|
am stupi dadant pe 12 rame,de la anul voi trece pe ME,pana acum iernarea am facut-o in felul urmator:
in primul rand evaluez cantitatea de miere existenta;nu extrag niciodata din cuib,si nu am avut probleme cu completarile.majoritatea familiilor de albine,la sf, lui august au coroane de miere capacita in fagurii centrali de 15-20 cm,iar cei laterali mai bine de 25 cm ,restul fiind necapacita,adica pastura peste care au bagat un strat de miere in cea mai mare parte.
dupa restrangerea cuibului pe minimul de faguri,nu mai descapacesc ramele scoase,chiar daca au provizii importante.le trec la rezerva si le dau in primavara,acum e tarziu si nu mai trag mierea in cuib din fagurii de dupa diafragma.oricum,valoarea lor e mult mai mare primavara,cand le introduc dupa ultimul fagure de puiet.la restrangere vreau sa mai mentionez faptul ca strang cuibul cat se poate de mult,urmaresc ca intre rame sa fie cam 2 randuri de albina pe fagure,cuibul va avea aproximativ cu 2-3 faguri mai putin decat in mod normal.prin aceasta restrang volumul care trebuie incalzit si concentrez un nr. mai mare de albine pentru aceasta,evitand uzura precoce,consumul marit si mai ales,facilitand depunerea unui puiet compact in primavara.in loc sa ponteze matca pe 6 faguri cate o palma,ponteaza pe 2 sau 3 aproximativ pe 60-70% din suprafatza,si sant in intregime acoperiti de albina,indiferent de vreme.stim doar ca in zilele cu temp mai ridicata ghemul se rarefiaza, matca ponteaza pe fagurii unde se afla albina,daca sant multi faguri in cuib si albina putina,nu va acoperi bine fiecare fagure,matca oua acolo,vine apoi frigul,ghemul se strange si puietul ramas descoperit moare de frig.
urmatoarea operatiune este gauritul fagurilor in treimea superioara,la 10-12 cm de leatzul superior si la mijloc intre laterale,prin aceasta facilitand trecerea albinelor de pe un fagure pe altul in caz de epuizare a proviziilor.desi unii au fost cam sceptici,am aplicat acest lucru in fiecare an si nu am avut probleme.
dupa aceste operatiuni vine impachetajul propriu-zis.
nu folosesc podisor in timpul sezonului activ,ci doar pentru iernare.podisorul este format din scandurele de latime intre 10-12 cm.in functie de marimea cuibului,pun 2-3 scandurele deasupra,distantate la 1-2 mm,iar peste ele 2 bucati de paturi vechi,taiate la dim de 50/50,pe care le las sa atarne in jos,peste diafragme.de obicei ajung cam pana in treimea superioara a acestora.paturile acopera strict podisorul,chiar mai putin cu cativa mm.in capac am fante de aerisire pe care nu le inchid niciodata.se creeaza astfel un spatiu intre rame si podisor care va mentine caldura si va comunica cu exteriorul ,permitand iesirea condensului cu usurintza.
in laterale am diafragmele din pfl si placaj ,in trecut am pus cartoane si polistiren,acum insa nu mai pun nimic.
impachetajul meu este format doar din cele 2 paturici si podisor.urdinisul il am destul de mare,cam 1,5 -2 cm de interval(intervalele sant stranse la maximj).am iernat un an in maramures,unde sant ierni tzapene ,si nu am avut nici cea mai mica problema. ca o curiozitate,pe acolo se lasa urdinisul dechis maxim 1 cm,indiferent de cata albina este inauntru,iar in primvara la ei este ceva obisnuit sa piarda familii,diareea,mucegaiul.
nu folosesc ziare,se umezesc foarte tare,si trebuiesc schimbate.pana in momentul cand se inlocuiesc tin umezeala deasupra,ceea ce nu este sanatos.paturile nu le schimb deloc,sant uscate ca in toamna,o singura data am gasit ud un stup in care a plouat.
nu stiu ce inseamna faguri mucegaiti,stupi mucegaitzi,diaree am mai avut,sporadic,la 1-2 familii mai slabutze.dar nu mai iernez nici o familie slaba,desi imi pare f. f. rau de matci in toamna...
cam asta e metoda mea de iernare,am incercat sa o expun cat mai detaliat.numai bine!!
Modificat de maximus (acum 18 ani)
|
|