APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Lista de useri | Reguli | Cauta | Inregistrare | Login

CHAT GENERAL | CHAT STUPARITUL | POZE STUPARITUL

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie.ro:
sweetbabe4u
Femeie
24 ani
Bucuresti

cauta Barbat
24 - 41 ani

Forumul a fost mutat......clik aici....

Noul Forum Stuparitul.......... Site "Stuparitul"--------- Facebook Grup Stuparitul

APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / INTRETINEREA ALBINELOR / Despre rama claditoare    
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3
unchiu
apicultor
Mesaj Privat

Din: Tulcea
Inregistrat: 13-09-2007
Postari: 17
Despre RAMA CLADITOARE
  La noi, se folosesc in marea lor majoritate, 3 tipuri de rame : 1/1 sau normala ( stup orizontal , Dadant , RA 1001 ) - 3/4 ( ME ) si 1/2 ( rame pentru magazine de recolta ) . Ramele 3/4 si 1/2 se folosesc atat pentru cuib cat si pentru magazine de recolta .
  La stupii cu rama normala ( 1/1 ) se lucreaza cu rama la ceilalti cu corpul .
In primul caz - rama normala - foaia de ceara artificiala se lipeste de sipca superioara , in partea inferioara a ramei ramanand un spatiu gol de 15 - 20 mm . In acest spatiu , familia de albine in perioada activa cladeste de cele mai multe ori celule de trantori dar si de albina lucratoare , inceputuri de botci , etc.
  In cazul stupilor la care se lucreaza cu corpul , la ramele 3/4 si 1/2 , fagurii artificiali se dispun altfel . Se lipesc de sipca inferioara si se lasa 1,5 - 2 mm lateral ( pentru dilatarea fagurelui ) , lasandu-se un eventual spatiu liber in partea superioara . Albinele incep sa cladeasca fagurii incepand de sus , intarind cu punti puternice foaia de ceara . In acest fel se cladeste intreaga suprafata a ramei .
  Stuparii mai in varsta , care lucreaza cu stupul orizontal , in timpul perioadei de roire verifica saptamanal fiecare familie , cu fiecare rama cu puiet , ilaturand portiunea de fagure cladita in intervalul de timp scurs de la ultima vizita . Acesta este de obicei puiet de trantor , dar pot fi si inceputuri de botci .
  Pentru a evita aceasta munca solicitanta , de cativa ani folosesc -rama claditoare- care poate fi folosita la oricare tip de stup.

  Rama claditoare este o rama complet goala, neinsarmata[poate fi si una de la reforma]
  Pentru identificarea ei mai usor, pe sipca superioara inscriptionez cu tus C L D
  In perioada activa, amplasez rama claditoare langa ultima rama cu puiet . Uneori amplasez o rama claditoare si in partea opusa a cuibului .
  La controlul familiei nu mai este necesara ravasirea cuibului , este suficienta examinarea ramei claditoare care imi furnizeaza toate informatiile de care am nevoie .
  Daca pe rama C L D apar faguri claditi situatia este buna , in caz contrar , lipsa de faguri claditi , inseamna ca in familie este ceva in neregula : familia nu are matca , este depopulata , lipsa totala de cules , etc. - si atunci este necesara o cercetare mai amanuntita pentru a afla cauzele si a lua   amasuri de corectare a situatiei .

  Daca familia cladeste pe aceasta rama , forma si marimea fagurelui ne da indicii pretioase :
        - faguri cu celule de trantori si insamantati inseamna ca familia este activa , puternica si exista un cules de nectar si polen . Lipsa semanaturii inseamna lipsa polenului .
        - faguri cu celule de albina lucratoare , inseamna ca familia are cuibul aglomerat si trebuie neaparat adaugati faguri artificiali pentru a fi claditi .
        - daca cresterea de faguri pe rama C L D este incetinita si apar inceputuri de botci , inseamna ca familia se pregateste de roit sau de schimbarea matcii si trebuie facuta roirea artificiala .

