APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil andreeamicu91
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
22 - 52 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / INTRETINEREA ALBINELOR / Despre rama claditoare  
Autor
Mesaj Pagini: 1
unchiu
apicultor

Din: Tulcea
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 17
Despre RAMA CLADITOARE
  La noi, se folosesc in marea lor majoritate, 3 tipuri de rame : 1/1 sau normala ( stup orizontal , Dadant , RA 1001 ) - 3/4 ( ME ) si 1/2 ( rame pentru magazine de recolta ) . Ramele 3/4 si 1/2 se folosesc atat pentru cuib cat si pentru magazine de recolta .
  La stupii cu rama normala ( 1/1 ) se lucreaza cu rama la ceilalti cu corpul .
In primul caz - rama normala - foaia de ceara artificiala se lipeste de sipca superioara , in partea inferioara a ramei ramanand un spatiu gol de 15 - 20 mm . In acest spatiu , familia de albine in perioada activa cladeste de cele mai multe ori celule de trantori dar si de albina lucratoare , inceputuri de botci , etc.
  In cazul stupilor la care se lucreaza cu corpul , la ramele 3/4 si 1/2 , fagurii artificiali se dispun altfel . Se lipesc de sipca inferioara si se lasa 1,5 - 2 mm lateral ( pentru dilatarea fagurelui ) , lasandu-se un eventual spatiu liber in partea superioara . Albinele incep sa cladeasca fagurii incepand de sus , intarind cu punti puternice foaia de ceara . In acest fel se cladeste intreaga suprafata a ramei .
  Stuparii mai in varsta , care lucreaza cu stupul orizontal , in timpul perioadei de roire verifica saptamanal fiecare familie , cu fiecare rama cu puiet , ilaturand portiunea de fagure cladita in intervalul de timp scurs de la ultima vizita . Acesta este de obicei puiet de trantor , dar pot fi si inceputuri de botci .
  Pentru a evita aceasta munca solicitanta , de cativa ani folosesc -rama claditoare- care poate fi folosita la oricare tip de stup.

  Rama claditoare este o rama complet goala, neinsarmata[poate fi si una de la reforma]
  Pentru identificarea ei mai usor, pe sipca superioara inscriptionez cu tus C L D
  In perioada activa, amplasez rama claditoare langa ultima rama cu puiet . Uneori amplasez o rama claditoare si in partea opusa a cuibului .
  La controlul familiei nu mai este necesara ravasirea cuibului , este suficienta examinarea ramei claditoare care imi furnizeaza toate informatiile de care am nevoie .
  Daca pe rama C L D apar faguri claditi situatia este buna , in caz contrar , lipsa de faguri claditi , inseamna ca in familie este ceva in neregula : familia nu are matca , este depopulata , lipsa totala de cules , etc. - si atunci este necesara o cercetare mai amanuntita pentru a afla cauzele si a lua   amasuri de corectare a situatiei .

  Daca familia cladeste pe aceasta rama , forma si marimea fagurelui ne da indicii pretioase :
        - faguri cu celule de trantori si insamantati inseamna ca familia este activa , puternica si exista un cules de nectar si polen . Lipsa semanaturii inseamna lipsa polenului .
        - faguri cu celule de albina lucratoare , inseamna ca familia are cuibul aglomerat si trebuie neaparat adaugati faguri artificiali pentru a fi claditi .
        - daca cresterea de faguri pe rama C L D este incetinita si apar inceputuri de botci , inseamna ca familia se pregateste de roit sau de schimbarea matcii si trebuie facuta roirea artificiala .

  Folosirea ramei claditoare prezinta urmatoarele avantaje :
        - ne da informatii pretioase privind starea familiei de albine
        - protejeaza cladirea fagurilor artificiali . Albinele avand posibilitatea sa-si cladeasca celule de trantori pe rama C L D , nu va mai modifica celulule de albina lucratoare din fagurii artificiali pentru a creste trantori . Fagurii artificiali vor fi claditi uniform cu celule de albine lucratoare .
        - periodic , prin recoltarea puietului de trantor capacit facem si o asanare a parazitului Varoa Iacopsonii care paraziteaza cu precadere puietul de trantor . Daca ritmul de insamantare este mare se mai poate adauga inca o rama .
        - concentrarea puietului de trantor intr-un singur loc , faciliteaza interventia la timpul optim pentru pastrarea sau suprimarea lui .
        - recoltarea fagurilor crescuti in aceste rame , contribuie la cresterea productiei de ceara .

  Toamna , cand se aranjeaza cuibul in vederea pregatirii pentru iernare , aceste rame se scot din stupi .


pus acum 16 ani
   
pngflorin
apicultor

Din: Odobesti, VN , 19.01.1977.
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3226
Foarte interesant si competenta postarea dv.
Am o intrebare, perioada optima este mai-iunie ? Acesta rama nu uzeaza mai grabnic albina ?

Cu siguranta am sa incerc si eu bazandu-ma pe sfaturile dv. 

Modificat de pngflorin (acum 16 ani)


_______________________________________
Miere dulce si vanat in catare !


pus acum 16 ani
   
unchiu
apicultor

Din: Tulcea
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 17
Rama claditoare se foloseste in toata perioada activa, incepand cu primul zbor de curatire, si terminand cu impachetarea familiilor in vederea iernarii.
    Nu uzeaza albinele. Incercati!


pus acum 16 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Ca idee, ce spor de ceara inregistrezi pe familie utilizand metoda ramei cladioare?

pus acum 16 ani
   
unchiu
apicultor

Din: Tulcea
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 17
Albinele tinere, care secreta ceara (cerese), profita de spatiul liber creat de rama claditoare,cladind fagurasi. Daca albinele nu au la dispozitie faguri artificiali pentru cladit ,in lipsa spatiului liber, albinele cerese depun ceara in diverse locuri in stup: pe pereti, pe fundul stupului,sub forma de punti intre rame etc,de unde este mai greu de recoltat,inevitabil producandu-se pierderi.
    Cantitatea de ceara produsa de catre o familie de albine depinde de marimea numarului de albine( si in special tinere) si de intensitatea culesului de nectar si polen.Nu trebuie neglijata nici zestrea genetica a familiei.


pus acum 16 ani
   
viogrecu29
apicultor

Din: Craiova
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 157
Sunt deacord cu aceasta postare. Trebuie sa recunosc ca in linii mari asta stiam si eu. Ce nu stiu si as dorii sa aflu este altceva, si anume:
  -primavara, cand si cum trebuie introdusa stiind faptul ca regimul de temperatura din cuib trebuie sa fie ridicat si ca atare noi strimtoram cuiburile;
  -la salcam cum organizez cuibul familiei de albine (eu spre exemplu am Dadant pe 10 rame + magazie tot Dadant 10 rame) care sa contina rama claditoare;
  -mai departe: in perioada culesului de salcam nu trebuie deranjat, iar dupa e problema magaziei de deasupra; cum procedez?
  Eu sunt incepator si fac stationar, iar ce ati spus despre rama claditoare pot spune ca stiam. Ceea ce nu stiu si mi se pare important am expus mai sus.


