APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
luana_21 pe Simpatie
Femeie
21 ani
Prahova
cauta Barbat
21 - 47 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR / pecate rame ierneza albinele?  
Autor
Mesaj Pagini: 1
pngflorin
apicultor

Din: Odobesti, VN , 19.01.1977.
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3226
Va rog sa ma sfatuiti cate rame sa las in stup pentru o buna iernare a albinelor.In acest moment am 11 rame, din care doua sunt cu puiet capacit, dar si oua de o zi, datorita unui bun cules. Pe cinci exista miere pe ambele parti in proportie de 80 %, iar pe diferenta de patru doar pe 30-50%.Totodata spuneti-mi daca pe podisor sa pun saltea din papura. patura s-au polisteren.Si daca trebuie sa pun si pe lateral, adica intre perete si prima rama si intre ultima rama si diafragma din placaj.

_______________________________________
Miere dulce si vanat in catare !


pus acum 16 ani
   
viorelolt
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 492
D-le Florin, albinele ierneaza si pe 3 rame si pe 12. Rezultatul va fi o iernare buna sau una proasta. Pentru o buna protejare a ghemului de iernare se face o stramtorare a cuibului pe cate rame ocupa albinele atunci cand afara sunt cca. 5 - 6 grade (de regula dimineata, pe la jumatatea lui octombrie). Stamtorarea cuibului se face treptat, incepand cu a doua jumatate a lunii august, functie si de zona geoclimatica. Deasupra podisorului se pot aseza multe tipuri de materiale care nu favorizeaza producerea condensului si izoleaza bine. Cum procedez eu: Asez intai pe podisor un strat de vreo 2-3 mm de ziare, apoi 2-3 straturi de mesada groasa (care poate fi pasla, patura, mocheta, salteluta de papura, etc), apoi vin cu 5-6 foi de ziar, peste care o data pus capacul sa acopere marginea podisorului si 1-2 cm din corpul de stup. Foarte important este ca ziarul sa nu iasa din perimetrul capacului pt. ca absoarbe umiditate de afara si imbiba  toate materialele puse pe podisor, care vor sta ude toata iarna.
Cuibul il formez intr-o parte a stupului - partea cea mai insorita, dupa ultima rama asez o diafragma, iar in spatiul ramas gol dupa aceasta indes ghemotoace de ziar. Ziarul este f. bun pt. ca absoarbe umiditatea si daca ai posibilitatea (daca temperatura permite) pe la sfarsitul iernii sa le inlocuiesti cu altele este perfect. In rest, eu cred ca daca au hrana suficienta si sunt ferite de vantul dominant, nu mai necesita alte izolari sau impachetari.
Imi permit sa te sfatuiesc ca deocamdata sa lasi cele 5 rame cu 80% miere (conditie sa nu fie deformate, vechi, cu miere predominant necapacita,sau cu celule de trantor) + cele doua cu puiet, eventual daca familia este f. puternica inca una. Ramele cu puiet binenteles le vei aseza in centrul cuibului. Una dintre ramele pe care le scoti, descapaceste-o si aseaz-o dupa diafragma pentru ca albinele sa care mierea de din ea in cuib. La o saptamana daca a carat toata mierea inlocuieste-o cu alta. Este foarte importanta deja caldura din cuib. Deci strange-le fara frica ca nu le doare.
Sanatate!

Modificat de viorelolt (acum 16 ani)


pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la