  Folosirea ramei claditoare prezinta urmatoarele avantaje :
        - ne da informatii pretioase privind starea familiei de albine
        - protejeaza cladirea fagurilor artificiali . Albinele avand posibilitatea sa-si cladeasca celule de trantori pe rama C L D , nu va mai modifica celulule de albina lucratoare din fagurii artificiali pentru a creste trantori . Fagurii artificiali vor fi claditi uniform cu celule de albine lucratoare .
        - periodic , prin recoltarea puietului de trantor capacit facem si o asanare a parazitului Varoa Iacopsonii care paraziteaza cu precadere puietul de trantor . Daca ritmul de insamantare este mare se mai poate adauga inca o rama .
        - concentrarea puietului de trantor intr-un singur loc , faciliteaza interventia la timpul optim pentru pastrarea sau suprimarea lui .
        - recoltarea fagurilor crescuti in aceste rame , contribuie la cresterea productiei de ceara .

  Toamna , cand se aranjeaza cuibul in vederea pregatirii pentru iernare , aceste rame se scot din stupi .


12-10-2007 23:09:11
   
pngflorin
apicultor
Mesaj Privat

Din: Odobesti, VN , 19.01.1977.
Inregistrat: 21-09-2007
Postari: 3226
Foarte interesant si competenta postarea dv.
Am o intrebare, perioada optima este mai-iunie ? Acesta rama nu uzeaza mai grabnic albina ?

Cu siguranta am sa incerc si eu bazandu-ma pe sfaturile dv. 

Modificat de pngflorin (13-10-2007 00:33:24)


_______________________________________
Miere dulce si vanat in catare !

http://pngflorin.sunphoto.ro/

13-10-2007 00:32:28
   
unchiu
apicultor
Mesaj Privat

Din: Tulcea
Inregistrat: 13-09-2007
Postari: 17
Rama claditoare se foloseste in toata perioada activa, incepand cu primul zbor de curatire, si terminand cu impachetarea familiilor in vederea iernarii.
    Nu uzeaza albinele. Incercati!


13-10-2007 00:48:25
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL
Mesaj Privat

Din: Craiova
Inregistrat: 31-03-2006
Postari: 3248
Ca idee, ce spor de ceara inregistrezi pe familie utilizand metoda ramei cladioare?

13-10-2007 03:01:18
   
unchiu
apicultor
Mesaj Privat

Din: Tulcea
Inregistrat: 13-09-2007
Postari: 17
Albinele tinere, care secreta ceara (cerese), profita de spatiul liber creat de rama claditoare,cladind fagurasi. Daca albinele nu au la dispozitie faguri artificiali pentru cladit ,in lipsa spatiului liber, albinele cerese depun ceara in diverse locuri in stup: pe pereti, pe fundul stupului,sub forma de punti intre rame etc,de unde este mai greu de recoltat,inevitabil producandu-se pierderi.
    Cantitatea de ceara produsa de catre o familie de albine depinde de marimea numarului de albine( si in special tinere) si de intensitatea culesului de nectar si polen.Nu trebuie neglijata nici zestrea genetica a familiei.


14-10-2007 15:09:58
   
viogrecu29
apicultor
Mesaj Privat

Din: Craiova
Inregistrat: 12-05-2006
Postari: 157
Sunt deacord cu aceasta postare. Trebuie sa recunosc ca in linii mari asta stiam si eu. Ce nu stiu si as dorii sa aflu este altceva, si anume:
  -primavara, cand si cum trebuie introdusa stiind faptul ca regimul de temperatura din cuib trebuie sa fie ridicat si ca atare noi strimtoram cuiburile;
  -la salcam cum organizez cuibul familiei de albine (eu spre exemplu am Dadant pe 10 rame + magazie tot Dadant 10 rame) care sa contina rama claditoare;
  -mai departe: in perioada culesului de salcam nu trebuie deranjat, iar dupa e problema magaziei de deasupra; cum procedez?
  Eu sunt incepator si fac stationar, iar ce ati spus despre rama claditoare pot spune ca stiam. Ceea ce nu stiu si mi se pare important am expus mai sus.