_______________________________________
Cand nu ai experienta:

pus acum 16 ani
   
unchiu
apicultor

Din: Tulcea
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 17
Rama claditoare se amplaseaza in stupi primavara- dupa primul zbor de curatire-in perioada de expansiune a cuibului, cand spatiul ocupat de albine, delimitat de diafragma este plin.
   Data calendaristica variaza in functie de zona geografica si de starea familiilor de albine.
   Prezenta ramei, nu influenteaza in nici un fel lucrarile pe care le efectuam in stupina.


pus acum 16 ani
   
genutzu
apicultor

Din: Tg Neamt/jud Neamt
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1033
Cred ca ar trebui sa fim mai rigurosi si sa spunem ca perioada potrivita pentru introducerea ramei claditoare nu e chiar dupa primul zbor de curatire nici pe departe deoarece acest zbor are loc de multe ori la mijlocul sau sfarsitul lunii februarie. Corect spus, introducerea ramei claditoare este o necesitate absoluta atat pentru productia de ceara cat si pentru tratamentul biologic impotriva varoozei.
  In mod normal introducerea ramei claditoare se face odata cu prezenta in stup a nectarului proaspat in cantitati de macar 2-300 g spor zilnic. In aceasta perioada e clar ca au nevoie de asa ceva si au si resurse pentru a o cladi. aceasta perioada coincide cu varful de inflorire la cires. Pana la sfarsitul infloririi pomilor chiar se taie odata.apoi se introduce din nou si majoritatea stuparilorpleac in pastoral la salcam. In aproximativ7-10 zile de cules la salcam rama este din nou cladita si chiar capacita si numai bine odata cu extragerea mierii se taie din nou si se reintroduce imediat.
La stupii pe care ii posed care sunt cu 2 corpuri a cate 10 rame eu pun rama cladityoare a doua din dreapta in corpul de jos la toti stupii ca sa stiu cand e nevoie sa le scot unde sunt fara sa controlez peste tot.
Am observat ca ramele cu foita le cladesc mai repede si mai frumos daca le pun intre ramele cu miere din corpul superiorsi asa procedez , exceptand perioada de cules de la pomi cand inca nu pun corpurile la stupi si le introduc  jos in cuib
Si apropos de ce a zis unchiu in ultima postare!
......eu zic ca daca atunci cand tu ai 6-7 rame ocupate bine de albina din care 3-4 sunt cu puiet mai bine introduci o rama pentru ouat numai buna ca acela va fi sporul tau si albina culegatoare de la salcam. Eu nu dau o rama de oua si puiet de albina pe o rama claditoare cladita. Si apoi nu trebuie sa uitam ca primavara foarte devreme nici matca nu prea are chef sa oua in fagurii de trantori, ea insasi preferand celulele de lucratoare pentru ponta!  A se tiner cont in afirmatia de mai sus ca am spus primavara devreme sau foarte devreme , nu dupa ce se termina pomii sau in timpul salcamului!


pus acum 16 ani
   
viogrecu29
apicultor

Din: Craiova
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 157
Multumesc genutzu pt. lamuriri. In sf. m-am mai dumirit si eu in legatura cu rama claditoare. Ar mai fi ceva nelamuriri si anume perioadele de recoltare a fagurasului depa salcam din aceste rame. Din ce am inteles, asta daca am inteles bine, rama o pui in partea dreapta adica in cea de expansiune primavara opusa urdinisului initial.
  Intr-adevar aici la noi in Oltenia avem zbor de curatire timpuriu. Spre exemplu ata iarna nici nu a nins pe aici pe la noi.
  Ce sa mai, multam' frumos pt. lamuriri. La anu' o sa incerc s-o folosesc si eu sa vad cum e.
Numa' bine.


_______________________________________
Cand nu ai experienta:

pus acum 16 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Si totusi, sporul de ceara pe familie in timpul unui sezon obisnuit, daca utilizam rama claditoare... daca in problema Varroa s-a lamurit demult cam ce rol are rama, e important sa stim si cantitatea de ceara.
Cate 2 kg/ pe familie ies intr-un sezon? Sau, in fine, daca suna mai putin clar, cum masurati voi sporul de ceara?


pus acum 16 ani
   
david nick
apicultor

Din: Vaslui . 1965.
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 726
De cind am stupii folosesc rama claditoare (sau capcana se mai numeste in zona mea),de cum incepe un cules de polen si pina in august ( 15-25) si o recoltez la 7...15 zile in functie de cules.Nu o data s-a intimplat sa fie crescuta la maxim si cu miere ful,dar
pe mine ma interesa doar ceara ca este foarte curata si la pret frumos.Intrun sezon dar nu anul acesta s-a adunat ceva peste 70 kg de pe 85 de fam. Anul acesta doar 28 kg.
Unde este cules f bun se poate recolta si 1 kg de fam dar nu mai mult ca orcine mai pune si rame la crescut mai cu seama in timpul pomilor cind albinele cresc foarte bine si fara celule de trintor sau ma rog foarte
putine.


_______________________________________


pus acum 16 ani
   
alinndiaconu
apicultor

Din: Targu-Jiu
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 466
e ceva... cred ca o incerc si eu de la anu, daca mai tine si din paduchi.
m-am cam speriat anu asta cu Varroa, pe cinstea mea...


pus acum 16 ani
   
viorel_v2000
apicultor

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 525
Cine foloseste rama claditoare ce masura antivarroa nu mai poate recolta ceara (sau ceara obtinuta este in cantitate foarte mica) Anul acesta am incercat si am lasat rama pana cand celulele de trantori au fost capacite in ideea de a distruge paduchele in celula capacita. Am recoltat fagurii si am inceracat sa scot ceara din ei prin topire. Cantitatea obtinuta nu a meritat efortul asa ca urmatoarea tura am aruncat-o pur si simplu chiar daca mi-a parut rau

Pentru a obtine ceara din rama claditoare trebuie recoltata inainte ca trantorii sa eclozeze din ou (cel mult a 4-a zi)

VV
Craiova


pus acum 16 ani
   
david nick
apicultor

Din: Vaslui . 1965.
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 726

viorel_v2000 a scris:

Cine foloseste rama claditoare ce masura antivarroa nu mai poate recolta ceara (sau ceara obtinuta este in cantitate foarte mica) Anul acesta am incercat si am lasat rama pana cand celulele de trantori au fost capacite in ideea de a distruge paduchele in celula capacita. Am recoltat fagurii si am inceracat sa scot ceara din ei prin topire. Cantitatea obtinuta nu a meritat efortul asa ca urmatoarea tura am aruncat-o pur si simplu chiar daca mi-a parut rau

Pentru a obtine ceara din rama claditoare trebuie recoltata inainte ca trantorii sa eclozeze din ou (cel mult a 4-a zi)

VV
Craiova


Hai dute.Dar ramele din care ies albine 3-4 ani le arunci si pe alea , ca vorba aia sint urite si nu te mai chinui.Fals colega ramele claditoare crescute la maxim sint cu aceasi cantitate de ceara chiar daca au avut puiet sau nu diferenta este doar calitatea cerii obtinute(.daca nu am dreptate ma puteti contrazice ca nu ma supar.)
Este foarte adevarat ca sa obtinem ceara de cea mai buna calitate fagurasii trebuiesc recoltati la 5-6 zile doar cind este cules caci altfel nici la 12-15 zile nu avem ce colecta ex
anul acesta in zona mea nici la o luna nu prea a fost ce recolta .ma refer la perioada de dupa 1 iulie - 1 august .dupa aceasta data am inceput hranirile de completare si unele fam au inceput sa creasca si sa depuna trintori,oua bineinteles.


