APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
simona2000 25 ani
Femeie
25 ani
Galati
cauta Barbat
25 - 53 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / HRANIREA ARTIFICIALA / Zahar la albine  
Autor
Mesaj Pagini: 1
stupar hoinar
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 291
Completarea rezervelor pentru iarna,cu zahar sau miere ? Pareri ? Avantaje , dezavantaje?

pus acum 17 ani
   
pngflorin
apicultor

Din: Odobesti, VN , 19.01.1977.
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 3226
Eu am pastrat cate doua rame cu miere pt fiecare stup, sa il dau in dec-ian.

Sub nici o forma nu vreau sa dau zahar la albine.Este adevarat ca nu am decat 4 stupi iar stuparitul il fac din pasiune si pt nevoile casei.Daca ar fi o afacere, cred ca alt fel sar pune problema.


_______________________________________
Miere dulce si vanat in catare !


pus acum 17 ani
   
viorelolt
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 492
Florine, fii atent! Ca sa dai albinelor rame cu miere in dec. - ian. trebuie sa si largesti spatiul ghemului de iernare, ceea ce este interzis. Albinele vor cadea din ghem si acolo vor muri. Daca le descapacesti si asezi rama respectiva dupa diafragma, chiar daca ziua temperatura permite, noaptea cand este frig, vor ramane albine pe acea rama si vor ingheta. Deasemenea atunci cand albinele cara mierea, mai si consuma din ea, ceea ce poate duce la o incarcare excesiva cu excremente, cu consecinte dintre cele mai nefaste (diarie, mortalitate). Nu mai pui ca daca ramane miere in rama cateva zile, se va acri.
Oricum, in acea perioada nu se fac stimulari sau completari de hrana. La cate rezerve de miere ai in stupi, ti-am spus ca pana in martie nu e cazu sa ii deranjezi.
Stimularea familiilor de albine se poate incepe daca in prealabil a avut loc un zbor de curatire, de regula in februarie.
Completarea rezervelor, in cazul in care acestea sunt insuficiente pentru intreaga iernare se face cu turte de serbet, de miere nezaharisita sau zahar candi, care se administreaza in pungute de plastic, de pergament, sau de hartie, deasupra, pe spetezele ramelor centrale ale ghemului de iernare. Dupa zborul de curatire din feb - mart. se poate adauga si polen in aceste turte (max 10%).
Deci nu deranja albinele in dec. - ian. decat daca observi stari anormale, care nu pot suferi amanare.
Mai sunt multe de discutat la acest capitol, la momentul potrivit.


pus acum 17 ani
   
david nick
apicultor

Din: Vaslui . 1965.
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 726

stupar hoinar a scris:

Completarea rezervelor pentru iarna,cu zahar sau miere ? Pareri ? Avantaje , dezavantaje?


Ideal ar fi ca mierea pe care ierneaza albinele sa fie naturala si chiar de salcim daca se poate, dar astea scrie prin carti ca in realitate se ierneaza pe miere de (ce-o fi)numai sa fie mai ales dupa vara aceasta f . f. secetoasa cind am folosit 1000kg de zahar pentru cele 100 de fam si citeva nucleie. Zaharul uzeaza mult albina dar din doua rele alegem ce este mai bun.Siropul de zahar concentrat cu 1g sare lamiie la kg zahar si 15-17 ml de protofil dar pe litru de sirop daca se da albinelor la inceputul lui august cel mult 3 saptamini uzeaza albina de vara care oricum disparea la inrarea in iarna,iar matcile in urma acestui "cules"ponteaza ca vara iar in prag de iarna fam.sint destul de bune si stinse bine ajung cu brio in primavara.

ps. sarea de lamiie in cantitati mari duce la cristalizarea mierii .siropul concentrat 2/1.
     pt determinarea ph care este de 6,5-7 se foloseste hirtie de turnesol ce se gaseste in unele librarii.