_______________________________________
Cand nu ai experienta:
http://video.google.com/videoplay?docid ... &hl=en

15-10-2007 16:23:45
   
unchiu
apicultor
Mesaj Privat

Din: Tulcea
Inregistrat: 13-09-2007
Postari: 17
Rama claditoare se amplaseaza in stupi primavara- dupa primul zbor de curatire-in perioada de expansiune a cuibului, cand spatiul ocupat de albine, delimitat de diafragma este plin.
   Data calendaristica variaza in functie de zona geografica si de starea familiilor de albine.
   Prezenta ramei, nu influenteaza in nici un fel lucrarile pe care le efectuam in stupina.


15-10-2007 18:55:31
   
genutzu
apicultor
Mesaj Privat

Din: Tg Neamt/jud Neamt
Inregistrat: 23-01-2007
Postari: 1033
Cred ca ar trebui sa fim mai rigurosi si sa spunem ca perioada potrivita pentru introducerea ramei claditoare nu e chiar dupa primul zbor de curatire nici pe departe deoarece acest zbor are loc de multe ori la mijlocul sau sfarsitul lunii februarie. Corect spus, introducerea ramei claditoare este o necesitate absoluta atat pentru productia de ceara cat si pentru tratamentul biologic impotriva varoozei.
  In mod normal introducerea ramei claditoare se face odata cu prezenta in stup a nectarului proaspat in cantitati de macar 2-300 g spor zilnic. In aceasta perioada e clar ca au nevoie de asa ceva si au si resurse pentru a o cladi. aceasta perioada coincide cu varful de inflorire la cires. Pana la sfarsitul infloririi pomilor chiar se taie odata.apoi se introduce din nou si majoritatea stuparilorpleac in pastoral la salcam. In aproximativ7-10 zile de cules la salcam rama este din nou cladita si chiar capacita si numai bine odata cu extragerea mierii se taie din nou si se reintroduce imediat.
La stupii pe care ii posed care sunt cu 2 corpuri a cate 10 rame eu pun rama cladityoare a doua din dreapta in corpul de jos la toti stupii ca sa stiu cand e nevoie sa le scot unde sunt fara sa controlez peste tot.
Am observat ca ramele cu foita le cladesc mai repede si mai frumos daca le pun intre ramele cu miere din corpul superiorsi asa procedez , exceptand perioada de cules de la pomi cand inca nu pun corpurile la stupi si le introduc  jos in cuib
Si apropos de ce a zis unchiu in ultima postare!
......eu zic ca daca atunci cand tu ai 6-7 rame ocupate bine de albina din care 3-4 sunt cu puiet mai bine introduci o rama pentru ouat numai buna ca acela va fi sporul tau si albina culegatoare de la salcam. Eu nu dau o rama de oua si puiet de albina pe o rama claditoare cladita. Si apoi nu trebuie sa uitam ca primavara foarte devreme nici matca nu prea are chef sa oua in fagurii de trantori, ea insasi preferand celulele de lucratoare pentru ponta!  A se tiner cont in afirmatia de mai sus ca am spus primavara devreme sau foarte devreme , nu dupa ce se termina pomii sau in timpul salcamului!


15-10-2007 19:16:51
   
viogrecu29
apicultor
Mesaj Privat

Din: Craiova
Inregistrat: 12-05-2006
Postari: 157
Multumesc genutzu pt. lamuriri. In sf. m-am mai dumirit si eu in legatura cu rama claditoare. Ar mai fi ceva nelamuriri si anume perioadele de recoltare a fagurasului depa salcam din aceste rame. Din ce am inteles, asta daca am inteles bine, rama o pui in partea dreapta adica in cea de expansiune primavara opusa urdinisului initial.
  Intr-adevar aici la noi in Oltenia avem zbor de curatire timpuriu. Spre exemplu ata iarna nici nu a nins pe aici pe la noi.
  Ce sa mai, multam' frumos pt. lamuriri. La anu' o sa incerc s-o folosesc si eu sa vad cum e.
Numa' bine.