_______________________________________


pus acum 16 ani
   
viorel_v2000
apicultor

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 525

Colega, eu am afirmat ca din fagurii obtinuti din ramele claditoare pe care se afla puiet de trantor capacit se obtine foarte putina ceara. Eu am incercat si din punctul meu de vedere nu se merita efortul. Larvele de trantor absorb o mare cantitate din ceara continuta in faguri. Posibil sa existe o tehnologie de separare dar eu nu o stiu. Te invit pe dumneata sa ne-o spui daca o stii.
Diferenta dintre o rama de 3-4 ani si o rama claditoare cu larve capacite este aceea ca ramele vechi se topesc fara larve in ele (normal, nu) pe cand fagurii recoltati din rama claditoare se topesc, asa cum am mai spus ca masura antivaroua, asa cum le-am recoltat adica cu larve capacite (cine ar sta sa elimene una cate una larvele inainte de topire) O solutie ar fi sa astepti pana ies toti trantorii afara dar atunci toti paduchii vor ramane bine mersi in stup... In acest caz, din fagurii recoltati, se poate recupera aproape toata ceara din faguri.
Acum depinde si de cantitate, daca sunt cantitati mari poate se merita investitia intr-un topitor cu abur, daca nu, nu...
Pentru ramele vechi, negre si urate exista ca solutie si ...bostinarii. Si mai sunt si alte solutii.

VV


pus acum 16 ani
   
david nick
apicultor

Din: Vaslui . 1965.
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 726

viorel_v2000 a scris:

http://stuparitul.3xforum.ro/img/smilies/nono.png

Colega, eu am afirmat ca din fagurii obtinuti din ramele claditoare pe care se afla puiet de trantor capacit se obtine foarte putina ceara. Eu am incercat si din punctul meu de vedere nu se merita efortul. Larvele de trantor absorb o mare cantitate din ceara continuta in faguri. Posibil sa existe o tehnologie de separare dar eu nu o stiu. Te invit pe dumneata sa ne-o spui daca o stii.
Diferenta dintre o rama de 3-4 ani si o rama claditoare cu larve capacite este aceea ca ramele vechi se topesc fara larve in ele (normal, nu) pe cand fagurii recoltati din rama claditoare se topesc, asa cum am mai spus ca masura antivaroua, asa cum le-am recoltat adica cu larve capacite (cine ar sta sa elimene una cate una larvele inainte de topire) O solutie ar fi sa astepti pana ies toti trantorii afara dar atunci toti paduchii vor ramane bine mersi in stup... In acest caz, din fagurii recoltati, se poate recupera aproape toata ceara din faguri.
Acum depinde si de cantitate, daca sunt cantitati mari poate se merita investitia intr-un topitor cu abur, daca nu, nu...
Pentru ramele vechi, negre si urate exista ca solutie si ...bostinarii. Si mai sunt si alte solutii.

VV

Vad ca v-ati enervat si nu pe buna dreptate.fiind apicultor trebuie sa scoatem bani din orce produs al stupului si din ceara deci.de 5ani de cind am stupi fac pastoral de pe 15 aprilie plec si ma retrag pe 15-30 septembrie in functie de vreme.pastoralul il fac impreuna cu un coleg de serviciu care sta la tara si la el tin si cele 100 fam. de albine care le am in prezent iar el fiind mai vechi in breasla are 65de fam. deci in total ar fi destule pentru a obtine si ceara.deci in funtie de vreme recoltez intre 7-18 zile.ramele crescatoare dupa ce le scot din stupi le sortez cele cu fagurasi neoati in topitorul solar iar cele cu trintori le descapacesc si le dau prin centrifuga dealtfel si cele cu miere ,sa recunoastem ca peste 35-50 % din rame au si destula miere,dupa care le toesc in topitor cu aburi si care are si teasc.mierea obtinuta dupa centrifugare care are si o cantitate de trintori o strecor si o folosesc ca sirop pentru roi,fam care cresc matci sau daca se acreste din lipsa de timp pentru tuica.ceara din topitorul solar fiind de culoarea paiului si de cea mai buna calitate fac faguri iar cea din topitorul cu aburi fiind mai neagra o dau la schimb cu faguri la A C A .Cu trintorii ramasi dupa strecurarea mierii colegu hraneste puii de gaina, este si un medicament curat dar hranitor.Nustiu daca am fost explicit dar ceara iese destula .Din 30 kg de bostina din topitorul cu aburi la a doua firbere mai iese 1-3kg de ceara mai inchisa la culoare.


_______________________________________


pus acum 16 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Daca ies 2/3 kg, in cazul acesta e destul de avantajos sa retopesti bostina. Fiindca 3 kg de ceara ar insuma peste 60 de RON, iar bostina, dupa cum s-a aratat de catre unii colegi, se achizitioneaza si cu 1,2 lei/kg...

pus acum 16 ani
   
david nick
apicultor

Din: Vaslui . 1965.
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 726
Bostina obtinuta prin fierberea cerii in cazan are o cantitate mai mare de ceara fata de cea din topitorul cu aburi si teasc mai ales daca in prealabil fagurii vechi nu s-au tinut 3 zile in apa distilata si inmuiati corespunzator pt a trage cit mai multa apa.
IN unele manuale procentul de ceara in bostina ar fi de pina la 20% dar nu prea as crede


_______________________________________


pus acum 16 ani
   
hordoan_aurel
apicultor

Din: BISTRITA,BN
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 17
Din experienta mea:
   - folosesc  rama  claditoare tipica - cu speteaza superioara   mobila.Avantaj- se poate colecta ceara  fara a deranja prea tare cuibul;
   - hranitor tip uluc( 1,5 l)  incadrat intr-o rama normala asezat lateral de cuib- albinele cladesc faguri  sub hranitor;.
  Pentru obtinerea  cerii procedez astfel:
      -din ramele date la reforma -vechi sau cu defecte ,decupez fagurele pe care i-l adun intru-n sac de iuta sau rafie.Cand sacul este plin, (fagurele se poate strange pentru a nu ocupa un volum prea mare) il introduc intr-un cazan de fierbere- cuva de inox de la o masina de spalat bineinteles modificata - petecita ca are cateva gauri- asezata orizontal pe un suport metalic -  un cerc si trei picioare protejate cu o fisie de tabla unde se face focul.Dupa ce da in clocot asez peste sacul  respectiv din cazan un gratar circular ,  tot din inox cu diametrul   putin mai mic decat diametrul interior al cuvei.Acesta are rolul de a presa sacul spre fundul cazanului si astfel ceara se aduna la suprafata apei. Se lasa pana a doua zi ,cand se colecteaza calupul de ceara rezultat- un disc circular de o anumita grosime- functie de cantitatea de ceara existenta in fagurii reformati.
Apa de fierbere este  - apa de ploaie sau apa de rau.
Resturile din sac - dupa ce las sacul atarnat o perioada ,sa se scurga apa - le intind intr-un strat destul de suptire la uscat in podul casei.Trebuie periodic invartite ca altfel fac mucegai.Dupa uscare se pot valorifica . Primavara si toamna  ma viziteaza - "bostinarii" care colecteaza astfel de produse.
  De precizat ca desfasor aceasta activitate vara.


