APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
alexxandra la Simpatie.ro
Femeie
24 ani
Timis
cauta Barbat
24 - 57 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE / despre parasirea stupului  
Autor
Mesaj Pagini: 1
akmm
CLUB STUPARITUL

Din: Babadag, altitudine 21m
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 731
Vreau sa stiu daca stupii ramasi goi erau perfect curati sau cu pete de diaree

_______________________________________
Sa respectam albina. E mult mai in varsta decat noi.

pus acum 17 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
Am avut anul acesta disparitii. Dar pana acum doar de la nuclee de imperechere.
au disparut peste 75 % din matcile puse la imperecheat dupa salcam (neobisnuit de multe). interesant ca au fost si disparitii la mai mult de jumtate din matcile imperecheate. Credeam la inceput ca e furtisag. Am avut cazuri cand totul era ok si am constatat disparitia - TOTALA  a albinelor dupa 36 de ore, sau dupa 3 zile. Uneori mai erau 5-10-30 de albine proaspat eclozate care se chinuiau pe puiet si "plangeau".Mentionez ca nucleele erau bine populate, cu provizii si cu matca imperecheata.
FAGURII NU SUNT MURDARI SI AU MIERE SI PUIET.
Am auzit de disparitii peste iarna, de situatia din 2005, cand au disparut stupine intregi - CORECT TRATATE ANTIVARROA -  in toamna la limita dintre Timis si Arad. De situatia din SUA.
Eu de vreo 3-4 ani am cate 1-2-3 familii (slabe si prapadite de-a lungul intregului sezon trecut) care dispar in aceleasi conditii [deci fara parere de rau] toamna tarziu. Insa devine ingrijorator.

As intreba:
IN ACEST SEZON CE NOUTATI AVETI IN LEGATURA CU SUBIECTUL?
UNDE APARE SI IN CE PROPORTII?


pus acum 17 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
Am auzit si eu in toamna lui 2005, in zona Sibiu, stupini care s-au depopulat in toamna, inexplicabil. Unele familii au murit pana in decembrie, altele au continuat sa moara pana in aprilie. Pana la urma s-a pierdut 90% din efectiv. Ar fi bine ca cei patiti sa povesteasca. Si iarna tracuta stiu o stupina distrusa, dar tratamentul de paduchi a fost necorespunzator.
  La d-l Popovici situatia e , de asemenea naobisnuita. Sa dispara matci la fecundare ar putea fi explicabil ca anul asta am vazut mai multe pasarele ca de obicei in zona stupinelor. Dar sa moara matcile tinere, fecundate, in plina vara...
Nosamosa ar putea fi o explicatie dar nu in plina vara. Sau poate daca au fost hrante cu miere infestata.
  Nucleele pot uneori sa paraseasca lada, formand un roi chiar cu matca fecundata, dar nu am intalnit sa plece daca aveau puiet.


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 17 ani
   
vip_mifu
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 26
buna, si eu am patit la fel anu trecut in luna lui octombrie insa din fericire doar o familie mia disparut miraculos din stupul sau mentinez ca avea miere suficienta de a trece iarna si tratamentele au fost facute la timp in interior am putut constata anu trecut doar ca exista miere si puiet care nu a mai reusit sa iasa nu erau urme de atac de viespi  pt ca trebuia sa gasesc albine moarte in interior sau macar o viespe insa totul era normal au disparut fara nici o urma insa sper ca anu asta sa nu mai patesc acelasi lucru