_______________________________________
Cand nu ai experienta:
http://video.google.com/videoplay?docid ... &hl=en

16-10-2007 13:28:16
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL
Mesaj Privat

Din: Craiova
Inregistrat: 31-03-2006
Postari: 3248
Si totusi, sporul de ceara pe familie in timpul unui sezon obisnuit, daca utilizam rama claditoare... daca in problema Varroa s-a lamurit demult cam ce rol are rama, e important sa stim si cantitatea de ceara.
Cate 2 kg/ pe familie ies intr-un sezon? Sau, in fine, daca suna mai putin clar, cum masurati voi sporul de ceara?


18-10-2007 16:58:57
   
david nick
apicultor
Mesaj Privat

Din: Vaslui . 1965.
Inregistrat: 25-07-2007
Postari: 726
De cind am stupii folosesc rama claditoare (sau capcana se mai numeste in zona mea),de cum incepe un cules de polen si pina in august ( 15-25) si o recoltez la 7...15 zile in functie de cules.Nu o data s-a intimplat sa fie crescuta la maxim si cu miere ful,dar
pe mine ma interesa doar ceara ca este foarte curata si la pret frumos.Intrun sezon dar nu anul acesta s-a adunat ceva peste 70 kg de pe 85 de fam. Anul acesta doar 28 kg.
Unde este cules f bun se poate recolta si 1 kg de fam dar nu mai mult ca orcine mai pune si rame la crescut mai cu seama in timpul pomilor cind albinele cresc foarte bine si fara celule de trintor sau ma rog foarte
putine.


_______________________________________
http://dvdnick.sunphoto.ro
http://dvdnick.blogspot.ro

18-10-2007 23:13:28
   
alinndiaconu
apicultor
Mesaj Privat

Din: Targu-Jiu
Inregistrat: 27-04-2007
Postari: 466
e ceva... cred ca o incerc si eu de la anu, daca mai tine si din paduchi.
m-am cam speriat anu asta cu Varroa, pe cinstea mea...


19-10-2007 22:24:37
   
viorel_v2000
apicultor
Mesaj Privat

Din: Craiova
Inregistrat: 24-03-2006
Postari: 525
Cine foloseste rama claditoare ce masura antivarroa nu mai poate recolta ceara (sau ceara obtinuta este in cantitate foarte mica) Anul acesta am incercat si am lasat rama pana cand celulele de trantori au fost capacite in ideea de a distruge paduchele in celula capacita. Am recoltat fagurii si am inceracat sa scot ceara din ei prin topire. Cantitatea obtinuta nu a meritat efortul asa ca urmatoarea tura am aruncat-o pur si simplu chiar daca mi-a parut rau

Pentru a obtine ceara din rama claditoare trebuie recoltata inainte ca trantorii sa eclozeze din ou (cel mult a 4-a zi)

VV
Craiova


21-10-2007 17:21:45
   
david nick
apicultor
Mesaj Privat

Din: Vaslui . 1965.
Inregistrat: 25-07-2007
Postari: 726

viorel_v2000 a scris:

Cine foloseste rama claditoare ce masura antivarroa nu mai poate recolta ceara (sau ceara obtinuta este in cantitate foarte mica) Anul acesta am incercat si am lasat rama pana cand celulele de trantori au fost capacite in ideea de a distruge paduchele in celula capacita. Am recoltat fagurii si am inceracat sa scot ceara din ei prin topire. Cantitatea obtinuta nu a meritat efortul asa ca urmatoarea tura am aruncat-o pur si simplu chiar daca mi-a parut rau

Pentru a obtine ceara din rama claditoare trebuie recoltata inainte ca trantorii sa eclozeze din ou (cel mult a 4-a zi)