pus acum 16 ani
   
viorel_v2000
apicultor

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 525
Interesanta idee!!!

pus acum 16 ani
   
alinndiaconu
apicultor

Din: Targu-Jiu
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 466

david nick a scris:

De cind am stupii folosesc rama claditoare (sau capcana se mai numeste in zona mea),de cum incepe un cules de polen si pina in august ( 15-25) si o recoltez la 7...15 zile in functie de cules.Nu o data s-a intimplat sa fie crescuta la maxim si cu miere ful,dar
pe mine ma interesa doar ceara ca este foarte curata si la pret frumos.Intrun sezon dar nu anul acesta s-a adunat ceva peste 70 kg de pe 85 de fam. Anul acesta doar 28 kg.
Unde este cules f bun se poate recolta si 1 kg de fam dar nu mai mult ca orcine mai pune si rame la crescut mai cu seama in timpul pomilor cind albinele cresc foarte bine si fara celule de trintor sau ma rog foarte
putine.



70 de kg la 80 de stupi, asta inseamna cam 14-15 mil, da nu mai mutl.. calculat cu 20 de lei/kg de ceara... Nus ce sa zic, dar parca nu merita, ca ma gandesc ca e ceva de munca si cu umblatu in familii dupa limbi de ceara crescute in rama.

Am dreptate? N-am? 


pus acum 16 ani
   
david nick
apicultor

Din: Vaslui . 1965.
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 726
Ai dreptate si    n-ai dreptate  .Cite un pic de colo un pic pe miere mai un roi vindut mai citeva fam vindute -si salarul de la serviciu traiesc si eu daca tu consideri ca nu merita e dreptul tau dar asta este .
Nu toti tintim la potul cel mare        sa nu te superi.


_______________________________________


pus acum 16 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3041
pai ... efectele sunt multiple

si antivarooa, si antiroiri .. si plus de ceara


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 16 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
De la albine, trebuie sa iei tot ce se poate lua. Eu vara nu am timp, sa iau ceara de pe rame, dar atunci cand scot ramele in plus, si de la caturi se aduna cam 10 kg., de fagurasi. Aceea este cea mai buna ceara, dar eu o dau la un pret mult mai mare, pe la fetele de la kosmetica.

pus acum 16 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Cine foloseste rama claditoare ce masura antivarroa nu mai poate recolta ceara (sau ceara obtinuta este in cantitate foarte mica) Anul acesta am incercat si am lasat rama pana cand celulele de trantori au fost capacite in ideea de a distruge paduchele in celula capacita. Am recoltat fagurii si am inceracat sa scot ceara din ei prin topire. Cantitatea obtinuta nu a meritat efortul asa ca urmatoarea tura am aruncat-o pur si simplu chiar daca mi-a parut rau

Pentru a obtine ceara din rama claditoare trebuie recoltata inainte ca trantorii sa eclozeze din ou (cel mult a 4-a zi)

VV
Craiova

Viorel, nu mai arunca fagurii capaciti cu trantori, ca arunci cu banii, fa-ti un topitor solar meserias, asa cum mi-am facut si eu, e pus prin "poze" si sa vezi ce frumos se topeste fagurele si larvele de trantori raman pe sita exact in pozitia in care stau in celule(poti citi ca-n carte nivelul infestatiei cu varroa),ceara se duce toata in vasul de colectare si e de cea mai buna calitate, daca recoltezi rama imediat dupa capacire n-ai treaba cu imbibatul cerii in trantori, ei fiind inca in stare de larva...curge tot raman larvele curate.
Eu am construit topitorul si l-am tinut vreo 2 ani aiurea prin curte, nu l-am folosit ca nu stiam cat e de bun, cand l-am pus in functiune si am vazut cum merge....acum e mana mea dreapta in ce priveste recuperatul cerii.


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Inca o chestie, toate ramele care trec cel putin o data prin topitorul solar, nu mai au nevoie de sterilizare, la ce temperaturi sunt acolo!!!
Lemnul se imbiba cu ceara fierbinte si nu mai este atacat never-ever de mucegaiuri sau de putrezit...nu mai vorbim, le poti tine afara in ploaie, in zapada ca ele nu mai patesc nimic.
Asa ca ...pune mana si fa-ti topitorul ca o sa ai numai de castigat!
Nu mai invarti la cazane urat mirositoare, nu te mai stropesti cu ceara, nimic din toate astea nu ti se mai intampla!


pus acum 15 ani
   
prisecarul
Vizitator



ramele cu faguri artificiali in ce perioade se pun la crescut?
am inteles bine? rama claditoare se pune goala?


pus acum 14 ani
   
aaa
apicultor

Din: deva
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 57

prisecarul a scris:

ramele cu faguri artificiali in ce perioade se pun la crescut?
am inteles bine? rama claditoare se pune goala?

        fagurii artificiali se pun in perioada infloririi pomilor, la mine la inceputul lui mai. cat despre rama claditoare, da, ea se pune goala, neinsarmata, impartita de o sipca de lemn pe verticala (in teorie scrie pe orizontala, dar din discutiile de pe forum am aflat ca e mai practic pe verticala si consider ca asa e mai bine.  


pus acum 14 ani
   
AdyT
apicultor

Din: Pitesti AG. 17-04-1983
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 514
Am si eu o nelamurire:
Lucrez cu stupi verticali 10 rame 1/1 + mag. 10 rame 1/1,
Rama claditore se pune in magazin sau jos in cuib dupa ultima rama cu puiet!
Si daca a-ti pute explica si de ce!