pus acum 17 ani
   
albina banatana
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 11
Domnilor,
  Fenomenul e prezent peste tot, în RO, EU, USA. Cauzele sunt greu de precizat, simtomatologia complexă şi laborioasă. Logic, cel puţin clinic vorbind, ar trbuie să fie vorba de viruşi. Nemţii (W.Ritter - Bolile albinelor), demonstrează că sunt necesari 300 de "păduchi" varooa, pentru a declanşa o boală de origine virotică. Cu toate că nu-mi lipseşte expierenţa, şi în stupina mea se mai întâmplă; din nefericire datele de la ceilalţi apicultori sunt greu de obţinut fiindcă nimeni nu le comunică. 300 de varooa sunt greu de pus în evidenţă intr-o famile de albine, cu 20 de ani în urmă parazitarea era foarte mare, tratamentele se făceau târziu toamna şi totuşi familiile se dezvoltau normal primăvara.
  Acum tratamentele musai trebuie începute în momentul în care reginele nu mai depun ouă de trântor (există o demonstraţie matematică pentru aceasta), obligatoriu se foloseşte o soluţie integrată, respectiv două sau trei medicamente diferite, nu se fac tratamente nesfârşite cu acelaşi medicament.
   Sindromul dispariţiei albinelor din stupi va da multă bătaie de cap cercetătorilor şi va fi o adevărată luptă pentru stoparea fenomenului dacă... va mai putea fi stopat.
    Soluţii: Obligatoriu nu folosim la înmulţire familii şi regine care provin din familii care au avut probleme, se administrează familiilor de albine sirop de zahăr cu suc de ceapă (25ml, o lingură de supă suc de ceapă,sau ceapă mărunt rasă prin răzătoarea obişnuită la 1 litru de sirop din care se administrează familiilor 250-500ml, seara tărziu. Se fac 5-7 administrări începând cu luna septembrie, în funcţie de evoluţia vremii. Voi reveni!
                                                   Albina Banatana


pus acum 17 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
Ok. Dar eu sunt curios de NOUTATILE in legatura cu acest fenomen. De aceea va rog sa spuneti, in acest sezon, ultimele 3-4 luni unde a mai aparut si in ce proportii. Sa fim la curent si cu noutatile de pe la noi. Deci va rog sa raspundeti la acest apel cu ultimele noutati de disparitii auzite. Macar sa nu fie o surpriza daca ne loveste si pe noi.

pus acum 17 ani
   
albina banatana
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 11
Domnilor,
Aşa cum am promis revin. Fenomenul dispariţiei albinelor din stupi nu e uşor de controlat. Am cumpărat 36 familii de la un apicultor cu experienţă acum doi ani. Nu am putut să iau albinele în 2005 (anul cumpărării), în martie 2006 am administrat turte, nu cunoşteam exact starea proviziilor, în aprilie am găsit turtele consumate, provizii mari de miere în stupi iar albinele dispăruseră aproape complet. Apicultorul de la care am cumpărat deţinea 250 de familii, a mai rămas cu 50 iar eu din 36 cu 9 familii.
Anul acesta în zona Banatului în timpul culesului la salcâm mortalitatea (albine care se târau) prin faţa stupilor era aşa de mare că nu putei să mergi prin stupină. Fenomenul a fost prezent în zona Lugojului şi Buziaşului, dar probabil şi în alte zone, apicultorii nu comunică însă şi asta îngreunează stabilirea cauzelor.
Am anunţat autorităţile de mediu şi nicio reacţie. După nesfârşite e-mail-uri la Ministerul mediului a venit cineva complet neinformat, formal am încheiat un proces verbal şi am hotărât să mă ocup singur.
Mă interesează dacă cineva sincer poate furniza informaţii referitoare la vre-o depopulare sau mortalitate în 2007.
Familiile mele sunt corect tratate, am mare experienţă, acum sunt în regulă, ocupă în medie 8-9 rame echivalent Dadant (am majoritatea ME). Am muncit mult de atunci, cum am procedat, o să vă spun.
Voi reveni.
                                  Albina Banatana,


pus acum 17 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
Albinele cand sunt intepate de varroa pot sa contacteze  unul, sau mai multi din cei 18 virusi. Fara analize de laborator, nu vei afla nici o data. Parerile sunt impartite. Oricata experienta am avea, nici o parere nu este valabila. Acum analizele sunt gratuite, si costa cel mult 2 borcane de miere. Unul la medic, iar celalat la laborator. Asta daca vrei.
  Eu si anul acesta, am luat probe de la familiile care am crezut ca ar avea ceva, si erau stanjenite in dezvoltare.  Am avut noroc, analizele au fost bune.
  Multi stupari se tem sa ia de la ei din stupina albine, si cer "imprumut" de la alti stupari.
  Da este bine sa ne consultam, daca nu au mancare, ......., dar cand albinele se tarasc pe jos, sau mor in masa, si vrem sa ne  mai ocupam de albine, se cer analize de laborator. Eu am vazut cum se fac analizele, si am mare incredere in specialisti. In iarna 1999-2000, am avut probleme cu stupina, si am colaborat cu specialistii de la laborator. Atunci ca sa fac o analiza m-ar fi costat 1.000.000 lei. Am rezolvat cu cateva borcane de miere. Peste tot gasesti si oameni care inteleg situatia. Dupa ce ca era sa-mi pierd stupina, mai trebuia sa dau si alti bani. Tot atunci am ascultat si de sfatul unui mare stupar din Salaj, d.l. Oros Iosif. Asa am ramas si cu stupina, si cu aceasta pasiune, ca m-a incurajat. Si acum cand ma intalnesc cu el ma avertizeaza in gluma, daca am facut tot ce trebuie in privinta tratamentului.


