!


_______________________________________
Zambeste,maine va fi mai rau! Murphy.

pus acum 14 ani
   
ionut.api
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 20
desi nu am incercat sarealizez acest produ s propun sa incerce cine vrea tuica din miere innobilata cu pastura si propolis,care se obtine din fagurii cu putina miere si pastura destinati reformarii reteta o gasii in cartea lui C. Antonescu ;Albinele și...noi dar daca nu aveti cartea o sa revin cu reteta pt cei interesati cica se obtine o tuica deosebit de gustoasa oare cm ofi?

pus acum 14 ani
   
Ahile
apicultor

Din: Mehedinti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 542

ionut.api a scris:

desi nu am incercat sarealizez acest produ s propun sa incerce cine vrea tuica din miere innobilata cu pastura si propolis,care se obtine din fagurii cu putina miere si pastura destinati reformarii reteta o gasii in cartea lui C. Antonescu ;Albinele și...noi dar daca nu aveti cartea o sa revin cu reteta pt cei interesati cica se obtine o tuica deosebit de gustoasa oare cm ofi?


Pune reteta.


_______________________________________
Zambeste,maine va fi mai rau! Murphy.

pus acum 14 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730
Interesant e ca dintre toate "discutiile diverse" cea mai accesata discutie este cea referitoare la hydromel        

maaaaare neam de ... "degustatori" suntem si noi


             

hidromel interesant dintre toate cea mai accesata discutie este cea     maaaaare neam ...

50.9KB

Modificat de echo (acum 14 ani)


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la