Modificat de AdyT (acum 14 ani)


_______________________________________
Iubiti albinele si natura

pus acum 14 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3041
pai eu as spune ca-n cuib .... sa fie ouata cu oua de trantori si sa reduci in acest mod infestarea cu varooa

Bineintele ca asta presupune sa ai si gratie sau ramele din magazin sa fie mai rare


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Ady, tu ai observat ca prin mai asa corpul de sus e plin cu puiet capacit?
Eu as pune capcana jos!
Eu tot pe 2*1/1 lucrez si am vazut cum merge treaba in el..nu stiu cum faci tu extinderea, eu il umflu intai pe 10 rame, apoi mut 5 in corpul 2 deasupra celorlalte 5 si dau la construit numai sus langa puiet si cand e gata mut rama in cuib jos, apoi dau alta la construit tot sus si tot asa pana fac 20 de rame cu gaza.
Treaba e ca in stilul asta se cam oua in toate ramele si nu am faguri pt miere care sa fie albe...am auzit o teorie care zice ca bagi la construit si cand e gata rama o scoti si pui alta si tot asa pana faci destule rame curate numai pt stransura...nu am aplicat si nu stiu cum vine treaba.
Incearca si tu si vezi cum e..desi eu stiu ca matca daca nu e izolata jos, si eu unul n-as izola-o din mai multe motive, ea urca si oua mai cu seama sus pt ca acolo e mai cald, ramele din C1 (corpul de la baza)le-am gasit de multe ori stropite doar cu nectar, cu polen cu puiet larvar, nu prea le-am vazut sa fie pline toate cu puiet capacit ca in C2...inca incerc sa inteleg cum e lucrul pe 2*1/1 pt ca nu m-am apucat demult de el.
Eu cred ca am sa pun capcana jos si sus bag foaie la construit, am observat ca sus intotdeauna construiesc cu celule foarte regulate, jos in schimb fac tot felul de nazbatii..daca stai sa te gandesti e cam logic, imagineaza-ti o rama de stup ca fiind cat doua rame suprapuse asa cum stau la noi in stupi, pai albina sus baga miere mai cu seama pe laterale, spre centru pune puietul..in cazul nostru cel mai mult e prins in ramele de sus, si o parte si in ramele de jos, iar la baza ramei(in cazul nostru in jumatatea inferioara a ramelor de jos) modifica celulele si pun trantori(asa fac ele in mod natural), noi daca le bagam faguri cu celule regulate de sus mutandu-le jos, trebuie sa le asiguram musai si un spatiu pt crescut trantori tot in partea de jos ca daca nu se apuca ele sa ne modifice celulele in ramele frumoase abia construite si nu vrem asta.
Este o logica in tot ceea ce fac ele intr-un stup 2*1/1.
N-as izola matca in cuib jos pt ca i-as stingheri ponta si...de ce sa fac asta cand eu am adoptat stupul 2*1/1 tocmai pt a oferi matcii spatiu de ouat mare si pt a avea un stup de litraj mare care sa-mi intarzie cat mai mult sau sa-mi reduca roitul.

Modificat de BUNKA (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Ady, ar fi interesant sa aflu tu ce strategie ai la stupul 2*1/1, eu am zis in linii mari cam ce fac.
Eu am observat ca ele baga mierea in laterale in corpul 2 si daca punem acolo la momentul culesului niste rame albe probabil ca mierea va fi depozitata in ele.
Stupul asta 2*1/1 nu e ca ceilalti stupi cu caturi mai mici, pt simplul fapt ca albina nu face intr-un stup cu cat 1/2 ce face intr-unul cu "cat" 1/1..ea nu-l considera cat ca-i prea mare rama si face sus ce face si jos..e ca in orizontal, mierea totusi o depoziteaza in lateralele corpului 2 si cred ca singura solutie este sa-i dam faguri noi pt depozitare la momentul oportun sau gratia Hanemann care insa ne creeaza alte probleme.
Ii inteleg pe cei ce folosesc caturi 1/2 acolo fara gratie aproape niciodata nu oua matca si se obtine miere foarte frumoasa din faguri noi...probabil ca si eu voi renunta in timp la 2*1/1 in favoarea unui stup cu 1 corp si doua caturi 1/2..acum insa inmultesc familiile si mi se pare cel mai potrivit mod de intretinere pt inmultire.
Am divagat putin de la subiectul rama capcana insa este oarecum legat pt ca discutam despre cum lucreaza albinape diferite sisteme, unde baga trantorul
Scuze pt deviatia de la discutie!


pus acum 14 ani
   
centrifuga
Vizitator



,,,k

Modificat de centrifuga (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Si ce faci cu trantorii, ca incepand din aprilie albinele incep cresterea lor si se intensifica din ce in ce mai mult pana la roit si dupa...si aia halesc miere tata nu gluma, ce te faci cu ramele cu celule modificate deformate in care nu mai stie regina unde sa bage un ou fecundat???
Daca va arat o rama de cuib de la mine fara nici o celula deformata o sa vedeti ca si RC are importanta ei, dureaza vreo 4-5 zile cladirea ei, apoi insamantarea si pana la capacirea trantorilor mai dureaza ceva, cam la 14-15 zile se recolteaza fagurele cu puiet de trantor capacit deci "risipa" de ceara nu e asa de mare in comparatie cu castigul prin faptul ca elimini trantorii.
Nu inteleg ce vreti sa ziceti ..."Rama claditoare,a aparut inainte de invazia paduchelui,deci teoria cu \'\'antivaroa\'\' e la fel cu cea cu \'\'fund antivaroa\'\'"...care-i problema ca a aparut inaintea paduchelui ???
Daca dupa aparitia paduchelui s-a constatat ca el(paduchele) prefera sa se inmulteasca in celulele de trantori, si ca se poate folosi rama claditoare pe post de capcana...nu e un lucru greu de inteles, sau de acceptat!!!
Fundului antivarroa nu i se spune asa pt ca vezi doamne ar limita infestarea cu varroa ci pt ca poti citi pe tavita nivelul infestarii si pt ca in urma tratamentelor paduchii pica pe tavita sau pe sol, si pt ca paduchele viu picat pe tavita nu se poate reintoarce pe albina, pe langa asta mai are si alte avantaje nete ..ventilatia pe timpul verii si eliminarea condensului iarna si poate nu le-am zis pe toate.
Cum voiati sa-i fi zis??? Fund cu plasa?? I-au zis antivarroa...care-i faza??
El (fundul) are multiple avantaje si multi meseriasi(care ii cunosc avantajele) il folosesc...asa cum nu o sa vezi o folie pusa peste cuib la un apicultor mai varstnic, care a ramas cu cunostintele de la strabunicul lui si care nu concepe asa ceva, tot asa si cu fundul antivarroa, sunt solutii de ingrijire foarte eficace daca stii sa le folosesti...va spun eu, altfel se dezvolta puietul acum in perioada asta sub folie(mult mai exploziv) decat sub scandurelele de la un orizontal.
Apoi referitor la folie, folosirea ei fara fund cu plasa nu se poate, deci cum ai da-o cum ai invarti-o daca esti la curent cu metodele noi si le-ai incercat si le cunosti, le-ai vazut eficacitatea, nu te mai intorci in trecut.


pus acum 14 ani
   
centrifuga
Vizitator



..k

Modificat de centrifuga (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Ok, m-ai pus la punct ca sa zic asa...eu ii dau inainte cu rama capcana ca stiu ce fac!!
Acuma stii cum e?! Poti sa ai 30 de ani de stat pe langa albine, daca n-ai citit prea mult, daca n-ai experimentat prea mult, daca n-ai fost foarte atent si au trecut 30 de ani mergand tot timpul dupa un tipar si lipsit de sete de cunoastere, poti spune ca ai pierdut 30 de ani de apicultura aiurea.
Eu nu am al doilea job, stau zilnic langa stupi, si nu cred ca o sa am vreodata al doilea job, o sa am grija sa ajung la fel de profitabil ca mosul de care am relatat pe forum!
Cineva zicea asa: nu-i meserias ala care tine in frau in perioada roitului albinele in pastoral, ci ala care le tine in frau la stationar...ii dau dreptate.(..imagineaza-ti ce meserias tre sa fie mosul de care am povestit cu 600-700 de familii la stationar!!)
Altcineva zicea asa ca un meserias poate avea si stupi mai putini, dar poate fi la fel de profitabil cu altul care are o stupina mult mai mare, sau altul zicea ca sunt meseriasi care castiga din polen stand acasa mai bine decat altii care se plimba mereu.
Sunt niste idei, care in esenta lor cuprind un mic-mare adevar, si eu chiar daca n-am multi ani de apicultura... cati am, sunt foarte concentrati in invatare si evolutie!
Nu merg dupa tipare vechi de 30-40-50 de ani, citesc experimentez si aplic metodele cele mai noi si mai bune ca multi altii.