VV
Craiova


Hai dute.Dar ramele din care ies albine 3-4 ani le arunci si pe alea , ca vorba aia sint urite si nu te mai chinui.Fals colega ramele claditoare crescute la maxim sint cu aceasi cantitate de ceara chiar daca au avut puiet sau nu diferenta este doar calitatea cerii obtinute(.daca nu am dreptate ma puteti contrazice ca nu ma supar.)
Este foarte adevarat ca sa obtinem ceara de cea mai buna calitate fagurasii trebuiesc recoltati la 5-6 zile doar cind este cules caci altfel nici la 12-15 zile nu avem ce colecta ex
anul acesta in zona mea nici la o luna nu prea a fost ce recolta .ma refer la perioada de dupa 1 iulie - 1 august .dupa aceasta data am inceput hranirile de completare si unele fam au inceput sa creasca si sa depuna trintori,oua bineinteles.


_______________________________________
http://dvdnick.sunphoto.ro
http://dvdnick.blogspot.ro

21-10-2007 23:03:07
   
viorel_v2000
apicultor
Mesaj Privat

Din: Craiova
Inregistrat: 24-03-2006
Postari: 525
http://stuparitul.3xforum.ro/img/smilies/nono.png

Colega, eu am afirmat ca din fagurii obtinuti din ramele claditoare pe care se afla puiet de trantor capacit se obtine foarte putina ceara. Eu am incercat si din punctul meu de vedere nu se merita efortul. Larvele de trantor absorb o mare cantitate din ceara continuta in faguri. Posibil sa existe o tehnologie de separare dar eu nu o stiu. Te invit pe dumneata sa ne-o spui daca o stii.
Diferenta dintre o rama de 3-4 ani si o rama claditoare cu larve capacite este aceea ca ramele vechi se topesc fara larve in ele (normal, nu) pe cand fagurii recoltati din rama claditoare se topesc, asa cum am mai spus ca masura antivaroua, asa cum le-am recoltat adica cu larve capacite (cine ar sta sa elimene una cate una larvele inainte de topire) O solutie ar fi sa astepti pana ies toti trantorii afara dar atunci toti paduchii vor ramane bine mersi in stup... In acest caz, din fagurii recoltati, se poate recupera aproape toata ceara din faguri.
Acum depinde si de cantitate, daca sunt cantitati mari poate se merita investitia intr-un topitor cu abur, daca nu, nu...
Pentru ramele vechi, negre si urate exista ca solutie si ...bostinarii. Si mai sunt si alte solutii.

VV


22-10-2007 00:23:46
   
david nick
apicultor
Mesaj Privat

Din: Vaslui . 1965.
Inregistrat: 25-07-2007
Postari: 726

viorel_v2000 a scris:

http://stuparitul.3xforum.ro/img/smilies/nono.png

Colega, eu am afirmat ca din fagurii obtinuti din ramele claditoare pe care se afla puiet de trantor capacit se obtine foarte putina ceara. Eu am incercat si din punctul meu de vedere nu se merita efortul. Larvele de trantor absorb o mare cantitate din ceara continuta in faguri. Posibil sa existe o tehnologie de separare dar eu nu o stiu. Te invit pe dumneata sa ne-o spui daca o stii.
Diferenta dintre o rama de 3-4 ani si o rama claditoare cu larve capacite este aceea ca ramele vechi se topesc fara larve in ele (normal, nu) pe cand fagurii recoltati din rama claditoare se topesc, asa cum am mai spus ca masura antivaroua, asa cum le-am recoltat adica cu larve capacite (cine ar sta sa elimene una cate una larvele inainte de topire) O solutie ar fi sa astepti pana ies toti trantorii afara dar atunci toti paduchii vor ramane bine mersi in stup... In acest caz, din fagurii recoltati, se poate recupera aproape toata ceara din faguri.
Acum depinde si de cantitate, daca sunt cantitati mari poate se merita investitia intr-un topitor cu abur, daca nu, nu...
Pentru ramele vechi, negre si urate exista ca solutie si ...bostinarii. Si mai sunt si alte solutii.