_______________________________________


pus acum 17 ani
   
pintilied
apicultor

Din: Tulcea
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 88
Eu am o parte din stupina pe rame 3/4.Pentru iernare
folsesc 2 corpuri,corpul nr.2 fiind plin cu miere iar in corpul 1 resturi de miere si eventual resturi de puiet.Mai ales in ramele din mijlocul cuibului din corpul 1 nu las miere deloc.Daca este miere in aceste rame o descapacesc daca au puiet sau le schimb cu altele goale daca nu au puiet.In corpul 1 vor avea miere numai 2-3 rame marginase.In primul an cind am pregatit si eu familiile pentru iernare am lasat multa miere si in corpul 1.In momentul cind au dat gerurile mari au consumat mierea din corpul 1 dar din cauza frigului nu au mai putut depasi spatiul de 10mm
dinte rame si au murit de foame cu corpul 2 plin cu miere.De atunci m-am lecuit,organizez cuibul dupa cum am spus mai sus si nu mai am probleme in caz ca sunt geruri mari.     Problema e ca ramele de 3/4,chiar pline cu miere nu prea ajung daca este o iarna grea.Pentru aceasta fac un serbet din zahar pe care il dau la albine pe la sfirsitul lui decembrie iar o alta turta pe la sfirsitul lui ianuarie.
     Chestia   e ca aplicarea turtelor pe orce suport in timpul iernii,mai ales cind este foarte frig este o problema,mai ales cind albinele au ajuns pe spetezele superioare ale ramelor si trebuie sa le dai la o parte pentru a aseza turta de serbet.     Pentru a evita aceste probleme am facut in podisoare niste orificii de aproximativ 30 mm,amplasate cam la nivelul intervalului dintre ramele 4-5.  In comert se gasesc cutii din plastic pentru alimente cu o capacitate de circa 750ml si in care incap in jur de 1,5kg serbet.In fundul cutiei am facut un orificiu in care am introdus un dop de la cutiile de medicamente gaurit in prealabil.  Dopul introdus din interiorul cutiei este etansat cu un silicon.Peste dopul gaurit din cutie pun o bucatica de ziar apoi o umplu cu serbet si ii pun capacul.Cind am nevoie descopar orificiul din podisor si pun cutia cu serbet.Dopul introdus in cutie fiind mai lung se va autocentra in orificiul podisorului ziarul va fi ros de albine si vor ajunge la serbet.Ziarul mai are si rolul de a retine din eventualele scurgeri de sirop daca serbetul este ma subtire.
In momentul cind albina va gauri ziarul eventualele picaturi de sirop vor curge intre albine care vor folosi imediat aceasta oportunitate.  In acelas mod se poate folosi si mierea cristalizata fara probleme.Pe podisor pun un jug din lemn inalt de 6 cm
pentru a putea aseza salteluta si care va mentine capacul.
                             Pentru familiile pe care le am pe rame Dadant iernarea o fac tot pe 2 corpuri dar dupa culesul de la floarea soarelui fac o inversare de corpuri
si aduc corpul Dadant desupra celui de ME.Decapacesc toate ramele din corpul ME
iar albinele vor transporta mirea in cel de susw unde ovor asez si o vor capaci deoarece in acea perioada este si polen in natura asa ca se va face si o stimulare.



                                              Cu stima   Pintilie D.






     


_______________________________________
pintilied

pus acum 17 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
Ma tot intreb de ce trebuie sa se lase un corp gol, fara albine, fara miere, impreuna cu albinele din stup?

pus acum 17 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Pana anul acesta, in echipa din care fac parte, zaharul dat in sirop 2la1 in august era sfant.Scoteam tot ce era in caturi si in August cream un cules de 1 litru / zi.Astfel incat in septembre aveam unul sau doua caturi 1/2 pline.Deasemenea era si cuibul plin de puiet.In septembrie mutam folia intre cat si cuib si descapacim rame in cat.In octombrie se strange cuibul in care stim sigur ce miere este(nu mana) si mai dam papa in august viitor.
Din acest an situatia se schimba deoarece a aparut Apiinvert-ul si ne permite o hranire pana mai tarziu.Aceasta hranire schimba "economia generatiilor"ce o avem calculata pana acum.Din punct de vedere al profitului se merita sa "radem "toata mierea in Aug si se dam sirop pt.iernat.Castigul este de dezvoltare, control cantitate de iernat,bani in buzunar din diferenta.1 kg poliflora = 1.4 sirop invertit.