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Centrifuga, spune, ce tip de stup ai, si cum lucrezi pe el si atunci ne vom da seama daca lucrezi dupa un tipar de la tatal sau bunicul tau sau daca intre timp in deceniile astea multe care au trecut ai studiat mult si ai aprofundat chichitele meseriei. Eu desi n-am decenii de meserie, am sita pe fund, folosesc folia, pun capcana pt trantori, am colectoare, trag polen, am uscator de polen, am topitor solar si multe altele dupa numai cativa ani de treaba.
Incerc sa-mi fac singur matcile...aici am de lucrumai mult!!!(de invatat)
Am luat-o de la zero, si la capitorul cunostinte si la capitolul baza materiala si pot spune ca nu au trecut 4 ani aiurea pe langa mine...nicicum.


pus acum 14 ani
   
centrifuga
Vizitator



...l

Modificat de centrifuga (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Nici eu nu vreau polemici, te salut si numai bine!

pus acum 14 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3041

centrifuga a scris:

Am plecat de la rama claditoare si de la parerea mea despre ea!Nu vreau sa intru in polemica cu tine,ci doar vreau sa imi exprim parerea formata in decursul timpului.Cat despre realizari, tie iti doresc mai multe decat am eu!(in toate domeniile)
Numai bine!



pai si cam care e parerea ta despre rama? ca pana acum am vazut doar teorii simpliste& conspirationiste si explicatii super personalizate.

RC are multiple avantaje, nu doar productia de ceara, iar daca puietul ala in minus e de trantor .... nu o vad chiar pierdere.
Iaras-i mierea din RC nu e neaparat pierduta ... ba as spune ca e cea mai gustoasa .... asa ca o pastrez ptr sufletul meu.

Dezavantajul major este intradevar ca presupune ceva manopera suplimentara, depinde de fiecare sa-si faca calcule si sa vada cum ii e mai bine.


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 14 ani
   
centrifuga
Vizitator



...l

Modificat de centrifuga (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3041
Centrifuga - poti sa ma cataloghezi pe mine si pe altii cum vrei tu ... dar asta nu face ca explicatiile tale sa fie mai complexe decat au fost pana acum.

Ptr simpluletz o sa stai dumneata pe bara 2 zile.


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 14 ani
   
prisecarul
Vizitator



cred ca nu exista topic unde se dezbat probleme importante sa nu se ia cineva la cearta! sunt la inceput de practica si ma intereseaza tot pt ca nu am pe nimeni in apropiere sa-l intreb asa ca forumul acesta este abecedarul meu.  fiecare are o anumita experienta in domeniu si am vazut si citit ca o pun la dispozitia celor incepatori. nu se poate  un topic pentru "rafuieli"personale?

pus acum 14 ani
   
prisecarul
Vizitator



are cineva interesul ca apicultorii cu experienta si acces la internet sa plece de pe acest forum?

pus acum 14 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Nu!

Dar nu este corect sa discutam pe un ton batjocoritor cu un coleg de dialog, chiar daca nu suntem de acord cu ceea ce sustine. De altfel, ca si centrifuga, si eu consider cam laborios lucrul cu rama claditoare, dar asta nu inseamna ca trebuie sa vad in adeptii utilizarii ei stupari lipsisti de experienta.

Oricum, in perioada asta e foarte necesara extinderea cuibului, asa ca o pauza de forum se poate dovedi chiar binevenita! Eu deja mi-am oferit-o de 3 zile 

Iar cine are familii bune deja poate incepe utilizarea ramei claditoare, acum, cand prunul e in toi!



pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
se zicea ca orice deschidere  si umblare intr-o familie echivaleaza cu o operatie pe corpul uman(asa de mult sufera colonia de albine
se zicea ca albina tanara cereasa agatata in  lanturi la cladit si aglomerata in spatiul gol (care nu-l suporta si cauta sa-l umple cat mai repede) , o data ce o scuturi sa-i recoltezi crescaturile se imprastie prin colonie si dezorganizeaza colonia ptr cateva ore

oricum familia care in ziua x ai umblat in ea ,nu mai culege ca si celelalte in acea zi.
ori sa recoltezi periodic crescaturile.. cat sufera saraca familie !!!


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Eu zic asa, ca n-ai ce sa cauti zilnic in saraca colonie...treaba poate fi mai simpla si mai eficienta, iei o foaie de hartie sau un carnetel, si un pix, si notezi data la care lucri si unde ai bagat capcana pt trantori si nu mai cauti capcana respectiva decat peste 14-15 zile cand o sa fie si cladita si capacita numai bine de extras si inlocuit.
Eu am lucrat cu capcanele de maniera asta si e o placere cand vin zilele de colecta a trantorilor sa te duci sa ridici catamai rama plina de trantoraraie...ii bag la topitorul solar si in loc bag alta rama pe care o scot din nou peste 14-15 zile.
Pana acum am lucrat asa, insa de acum inainte am impartit rama capcana in doua pe verticala pt ca paduchele sa fie prins in mod constant pe puietul de trantor, am citit si eu pe aici ca daca folosesti rama intreaga dupa recoltarea fagurelui varroa neavand unde se inmulti timp de cateva zile se va duce cu precadere pe puietul de albina, cu recoltarea pe rand a celor doua jumatati de rama rezolvi si problema asta...am pregatit capcanele, agenda si pixul, topitorul...sunt gata de treaba!!  