pus acum 17 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
La mine am mai gasit 2 nuclee cu aceeasi problema. Unu dintre ele este de fapt un roi mic (cam 1,5-2 rame, provenit de la o schimbare linistita)  de care mi-a fost mila prin august (seara intra si dimineata iesea si se aseza in acelasi loc, dupa 3 zile l-am luat de pe creanga)si l-am pus pe ramele unui nucleu disparut la fel.
Doar nuclee slabe! Dar am avut nuclee cu matci imperecheate si mai slabe, si mai flamande - care au supravietuit.
Eu banuiesc o viroza, dar nu stiu ce rezistenta are virusul in mediu, cum se transmite, cum evolueaza in efectiv (mortalitate, incidenta, perioada de latenta, perioada clinica, ce alte conditii necesita sa devina patogen, si mai ales CUM POATE FI EVITAT SAU DISTRUS DUPA INFECTARE)


pus acum 17 ani
   
jean
apicultor

Din: com. Rast, jud. Dolj,Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 603
Salut,


Si eu, am pierderi foarte mari.A disparut albina din stupi.Nu am dus la analiza ,dar topind ceara, am avut surpriza - M I R O S CIUDAT - si am anuntat toti colegi stupari din localitate ,care au recunoscut acelasi lucru.Am trecut pe tratament pentru ...
( mai mult albinele refuza sa preia siropul din hranitor )

Modificat de jean (acum 17 ani)


pus acum 17 ani
   
pab
apicultor

Din: Buzau-Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 1186
Jean, introdu un bat de chibrit in celulele capacite cu puiet, vezi daca se intinde si miroase, e loca americana si ai mari necazuri.
Puietul este imprastiat, cu capacele umede si/sau perforate?


_______________________________________
Drd.Med.Vet. Poncea-Andronescu Bogdan
Bucuresti-Buzau
0721.269.791

pus acum 17 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
Era de asteptat. Din moment ce sporii de loca rezista 30-40 de ani, oricand exista acel pericol, de infestare. Mai nou nu se mai fac tratamente preventive, cum se faceau pana acum. Stiu ca nu este bine sa folosim medicamentele in mod abuziv, sau preventiv, dar acum, cand se trage un semnal de alarma, privind loca, trebuie sa ne puna pe ganduri.
  In primul rand se impune un control riguros, stramtorarea cuibului, mai ales ca in aceasta perioada este rece, si scade si populatia.
   Nu este rau acum si un examen de laborator. Daca se face analiza, sa zic doar pentru o anumita boala, este mult mai ieftin.


pus acum 17 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
balasbebe scrie: "Era de asteptat. Din moment ce sporii de loca rezista 30-40 de ani, oricand exista acel pericol, de infestare."
La mine in zona n-a fost loca in ultimii 40 de ani si cred ca nici prin alte parti deci de unde "era de asteptat".

Daca este chiar loca americana COMFIRMATA: MARE ATENTIE!!! - SPORII SUPRAVIETUIESC  SI IN CEARA. Deci ceara sa nu se vanda sau foloseasca penrtu productia de faguri artificiali ca " umplu lumea" cu loca.


pus acum 17 ani
   
jean
apicultor

Din: com. Rast, jud. Dolj,Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 603

pab a scris:

Jean, introdu un bat de chibrit in celulele capacite cu puiet, vezi daca se intinde si miroase, e loca americana si ai mari necazuri.
Puietul este imprastiat, cu capacele umede si/sau perforate?


Da , ASA este.Un stupar din Piscu Vechi d-nul ing. D... se para ca a avut 25 de stupi bolnavi la 300-400 de stupii mei  la floarea soarelui.Pacat ca nu toata lumea comunica.