Pupemea


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 17 ani
   
bumblebee
Vizitator



Aeti dreptate domnule pupemea,plus ca la cei care vand cu borcanu la 10-12 roni poliflora e si mai profitabil,de 4 ori aproape,deci eu zic ca merita,numa sa ne spuneti in primavara cum au iernat albinele pe apiinvert

pus acum 17 ani
   
pintilied
apicultor

Din: Tulcea
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 88

balasbebe a scris:

Ma tot intreb de ce trebuie sa se lase un corp gol, fara albine, fara miere, impreuna cu albinele din stup?




                                   In momentul cind corpul de ME este plin sau aproape plin cu mierea necesara iernarii,albina trebuie sa stea undeva si atunci sta in corpul gol si partial in corpul cu mire. In aldoilea rind e una ca vintul iernii sa intre pe urdinis direct in ghem si alta sa bata in rame goale deoarece albina este undeva sus deci albina va avea un alt microclimat in partea de sus a ramelor corpului 1.  Cu prima ocazie favorabila,dupa urcarea albinei in corpul 2, se aseaza o folie deasupra corpului 1 si cu hrana din belsug atit proteica cit si energetica matca va incepe sa se oua mai devreme decit in cazul iernarii pe un singur corp. Aceste lucruri le-am citit in diferite carti si le am experimentat in stupina mea adeverinduse in totalitate.



                                  Cu stima Pintilied


_______________________________________
pintilied

pus acum 17 ani
   
pintilied
apicultor

Din: Tulcea
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 88

pupemea a scris:

Pana anul acesta, in echipa din care fac parte, zaharul dat in sirop 2la1 in august era sfant.Scoteam tot ce era in caturi si in August cream un cules de 1 litru / zi.Astfel incat in septembre aveam unul sau doua caturi 1/2 pline.Deasemenea era si cuibul plin de puiet.In septembrie mutam folia intre cat si cuib si descapacim rame in cat.In octombrie se strange cuibul in care stim sigur ce miere este(nu mana) si mai dam papa in august viitor.
Din acest an situatia se schimba deoarece a aparut Apiinvert-ul si ne permite o hranire pana mai tarziu.Aceasta hranire schimba "economia generatiilor"ce o avem calculata pana acum.Din punct de vedere al profitului se merita sa "radem "toata mierea in Aug si se dam sirop pt.iernat.Castigul este de dezvoltare, control cantitate de iernat,bani in buzunar din diferenta.1 kg poliflora = 1.4 sirop invertit.

Pupemea




                                             Mi se pare corecta solutia domnului Pupemea
mai ales ca orcit ne-am stradui tot va mai ramine miere in coroanele ramelor cu puiet si din culesurile ulteriore recoltarii mierii. Nu trebuie sa uitam ca spre toamna ponta matcii se micsoreaza nu va mai folosi atita hrana ca in timpul verii iar nectarul ce va prisosi va fi amestecat cu siropul dat in hranitor.Daca siropul este pregatit corect atunc incarcatura rectala a albinelor va fi mai mica si vor trece usor prin iarna.Una din conditiile ce se impun in acest caz este aceea a prezentei pasturii, in care albina va gasi ceace nu poate gasi in mierea din zahar.


                                              Pintilied


_______________________________________
pintilied

pus acum 17 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Spre marea mea dezamagire, vad ca inca sunt colegi care cauta pret bun la zahar.
Sper ca sunt interesati pentru dulceturi.
Subliniez ca am o relatie normala cu cei de la fil**mera.Nu ma ling pe degete din importul de Apinvert.Am considerat oportun,necesar,potrivit,asteptat, ca colegii mei sa afle.Probabil ca stocul acum este 0 dar pentru viitor sunt convins ca acest mesaj va va aduce aminte de varianta la zahar.

eu am gasit o familie fara matca.Pe 28 oct. iam dat o matca si am fost obligat sa-i dau ceva papa.Am bagat 5L si o sai mai dau la prima fereastra inca 5 l.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 17 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Cand ai timp, fa si o poza cu vreun ambalaj de Apiinvert, sa-l cunoasca tot romanul...

pus acum 17 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
Eu am vazut ca a venit in container de 1000 de litri. Are densitatea, apropiata de miere.

pus acum 17 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la