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Am vazut si am auzit multi apicultori meseriasi in felul lor care produc multe tone insa care dupa parerea mea muncesc mai mult decat trebuie si nu cu foarte mare randament...de ce sa stau eu pe genunghi si sa iau rama cu rama sa vad ce e pe ea, si sa tai la trantori cu cutitul, cand pot lucra mult mai elegant cu capcana si agenda.
Daca mi se pare ca sunt alte probleme ma uit dar in general eu sunt adeptul supravegherii fara interventii in cuib, singurele mele interventii in general sunt la capcana, prima rama de puiet dupa capcana sa vad cum oua, si in rest ma uit la urdinis, ridic capacul si ma uit prin folie, verific tot okiometric daca e mancau tot prin folie ma uit la rama descapacita cu miere de dupa diafragma, daca-i plina de gaza...chestii de astea...eu doar dau foi la construit...vad cum construieste, cat de repede, supraveghez cat polen aduc, daca aduc, de pe ce aduc, cum sporeste populatia...in general le las sa-si faca treaba cu interventii limitate.
Altii fac macel prin stupi cu trantorii si cu albinele, si mama facea cam la fel si din prima am rugat-o sa ma lase ca-i fac singur, eu lucrez de multe ori si fara fum, mai pun masca pt neprevazut, dar nu-i neaparat necesar..daca nu expir pe ele, daca umblu cu atentie, le pulverizez nitel cu apa sau maxim 2-3 fumuri numai cand e cazul, nu strivesc, nu lovesc, nu put, umblu cu grija si ma afum, imi afum mainile, ma mai murdaresc pe maiini de propolis si de ceara, lucrez la pantaloni scurti vara si la silapi, tricou sau cel mult o camasa dar nu impotriva intepaturilor ci ca sa ma apere de arsita soarelui, daca pun masca lucrez fara sa fiu stanjenit, daca nu pun masca pun niste ochelari de soare sa nu se izbeasca in oki vreo derutata..cam asta-i!!!
Ale mele intr-adevar sunt blande, am fost la un mosneag, cand a ridicat o scandurica nu stiam cum sa-mi scot mai repede din antebrate zecile de ace...eu n-am asa salbataciuni!!
Eu am vre-o 3 ani in care am facut si eu cat am putut selectie si poate si asta a avut un efect, nu stiu ce sa zic.


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Un nene a zis odata "Apicultura e treaba de penseta!" si eu as adauga ca.. daca suntem apicultori asta inseamna ca nu suntem macelari!!!

pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
mai BUNKA,

albinele tale ,la urma urmei au ac sau nu au ?? (glumesc)
eu daca aveam albinele tale imi luam nevasta si o puneam cu fundul pe stup si acolo...
dar ale mele nu sunt chiar asa blande!!


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Astea zece familii pe care le-am luat zilele trecute, sunt tot asa blande ca si ale mele..am noroc!! Ale mele mai ies din lada, stau pe canturi, trebuie sa umblu cu grija sa nu le strivesc, cele pe care le-am luat acum stau asa cuminti pe rame, deschid lada cu grija si dau doua pufuri cu apa si ..n-am treaba, nu iese una, eu pun diafragma, descapacesc deasupra lor, pun rama in lada, pun folia, ele stau cuminti!
Imi plac!!


pus acum 14 ani
   
maximus
Vizitator



buuuuunnn,hai ca si nea ion are RAMA CLADITOARE,si nea gheorghe,si nea ciovica,si tot satu. dar ce facem atunci cand e plina de trantori,dar la curu lor nu se afla decat f. putini paduchi?
 
  iar pe albine si in celule de lucratoare  sant mult mai multi?


pus acum 14 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3041
pai .... speram ca situatia aceasta nu apare in plin sezon, nu avem cules si de extras si atuci bagam varachet & mavrirol & Klartan & etc & etc

Rolul RC antivarooa nu e definitiv (din pacate) ci doar complementar


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 14 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Prima rama se baga la cladit cu jumatate de fereastra goala, sa poata cladi celule de trantori.

pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Eu in situatia asta..."buuuuunnn,hai ca si nea ion are RAMA CLADITOARE,si nea gheorghe,si nea ciovica,si tot satu. dar ce facem atunci cand e plina de trantori,dar la curu lor nu se afla decat f. putini paduchi?
 
  iar pe albine si in celule de lucratoare  sant mult mai multi? "
...as scoate trantorii in continuare si as face trei tratamente la 7 zile!!


pus acum 14 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Numai in lipsa puietului de trantor paduchii aleg puietul de albina. =D
Deci grosul vor fi in celulele de trantor


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
maximus
Vizitator




filip a scris:

Numai in lipsa puietului de trantor paduchii aleg puietul de albina. =D
Deci grosul vor fi in celulele de trantor



     si totusi,exista o exceptie,cand paduchele prefera puietul de lucratoare,chiar daca are de trantor.care stie?


pus acum 14 ani
   
maximus
Vizitator




BUNKA a scris:

Eu in situatia asta..."buuuuunnn,hai ca si nea ion are RAMA CLADITOARE,si nea gheorghe,si nea ciovica,si tot satu. dar ce facem atunci cand e plina de trantori,dar la curu lor nu se afla decat f. putini paduchi?
 
  iar pe albine si in celule de lucratoare  sant mult mai multi? "
...as scoate trantorii in continuare si as face trei tratamente la 7 zile!!


mai bunka prietene,tu ai motoarele turate cam tare.lasa-le la relanti si asculta-le cum merg(glumeam).ce ai spus tu e putin cam heirupist


pus acum 14 ani
   
maximus
Vizitator




balasbebe a scris:

Prima rama se baga la cladit cu jumatate de fereastra goala, sa poata cladi celule de trantori.


   asa...si?nu vad esentialul


pus acum 14 ani
   
maximus
Vizitator




Cristian IONITA a scris:

pai ....  atuci bagam varachet & mavrirol & Klartan & etc & etc




  prietene,la tine chiar nu am ce comenta.mult succes,esti pe calea cea buna!!


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Ce sa fac, incerc si eu sa deslusesc tainele meseriei..acu mi-ai dat o problema de rezolvat si mi se zbate neuronul de ma doare "lada"!!!
Hai cu raspunsul..ala"eu"..ala"eu"...care stie??
Eu nu stiu!
Salut Maximus!


pus acum 14 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Primele rame la cladit se baga si cu spatiu liber. Se intampla ca matca sa fie trecuta, imbatranita, si atunci albinele vor avea de construit si celule de trantori.
Sunt cei cu experienta care au vazut mai multe si am invatat si eu de la ei. Daca in stupi sunt spatii libere albinele vor cladi acolo celule de trantori, fara sa strice foaia de ceara artificiala.
  Despre taierea ramei, eu nu prea o tai, din mai multe motive. In primul rand ca nu este economic. O practica doar cei care sunt in program BIO.


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Raspunsul meu poate parea asa mai heirupist insa eu am cam tras-o cu paduchele iarna asta si numai eu stiu cam cum m-am simtit cand am luat cu farasul albinele moarte din cele mai tari colonii ale mele si le-am ars...acum as face orice numai sa nu se mai intample grozavia.
Bag Beevital in ele pana la loc comanda!!
Poate reusesc sa iau si ceva bani pe tratamente la sfarsit de sezon, insa nu le mai las, le tratez si in sezon.

Modificat de BUNKA (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335

maximus a scris:


balasbebe a scris:

Prima rama se baga la cladit cu jumatate de fereastra goala, sa poata cladi celule de trantori.


   asa...si?nu vad esentialul


maximus a scris:


balasbebe a scris:

Prima rama se baga la cladit cu jumatate de fereastra goala, sa poata cladi celule de trantori.


   asa...si?nu vad esentialul

   Poate il vad altii.
Maximus tu ai teoriile tale. Daca nu vezi, ca nu vrei sau nu poti te putem ajuta noi. Eu sunt convins ca nu reusesc, si nici nu mi-am propus. Poate altii, care acum citesc pentru prima data, vor intelege mai bine. Nici din ce stiu nu ma las. Un tanar poate ca ar incerca mai repede.


pus acum 14 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985

maximus a scris:


filip a scris:

Numai in lipsa puietului de trantor paduchii aleg puietul de albina. =D
Deci grosul vor fi in celulele de trantor



     Si totusi,exista o exceptie,cand paduchele prefera puietul de lucratoare,chiar daca are de trantor.care stie?