Modificat de jean (acum 17 ani)


pus acum 17 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
Mare atentie ce faci de acum! cu ce albine vin ale tale in contact si mai ales ATENTIE CE FACI CU CEARA!!! Loca poate sa ramana in ceara sub forma de spori.

pus acum 17 ani
   
david nick
apicultor

Din: Vaslui . 1965.
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 726
Care sunt cauzele aparitiei Loca in stupina?

_______________________________________


pus acum 17 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
Mai nou, cel putin in partea de nord vest au aparut mai multi asa zisi prelucratori de ceara. Pana au fost cei de la  E T T A   Bistrita, eu nu am auzit de loca. De vreo trei ani,  S-au inmultit cei care comercializeaza fagurii artificiali. Daca nu suntem hotarati sa cumparam, numai de la un singur distribuitor, atunci vom avea de suferit.  Daca apare loca, chiar daca provine din foile artificiale, nu mai putem trage pe nimeni la raspundere.
   O prima sursa ar fi foitele de ceara artificiale.
   Curatenia in stup.
   Cuib largit, prea tare.
   Virusii transmisi de intepaturile acarienilor.
   Aglomeratia de stupi, la culesurile principale.
   Lipsa cunostintelor, referitoare la bolile si daunatorii albinelor.
   Lipsa controlului periodic in stupi, cel putin la trei saptamani.
   Extractia ramelor de miere, in care se gaseste si puiet

  Mai sunt si alte cauze, cum ar fi expunerea stupilor la soare, prea mult, sau in locuri cu umiditate crescuta. Pentru stupii puternici, nu este o mare problema, dar apar la roi, sau familiile mai slabe, care nu asigura o ventilatie corespunzatoare.


pus acum 17 ani
   
pab
apicultor

Din: Buzau-Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 1186

david nick a scris:

Care sunt cauzele aparitiei Loca in stupina?

Daca iti apare pt prima data in stupina, atunci de obicei cauza este furtisagul facut la alte stupine din apropierea ta, infectate.
Primele familii afectate sunt cele cu mari rezerve de miere, facute din furtisag, si cele mai puternice din stupina.
Boala nu apare niciodata spontan, sporii trebuie sa-i ia de undeva.
La o cantitate decateva mii de spori adusi familia rezista si nu face boala, dar la cateva miliarde sigur apare forma clinica.


_______________________________________
Drd.Med.Vet. Poncea-Andronescu Bogdan
Bucuresti-Buzau
0721.269.791

pus acum 17 ani
   
pab
apicultor

Din: Buzau-Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 1186
tramentul este greu si nu da rezultate, boala poate recidiva anii urmatori.
daca familiile afectate nu depasesc 3-5%, atunci acestera se sacrifica, totul se arde.
Daca sunt afectate in masa, se ard fagurii cu puiet afectat, pt a reduce cat de cat din presiunea infectioasa, se lasa fam pe rame doar cu miere, se transvazeaza in lazi flambate si dezinfectate cu soda caustica 4%, tratament cu oxitetraciclina, in prealabil dati caturile jos, strangeti cuiburile. Oxi numai in zahar pudra, asa si fara caturi aveti sanse mari sa nu apara anul urmator in mierea marfa.  Inca ceva, anul urmator nu amestecati mierea din cuib, cu cea din cat.
deocamdata nineni nu ainventat alt tratam


_______________________________________
Drd.Med.Vet. Poncea-Andronescu Bogdan
Bucuresti-Buzau
0721.269.791

pus acum 17 ani
   
pab
apicultor

Din: Buzau-Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 1186
daca loca americana este diagnosticata timpuriu, atunci se poate incerca scuturarea familiei in cutii goale, fara faguri, post negru pana la terminarea mierii din gusa, apoi tratament cu sirop cu oxitetraciclina, dupa care se transvazeaza familia in lazi dezinfectate pe faguri artificiali, plus sirop la greu. Metoda da rezultate, se stie ca sporii din gusa albinei prin digestie devin neinfectanti;metoda numai daca timpul mai permite cresterea fagurilor artificiali.

_______________________________________
Drd.Med.Vet. Poncea-Andronescu Bogdan
Bucuresti-Buzau
0721.269.791

pus acum 17 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la