VV

Vad ca v-ati enervat si nu pe buna dreptate.fiind apicultor trebuie sa scoatem bani din orce produs al stupului si din ceara deci.de 5ani de cind am stupi fac pastoral de pe 15 aprilie plec si ma retrag pe 15-30 septembrie in functie de vreme.pastoralul il fac impreuna cu un coleg de serviciu care sta la tara si la el tin si cele 100 fam. de albine care le am in prezent iar el fiind mai vechi in breasla are 65de fam. deci in total ar fi destule pentru a obtine si ceara.deci in funtie de vreme recoltez intre 7-18 zile.ramele crescatoare dupa ce le scot din stupi le sortez cele cu fagurasi neoati in topitorul solar iar cele cu trintori le descapacesc si le dau prin centrifuga dealtfel si cele cu miere ,sa recunoastem ca peste 35-50 % din rame au si destula miere,dupa care le toesc in topitor cu aburi si care are si teasc.mierea obtinuta dupa centrifugare care are si o cantitate de trintori o strecor si o folosesc ca sirop pentru roi,fam care cresc matci sau daca se acreste din lipsa de timp pentru tuica.ceara din topitorul solar fiind de culoarea paiului si de cea mai buna calitate fac faguri iar cea din topitorul cu aburi fiind mai neagra o dau la schimb cu faguri la A C A .Cu trintorii ramasi dupa strecurarea mierii colegu hraneste puii de gaina, este si un medicament curat dar hranitor.Nustiu daca am fost explicit dar ceara iese destula .Din 30 kg de bostina din topitorul cu aburi la a doua firbere mai iese 1-3kg de ceara mai inchisa la culoare.


_______________________________________
http://dvdnick.sunphoto.ro
http://dvdnick.blogspot.ro

22-10-2007 01:46:58
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL
Mesaj Privat

Din: Craiova
Inregistrat: 31-03-2006
Postari: 3248
Daca ies 2/3 kg, in cazul acesta e destul de avantajos sa retopesti bostina. Fiindca 3 kg de ceara ar insuma peste 60 de RON, iar bostina, dupa cum s-a aratat de catre unii colegi, se achizitioneaza si cu 1,2 lei/kg...

22-10-2007 01:56:01
   
david nick
apicultor
Mesaj Privat

Din: Vaslui . 1965.
Inregistrat: 25-07-2007
Postari: 726
Bostina obtinuta prin fierberea cerii in cazan are o cantitate mai mare de ceara fata de cea din topitorul cu aburi si teasc mai ales daca in prealabil fagurii vechi nu s-au tinut 3 zile in apa distilata si inmuiati corespunzator pt a trage cit mai multa apa.
IN unele manuale procentul de ceara in bostina ar fi de pina la 20% dar nu prea as crede


_______________________________________
http://dvdnick.sunphoto.ro
http://dvdnick.blogspot.ro

22-10-2007 02:12:44
   
hordoan_aurel
apicultor
Mesaj Privat

Din: BISTRITA,BN
Inregistrat: 14-09-2007
Postari: 17
Din experienta mea:
   - folosesc  rama  claditoare tipica - cu speteaza superioara   mobila.Avantaj- se poate colecta ceara  fara a deranja prea tare cuibul;
   - hranitor tip uluc( 1,5 l)  incadrat intr-o rama normala asezat lateral de cuib- albinele cladesc faguri  sub hranitor;.
  Pentru obtinerea  cerii procedez astfel:
      -din ramele date la reforma -vechi sau cu defecte ,decupez fagurele pe care i-l adun intru-n sac de iuta sau rafie.Cand sacul este plin, (fagurele se poate strange pentru a nu ocupa un volum prea mare) il introduc intr-un cazan de fierbere- cuva de inox de la o masina de spalat bineinteles modificata - petecita ca are cateva gauri- asezata orizontal pe un suport metalic -  un cerc si trei picioare protejate cu o fisie de tabla unde se face focul.Dupa ce da in clocot asez peste sacul  respectiv din cazan un gratar circular ,  tot din inox cu diametrul   putin mai mic decat diametrul interior al cuvei.Acesta are rolul de a presa sacul spre fundul cazanului si astfel ceara se aduna la suprafata apei. Se lasa pana a doua zi ,cand se colecteaza calupul de ceara rezultat- un disc circular de o anumita grosime- functie de cantitatea de ceara existenta in fagurii reformati.
Apa de fierbere este  - apa de ploaie sau apa de rau.
Resturile din sac - dupa ce las sacul atarnat o perioada ,sa se scurga apa - le intind intr-un strat destul de suptire la uscat in podul casei.Trebuie periodic invartite ca altfel fac mucegai.Dupa uscare se pot valorifica . Primavara si toamna  ma viziteaza - "bostinarii" care colecteaza astfel de produse.
  De precizat ca desfasor aceasta activitate vara.