Nu stiu raspunsul
Dar atunci cand alunga albinele trantorii din stup.
Se intalneste urmatorul fenomen,paduchii invadeaza puietul de albine ,iar acestea ies din celule la 21 zile epuizate.Paduchii trebuie sa se pregateasca sa reziste pentru o perioada lunga pana la o noua generatie de puiet.

Aici mai intervine o problema,stupul infestat paraseste stupul Vara tarziu,sau la inceput deToamna.
De accea gasim si o situatie bizara,cuib parasit cu puiet si formarea unui cuib dupa diafragma.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
alt stupar
CLUB STUPARITUL

Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2312
Poate fac eu o incercare:
este ocolit de Varooa puietul de trantor aflat in mijlocul cuibului, stiut fiind ca paduchele prefera puietul situat in marginea cuibului, unde temperatura este ceva mai scazuta?


_______________________________________
albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...

pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Pai nu merge ca deja ne indepartam de situatia descrisa de maximus...
"buuuuunnn,hai ca si nea ion are RAMA CLADITOARE,si nea gheorghe,si nea ciovica,si tot satu. dar ce facem atunci cand e plina de trantori,dar la curu lor nu se afla decat f. putini paduchi?
  iar pe albine si in celule de lucratoare  sant mult mai multi?"
Deci rama claditoare este construita plina cu puiet de trantor, eventual capacit si la o verificare constatam ca nu e la fel de infestst cu paduchi ca si puietul de albina din cuib...asta-i situatia descrisa de Maximus!
Eu nu stiu care-i cauza si motivul pt care se poate intampla asa ceva si cum putem contracara si astept raspunsul tot de la el ca vad ca noi nu-l intuim.
Eu stiu asa ca trantorii sunt crescuti in zonele mai reci la extremitatile cuibului si in partea de jos a ramelor si ca paduchele prefera puietul de trantor, de aici si tehnica eliminarii lui cu capcana...de situatia expusa de Maximus nu am cunostinta si daca se intampla nu-i stiu rezolvarea altfel decat prin medicatie.


pus acum 14 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
De regula se folosesc 2 rame claditoare doar pe jumatate pentru cladit.Acestea se pun la intervale de 9 zile. Prima se scoate dupa 18 zile. Atunci se considera ca ar fi la maxim insamantata si capacita rama

  O intrebare: ce se intampla daca matca este super, iar albinele nu vor sa cladeasca celule de trantori? Se intampla ca albinele sa strice deja fagurii claditi.


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Dar daca folosesc rama capcana cu leat pe verticala si recoltez pe rand fagurii din cele doua jumatati ale ramei nu obtin acelasi lucru? De ce sa folosesc doua rame cand pot folosi doar una cu aceasi efect?
Eu..daca se intampla sa observ ca imi modifica celulele prin cuib imediat ii bag rama cu celule perfecte de albina in cuib la ouat si incerc sa mut rama modificata mai la exterior unde treptat o scot din circuit pe masura ce puietul eclozeaza si portiuni tot mai mari sunt cu miere tot o mut spre margine, si ii bag capcana daca are capcana ele construiesc acolo celule de trantor si nu mai modifica nimic in cuib.
La mine e o raritate sa-mi modifice celulele in cuib, se mai intampla sa strice cate o foaie in perioada roirii cand nici bine nu-i construita rama ca se si apuca de celule de trantor si botci, dar astea-s accidente rare si permise.


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Un apicultor mi-a pus o intrebare care mi-a dat de gandit si mi-a picat fisa!
De ce am avut probleme cu varoa in iarna desi eu am avut capcane in cuib anul trecut?
Pai am stat si m-am gandit si mi-am adus aminte ca nu am prea avut ce recolta din capcane anul trecut, si...mi-a venit si raspunsul, pt ca eu am dat atat de mult la construit in corpul 2, ele tot au construit cu celule frumoase regulate si eu tot am mutat fagurii aia in corpul de jos la ouat, si tot asa toata vara, n-au mai avut timp de trantori sau de construit altceva inafara de foile mele care acum sunt niste rame de cuib de toata frumusetea.
Ce s-a intamplat cu varroa????
Unde s-a inmultit???
Raspuns: in celulele cu puiet de lucratoare.
Ciclul de dezvoltare de la ou la adult la albina este mai scurt decat la trantore cu 3 zile, si asta poate duce la concluzia ca parazitii s-au multiplicat mult mai repede in celulele de lucratoare, si au si afectat foarte mult albina lucratoare, cu care am intrat in iarna...poate fi o explicatie???
Maximus, tu ce parere ai, si raspunsul la intrebarea ta, nu ni-l dai???
Poate ca se leaga cumva si cu problema mea din iarna.    


pus acum 14 ani
   
maximus
Vizitator




alt stupar a scris:

Poate fac eu o incercare:
este ocolit de Varooa puietul de trantor aflat in mijlocul cuibului, stiut fiind ca paduchele prefera puietul situat in marginea cuibului, unde temperatura este ceva mai scazuta?


  ai precizat bine,dar situatia e exact pe invers.adica,paduchele sta pe lucratoare in centru,si nu merge pe trantori in margini.raspunsul e simplu,trebuie doar sa priviti problema in ansamblu.maximus vrea sa va invete sa ganditi,si sa va dati singuri seama.

  bunka se apropie usurel,dar mai are pana la finish.santeti pe drumul cel bun



pus acum 14 ani
   
Aliosha
apicultor

Din: Timisoara(Sag)
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 48
legat de rama claditoare,
am un unchi care are o balta cu peste in gradina
si cand scoate fagurele cladit, il taie in 3 felii(2 parti cu capaceala si o parte cu mijlocul fagurelui) si le arunca pe apa;
pestii vin si mananca larvele de trantori, iar apoi bucatile de fagure le culege de pe malul apei


_______________________________________
Fiti destepti si fara frica, va salut, Mitica!

pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  
Parfum Cu Feromoni Pret
Denysa recomanda cele mai multe si mai interesante modele de parfumuri cu feromoni. Intra si tu sa vezi poze cu parfumuri feromoni si mai ales preturile!
Femei Care Se Fut Cu Animale
Alegeti dintr-o sumedenie de femei care se fut cu animale pentru a gasi persoana potrivita. Cautati prin sutele de mii de profile!
Freza Electrica Unghii
O gama variata de freza electrica unghii. Intra sa vezi oferta! Livram rapid in 24h. Tel: 021-255.21.86
Spray Anti Ejaculare
Va ofera informatii si solutii legate de inarzierea ejacularii si obtinerea unor erectii puternice!

Mergi la