27-10-2007 21:35:39
   
viorel_v2000
apicultor
Mesaj Privat

Din: Craiova
Inregistrat: 24-03-2006
Postari: 525
Interesanta idee!!!

28-10-2007 13:44:13
   
alinndiaconu
apicultor
Mesaj Privat

Din: Targu-Jiu
Inregistrat: 27-04-2007
Postari: 466

david nick a scris:

De cind am stupii folosesc rama claditoare (sau capcana se mai numeste in zona mea),de cum incepe un cules de polen si pina in august ( 15-25) si o recoltez la 7...15 zile in functie de cules.Nu o data s-a intimplat sa fie crescuta la maxim si cu miere ful,dar
pe mine ma interesa doar ceara ca este foarte curata si la pret frumos.Intrun sezon dar nu anul acesta s-a adunat ceva peste 70 kg de pe 85 de fam. Anul acesta doar 28 kg.
Unde este cules f bun se poate recolta si 1 kg de fam dar nu mai mult ca orcine mai pune si rame la crescut mai cu seama in timpul pomilor cind albinele cresc foarte bine si fara celule de trintor sau ma rog foarte
putine.70 de kg la 80 de stupi, asta inseamna cam 14-15 mil, da nu mai mutl.. calculat cu 20 de lei/kg de ceara... Nus ce sa zic, dar parca nu merita, ca ma gandesc ca e ceva de munca si cu umblatu in familii dupa limbi de ceara crescute in rama.

Am dreptate? N-am? 


29-10-2007 23:46:19
   
david nick
apicultor
Mesaj Privat

Din: Vaslui . 1965.
Inregistrat: 25-07-2007
Postari: 726
Ai dreptate si    n-ai dreptate  .Cite un pic de colo un pic pe miere mai un roi vindut mai citeva fam vindute -si salarul de la serviciu traiesc si eu daca tu consideri ca nu merita e dreptul tau dar asta este .
Nu toti tintim la potul cel mare        sa nu te superi.


_______________________________________
http://dvdnick.sunphoto.ro
http://dvdnick.blogspot.ro

29-10-2007 23:58:05
   
Cristian IONITA
apicultor
Mesaj Privat

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: 29-06-2005
Postari: 3041
pai ... efectele sunt multiple

si antivarooa, si antiroiri .. si plus de ceara


_______________________________________
in capitala europeana

30-10-2007 00:18:56
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL
Mesaj Privat

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: 25-09-2006
Postari: 5335
De la albine, trebuie sa iei tot ce se poate lua. Eu vara nu am timp, sa iau ceara de pe rame, dar atunci cand scot ramele in plus, si de la caturi se aduna cam 10 kg., de fagurasi. Aceea este cea mai buna ceara, dar eu o dau la un pret mult mai mare, pe la fetele de la kosmetica.

30-10-2007 00:36:33
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL
Mesaj Privat

Din: Botosani
Inregistrat: 03-02-2008
Postari: 2058
Cine foloseste rama claditoare ce masura antivarroa nu mai poate recolta ceara (sau ceara obtinuta este in cantitate foarte mica) Anul acesta am incercat si am lasat rama pana cand celulele de trantori au fost capacite in ideea de a distruge paduchele in celula capacita. Am recoltat fagurii si am inceracat sa scot ceara din ei prin topire. Cantitatea obtinuta nu a meritat efortul asa ca urmatoarea tura am aruncat-o pur si simplu chiar daca mi-a parut rau

Pentru a obtine ceara din rama claditoare trebuie recoltata inainte ca trantorii sa eclozeze din ou (cel mult a 4-a zi)

VV
Craiova

Viorel, nu mai arunca fagurii capaciti cu trantori, ca arunci cu banii, fa-ti un topitor solar meserias, asa cum mi-am facut si eu, e pus prin "poze" si sa vezi ce frumos se topeste fagurele si larvele de trantori raman pe sita exact in pozitia in care stau in celule(poti citi ca-n carte nivelul infestatiei cu varroa),ceara se duce toata in vasul de colectare si e de cea mai buna calitate, daca recoltezi rama imediat dupa capacire n-ai treaba cu imbibatul cerii in trantori, ei fiind inca in stare de larva...curge tot raman larvele curate.
Eu am construit topitorul si l-am tinut vreo 2 ani aiurea prin curte, nu l-am folosit ca nu stiam cat e de bun, cand l-am pus in functiune si am vazut cum merge....acum e mana mea dreapta in ce priveste recuperatul cerii.


22-03-2009 16:37:48
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL
Mesaj Privat

Din: Botosani
Inregistrat: 03-02-2008
Postari: 2058
Inca o chestie, toate ramele care trec cel putin o data prin topitorul solar, nu mai au nevoie de sterilizare, la ce temperaturi sunt acolo!!!
Lemnul se imbiba cu ceara fierbinte si nu mai este atacat never-ever de mucegaiuri sau de putrezit...nu mai vorbim, le poti tine afara in ploaie, in zapada ca ele nu mai patesc nimic.
Asa ca ...pune mana si fa-ti topitorul ca o sa ai numai de castigat!
Nu mai invarti la cazane urat mirositoare, nu te mai stropesti cu ceara, nimic din toate astea nu ti se mai intampla!


22-03-2009 16:44:35
   
prisecarul
Vizitatorramele cu faguri artificiali in ce perioade se pun la crescut?
am inteles bine? rama claditoare se pune goala?


06-04-2009 13:13:49
   
aaa
apicultor
Mesaj Privat

Din: deva
Inregistrat: 07-04-2008
Postari: 57

prisecarul a scris:

ramele cu faguri artificiali in ce perioade se pun la crescut?
am inteles bine? rama claditoare se pune goala?

        fagurii artificiali se pun in perioada infloririi pomilor, la mine la inceputul lui mai. cat despre rama claditoare, da, ea se pune goala, neinsarmata, impartita de o sipca de lemn pe verticala (in teorie scrie pe orizontala, dar din discutiile de pe forum am aflat ca e mai practic pe verticala si consider ca asa e mai bine.  


07-04-2009 14:25:21
   
AdyT
apicultor
Mesaj Privat

Din: Pitesti AG. 17-04-1983
Inregistrat: 15-02-2007
Postari: 514
Am si eu o nelamurire:
Lucrez cu stupi verticali 10 rame 1/1 + mag. 10 rame 1/1,
Rama claditore se pune in magazin sau jos in cuib dupa ultima rama cu puiet!
Si daca a-ti pute explica si de ce!

Modificat de AdyT (07-04-2009 14:54:31)


_______________________________________
Iubiti albinele si natura

07-04-2009 14:54:09
   
Cristian IONITA
apicultor
Mesaj Privat

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: 29-06-2005
Postari: 3041
pai eu as spune ca-n cuib .... sa fie ouata cu oua de trantori si sa reduci in acest mod infestarea cu varooa

Bineintele ca asta presupune sa ai si gratie sau ramele din magazin sa fie mai rare


_______________________________________
in capitala europeana

07-04-2009 16:45:52
   
Pagini:  1 2 3    
Mergi la
Dezvoltat de 3X Media International
Forum Gratuit


 Termeni si conditii . Confidentialitate